Menetrend

Rájátszás

2013. 04. 04. 18:21
Szerző: DoM
Kategória: Cikkek

A rájátszás küzdelmei a két főcsoportban külön-külön zajlanak, melynek végén az AFC és NFC is győztest tud hirdetni. Ez a két csapat fog megmérkőzni a Super Bowl bajnoki címért egy előre eldöntött, semleges helyszínen – a rendszer logikája szerint előfordulhat, hogy valaki hazai környezetben játszik a nagydöntőn, de erre még nem került sor.

A rájátszás lebonyolítása mindkét főcsoportban azonos.

Alanyi jogon kvalifikálják magukat a csoportgyőztesek (4 csapat). Rajtuk kívül a két legjobb győzelem-vereség mutatóval rendelkező csapat szabadkártyásként (wild card team) szintén bejut a rájátszásba. Azonos mérleg esetén a szétlövés szabályai döntenek.

A négy csoportgyőztes a győzelem-vereség mérlegük alapján 1-4-ig terjedő kiemelési számot kapnak. #1 vagyis a legelőkelőbb kiemelési számot a legtöbb győzelmet szerző kapja, míg a #4-et a legkevesebb győzelmet szerző. A két szabadkártyás csapat közül a több győzelmet szerző lesz a #5, míg a másik a #6. A kiemelési számokat a csapatok a főcsoport rájátszásban végig megtartják.

Első fordulót a szabadkártyás csapatok hétvégéjének hívják. #3 vs. #6 és #4 vs. #5 a párosítás. A győztesek továbbjutnak, a vesztesek számára véget ért a bajnokság. Az első két helyen kiemelt csapat nem lép pályára, ők automatikusan résztvevői a következő fordulónak.

Második fordulóban rendezik a főcsoport-elődöntőket. Az előző körből továbbjutott két csapat közül az előkelőbb kiemelési számot viselő lesz a #2 csapat ellenfele. A másik továbbjutó játszik a #1 csapat ellen. A győztesek továbbjutnak, a vesztesek számára véget ért a bajnokság.

Harmadik fordulóban már csak egy-egy mérkőzést rendeznek: az AFC és az NFC bajnoki döntőjét. A győztesek továbbjutnak, a vesztesek számára véget ért a bajnokság.

A rájátszás három fordulójában minden találkozót az előkelőbb kiemelési számot viselő csapat pályáján rendeznek.

Ha a rendes játékidő végén döntetlen az állás, akkor annyiszor tartanak 15 perc hosszabbítást, ameddig nem lesz egy győztes. A hosszabbításban a hirtelen halál módosított változatát használják, ugyanúgy mint az alapszakaszban.

Ha az első támadásból touchdown születik, akkor vége a mérkőzésnek, és a touchdownt szerző fél megnyerte az. Ha az először támadó csapat nem szerez pontot, akkor onnantól kezdve, aki először pontot ér el, megnyeri a mérkőzést. Ha az először támadó csapat mezőnygólt szerez, akkor a másik csapatnak is van egy támadása. Ha nem tudnak pontot szerezni, elveszítették, ha touchdownt szereznek, megnyerték a találkozót. Ha mezőnygólt szereznek, akkor onnantól kezdve, aki először újabb pontot ér el, megnyeri a mérkőzést.

A Super Bowl két résztvevője az AFC és az NFC győztese.

A rájátszásban szereplő csapatok teljes védőfelszerelésben heti egy edzést tarthatnak.