Menetrend

Újoncok 2010: Meskó Zoltán

2010. 07. 28. 10:01
Szerző: GRAFI
Kategória: Cikkek


Április 24-én — a 2010-es NFL draft harmadik, egyben zárónapján — reggel 9 óra magasságában érkezett Tony Gibson a Michigan Egyetem campusába. Amikor a Wolverines Segéd- és Defensive Back Edzője, s egyben Special Teams koordinátora kinyitotta az ajtót, Meskó Zoltán jött vele szembe. Edző és játékosa megálltak beszélgetni. Mikor Gibson rákérdezett, hogy Meskó mit csinál itt ilyen korán hétvégén — ráadásul draft idején — az évben legmagassabbra értékelt punter csak annyit válaszolt neki, hogy éppen befejezte a napi edzését és megy haza, hogy várja a telefonhívást.
“Még nem választottak ki?” Kérdezte Gibson. "Nem, még nem. De remélem ma korán sor kerül rá."

Meskó türelme és a kemény munka kifizetődött. Nemsokkal a beszélgetés után, Meskó telefonja csörögni kezdett, egy 508 körzetszámú vonalról. A Patriots volt az, akik üdvözölték őt az ötödik körös választottjukként. “Zoltán márcsak ilyen” - emlékezett vissza 2 nappal később Gibson. - “ Míg a csapatunk többi tagja draft-napi bulik után józanodott, Ő az edzőteremben volt, és futott. Ő egyszerűen ilyen srác.”  Hozzáállása nem csak a footballhoz, hanem a tanulmányaihoz is példás. (Mint Meskó egy korábbi interjújában nyilatkozta, azért is választotta a Michigan egyetemet, mert az nem csak football programjában kiemelkedő, hanem a tanulmányok szempontjából is.) Meskó — aki mint azt bizonyára mindenki tudja, magyar származású — Romániában született, de mindkét szülője azért küzdött, hogy gyermeke megismerhesse az amerikai álmot. 11 éves korában a Meskó család zöld kártyát kapott és az Egyesült államokba költöztek. Ohioban telepedtek le, ahonnan az egyetemi toborzás után került Michiganbe. Annak köszönhetően, hogy folyékonyan beszélt románul, németül és magyarul, az angollal sem akadt sok problémája. A hirtelen életmódváltás ellenére, Meskó nagyon jól helytállt — nemcsak az alkalmazkodóképességének, hanem az egyenes jellemének köszönhetően is. Mindkettőt az előnyére fordította, még akkor is amikor ez fel sem tűnt neki.

Még az NFL szintjén is nehéz olyan puntert találni, aki olyan keményen edz, mint egy linebacker. A középiskola és az egyetem 4-4 éve alatt Meskó mindig példamutató játékos volt, nem lehet hasonlót találni. Jó példaként elöljárva mindig igyekezett tökéletesen megcsinálni a feladatát, a pályán és azon kívül egyaránt. Ennek eredményeképpen, a senior évében a Michiganen, a legnagyobb elismerést kapta a csapattársaitól, akik csapatkapitánnyá választották — a Wolverines történetében először fordult elő, hogy a speciális csapat egyik játékosa részesült ebben a tisztségben. “Nagyszerű ember, jó vezér, és nagyon intelligens srác.” folytatja Gibson. “Nagyszerű példakép a pályán, és azon kívül is. Rengetegett tett a közösségért, a helyi gyermekklinikán és az egyetemen is... Mikor az NFL megfigyelői a játékosok személyiségét vizsgálják, pontosan az ilyen embereket keresik. Nem lehet jobb példaképet a srácok elé állítani." “A munkája példaértékű és hihetetlen” teszi hozzá Gibson. “Úgy emel és ragad meg súlyokat, mint egy LB vagy egy TE. Nem gondolnád, hogy ő egy punter, ha látnád a konditeremben.”

Gibson tagja volt Rich Rodriguez edzői stábjának a West Virginianál mikor a nagyreményű tehetséget, Meskót magukhoz akarták toborozni. Meskó végül Ann Arbor mellett döntött Morgantown helyett, de később visszagondolva, remek döntésnek bizonyult ez Gibson és Rodriguez számára is, mikor 2008-ban Michiganbe szerződtek és Meskó a kezük alá került. Tudván, hogy mi rejlik a 193 cm-es és 108 kg-os punterben, az új michigani edzők gyorsan több variációt is kidolgoztak képességeinek kiaknázására. Meskó lett a holder a mezőnygóloknál és az extra pontoknál, aminek következtében minden ilyen szituációban benne hordozta a Wolverines számára egy trükkös játék lehetőségét, ami valljuk meg, egy kisebb termetű játékossal nem lett volna kivitelezhető. Meskó atletikusságának köszönhetően volt néhány csodás trükkös futójátéka Michiganben, és Gibson elmondása szerint a karja is nagyon jó ahhoz, hogy megfelelően el tudja dobni a labdát.
Mesko2
És mi a vélemény a szerelési képességekről? “Jónéhány embernek fájni fog, ha ő fogja szerelni” reagál Gibson nevetve. Persze többnyire rúgni fogja a labdát Meskó, ha ő szerzi meg a Patriots punter posztját. És nyolc év tapasztalattal a háta mögött erre minden esélye meg is van. Egy terület van, ahol még fejlődnie kell Gibson szerint. Ezek a szituációs ( rövid punt, vagy irányított) rugások, amikor a csapatrészen nagy a nyomás. “Megmagyarázom. A mi sémánk, amiben mi játszottunk, az ún. spread punt és nem az NFL-ben általánosan elterjedt ún. tight punt formáció volt,” magyarázza Gibson “Ebben a formációban játszott, mielőtt hozzánk került, de úgy gondolom, hogy vissza kell mennie az elejére és tökéletesíteni a lépéseket. Próbáltuk a közvetlen rugásokat, de eléggé erőltetett volt. ”

Meskó ballábas punter, több korábbi elődjéhez hasonlóan a Patriotsnál (pl, Ken Walter, Josh Miller, Chris Hanson), de messze neki van a legerősebb lába mind közül. Amint megérkezik Foxborough-ba, biztos hogy rengeteg időt fog dolgozni a speciális egység edzőjével, Scott O’Brien-nel a labda 20-, 10- és 5-yardos vonalon belüli rúgásának művészetén, hogy elkerüljék a "rettegett" touchback-et. Sok munka van még előtte, az biztos. De Meskó már megmutatta, hogy tisztában van ezzel.

A New England Patriots hivatalos oldalának írásainak a felhasználásával.

Hozzászólások

2010. 07. 28. 15:50
Már csak a beceneve miatt is jó, hogy hozzánk került: Space Emperor of Space. :)
2010. 07. 28. 20:53
remélem, hogy ha kell, akkor kirúgja az ellenfél "szemét".
pl. Föld körüli pályára állítja a labdát! :D
csak így tovább.
GO PATS, GO MESKÓ
Hozzászólás a(z) Újoncok 2010: Meskó Zoltán bejegyzéshez