Menetrend

Secondary? Pass rush?

2012. 10. 25. 22:02
Szerző: Paul43
Kategória: Cikkek
Újabb vasárnap, újabb középszerű teljesítmény és újra csak csalódást keltő secondary. Ez a Patriots mostani mérlege.

De most helyezzük a hangsúlyt a pass rushra, hiszen amit látunk az közel sem elegendő. És ami még borzasztóbb a szurkolóknak, hogy elképzelhető ez egy tervezett stratégia része.


A vasárnapi, hosszabbításos mérkőzés volt pass rush szempontból az idei év eddigi mélypontja.
Rendben, volt 4 sack, ami szezoncsúcs jelen pillanatban, de nem ez a legjobb fokmérő, mikor az irányító siettetést vizsgáljuk.

A sackek tény és való, hogy yard és down veszteséget okoznak az ellenfélnek, de többféleképp is becsapósak. Csak nézzük meg a Jets elleni mérkőzést. 2 sack onnan eredt, hogy Mark Sanchez 6,66 mp (Ninkovich) és 5,56 mp (Hightower) hosszan tartotta magánál a labdát. Ezek bizony nem nyomásból eredő sackek, egyszerűen jól védekezték le a célpontokat. Nincs olyan játék ami úgy lenne kitalálva, hogy az irányító 4 másodpercig tartsa a labdát, nem hogy 6-ig.

A sackek mellé még jött két siettetés és két dobás utáni (de még szabályos) irányító ütés. Ezen három tényező kombinációja adja azt a mércét, amit már mérvadónak tekinthetünk. Ez az amiből kiderül, mennyire hatékony a védelem, ez a mutatója az irányítóra mért nyomásnak.

Sanchez, a büntetéses playekkel együtt, összesen 48-szor hívott passzt játékot. Ezek mindössze 16,7%-nál alkalmazott a Patriots védelme nyomást. Ez még a nagyon gyenge Ravens és Broncos (19,1%) elleni meccseket is alulmúlja.

Az első 7 meccs alatt, a lehetséges 292 alkalomból, mindössze 72-szer helyeztek nyomást az ellenfél irányítójára a Pats védői. Ez 24,7%. Ugyanez a tavalyi, 2011-es, idényben még 27,3 % (311 lehetőség, 85 nyomás) volt. Ha még egy évet visszamegyünk, akkor még nagyobb értéket kapunk, ugyanis 2010-ben a 288 passz játékból 98-nál volt nyomás a Pats D részéről, ami 34%.
Csoda, hogy ezek után idén a csapat útban van a 87, 20 yardnál hosszabb benyelt passz felé? 2011-ben 79, 2010-ben 55 ilyen volt.

Csak az összehasonlítás miatt. A Giants 4 emberes pass rushsal úgyis tudott Super Bowlt nyerni, hogy a secondary-je nem volt épp rendben.
Míg a Patriots nem. Mi történik?

Van valami amit Belichick mester nem sűrűn alkalmaz, főleg olyan irányítók ellen, akik szerinte úgyis rontanak maguktól. Ez pedig a blitz.
Sanchezre is csak a passz playek 8,3%-ban küldött a mester extra pass rushert. Egész szezonban eddig, szintén alacsony, 11%-ban használtak igazi blitzet. Tavaly és tavalyelőtt ez 21% volt.
Az elmúlt 2,5 év leggyengébb blitz mutatói ugyancsak az elmúlt hetekben voltak. Ravens ellen 4,3%, Cardinals ellen 6,9%, Bills ellen 7 % és az előbb említett Jets elleni meccs.
A blitzek alacsony száma persze a gyengécske secondary miatt is lehet, hiszen Bill Belichick nem akar a hátsó alakzattól embert elvenni, amikor az amúgy sem muzsikál túl jól.

Miért is adna Sancheznek nagyobb teret dobni, mikor Belichick szerint úgyis rontani fog, bármilyen extra nyomás nélkül is?
Oké, a statisztika szörnyen néz ki (68,3%-os találati arány, 328 yard), de Belichick mestert csak a győzelem érdekli. Igaz ez könnyen elmehetett volna.
A probléma, hogy bár Belichick a saját mantrája szerint él – az alapszakasz eredmények alapján sikeresen -, de ez is fogja a sírba vinni. Valószínűleg izgatott volt, hiszen Russel Wilsonnak sok mély passzal kellett próbálkoznia, mikor a Seahawks vendégei voltak a Pats-es fiúk. De hogy ezek közül ennyi össze is jöjjön, ahhoz a gyenge pass rush és a gyenge passz elleni védekezéshez is szükség volt.

A Patriotsnak vagy helyre kell tennie a hátsó alakzatot vagy a 4 emberes pass rusht kell feljavítania.
Első körös, Chandler Jones igazi meglepetés. Az első 7 mérkőzésén 25-ször tudott nyomást kifejteni az ellen irányítójára (ez 9,2% a passz elleni lehetőségeiből), ami jobb, mint Andre Carter tavaly ilyenkori eredménye (15; 7,2%).
Rob Ninkovich pedig hozza, amit tőle megszoktunk. Tavaly ilyenkor 5,2%-on állt, most 5,5%-on.

Mégis akkor mi a visszaesés oka? A válasz a szituációs pass rusherek teljesítménye vagy inkább hiánya. 2011-ben Mark Anderson, Andre Carter farvizén ebben a szakaszban már 7,7%-on állt, míg a most a helyén szereplő Cunningham, nem túl mutatós 1,9%-os produkciót hozott össze.
Ennek tudatában még kevésbé értjük mi értelme volt először leigazolni, majd kitenni Jonathan Fanene-t miután lesérült. Ő kisegíthette volna a puss rush szakaszt.

A remény még él, hiszen talán Myron Pryor visszatérése hozhat valami frissítést, ugyanis a pass rush volt az egyik erőssége, mielőtt tavaly az első meccsen lesérült. Valamint Hightower bizakodásra ad okot, mint a legjobban blitzelő LB.

Akármi is lesz, a pass rushnak fejlődnie kell. Nem lehet csak a secondaryt felelőssé tenni az eseményekért.

Ti hogy látjátok?

(forrás: boston.com)

Hozzászólások

2012. 10. 25. 22:53
Egonba
Remek cikk és fordítás!

Én személy szerint nagyon hiányolom a késleltetett és DB blitzeket, mert ez a SB érában jól működött és élvezet volt nézni a védelmet!!!
2012. 10. 25. 22:54
lipi
Köszönöm. Ez ismét egy nagyon szép cikk :). És hasznos. Bár kicsit furcsállom, hogy az írója szerint az a taktikánk, hogy az ellen irányítója, majd hibázni fog, nem kell ebben segíteni... (bár lehet, hogy van benne valami :S)
Gyors kérdés. Ezeket a statokat honnan lehet kiszedni? Én keresgéltem, csak valszeg nem vagyok elég hatékony :).
A cikkhez.
Minden szavával egyetértek. Valami ilyesmiről beszélgetünk már hetek óta. Carter sajnos a sérülése után nem igazán tud pályára lépni sehol. Anderson meg azt hozza a Billsnél, amit vártam tőle, semmit.
Pryor a belső falból tudna nyomást gyakorolni a zsebre, Vince árnyékából, ami bár szintén fontos, de sajnos nem kielégítő. Szituációs PRusher Bequette lehetne, de szegény nem fejlődik megfelelő ütemben :S. Idény végéig valószínűleg abból főzünk amink van :S. Én egyébként nem csak a szituáció pr hiányára fogom a gyengébb pr-t, hanem az LB szekcióból hiányzó pass elleni cover LB-re is. Egyértelmű passz helyzetben nem tudunk LB-t küldeni passz védekezésre. Ehelyett megpróbáljuk az összes LB-vel lefedni a passz területét. Ergo nem merünk blitzre küldeni senkit. A védelmünk eme része leginkább a passzív jelzővel írható körbe. Ami egy agresszív sportágban minimum a trenddel való szembeszállás :).
Részemről erre az évre még mindig azt tartanám a legjobbnak, ha bye week után védelmi sémát váltanánk. Ez valljuk meg, becsődölt. Helyette egy maximálisan agresszívan, temérdek LB blitz-el, a lehető legnagyobb nyomást helyezni az irányítóra, a sec-et meg emberezni küldeni. Lehet, hogy romlana a futás elleni védelmünk, sőt a jobb irányítók szétszednének minket a passzaikkal, de hátha...
Mondjuk erre pont nem látok sok esélyt :)
2012. 10. 25. 23:06
Neo
Hightower mikorra lesz újra bevethető? Nagyon szerettem a játékát és most nagyon kellene egy-két irányító-földbedöngölése!
2012. 10. 26. 00:03
nosbiglem
Magastorony már játszott elmúlt meccsen, és ide kér tőled pár szavazatot, mint a legjobb zöldfülü játékos a héten:
http://www.nfl.com/voting/rookies/2012/REG/7?module=HP11_content_stream_voting_pepsi#playerId:0ap2000000083729
2012. 10. 25. 23:47
thehettita
Hát nagyon remélem hogy a siettetés valamelyik edzésen fő téma lesz. Hightower és szerintem Spikes is képes lenne fokozni a nyomást az ellenfél irányítóin. Ha rámennek jobban a blitzre a secondary sem lesz olyan trógergyenge
2012. 10. 26. 00:48
TMR
Én azzal biztatom magam, hogy ez is a taktika része. Minek mutatnánk meg az ellenfeleinknek, hogy mit is tudunk valójâban, hisz akkor mire fontos lenne, már kitanulhatnák, kielemezhetnék a sémákat.
Nagy valószínűséggel ebből a csoportból így is továbbjutunk. A rájátszásra meg előhúzzuk a kalapból a meglepetést.
Nem beszêlve arról, hogy ha jobban figyel a csapat/tökösebb egy picit, akkor még így is hozhattuk volna az összes meccsünket.
2012. 10. 26. 01:54
tottingetosz
Titokban én is valami ilyesmiben, kijátszatlan lapokban bízom egy picit. BB védelmi guru, csak ki tudna többet hozni ezekből a srácokból komplett D szinten... Elképzelhetetlennek tartom, hogy a Sec bénázása nem szúrt szemet neki az elmúlt időszakban. Ez valami kerek egésznek a része kell, legyen, csak ne tenne sírba az ideg tőle a meccsek alatt. De az is lehet, hogy egy apadó injury list is ùj lökést adna a D-nek. Azért csak GO PATS! A cikk megint fain! Köszönet érte.
2012. 10. 26. 04:49
Gordon
az , hogy BB védelmi guru volt, senki sem vitatja. Talán a múlt idő sem jogos..viszont, ez a D televan kis túlzással egyetemi elit játékosokkal akik annak idején azért kerültek a draft-on első vagy második körbe mert kiérdemelték a tehetségükkel és/vagy az eredményeikkel. Ne legyünk vakok, náluk képzetlenebb játékosokból is építettek erős def-eket mert találkozott a "tehetség" és az elképzelés.
Nem bántanám a sec edzőt nem ő hívja a play-eket és nem bántanám Ras-I-t - talán pont te írtad Paul- a jam-eléssel kapcsolatban sem, hiszen az a srác még nem dolgozott végig amióta nálunk van másfél hetet sérülés nélkül..így nehéz fejlődni. Szóval szerintem nem baj ha valami nem működik de látni lehessen a folyamatos fejlődést, na ez az ami nálunk nincs meg. És ez nem a játékosok hibája..valahogy úgy érzem, hogy előbb vagy utobb egy rosszul sikerült meccs után borulni fog a bili . Érzi ezt BB is és nemhiába ölelgette Ninko-t a fumble után..
ja és a fenti kérdésre röviden:
a számok nem hazudnak, ha nem tudunk nyomást gyakorolni az irányítóra akkor szív a sec viszont ezt a rossz play hívások számlájára írom:-)
legtöbb 20+yard os játékot ellenünk csinálják..
2012. 10. 26. 01:56
Gordon
jó cikk.
Paul a többi csapatról is van ilyen jellegő statisztikád? vagy belinkelnéd az oldalt ahol megtalálható? köszi
2012. 10. 26. 07:40
Köszi Gordon.
A statokat nem én szedtem össze, ez Bedard cikke, csak fordítottam. Bevallom öszintén a többi csapat ilyen mélységekben nem mozgat. DoM-ot lehetne megkérdezni, ö honnan is vette a saját elemzéséhez a statokat.
2012. 10. 26. 07:41
A Patsröl amúgy tervezek egy hosszabb elemzést a bye week alatt.
2012. 10. 26. 08:34
lipi
Hajrá! Imádom az ilyen elemzéseket :). Pláne, amikor Tomi megtámogatja némi statisztikai háttérrel is :)
2012. 10. 26. 08:52
lupus
Vegre!Valaki mas is nem "csak" eszre vette,de hangot is adott az altalam mar 2-3 eve unasig ismetelt mondatokat.
Itt mar nem az egyes jatekosok kepessegeivel van a baj a pass rush teren.
Azt csinaljak,amit kernek toluk...
Egyebkent,ha mar csapni valo a sec miert nem mennek legalabb ok blitzre?Sajnos Rodney Harrison ota a sec nagy problemakkal kuzd.Es itt nem 1 jatekos es a kepesegeinek a hianyarol van szo.De meg csak nem a vezerszereprol.
Egy idoben "divat" volt Rodney Apo dirty palyernek nevezni.Szerintem meg egyszeruen csak egy igazi old school safety volt,akinek meg volt a tisztelete a palyan.
Ja,es a DL kozepetol kitol is varnank a pass rusht?Wilfork egy NT,alapvetoen.Love is inkabb hajaz egy NT-re,mint DT-re.Nem csak a meretei miatt,de a stilusa alapjan is.
Cunningham meg inkabb 34-es DE,igy konnyebben "ugral" 43-ban DT-kent egy Wilfork,vagy Love mellett.Viszont nagy szamokat hogyan is produkalhatna a padrol?
2012. 10. 26. 09:27
lipi
Összeszedtem kikből áll a védelem.
Pozició, név, draft hely.
S: Chung. 2/2
S: Gregory. UDFA, Chargers.
S: Tavon Wilson. 2/16
CB: Arrington. UDFA, Philly
CB: Ras-I. 2/1
CB: DMC. 1/27
DE: Cunni. 2/21
DE: Ninko. 5. kör
DE: Chandler Jones. 1/21
DT: Baby Vince. 1/21
DT: Love. UDFA
LB: Spikes 2/30
LB: Hightower. 1/25
LB: Mayo. 1/10

Amit ebből ki akartam hozni. A kezdő védelemből 4 ember kivételével mindenki 1-2. körös, egyetemi sztár. Tehát elviekben nem egy innen-onnan összetákolt védelem, hanem egy teljesen tudatosan felépített, Ő kell a védelmembe elv alapján összeválogatott sztár egység. Valahogy mégse áll össze egésszé. A front 7-re azt mondjuk, hogy elit. Pont ez a cikk mutatja meg, hogy nem az. Elit futás ellen, de PR-ban már a mezőny végéhez konvergál. A sec teljes homály. Szóval a kérdés, ha már úgyis tervezünk egy elemzést, hogy mennyire a rossz draft scout egység, mennyire a pozíciós edző és mennyire a séma hibája lehet, hogy nem áll össze a védelem, mint két kicsi legó.
Tudom, hogy szubjektív a dolog, és kb megválaszolhatatlan, de érdekelne, hogy kinek mi a véleménye róla. Persze, csak ha van kedvetek/időtök hozzá :)
2012. 10. 26. 10:33
lupus
Az elkepzeles 1 dolog,az elet meg 1 masik.
A front 7 elitsege megvan.De itt jon az egymasrahatas.Amikor a LB sornak 5-10yardrol kell neznie a LOS-t es nem tudjak az ellent hatasosas terrorizalni az allando,de valtakozo iranyu nyomassal.Mert hatra kell segiteniuk nem elore.
Es itt kiterek (ujra) Matthews esetere.Hanyan haborogtak erte?Es hanyan fogtak fel,hogy ebben a csapatban,ilyen semaval,elvarasokkal,feladatokkal nem lett volna mas,mint egy gyorslabu atlag LB.Pedig,mint lathato lehetett tobb is,de nem a Pats D semajaban.
2012. 10. 26. 12:56
DM
Szerintem meg új edzők kellenek mint safety mint CB részlegre mert akik most vannak nincsenek a helyzet magaslatán szerintem továbbá egy tapasztalt S nem ártana még a CB állomány meg hát kéne egy két frappáns trade de mit kapnánk mondjuk egy Arrington ért ?? :D :D mondjuk egy két Trade et megüthetnénk :D pölö a boston.com linkje szerint lehetne pickeket szermányolni a kövi évre lehessen megint vadászni remek játékosokra
Mondjuk Én személy szerint Jake Long.-ot szívesen látnám jövőre a csapatban megbízható játékos és nem is rossz a posztján.
Szal
Kyle Arrington\cb\ Trade
Shane Vereen\rb\ Trade
Shiancoe, Visanthe\te\ Trade
Valamint kellene egy Visszahordó is mert szép dolog volt DMC-tól a visszahordás de inkább arra kellene koncentrálnia ami a feladata kérdés az hogy ezekért a felsorolt játékosokért kapnánk e egyáltalán valamit :D :D Továbbá igaz az,hogy szeretné ha elcserélné a Kansas City Dwayne Bowe.-t maga a játékos kérte az elcserélését.Kérdezném a Tisztelt hozzáértők véleményét beleillene ő a játékrendszerünkbe?Egy hosszabbítás mehetne WW-nek ugyi Branch megy nyugdíjba és gondolni kellene a WR állományra is egy WW-Llyod-Bowe elég jól hangzik .Nagyon Köszönöm a válaszokat UFF DM
2012. 10. 26. 14:22
lipi
Long és Bowe is jó lenne, de annyi pénze a királynak nincs, amennyit ők kérnének :).
Arringtonért most semmit nem kapnánk, sőt nekünk kéne fizetni érte. A tavalyi idénye után még leesett volna egy késői kör, talán. Vereen és Schianco meg kell a csapatba. Ráadásul még kb semmit nem láttunk belőlük. A jelenlegi trade értékük szintén a nullához közelít.
Hozzászólás a(z) Secondary? Pass rush? bejegyzéshez