Menetrend
Szavazás

Stratégia - Alapszakasz 6. hét - A védelem

2012. 10. 16. 13:02
Szerző: lucas
Kategória: Elemzés

StratégiaÚjabb meccs, újabb egypontos vereség. Az okokat boncolgatva érdemes megnézni, mit mutatnak a számok. Először nézzük a védelem munkáját! Az egyértelműen látszik, hogy a Pats edzői jobban tartottak a tapasztalt futótól, Marshawn Lynchtől, mint az újonc irányítótól Russell Wilsontól, és többnyire futás ellen állt fel a csapat. Utólag már tudjuk, hiba csúszott a számításba.

Védelmi felállások a Seahawks ellen: 
Base: 40 of 56 
Sub: 16 of 56 
Short-yardage: 0 of 56  

Érdemes megnézni a korábbi meccseket is, mert nem nehéz levonni a következtetést: sajnos a secondarynk, ha nem kap nagyobb támogatást, (plusz embereket a dime vagy nickel felállással), sajnos nem tudja hatékonyan megoldani a feladatát. Akkor győztünk, amikor a sub felállások voltak túlsúlyban, (pedig azokon a meccseken is akadtak jó futók pl. Chris Johnson,  Willis McGahee), a futást jobban tudja a csapat kezelni kevesebb emberrel, mint a passzjátékot.

vs. Broncos 
Sub: 60 / 66 
Base: 5 / 66 
Short-yardage: 1 / 66 

at Bills 
Sub: 58 / 71 
Base: 13 / 71 
Short-yardage: 0 / 71 

at Ravens 
Base: 37 / 73 
Sub: 36 / 73 
Short-yardage: 0 / 73 

vs. Cardinals 
Sub:
 30 / 64 
Base: 29 / 64 
Short-yardage: 5 / 64 

at Titans 
Sub: 42/f 65 
Base: 21 / 65 
Short-yardage: 2 / 65 

(A base, vagyis alapfelállásnál 7 falember (4-3 vagy 3-4) van a pályán, és 4 defensive back alkotja a secondaryt. A sub felállásoknál a fal rovására több defensive back játszik, nickelben 5, dime-ban 6 játékos van a pályán.) 

Az eddigi meccseken a sub felállások voltak túlsúlyban (61,2 %), ez volt az első meccs, amikor az alapvédekezést  jóval nagyobb arányban alkalmazta a csapat, mint az eddigiekben  (71,4 %). Amikor a Seahawks 3 elkapóval támadott, még akkor is többnyire maradt a teljes fal a pályán, bár Tavon Wilson hátrább lépett, hogy támogassa Alfonzo Dennardot területének fedezésében. Ez is mutatja, hogy a Patriots inkább Lynch ellen védekezett, nem gondolták, hogy az újonc irányító a passzjátékkal fogja megverni a csapatot. De ő megtette.

A 56 lehetőségen a következőképpen osztoztak a játékosok:

DE Chandler Jones – 56 / 56 
LB Jerod Mayo – 56 / 56 
CB Devin McCourty – 56 / 56 
DE Jermaine Cunningham – 52 / 56 
S Tavon Wilson – 51 / 56 
LB Rob Ninkovich – 50 / 56 
LB Brandon Spikes – 50 / 56 
DL Vince Wilfork – 48 / 56 
CB Alfonzo Dennard – 47 / 56 
S Patrick Chung – 45 / 56 
DL Kyle Love – 36 / 56 
CB Kyle Arrington – 24 / 56 
CB Marquice Cole – 8 / 56 
DL Brandon Deaderick – 8 / 56 
DL Ron Brace – 6 / 56 
CB/LB – Ras-I Dowling – 6 / 56 
S Nate Ebner – 6 / 56 
DE Trevor Scott – 5 / 56 
S Sterling Moore – 4 / 56 
LB Bobby Carpenter – 3 / 56 

(A büntetésekkel együtt.) 

Bobby Carpenter először lépett pályára linebackerként a mérkőzés utolsó védekező drive-jában, Ninkovichot helyettesítette az utolsó 3 játékban. A csapat nem jelentett semmilyen sérülést Ninkovichcsal kapcsolatosan, és ha ez nem kényszerű csere volt, akkor eléggé a mély vizet jelenthette az új játékosnak a mérkőzés ezen szakaszában. Csakúgy mint az újonc Nate Ebnernek, aki a meccs utolsó hét játékából kapott meg hatot. A sérülések a mérkőzés kritkus szakaszában sújtották a csapatot. Az a gyanúnk, hogy a meccs visszanézése azt fogja igazolni, a Chandler Jones a meccs végére elfáradt. Míg korábban nagy hatékonysággal tudta támadni Wilsont, a meccs végére - amikor legjobban kellett volna - viszont elfogyott. Kyle Arringtont le kellett cserélni a második széria után, a helyét Alfonzo Dennard vette át. Ezután Arrington már csak 7 alkalommal tért vissza, a sub felállásoknál a slotba. Ras-I Dowling dime-ban játszott 6 defensive backként, egy linebacker-feladatokat is ellátó szerepkörben. Mivel Dont’a Hightower és Tracy White sérülés miatt nem léphetett pályára, Rob Ninkovich játszott linebackerként, és Jermaine Cunningham lett a bal oldali end, de nem nagyon ízlett neki ez a feladat, elég visszafogott volt a teljesítménye (1 szóló és 1 együttes tackle).

A védelem statisztikai mutatói összességében nem lennének rosszak. 368 yardot ért el a Seahawks ellenük, ebből csak 85 yardot futással, Marshawn Lynchet 41 yardot tartották, és a leghosszabb futása 7 yardos volt. Ezt a részét tehát megoldották a feladatnak. Ennek viszont az lett az ára, hogy  283 passzolt yardot szenvedett el a csapat. Wilson dobott 3 TD-t, és sok-sok nagy játékot (pl. 50, 51, 46 yardosokat) sikerült hoznia, 16 sikeres passzából csak 5 volt 10 yard alatti. Különösen fájó, hogy kulcsszituációkban, 4 é 3-nál, vagy a meccsgyőzelmet érő drive-nál sem sikerült feltartóztani.

Forrás: ESPN Boston

Forrás:ESPN Boston,

Hozzászólások

2012. 10. 16. 13:18
lipi
és itt jön megint, hogy nincs rotáció. Az egy dolog, hogy Jones/Wilfork és társai kifulladnak a meccs végére, de nincs egy olyan LB-nk aki képes lenne coverben játszani. Süti...
Mellesleg összesen 20 játékosunk volt fent a pályán, ebből 10 átlagosan 91%-ot. Minek vannak 53 fős keret? Legyen 30 fős. Többet úgyse használunk...
Bocs, kipuffogtam magam...
2012. 10. 16. 13:24
sixt
Sziasztok! Hozzáértőket kérdezek, van valamilyen szabály ugye hogy a 8. hétig még lehetnek rooster mozgások, hogy is van ez pontosan ?? Láttok rá esélyt hogy valami veterán CB érkezhet hozzánk, van aki elérhető valahol ? Szerintem a nyáron égig magasztalt elkapó gárda, az a rengeteg célpont mára teljesen kezd elolvadni különböző okok miatt, ide vártok valakit ? Vagy így megyünk a PO ig ?
Dennard játékát hogy látjátok, egy kicsit nagyobb játék időt kapott, de a meccs hevében nem tudtam csak rá figyelni és vissza nem nézem ezt az biztos :)
Köszi előre is a válaszokat
2012. 10. 16. 14:23
Dennard egyelöre nem tünik rossznak szerintem. Amellett, hogy hibázott a hétvégén, több szép labdaelütése és védekezési is volt már. 2 meccs alapján nem akarok sokat leszürni, de tény, hogy Arrington helyére, mintha ö lett volna beküldve jobb oldali cornernek.

LB helyzet nagyon jogos. Itt nem értettem miért is kellett Ninko-t visszatenni LB-nek. Ö jó volt nagyon DE-ben az elmúlt meccseken. És vissza lett igazolva Carpenter, aki az egész offseasont itt töltötte és öt például elég atletikusnak tartják, hogy hátra is tudjon léoni, illetve szélre ki tudjon érni az elkapókra (lett is volna erre szükség).

Sokszor szóba került a sec. Igen, szerintem itt a stratégiával lehet gond. Kizártnak tartom, hogy valaki (D-Mac) az elsö idényében ekkorát teljesítsen, aztán eltünik a mezönyben. Sok hiradás szólt arról, hogy elsö idényében az erösségeire koncentráltak, míg a mostani taktika nem annyira neki kedvez. Ez lehet igaz az egész szekcióra. Nekem sem tetszik, hogy távolról követik az embert, de ha ez a stratégi aezt kell követni.
2012. 10. 16. 14:54
crucified
Milyen bocs de "agyament" az a stratégia, amelyikben akár én is dobálhatnám a labdát, szinte biztosan nem lesz INT?

Szerintem DMC egész jó idén -tavalyhoz képest-, a tavalyi INT királyunk Arrington meg azt produkálja, amit DMC tavaly.
2012. 10. 16. 21:44
hopi46
Örülök, hogy sokan védik a sec.-t. A stat. szerint gyakorlatilag csere nélkül játszották végig a meccset. Köztük újoncok. Az ellenfél irányítóját nem Ők tették naggyá, hanem a pass rush szinte teljes hiánya. Leszünk még büszkék rájuk, türelem! Ha ez igazán csapatjáték (és persze az!) ne hagyják a többiek magukra. Go sec! Go Pats! Sérültek gyógyuljatok!
2012. 10. 16. 15:05
Arsenal
Srácok! Most nézem vissza a meccset a vége előtt 3:14-el Vince kivel kiabált???
2012. 10. 16. 16:33
kolok
Már az előző cikknél elkezdtük ennek a témának a boncolgatását,akkor folytassuk itt. Dennardban én is látok fantáziát ,sokkal agresszívebb mint bmelyik CB. Azt nem értem,h korábban azt tippeltük,hogy azért állnak hátrébb a CB-k h ezzel elkerüljék a big playek lehetőségét,hiszen nehezebb mögéjük kerülni, igaz ezzel a rövidebb passzok megakadályozását szinte feladtuk, inkább az elkapás utáni biztos tacklere mentünk .Most viszont az van,hogy a passz megakadályozása szinte kizárt a rövidebb passzok esetében is ( hiszen általában a CB 3-4 méterre van a WR-től),viszont a big playeket is nyeljük de rendesen. Se ez,se az...Nem is tudom megérjük- e azt hogy az ellenfél QB-ja masodpercekig kénytelen nézelődni ,mert nem talál szabad célpontot....
2012. 10. 16. 16:57
zsesszi
jó hogy futás ellen működik a védelem, nem sok 10+ futást kapunk...cserébe nyeljük a 40+, 50+ passzokat:((
2012. 10. 16. 17:57
PLC
Ennyire nem lehet xar a SEC-ünk… Szerintem szándékosan csinálták, beetetésnek. A következő ellenfeleink majd jól elbízzák magukat, DMC-ék meg majd fél kézzel kapkodják le a hosszú passzokat. Engem nem vernek át, én átlátok a szitán…
2012. 10. 16. 18:15
sanach
2012. 10. 16. 18:18
Burkus
Azt megszoktam, hogy itt a pats.hu-n sokszor szemléljük kritikusan a csapat teljesítményét, elemezzük a hibákat, "károgunk", ahogy egyesek mondják. Sokat olvasom az amerikai szakkommentárokat, véleményeket, olyan negatív megszólalásokat, mint a mostani meccs után, eddig szinte sosem olvastam. Senki nem temeti a csapatot, de a trend alapján nem jósolnak nagy jövőt nekünk.

2012. 10. 16. 18:32
tamaskerepesi aka DM
Nos Burkus van benne igazság ha megfigyeljük van e esetleg irányítónk aki majd átveszi Brady szerepét ez itt a nagy kérdés,az már most is látszik,hogy a fiatal futóinkra lehet építeni a csapatot,a védelem fiatalabb tagjai is minél több tapasztalatot szereznek annál jobbak lesznek.Engem inkább az érdekelne,hogyan kívánjuk majd megoldani TB pótlását jó tudom messz van még persze,de egyszer ennek is eljön majd az ideje amúgy ha olyan szar a sec akkor nem gondoljátok,hogy az ezekért felelősöket kell inkább elővenni minden részlegnek megvan a maga edzője jelen esetben a Safetyké illetve a Cornerback.-eké :D itt kellene valamit csinálni szerintetek ?
2012. 10. 16. 18:24
simita14
Szerintetek mekkora a bizalom TB részéről JMD felé ?
2012. 10. 16. 18:47
Montesclan-pats
Azt hiszem az előző bejegyzéshez hozzáfűzött 134 komment magáért beszél.
Mindenki odavan, aggódik ezért a csapatért.
Hétfőn éjjel azt álmodtam 34-x-re nyertünk, de nem aludtam jól, de fennmaradni egyéb okok miatt nem bírtam.
Reggel az első dolgom volt megnézni az eredményt, és egész egyszerűen leterített, elrontotta a napjaimat, a munkámat, a családomhoz való viszonyomat. Mogorva lettem és csak egy-két napra is, de mély depresszióba süllyedtem.
Rá kell jönnöm, de lehet másnak is, ez egy csapat, még ők sem esnek ekkora letargiába, mint mi.
Csak akkor tudják feldolgozni, és csak akkor lehetnek jobbak, ha túl tudnak rajta lépni. Ők tudnak rajta dolgozni, míg mi nem.
Álljunk meg egy szóra, ne legyünk már elkeseredettebbek, mint ők, tanuljunk már tőlük. Ők a vesztes SB után elmennek Acapulcoba, és legfeljebb bánatukba rúgnak be és buliznak, mint Gronk, nem örömükben, de nem agyalnak annyit, mint mi.
Így arra jutottam, nem fogom ennyire véresen, egész hetemet befolyásoló módon venni a csapat sikerét vagy sikertelenségét.
Már azt vettem észre akkor van csak jó hetem, ha nyerünk. Hát nem !
Én a továbbiakban csak szurkolni fogok és egy lépést hátra lépek...
De lehet, hogy észre sem veszem, és újra fanatikusan érzek majd, nem tudom, de a szándékom ez, nem tudom, hogy meg tudom-e valósítani.
Mindenesetre jó látni, hogy ezen az oldalon igen értelmes emberek írkálnak, beszélgetnek, szurkolnak, fortyognak, jó olvasni benneteket, mert látom nem én vagyok egyedül ilyen "őrült".
Tudom, hogy nem lényeges, de tényleg magasan művelt ifjak és kevésbé ifjak írogatnak ide. Uff. Szóltam
2012. 10. 17. 11:51
fejszee
ezzel én is így vagyok! ha kikap a csapat, nem lehet hozzámszólni. de idén nem így van, mind3 vereségünkben tudtam, hogy magunkat vertük meg, és abszolút pozitívan állok a dologhoz...
2012. 10. 16. 20:12
tottingetosz
off: Ha a csapat nem is kedveskedett édes sikerrel, a családom gondoskodott róla, hogy ne feledjem... Go Pats!

http://kepfeltoltes.hu/121016/WP_000053_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

http://kepfeltoltes.hu/121016/WP_000054_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

:)
2012. 10. 16. 20:23
zsesszi
szép ajándék, gratulálok :)
2012. 10. 16. 20:24
Wow! Boldog Szülinapot! :)
2012. 10. 16. 22:04
lipi
nice :) Boldogot szülinapot!
2012. 10. 17. 07:57
Azannya! :) Grat Neked és a szakácsnak (cukrásznak) is!
2012. 10. 17. 09:26
Montesclan-pats
Grat ! Ó boldog fiatalság !
2012. 10. 17. 08:28
tottingetosz
Köszi. Ha SB-t játszunk, viszek egy ilyet (vagy kettőt) a közös meccsnézésre... :)
Hozzászólás a(z) Stratégia - Alapszakasz 6. hét - A védelem bejegyzéshez