Menetrend
Szavazás

Zászló a pályán II. rész - a pass interference

2014. 02. 13. 18:19
Szerző: Rule
Kategória: Sárga Zászló

Talán az egyik legbonyolultabb szabálytalansága az amerikai focinak a pass interference. Ebből következően rengetegszer képezi a vita tárgyát, mind a játékosok, mind a nézők körében, hogy valóban jogos volt-e a zászló, vagy, hogy éppen miért nem dobtak zászlót egy olyan esetben, amikor a tévén keresztül számunkra teljesen egyértelműnek tűnik a szabálytalanság.

A pass interference kapcsán még Amerikában is az átlagnézőknek a védők részéről elkövetett (DPI) jut eszébe. Holott ugyanúgy a támadók is elkövethetik (offensive pass interference - OPI). Ebben az is szerepet játszik, hogy az NFL-ben OPI-t sokkal ritkábban látunk.

A Patriots idén, 18 mérkőzésen 6 DPI-t és 3 OPI-t követett el, míg NFL szinten 2013-ban összesen 244 DPI-t hívtak és mindössze 66 OPI-t.

Ennek elsődleges oka abban keresendő, hogy a támadók tudják, hogy milyen játék következik, ezért egy rutinos támadójátékos nem fog egy előre passzt tartalmazó játékban előre menni és 10-20 yard mélyen blokkolni a passz megérintése előtt.

A DPI-nál már sokkal nehezebb a helyzet, mivel a védők csak sejtik, hogy passz fog-e következni az adott játékban. A védő ráadásul megpróbál nem lemaradni az emberéről és bizony ez korántsem egyszerű feladat, hogy mindig szabályosan sikerüljön. Ezért is sokkal gyakoribb szabálytalanság a DPI.

Amit fontos még kiemelni, hogy a pass interference – a falban és a fal szélén lévő, tipikusan támadó holdingokkal együtt -, az egyik leginkonzisztensebben megítélt szabálytalanság. A védők nagyon gyakran alkalmaznak kontaktot az elkapókkal szemben és másodpercek törtrésze alatt kell megítélni, hogy ezen kontaktok közül melyik az, amelyik DPI-t eredményez és melyik az, amelyiket el kell engedni zászló nélkül.

Magyarázat: a cikkben több helyen előfordul a scrimmage, scrimmage line kifejezés, máskor egyszerűen csak LOS-ként utalunk rá. Ez azt a képzeletbeli vonalat (síkot) jelenti, amelyik a védők és támadók között húzódik, párhuzamosan a gólvonallal és keresztül halad a pályára lehelyezett, játékra alkalmassá nyilvánított labda legelső pontjával. A szabálykönyv terminológiáját átvéve a scrimmage line előtt esetében az „előtt” a védelem gólvonala felé eső területre vonatkozik.

 

Hogy is szól a szabály?

Pass interference-nek minősül bármelyik csapat, bármely olyan játékosának, aki több mint egy yarddal a scrimmage line előtt van az olyan cselekedete, ami jelentősen akadályoz az előrehaladásban egy jogosult elkapót, akinek lehetősége van rá, hogy elkapja a labdát. Pass interference-t csak akkor lehet elkövetni, ha egy előre passzt eldobnak a scrimmage line mögül, tekintet nélkül arra, hogy a passz szabályos volt-e vagy sem és tekintet nélkül arra is, hogy keresztezte-e a scrimmage line-t.

Védő akkor követheti el a szabálytalanságot, ha a labdát már eldobták a passzjáték során és ahhoz még senki más nem ért hozzá.

Támadó esetében ilyen korlátozás nincsen. A szabálytalanságot a snap pillanatától elkövetheti,, ameddig ahhoz senki más nem ért hozzá a labda eldobását követően.

Magából a szabályból is következik, hogy két fajtája van a pass interference-nek: DPI és OPI.

Mindkettő feltétele, hogy egy előre passz legyen az adott játékban. Így értelemszerűen futójátéknál, hátra passznál nem lehet elkövetni.

Kulcskérdés, hogy ki számít jogosult elkapónak:

- az egyszerűbbel kezdem: valamennyi védőjátékos jogosult elkapó;

- a támadóknál már nem ilyen egyszerű a helyzet:

  • azon támadójátékosok, akik vagy a scrimmage vonal végén helyezkednek el és mezszámuk (1-49 és 80-89 közötti) vagy mezszámuk 50-79 közötti, de szabályosan bejelentették őket a játék előtt, mint jogosult elkapókat a vonal végén;
  • azon támadójátékosok, akik szabályosan legalább egy yarddal a scrimmage vonal mögött állnak a snapnél és mezszámuk vagy (1-49 és 80-89 közötti) vagy mezszámuk 50-79 közötti, de szabályosan bejelentették őket a játék előtt, mint jogosult elkapókat a backfielden [a támadócsapat térfelén]
  • minden más támadójátékos azt követően válik jogosult elkapóvá, hogy a labdát megérintette vagy egy védő, vagy egy elkapásra jogosult támadójátékos.

(Ez elsőre gondolom, bonyolultnak tűnik; az eredeti angol nyelvű szabálykönyv alapján még bonyolultabb. Egy későbbi cikkben igény esetén nagyon szívesen megpróbálom közérthetővé tenni. Terjedelmi okokból itt erre nem lesz lehetőség sajnos.)

Nagyon leegyszerűsítve maradjunk annyiban, hogy az öt „kötelező” falember jogosulatlan elkapó, aki WR, TE, RB, FB poszton játszik az viszont jogosult. Az irányító (QB) pedig nyilván nem dobhat magának előre passzt. (ezt még Gisele Bündchen is tudomásul vette emlékezetes nyilatkozatában a 2011-es vesztes Superbowl-t követően)

Ahogy arra fent is utaltam, fontos szempont, hogy a támadók ismerik a következő játékot: ők a snaptől kezdve bármikor elkövethetik a szabálytalanságot. A DPI viszont csak akkor lehet, ha már eldobták az előre passzt. Amíg nem dobták el, addig pl. defensive holding, illegal contact, personal foul szabálytalanságok jöhetnek szóba, DPI viszont nem!

Fontos kitétele a szabálynak, hogy az elkapónak lehetősége legyen a labda elkapására. Egy nyilvánvalóan túldobott labda – hail mary passzoknál szép számban láthattunk sajnos ilyet Tom Brady-től is idén -, sok esetben elkaphatatlannak minősül és DPI-t nem eredményezhet egy ilyen cselekedet akkor sem, ha nyilvánvalóan korlátozza az elkapót.

Erre példa Gronkowski, Panthers elleni esete, amelyet – jelen esetben lényegtelen, hogy jogosan, vagy sem -, de a játékvezetők elkaphatatlannak minősítettek. Nem a tipikus esete az elkaphatatlan passznak, de a konkrét esetben erre hivatkozással került visszavonásra a zászló.

 

Kiemelendő az is, hogy egy szabálytalan kontakt attól még, hogy nem pass interference, personal foul még lehet. Ilyen eset például, ha egy nyilvánvalóan elkaphatatlan előre passznál az elkapó kiereszt, lelassít [kivonja magát a játékból], majd fáziskéséssel megérkezik a CB vagy safety és egy hatalmas ütközéssel viszi földre az elkapót. Ez personal foul (unnecessary roughness) szabálytalanságnak minősül és ugyanúgy first downt eredményez – de nem DPI miatt.

 

Mi az, amit egyik csapat sem csinálhat, amíg a labda a levegőben van?

Az NFL szabálykönyve kiemel néhány tipikus olyan esetet, amelyek pass interference-t eredményeznek:

(a) kontakt olyan játékos által, aki nem a labdát játssza meg ÉS ami korlátozza az ellenfél lehetőségét, hogy elkapja a labdát

Ehhez tehát három dolognak kell fennállnia:

- legyen egy érintkezés (a pass interference szigorúan érintéses szabálytalanság; ha nincs fizikai kontakt, akkor szabálytalanság sem lehet!)

- a védő ne a labdára figyeljen;

- korlátozza az ellenfelet.

A következő videón jól látható, hogy a védőjátékos csak az elkapót nézi, a labdát nem akarja elkapni. Az érintkezése pedig egyértelműen korai – nem érintette még meg senki az előre passzt. Az, hogy ez mennyiben korlátozta az elkapót az szerintem vitatéma lesz még sokáig, főleg Browns drukkerek körében.

Az alábbi videón is ugyanezt lehet látni, 0:48-tól látható, hogy az elsődlegesen érintett játékvezető (FJ) mit láthatott az esetből. Érdekessége, hogy a másik játékvezető, aki érintett lehetett a kérdésben (BJ – aki az alapvonalon, a pálya közepén helyezkedett el) nem látta szabálytalannak, ő a sikertelen passz (incomplete) jelét mutatja és nem dobott rá zászlót. A fennmaradó 5 játékvezető pedig nem láthatott semmit az esetből, így nem is tudták azt megítélni sem. Ebből is látszik, hogy miért kell hét játékvezető a pályára mivel a hétből így is legfeljebb kettőnek – de leginkább csak a FJ-nak – volt az esetre közeli rálátása.

(b) „playing through receiver” (keresztül játszás) – erről akkor beszélhetünk, ha a játékos az ellenfele háta felől érintkezik a passz megérintése előtt az elkapóval és úgy próbálja megszerezni a labdát. Itt nincs jelentősége, hogy a cselekmény a labdára irányul-e.

(c) Az ellenfél karjának megragadása olyan módon, ami korlátozza a passz elkapásában.

(d) „Karsorompó” – kinyújtani a kart az ellenfél teste előtt, úgy, hogy az korlátozza az ellenfelet, hogy a labdát el tudja kapni, tekintet nélkül arra, hogy a játékos megpróbálta-e a labdát megjátszani.

(e) Bevágás az ellenfél útjába, úgy hogy érintkezés történik vele, anélkül, hogy a játékos a labdát játszotta volna meg.

(f) Az ellenfél kifordítása a labda megszerzés érdekében, olyan módon, ami az ellenfél testének elfordulását eredményezi. A kifordításnak a labda érkezése előtt kell történnie.

(g) Kezdeti érintkezés az ellenféllel, úgy hogy az ellenfél eltolására, vagy taszítására irányul, és ezáltal a passzról való lemaradást eredményezi.

Általános megjegyzése a szabálykönyvnek, hogy amennyiben kérdéses, hogy az érintkezés véletlen volt-e, akkor nem minősül ennek a szabálytalanságnak.

 

Megengedett cselekedetek:

(a) Véletlen érintkezés az ellenfél kezével, karjával, vagy testével, amikor mindkét játékos, vagy egyik sem a labdát próbálja megszerezni. Ha kérdéses, hogy az érintkezés véletlen volt-e, akkor nincs szabálytalanság

(b) A lábak véletlen összeakadása, amikor mindkét játékos, vagy egyikük sem a labdát játssza meg

(c) Olyan érintkezés, amely alapesetben ennek a szabálytalanságnak minősül, de a passz egyértelműen elkaphatatlan az érintett játékos által, kivéve, a Szabálykönyv 8-3-2 és 8-5-4 pontjának támadókra vonatkozó szabályait (ezek a jogosulatlan elkapóra és a mélyblokkra vonatkoznak)

(d) Kéz rátétele az ellenfélre, amely nem korlátozza őt a passz elkapásában

Talibtól sok ilyen, a (d) pont alá tartozó megmozdulást láthattunk, amelyet a játékvezetők így minősítettek és nem dobtak rá zászlót, pl. Julio Jones és Jimmy Graham levédekezésében is ennek nagy szerepe volt.

(e) Érintkezés egy olyan játékos által, aki elfoglalta a pozícióját az ellenféllel szemben ahhoz, hogy elkapja a labdát.

Általános megjegyzései a szabálykönyvnek:

  1.  Amikor a labda a levegőben van, a jogosult elkapónak minősülő támadóknak és valamennyi védőjátékosnak ugyanolyan joga van, hogy a labdához jusson és ugyanazon korlátozások vonatkoznak rájuk
  2.  Olyan cselekmények, amelyek nem több mint egy yarddal történnek a scrimmage line előtt, azok nem ilyen szabálytalanságok (ettől még defensive holdingnak megfelelhet)

Kiemelném a szabálykönyv fenti, 1. számú megjegyzését.

Ezt ugyanis szerintem nagyon kevesen tudják, ami talán érthető is: a támadóké a labda, az ő irányítójuk dobja el, nyilván védeni kell őket. Ez ugyanakkor nem így van: a védelemnek ugyanannyi joga van megszerezni a labdát, mint a támadónak! Ahogy fent is írtam, valamennyi védőjátékos jogosult elkapó.

 

Csak a támadókra vonatkozó előírások - Welker vs. Talib eset

Ha egy támadójátékos több mint egy yarddal a scrimmage line előtt blokkol, a passz eldobását megelőzően, akkor az is pass interference-nek minősül.

Két videót is kiemelnék:

Az elsőben Edelman látható, egy finoman szólva is „vitatható” OPI hívással. Természetesen szubjektív megítélésű a kérdés, de szerintem ez jó példa arra, hogy mi az, ami nem meríti ki az OPI fogalmát. Hozzá kell tennem azonban, hogy a kérdés megítélése során ötször visszanéztem lassítva a videót. Erre az esetre zászlót dobó játékvezetőnek értelemszerűen nem volt lehetősége.

A második videó pedig az NFL történetének egyik legismertebb támadók által elkövetett pass interference szabálytalansága, amely viszont nem lett bedobva (a Green Bay 37-és ellökő, 81-est érdemes figyelni). Ez megpecsételte a Green Bay sorsát (ezzel veszítették el a mérkőzést), illetve a helyettesítő játékvezetők sorsát is (az NFL ezután villámsgyorsan megegyezett az eredeti játékvezetői csapattal):

 „Megjegyzés: az is szabálytalanságnak minősül, ha a támadójátékos egy védőt blokkol a scrimmage line előtt, amíg a passz a levegőben van, ha a blokk annak a játékosnak a környékén történik, akinek a passzt dobták.

Mi tűnhet ebben furcsának? Az, hogy a passz eldobása előtt, ha a támadójátékos egy teljesen szabályos blokkot csinál, az is szabálytalan. Nem kell, hogy korlátozó legyen a blokk, nem kell, hogy szabálytalan legyen.

Elsőre talán szigorúnak tűnik az előírás, de valójában nagyon is logikus, hogy miért így van: ha előre megy blokkolni egy támadó, azt a safetyk tévesen futásnak olvashatják és fellépnek futást blokkolni, ahelyett hogy hátra lépnének zónát védekezni, passzra számítva. Ez jogtalan előnyhöz juttatja a támadókat, mivel így kevesebb védő jut az időközben előre futó elkapókra.

 

Nézzünk meg egy konkrét, aktuális esetet (Talib vs. Welker) is ezzel kapcsolatosan:

Mi is történt itt? Talib emberen védekezett. Wes Welker annak érdekében, hogy a csapattársa el tudjon szabadulni a védőtől (Talibtól) blokkolta őt.

Két szabálytalanság merült fel: Az első, az unnecesary roughness kizárt, mivel a blokk a frame-en belül történt a play alatt, egy olyan játékossal szemben, aki aktívan részt vett a kísérletben.

A másik az OPI. Az OPI feltétele, hogy a blokk korai legyen, azaz megelőzze a passz megérintését.

A játékvezetők úgy ítélték meg, hogy egyidejűleg történt a labda érintésével. Ha a labdát megérintik, akkor pedig nincs szabálytalanság. Az érintett játékvezetők úgy látták, hogy egyidejűleg (simultaneously) történt, vagyis nem történt OPI. Hogy jó hívás volt-e azon nyilván lehet vitatkozni, de sok értelme nincsen; egyrészt nem ezen múlott a győzelem, másrészt Talib sérülése sem függött attól, hogy pass interference történt-e vagy sem.

Ha a játékvezetők korainak minősítik a blokkot, akkor a Szabálykönyv idézett rendelkezése miatt pass interference lett volna.

 

Büntetések és végrehajtásuk

Defensive pass interference: ezt szerintem néhány NFL mérkőzés után is a legtöbb ember határozottan rávágja – nagyon helyesen -, hogy első kísérlet a szabálytalanság helyétől (spot of the foul). A DPI tehát egy spot foul. Nagyon fontos, hogy a játékvezetők a pontos spotra dobják a zászlót.

Két kivétele van az esetnek:

Ha ugyanis a szabálytalanság a védők gólvonala mögött történt, akkor az 1 yardos vonalról jönnek a támadók (ld. Browns @ Patriots videó, amikor a DPI eredményeképp a Browns 1 yardos vonaláról jöhetett a Pats).

Ha a previous spot (az a pont, ahonnan az előző snap indult) a védők két yardos vonalán belül van, akkor a gólvonalig megteendő távolságot megfelezik, és onnan hozhatják játékba a labdát a támadók.

Offensive pass interference: 10(!) yard büntetés a previous spotból.

 

Mik a legnagyobb különbségek a DPI és defensive holding (DH) között?

A DPI-t csak az előre passz eldobását követően lehet elkövetni.

DH-t az előre passz eldobás előtt is, hátra passznál is, de akár futójátékoknál is. A DPI-nál fontos, hogy az adott játékos számára elkapható legyen a passz. DH esetében nincs jelentősége, hogy hová dobja az irányító a passzt, mivel pont a holding eredményeképp lehet, hogy nem annak az elkapónak dobja, akit holdingoltak.

Forrás: az NFL hivatalos szabálykönyve

Hozzászólások

2014. 02. 13. 23:51
Dega
Köszönjük,nagyon jó!!
2014. 02. 14. 07:59
lipi
csak így tovább :)
2014. 02. 14. 14:21
cescf4
tudom hogy nem ez a célja a sorozatnak, de nézve ezeket a videókat, megint csak sikerül felhúznom magam...

:D
2014. 02. 15. 19:15
Imre2
2014. 02. 17. 17:15
hopi46
Nagyon korrekt és értelmes, köszönjük!
Hozzászólás a(z) Zászló a pályán II. rész - a pass interference bejegyzéshez