Menetrend

Robert Kraft a Patrióta

2014. 03. 10. 17:01
Szerző: Paul43
Kategória: Interjú

Robert Kraft a New England Patriots első embere, júniusban lesz 73 éves. 4 fia van és egy örök szerelme, Myra, akit 2011. júliusában vesztett el, miután Myra alulmaradt a rákkal szemben. Fiai mindannyian nagyon aggódtak Kraftért, de volt valami ami nagyon sokat segített neki a nehéz időkben:

“Imádom az öltözőnket. Amikor elvesztettem Myrat, ők segítettem nekem. Rengeteg időt töltöttem ott, bármikor amikor ott jársz érezheted a nagy csapatszellemet, ami átjárja a helyet.”

Lássunk hát egy picit többet Robert Kraftból és rajta keresztül a Patriots életéből.


Legtöbb Super Bowl győzelem 1994. óta

- 3, New England Patriots
- 2, Pittsburgh Steelers
- 2, New York Giants
- 2, Green Bay Packers
- 2, Denver Broncos
- 2, Baltimore Ravens

Legtöbb Super Bowl részvétel 1994. óta

- 6, New England Patriots
- 4, Pittsburgh Steelers
- 3, New York Giants
- 3, Green Bay Packers

Legtöbb Playoff részvétel 1994. óta

- 15, Green Bay Packers
- 15, New England Patriots
- 15, Indianapolis Colts
- 12, Philadelphia Eagles
- 12, Pittsburgh Steelers

Legtöbb Csoport győzelem 1994. óta

- 13, New England Patriots
- 10, Pittsburgh Steelers
- 10, Green Bay Packers
- 9, Indianapolis Colts
- 7, Seattle Seahawks
- 7, Philadelphia Eagles

Alapszakasz győzelem 1994. óta

- 217, New England Patriots
- 204, Green Bay Packers
- 200, Pittsburgh Steelers
- 194, Indianapolis Colts
- 191, Denver Broncos

A családom iránti szeretet után” – mondja Kraft – “nincs fontosabb számomra, mint football meccseket nyerni. És minden tőlem telhetőt meg fogok tenni ezek után is, hogy a csapat képes legyen a győzelemért küzdeni.”

Januárban volt 20 éve annak, hogy Robert Kraft 172 millió $-ért megvette a Patriots csapatát James Orthweintól. Abban az időben ez az összeg volt a legmagasabb, amit egy franchise megszerzéséért letettek (minden major sportot figyelembe véve), ráadásul egy olyan franchise-ért, ami az előtte levő öt évben a leggyengébb mutatóval rendelkezett (19-61).

Manapság, a Forbes Magazin szerint, a Patriots nettó értéke több, mint 1,8 milliárd $, ami a második legtöbb a Dallas Cowboys után (2,3 milliárd $). Kraft a Patriots márkát egy igazi birodalommá növelte, ami olyan “apró” összetevőkből áll, mint például a nyitott Patriots Place (a szurkolói bevásárlóhely). És mindezt önerőből, saját tőkéböl teremtette meg.

Az elmúlt időkben ő az egyik legkarizmatikusabb egyénisége a footballnak, egyszemélyben filantróp és kíméletlen üzletember. Az elmúlt 20 évben volt ő már az NFL megmentője, de Hatford városának szédítője is.

A csapat sikere az ő tendálása alatt vitathatatlan. Amióta átvette a csapat irányítását 1994-ben, senki nem nyert annyi Super Bowlt (3), annyi főcsoport döntőt (6), senki nem lett annyiszor csoportelső (13) és senki nem nyert annyi rájátszás mérkőzést (33), mint a Patriots. Az elmúlt 216 hazai mérkőzés mindegyike teltházzal ment és itt a legnagyobb a várakozási lista a jegyekért.

Miközben a csapat többször is felért már a csúcsra, nem feledkezhetünk azokról a mélypontokról, amik szintén súlytották őket, mint például a Spygate vagy a nyomozás a korábbi Patriots tight end, Aaron Hernandez ügyében.

A “Patriots Way”-nek megfelelően, a csapat képes volt károk nélkül elhatárolódni a Hernandez féle gyilkossági ügytől, sőt egy sajátos akció keretében, a szurkolók ingyen becserélhették a tight end nevével feliratozott mezeket, bármilyen másik Patriots játékos mezére. Ez egy színtiszta PR lépés volt, ami hozzavetőlegesen 250.000 $-jába került a csapatnak.
Emellett a játékosoknak meg volt tiltva, hogy az ügyben nyilatkozzanak, arról az emberről, aki Brady egyik legkedveltebb célpontja volt.

A Pats annak ellenére AFC főcsoport döntőt játszott, hogy olyan alapemberek hiányoztak a pályáról, mint Vince Wilfork, Jerod Mayo, Rob Gronkowski vagy épp Tommy Kelly.
A meccs előtt Kraft a következőket mondta: “Ennek a csapatnak óriási lelkiereje van. Nem tudom mi fog történni a Denver ellen, de a mostani fiúk a 2001-es bajnok csapatra emlékeztetnek engem. Akkor szintén hiányoztak a legjobb emberek, de az a csapatszellem nagyon különleges volt.”

Az akkoriak akkor meglepetésre megszerezték a kupát, míg a mostaniak nem. De mit is tanult a Kraft az üzletről az eltelt 12 évben?

„Megtanultam nem meglepődni a hirtelen beálló negatív eseményeken. Mindenki ott van, ahol lennie kell az adott időpillanatban, Ez a hozzáállás, ami megkülönböztet másoktól…“

„Ez az egész olyan, mintha egy családot kellene összetartania az embernek. Had legyek őszinte: Ez egy beteg üzlet. Az egész NFL az összhasonlításokon alapszik. A mérkőzéseid aszerint lesznek beosztva milyen jó voltál az előző szezonban, a draft aszerint van beosztva, hogy milyen jó vagy rossz voltál az előző szezonban. Bizonyos értelemben megbüntetnek azért mert jó vagy.

„Mindegyik csapatnak ugyanannyi az elkölthető kerete, így nagyon okosan kell azt beosztani. Vannak olyan fizikai sérülések, amik annyira kiszámíthatatlanok, hogy már szinte isteni beavatkozásként jönnek. Ilyen és sok egyéb okból kifolyólag nagyon kifinomultan kell megtervezned a csapatod jövőjét és jelenét. Mintha egy portfóliót kellene menedzselni, aminek az alsó harmadába olyan különlegességeket kell keresned, amiket más nem vesz észre. Gondolok itt olyan játékosokra, mint Chris Jones vagy Sealver Siliga. Persze több ilyen emberünk is van, jó munkát végeznek az elemzőink, de sosem lehet leengedni. Mindig történik valami.”

Kraftot nagyon megütötték a Hernandez elleni vádak, amik egy olyan ember ellen szóltak, aki nem sokkal korábban, 2012. augusztusában, írt alá egy 5 éves 40 millió $-os szerződés hosszabbítást. Aki ezek után példaképnek nevezte a tulajdonost és a friss szerződés összegéből 50.000 $-t ajánlott fel a Myra H. Kraft Giving Back Alapítvány részére.

“Ez a legszomorúbb és legszerencsétlenebb esemény a csapattal közös történelmünk idején”

A sikersztorit, aminek keretén belül Kraft egy csődtömeg csapatból varázsolt ligaelit gárdát, nem sokszor piszkolják be hasonló negatív események.

Kezdetek

Kraftban már 1985-ben megérett az ötlet, hogy megszerzi a klubot. Abban az évben opcíós jogot vásárolt egy, a stadionnal szomszédos telekrészre, majd 3 évvel később 25 millió $-ért megvásárolta a stadion a kinnlevőségeit ezzel megmentve azt a csődtől. Ennek keretében hozzákerült  a Patriots tulajdonában levő stadionra érvényes bérleti jog is.

1994-ben, Orthwein a bérleti jogra egy 75 milliós kivásárlási ajánlatot tett Kraft elé, hogy aztán a csapatot St. Louise-be vigye. Kraft, aki akkoriban a Red Sox megszerzésén is gondolkozott, visszautasította azt. Olyan nagynevü érdekcsoportokkal állt szemben a Patriots megszerzéséért, akiknak tagjai között lehetett tudni Walter Paytont, Paul Newmant, Donald Trumpot, az író Tom Clancy-t és Robert Tischt.

“Mondtam Marának, hogy megveszem a csapatot.” – mondja Kraft – “Megkérdezte ‘és ugyan mennyíért’. Én annyit mondtam neki ‘körülbelül 115 millió $ lesz, de lehet, hogy felmegy akár 120-125 millióig is’.”
“Aztán mikor már ott voltam, belekerültem egy olyan helyzetbe, amikor vagy licitálsz és viszed a bankot vagy fogod magad és hazamész. 172 millió $ lett a vége, de megszereztem. Meg kellett tennem, nem mindig kapsz második esélyt. Mara persze teljesen kiakadt, mikor megtudta és ez volt azon ritka esetek közül az egyik, amikor egy ützleti döntésem miatt öszevesztünk.“

Kraft a klubbal együtt átvette Bill Parcelst, mint vezetőedzőt, Drew Bladsoe irányítót és 23 függő bírósági ügyet.

„Nehéz volt olyan bostoni ügyvédi irodát találnom, akiknek nem volt a klub ellen valamilyen ügye épp futóban.“

Bill Parcells igazán dinamikus vezető volt, de nem kedvelte, hogy Kraft bele akart szólni a személyügyi döntésekbe. Parcells teljesen magán kívül volt, mikor 1996-ban az ő véleménye ellenére draftolta Kraft és Bobby Grier (játékosügyekért felelős igazgató volt), Terry Glennt. Ekkor született Parcel híres mondása is: „Ha már azt akarják , hogy én főzzem meg a vacsorát, igazán hagyhatnák, hogy én vegyem meg az összetevőket hozzá.“

Parcells és az ifjú Drew Bladsoe a XXXI. Super Bowlba vezették a csapatot ,ahol 35-21 arányban kikaptak a Green Bay Packerstől. A mérkőzés után a vezetőedző már nem is utazott vissza a csapattal Massachusettsbe, mitöbb pár nappal később a New York Jets le is igazolta.

“Folyamatosan sikeresnek lenni nagyon nehéz és az egyik dolog amit időközben megtanultam, hogy nem lehet házon belüli ellenfél.” Persze azóta mindketten elmondták többször is, hogy milyen volt az együtt töltött idő. “Most már igazán jó a kapcsolatunk” – mondja Kraft – “Az egész nem is igazán Bills Parcells, mint ember miatt volt nehéz, hanem attól, ahogy müködtette a rendszerét.”

“Az igazat megvallva mi csak olyan emberekkel tudunk együtt dolgozni, akik hosszútávon gondolkodnak és Bill Parcells ennek az ellenkezője volt. Fogta magát lement Jupiterbe (Florida), hogy zenélgessen kicsit és eközben találta ki, hogy vissza jön-e a következő évre is hozzánk vagy sem. De hát nekünk is ott a salary cap és voltak olyan játékosaink, mint például Ricky Reynolds (cornerback), akiknek válaszokat kellett adnunk a pénzügyeket illetően, de ehhez nekünk is tudni kellett a választ Parcellstől. Persze, hogy őszinte legyek, Bill Parcells már nyert Super Bowlt, így igazán nagy volt a respektje. Ez is szerepet játszhatott.”

Rengeteget tett a franchise-ért és sokat tanított nekem is, hogyan legyek kész az NFL-re. Nagyon szerencsés vagyok, hogy együtt dolgozhattunk. De megtanultam, hogy csak hosszútávú tervezéssel érhetsz el folyamatos sikereket ebben az üzletben. A legtöbb edző, csak a következő vasárnapig nézig a dolgokat.”

Belichick és Brady érkezése

Kraft mindig is nagy energiát fektetett a játékosokkal meglevő közeli viszonyba, ezzel is ellensúlyozva Bill Belichick “pusztán szakmai, semmi személyes” kapcsolatát velük. Amikor például Teddy Bruschi kórházba került az agyvérzése után, Kraft ott volt és várta a fejleményeket.
Egyik érzelmileg nagyon nehéz időszaka volt a csapattal, amikor Belichick folyamatosan a rutintalan Tom Brady-t küldte a pályára, Kraft személyes kedvence, Drew Bledsoe, helyett.

“Ki akartam maradni az egészből, de nem tudtam teljesen.“ – mondja Kraft – „aztán amikor a vezetőedződ azt kérdezi, ‘Mondd, mit csináljak’ én csak annyit feleltem ‘Azt akarom, hogy elszámoltatható legyél a döntéseidért.”

“Amikor eltradeltük Bledsoe-t, biztos akartam lenni benne, hogy azt a szerződést kapja, amit megérdemel. Értékeltem a lojalitását. Értéket adott a csapatunknak.”

Kraft megígérte Bledsoe-nak, hogy egyszer a jövőben újra a Patriots családjához fog tartozni. Tavaly télen, ennek megfelelően Bledsoe-t beválasztották a Patriots Hall of Fame tagjai közé.

Mindeközben Tom Brady gyorsan biztosította helyét generációjának legnagyobb irányítói között és 2001-ben Super Bowl győzelemig vezette a csapatot, miután egy óriási mérkőzésen verték a St. Louis Rams csapatát.
A Patriots az egyértelmüen esélyesebbnek kikiáltott Rams ellen 17-3-as előnyt építet ki a turnovereknek köszönhetően, aztán a mérkőzés vége felé Kurt Warner elejtette a labdát (fumble) és az azt megszerzö Pats safety, Tebucky Jones, 97 yardos TD-t futott vele. Vagyis csak TD-t futhatott volna, ha Willie McGinest holdingja miatt nem fújják vissza az egész akciót.

“Amikor Tebucky megszerezte a labdát és visszafutott vele azt mondtam, itt a vége. De aztán jöttek a bírók és vissza az egész, újra a Ramsnél volt a labda, akik persze pontokat szereztek belőle. Akkor csak arra tudtam gondolni, ahogy a labda átmegy Bill Buckner lábai között.”

Warner futott TD-t szerzett, aztán egy Ricky Proehl-nek adott TD passzal ki is egyenlítette az állást 17-17-re mindössze 1:30-al a vége előtt. John Madden, aki a mérkőzés kommentátora volt, azt mondta, hogy a Patriotsnak le kellene pörgetnie az órát és hosszabbításra menteni a meccset.
Ehelyett Brady 53 yardot haladt előre, úgy hogy időkérésre sem volt már lehetőségük, majd Adam Vinatieri mindent eldöntő rúgása következett 48 yardról.

“Addig a pillanatig gondolni sem mertek a győzelemre, amíg a labda át nem haladt a villák között. Akkor aztán rohanás le a pályára és azóta el is felejtettem mit is mondtam.”

 Miközben fehér, kék és piros konfettik között Kraft átvette a Lombardi kupát, a következőket mondta a jelenlevőknek: “A mostani időkben mi mindannyian patrióták vagyunk.” (Ez volt az első Super Bowl a 2011 2001. szeptember 11-i támadás után)

Két Super Bowl vereség és a botrány

A New England csapata további két bajnoki címet nyert a következő két év alatt, aztán kétszer, 2008-ban és 2012-ben, kétszer kikaptak a nagy napon.
Az első kudarc, a 2007-es hibátlan alapszakasz után történt. A kulcsjáték az az Eli Manning (akit Jarvis Green majdnem sackelni tudott) által dobott labda volt, amit David Tyree a sisakjának szorítva kapott el.

“Ha meg tudtuk volna fogni Manninget vagy ha Asante (Samuel) meg tudta volna szerezni a labdát, akkor mi egyszerüen letérdeltük volna a hátralévő időt. Nagyon fájt a vereség. Mindig is fontos volt számomra az örökség, a történelem és ha azt a meccset meg tudtuk volna nyerni, akkor olyat teljesíthettünk volna, amit szinte lehetetlen lenne megismételni. De valamilyen okból kifolyólag nem sikerült sajnos.“

A 2007-es szezon a Spygate miatt is emlékezetes marad. A botrány, ami Belichicknek 500.000 $-jába került, miután a csapatot a New York Jets jelzéseinek levideózásán érték. A csapatnak ez további 250.000 $-jába és draft pickjébe is került valamint lavinaszerü rágalomhullám zúdult rájuk.

“Megkérdeztem Billt, hogy egy százas skálán, mennyit segített ez az egész nekünk, mennyi pluszt adott a felkészüléshez. Annyit válaszolt, hogy ‘1’.” – mondja Kraft – “Nagyon nehéz időszak volt, majdnem megőrültem. Az egész franchise-t maga alá temethette volna az ügy, de szerencsére túléltük.”

A Spygate miatt többen is kritizálták a csapatot, hogy a három Super Bowl győzelmet csak csalás miatt tudták megszerezni.

“A Spygate semmit nem jelentett. Nézd mi volt utána. A legjobb mutatónk nekünk van azóta és további két Super Bowlba is bejutottunk.”

Kraftot azóta is nyomasztja a 2007-es vereség, ugyanis Myra már nem élhette meg az újabb lehetőséget 2011-ben.

„Rettenetes volt, ez az év még durvább volt, hiszen a csapat a sisakján hordta Myra monogramját. És ezt a győzelmet még erősebben akartam, mint a 2007-est. Meg akartam szerezni, meg akartam szerezni Myra miatt.“

A hartfordi történet

Miközben Kraft széleskörben elismert üzletember, van egy ügy, amit soha nem tud lemosni magáról. Történt ugyanis, hogy Kraft 1999-ben új stadiont akart építeni, az eredeti tervek szerint valahol Boston belvárosában, de a massachusetts-i bíróság nem volt túl lelkes. Ekkor Kraft összehozott egy megállapodást, miszerint a csapat Hartford városába költözik és ami tartalmazott egy 374 millió $-os vízre néző stadiont. Mindezt hitel nélkül.
A megállapodás végül mégsem jött össze, ugyanis Massachusetts állam 70 milliós infrastruktúra támogatást ígért egy új, Foxborough-ban felépítendő stadion köré. Mindezek mellett Kraft aggodalmát fejezte ki a másik, hartfordi csapat felé, hogy azok nem fogják tudni tartani az ottani stadion építési ütemtervét. Így fogta magát és kihátrált a hartfordi megállapodásból.

A reakció borzalmas volt. Amikor a Patriots a 2002-es Super Bowlt játszotta, a következő cikket írta egy hartfordi újságíró, Jim Shea: “A csapat, akinek a tulajdonosa Robert Kraft, aki egy etikátlan, kétszínü kis fehér patkány, aki egész Hartforddal a bolondját járatta.”

Valószínü ugyanilyen kritikákat kapott volna a másik oldalról, ha a connecticuti Hartfordért otthagyta volna Massachusetts államát. Mindemellett a NFL is beszállt a játékba, hiszen nem akart elveszteni egy olyan fontos piacot, mint Boston és környéke.

“Ha áttettük volna a csapatot Hartfordba, a szurkolók 97%-a továbbra is eljött volna a mérkőzésekre. Nem lettek volna boldogok, de eljöttek volna. Az emberek nem értik ezt az egészet. Egy 1,2 milliárd $ jelenértékü üzletet hagytam ott. Számomra semmi kockázat nem lett volna, semmi hitel. Sokkal jobban megérte volna, hiszen nem volt pénzügyi kockázat. Ez nem ugyanaz lett volna, mint amikor a Boston Braves áttette a székhelyét Milwaukee-ba. Nálunk az új stadion is csak 1 óra 15 percre lett volna a régitől és a szurkolók nagyrésze most is megtesz legalább ennyi utat meccsnapokon. De az egész nem lett volna helyes, így nem is léptem meg végül.”

Példanélküli stabilitás

Bár Connecticut államában sokan soha nem felejtik el amit Kraft tett, az ország többi részében biztos rengetegen mondanának neki köszönetet a 2011-es játékos sztrájk idején vállalt hatalmas szerepe miatt. A korábbi Colts center, Jeff Saturday, nyilvánosan is megköszönte neki a megegyezésben vállalt fontos szerepet, annak ellenére, hogy akkoriban Myra Kraft már a rákkal küzdött.

“Robert nélkül ez a megállapodás nem jött volna létre” – mondta Saturday – “Ö az az ember aki megmentette nekünk a footballt és ezért rendkívül hálásak vagyunk neki.”

Kraftnak mégis azért a hallatlan folytonosságért hálásak az emberek, ami a franchise-t jellemzi. Mindössze csak két vezetőedzőt vett fel (Pete Carrollt és Bill Belichicket) és csak két kezdő irányítóval dolgozott (Drew Bledsoe és Tom Brady, igaz Brady sérülésekor Matt Cassel volt a beugró).

Kraft fia, Jonathan kész továbbvinni a családi ékszer irányítását, de semmi sem mutat abba az irányba, hogy Robert Kraft szögre akarná akasztani a stoplist. Továbbra is hatalmas elánnal és tervekkel dolgozik nap mint nap.

“Imádom az öltözőnket. Amikor elvesztettem Myrat, ők segítettem nekem. Rengeteg időt töltöttem ott, bármikor amikor ott jársz érezheted a nagy csapatszellemet, ami átjárja a helyet.”

Nem tudja, hogy a csapat képes lesz-e újabb Super Bowlt nyerni, sem azt, hogy meddig fog még Brady játszani, de egy dologban biztos: “Tovább, mint azt gondolnánk.”

De elnézve Kraft irodáját, biztosak lehetünk benne, hogy minden pillanatban ezen kérdések megválaszolásán dolgozik.

forrás: espn.go.com

Hozzászólások

2014. 03. 10. 10:24
Paul! Irigykedem a cikkért ;) nagyon jó és nagyon kellett! Grat!
2014. 03. 10. 12:43
Wolverine89
2014. 03. 10. 10:36
sanach
Sziasztok! Mindössze 4-5 éve szurkolok ennek a fantasztikus franchise-nak, és valószínűleg majd minden csapatnak vannak hatalmas és emblematikus személyei, de ezt a cikket is olvasva egyre büszkébb vagyok, hogy egy ilyen csodálatos családhoz tartozhatok, és minden tiszteletem Robert Krafté, és külön köszönöm a Tisztelt Szerkesztőségnek azért, hogy napról napra ilyen cikkeket olvashatok szeretett anyanyelvemen. Nagyon Köszönöm!
2014. 03. 10. 11:04
podorpeter
Elképesztően jó cikk s csatlakozom az előttem szólókhoz.Örülök hogy Pats fanatikus lehetek.
2014. 03. 10. 12:16
EZ IGEN! :)
Köszi!
2014. 03. 10. 12:26
anikom
Ritkán szólok hozzá, de ez az egyik kedvenc cikkem lett. Csodálom ezt az embert és a többiekhez hasonlóan örülök, hogy ennek a csapatnak drukkolhatok!
2014. 03. 10. 12:37
mgabor74
Csatlakozom az előttem szólókhoz, remek cikk, köszönet érte. Van egy kis elütés: az a bizonyos szeptember 11. 2001-ben volt.
2014. 03. 10. 12:41
Köszönöm, javítva :)
2014. 03. 10. 14:15
BaP
Király írás, köszi!
2014. 03. 10. 17:30
DM
Ember megemelem a kalapom Paul nagyszerű cikk és természetesen a többi Szerkesztő kiemelkedő munkáján, beleláthatunk egy picikét a hátterekbe amelyeket eddig igencsak homály fedett,de ez közelebb hozott és még jobban megkedveltem Kraft Úrat és a Patriots.-ot

GO GO PATS!!!!
2014. 03. 10. 20:12
Bulow
Már többször leírtam, hogy BB-n és TB-n FELÜL a Kraft család, és azon belül leginkább Robert Kraft a csapat lelke. Meggyőződésem, hogy Bill és Tom után is sikeres marad a csapat őmiatta. És életem talán legbüszkébb élménye, hogy pacsizhattam vele 2012 októberében a Pats UK buliján :)
Hozzászólás a(z) Robert Kraft a Patrióta bejegyzéshez