Menetrend

Sárga Zászló – Újabb felvonás: ismét egy visszavont TD-elkapás

2017. 12. 25. 23:05
Szerző: Rule
Kategória: Cikkek, Sárga Zászló

Megint eltelt egy hét az NFL-ben és ismét sor került egy ellentmondásos játékvezetői hívásra. A „rend kedvéért” ezúttal is a Pats épp aktuális ellenfelének a sikeresnek tűnő touchdown – elkapását vonták vissza. Az eset megint heves reakciókat váltott ki - és ez nem csak a szomorú és csalódott Bills-játékosok mérkőzést követő nem túl sportszerű nyilatkozatait jelenti -, hanem ismét a teljes visszanézés intézményét érték súlyos kritikák.

A hétvégén újabb fejezetéhez érkezett a touchdownok ellentmondásos visszavonásával kapcsolatos, egész szezonon átívelő „szappan-opera”. A Buffalo Bills szélső elkapójának, Kelvin Benjaminnak, a közvetlenül az első félidő vége előtt szerzett touchdownját vonták vissza.

A pályán lévő játékvezetők úgy ítélték meg, hogy Benjamin elkapta Tyrod Taylor-nak, a Bills irányítójának a passzát a célterület sarkában, amivel a Bills 16-13 arányú vezetésre tehetett volna szert, két másodperccel a félidő vége előtt.

Ehelyett, sikertelennek ítélték az elkapást és így a Bills rúgójátékosának, Stephen Hauschkának a 23 yardos sikeres mezőnygóljával ért véget a félidő, amivel a Buffalo csak egyenlíteni tudott.

A Craig Wrolstad főbíró által vezetett játékvezetői gárda úgy ítélte meg, hogy Benjamin mindkét lába megérintette a földet a célterületen, amikor kontrollálta Tyrod Taylor passzát. Minden pontszerzést automatikusan visszanéznek és a visszajátszásból is azt lehetett látni, hogy Benjamin jobb lába teljesen tisztán lent volt, amikor a bal lábát húzta a pályán belül.

A liga szabálykönyve egyértelműen fogalmaz, hogy ilyenkor minek kell történnie. A pályán hozott ítélet hatályban marad, hacsak „tiszta és nyilvánvaló”, hogy hiba történt. Az évek során megszokhattuk azt, hogy ez a norma mit jelent. A játékvezetőket segítette, hogyha az egyik láb tisztán a pályán kívül volt, vagy egy labda nyilvánvalóan felpattant a földről.

A korábbi NFL-edző, Mike Holmgren ezt a normát korábban úgy hívta, hogy „50 ember egy bárban”.  Más szóval, ha ötven, találomra kiválasztott ember, miután megnézte a játékot úgy gondolja, hogy rossz döntés volt, akkor meg kell változtatni. Ha vitatkozni kezdenek rajta, akkor marad a pályán hozott döntés.

Al Riveron alelnök és az új, visszanézésekért felelős alelnök, Russell Yurk – akik mindketten a New York City-ben lévő „parancsnoki központból” végzik a munkájukat – egy eltérő útirányt választott. Egy olyat, ami a szurkolók és a csapatok haragját váltotta ki, továbbá szokatlan módon közvetlen kritikát is az elődőktől, a Fox Sports elemzőitől, Mike Pereira-tól és Dean Blandino-tól.

Visszanézve Benjamin vasárnap esti elkapását, lassítva, kockáról – kockára haladva, lehetségesnek tűnik, hogy a labda még enyhén szabad volt, amikor Benjamin húzta a bal lábát. Sőt, a bal lába akár lehet, hogy nem is ért a földhöz, amikor végre birtokba vette a labdát. Nagyon közel volt hozzá, amire a definíció alapján azt mondjuk, hogy nem volt „tiszta és nyilvánvaló”.

Az NFL másképp érezte. Wrolstad azt mondta a pálya szélén álló riporternek „Amikor az elkapó megszilárdította a labda feletti kontrollját, nem tudta mindkét lábával a pályán belül megérinteni a talajt. A hátsó lába már a levegőben volt, amikor kilépett a pályán kívülre. Nem került sor a labda szilárd birtoklására csak azt követően, hogy az egyik lába nem ért a talajhoz….”. „Teljesen tiszta és nyilvánvaló volt, hogy [Benjamin] nem kontrollálta a labdát, amíg a mellkasához nem szorította.

Egy videón, amit Riveron osztott meg Twitteren, Riveron részletesen elmagyarázza (illusztrálva), hogy mi alapján jutott arra, hogy Benjamin nem birtokolta a labdát addig, amíg a bal lábát fel nem emelte földről.

 

A cikk az ESPN cikkei (1,2) alapul vételével készült.

Hozzászólások

2017. 12. 25. 23:22
MadJani
Nekem ez is és a múltheti is teljesen tiszta és jogos volt. Persze ha ellenünk ítélték volna talán szkeptikusabb lennék.

Mondjuk az meg sajnos jellemző ide, hogy ha ellenünk ítélnek az is rossz és csalnak, ha mellettünk az is rossz szerencsénk volt. :(
2017. 12. 26. 00:50
Chatmansky
Ilyen sz@rságon rugózni már rég rossz. Ha ellenünk, ha nekünk. Más az utolsó 10 másodpercben, de így... Most komolyan. Azt hiszi a Bills, hogy ezen múlott? (De ez igaz ránk is. Aki ilyen mentsváraktól várja a győzelmet, már bukta is.)
2017. 12. 26. 01:23
Whitealert
Ha jól emlékszem az előtte lévő first downt érő elkapásnál 13 másodperc volt hátra a félidőből és a játékvezetők azt ítélték, hogy pályán kívülre futott az elkapó, pedig a visszajátszásnál látható volt, hogy mindkét térde pályán belül ért le. Ez azért érdekes, mert így nem állt volna meg az óra és a Bills támadóinak 13 másodpercük lett volna 20 yardot előre futni, felállni és elindítani egy játékot, amire nem lett volna idejük a tapasztalataim alapján. Ha mégis max egy spike-ot csináltak volna és akkor mezőnygól kísérlet következett volna. Holnapi nap végéig korlátozott a net elérésem (csak egy kevés mobilnetem van), így nem tudok videót keresni arról az elkapásról, ahol leért a térde pályán belül. Hálás lennék, ha valaki meg tudná keresni! Szerintem ez így volt "igazságos", ahogy történt. Mellesleg én is úgy látom, hogy a bal lába nem volt a földön az elkapásnál, de annyira közel van, hogy nem mondanám megdönthetetlen bizonyítéknak.
2017. 12. 26. 09:15
wolandrules
Úgy van, ahogy mondod, az előtte lévő elkapás után belül ment le a Bills játékosa, ráadásul simán belül volt, nem csücskösen, nem is értem mit nézett ott a spori. Ha ott a helyes ítélet születik, akkor valszeg lepörgött volna az óra és nincs miről beszélni, spike-ra sem marad idő. Szóval összességében nyertek a játékvezetők által 3 pontot, nem buktak hetet. :D De ez ugye senkit nem érdekel, mert ez nem arról szól, hogy a Patriotsot segítik a bírók...
2017. 12. 26. 09:22
vicgeordie
Sztem nem állt meg az óra annál az elkapásnál (20 másodperc pörgött le), a sporik jól ítéltek. A Bills rohant is felállni és spike-olni akartak, de A. Butler beugrott (encroachment), ami miatt megállt az óra és jött 5 yard bünti
2017. 12. 26. 09:34
wolandrules
Az előtte volt pár snap-el.
2017. 12. 26. 09:48
vicgeordie
Sztem nem. A jegyzőköny szerint is 33-ról 13 másodpercre ment le az óra, utána már csak a bünti és incomolete-k voltak

3-2-NE 42 (:33) (Shotgun) T.Taylor pass deep right to D.Thompson pushed ob at NE 9 for 33 yards (D.Harmon).


1-9-NE 9 (:13) T.Taylor spiked the ball to stop the clock. PENALTY on NE-A.Butler, Encroachment, 5 yards, enforced at NE 9 - No Play.


1-4-NE 4 (:13) (Shotgun) T.Taylor pass incomplete short right to C.Clay (P.Chung).


2-4-NE 4 (:10) (Shotgun) T.Taylor pass incomplete short middle to C.Clay.


3-4-NE 4 (:06) (Shotgun) T.Taylor pass short right to K.Benjamin for 4 yards, TOUCHDOWN. The Replay Official reviewed the pass completion ruling, and the play was REVERSED. (Shotgun) T.Taylor pass incomplete short right to K.Benjamin.
2017. 12. 26. 10:45
takirob69
Most néztem vissza az egéset és az ominózus esetnél nem állt meg az óra.
2017. 12. 26. 11:09
Croaker
Csak egy kis közvéleménykutatás:

Kit szeretnétek látni a rájátszásban, ill kiérdemelné meg jobban a rájátszást:

AFC:
Titans
Ravens
Chargers
Bills

NFC:
Falcons
Seahawks

Az első négyesből kerül ki a mi ellenfelünk ( feltételezve, hogy nyerünk a Jets ellen persze), ezért sem mindegy a 17. forduló.

17. forduló meccsei:
Titans - Jaguars (itt a jaguarsnak tök mindegy a W vagy L, nem juthatnak magasabb kiemeléshez)

Ravens - Bengals (már kiesett csapat)
Chargers - Raiders (már kiesett csapat)
Bills - Miami (már kiesett csapat)

Legkevésbé esélyes a Chargers, nekik győzniük kell + Titansnek és a Billsnek is ki kell kapnia.

Kevésbé esélyes a Bills, nekik győzniük kell + a Ravensnek vesztenie.

A Titansnek meg kell vernie a Jaguarst, vagy a Bills és a Chargers veresége kell. Ez azért elég kiélezett lesz, főleg ha a Jaguars nem lébecolja el a meccset.

A Ravensnek is nyernie kell a tuti továbbjutásért, vagy a Bills VAGY a Titans vereségébe bíznia. Az ő ellenfelük azért verhetőbb, kiesett csapatról beszélünk, persze bármi lehet.

NFC oldalán is lesznek izgalmak, főleg mivel vagy a tavaly döntős Falcons, vagy a Seahawks jut be a rájátszásba.

Meccsek a 17. fordulóban:
Falcons- Panthers
Seahawks - Cardinals (már kiesett csapat)

A Falconsnak "csak" a győzelem kell, és továbbjutottak, míg a Seahawksnak győznie kell ÉS a Falconsnak kikapnia.

A Falconsnak azért is lesz nehéz dolga, mert a Panthersnek kell a győzelem, és egy "kis" szerencsével első hetes bye-weeket is szerezhetnek, ha a Saints ÉS a Vikings ÉS a Chargers is kikap.

(Megjegyzés: a döntetlenes scenariókat nem vettem figyelembe).

Kíváncsi vagyok a véleményetekre.
2017. 12. 26. 14:01
crucified
Az AFC döntőn jó volna ha a Pats mellett nem a Steelers lenne a másik csapat.

Az NFC-ből meg talán a Saint-eket lenne jó elkerülni a döntőben.

És természetesen SB győzelmet várok.
2017. 12. 26. 18:11
nszgergo
Afc-ből bárkit szívesen látok, kivéve Ravens, csak éppen ők érdemlik, meg és szerintem ők is jutnak be :/
Nfc talán Falcons, de bármelyik is jut be , nem lesz Sb-ban
2017. 12. 26. 11:10
daelaci
Hiába magyarázzák a bizonyítványt a bizonyítékaik mindenek csak nem meggyőzőek, maradnia kellett volna a pályán hozott döntésnek.
2017. 12. 28. 20:58
attnagy
Hiába próbálsz belekötni mindenbe és szapulni a csapatot,ezzel csak azt éred el,hogy mindenki láthatja mennyire nem értesz hozzá.Menjél károgni más oldalakra,ott élvezkedhetsz majd ezeken!
2017. 12. 26. 11:14
Croaker
Tippjáték kérdéshez:
Melyik csapat ellen ítélnek több yardnyi büntetést?

Patriots: 2 db -10 yard
Bills: 4 db -83 yard

Akkor nem a Bills a helyes válasz?
2017. 12. 26. 11:29
bara
Pont ezen vakartam a fejem én is :)
2017. 12. 26. 12:26
max350
A Bills írjon be magának +4 pontot, te meg +1-et! :D
2017. 12. 26. 15:30
Patri Jóska
+1
2017. 12. 26. 15:30
Patri Jóska
?
2017. 12. 26. 18:09
Pats for the Win
Ezzel kapcsolatban mi lesz a döntés? En a győzelemért vagyok harcban ezért kellene a pont. :)
2017. 12. 26. 11:56
DM
2017. 12. 26. 12:15
szakacs
Én nem láttam megdönthetetlen bizonyítékot ami felülírhatná a pályán hozott döntést . Azaz TD .
De hogy nem ezen múlt az is bíztos.
Az se járható út ,hogy előtte ellenünk tévedtek ,ilyen alapon bárki hivatkozhat egy előbbi "igazságtalan" döntésre.
Nem tudom megítélni a playt ,már hogy TD vagy sem ,de mivel a pályán TD t ítéltek szerintem maradnia kellett volna már ha ragaszkodunk betű szerint a szabálykönyvhöz.
De nem ezen múlt ,bár aki szörszállhasogató akar lenni állíthatja ezt is.
2017. 12. 26. 16:58
daelaci
Teljesen egyetértek veled, bármennyiszer megnézem nem látok egyértelmű bizonyítékot arra ami alapján meg lehetett volna fordítani az ítéletet. Voltak eddig is tévedések és a jövőben is lesznek.
2017. 12. 26. 20:24
Misi56
Azt kell megnézni , hogy amikor Gilmore lábfeje hozzáér Bejamin talpához. Attól kezdve ELEMELI azt a földtől és utána már kint teszi le! Közben lett meg az elkapás. Tehát amikor az elkapás megtörtént, már nem volt a jobb lába a földön ( ha akár néhány ceti vagy milliméter is volt a hiány ) Ezt ugye ők sokszori kikockázással meg tudják nézni!
2017. 12. 26. 20:27
Misi56
2017. 12. 26. 13:06
piszkosfred
Amit a billsesek művelnek a siránkozással, az már szánalom kategória. Lefizetett bírók... édes istenem, ez még a szurkolók között is csak a hülyébbeknél jön elő, de egy játékos hogy ejthet ki ilyet a száján. Én pl. még sosem láttam olyat korábban, hogy egy playen belül 4 teljesen nyilvánvaló szabálytalanságot elnéznek egy védőnek, aki ezek után a zebrák szerint szabályos intet szerez. Ugye a bills-nek ezt is lehetett pár hete. Ezek után a helyükben jó erősen rászorítanám a bőrt a fogamra.
2017. 12. 26. 13:50
gyuszi
Inkább a túloldali (sokadik) kameraállásból látszik, hogy miért ítélték mozgó labdának a zebrák, mielőtt magához szorította volna. Istenem, ha billeg a kezében, hát billeg, van akinek ennek eldöntése a dolga, kár kívülről kibicelni (akár a volt játékvezető-főnöknek is...)
http://www.nfl.com/gamecenter/2017122404/2017/REG16/Bills@Patriots?icampaign=scoreStrip-globalNav-2017122404#menu=gameinfo%7CcontentId%3A0ap3000000897800&tab=videos
2017. 12. 26. 17:00
daelaci
Nyilván van az akinek dolga ezeknek a helyzeteknek a megítélése, de ettől még láttunk az utóbbi években olyan döntéseket amik erősen vitathatóak voltak a visszanézések ellenére is.
Hozzászólás a(z) Sárga Zászló – Újabb felvonás: ismét egy visszavont TD-elkapás bejegyzéshez