Menetrend

Sárga Zászló – Megint módosítanák a szabadrúgás-szabályt

2018. 05. 08. 18:34
Szerző: Rule
Kategória: Cikkek, Sárga Zászló

A szabadrúgások-visszahordások során bekövetkező agyrázkódások és egyéb sérülések miatt az NFL számára egyre kevésbé felvállalható ez az eleme a játéknak. Amennyiben elfogadják a mostani szabály-javaslatot, szeptembertől lényegesen eltérő visszahordásokat láthatunk. A módosítás a New England Patriots csapatára is jelentős hatással lehet, mivel soraiban van az NFL egyik legtehetségesebb visszahordója, Cordarrelle Patterson.

Annak ellenére, hogy semmi nem hivatalos a tulajdonosok, május 21-23. között, Atlantában tartandó találkozójáig úgy néz ki, hogy ez egy jó hét volt a szabadrúgások rövid távú jövőjét illetően. Emellett Cordarrelle Patterson, a Patriots új szabadrúgás-visszahordója számára is remekül alakulhatnak a dolgok, akinek szabály-módosítás esetén sokkal nagyobb szerep juthat, mint amire számítani lehetett.

Hogy miért?

A módosítás eredményeképp – amit alább részletezni is fogok – egyes speciális egység-edzők szerint több hely nyílik majd meg a pályán. Emiatt pedig több idő lesz a visszahordások kifejlődésére is.

Egyszerűen fogalmazva több üres terület lehet a pályán. Több hely egy olyan játékos számára, mint Patterson, akinek karrierje során 153 szabadrúgás-visszahordása volt, amiből 4.613 yardot (30,2 yardos átlag) és öt touchdowt ért el és az NFL leghosszabb (109 yardos) visszahordásának a rekordját is tartja. A módosítás több potenciált jelent a robbanékony játékokra olyan esetekben, amikor a rúgó csapat nem rúgja túl a célterületen egy labdát és ér el vele touchbacket.

A következők változhatnak meg a módosítás eredményeképp [dőlt betűvel a kiegészítéseimet, magyarázataimat láthatjátok]:

* A rúgó csapatok elveszítik az 5 yardos blokkolási előnyt, amivel korábban rendelkeztek [A jelenlegi szabályok szerint a rúgón kívül mindenki másnak a kötelező vonaltól 5 yardon belül kellett eddig helyezkednie, vagyis a 30 yardos vonalon. Vagyis idáig kaptak 5 extra yardot, hogy felgyorsuljanak és nagyobb erővel ütközhessenek a visszahordó csapat blokkolóival.]

* A rúgójátékos mindkét oldalán öt játékosnak kell felállnia;

* Minden, ún. wedge-blokk, beleértve a két emberes blokkokat is megszűnik. [A wedge-formáció azt jelenti, hogy egy csapat kettőnél több tagja vállat-vállnak vetve egymás mellett állnak fel és így próbálnak blokkolni. A két emberes blokkok eddig viszont szabályosak voltak!.]

* A visszahordó csapat tizenegy játékosából nyolcnak a kötelező vonaltól 15 yardon belül kell helyezkednie és nem blokkolhatnak 15 yardon belül. [A rúgócsapat kötelező vonala – kivéve büntetéseket – a 35 yardos vonalon lesz. A visszahordóé pedig tíz yardnyira, azaz a 45 yardos vonalon, vagyis a saját 40 yardos vonalukig  nem fognak tudni blokkolni. A blokkolási tilalom azért nagyon fontos egyébként, mert rúgójátékoknak kerül sor a legtöbb block in the back szabálytalanságra, pl. a gyors irányváltások miatt. Vagyis ha ez nem lenne, akkor azzal jó eséllyel annyit érnének el, hogy agyrázkódások helyett egy csomó szabálytalan blokkot kapnánk. Ha viszont egyáltalán nem is blokkolhatnak – gondolom 15 yardos personal foul lesz, aki ezt megszegi -, akkor vita sem lehet belőle, hogy egy blokk oldalról történt vagy éppen hátulról.]

* Nem lesz lehetőség rúgás előtti mozgásra (motion);

* Az onside kickre vonatkozó szabályok alapvetően nem fognak változni.

A régi szabállyal a srácok egymásnak futottak” nyilatkozta a Kansas City Chiefs speciális egység koordinátora, Dave Toub, egyike azon kilenc edzőnek, akik jelen voltak a megbeszélésen. (Megjegyzés: a New Englandet Joe Judge, speciális egység koordinátor képviselte.) „Mostantól kezdve viszont a srácok egymás mellett futva fognak előrefutni a pályán. Hatalmas különbség lesz... mivel a távolság közöttük kisebb lesz. A távolság az első vonal és a visszahordó csapat között olyan szoros lesz, amikor futnak előre a pályán, mint egy puntnál. Együtt futnak. Oldalról löksz majd meg embereket és nem lesznek akkora ütközések. Ez volt a fő cél a javaslatunkkal.

2017-ben ötször annyi agyrázkódás történt szabadrúgások során, mint egyéb játékoknál. Összesen 71 agyrázkódásra került sor a szabadrúgások esetén 2015-17 között. Ez a szám kiugró volt az NFL sérülési adataiban, mindezt úgy, hogy a Liga több módosítást fogadott el az elmúlt években abból a célból, hogy csökkentse a visszahordásokat.

A cikk az ESPN anyagainak (1,2) alapul vételével készült.

Hozzászólások

2018. 05. 08. 19:33
Imre2
2018. 05. 08. 21:04
Seró
Lassan már csak ölelgethetik egymást:-(.
Akkor inkább játszanak csajok,azok tuti püfölnék az ellent...
2018. 05. 09. 10:50
Lucius
Azért így is lesz 2-3 súlyos sérülés meccsenként, nem kell kétségbe esni.
2018. 05. 09. 19:11
Seró
Ez egy kemény férfias játék,akárcsak a Jégkorong és többek között ezért is szeretjük.
Persze tegyenek meg mindent,beleértve a modern technika vívmányait is felhasználva,hogy kevesebb legyen a súlyos,tartós sérülés.
Ez nem konzoljáték,nem fantasy,ez gladiátorharc a javából.
MINDEN HÉTEN HÁBORÚ!:-)
2018. 05. 09. 20:06
DM
Report: Patriots and Danny Etling agree to four-year deal
Akkor mégis Ő lesz az utód? :d,mert kötve hiszem,hogy akit csak tölteléknek hoznak ide,a preseason meccsekre négy éves szerződést kapjon..
2018. 05. 09. 20:43
vodka03
Minden draftolt játékost 4 évre szerződtetnek, minden csapatnál, minden évben. Semmi új nincs ebben.
2018. 05. 10. 18:11
hopi46
Ő az első aki aláírt, 4 év 2,56M, 2018-ban 506ezer dollár.
2018. 05. 10. 18:09
hopi46
Thuney lábműtét előtt! Offszezonból kiesik! :(
2018. 05. 11. 18:40
Farkas Joe
Inkább most, mint szezon közben.
2018. 05. 11. 19:32
Increay
TC-re ha minden igaz rendben lesz, csak az OTA-t kell kihagynia :)
2018. 05. 11. 19:28
vodka03
Antonio Garcia cut! Nem volt véletlen, hogy jött Trent Brown meg Wynn. BB nem sok mindent csinál ok nélkül.

Jó egészséget Garcia-nak.
Hozzászólás a(z) Sárga Zászló – Megint módosítanák a szabadrúgás-szabályt bejegyzéshez