Menetrend

Tudás, szerencse, vagy mindkettő?

2013. 01. 04. 16:53
Szerző: pirko
Kategória: Cikkek

Tony Massarotti, a boston.com rovatvezetője a következő cikkében arra próbál rávilágítani, hogy a Patriots rájátszásbeli pozíciójának elérésében mekkora része volt a szerencsének, és mekkora a játéktudásnak.


A Patriotsnak a szerencse megvolt, most itt az idő, hogy igazán jók legyenek

Ahogy mondani szokás, inkább legyél szerencsés, mint jó valamiben. Az NFL-ben akkor jársz a legjobban, ha mindkettő megvan.

És a Patriots kétségtelenül megfelel ennek a követelménynek.

Részben saját magának köszönhetően, részben pedig a vetélytárs ügyetlenkedése miatt a Patriots türelmesen várhatja majd az NFL playoffs szombati nyitányát, mint tehette ezt már oly sokszor az elmúlt 12 évben. Épp a vasárnapi volt legutóbbi példa a New Englandben már többször kipróbált, és bevált receptre. Először is, a Houston Texans, amely számára igencsak komoly volt a tét, veszített az ellen az Indianapolis Colts ellen, amelynek semmi nem múlott ezen a mérkőzésen. Aztán, a Patriots elvégezte azt, amire a Texans nem volt képes, a Miami Dolphins ellen egyszerűen tette a dolgát, bebiztosította a második kiemelt pozíciót az AFC-ben, és a mindennél fontosabb pihenőt a rájátszás első fordulójában.

A Texans, amely az AFC első helyén állva vágott neki a 17. hétnek, vasárnap nem egyszerűen csak ajtót nyitott a Patriots számára, hanem szőnyeget terített elé, sőt, előzékenyen átvette a Pats kabátját, kalapját és kesztyűjét is. Mindezek után Bill Belichick és játékosai nyugodt magabiztossággal vonultak be a rájátszásba, bizonyítva receptjük hatékonyságát, amely az elmúlt 11 szezonban 8 alkalommal biztosította számukra legalább a divisional round részvételt.

Az élet 90 százalékában elég, ha egyszerűen jelen vagy. [Woody Allennek tulajdonított mondás - a szerk.]

Úgy tűnik, hogy egy olyan csapattól, mint a Texans, ilyen sokat nem lehet elvárni.

Vagy éppen mondjuk a New York Giantstől.

Csak hogy el ne felejtsük, közel egy évvel ezelőtt a Giants a XLVI. Super Bowlon legyőzte a Patriotsot, jóllehet, az alapszakaszt 9-7-es mutatóval zárta. Mindazonáltal, a bajnoki cím az bajnoki cím. A mostani szezon felénél a Giants 6-2-vel állt, míg a Patriots 5-3-mal -- a Texans 7-1-gyel -- és a New York a playoff csatatér potenciális részvevői számára a képzett és tapasztalt, karrierje csúcsán lévő harcos fenyegető alakját testesítette meg.

Tudják mit csinált a Giants? Elaludt. 3-5-re hozta a hátralévő meccseit, az utolsó háromból kettőt elveszítve. A Texans 11-1-gyel állt, mielőtt Foxboroughba jött, ahol szétzúzták a védelmét, és maga a vereség talán nem is annyira szembeötlő, mint az azt követő, önbizalomvesztésben megmutatkozó krízis, amelynek következtében a hátralévő három mérkőzéséből kettőn kikapott.

A Patriots ezzel szemben, bár úgy tűnt, hasonlóan csüggesztő vereséget szenvedett a San Francisco 49erstől, mégis úgy döntött, összeszedi magát a 16. és a 17. hétre, és ezzel kivívta magának a pihenő hetet, miközben a Giants (nem jutott be a rájátszásba) és a Texans (szombaton fogadja a Cincinnatit) arra próbálnak rájönni, hogy - más-más szinten - pontosan mit is rontottak el.

Nos, srácok?

Az élet fennmaradó 10 százaléka sokkal nehezebbé válik -- vagy egyenesen lehetetlenné -- ha nem ügyelünk az első 90 százalékra.

A Patriots számára ezen a 10 százalékon áll, vagy bukik minden, és a Belichick időszak bizonyítványa jól mutatja ezt. Amióta egymásra találtak, Belichick és az irányító Tom Brady együtt hat konferenciadöntőn, és öt Super Bowlon vettek részt. Az utóbbi hét szezonban mégsem voltak képesek a Super Bowl győzelemre, ami arra késztet minket, hogy eltűnődjünk, vajon a Patriotsban megvan-e az, ami ehhez a 10 százalékhoz kell.

Az utolsó 7 hét során, amióta a defensive back Aqib Talib csatlakozott a Patriots secondary-hez, a kapott pontok tekintetében a New Englandé az ötödik legjobb védelem a ligában. A sikeres 3rd downokat tekintve a tizedik. Mindez jelentős fejlődés onnan, ahol Talib érkezése előtt állt a csapat, amikor is a "Patriots védelem" kifejezés túl gyakran tűnt oximoronnak [retorikai-stilisztikai alakzat, amely egymást kizáró, egymásnak ellentmondó fogalmakat foglal egységbe, pl. "keserű méz" - a szerk.].

Mivel a rájátszást a divisional roundban kezdjük, a javulás említett jeleit nem lehet nem észrevenni. December elején, miután egy hatalmas Jerod Mayo sack megakasztotta, és mezőnygólra kényszerítette a Miami Dolphins támadását, a Patriots egy 23-16 arányú győzelemmel kezdte a hónapot Miamiban, és láthattunk egy meggyőző, mérkőzést lezáró 'field goal drive'-ot is, amely szinte az egész negyedik negyedet felemésztette. Két héttel ezelőtt Jacksonville-ben, az ugyanúgy 23-16-ra megnyert mérkőzésen a Patriots két interceptiont ért el, mélyen a saját térfelén a negyedik negyedben, és bebiztosította a győzelmet. Való igaz, hogy a Miami és a Jacksonville együtt 9-23-as mutatóval zárták a szezont, de a Patriots legalább megmutatta, hogy képes megnyerni olyan mérkőzéseket, amelyeken eddig túl gyakran bukott el.

A Miami elleni mérkőzés előtt a Patriots 2-7-re állt az utolsó kilenc mérkőzést tekintve, amikor 23, vagy kevesebb pontot ért el. Az említett időszak két győzelme közül az egyik a múlt szezonban a Baltimore elleni AFC döntő (amikor a Baltimore rúgója, Billy Cundiff kihagyta az egyenlítést jelentő 32 yardos lehetőséget, és véget vetett a mérkőzésnek), a másik pedig a Dallas elleni, szintén a múlt szezonban (amikor a Dallas edzője, Jason Garrett ölbe tett kézzel ült, miközben meg lett volna a lehetőség, hogy lefuttassák az órát). A szorosabb, kevés pontot termelő mérkőzések a közelmúltban a Patriots halálát jelentették, leginkább amiatt, mert kizárólag a támadóik révén voltak képesek győzni.

A Miami elleni mérkőzést megelőzően a Patriots vereségei ebben a szezonban is hasonló mintát követtek. Az Arizona hatástalanította a támadó játékot. A Seattle szintén. A San Francisco elleni vereség alkalmával a New England 31-3-as vesztésre állt, amikor a Niners némileg visszaesett. Mindhárom csapat sikeres volt a New England ellen, mert agresszív és erőteljes védekező játékot mutatott, a Patriots védelme pedig nem volt elég hatékony ahhoz, hogy kicsikarja a győzelmet.

Hogy valójában más-e a mostani védelem, vagy sem, azon kétségtelenül lehet vitatkozni, és az is kétségtelen, hogy a Texans decemberi visszaesése megkönnyítette a dolgokat. A Houston kaphat még egy esélyt New Englandben, ha győzelmet arat szombaton, de a Patriots eddig nem veszített AFC ellenféllel szemben otthon. A Houston veresége azt jelentené, hogy vagy a Baltimore, vagy az Indianapolis utazik Foxborough-ba, amelyek közül az előbbinek egyre idősödő és halványuló a védelme, az utóbbin pedig ebben a szezonban egyszer már átgázoltak a Gillette-ben.

Hogy ezek után mi fog történni, arra nyilvánvalóan mindenkinek megvan a maga tippje.

De bármeddig is jusson el most a Patriots, sokkal kevesebb fog múlni azon, hogy mennyire lesznek szerencsések, és sokkal több azon, hogy mennyire lesznek jók.

(forrás: boston.com)

Hozzászólások

2013. 01. 04. 19:37
Szerintem a Colts jön, és így meg is tippeltem mindkét mérkőzést.
2013. 01. 04. 20:03
daelaci
A Colts védelem kevés ahhoz, hogy nyerjenek Baltimore-ban, plusz Luck elég bizonytalan idegenben ráadásul ez lesz az első playoff meccse. Szerintem a Baltimore fog jönni hozzánk.
2013. 01. 04. 20:36
azonban van annyi előnyük, hogy Pagano kívülről-belülről előröl-hátulról ismeri a Ravens D#-t
a Ravens O#-ról meg annyit, hogy minden alkalommal, amikor meglátom az oldalvonalukon Caldwell-t elfog a röhögőgörcs...
2013. 01. 04. 23:09
steward
A Colts sztem Denverbe menjen :) Úgy lenne pikánns...
2013. 01. 05. 00:05
winston86
+1!!! :-)
2013. 01. 05. 00:05
winston86
ja és ehhez pluszban annyit, hogy győzzőn is a colts!
2013. 01. 04. 20:32
szerintem is nagyon sokat jelentett a csapatnak Talib leigazolása... de ami még fontosab, hogy amikor még nem is játszott (+ Dennard sem) akkor is működött a D#
lehet hogy Talib megtanította DMC-nek és Arrington-nak (azért DPI- nem sikerült kiküszöbölni) hogyan kell CB-t játszani...
az pedig hogy 35%-ban megy a blitz, egyszerűen csodálatos, az elmúlt 5 évben nem láttam annyi LB, CB, slot és S blitz-et, mint az idei szezon második felében... a Talib-érában
remélem folytatjuk a tendenciát és látjuk Mayo-t és Hightower-t blitz-elni... de a legbrutálisabb blitz hívás szerintem továbbre is ha a mi egyetlen "Mike"-unk, Brandon Spikes indul meg előre... futás vagy passz, valaki nagyon rosszul jár ezzel
2013. 01. 04. 21:19
Whitealert
Colts fog jönni szerintem is. Valószínűleg nagyon rögös és döcögős lesz az út a SB-ig, de bízok benne. Ha eljutunk a Super Bowl-ig nem csúszik ki megint a kezünk közül, szerintem ott kegyetlen eltiprás lesz az offense részéről, és nagyon fájdalmas ütközések a defense oldaláról.
2013. 01. 04. 22:07
vpi
Szerintem a Coltsról most fog kiderülni, hogy lufi volt.
Volt egy viszonylag könnyű sorsolásuk amit persze meg kellett vívni, de azért a Chiefs elleni győzelemtől, a Jaguarstól való otthoni kikapástól, és egy iszonyat szar passzban lévő Texans legyőzésétől nem fogok elájulni, és a Hollók elgyepálják őket, ergo nekünk megint Flacco és Ray Lewisra kell készülnünk. Amit lassan már megszokathunk. Ők sincsenek toppon, de ellenünk mindig keméynen összeszedik magukat, senkit nem kell emlékeztetni az elmúlt pár PO találkozásunkra.
2013. 01. 04. 22:10
vpi
Persze ebből az következik, hogy szerintem a Broncost is kiütik a hollók, akiket ugyanúgy lufinak tartok. Utoljára 10/07-én találkoztak komoly csapattal. Ha csak a Cincinati el nem gyepálja a Texans, de a Hollókon akkor is át kell rágnunk magunkat, csak akkor nem konf döntőben.
2013. 01. 05. 00:07
winston86
Ray Levis meddig sérült?
2013. 01. 05. 20:57
simiimi
Hétvégén Játszik.
2013. 01. 04. 22:23
Croaker
A mostani tippelésem a következő:
Texans-Bangals V
Ravens-Colts V
Redskins-Seahawks H

A negyedik meccsre nem tettem, de tipp:
Packers-Vikings V

Hétfőre minden kiderül :)
2013. 01. 04. 22:30
vpi
Ez négy meglepetés az oddsok szerint.
Fogadd meg, hátha bejön.
2013. 01. 04. 23:53
Croaker
Az első három különöző kombinációk szerint megtörtént :)
Amúgy odds ide vagy oda, szerintem a Colts nyerni fog, illetve a Bengals nem tudom mire képes, egy meccset sem láttam tőlük, de a Texans leeresztett. A GB meccs az nagy kérdés, mivel most játszották le gyakorlatilag ezt a múlt héten, igaz nem egyenlő tétért...na majd kiderül..
2013. 01. 05. 10:59
Lacus
Nálam ez a tippmixen így alakult:

Houston - Cincinnati V
Green Bay - Minnesota H
Baltimore - Indianapolis H
Washington - Seattle H

9,15-ös szorzó 200ból 1800, ha bejön :)

Bár szívem szerint a Packers vereségére tennék, de racionálisan szerintem nyerni fognak sajnos, a Vikings nekem szimpatikusabb...

Majd meglátjuk, mindenestre a tippmixem vereségére fogok szurkolni :))
2013. 01. 04. 22:54
lipi
Ismét remek(jelző, jónál jobbat jelent) cikk lett :).
Szeretem ezeket a provokatív, vita indukáló (előidéző) bejegyzéseket.
Ha emlékszünk még, nemrég volt egy cikk, hogy pihentessük-e a kezdőket és megelégszünk-e a wildcard körrel, merthogy már csak matematikai az esély. Frappáns (hatásos, találó) válasz született.
Az esélylatolgatásokhoz annyit, hogy tök mindegy ki jön, ütni kell. Személy szerint leginkább a Bengals/Ravens kettőstől félek. Mindkettő olyan típusú erőfocit játszik, ami nagyon nem fekszik nekünk. A Coltstól és a Denvertől való félelmet meg nem értem igazából. Mindkettő ellen nagyon jó a matchupunk (be szép magyar szó:)).
A lényeg, hogy hétvégén lehet hátradőlni és tét nélkül élvezni a meccseket :). Ja és ne felejtsük, hogy már megint csak egy meccs választ el minket a konferencia döntőtől...

(Bocs a zárójeles iróniáért :))
2013. 01. 05. 20:59
simiimi
Jó hogy fordítottál, sz.rban lettünk volna:)
2013. 01. 05. 07:44
Pats78
Érdekes, hogy szinte minden hsz-ben a Coltról és a Ravensről beszél szinte mindenki lehetséges ellenfelekről, a szavazásban(bal oldal:)) mégis a Texans vezet.Akkor ki szavazott rájuk...?
2013. 01. 05. 11:30
Lucius
Akik nem írnak hsz-t.
2013. 01. 05. 09:01
TÖRÖLT
Én! :) Mindenki leírja őket, de szerintem kiadják magukból az állatot. irgalmatlanul legyalulják majd a Bengals-t. szerintem.
2013. 01. 05. 10:19
PLC
Szerintem Houston veri a Bengalst. Beast módba kapcsolnak, és legyalulják a cicákat. Ray "4. és 29" Rice szanaszét fogja futni a csikók védelmét, Lucky boynál labda sem lesz. Tippem: Ravens.
AP múlt héten ellőtte a puskaporát, kizártnak tartom, hogy ismét 200 yardot futkosson össze. GB győzelmet várok. Skins-hawks: bármelyik csapat nyer, nem fogok meglepődni. Ha nagyobb összeget kellene felennem, akkor talán a Seahawksra tenném...
2013. 01. 05. 11:37
Lucius
Bárcsak láttam volna egyetlen Bengals meccset is...az megkönnyítené a tippelést.:) Na mindegy.
Amúgy szerintem nekünk az a jó, ha támadó szellemű csapattal hoz össze a sors, mert "ki dob több pontot" meccsen jó esélyeink vannak (ha az O belelkesül, bárkit lenyom). Szóval nem örülnék egy Ravensnek.
2013. 01. 05. 11:42
49ers
Bengals meccs hiányával nem vesztettél sokat, elég döcögősek volta. Az a 3 legalábbis az volt, amit én láttam.
2013. 01. 05. 12:51
donzozo1985
Ide is beírom a kérdésem amit máshová is beírtam már!!!
Ninkovich ról tudni valamit???
2013. 01. 05. 13:20
Croaker
Annyit, hogy részt vett az edzésen
2013. 01. 05. 14:30
cescf4
én pl Texans-ra szavaztam, kicsit kartok tőlük hogy az utóbbi 3 hétben "csak" rápihentek a PO-ra és még nem pukkadt ki a lufijuk
2013. 01. 05. 20:25
Most hogy így várom a PO meccseket kellett rájönnöm, hogy tudat alatt Patriots drokker halakkal van tele az akvárium, mert az összes neon halam kék-piros-ezüst-ben pompázik! :)
Hozzászólás a(z) Tudás, szerencse, vagy mindkettő? bejegyzéshez