Menetrend

Újoncok 2018: Sony Michel

2018. 05. 18. 08:50
Szerző: Spigo
Kategória: Elemzés

1

Ha egy támadósort egy Sony Mitchel kaliberű futó erősíti, a lehetőségek száma végtelen.

Michel mindenre képes. Ha kell tradicionális power sémában, mélyen az irányító mögül indul, ha kell shotgunból, ha kell elkap és ha szükség van rá, akkor besegít a passz blokkolásban is.

Ugyanakkor, ami leginkább feldob vele kapcsolatban az az, hogy mennyire jól illik a futóstílusa a Patriots kedvenc futás blokkolási sémáiba.

A Patriotsnak jó néhány olyan nagy szeretettel használt futójátéka van, melyek arra épülnek, hogy a támadósor kulcsemberei mozgásból, futásból blokkoljanak, így nyitva utat a futónak. Ezek a sémák nagy területet tudnak nyitni és a robbanékony Michel gyorsan átjutva ezeken, már az ellenfél secondary-jével nézhet farkasszemet.

Michel főleg zone-blocking séma mögött futott a Georgia-ban és bár a Patriots több sémát is használ, azért főleg a man-blocking séma jellemző rájuk.

Michel, képességei alapján mindkettőben megállja a helyét, és könnyű elképzelni, ahogy a hihetetlen robbanékonysága, határozottsága, és irányváltoztatási képessége révén sikeres lesz mindkettőben.

Lejjebb bemutatunk három olyan futójátékot, amit a Patriots sokszor használ és elmagyarázzuk, hogy miért is illeszkedik olyan nagyon tökéletesen Michel ezekbe a sémákba.

(Megjegyzés: A Georgia által használt futásblokkolási sémák kicsit eltérnek attól, mint amiket a Patriots használ. A lényeg, hogy megmutassuk, hogy mire képes Michel hasonló sémákban.)

 
COUNTER (OF)/POWER-O

1
Forrás: Matt Bowen ESPN

Kezdjük egy old-school power koncepcióval, amit a Patriots állandó jelleggel hívni szokott. Általában strong-I formációbol futják ezeket, úgy, hogy James Develin áll fel az irányító mögött. Ő a kulcs ebben a játékban, hiszen vagy ő az, aki töri az utat a counter játék során, vagy a defensive ended veszi ki a játékból power-o sémában. A másik kulcsjátékos ebben a sémában az egyik guard. Counter játéknál futás oldali guard húz keresztbe becsapva a védelmet, mintha arra futna a futó, de a fullback töri az utat a helyén és a futó a fullbacket követi. A power-o játéknál a futás irányával ellentétes guard húz keresztbe a futás irányába és blokkolja a linebackert, míg a fullback a defensive ended veszi ki a játékból. Mindkét futójátéknál az a tackle, aki felé a futás megy, szintén fellép és a linebacker sorban blokkol.

1
Forrás: Murf Baldwin - Saturday Down South

Ami Michelt illeti, a futó szerepe elég egyszerű: kövesd a fő blokkolót. Ha jól vannak kivitelezve, akkor az ilyen sémák szépsége az, hogy a futó nagyobb ellenállás nélkül jut át a line of scrimmigen. A gyors Michel másodpercek alatt teljes sebességgel száguldhat, és ha a blokkolói kiveszik a linebackereket a játékból, akkor már csak a secondary játékosokat kell megverni. Ekkor fizetődik ki igazán Michel irányváltó képessége és fürgesége, mint azt oly sokszor láthattuk a Georgia színeiben is.

 
WHAM SÉMA
1

Patriots futójátékának másik gyakran használt sémája a „wham”, ami leginkább Rob Gronkowski miatt működhet. Az, hogy Gronk szinte tackle szinten tud blokkolni, nagy variációs lehetőséget ad a csapatnak. Gronk a snap előtt mozgásba lendül és az irányító felé mozog. A fal szándékosan nem blokkolja az 1-tech nose tacklet vagy a 3tech defensive tackle-t, hogy az ellenfél azt higgye, hogy egy elrontott futójáték blokkolásról van szó. Ugyanakkor igazából az történik, hogy jön oldalról Gronk és ő blokkolja a mit sem sejtő defensive tackle-t. Gronk szerepe megengedi, hogy az a tackle vagy guard, amerre a futás megy, azonnal fellépjen és egy linebackert blokkoljon, és ne foglalkozzon a defensive tackle-lel.

1

A Patriots ennek a sémának több változatát is futja és ez is nagyon fekszik Sony Michelnek. A blokkok többsége tipikusan a fal közepén történnek és Gronknak köszönhetően a védőfal egyik legfontosabb játékosa is blokkolva van helyet nyitva a fal szélén. Egy irányváltoztatás Michel részéről és indulhat is a versenyfutás a secondary ellen. A fenti gif-en LeGarrette Blount szerez jó sok yardot egy ilyen játék során. Most akkor képzeljük el a sokkal gyorsabb és robbanékonyabb Michelt ebben a játékban…

 
ONE-BACK POWER

1

Shotgun felállásból a Patriots legkedveltebb futójátéka a one-back power. Michel egyik legizgalmasabb képessége a Georgia-ban, pont a shotgunból való futás volt. Ez által a Patriots ellenfelei kénytelenek lesznek nickel vagy dime védelemmel felállni, amit a Patriots power futás sémájával szedhet majd szét. Ezeknél a játékoknál a futás oldali guard és tackle ketten mennek egy védőfal emberre befelé, a tight end blokkolja a defensive endet, míg a másik guard húz keresztbe az így keletkezett lyukba.

1

Michel itt kihasználhatja gyorsulási képességét, hogy minél gyorsabban átlépje a line of scrimmaget és a linebackerekkel és secondaryvel találja szemben magát vagy kivág oldalra sok yardot szerezve ezzel. Michel shotgunból való futási képessége kiszámíthatatlanabbá teszi a Patriots támadósorát, főleg ha még beleszámoljuk azt, hogy elkapni is tud és passzblokkolásban is jó.

 
KÖVETKEZTETÉS

Sony Michel szerepe sokban fog hasonlítani az egészséges Dion Lewiséra. Sokrétű játékos, akit futásoknál és a passzjátékban is használni fog McDaniels és nem lesz problémája a fentebb említett Patriots futó sémákkal.

Üzleti és fizetési sapka szempontjából a Patriots jól döntött, hogy elengedte Lewist, hiszen Michel kb 1.75 milliót foglal majd el a fizetési sapka alatt, míg Lewis 2018-ban 5.75 milliót a Titansében.

Persze ez nem azt jelenti, hogy Lewis nem hiányzott volna a pályáról, hiszen tavaly is, az összesen 1680 szerzett yardjával és 10 touchdownjával a legjobb Patriots játékos volt.

Lewis hatása a játékra ugyanakkor nem csak yardokban és touchdownokban volt mérhető:

1

Amikor Lewis a pályán volt a Patriots az esetek 48%-ban hívott futójátékot, míg ez az arány Rex Burheaddel 36%-ra, James White-tal 14.6%-a esett vissza.

Ez azt jelenti, hogy Burkhead és White is inkább elkapó futónak van elkönyvelve a csapatnál, míg Mike Gillislee pont az ellenkezőjük. Azaz Lewis volt az egyetlen olyan futója a csapatnak, aki bármikor tudott futni és elkapni is, nagyobb szabadságot adva a támadósornak.

Ahogy Lewis tette, Michel is a kiszámíthatatlansági faktort erősíti majd a Patriots támadógépezetében.

Forrás: Evan Lazar - PatsPulpit

Hozzászólások

2018. 05. 18. 10:29
hispanic
Remek cikk, köszönjük!
Michel erőssége lesz a csapatnak, csodálatos lenne ha lenne olyan jó, mint Dion Lewis.
Vajon látjuk majd preseason meccseken is?
Hill és Gillislee közül gondolom az egyik megy, itt akkor lehet hogy a pénz dönt.
Pedig tavaly az első fordulókban Gilleslee nagyon ígéretes volt.
2018. 05. 18. 14:04
tommasi
A történelmi hűség kedvéért,szerkesztői megjegyzések a THPFC live podcast-ből a Sony Mitchel draftolásakor.

(hátha vicces lesz 5 év múlva)

-"Nincs az az Isten,hogy bármi pozitívat mondjak róla."

-"mi a tökömnek,minek?"

-"Öcsém,nem hiszem el.."

-"Lamar Jackson is jobb lett volna"

-"ő volt az idei év -ŐT NE- "

-"mi a francnak?"

-"erre behúztunk egy 25. izét..."

-"Röhej"
2018. 05. 18. 14:27
A történelmi hűség kedvéért valaki nem szerette a picket, valakinek meg nem volt baja vele. Mint általában szokott lenni...
Vélemény nélküli podcastok azt hiszem elég unalmasak lennének.
2018. 05. 18. 15:15
tommasi
Nem volt ezzel semmi gond.
Egy élmény volt titeket nézni.
Remélem máskor is összehozzátok.

Egyébként én még mindig mosolygok amikor eszembe jutnak a fenti Paul43 reakciók.
De remélem Sony Mitchel még viccesebbé teszi a következő években :-)
2018. 05. 18. 15:19
Mondjuk én nem ugrálhatok, én anno az Easley picket is szerettem :)
2018. 05. 18. 19:43
hopi46
Patriots release undrafted rookie wide receiver Chris Lacy
2018. 05. 18. 21:23
Pat Patriot
Rengetegszer olvasom, hogy X vagy Y játékost elküldte Z csapat, mert nem illett annak blokkolási sémájába. Tudna nekem valaki segíteni, hogy hol lehet a "blokkolási séma" tárgykörnek utánaolvasni? Valami jó kis cikket tudna ajánlani valaki? Megköszönném!
2018. 05. 20. 20:13
hopi46
Talán itt valahol! :)
https://www.thephinsider.com/football-101 - "ellenséges terület", de erre jó lehet. :)
A Zone-blocking Scheme címszó alatt.
Ez is elég részletes:
https://www.behindthesteelcurtain.com/2013/5/27/4363750/zone-blocking-running-football-breakdown-highlights-analysis-diagram
Talán kicsit segítettem...
2018. 05. 20. 20:15
hopi46
https://www.wikihow.com/Block-Well-in-Football
2018. 05. 21. 13:33
Pat Patriot
Biztosan jók lesznek! Köszi szépen!
2018. 05. 21. 15:49
hopi46
Egy nem megadható magyar honlapon is van mindkét alapblokkolásról cikk. :)
Hozzászólás a(z) Újoncok 2018: Sony Michel bejegyzéshez