Menetrend
Szavazás

Sárga Zászló – Igaz, hogy a bírók szigorúbban ítélik meg Rob Gronkowskinál a pass interference-eket?

2015. 12. 12. 12:10
Szerző: Rule
Kategória: Cikkek, Sárga Zászló

Az elmúlt hetekben számos cikk jelent meg a különböző fórumokon Rob Gronkowski és az ún. OPI (offensive pass interference) hívások kapcsán. Még maga Gronk is kommentálta az esetet twitterjén egy rövid „Egyetértek” tweettel. Az ESPN Boston újságírója, Mike Reiss a blogján részletesen kielemezi a Gronkowskival szemben idén megítélt, NFL rekordot jelentő 6 pass interference hívást, mely az alábbiakban olvasható.

Az eredeti cikk a Denver Broncos mérkőzés után néhány nappal került megírásra, így az utalásokat, hivatkozásokat is ennek megfelelően kell értelmezni.

Amennyiben beleszámítjuk a vétlen csapat által nem kért („declined”) és az egymást semlegesítő („offsetting”) szabálytalanságokat is, a New England Patriots tight endjével, Rob Gronkowskival szemben hat alkalommal ítéltek offensive pass interference-t 2015-ben. Nincs még egy játékos az NFL-ben, akivel szemben több OPI-t hívtak.

Vasárnap éjszaka, Gronkowskit kétszer „zászlózták meg” és a második ilyen büntetés után készítettem egy feljegyzést magamnak, hogy menjek vissza és nézzem meg mind a hat büntetést és ez alapján készítsek egy meghatározást, hogy vajon Gronkowskival szemben szigorúbbak-e a szabályok. Ez egy olyan témakör volt, amelyet korábban már körbejártunk egy november 20-i cikkben. [A Reiss által hivatkozott csak angol nyelven érhető el.]

Ez a második év, amióta az NFL az offensive pass interference hívásokat hangsúlyos pontnak nyilvánította. A játékvezetők így figyelik a [támadók által elkövetett] tolásokat az útvonaluk („route”-juk) futásának csúcspontján és/vagy a fékezéseket valamint szintén alapos figyelmet fordítanak a passz eldobása előtt, a „downfielden” [a védők  scrimmage vonala előtt] elkövetett blokkolásokra és/vagy az ún. „pick”-ekre.

[Pick play-nek azt nevezzük, amikor egy támadójátékos, tipikusan annak érdekében, hogy egy csapattársa üresre jutását elősegítse, „véletlenül” a csapattársát őrző védővel ütközik. Ilyenkor általában két elkapásra jogosult játékos áll fel egy oldalon, akik keresztbe futnak és az, aki nem az irányító célpontja, az próbálja előadni, hogy ő már pedig mindent megtett a védővel való ütközés elkerülése érdekében – ez ugyanis a szabályok értelmében a támadójátékos felelőssége -, és az ütközés teljesen véletlen volt. Az NFL-ben rengeteg az ilyen játékhívás, többek között a Pats is erőszeretettel alkalmazza ezt idén is. A pick play - szabálytalanságokat egyébként és liga szerte próbálják büntetni. A megítélése ugyanakkor nehéz, mivel a támadójátékosok is egyrészt elég hitelesen játsszák el, hogy ők csak „route-ot futottak”, másrészt – ha jól tudom -, annál a játékosnál, aki tényleg a labdát akarja elkapni és csinál egy „slant”-et (bevágást), tényleg lehet, hogy pont szembejön/keresztbe fut előtte egy zónázó védő, akivel ilyen sebességnél meglehetősen nehéz az érintkezést teljes mértékben elkerülni. ]

Az alábbiakban pedig nézzük a részleteket:

Időpont: november 29. (Broncos)

Játékhelyzet: 2. negyed (14:23); 2&9 az 50 yardos vonalról

Játékvezetői csapat: Tony Corrente

1

A hívás: Úgy ítélték meg, hogy Gronkowski blokkolt a scrimmage vonal előtt. A büntetés kioltott egy defensive pass interference szabálytalanságot, amit CB Aquib Talib követett el Keshawn Martin ellen, ami első kísérletet eredményezett volna, 4 yardnyi területszerzést és a labdát a 46 yardos vonalra helyezte volna.

Gondolataim: A linebacker Brandon Marshall rátette a kezét Gronkowskira az útvonala (route-ja) megkezdésekor. Ez önmagában könnyen eredményezhetett volna szabálytalan érintkezést (illegal contact) a védő részéről. Nem volt egyértelmű előny, amit az érintkezésből Gronkowski szerzett. Ez egy határeset hívás.

 

Időpont: november 29. (Broncos)

Játékhelyzet: Negyedik negyed (5:22); 3&5 a New England 25 yardos vonaláról

Játékvezetői csapat: Tony Corrente
2

A hívás: Úgy ítélték meg, hogy Gronkowski eltolta a safety David Bruton Jr-t. Ez érvénytelenítette Gronkowski, első kísérletet érő,10 yardos elkapását és 3&15-ös helyzet eredményezett, amiből nem sikerült újabb első kísérletet csinálni.

Gondolataim: Hasonlóan a 2. negyedbeli játékhoz, Bruton kezdeményezett kontaktot Gronkowskival, a route-ja kezdetén, miután a bal kezét rátett Gronkowski bal vállvédőjére. Ezzel egyidejűleg, Gronkowski a bal karját behajlítva tartotta az őt ért érintkezés alatt, mielőtt részben kinyújtva a karját, megpróbált elszakadni a védőtől, hogy az oldalvonal irányába törjön. Ahogyan az NBC elemzője Cris Collinsworth mondta: „Ez mindkét irányba mehetett volna”. Úgy vélem, sokkal élvezhetőbb az NFL, amikor az olyan esetekre, mint ez, nem dobnak zászlót. Hadd „birkózzanak” egymással az ilyen kétoldalú érintkezéseknél, ami akárhogy is nézzük, a játékok többségénél történik.

 

Időpont: november 15. (Giants)

Játékhelyzet: 2. negyed (8:08); 3&8 a New England 18 yardos vonaláról

Játékvezetői csapat: Ed Hochuli
3

A hívás: Úgy ítélték meg, hogy eltolta a DB Trevin Wade-et, hogy egy 20 yardos elkapást szerezzen. Így a 38 vonaltól induló 1&10 helyett, a Patriots egy 3&17-el jöhetett a saját 9 yardos vonaluktól. Nem sikerült megcsinálniuk az első kísérletet és puntolniuk kellett.

Gondolataim: Gronkowski és Wade lefoglalták egymást 4 yardon keresztül a scrimmage vonal előtt és Gronkowski mindkét karját előretolta, hogy hátrébb lökje Wade-et, hogy előnyt szerezzen ebből.

Gronkowskinak joga van használni a kezét, hogy szabaddá váljon, de kinyújtani a karjait, hogy elszakadjon a védőtől, az szabálytalan.

 

Időpont: október 29. ( Dolphins)

Játékhelyzet: Második negyed (:34); 1& gól a Dolphins 6 yardos vonaláról.

Játékvezetői csapat: Pete Morelli
4

A hívás: Úgy ítélték meg, hogy Gronkowski eltolta safety Reshad Jones-t a gólvonalon, ezért a célterület bal hátsó sarkában szerzett, Edelman- touchdownt érvénytelenítették. A Patriots-nek végül a következő játékban sikerült pontokat szereznie, Dion Lewis egy 16 yardos elkapás-futás kombinációjából.

Gondolataim: Gronkowski eltolta Jones-t, a kinyújtott kezével, egyértelműen előnyszerzés céljából. Annak ellenére, hogy a büntetésnek nem volt kihatása arra, hogy végül hova dobták a labdát, attól még szabálytalan volt.

 

Időpont: szeptember 27. (Jaguars)

Játékhelyzet: Első negyed (4:29); 2&10 a Jaguars 32 yardos vonaláról

Játékvezetői csapat: Walt Coleman
5

A hívás: úgy ítélték meg, hogy Gronkowski blokkolta DB Davon House-t, a scrimmage vonal előtt, azelőtt, hogy Danny Amendola elkapott egy 13 yardos passzt. Ahelyett, hogy a Patriots 1&10-zel jöhetett volna a Jacksonville 19 yardos vonaláról, így 2&20 következett a 42 yardos vonalról és a Patriots-nak mezőnygól kísérletre kellett felállnia.

Gondolataim: Határeset. Gronkowski valóban kezdeményezett érintkezést a jobb karjával, amikor a hátrafelé futó House felé szaladt, de ez közel abban az időben történt, amikor az irányító Tom Brady eldobta a labdát Amendola felé, aki a pálya más részén helyezkedett el.

 

Időpont: szeptember 27. (Jaguars)

Játékhelyzet: Harmadik negyed (9:51); 1&10 a Patriots 33 yardos vonaláról

Játékvezetői csapat: Walt Coleman
6

A hívás: az ítélet szerint Gronkowski eltolta House-t, amikor a baloldal felé futott, így eltörölték James White 5 yardos elkapását, ami baloldalon, az oldalvonalhoz közel történt.

Gondolataim: Úgy vélem, erre nem kellett volna zászlót dobni, leginkább azért, mivel kölcsönösen érintkeztek egymással, mivel House keze éppúgy Gronkowskin volt egész idő alatt és legalább annyira kezdeményezte a kontaktot, mint Gronkowski.

Gronkowksi egyszerűen megpróbált lefordulni az útvonala csúcsán, a karjai sosem voltak nyújtva és House lendülete hátrafelé tolja. A hívást „megvehető” ugyanakkor, mivel a labda nem sokkal melléjük érkezik.

További források:

Videók: Boston.com

Képek: ESPN Boston

Hozzászólások

2015. 12. 12. 13:03
Neo
Ez is csak egy újabb bizonyíték arra, amit már korábban írtam a szezon első harmada végén.

Egyszerűen a bíróknak is és a ligának is az az egyértelmű célja, hogy ne megint mi jussunk be a döntőbe. És sajnos ebben a sérülések is közrejátszanak. Borzasztó ezt látni ebben a sportban is, ahol eddig nem volt talán ennyire jellemző, hogy a bírók ennyire beleszóljanak a mérkőzések menetébe. De sajnos az utóbbi pár évben kezdem itt is azt érezni, mint a gurulós focinál, hogy egyes gólhelyzeteket szándékosan befolyásolnak a bírók. Kár, mert korábban élvezetesebb volt ez a sport azáltal, hogy engedték az ütközéseket és küzdelmeket a pályán, de mióta túl sok, fölösleges és buta döntéseket hoznak a bírók, olyan mint a Forma 1, nincs izgalom.

Ezért is kell újra leírnom, hogy sajnos idén is annyira kell elverni minden ellenfelünket, hogy a bírók ne legyenek képesek döntően befolyásolni a meccset az utolsó percekben. Ehhez viszont elkapókra is szükség lenne. És itt nem Bradyre gondolok. :)
GO PATS!
2015. 12. 12. 19:49
daelaci
Ez csak arra bizonyíték, hogy a mi meccseinken is tévedgetnek a bírók éppen úgy ahogy a többi csapat meccsein is. Ameddig bírók vezetik a meccseket addig lesznek tévedések, rossz döntések. Túl gyors ahhoz a játék, hogy mindig csak jó döntések szülessenek. Ez van, ez is hozzá tartozik ehhez a sporthoz.
2015. 12. 13. 01:28
B.Toma
Ne haragudj, de nevetségesek ezek az összeesküvés-elméletek. Az Eagles meccs bíró meg biztos nem voltak ott a meetingen mert nekünk fújtak. :))) Messze nem ránk dobják be a legtöbb zászlót, és semmivel sem több a téves iteletek aránya nálunk mint más csapatnál. Legfeljebb csak Pats fanként érzékenyebbek vagyunk rá es jobban megjegyezzük az ilyeneket.
2015. 12. 13. 08:46
combat
Ne haragudj, de neked sincs igazad. Nem ránk dobják a legtöbb zászlót... Mondjuk nincs is sok onside, vagy falstart hívás ellenünk... Egy másik hozzászólásban már kigyűjtöttem hogy a ránk bedobott DPI OPI DH OH aránya azért igen tekintélyes. Hogy van e összeesküvés a Pats ellen? Nem hiszem, csak egyszerűen jobban hajlandóak ellenünk bedobni a kétes eseteket mint nem. Erről szól a cikk is szerintem.
2015. 12. 13. 18:40
B.Toma
Nincs igazam, ezzel kezded, aztán leírod azt mint én, hogy nem ránk dobják a legtöbbet és nincs összeesküvés. :)
Az meg hogy milyen arányban dobják ránk a kétes szitukat, inkább szubjektív mint valós arány. Persze Pats szurkerként, a meccseket nézve én is ugyan úgy höbölgök, meg bizonygatom a haveroknak, hogy látjátok megint ellenünk fújnak.. :)))
2015. 12. 13. 11:57
Dega
2015. 12. 15. 14:50
Zaltnadr
Te elolvastad egyáltalán a cikket? Mert a hozzászólásod alapján nem, csak a cikk címe alapján leírtál valamit. Vagy ha végig olvastad akkor WTF?!?!
2015. 12. 12. 14:15
Lalika
Mintha azt akarnák, hogy Rob úgy mozogjon a pályán mint Ace Ventura amikor tele lőtték bénító nyilakkal...
2015. 12. 12. 15:21
Whitealert
Rule-től kérdezném, hogy ha LOS-tól számítva 5 yardon belül lökne Gronkowski, ahol elvileg lehet jammelni az elkapókat, akkor az is szabálytalannak minősül, ha ő úgymond "visszajammel"?
2015. 12. 12. 15:47
A "jammelésről" még tavaly raktam fel egy cikket:

http://pats.hu/zaszlo-a-palyan-iv-resz---az-illegal-contact-szabalytalansag-2014-es-valtozasai
A lényege:
a védők nem ismerik a playhívást, így nekik van némi szabadságuk - 5 yardon belül jammelhetnek.
Az offense játékosok tudják pontosan, h mi következik, ezért ha ők elkezdenek blokkolgatni a LOS előtt, abból a védelem azt fogja olvasni, h futás lesz. A safety-k ekkor jó eséllyel felfognak lépni, ahelyett h zónázni mennének.
Ha ilyenkor elmegy egy passz, akkor ugye simán egyedül maradhat egy WR a CB-vel...semmi safety segítséget nem kapna.
Emiatt az offense-nek a LOS előtt
egyrészt semmilyen blokkot nem szabad csinálnia;
másrészt semmilyen érintkezést nem kezdeményezhetnek ami a védőről való elszakadást segíti;
harmadrészt pedig nekik KELL elkerülni az érintkezést a védőkkel;

Magyarul ha visszajammel, azzal szinte biztosan OPI-t fog elkövetni.


2015. 12. 12. 16:21
Whitealert
Értem, köszi szépen. Ez a tavalyi cikk valahogy kimaradt, de most pótolom. :)
2015. 12. 13. 09:07
Andydaro
Szerintem mi nem panaszkodhatunk, végre sikerült megnéznem a Seaatle Pittsburgh meccset, ott aztán tényleg volt részrehajlás, a hazai és a kinti kommentátorok is kiemelték.
Szerintem a megoldás egy videoszoba lenne központolag több bíróval illetve olyan szoftver kifejlesztésével ami sokkal rövidebb idő alatt érzékelne hibákat, és rögtön jelezne az adott meccs főbírójának.
2015. 12. 13. 18:46
B.Toma
Az Arizona v Vikings meccs sem volt semmi, a Vikingek is elmondhatják, hogy nem a bírók kedvencei. :)
2015. 12. 13. 11:12
lynyrd
Üdv! Kicsit OFF: Szerintetek BB a kapcsolatai + ügyletek segítségével nem tudja elhozni a Navy-tól a végzős Keenan Reynolds QB-t? Vagy NFL szinten összezúznák?
2015. 12. 13. 11:52
Cardona esetében megoldották, hogy olyan módon teljesítse a kötelező szolgálati idejét, hogy az ne ütközzön a focival. Ha egy csapat draftolja Reynoldsot, akkor erre neki is megvan az esélye. Ez független Belichick kapcsolataitól.
Az más kérdés, hogy van-e esélye Reynoldsnak NFL karrierre QB, RB, WR vagy bármilyen más poszton.
http://optimumscouting.com/uncategorized/keenan-reynolds-a-historic-navy-career-worth-appreciating-and-a-football-future-worth-discussing.html
2015. 12. 13. 22:24
lynyrd
Köszönöm az infót! (Amúgy olyanra gondoltam, hogy mint "kicsi Manni" esetében ;-)
2015. 12. 13. 17:35
_Demetrius_
Jimmy már nem opció? Vagy most van valami új hír, hogy keresünk QB-t? 2.nak vagy Brady mégsem marad még 10 évig és ha a super bowlt megnyertük visszavonul? És Jimmy marad 2.számú irányító? Vagy mi van most??? :D
2015. 12. 13. 22:23
lynyrd
Bocs, nem rémhírkeltés! - Csak tetszik amit csinál, de nyilván az egyetem más kávéház...
2015. 12. 13. 18:57
nosbiglem
GRONK a pályán!
https://www.facebook.com/nflnetwork/photos/a.432300224170.219809.370174424170/10153899391499171/?type=3&theater
http://www.nfl.com/news/story/0ap3000000599583/article/rob-gronkowski-knee-will-play-for-patriots-vs-texans
kérdés, sztem nem fog csucsokat donteni.
2015. 12. 13. 19:58
BaP
Ez egy hatalmas hiba.
Chandler is félig sérült, de most nekem ez úgy tűnik, mintha nem a "next man up" lenne a jelszó, hanem a " win vs texans on any price"

Remélem nem lesz gond, senki nem sérül meg, különben rámehet a playoffunk is. Nem szabad túlzott kockázatot vállalni.
Abban is bízom, hogy ezúttal rengeteget futunk.
2015. 12. 13. 20:57
wolandrules
Úgy van! Ne legyen sérülés, az a legfontosabb, teljes csapattal bárkit- bárhol ütünk. Gronk remélem csak terelés, hogy nehezebb legyen felkészülniük, remélem nem játszik.
2015. 12. 13. 22:28
Petza
Látja az orvosi stáb, hogy mennyire van rendben. Ennek megfelelően lesz használva. Ha meccsre alkalmas állapotban van, akkor játszatni is kell. Megsérülni bármikor megsérülhet az ember, akár 1005-os állapotban is.
Hozzászólás a(z) Sárga Zászló – Igaz, hogy a bírók szigorúbban ítélik meg Rob Gronkowskinál a pass interference-eket? bejegyzéshez