Menetrend

Super Bowl előzetes: levelesláda

2015. 01. 30. 10:00
Szerző: DoM
Kategória: Cikkek

A Seattle Seahawks már múlt szombaton megérkezett Arizonába. A New England Patriots gépe hétfőn szállt le. Vasárnap a két csapat összecsap a pályán.

Mielőtt kezdetét veszi a XLIX. Super Bowl a glendale-i University of Phoenix Stadiumban álljon itt a Patriots Observer hétközi levelesládája, melyben Oliver Thomas válaszol az olvasók kérdéseire:

1

A Packers elleni meccshez hasonlóan a Patriotscal szemben is eltűnhet a Seahawks pass rush, ha spread felállást használnák a New England támadói? @14martinc

A Seahawks csak egy alkalommal sackelte Aaron Rodgerst, annak ellenére, hogy a Green Bay Packers irányítójának sérülése erősen korlátozta mobilitását. A Green Bay próbálta széthúzni széltében a védőket 4 elkapós felállásokkal és némi sikert el is érték a Seattle zóna védekezése ellen, de 34 kísérletből csak 19 jó passz, 178 yard, egy touchdown, két interception és a vereség lett az eredménye. A korábbi Super Bowl MVP-t kilenc alkalommal sietették és ötször ütötték meg a védők a Pro Football Focus statisztikája szerint.

Amennyiben a Patriots hasonló utat választ, nehezen lehet azzal számolni, hogy a Seahawks pass rush el fog tűnni. Seattle védelme ismert arról, hogy egyértelmű passzhelyzetben harmadik downok esetében hat játékossal is bátran támadja meg az irányítót, mert bízik a hátul maradt öt játékos képességében. Másrészt a New England támadófalának szélein Nate Solder és Sebastian Vollmer alaposan felkötheti a gatyáját Cliff Avril és Michael Bennett, valamint Bruce Irvin és K.J. Wright ellen.

New England futójátéka az a fegyver, amivel semlegesíteni lehet a pass rusht és sikeres futásokkal a Green Bay nyomdokaiba léphetnek, akik az NFC döntőn harminc kísérletből 135 yardot szereztek. A Packers nem változtatta meg egyetlen meccs kedvéért a támadó filozófiáját rövid passzokra és irányító kiforgásokkal; maradtak annál a receptnél, amivel eljutottak a rájátszásba. Figyeljük meg, hogy a Patriots is hasonló utat választhat, amivel már a meccs elején komolyan tesztelni fogják Seattle futás elleni védelmét LeGarrette Blounttal, aki legutóbbi meccsén harminc futásból 148 yardot és három touchdownt szerzett. Nagyon egyszerű megoldásnak tűnhet egyszerűen a futásokra építeni a Seahawks védelme ellen, amelyik az alapszakasz folyamán 3.4 yardot engedett futásonként az ellenfeleknek. A legjobb módja, hogy Tom Brady állva maradjon, miközben a védelem pengeélen táncol, ha működik a futójáték.

A Patriots támadóit és védőit is beleértve ki jelenti az ellenfél játékosai közül számukra a legnagyobb problémát, „rémálomszerű párharcot? @espo2525

A 6’3 magas és 232 font súlyú Kam Chancellort mintha csak arra teremtették volna a Super Bowlon összemérhesse erejét a 6’6 magas és 265 font súlyú Rob Gronkowskival. A Seahawks strong safetyje és a Patriots tight endje együtt már hat Pro Bowl meghívást tudhatnak a hátuk mögött és nagyon hasonló játékstílussal rendelkeznek.

Egyenesen előre rohanás mentalitás jellemzi őket. Valószínűsíthető, hogy nem kizárólag Chancellor fog vele szemben védekezni, mert várhatóan a seattle-i linebackerek zónája ő rá is fog figyelni a pálya közepén, ugyanakkor találkozása biztosra vehető az „Y” elkapóval annak „seam” és „post” útvonalainak a végén. Akárcsak, amikor a labda elkapásához érkezik a „slant” passz során. Ezekben a pillanatokban olyan hatással tud lenni ütközéseivel a játékra, amit csak nagyon kevesen tudnak elérni. 

Chancellor a legfőbb oka, hogy a Seahawks alig 40 yardot engedett elkapni átlagban az alapszakasz során az ellenfél tight endjeinek. Gronkowski ezzel szemben 82 elkapást, 1124 yardot és 12 touchdownt szerzett az alapszakaszban. Okkal hihetjük, hogy Chancellornál keményebb védővel még nem találkozott.

A Patriots Shermannel szemben az óvatos utat választja és hagyják hogy csaliként Tymst és Hoomant kergesse egész nap, vagy bátran merik majd a passzokkal támadni? @Luke Tansley2

Richard Sherman hat interceptiont szerzett és összesen egy touchdownt engedett a szeptemberi évadnyitó óta az ellenfél támadóinak. A háromszoros All-Pro cornerback ezt mind a seattle-i védelem bal oldalán játszva érte el. Bár játékról-játékra nem az ellenfél elsőszámú elkapójával küzd meg egy játékost így is az esetek többségében levesz a pályáról.

A Patriots könnyedén keverheti úgy a kártyákat, hogy ne minden esetben Julian Edelman kerüljön Sherman hálójába. Brandon LaFell is opció lehet Cover-3 védekezési forma esetén. Vagy éppen Gronkowskit is kiküldhetik olykor a szélre egy kedvező párharc ígéretével, ha egyébként a Seattle két mélyen védekező safetyvel játszik éppen. Bármit is válasszon Bill Belichick vezetőedző, Josh McDaniels koordinátor és a New England Patriots támadói, valószínűleg nem az a legjobb megoldás, amikor a támadóoldal felállási és taktikai kérdéseit egyetlen védőhöz kell igazítják.

Brian Tymsre kitérve: az elkapó inaktív volt az Indianapolis Colts ellen az AFC döntő során, miközben Michael Hoomanawanui játékidejének felében blokkolási feladatokkal volt megbízva a passzútvonalak futása helyett. Természetesen szerepük a Super Bowlon még nem ismert, de komolyabb meglepetés lenne, ha sokszor találkoznának Shermannel a pályán. A 6’3 magas és 195 font súlyú védő Deion Branch, Brandon Lloyd és Wes Welker elkapókkal szembe találta magát a legutóbbi Patriots-Seahawks meccsen.

A Patriotsnak a Seahawks futójátéka vagy a pass rush ad nagyobb okot az aggodalomra? @Bushnaski04

Nem létezik egyértelmű válasz a kérdésre, bár a Patriots egyszerűen nem engedheti meg, hogy Marshawn Lynch és a seattle-i futójáték diktálja a mérkőzés tempóját. Két évvel ezelőtt tizenöt próbálkozásból 41 yardig jutott Lynch a Patriots ellen, ugyanakkor az 5’11 magas és 215 font súlyú futóval szemben, aki már hatszor futott egy év alatt 1000 yard felett az NFL-ben, nem árt nagyon óvatosan bánni. Lynch szerezte 2014-ben a legtöbb yardot a védővel való első ütközést/érintkezést követően, ugyanakkor a kontakt előtti teljesítménye szintén megsüvegelendő.

Kiválóan lát a pályán, hogy olvassa és manipulálja részére megnyíló futósávokat Seattle zónablokkoló futójátékában. Lynch pont az a futó, akivel szemben már többször megszenvedett a Patriots védelem. Van türelme kivárni, hogy a blokkok kialakuljanak a „stretch” futások során és elég robbanékony, hogy ezeket időben megtámadja és keresztülküzdje magát rajtuk. Pont ,ahogy Justin Forsett tette azt a főcsoport-elődöntőben idén a Baltimore Ravens színeiben vagy éppen Ben Tate még a Houston Texans játékosaként 2013 decemberében. Ők ketten azon a két meccsen negyvenhat futásból 231 yardot és három touchdownt szereztek.

A Patriots védőfalának prioritása az irányító Russell Wilsonnak a szemmel tartása lesz, aki idén több mint 800 yardot szerzett futásaival, így a Jamie Collins, Dont’a Hightower linebacker párosra hárul a feladat, hogy megküzdjön a LOS mögött, második szándékból kiosztott blokkokkal szemben és a földre vigyék Lynchet, mielőtt a futó szabad területre érne. Nem egyszerű feladat ez önmagában, de Collins és Hightower semlegesítése sem lesz egyszerű a Seahawks támadóinak.

Forrás: Patriots Observer

Hozzászólások

2015. 01. 30. 10:41
azimut
Remélem nem sérül meg Gronk egyik tálakózáskor sem! :D
2015. 01. 30. 12:36
1976gabi
nem fog nekik semmi sikerülni.sanyi szerint tuti nyer az ellenfelünk.ő általában nagyon rosszul tippel.
szerintem most sem tudja a tutit.
2015. 01. 30. 14:20
Pat Patriot
Sanyi (gondolom, Kovács Sanyiról van szó) szinte mindig azzal hárítja el a "ki fog nyerni" típusú kérdéseket, hogy olyan kis dolgokon - a "momentumokon" - múlhat egy meccs, hogy nincs értelme a tippelésnek. Ehhez képest a tuti, hogy a Seattle nyer, egy kicsit furán hangzik.
Én sem mondom, hogy fix, hogy nyerünk, mert ezzel degradálnám a Seahawksot. Egyik csapat sem véletlenül került oda. Ha a Seattle nyer, akkor egy legendás irányító és edző vezette csapatot győztek le, ha meg a Pats nyer, akkor minden idők egyik legjobb védelme ellen - az ismert körülmények ellenére - teszi ezt.
2015. 01. 30. 14:30
azimut
http://sportgeza.hu/sport/nfl/2015/01/30/fuves_cigi_volt_a_holttest_mellett_rajta_az_nfl-es_dns-evel/


Ha nem lett volna marha,talán most 1 SBvel több győzelmünk lenne.....
2015. 01. 30. 16:24
Tibi Twelve
Lehetett nézni streamen élőben a tárgyalást :D azis milyen :D

Szinte minden mellette szól, de milyen Hollywood story lenne ha tényleg ártatlan, vagy csak nem elég a bizonyíték. az durva lenne.

Nagyon sok ''tanút'' hazaküldtek pár hete, mert Bruins, Sox meg elsősorban Patriots mezekben mentek és szurkoltak :-) mekkora császárok
2015. 01. 30. 16:18
Tibi Twelve
Sok vita tárgya: erősebb ez a hawks mint a tavalyi vagy gyengébb?

az eligazolások szerinte egyértelműen gyengébbnek kell lennie, de sok szakértő nem így gondolja.Elment 2 jó wr Harvin meg Tate, nincs Thurmond se.
2015. 01. 30. 17:01
sixt
Hát még sem vagyunk egyedül:

http://espn.go.com/blog/new-england-patriots/post/_/id/4777468/video-celebs-come-to-pats-defense?ex_cid=espnapi_public

Szét röhögtem magam, hatalmas
2015. 01. 30. 17:22
Tibi Twelve
Hatalmas királyok, mind ősBostoni Patriots drukker :-)
2015. 01. 30. 18:31
Croaker
Nem tudom jól értettem-e egy telefonriportból, hogy tegnap azt mondta a Dean Blandino, hogy nem dokumentálták a labdák állapotát a bírók a meccs előtt? Ti olvastatok/hallottatok valamit erről?
2015. 01. 30. 19:50
tomi-tomi
Jól értetted.

Csak annyit lehet tudni Blandino állítása szerint, hogy mindegyik labda nyomását ellenőrizték a bírók (a Colts labdákat is), mindegyik rendben volt. De pontos értékek nincsenek rögzítve.

http://itiswhatitis.weei.com/sports/newengland/football/patriots/2015/01/29/dean-blandino-admits-footballs-are-not-logged-certainly-something-that-could-be-a-thought/
2015. 01. 30. 19:54
darth king
PC nyilatkozta, hogy szerinte (amit az NFL-től Blandino később megerősített), hogy a Solder TD szabálytalan volt:
"The Seahawks coach claimed officials made a mistake during the AFC Championship Game on a Patriots touchdown throw to Nate Solder, when they allowed a player who had reported eligible the previous play to remain in the game as an ineligible player without indicating, causing confusion for the defense."

Nem teljesen tiszta, mivel előtte "nemelkapó" volt, egy játékra le kellett volna hozni, és csak utána lehetett volna bejelentett elkapó?
Persze ha jogos, akkor is csak bírói hiba, de szakmailag érdekelne!
Ha valaki tudja a választ. :-)
2015. 01. 30. 20:43
tomi-tomi
Igen, benézték a bírók.

Nem Solder bejelentése volt szabálytalan. Nem jogosult elkapóból "azonnal" lehet jogosult elkapó.
Ellenben jogosult elkapóból (falember számozással) csak egy play kihagyásával lehet nem jogosult elkapó. Az egy play szünetet kiváltja, ha a játék alatt/után sárga zászlót dobtak a bírók és/vagy sérüls miatt meg kellett állítani a játékórát.
Korábban is volt már rá példa, hogy Solder jogosult elkapó, utána lejött egy play-re - Cannon jött fel a helyére, majd utána állhatott vissza a falba.

Szóval, Fleming nem lehetett volna fenn a pályán.
2015. 01. 30. 20:48
darth king
Köszi, így már tiszta.
2015. 01. 30. 20:43
Nomad08
http://www.nfl.com/videos/nfl-super-bowl/0ap3000000465613/2-minutes-left-in-Super-Bowl-which-QB-do-you-want

oFF topic, valaki legyen szíves mondja meg egyáltalán miről van szó, hogy lehet Wilson-t ilyen szintekre emelni pár év után...
2015. 01. 31. 00:29
joeflame
Èn akkor nézném meg Wilson-t ha nem lesz mellette Lynch,meg egy ilyen brutál védelem,nem tartom akkora számnak a palit,nálam Luck a jövő Bradyje..Wilson ebbe a sémába most pont passzol,de megnézem hogy mikor fog ennyi NFC döntöt..SB összemuzsikálni,mint Brady..szerintem soha!!Na de most öt kell futtatni,mert címvédö meg,különben is.Pedig tényleg most éreztem nagyon régóta először Bradyn a PO ban hogy nincs rosa,haladunk folyamatosan..meg kell törölni a csizmaszárt sokaknak az arcában hétfő hajnalban és kész :)
2015. 01. 30. 21:09
Tibi Twelve
2015. 01. 30. 21:14
darth king
2015. 01. 31. 07:39
lesliemus
Újjabb botrány az Nfl-nél! Pete Carroll és a Seahawks feljelentette a Pats-et, titkos szurkolók becsempészésével vádolva meg a csapatunkat! Goodell azonnali vizsgálatot rendelt el! A szurkolói csapat túlzott lelkesedése veszélyeztetheti a Seattle-i csapat koncentrációját a döntőn! A vizsgálat titkos felvételek alapján készült, ahogy a szurkolói csapat készült Super Bolw-ra. Íme a felvétel:

https://www.youtube.com/watch?v=joRSujsHoks&feature=share
2015. 01. 31. 09:07
TMR
Állítólag Chancellor megsérült edzésen. Bár lehet ez is csak beetetés.
Hozzászólás a(z) Super Bowl előzetes: levelesláda bejegyzéshez