Menetrend

Varázslók márpedig léteznek...

2008. 04. 16. 22:21
Szerző: Boston
Kategória: Cikkek
Annak, akiről szó esik majd nincs csúcsos süvege és csilagmintás köpenye, csak fülvédője és szürke kapucnis pólója. Nincsen varázspálcája, vannak viszont tagbaszakadt játékosai és remek meglátásai. Eddig nem bizonyított, hogy tudna esőt csinálni, az viszont bizonyított, hogy nála jobban kevesen értenek az amerikai focihoz. Bizony... Bill Belichickről lesz szó.


1952. április 16-n született Nashvilleben, Tennessee államban. Annapolisban, Maryland államban cseperedett fel, ahol édesapja a U.S. Naval Academy focicsapatának vezetőedzője mellett asszisztensként dolgozott. A helyi középiskola elvégzése után egy év posztgraudális képzés következett Andoverben a Phillips Akadémián. Középiskolás tanulmányait követően az ifjú Belichick a Wesleyan University padjait koptatta Connecticut államban. Tagja volt az egyetemi focicsapatnak, hol TE-t, hol pedig centert játszott. Mindemellett squashban is jeleskedett és utolsó évében az lacrosse csapat kapitányaként is vitézkedett. A diploma megszerzését követően 1975-ben a Baltimore Coltsnál kapott állást, ahol Ted Marchibroda vezetőedző asszisztense lett. 1976-ban csatlakozott a Detroit Lions Rick Forzano vezette edzői stábhoz és a speciális csapategységek munkáját segítette. Munkája elismeréseként egy évvel később ugyanitt kinevezték a recieverek és tight endek edzőjévé.

A hírnév felé vezető göröngyös út 1978-ban Detroitból Denverbe vezetett, ahol Red Miller vezetőedző a speciális csapategységek mellett, megbízta azzal is, hogy Joe Collier defensive coordinator munkáját is segítse. 1979-ben Ray Perkins meghívására New Yorkba költözött, ahol hasonló feladatokat látott el, mint a Broncosnál. A Giantsnál töltött 12 éve alatt végigjárta az edzők szamárlétráját. 1980-ban a speciális csapategységek és defensive coordinator asszisztensi munka mellett, már ő felügyelte a linebackerek munkáját is a csapatnál. 1983-tól, Bill Parcells edző stábjában már komoly feladatokat kapott a védelem koordinálásában, mellette folytatta a linebackerekkel megkezdett munkát. Kockázat nélkül kijelenthető, hogy a keze alatt dolgozó játékosokból minden idők egyik legnagyobb linebacker alakzatát építette fel Harry Carsonnal és Lawrence Taylorral. 1985-ben hivatalosan is kinevezték ő lett a Giants komplett védelméért felelős koordinátor, aki egy személyben dönthetett a mindenkori védekezési alakzatról, játékról. Az ebben a feladatkörben eltöltött 6 idény alatt a csapat soha nem végzett 11-iknél rosszabb helyen, az NFL statisztikákra épülő ranglistáján a védelmek összmutatóit tekintve.

A korszak egyik legtehetségesebb fiatal edzőjeként addigi munkája elismeréseként 9 nappal azután, hogy a Giants legyőzte a Buffalot a XXV. Super Bowlon, a Cleveland vezetőedző állást ajánlott fel, melyet Belichick habozás nélkül elfogatott. Belichick, a Clevelandben eltöltött éveiből nem sok maradandó maradt az utókor számára. Igazság szerint a csapat szurkolói sem fogadták be teljesen, arrogáns hatalmaskodó embernek tartották. Amikor 1993-ban Vinny Testavarde lett a csapat irányítója, miközben a szépreményű Bernie Kosart ( aki a Miami Hurricanes csapatával college bajnok volt ) előbb a padra ültette, majd végül cutolta. Ezzel végérvényesen elvesztette a szurkolók maradék szimpátiáját, pedig Kosar később más csapatnál sem futott be eget rengető karriert, míg a Browns 1994-ben Belichick edzősködése alatt először és mint kiderült utoljára megcsípte a PO egyik WC helyét, ahol hatalmas meglepetésre diadalt arattak a New England Patriots felett. A következő körben azonban a Steelers megállj-t parancsolt és a következő szerény évad után BB egykori mesterét, Bill Parcellst követve Bostonban találta magát.

Ott Parcells segítője és a defensive backek edzője volt. Remek évet produkáltak, hiszen a Pats AFC bajnokságot nyert, igaz a XXXI. SB döntőjében a Green Bay átgázolt a bostoni különítményen. A szép idény után némiképp meglepő módon Parcells és edzői stábja a Jets csapatához költözött New Yorkba. Itt BB ismét a védelem vezéreként és Parcells segítőjeként csillogtathatta meg tehetségét, majd Parcells 2. hivatalos visszavonulását követően 1999-ben megkapta a Jets vezetőedzői beosztását. Az élet és főleg BB gonosz tréfát űzött azonban a Jets vezetésével. 1 nappal ugyanis a kinevezése után, sajtótájékoztatót hívtak össze, ahol Belichicket, mint az új HC-t mutatták volna be a sajtó képviselőinek. A bemutató azonban megdöbbentő fordulatot vett. A pódiumra való fellépése előtt közvetlenül Belichick egy mondatot firkált egy kitépett jegyzet papírra, melyen az állt, hogy lemond a New York Jets vezetőedzői posztjáról. A megdöbbent médiának fél órán át beszélt a lemondásának körülményeiről, majd pár nappal később aláírt a New England Patriots csapatához, ahova már korábban is csábítgatták.

A hirtelen távozás oka állítólag Bill Parcells visszatérte volt, aki mint general manager került vissza a new-yorki különítményhez. Belichick úgy érezte a Jetsben nem lenne képes kilépni korábbi mentora és mestere, a nagy Bill árnyékából. Parcells - aki ekkor már, mint GM tevékenykedett - és a Jets állították, hogy BB szerződés alatt áll, melyet Paul Tagliabue, az NFL akkori vezére is megerősített, ezáltal az a különös helyzet állt elő, hogy a bostoniak 1 edzőért, Belichickért voltak kénytelenek odaadni a 2000. évi első körös draftjogukat. Azért az edzőért, aki a Patriots történelmének legsikeresebb trénereként 4 év alatt 3 SB győzelmet aratott és akinek bostoni 8 éve alatt 6 PO részvétel, 5 AFC döntő ( melyből 4-et megnyert ) 17 PO meccséből pedig 14-en győzelemre vezette a Hazafikat. A bostoni 8 év alatt 4-szer nyerte sorozatban a Patriots csapatával divíziócímet, összesen pedig hatszor. Alapszakasz mérlege az itt eltöltött 8 év alatt 91-37, ami valami egéeszen elképesztő. Csapatával az elmúlt 7 évben valamennyi alapszakaszt 9, vagy annál több győzelemmel zárta, PO mérlege pedig a legendás Vince Lombardi után a második legjobb a liga történetében. Chuck Noll mellett a másik olyan edző, aki 5 év alatt 10 PO győzelmet tudhat magáénak. 2003-ban és 2007-ben az NFL edzőjének választották.

Bill Belichick játékrendszerére legnagyobb hatással korábbi mesterei (Red Miller, Joe Collier, Bill Parcell ) mellett talán Chuck Fairbanks korábbi Patriots vezetőedző munkássága volt. Ezeket továbbfejlesztve, saját elképzeléseivel kiegészítve alakította ki azt a roppant összetett játékrendszert, amely a hagyományos 3-4 védekezési szisztémára, a futójátékos zónablokkolására, a TE-k, WR-k sokrétű és változatos alkalmazására épül. Jellemzője a hihetetlen szervezettség, tudatosság. Ebbe a komplex játékrendszerbe alapvetően sokoldalú, rugalmas, akár több poszton is bevethető játékosokra van szükség, ezért Belichicknél a játékosok kiválasztása is szisztematikusan teljesen egyéni szempontok alapján történt és történik. A szervezettség és fegyelem mellett Belichick híres elképesztő, őrült taktikai húzásairól, melyek eredményeként adhatott például a kicker Adam Vinatieri 2004-ben 4 yardos TD passzt, hogy Mike Vrabel linebacker 6 TD elkapásáról ne is beszéljünk bostoni évei alatt. Bill Belichick azonban nem csak zsenialitásáról, szinte őrült stratégiai-taktikai meglátásairól híres, hanem néha már-már bántóan őszinte és nehéz természetéről is. Alapvetően a szigorú, keménykezű edzők közé tartozik, és bár őszinte embernek tartják, néha bizony elég nyersen és bántóan viselkedik másokkal. Sajnálatos módon a hátunk mögött álló 2007-es szezon nem csak az elképesztő sikerekről, megdönthetetlennek hitt rekordok megdöntéséről, hibátlan alapszakaszról, és egy olyan csapatról szólt, amely végérvényesen beírta magát az NFL történelmébe.  Belichick mesternek szembe kellett néznie a Jets elleni szezon nyitó után kipattant botránnyal is, amely szerint nem a megengedett módon rögzítette a csapat az ellenfél kézjelzéseit. A botrány hullámai mára már szenátusi magasságokba csapdostak és arra hivatottak, hogy Belichik valamint a New England Patriots korábbi sikereit és eredményeit is aláássák és megkérdőjelezzék. Bár tárgyi bizonyíték azóta sem került nyilvánosságra korábbi felvéételekről, a média, az ellenfelek szurkolói és sajnálatos módon edzői és játékosai közül többen is pálcát törtek BB feje fölött, csalónak, sarlatánnak kikiáltva és elfelejtve azt, hogy Belichick és csapata a liga árgus szemeitől övezve is legyőzte valamennyi ellenfelét az alapszakaszban és a PO-ban is egészen a SB mérkőzéséig. :(

Azonban ahogyan a közvélemény elfordult a mestertől, úgy sorakoztak fel mögé játékosai, a franchise, a klub tulajdonosai, a város és maguk a szurkolók egy emberként. Így talált magának végérvényesen edzőt Boston városa és így lelt végérvényesen második otthonra Bill Belichick...

Isten éltessen Bill Belichick a szürke kapucnis pólóban és a fülvédőben még 56 évig...

Hozzászólások

2008. 04. 16. 22:27
A MESTER!! Reméljük innen megy majd nyugdíjba! :-)

Happy Birthday Coach!
2008. 04. 16. 22:58
Zerospiel
Nagyon köszönöm ezt a szép életrajzot.

Boldog Születésnapot ebből a "kis" Városból B.B.-nek.
2008. 04. 17. 07:57
Remek kis cikk lett. És persze HB BB!!
2008. 04. 17. 08:29
Boldog születésnapot, Mester!
Ja, és elismerésem Boston, nagyon jó cikk lett.
2008. 04. 17. 09:06
pat68
Köszönöm ezt a cikket!
BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT MESTER!!!!
2008. 04. 17. 09:26
Nagyon jó ez az összefoglaló BB-ről, Boston gratula. Az az érdekes, hogy elég sok nyilatkozatát olvastam már BB-nek, de ezt a rossz modort azokból nem lehet érzékelni. Minden ellenfélről és minden saját játékosról elismerően beszél mindig, és számos alkalommal megvédi a játékost, ha az hibázik. Minden bizonnyal nehéz dolga lesz az edzői stábnak a szezon elején, mert egy ilyen SB vereségen nem olyan könnyű túllépni. (Én legalábbis még mindig nem hevertem ki :))De természetesen bízom BB zsenialitásában, és megoldja, no meg abban is, hogy tartja a szavát, és az idén szuper draftunk lesz.
2008. 04. 17. 09:57
Boston
Köszönöm mindenkinek és örülök, hogy érdekes lett...
Nagyon érdekes amit mondasz lucas :) Tegnap pont ezen gondolkodtam miközben írtam. A rossz modor talán nem is jó kifejezés... A nyers, pokróc vagy barátságtalan jelző inkább talán. Elég ijesztően tud gratulálni és kezet fogni :) és nem az a kifejezetten kellemes társasági ember, de nem is ezért szeretik-szeretjük.
És teljesen igazad van, mert ha nem is a legbarátságosabb ember, de mindig tisztelettel beszél más edzőkről, játékosokról és nem érez kényszert arra sem, hogy ítélkezzen olyan dolgokban, ami nem rá tartozik... A jelenlegi és volt játékosairól pedig még akkor sem nyilatkozik negatívan amikor azok belemarnak néha-néha. Elég csak Ted Johnson esetére gondolni...
Örülök, hogy ennyien álltak/álltunk ki mellette...
2008. 04. 17. 14:27
Mr nemo
Szerintem azért van rossz híre a Mesternek, mert hiányzik belőle az amerikaikra jellemző negédesség, és nyíltan kimond olyanokat amit "nem illő", és ez lelkiismeret furdalást vagy irígységet ébreszt a sok feluvalkodotott kispolgárban, vagy beképzelt majomban.
Persze ez az én véleményem, aki nem túl sok amerikaival találkoztam még személyesen...

A cikk nagyon jó. Viva Boston. Boldog Születésnapot Bill.
2008. 04. 17. 15:19
sziszko
BB-nek és a Pápának ugyanazon a napon van a születésnapja. Véletlen? :-)
2008. 04. 17. 15:46
balint
Boldog születésnapot mester!:)
remek kis cikk;)így tovább:)
2008. 04. 17. 16:11
Proxi
Nagyszerű cikk! Gratula Boston! Boldog szülinapot Mester!
2008. 04. 17. 18:58
olvasmányélményeim alapján úgy emlékszem, hogy a sajtóval szemben felvett szűkszavú hozzállása a cikkben is idézett jets vezetőedzői lemondásához köthető, amikor jó ideig elszerencsétlenkedett az újságírókkal.

it is what it is :D

ezt az index topikban vmikor régen már linkelte vki, hátha van aki még nem ismeri: http://www.barstoolsports.com/article/belichick_code/1034/
2008. 04. 17. 19:45
temp
100%-os valódi BB fan vagyok, tavaly nagyon le voltam törve, mikor mindenki azt mondta, hogy megy a Giantshez.

Mindezt azért mondom, hogy senki ne mondhassa, bajom van BB-vel. Ennek ellenére azthiszem ha azt mondjuk, hogy BB nehéz természetű ember, akkor nagyon diplomatikusak voltunk ;)
2008. 04. 17. 21:05
Ifo
Ti hogyan birjátok ki ezt a holt szezont?
Én neki álltam régi superbowlokat nézni. Most épp a 32-est nézem. Az Öreg Farve apó, itt még nem volt se öreg, se apó!
2008. 04. 18. 07:09
pittaba
ja hööö,ja,ja hö-hö! Király vagy Bill!
Hozzászólás a(z) Varázslók márpedig léteznek... bejegyzéshez