Menetrend

Változatos támadófal

2015. 10. 05. 09:00
Szerző: DoM
Kategória: Cikkek
Könnyen előfordulhat, hogy forradalmi változásoknak vagyunk tanúi, ahogy Bill Belichick használja meccs közben a támadó falembereket. A Patriots az eddigi három mérkőzés során fergeteges tempóban cserélgette a támadófal összetételét, amelyhez hasonló stratégiát már jó ideje nem láthatott az ember. A módszer kritikája is valószínűleg a korábbi példák hiányából ered: olyantól tartottak az emberek, amit nem értettek.

Megszenvedi a kommunikáció, mondták. New Englandben az edzőtábor júliusi megkezdése óta váltogatták a támadófal tagjait, tehát a szokatlan felállást már 2 hónapja gyakorolja a csapat. Megszenvedi az állandóság, mondták. A Patriots támadói azonban több pontot szereztek az első három fordulóban, mint korábban bármikor, illetve Tom Brady úgy kezdte három győzelemmel az évet, hogy még nem dobott interceptiont, pályafutása során először. A franchise irányítót nem zavarja ez a felállás.

A Patriots edzőinek újítása a sportág berkeiben is visszhangot kelt.

Az egyik legokosabb húzás, mint életemben láttam – mondta Rick Trickett, a Florida State egyetemi csapat legendás támadófal edzője. - Zseniális.

Trickett közelebbről is figyeli a Patriots játékát, mert Bryan Storknak és Tre' Jackson korábbi edzőjéről van szó, továbbá közeli barátja Dante Scarnecchiának, a Pats korábbi faledzőjének. Trickett véleményére érdemes odafigyelni, és az edző elmondta, hogy reméli hasonló rotációt tud végrehajtani az FSU-nál, ha mindenki egészséges lesz.

A dicséretet azonban nem lehet csak Belichickre korlátozni. Dave DeGuglielmo, a második évét a csapatnál töltő támadófal edző kivételes munkát végez és Josh McDaniels, a támadójáték koordinátoraként minden esetben felelős az aktuális csatarend megalkotásáért. Végül, ha a játékosok nem lennének elég tehetségesek, az egész kísérlet még említésre se lenne érdemes.

Scarnecchia – bár szűkszavúan –, de nyilatkozott a témában:

DeGuglielmo remek munkát végez edzőként. Nem is kell mást mondanom. Három győzelemmel, veretlenül állnak. Ez elismerése a munkájuknak.

A meccsek végén a térdeléseket nem számítva a New England idén harminc alkalommal birtokolta a labdát és ezeknek a támadásoknak kilenc különböző összetételű támadófallal vágtak neki. Gólvonalközeli játékoknál bevetettek egy tizedik változatot is, amikor Marcus Cannon szerepelt jobb guardként. Ez a felállás eredményezte a Jaguars ellen LeGarrette Blount mindhárom touchdownját.

A falemberek rotációja halálos iramban történt az eddigi meccseken. A Steelers ellen a hatodik és hetedik támadásig kellett várni, hogy egymást követően ugyanaz az ötös lépjen pályára. Buffaloban a mérkőzés kezdetén háromszor ugyanaz a támadófal lépett pályára, majd az ezt követően kilenc labdabirtoklás során folyamatosan változott a támadófal összetétele. A Jaguars ellen kilenc támadást vezetett a Patriots, és tették ezt mindig más-más felállásban.

A cserék nem véletlenszerűen történnek. Pontos oka van, hogy mikor és miért váltogatjuk a játékosokat – mondta DeGuglielmo. - Ebben a játékban mindennek oka van.

Nem kell sokat magyarázni, hogy a legtöbb csapat előnybe részesíti a stabil, tapasztalt támadófalat, amelyik azonos összetételben játssza végig a mérkőzéseket, de a Patriots az elmúlt két évben fiatal, rutintalan játékosokkal akarta új alapokra helyezni az egységet. Erről az oldalról szemlélve több oka is lehet a folyamatos rotációnak.

A variációk teljes arzenálja lett felvonultatva guard poszton, ahol Josh Kline tíz támadás során volt bal, tizennégy támadás során pedig jobb guard. Shaq Mason 20 támadásnál bal guard és Jackson a másik újonc 16 támadásnál kezdett jobb guardként. Ők hárman fogták közre a fal egyedüli stabil pontját, center David Andrewst, aki nem draftolt újonc játékos létére eddig minden egyes támadójátéknál a pályán volt az évben.


TÁMADÓFAL JÁTÉKOSOK JÁTÉKIDEJE 2015-BEN

FALEMBER SNAP JÁÉKIDŐ %-a
David Andrews 227 100
Nate Solder 204 89,9
Josh Kline 193 85
Sebastian Vollmer 163 71,8
Shaq Mason 153 67,4
Tre Jackson 108 47,6
Marcus Cannon 102 44,9

Kline 2015-öt megelőzően két év alatt csak ötször volt kezdő, miközben a negyedik körös újoncok, Jackson és Mason még az iskolapadot koptatják az NFL-ben. Bár az edzők még úgy tartják, hogy teljes meccset nem tudnának a pályán tölteni, 40-50 snapre már fel tudják készíteni a két újoncot az átlagos 76 helyett, amit a Patriots támadói érnek el meccsenként idén. A guardok között Jackson egyelőre harmadik a sorban, ami a játékidőt jelenti, de ez még mindig több, értékes tapasztalatot jelent a számára, mintha a padot koptatná. Különösen, ha később egy sérülés miatt főállású kezdőként kellene rá számítani. Az éppen pályára nem kerülő játékos pedig pihenőidő helyett extra időt kap az edzőkkel. Az oktatás a pálya mellett is folytatódik.

Nagyon sokat jelent – mondta erről Jackson. - Átlátjuk, hogy mivel próbálkozik a védelem adott támadásnál, akár olyat is látunk ilyenkor, amivel edzéskörülmények és videós elemzés közben nem találkoztunk. Innen tudunk aztán továbblépni. Kitűnő edzői munka. Hűnek kell maradni az edzőkhöz, bármit is kérjenek tőlünk a meccsen, azt el kell fogadni és végrehajtani.

Elképzelhető, hogy az öt legjobb falember állandó helyet szerez magának a pályán az alapszakasz hajrájában, ha Stork és Ryan Wendell ismét bevethető lesz, de a rotáció egyelőre jól működik. Másik haszna a folyamatos cseréknek, hogy az ellenfél számára extra felkészülést jelent, hogy minden egyes felállás gyengéivel és erősségeivel számoljanak, nem beszélve a meccsen belüli gyors cserékkel, amire szintén reagálni kell.

Miért is cserélgeti ennyire gyakran a Patriots a támadófalnak az összetételét meccs közben? A kérdés valójában az, hogy miért nem tesz így a többi csapat? Gyakran hangoztatott NFL berkekben, hogy Belichick mindig egy lépéssel, vagy egy évvel a többiek előtt jár taktikai, stratégiai húzások terén, szóval a támadófal tagjai cserélgetése könnyen új trendet teremthet.

Ameddig a falemberek jól játszanak és Tom Brady személyében olyan irányítója van a csapatnak, aki sikeresen tud alkalmazkodni a körülötte folyamatosan változó körülményekhez, a stratégia visszhangja pozitív lesz.

Ha van hét olyan falemberünk, aki jól teljesít, akkor érthető, hogy annyi munkát és lehetőséget adunk nekik meccskörülmények között, amennyit csak tudunk – mondta DeGuglielmo. - Jelenleg minél több lehetőséget akarunk adni nekik, hogy lássuk egyénileg mennyit tudnak ennek köszönhetően fejlődni.

Forrás: Boston Herald

A cikk témájához kapcsolódó vitaindító kérdés:

A több újonccal felálló támadófal meglepően jól teljesített erős ellenfelekkel szemben is. Mi fog történni, ha a két tavalyi alapember, Wendell és Stork játékra jelentkezik? Mennyi lehetőséget kapnak a fiatalok?

Hozzászólások

2015. 10. 05. 09:42
DeXTeR
Úgy gondolom, nem fog megtörni a trend, és a 2 alapember ha visszajön, beállnak a körforgásba, és forognak a többiekkel.
2015. 10. 05. 09:52
Dzsék
Nem tudom hány O falembert érdemes az aktív keretben tartani, de én el tudok képzelni egy olyan forgatókönyvet, hogy Stork-ot megtartjuk, Wendell-t meg még valakit elküldünk. Velük már 9 falember lenne a keretben, valakit ki kell majd rakni, mondjuk practice squadba. Stork jó csere lenne center posztra, csak az a kérdés, érdemes-e két teljesen egyoldalú játékost megtartani - Stork és Andrews (aki csak centert tud játszani). Lehet akkor inkább Wendell-t tartsuk meg, és Stork mehet, mert Wendell sokoldalúbb, és az BB-nél aranyat ér. Mindenesetre nem egy rossz helyzet, hogy ennyi jó játékosból lehet választani!:)
2015. 10. 05. 10:16
kolok
Storkot semmiféleképp nem szabad elküldeni,mert Andrews akármilyen jól is játszik(újonchoz képest !),de nem Stork szintje még. Sztem uúgy rotálás lesz. Amúgy a cikk remek,köszönet érte.
2015. 10. 05. 11:08
lesliemus
Mennyit agonizáltunk, hogy miért Gostkowski kapott tag-et nyáron, most bebizonyosodik, hogy tud az öreg... amennyi meccs megy el a rugókon idén, az embertelen!

go pats!
2015. 10. 05. 12:43
1976gabi
2015. 10. 05. 12:59
Tomk@
Marad a rotáció. Wendell egyébként miért nem játszik, milyen sérülése van?

Hogy küldünk-e el támadó falembert érdekes kérdés, mert Wendell elég sokoldalú. A két tackle elit szintű, Cannon center kivételével mindenhol tud játszani, bár nem kezdő kaliber, de elég jó szerződést kapott nyáron. Ha valakit küldenek talán Kline lesz az, mert a 2 újonc guardot nem fogják elküldeni, egyenlőre Andrews is jól teljesít, se őt se Storkot nem fogják elküldeni. Kérdés az is, hogy Stork milyen állapotban tér vissza?

Sajna, ha Andrews, vagy Kline elküldésre kerül, el fogják vinni waiwerről, nem tudja a csapat visszaigazolni.
2015. 10. 05. 13:41
torokszabolcs
2015. 10. 05. 14:00
hopi46
Szvsz az Ofalból nem fogunk senkit cut-olni. A jelenlegi rooster-en 11 DB (5 CB és 6 safety! van, de a DefLine-man-ek is 11-en! vannak. Wendell a roosteren van, csak Storknak kell hely, ami így könnyen megoldható.
BB-ék tudják, hogy a sérülés-faktor csak szinte csodával határos módon kerülhető el és TB-nek kell a jó fal, mert futni keveset fogunk, valamint azt is, hogy Revis-ék távozásával az O-nek mindig 1 ponttal többet kell szereznie, mint amennyit esetleg a tavalyinál gyengébb sec miatt kapunk.
Az igazi tesztek ezután jönnek. Anélkül, hogy lebecsülném az eddigi eredményeinket a nem teljes csapattal felálló Steelers, az "őrülten" játszó Bills és a gyenge Jax még nem erős mérce. A Denver, Jets, Redskins védelem elleni játék lesz az igazi mérce.
Egy eretnek ötlet a fal-rotációval kapcsolatban: lehet, hogy 2féle Ofalat építünk, egy futófalat és egy passzfalat.
2015. 10. 05. 14:39
cspeti98
Én a Redskinstől nem igazán félek, szerintem az sima lesz.
2015. 10. 05. 20:38
komzoz65
Szerintem a Bills és a Steelers védelme van olyan erős mint Jetsé és jóval erősebb mint a Washingtoné. A Denver védelme tényleg jól muzsikál és erős is, de azért az ő ellenfeleik kifejezetten gyengék voltak (4-11-en áll a 4 ellenfelük), szerintem nekik leszünk mi, az igazság pillanata. Láttam az eddigi összes mérkőzést egyelőre nincs aggodalomra okunk senki ellen.

2015. 10. 05. 21:02
Az egész fal rotációnak az vethet véget legkorábban, ha felfedeznek bármilyen trendet a különböző összetételű támadófalak esetében, hogy mire is megy ki Belichickék játéka, hol látják az előnyt. Mert ez egyelőre biztosan nem match-up függő.

Bár lehet, hogy egyszerűen a rotáció kedvéért cserélnek és egyáltalán semmilyen kihatása nincsen a playcallra.
2015. 10. 06. 01:31
hopi46
Egyetértek, bár DeGuglielmo azt mondta, hogy ennek a rotációnak oka van, azaz talán több, mint a pihentetés ill. a sokoldalúság kialakítása felkészülve az esetleges sérülésekre. Majd figyeljük. :D
2015. 10. 05. 14:33
cellranger
Nagyon jó és érdekes cikk. Köszönöm.
2015. 10. 05. 14:47
cspeti98
Szerintem a két alapember visszatérésével is folyamatos rotáció lesz, mert nagy hiba lenne Andrewst padoztatni ilyen teljesítmény után. Szerintetek fog számítani a szezon végén, hogy nálunk kevesebb snapet vannak fent a falemberek mint más csapatoknál vagy ez olyan kicsi különbség, hogy semmivel nem lesznek kipihentebbek mint más csapatok falemberei?

Amúgy vicces, hogy tavaly 4 forduló után el akartuk küldeni DeGuglielmot és McDanielst is, most meg nem győzzük dicsérni őket. :D
2015. 10. 05. 15:38
mgabor74
Nyilván a szezon során is számítani fog a kipihentség, és ennek folyományaként a sérülés veszélye is csökken talán. A legfontosabb előny azonban szerintem az, hogy meccs közben folyamatosan tudnak pihenni a játékosok, és egy - a szokásos stabil ötöshöz képest - pihentebb támadófal veszi fel a versenyt a szemben álló védelemmel. Így azután nem hogy csökkenne a támadás hatékonysága a meccs vége felé, hanem a fáradó védelemmel szemben egy friss támadófal még hatékonyabb is tud lenni mint korábban.
2015. 10. 05. 17:34
Pats for the Win
Nagyon elégedett vagyok a támadófal eddigi teljesítményével, de még szeretnék kicsit kivárni, hogy nagyobb legyen a minta, amiből egyértelműbb következtetéseket lehet levonni.
De ami most is látszik, hogy Jackson és Mason kifejezetten tehetséges guardok és jól teljesítenek az osztályteremben is. Az elkövetkezendő évekre sokat fejlődhetnek, látom bennük a potenciált.
Cannon teljesítménye engem sosem győzött meg, ő nekem túlértékelt kissé.
Mindennek az alapja a tehetség, (ahogy a cikk is írja) és a két harcedzett, veterán tackle-jeink teljesítménye. Solder és Vollmer liga szinten top tackle, idén kifejezetten jó az összhang a fal többi részével is.
Andrews nagyon gyorsan felvette a ritmust, de azért Stork a tavalyi teljesítményével nagyon magasra tette a lécet. Remélem nem lesz komoly gondja az agyrázkódásokkal.
Valóban érdekes az élet, hiszen az eredmények nagyban befolyásolják a csapatrészek megítélését is. Tavaly még némelyik ember a pokolba kívánta küldeni az egész edzői stábot, (bár abban is biztos vagyok, h lesznek még alkalmak, amikor ez újból előfordul) erre egy SB győzelemmel a zsebben és egy 3-0ás nyitással már óriási innovációról beszélnek.
Én örülök, hogy működik a rotáció, hiszen segít az egészség megőrzésében, de addig érdemes alkalmazni, amíg nem megy az eredmények rovására. Véleményem szerint lesznek meccsek, amikor végig egy stabil ötössel fogunk harcba szállni a győzelemért. Annak pedig még inkább örülök, hogy sok poszton minőségi a keret mélysége, egy "topszerű" CB hiányzik mindössze a keretből.
A lényeg, hogy kiválóan teljesít eddig az egész csapat, csak így tovább, és maradjunk egyben a playoffig. :D
2015. 10. 05. 18:19
nosbiglem
2015. 10. 05. 19:57
almasicsabi
Üdv! LaFell el mi a helyzet? Tudja valaki mikor térhet vissza?
2015. 10. 05. 20:04
Studi
PUP-on van október 25-e után állhat edzésbe leghamrabb
2015. 10. 05. 20:14
Stork visszajövetelét nagyon óvatosan kezelném. Az agyrázkódással nem igen lehet játszani, rövidúton véget vethet az NFL karrierjének. Egyetemen is volt dokumentált agyrázkódása. NFL-ben is 1 év alatt. Ameddig nem bizonyosul be hosszútávon, hogy nem visszatérő gondról van szó, szükség lesz mögötte biztonsági megoldásra. Andrews személyében úgy tűnik, hogy "aranyat talált" a Pats stábja.

Wendell hivatalos listák szerint "beteg". Jelentsen bármit.
2015. 10. 05. 23:38
mammut
off:

Sziasztok! Hatalmas élményekkel gazdagodva visszatértem kis hazánkba. A Buffalo meccs is jó volt, de az igazi "mellbevágó" érzés a Gillette Stadiumban ért, ami ugye a futball szentélye! :) Ha van esetleg érdeklődés, akkor szívesen írok egy rövid élménybeszámolót, néhány képpel, pár személyes gondolattal (hiszen szakmailag már kielemezték a meccseket nálam jóval szakavatottabb emberek). Látni élőben a legnagyobbakat - ez az élmény örökre velem marad!
2015. 10. 06. 09:04
codyfiu
Szerintem nyugodtan írd meg engem tuti érdekelne és szerintem vagyunk itt ezzel még egy páran így.
2015. 10. 06. 19:47
Patri Jóska
2015. 10. 06. 15:12
nosbiglem
Mindenképp vedd fel a kapcsolatot a szerkesztőkkel ez ugyben! Az ilyen élménybeszámoló mindig nagyon érdekes olvasmány sokak számára.
2015. 10. 07. 11:13
mammut
OK, köszi, így teszek!
2015. 10. 05. 23:50
zo72
szerintem nem küldenek el senkit a O-falból. Azért ne feledjük (hogy tudnánk...)a Giants D-fala vert meg minket 2x.
2015. 10. 06. 12:30
Tomk@
Egy pici off.

A SEA-DET meccsen amit Wright csinált a vitatott esetnél, mindenki azt írja, hogy a Detroitnak kellett volna jönnie.

Ennél az esetnél fumble volt nem? Ha igen miért nem fogta meg Wright a labdát?
2015. 10. 06. 12:40
babakocsi5
Fumble volt. Wright valószínű nem tudta a szabályt és szerencséjére az alapvonali bíró sem. Felvételen jól látszik, hogy szándékosan ütötte ki és ez szabálytalan volt. Lionsnak kellett volna jönnie az egyyardosról. Érthetetlen módon erre nem lehet piros zászlót dobni...
2015. 10. 08. 22:20
Tzimisce
Wright nagyot hibázott, hagynia kellett volna kimenni, és touchback lett volna, így viszont az új (2 éves) szabály miatt bünti jár érte. Ja és nem Polamalu és amiatt csinálták amit ellenünk csinált, neeeeem, a GB vagy valamelyik másik kedvenc csapat miatt. Ahogy a bírókat is azután fizették ki, hogy a GB emiatt meccset vesztett...
2015. 10. 06. 18:05
Majd Rule pontosít, de ha a támadó fumble-t követően a labda az ellenfél gólterületére ér, és ott a védő azt birtokba veszi és "letérdel" vele, akkor is touchback az ítélet. A labdának tehát nem kell elhagynia a gólterületet.
2015. 10. 08. 22:20
Tzimisce
Ez így van, én is így tudom, ezért volt Wright idóta.
2015. 10. 06. 14:11
Tomk@
Erre miért nem lehet piros zászlót dobni? Manapság már mindenre dobnak, erre pont nem, mert nem lehet... Ez is Godell nagy ötlete?
2015. 10. 06. 18:13
Pontosan meghatározott, hogy mit lehet videóbíróval visszanézni:

Scoring plays
Pass complete/incomplete/intercepted
Runner/receiver out of bounds
Recovery of a loose ball in or out of bounds
Touching of a forward pass, either by an ineligible receiver or a defensive player
Quarterback pass or fumble
Illegal forward pass
Forward or backward pass
Runner ruled not down by contact
Forward progress in regard to a first down
Touching of a kick
Other plays involving placement of the football
Whether a legal number of players is on the field at the time of the snap

A szándékos labdakiütést, mint büntetést nem lehet visszanézni és még annak keretében sem lehet vizsgálni, hogy pl. a szabad labdát a játékos pályán kívül vagy pályán belül vette birtokba.

Pl.: passzjátéknál azt visszanézhetik, hogy érvényes-e az elkapás, mert még a pályán belül birtokba vette a labdát, de az ilyen videózás során azt nem mondhatja a bíró, hogy pass interference miatt vissza az egész, még ha a videón ezt tisztán látja is. Hosszú idő óta ez a szabály, és valószínűleg még marad is.

Belichick már két éve indítványozza a tulajdonosok találkozóján, hogy bármit lehessen videóbíróval megnézetni. Egyelőre nem volt elég támogatása a többi csapat részéről.
Hozzászólás a(z) Változatos támadófal bejegyzéshez