Menetrend

Tedy Bruschi válaszol

2013. 12. 04. 19:55
Szerző: pirko
Kategória: Cikkek
Tedy Bruschi, a New England Patriots egykori legendás linebackere az ESPNBoston.com ’Bruschi On Tap’ rovatában a Patriots mérkőzéseit követő hétfői napokon a chat szobában válaszol az interneten feltett kérdésekre. Nézzük, milyen kérdések és válaszok hangzottak el a legutóbbi alkalommal. Bruschi a legutóbbi cikket "A támadók meddig képesek a vállukon vinni a csapatot? A védelem gyengeségeinek nyilvánvalóvá válásával a dolgok egyre nehezebbek lesznek" címmel vezeti fel.

Mayo, Big Vince és Tommy Kelly nélkül lehet-e reálisan számolni azzal, hogy ez a csapat képes lesz a futás elleni megbízható védekezésre, és az AFC bajnoki cím elnyerésére? Egészséges védelemmel bárkit meg tudunk verni, de a kezdők között öt újonccal, valamint a sérüléssel küszködő Alfonzo Dennarddal és Aqib Talibbal elképzelhetetlen a dolog.

Tedy Bruschi egyelőre még nem adná fel a reményt, bár jelenleg szerinte sem festenek túl jól a dolgok. Bár egyelőre valahogy mindig sikerül megnyerni a meccseket, és ez a legfontosabb, egyet ért a felvetéssel.  Felmerül a kérdés, vajon mikor találkozik a Pats azzal a csapattal, amelyik ki fogja tudni használni a védelem valamennyi gyenge pontját. Hat mérkőzést játszottak, amióta Mayo október 13-án, a New Orleans elleni meccsen megsérült. Ebből négy meccsen legalább 30 pontot értek el ellenük.  Most valahogy úgy érzi, megint ott tartanak, hogy a támadóknak 30-nál több pontot kellett szerezniük ahhoz, hogy a csapat meg tudjon nyerni egy meccset.

Ben Tate több futott touchdownjánál is úgy tűnt, a védők meg sem próbálták megállítani, miután elérte a secondary vonalát. Devin McCourty és a többiek inkább megelégedtek azzal, hogy érintetlenül jusson el az end zone-ba, mintsem hogy megpróbálták volna a földre vinni a futót. Ez praktikus hozzáállás volt (ő egy nagydarab futó, feltehetően amúgy sem lehetne megállítani), vagy egyszerű lustaság? A futás elleni védekezéssel amúgy is vannak problémák mostanában, így elég rossz benyomást keltett a dolog, ami a nagy futások megállítása iránti elszántságot illeti.

Az egykori védő játékos, Tedy Bruschi számára is fájdalmas ilyesmit látni. Ő is azt látná szívesen, ha a srácok minden egyes play során igyekeznének, és hatalmas erőfeszítéseket tennének. Ennek a Texans-nak a futójátéka azonban különbözik mindattól amivel korábban szembesültek. A ’front-seven’ szempontjából  ez azt jelentette, hogy a játékosok rendszerint ki lettek ütve és földre lettek döntve. A Texans támadófala arra van kiképezve, hogy ’cut block’ technikával [a támadó a lábra/térdre irányuló ütéssel/ütközéssel teríti le a védőt – a szerk.] blokkolja a védőket, a linebackereket, és az olyan tapasztalatlan játékosok, mint Joe Vellano és Chris Jones, ezt bizony sokkhatásként élhetik meg. Bruschi sokszor átélte azt, amikor az egyik pillanatban még a labdát cipelő futót figyelte, aztán a másikban már csak a füvet látta maga előtt, mert kiütötték alóla a lábait. Úgy gondolja, a srácok erre nem voltak eléggé felkészülve. Ezt elég nehéz az edzéseken szimulálni. Amikor ez történik a ’front seven’-nel, az a secondary szemszögéből nézve azt eredményezi, hogy egy nagydarab Ben Tate fog teljes sebességgel robogni feléjük. Néha egyszerűen nincs elegendő idő arra, hogy megválasszák a szereléshez szükséges irányszöget,  ha a földön fekvő ’front seven’ hozzá sem tud érni a futóhoz. Bruschi biztos benne, hogy ez is közrejátszott némelyik futott touchdown során.

Mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy Dont’a Hightower túl volt értékelve, amikor kikerült az egyetemről. Olyan, mintha Adalius Thomas 2.0-ás kiadása lenne, minden megvan benne, amit a linebacker poszt kíván: méret, sebesség, inteligencia, ennek ellenére mégis nagyon lassú a pályán. Mivel egy, az idényben folyamatosan játszó NFL linebackeről van szó, bizonyára tele van zúzódásokkal, húzódásokkal, de mégsem tűnik sérültnek. Lehet, hogy eleve lehetetlen volt megfelelni az egyetem után vele szemben támasztott elvárásoknak, de valahogy mégis úgy tűnik, mintha nem lenne benne elég akarat.  Jó lenne látni, ahogy Hightower teljes sebességgel rohan. Bizonytalannak tűnik, hogy merre induljon, bizonytalan, hogy melyik résbe kell benyomulni, a passz elleni védekezésben katasztrofális, de persze ez túl nagy elvárás is lenne egy 270 font súlyú linebackertől. Kérdés, mi erről egy szakértő véleménye, az ő elvárásaihoz képest.

Tedy Bruschi szerint Dont’a Hightower egy jó játékos. Úgy tűnt, hogy mostanában szenved a pályán? Ez így igaz. De azt is figyelembe kell venni, hogy milyen komoly módosításokat kellett eszközölni a játékán, amióta Jerod Mayo kiesett a csapatból. Mentálisan sokkal nagyobb teher van a vállán. Mindenkinek komoly nehézségeket okoz, amikor a karrierje, és a szezon során először kell szembesülnie ezzel a dologgal. Nincs ott többé Mayo, hogy még a snap előtt meggyőződjön arról, hogy mindenki a helyén van. A feladat nagy része most Hightower nyakába szakadt. Számíthat segítségre Brandon Spikes és Rob Ninkovich oldaláról? Persze. Megfontoltan közelítik a főállású kommunikátor linebacker szerephez, amikor Devin McCourty sisakjára rakják a zöld pöttyöt. Ebben a csapatban, Bill Belichick alatt – az irányítót nem számítva – a belső linebackeré (ILB) a legösszetettebb pozíció. Bruschi szerint kell egy kis idő a srácnak, hogy lenyugodjon, és rendezze a gondolatait, hiszen rögtön a tűzvonalba dobták, miután Mayo megsérült.

Utoljára láthattuk Vince Wilforkot Patriots mezben? Jövőre komoly teher a fizetési sapkának, 32 éves elmúlt,  és súlyos sérülésből fog visszatérni.  Szörnyű kimondani, de bármennyire is szeretjük Belichicket, ő bizony nem ismer könyörületet, amikor a személyi döntésekre kerül a sor. Wilforkra is hasonló sors vár, mint Mike Vrabelre, Richard Seymourra, vagy Lawyer Milloy-ra?

Tedy Bruschi szerint egyértelmű, hogy nem. Jelenleg Joe Vellano, Chris Jones és Isaac Sopoaga jelentik az alternatívát. Vince még mindig magas színvonalon játszik. Lehet, hogy vannak, akik továbbra is a legrosszabb futás elleni védelemmel rendelkező csapatként szeretnék látni a Patriots-t, de kétséges, hogy Belichick is közéjük tartozna.

Brandon Spikes nagyon visszafogottnak tűnt vasárnap. Amikor előre kellett mozogni, rendben volt a dolog, de oldal irányba inkább csak próbálkozott, és úgy tűnt ez néhányszor igencsak sokba került a csapatnak. Olyan, mintha még mindig sérüléssel bajlódna.  Hogyan értékelhető Spikes játéka, és vajon miért nem látható többször Dane Fletcher a pályán?

Bruschi szerint ez a ’cut block’ egyik egyenes következménye. Miután néhányszor kiütik az embert, azt fogja figyelni, vajon ki fog rávetődni a lábára. Ez a támadófal ki van éhezve a lábakra. A védők néha a térdeik épsége miatt aggódva figyelik a falemberek mozgását.  Bruschi átélte mindezt, nagyon kemény dolog. Ha fiatal védők vannak a falban, akik átengedik a támadó falembereket, és azok gyorsan odaérnek a linebackerekhez, abból bizony kemény földet érés lesz.

Jó dolog, hogy visszatért a támadójáték, és újra sok pontot tesznek a táblára. Azonban, ha a futás elleni védelem továbbra is így működik, nincs esély a negyedik Lombardy Trophy-ra. A jelenlegi keret mellett mit kellene tennie Bill Belichicknek annak érdekében, hogy javuljon a futás elleni védekezés? A Pittsburgh és a Carolina ellen úgy tűnt, hogy van javulás, de a következő két meccs, a Denver és a Houston elleni csapnivaló volt a futás elleni védelem szempontjából.

Tedy Bruschi szerint edzői szempontból Belichick mindent megtesz, amit csak lehet. Amint látható volt, a Texans ellen még védelmi sémát is változtatott. Néhányszor 3-4 formációban álltak fel, a LOS-től majdnem egy yard távolságra elhelyezkedő defensive linemanekkel, annak érdekében, hogy kezelni tudják a Texans ’zone-blocking’ sémáját. Belichick tehát mindent megpróbált, de amikor az újoncok először találkoznak egy-egy új sémával, az bizony komoly kihívás a számukra. Sokszor lehet hallani az edzőktől, hogy az évnek ebben a szakaszában már senki sem újonc. Egyre nagyobb terhet raknak az újoncokra. Ennek ellenére biztos vagyok benne, hogy a 4-3-asról a 3-4-es felállásra történő váltás túl nagy falat volt némelyik újonc defensive lineman számára. De az elkövetkező időszak ugyanilyen nehéz, fájdalmas pillanatokat tartogat a számukra. Ahogy haladunk előre, és az ellenfelek egyre több felvételt látnak arról, hogy a Patriots mennyi futott yardot engedett, egyre többször fogják megpróbálni kihasználni ezt a gyengeséget.

Fel kellene hívni Bill Belichicket, és meg kellene mondani neki, hogy Kyle Arrington a szélen használhatatlan. Miért játszatja ott újra és újra?

Bruschi szerint nincs rá jobb magyarázat, mint hogy Alfonzo Dennard nem játszott. Neki is jobban tetszik Arrington slotban mutatott teljesítménye, de amikor ennyire vékony a pozíció, a játékosoknak mindenhol játszaniuk kell, különösképpen egy Bill Belichick által működtetett rendszerben. Nem létezik olyan játékos, akinek valaha is azt mondták volna, hogy csak egy dolgot kell csinálnia.

Lehet-e bármilyen alapja annak, amit Antonio Smith állít a Patriots-ról és a kémkedésről? Kell-e aggódniuk valami miatt a Patriots szurkolóknak?

Bruschi szerint Antonio Smith egy elkeseredett játékos, aki próbál választ találni a kérdésre, vajon miért veszített el a csapata zsinórban 10 meccset. Ez a Houston egyébként ugyanaz a csapat, amelyik a múlt héten a Jacksonville-től szenvedett vereséget. Bruschi szerint, amikor egyes játékosok ehhez hasonló mentségeket kezdenek keresni a vereségre, az annak a jele, hogy a csapatuk egy vesztes csapat.

Aktiválják-e Stevan Ridley-t a következő héten? Úgy tűnik, a támadó alakulat akkor működik a legjobban, ha  Shane Vereen minél többet van a pályán. A Patriots sokkal kiszámíthatatlanabb lett, mert Vereen nagyon sokoldalú játékos. Vereen még több szerephez juthat?

Bruschi biztos benne, hogy Ridley számára még nem ért véget a szezon. Egy tipikus „lerombolni és újra felépíteni” technikát alkalmaznak nála. Kispadra kellett ültetni, és Bruschi szerint ez volt a helyes döntés. Ha valaki nem képes megtartani a labdát, az káros a csapatra nézve. Viszont, ha a Patriots győzni akar, ahhoz szüksége lesz Ridley-re. Kapni fog még egy esélyt, de ha ismét elveszíti a labdát, lehet, hogy az lesz neki az utolsó.

Miért száll több passz Edelman felé, mint Amendola irányába? Edelman jobban üresre tudja játszani magát, mint Amendola, akit még mindig a sérülése hátráltat, vagy Brady egyszerűen nem keresi az utóbbit a passzokkal?

Bruschi szerint mindez arra a bizalomra vezethető vissza, amely az elmúlt öt évben épült ki Brady és Julian Edelman között. Edelmannel kapcsolatban az volt az egyik legnagyobb kérdés, hogy vajon egészséges tud-e maradni egy egész szezonon keresztül. Nos, úgy tűnik, igen, az eredmény pedig egyértelműen látszik. Mielőtt megsérült volna, már tavaly is nagyon bíztató formát mutatott. Amendolával kapcsolatban Bruschi úgy véli, hogy minden azon múlik, mennyi időt tud a pályán tölteni, mert a bizalom elnyeréséhez idő kell.  Edelmanre visszatérve megjegyzi, hogy lehet, el is tűnik a színről. Edelman jelenleg már a következő évek fizetéséért dolgozik.  A következő szezonban 28 éves szabadügynök lesz, miután 2009-ben a 7. körben draftolták. Minden bizonnyal kipróbálja magát a szabadügynök piacon. Nagyon jól játszik jelenleg, és Bruschi nem nagyon tudja, hogyan láthatná őt jövőre is Patriots mezben.

A Patriots Super Bowl esélyei mennyire függnek attól, hogy sikerül-e megszerezni az első kiemelt pozíciót az AFC-ben? Épp elég nehéz másodszor is megverni a Broncos-t, de egyáltalán lesz-e rá esély a foxborough-i hideg nélkül?

Bruschi feltételezi, hogy ha  Denverbe kell utazni, ott is elég hideg lesz majd. Bárhogy is alakuljon, ha ismét találkoznak, az időjárás miatt mindenképpen a Patriots lesz előnyben Peyton Manninggel szemben. Nincs feltétlenül szükségük a ’No. 1. seed’-re. Szerinte éppen azért illeti őket a legnagyobb dicséret, mert mentálisan nagyon erősek ebben az évben.

Meddig jut el a Patriots a playoffban?

Tedy Bruschi AFC bajnoki döntőbe várja a csapatot.

Stephen Gostkowski a lejobb kicker jelenleg az NFL-ben?

Gostkowski jelenleg 118 ponttal a legtöbb pontot szerző játékos az NFL-ben, Justin Tucker, Mason Crosby és Matt Prater következnek utána. Nagyon jó munkát végez, és Bruschi szerint bizony ő a legjobb kicker. Látta újoncként megérkezni a ligába, és most nagyon jó érzés tölti el, amikor látja, ahogy azokat az 50 yardosokat rúgja, ahogy átszállnak a kapuvasak között, és amelyek szerinte 60 yardról is bemennének. Ezeket a távoli mezőnygólokat látva mindig az jut az eszébe, bárcsak lehetőséget kapott volna arra a 48 yardos rúgásra a XLII. Super Bowlon [A New York Giants elleni, 17-14-re elveszített döntő harmadik negyedében, az első drive végén, 7-3-as Patriots vezetésnél Belichick a Giants 31 yardosán ’4th and 13’ szituációban mezőnygól kísérlet helyett a ’first down’ elérésével próbálkozott, de Brady Jabar Gaffney felé dobott passza sikertelen volt. – a szerk.].

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a csapatban, bármi is legyen a szituáció, nagyon nagy a küzdőszellem, és ez lenyűgöző. Mekkora szíve van ennek a csapatnak? A 2001-es idény jut az ember eszébe – csak megtalálni valahogy a győzelemhez vezető utat, és egymásért játszani.

Bruschi szerint ez a csapat hihetetlen lelkierőről tesz tanúbizonyságot, amely miatt valóban hasonlít arra a 2001-es csapatra. A jelenlegi csapat nagyon sok mindenen ment keresztül ebben az évben, az Aaron Hernandez ügytől kezdve Rob Gronkowski és Amendola sérüléséig, a védelem két csapatkapitánya, Wilfork és Mayo elvesztéséig. A csapat erősségét tekintve is áthelyeződött a hangsúly az idény közepén, kezdetben a védelem dominált, majd a támadóké lett a főszerep. Nagyon sok mérkőzést nyertek meg a negyedik negyedben. A csapat mentálisan megedződött, és ez egy nagyon nagy előnyt jelent számukra a legfontosabb decemberi és januári mérkőzések előtt.

Nem kellene inkább Fletchert előnyben részesíteni Hightowerrel szemben valamennyi (passz/futás) szituációban? Az utóbbi sokszor elveszettnek tűnik, és nem képes gyorsan reagálni a dolgokra.

Mint az Stevan Ridley kispadra ültetésénél is látszott, Bill Belichick minden pozícióra ugyanúgy tekint. Bruschi szerint Hightower idővel hozzászokik a szerephez, és a védelem egyik irányítójává válik majd. Kimondottan szívesen látna több rotációt Fletcher, Spikes és Hightower között. Szerinte Fletcher az egyik olyan srác, aki úgy tűnik, megtalálta a módját, hogyan teheti a legtöbbet a csapatért.

Mennyire élvezetes az új reklámbanpizsamában sírdogálni?

„Műkönnyek, haver. LOL. Színtiszta műkönnyek. … És ez egy nagyon puha T-shirt.”

(forrás: ESPNBoston.com)

Hozzászólások

2013. 12. 04. 20:56
kreci04
Remek egy riport, és bár már nem BB alatt dolgozik a válaszain még most is érezni lehet a neveltetését.
2013. 12. 04. 21:16
Burkus
Az Edelman-el kapcsolatos megjegyzése elkeserítő, de sajnos reális. Jó lett volna vele a szezon első felében megállapodni valahogy.

2013. 12. 04. 21:41
loop80
Nagyon valószínű, hogy távozik tőlünk az idény végén... Hacsak nem teszünk ki a csapatból egy-két túlfizetett, és újabban nem is jól teljesítő emberkét.
2013. 12. 04. 21:34
Whitealert
A Ridley-ről és Hightowerről alkotott véleménye tetszik, egyetértek vele, ami a rotációt illeti, tényleg jó lenne Fletchert többet pályán látni.
És el ne felejtsem, remek cikk! Köszönjük!
2013. 12. 04. 21:43
Gordon
mennyire jó kérdések, mintha én kérdeztem volna:-)
Ha Edelman megy, jön majd más..
2013. 12. 04. 21:54
Burkus
Welker 68 elkapás 717 yard, 9 TD, 0 fumble, Edelman 70 elkapás 711 yard, 4 TD, 0 fumble. Végre sikerült megcsinálni a "Welker-klón" projektet és akkor ő sem marad valszeg. Én ezt nem tudom úgy felfogni, hogy "majd jön más."

A NFL.com QB rating Brady 6., azonban a cikk írója megjegyzi, hogy ha a csak utóbbi 5 hetet néznénk, 1. lenne. Szárnyaló offense, yardokat nyelő és vergődő defense. Same old story. :(
2013. 12. 04. 22:15
loop80
Minden egyes szavaddal egyetértek, amit Edelman kapcsán leírtál. Nem lehet mindig "darab-darab" szintjén kezelni a dolgokat!
2013. 12. 04. 23:53
nszgergo
+1
elég baj lenne, ha nem bírnánk őt sem megtartani
2013. 12. 05. 06:55
Lucius
Edelman elengedése szerintem is nagy hiba lenne. Amendolával együtt remek párost alkot (Mint Gronk és Hörni volt egykor). A gond az, hogy legalább annyit akar majd, mint Amendola, amit nem tudom, hogy lehetne kigazdálkodni. És akkor még kellene Talib is, aki szintén nem lesz olcsó (bár folyton sérült, ami talán olcsóbbá teszi).
2013. 12. 05. 11:08
Gordon
Nem azt mondtam, hogy nem kellene megtartani de sokat fog kérni. Idén is kiment a piacra nem kellett senkinek így visszajött 1 milláért. Jól játszik , korban van, most szeretné megkötni majd élete szerződését és valószínűleg meg is fogja mert mindig van olyan csapat ahol van elég cap hely.Egyetértek Lucius-al kb Amendola szintű 3-4 millás szerződést akar majd és 3 éveset, ezt tőlünk nem fogja megkapni.A "jön más"-t pedig arra értettem, hogy jövőre a szerződéssel rendelkező wr-eink száma igen magas:-)Dobson, Dola, Boyce, Thompkins (Slater) és a két TC menő sérültünk, TJ Moe+Harrison
2013. 12. 04. 22:04
Én bízom az újabb legenda megszületésében: a legtöbb újonccal megnyert Super Bowl... mondjuk Thompkins, Dobson, Boyce, Vellano, Chris Jones, Collins, Ryan, Harmon és akár még Buchanan is gyűrűt kapna :D :D :D
2013. 12. 04. 22:04
Persze lehet, hogy nyertek már ennél több újonccal SB-t...
2013. 12. 05. 13:45
pat68
De a Pats még nem! :-)
2013. 12. 05. 14:09
lipi
Még, még még!

Nagyon pol. korrekt Teddy :). De meglepően őszinte is, főleg a kínos kérdésekben.
Arrintgon a szélen kérdéskört milyen szépen kikerülte :).
A futás elleni védelmet kb ő is úgy látja, mint sokan mások. HT és Spikesnek kellene jelentősen javulnia.
Edelman kérdéskörben nem értek egyet vele. Edel meg fogja kapni amit kér. Főleg, ha tovább erősödik a kémia közte és TB között. Még egyszer nem fogják megjátszani a pucoljuk ki a padlást... Idén azért ment ki a piacra, mert a vezetőség nem látta benne a fejlődési lehetőséget. Ha nem áll elő túlzott követeléssel, akkor megadjuk neki.
2013. 12. 05. 14:26
Na ez az, a túlzott követelés. Ha éves 2 milka körüli összeggel megelégszik, akkor maradni fog. Nincs cap spaceés DMC is kövi év után FA lesz, meg most kérdés mit akarnak Spikes-szal.
Mankins és Wilfork esetleges pay cutja sokat dobhatna az esélyeken, de Gordonnak igaza van, elég jónak tünik az elkapó felhozatal, föleg ha Moe és Harrison is rendben lesz.
Ha Welkert tudta pótolni a csapat, akkor egy túl nagy igényü Minitronnal se lesz gond.
Persze én is szeretném ha maradna, öt jobban mint Welkert az utóbbi években.

Amúgy szerintem Teddy nem került ki annyira Arringtont, leírja, hogy szerinte is inkább benn jó, de muszáj kimennie, mert nincs alternatíva.
2013. 12. 05. 18:12
lipi
Elég sok kérdés van ami nyitott mind támadó, mind védő oldalon offseasonban. Egyik fő topik az LB sor. HT vs Spikes. Kell-e még LB Fletcher és Collins mellé még LB, aki jók coverben stb.
Edelman sorsa meg leginkább attól függ, hogy mi lesz a támadó oldal alap felállása. Marad-e a JMD által kedvelt 3wr-es felállások, vagy visszatérünk a BB és BoB általi 2Te-s játékra. Előbbi esetén meg kell tartani Edelt, utóbbi esetén nem kötelező. De ezt majd kitárgyaljuk amikor uborkaszezon lesz meccsek terén. (valamikor februárban :))
2013. 12. 05. 23:55
loop80
Én nagyon szeretem Mankins "állat" hozzáállását, és bár korábban megvédtem őt itt az oldalon, de most már inkább azt mondom, hogy itt az ideje elengedni őt. VW szintén nagy kedvencem, de több mint kérdéses, hogy egy Achilles-sérülés után tud-e még olyan szinten teljesíteni, mint annak előtte.
Hozzászólás a(z) Tedy Bruschi válaszol bejegyzéshez