Menetrend

XLIX. Super Bowl beharangozó - Pats vs. Seahawks

2015. 01. 31. 17:09
Szerző: DoM
Kategória: Cikkek

1Negyvenkilencedik alkalommal kerül megrendezésre a Super Bowl, a profi amerikaifutball legnagyobb eseménye. Seattle Seahawks az NFC bajnokaként lesz kétszeres, vagy a New England Patriots AFC elsőként négyszeres világbajnok? Arizonában a University of Phoenix Stadiumban hétfő hajnalban 0:30 óra kezdettel kiderül. A két csapaton túl a show-elemeket Idina Menzel, a Tony-díjnyertes musical énekes (himnusz) és Kate Perry, Lenny Kravitz (félidei fellépők) párosa szolgáltatja. A találkozót a Sport2TV élőben közvetíti.

A Seattle Seahawks olyan lehetőség kapujában áll, amelyre a 2004-es idény óta nem került sor: címvédés. A Super Bowl korszakában tizenegy csapat jutott el odáig, hogy egyetlen mérkőzés válassza el őket a duplázástól és ebből nyolcan jártak sikerrel. Legutóbb éppen a New England Patriots írta be magát az amerikaifutball történelemkönyvébe, amikor 2003-as Carolina Panthers elleni győzelmet követően ismételni tudtak 2004-ben a Philadelphia Eagles kárára.


Címvédés lehetőség a Super Bowlok korában

Bajnokság Csapat Eredmény
1967 Green Bay Győzelem
1973 Miami Győzelem
1975 Pittsburgh Győzelem
1978 Dallas Vereség
1979 Pittsburgh Győzelem
1983 Washington Vereség
1989 San Francisco Győzelem
1993 Dallas Győzelem
1997 Green Bay Vereség
1998 Denver Győzelem
2004 New England Győzelem
2014 Seattle ?

A címvédő azonban az elmúlt tíz évben folyamatosan rögös utat járt be, amikor a dinasztia-alapítás felé akarták megtenni az első lépést. A Seahawks egy 2005 óta életben lévő sorozatot tudott idén megszakítani, amely szerint címvédőként utoljára a Patriots tudott egyáltalán meccset nyerni a rájátszásban még a Jacksonville Jaguars ellen.

 
Bátraké a szerencse

"You don't win a war by digging a foxhole and sitting in it. You've got to go out there and attack, you've got to make the plays that you need to make to win. It's a one game season."

A fenti mondás Bill Belichicktől származik és egy évvel ezelőtt mondta a rájátszásról: nem lehet háborút nyerni azzal, hogy az ember beássa magát fedezék mögé és ott kuporog. Ahogy pályára lép az ember, támadni kell és véghez vinni a játékokat, melyek a győzelemhez szükségesek. Egy meccs az egész idény.

Pro és kontra érvek sorát lehet felsorolni a filozófia helyessége, vagy éppen vakmerősége mellett. Csak az elmúlt évek Super Bowljait nézve: Antwaan Randle El touchdown passza elkapó létére, Sean Payton onside kickje már a félidőt követően a pozitív példát, míg a másik oldalon a veretlen idény kapujában álló Patriots esetét fel lehet hozni, amikor negyedik és 13-ra fennmaradtak a pályán a támadók 48-49 yardos mezőnygól próbálkozás helyett.

Rájátszásmeccsől felidézhető a Patrick Chung részéről rontott futáskísérlet egy punt során a New York Jets ellen, amelynek a vége labdavesztés lett és végül a csapat kieséséhez vezetett.

Az utólagos okoskodásnak köszönhetően végső soron legyen bármilyen vad az elképzelés vagy döntés, de ha egy csapat győz és a játék sikeres volt, mindenki dicsérni fogja az embert. Kudarc és vereség esetén viszont még a nevét is elátkozzák, és egyből órákat lehet hallgatni a konzervatív játékvezetés előnyeiről.

Mindkét csapat sokat köszönhet vezetőedzőjének a győzelmekért a rájátszás küzdelmeiben, hiszen Bill Belichick és Pete Carroll is bátran nyúltak nem szokványos, bevett megoldásokhoz, játékokhoz a siker érdekében.

Julian Edelman, az egyetemi irányítóból lett NFL elkapó touchdown passza és a négy klasszikus támadó falemberes felállások a Ravens ellen döntő szerepet játszottak a fordításban. A Seattle eközben az NFC döntőben az eladott labdák ellenére végig kitartott a kockázatosabb hosszúpasszok mellett, majd mezőnygól kísérlet közben hívtak trükkös játékot és dobott holder szerepében Jon Ryan, a punter.

Ellenpélda lehet a Green Bay Packers, akik a Seahawks ellen kétszer is mezőnygól mellett döntöttek a gólterület torkában a touchdownra játszás helyett, amely jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy öt szerzett labdából csak hat pontot tudtak szerezni.

Felkészülni a váratlanra, lehetne a mottója a mérkőzésnek. Két rutinos sokat látott vezetőedző, akik csapatvezetőként elért sikereik mellett az általuk megálmodott és kivitelezett védőjáték stratégiája miatt is az amerikaifutball történetének.

Talán éppen ez a kiélezett Super Bowl lehet az a pillanat, amikor a vaskalapos megoldás helyett bátran választják az edzők a touchdownt követő rúgás helyett a próbálkozást két pontért? A statisztika szerint az extra játék sikeressége az NFL-ben némileg elmarad az ötven százaléktól. Azonban ha már csak futójátékokat vizsgálunk, akkor hatvan százalék feletti eredményességet kapunk.

 
Special teams aduként

A Seattle futójátékáról és a Patriots futásvédelmi egységére nehezedő nyomásról már írtunk az előző napokban (egy, kettő), hiszen az alapszakasz során legjobb átlaggal futó Seahawksot kell majd Vince Wilforkéknak lelassítani. Miközben Matt Patricia által irányított védelemnek többször akadt idén gondja az ellenfél futójátékával, végül csak nyolcadik helyen zártak év végére az NFL-ben.

  Támadó passer rating Védekező passer rating
New England Patriots 97.5 84.0
Seattle Seahawks 95.0 80.3

Látható, hogy a két csapat passzjátékának hatékonysága támadó- és védőoldalon is nagyon hasonló. Így ha a sokat hangoztatott játékok kivitelezésének pontossága mellett meccsdöntő faktort keresünk, akkor feltűnik a special teams.

Rick Gosselin minden évben elkészíti az NFL csapatok rangsorát a special teams játék szempontjából. Idén a New England az előkelő harmadik helyet szerezte meg, miközben a Seattle csak a középmezőnyben található a 17. helyen. Egy-egy jó punt, jobb mezőnypozíció, punt return is jelenthet olyan pillanatot, amely át tud billenteni egy csapatot a holtponton, vagy éppen a szakadékba taszítani.

Matthew Slater, Ryan Allen, Julian Edelman és a többiek most igazán kitehetnek magukért.

Végül nem szabad megfeledkezni Stephen Gostkowskiról, aki az egyik legmegbízhatóbb és pontosabb rúgó lett mára az NFL-ben. Az utolsó másodpercekben szerzett mezőnygól a 2000-es évek elején védjegye lett a győztes Patriots csapatoknak. Remélhetőleg idén Gostkowski Adam Vinatieri nyomdokaiba lép és ezzel megszerzi csapatának a negyedik, saját magának pedig az első bajnoki gyűrűt.

 
Az esélyek (-2)

Mikor a fogadóirodák először közölték számaikat, akkor nem tudtak esélyest megnevezni (push). Mostanra ez Patriots előnnyé duzzadt, amit a kétpontos hendikep is mutat. Vajon sima meccs lesz, vagy a végletekig kiélezett összecsapás? Már csak egyet kell aludni.

További cikkek: Super Bowl előzetes levelesláda, Doug Baldwin és a Seahawks elkapói

Hajrá Pats! Mindent bele!

Hozzászólások

2015. 01. 31. 17:38
dartib83
2015. 01. 31. 17:46
agent47
Irigyellek titeket szerkesztőket hogy ilyenkor cikkeket, posztokat tudtok írni. Nálam pár napja csak a "legyen már vasárnap este" dübörög az agyamban. Le a kalappal a cikkért.
2015. 01. 31. 18:24
tucsi7
Respect!
Különféle videokón lógok órák óta. Pl: http://www.bonprix.hu/
2015. 01. 31. 18:26
tucsi7
Törlés, ezt elb...
https://www.youtube.com/watch?v=vAw4SOvBOl8
2015. 01. 31. 18:49
agent47
Hasonlók nyugtatnak engem is. Meg az a 3 SB megnézése újra és újra. De hogy szokjam a magyart meg Ricsiéket szerintem most megnézem a Colts elleni meccset.
2015. 01. 31. 19:53
Neo
Fuhh..ez a Godzilla filmzene Blount alá nagyon betalált.. akár becenévnek is jó lehetne neki :) Blount mint Godzilla.
2015. 01. 31. 17:48
dravait
Én az égiektől egy szoros, de sima, végig Pats vezetéssel lefutott meccset kértem. Szeretném, ha minden Seahawks akcióra lenne válaszunk és lenne két jó labdaszerzésünk, ha lehet mindjárt a meccs elején. Ja, és kérem, hogy BB a szakadt, vágottújjú kapucnis cuccában irányítson és persze papír-ceruza segítségével, mert amikor tapicskolta a tabletet, mindig kikaptunk. GOOOOOOO PATS!!!
2015. 01. 31. 21:30
zozi
Nem tudjátok, hogy ki ment Ricsivel ki?
2015. 01. 31. 21:34
Macska
2015. 01. 31. 21:42
Macska
Az edzésen megsérült Chancellor... (térd sérülés.)
2015. 01. 31. 22:22
Tibi Twelve
Biztos hogy fog játszani, kérdés hogyan.Mi nem tartottunk edzést.okosabb
2015. 01. 31. 22:20
chateautorres
2015. 01. 31. 23:16
dexxy 2.0
Fogjuk meg Lynchet és Wilsont, plusz nem szabad lassan kezdeni, ha ezek megvannak, akkor hétfő hajnalban nagy lesz az öröm. Hajrá hajrá!
2015. 01. 31. 23:16
dexxy 2.0
Fogjuk meg Lynchet és Wilsont, plusz nem szabad lassan kezdeni, ha ezek megvannak, akkor hétfő hajnalban nagy lesz az öröm. Hajrá hajrá!
2015. 02. 01. 12:49
Tibi Twelve
Wilfork és Collins lesz felelős nagyrészt Lynch és Wilson kordában tartásáért :-D
2015. 02. 01. 05:07
Andrew900
Sziasztok!
rég írtam pedig folyamtosan olvastam titeket és a többi oldat amiket irtak rólunk labda ügy kapcsán (de inkább csöndben olvastam végig a legtőbb hírportált)-de ez egy külön történet.
Most már finishben vagyunk.Most ahol vagyok nekem a superbowl 2.hajnal 6.30 kor lesz.szóval kipihenten fogom végig nezni és remélem boldogan fogom a napot folytatni.
Game kapcsán szoros eredményre számítok 3 ponton belül lesz.Lenyeg ha eladjuk a labdát minimális pontot szabad kell kapni belőle. Szörnyetegtől annyira nem tartok mert sztem BB kitalált vmit rá.
Nálunk meglepétes ember lesz aki hozza a győzelmet és ő lesz a MVP.
remélem meccs idején leszek a chaten. deha nem,akkor
közös meccs nézős csapatnak jó szórakozást kívánok
Go Pats.
2015. 02. 01. 08:03
vhs-box
kutya befedeztetve,kölykök a pocakban, 22 órás/2000 km-es utazás után ma egész nap alvás, majd este megkezdem a felkészülést én is a meccsre egy remek 2013-as Ikon Rose kibontásával. Remek éjszaka lesz, óriási Patriots diadallal :-)
2015. 02. 01. 08:44
azimut
Én azt szeretném hogy Bradynak ne keljen ahhoz egy INT dobni hogy fölébregyen és ihletett formába kezdjen el játszani :D :D
2015. 02. 01. 08:51
gabo2061
Nagyszerű csapatunk van, igazi sportemberekkel. A kreativitás és az alkotás diadala lesz a rombolás taktikájával szemben!
2015. 02. 01. 09:18
CJ95
It's gamedaay! Goooo Pats!
#ontoseattle
2015. 02. 01. 09:28
lesliemus
remélem, nem kapcsolt be megint "véletlen" a szállodában a tűzjelző hajnal 2-kor...

nagyon félek ettől a meccstől, nehogy úgy járjunk, mint tavaly a denver...

de ha van csapat, aki a super bowl-on meg tudja állítani a seahawks-ot, az a MI CSAPATUNK!!! mindenkitől teljes koncentráció kell, bekapcsolni a gameday funkciót és kész!!! ELŐRE A GYŰRŰ ÚTJÁN!!!

GO PATS!

Mindenkinek jó meccsnézést és jó hangulatot a végére is!!!
2015. 02. 01. 12:52
Tibi Twelve
nagy a hotel, elvileg nem is hallották annyira nem ott riasztott :-D

Szerintem nem kell tartani tőle, a tavalyihoz képest elsősorban az edzői stáb miatt meg Brady miatt, akik nem Fox meg Manning :-)

Bostonban tegnap a Bruins elverte a bajnok Kingset, most a Patriotson a sor hogy a másik bajnokot megvereve legyen bajnok :-) GO PATRIOTS
2015. 02. 01. 09:58
DM
sziasztok remélem mi leszünk a Gyűrű Urai :)

Go Patriots!!
2015. 02. 01. 10:26
darth king
Gronk az Év visszatérője!

De a Win-re a pontot ma hajnalban kell feltenni :-)

http://www.nfl.com/news/story/0ap3000000466440/article/rob-gronkowski-wins-comeback-player-of-the-year
2015. 02. 01. 12:51
pm11
...és sztem a SB mvp is :)
2015. 02. 01. 11:14
orrrion
Az előző 2 SB-ra ugy ment a csapat,( főleg a 16-0 utánira )hogy esélyesnek volt kikiáltva.
Az előzőn Gronk csak lélekben volt a pályán sérülése miatt. Most kb.mindenki egészséges, a bajnok az ellenfél, a lelki teher ezért biztosan kisebb , van futójáték, vannak elkapók, a D képes komoly teljesitményre, a labda-ügy által vélhetően eléggé felhergelt a társaság .
Ha mindenki a képességei alapján egy jó átlagteljesitményt fog nyujtani, nagy baj nem lehet. Brady sem villogott az előző két döntőn, most " csak " annyi dolga lesz, hogy végig koncentráljon, ne adja fel rossz állás esetén sem, mutassa meg, hogy még mindig vezér tud lenni. Ha nem csináltat a csapat nagy játékokat az ellenféllel, akkor jó esély van a győzelemre. Rossz volt nézni, amikor a csapat saját magát verte meg , ha netán a Seattle nyerne, az legyen megérdemelt, ugy könnyebb elviselni, mert a Giants elleni döntők a mai napig nehezen feldolgozhatóak.
2015. 02. 01. 12:44
Pats78
Már nem egész 12 óra a kezdésig.
GO PATS!!!
2015. 02. 01. 13:36
somlo
Már nem egész 11 óra
2015. 02. 01. 12:51
lesliemus
2015. 02. 01. 14:52
respectlaciujraitt
ÉDES ISTENNNEMMMM KEZDJÜNK MÁRRRRRR!!!!!! KÖNYÖRGÖÖÖÖM!!! RIP SEAU TANÁRÚR!!
2015. 02. 01. 15:01
Imre2
Egy kis bemelegítésnek :D
Hajrááááá Patssss!!!
http://www.albavolanhockey.hu/index.php?pg=news_1_6086
2015. 02. 01. 15:03
Imre2
Bocsi, elcsesztem a linket :(
Ez a jó:
https://www.youtube.com/watch?v=z8IZste6zQ0#t=152

Goooo Patsss!
2015. 02. 01. 15:43
crucified
DoM:

Hogyan létezik az, hogy Sherman, Chancellor, Thomas is full edzésmunkát végzett a riport szerint, miközben meggyőződésem, hogy max. 50%-osak?
2015. 02. 01. 15:47
LaFleur
Jaj de kis naív vagy, hát kaptak sok-sok C vitamint!
2015. 02. 01. 16:08
crucified
Ja, én állat...:))))))

Köszi...:)
2015. 02. 01. 16:50
lesliemus
minden héten háborús csatakoktélt? szerintem csak az anyukájuk csirkehúslevese adott nekik erőt, vagy a puffin lekvár, hisz tudjuk:

"csak a puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot"
2015. 02. 01. 17:12
Darkpista
A Madden NFL szerint 28-24 -re nyerünk :D
2015. 02. 01. 18:05
agent47
Felőlem nyerhetünk 2-0 arányban is csak nyerjünk!
2015. 02. 01. 20:11
Zandal
Nekem az is elég, ha csak 1 ponttal nyerünk, a lényeg, hogy nyerjünk. :)
2015. 02. 01. 19:39
Zandal
Már csak 4 óra és kezdődik! Go Pats, hallgattassuk el a sok kétkedőt és hater-t!
Hozzászólás a(z) XLIX. Super Bowl beharangozó - Pats vs. Seahawks bejegyzéshez