Menetrend
Szavazás

Zászló a pályán IV. rész - Az illegal contact szabálytalanság 2014-es változásai

2014. 08. 20. 17:00
Szerző: Rule
Kategória: Sárga Zászló

Ahogyan azt többen olvashattátok, szabályértelmezési változásra kerül sor idén az NFL-ben. A változás lényege, hogy sokkal szigorúbban fogják megítélni a jogosult elkapókkal szemben történő szabálytalanságokat, melynek eredményét már az előszezonban is lehetett látni, különösen az Eagles elleni mérkőzésen.

A defensive pass interference szabálytalanság megítélése eddig is szigorú volt, így az igazi változás azoknál a szabálytalanságoknál várható, amelyek a passz eldobása előtt történnek: defensive holding és illegal contact. Nem véletlenül. Egy passz orientált és támadó játékot támogató ligában a szép támadásokhoz és sok pontokhoz ugyanis nélkülözhetetlen, hogy az irányítóknak legyenek szabad célpontjaik. Az lemérhető volt a Superbowl-ban, hogy mi történik akkor, a liga egyik legjobb irányítójával is, ha levédekezik folyamatosan a célpontjait.

A liga ezt nem szeretné, így változtat ezen a szemléleten és szigorít a jogosult elkapókkal szembeni szabálytalanságokon.

A defensive holding-ről egy korábbi cikkben már olvashattatok, így ezen cikk keretében az illegal contact és értelmezése szigorításának várható hatásai kerülnek górcső alá.

Hogyan szól a szabály?

A szabálytalanság kapcsán az NFL szabálykönyv megkülönbözteti az 5 yardon belüli és 5 yardon kívüli eseteket és a véletlen érintkezést. A szabálykönyv szerint haladva ismertetném én is ezen részleteket. (Megjegyzés: akik járatosak valamennyire az NCAA szabálykönyvben azok számára ez furcsa lesz, mivel az NCAA szabályrendszerében ilyen megkülönböztetést nincsen!)

Szabályos érintkezés 5 yardon belül

A scrimmage-vonaltól (nagyon csúnyán és szakmaiatlanul, de közérthetően fogalmazva a labda játékba helyezésének vonalától- a szerk.) számított 5 yardon belül egy védőjátékos szabályosan érintkezhet egy előtte lévő jogosult elkapóval. A védő fenntarthat vele egy folyamatos, megszakítás nélküli érintkezést (kontaktot) az 5 yardos zónán belül addig, amíg az elkapó nem kerül a védő előtti pozícióba.

A szabály lényege, hogy 5 yardon belül szabályosan érintkezhet a védő az elkapóval („jammelheti”, blokkolhatja), de csak akkor ha ez az érintkezés folyamatos, azaz az elkapóval végig fennáll az érintkezés(nem tud elszakadni a védőtől) és nem kerül a védő elé. Fontos kiemelni, hogy természetesen ez nem akármilyen kontaktot jelent; csak olyan szabályos fizikai kontakt lehet, ami egyébként más szabálytalanságot nem valósít meg. Pl. egy visszahúzásnál, leszorításnál holding-ért repülhet rá egy zászló, de ugyanúgy egy mély blokk (derék alatti blokk) vagy „chop block” változatlanul szabálytalan lehet.

Szabálytalan érintkezés 5 yardon belül

Az 5 yardos zónán belül, ha az a játékos, aki a „snap”-et kapja a „zsebben” marad a labdával, a védő eredeti érintkezése nem történhet az elkapó hátán, továbbá nem tarthat fenn érintkezést az elkapóval azután, hogy az elkapó a védő előtti pozícióba került.

Szabálytalan érintkezés 5 yardon túl

Az 5 yardos zónán belül, ha az a játékos, aki a „snap”-et kapja, a zsebben marad a labdával, akkor a védő kizárólag arra használhatja a kezét és karját, hogy megvédje magát az elkapó közelgő érintkezésétől (kontaktjától, blokkjától- a szerk.). Ha az elkapó megkísérli elkerülni a védőt, akkor a védő nem kezdeményezhet érintkezést, amely bármely módon eltereli, korlátozza vagy akadályozza az elkapót.

A fenti két esetben fontos kiemelni, hogy a védőknek olvasniuk kell a játék-hívást („play calling”). Ha nem figyelnek, nagyon könnyen zászlót érhet a mozdulatuk. A védelem kizárólag akkor jár, ha az aki a snap-et kapja (általában az irányító) megtartja a labdát (tehát nem adja át pl. egy running back-nek, vagy fullback-nek) és a zsebben marad. A zseb a következő fogalmat takarja: a normál tackle pozíciótól (magyarul a fal szélén álló két falembertől) a center felé eső pozíció, amely a támadó csapat alapvonaláig (end line) tart. A zseb fogalma addig él, amíg a labda ki nem kerül erről a területről.

Szintén érdemes kiemelni, hogy ha a támadó blokkolja a scrimmage vonal előtt a védőt, akkor nagy valószínűséggel futójáték fog következni. (Egy ilyen blokk esetén ha egy előre passzt is eldobnak, akkor az minden bizonnyal offensive pass interference lesz.) Ez pedig azt jelenti profi szinten, hogyha a védő azt látja, hogy a vele szemben lévő elkapó megpróbálja blokkolni őt, akkor futójáték lesz, ha pedig megpróbál kitérni előle, akkor pedig passzra számíthat. Ebben az esetben pedig vonatkozik a korlátozás a védőre és figyelnie kell az illegal contact-re.

Véletlen érintkezés az 5 yardos zóna előtt

Az 5 yardos zóna előtt sor kerülhet véletlen érintkezésre az elkapó és a védő között mindaddig, amíg ez nem bír jelentős hatással [a játékra] illetve amíg nem akadályozza jelentősen az elkapót oly módon, hogy abból a védőnek előnye származzon.

Itt is kiemelendő, hogy a védelemnek ugyanannyi joga van a labdához, mint a támadóknak. Ha a védő a labdát próbálja megjátszani és közben hozzáér az elkapóhoz is, az nem lesz szabálytalan. Ha nem így lenne, jóval kevesebb interception és kivédekezett passz lenne.

Büntetése

Illegal contact szabálytalanság elkövetése esetében 5 yard büntetés – és ami sokkal fontosabb – automatikus első kísérlet (first down) illeti meg a támadó csapatot.

Ez utóbbi azért nagyon fontos, mert az 5 yard önmagában nem túl szigorú – egy 3&15 yardos szituációban ugye nincs nagyon előrébb vele a támadócsapat, ha megismételheti a kísérletet 5 yarddal előrébbről, mivel még mindig 3&10-nél járnak -, viszont az, hogy első kísérletet – azaz újabb 4 lehetőséget – kapnak a támadók, hatalmas érvágás a védők számára.

Amellett tehát, hogy idén várhatóan nem lehet majd olyan szoros emberfogás, amit Talib mutatott be a tavalyi szezon első mérkőzései során az ellenfelek első számú elkapóival (pl. az elkapás nélkül, 0 yardon tartott Jimmy Graham-mel) szemben, amellett duplán sújtják a védelmet azzal, hogy ha hibáznak akkor automatikusan kezdődik minden elölről – a támadók első kísérlete révén.

 

Mi az, ami változik 2014-ben?

A szabálytalanság leírása kapcsán nincs hivatalos információ arról, hogy változni fog-e, illetve ha igen, akkor hogyan. Az NFL hivatalos oldalán egyelőre csak a 2013-as szabálykönyv található – amiből messzemenő következtetéseket nem lehet levonni. A különböző, sajtóban megjelent cikkekből viszont az várható, hogy nem a szabálytalanság változik, hanem annak megítélésében lesz változás.

Első reakciók a változásokra

Mike Reiss blogján, Lee Schechter is foglalkozott a napokban a kérdéssel – a Philadelphia Eagles mérkőzés tapasztalatait alapul véve:

  

A New England Patriots Philadelphia Eagles elleni előszezonbeli mérkőzésén valósággal repkedtek a zászlók. Huszonegy elfogadott szabálytalanság történt, összesen 169 yardért.

Rengeteg volt belőlük” nyilatkozta Tom Brady a mérkőzés után. „Ide álltak elénk és elmondták, hogy rengeteg zászlót fognak dobni és ezt meg is tették”.

A közös edzések során, a héten az NFL játékvezetői segítették a játékosokat azzal, hogy intsrukciókkal látták el őket az új szabályokról, mint a scrimmage-vonal előtt elkövetett illegal contact és defensive holding szabálytalanságok. Azáltal, hogy az NFL nagyobb hangsúlyt kíván fektetni ezekre a védők által elkövetett szabálytalanságokra - különösen a „defensive back-ek” által elkövetett szabálytalanságokra -, ezért nekik kell a legtöbbet változtatniuk játékukon.

Itt voltak a sporik egész héten” nyilatkozta Darrelle Revis a játékvezetők értékéről a gyakorlás hetében. „Ez egy új szabály, mindenki megpróbál annyira igazodni hozzá, amennyire csak tud. A sporik jó munkát végeztek, amikor elmagyarázták nekünk, hogy mi az ami szabályos és mi az ami nem.”

A Patriots ellen négy, az Eagles ellen öt szabálytalanság-büntetést hajtottak végre az új szabályértelmezéshez kapcsolódóan, defensive illegal contact és defensive holding szabálytalanságok miatt. Revis felismerte a változásokat, de elmondása szerint a szabályokhoz való igazodás a technikán múlik.

Azt ítélik szabálytalannak, amit látnak, ilyen szempontból kell nézni a kérdést” – mondta Revis. „Ha azt látják, hogy holding-ot követsz el vagy illegal contact a scrimmage vonal előtt („down the field”) vagy éppen pass interference-t, akkor zászlót fognak rá dobni”.

Rengeteg olyan technika van, amelyet tanítanak nekünk, hogy elkerüljük a szabálytalanságot, ezért a technikai tudásunkra kell támaszkodnunk és eltűnnünk onnan”.

A cornerback Logan Ryan szintén hasonló választ adott a Patriots új szabályokhoz való felkészüléséről.

A holding, az holding. Ha nem az, akkor nem az” – mondta Ryan. „Ez egy olyan dolog, amin dolgozunk az edzések során, úgyhogy biztos vagyok benne, hogy látni fogjátok az eredményét a mérkőzésen”.

A szabálytalanságok számának növekedésével a mérkőzés tempója lelassult a bedobott zászlók miatt.

Figyelembe véve az Eagles és a Patriots tendenciáit, hogy megpróbálnak gyors tempójú támadójátékot (tempo up offense) játszani, a büntetések megállítják a mérkőzés menetét időszakonként.

Brady ennek ellenére egy másképp látja a helyzetet:

Úgy vélem, ha a szabálytalanságok segítenek minket, akkor nincs velük semmi gondom”.

Forrás: ESPN Boston; NFL Rulebook

Hozzászólások

2014. 08. 20. 19:21
infidelitas
Szupi a cikk! Köszi!

Most erről az őrületről: így elbaltázni valamit, mint Goddell meg a Competion Committee csinált arra nincsenek szavak. Bradyt szokták "szívatni", hogy miatta változtattak egy szabályon, de ne felddjük, hogy manning miatt már kétszer változtattak rajta: 2004 után, amikor leradíroztuk őket az AFC döntőben és most, amikor Seahawks az SB-n verte rommá őket. Ezek a mocsadékok tényleg akarnak vele nyeretni még egy címet... A szabály értelmezésének változása azon kívül, hogy nevetséges, rendkívül káros is, mert élvezhetetlennek lesznek a meccsek vagy pedig szét fogják dobálni azokat a csapatokat, akik kényszeresen fogják kerülni az érintkezést. Továbbá a a meccseken itt a preseasonban sok esetben olyat is befújtak, ami véletlen érintkezés volt. Az egyetlen remény, hogy kicsit visszavesznek a sporik, mert ez így nagyon gázos...
2014. 08. 20. 20:23
hopi46
Én azt mondom - majd meglátjuk. Én láttam olyan előszezoni mérkőzést (Den-SF), ahol az 1. negyedben egy zászló sem volt és a mérkőzésen is alig. Az előszezonban a mérkőzéseken többnyire nem a kezdőcsapat játszik, hanem az újoncok és a kiegészítő emberek akik képzetlenebbek ill. bizonyítani szeretnének, hogy a roosterre kerülhessenek.
Revis mondta el a lényeget:
„Rengeteg olyan technika van, amelyet tanítanak nekünk, hogy elkerüljük a szabálytalanságot, ezért a technikai tudásunkra kell támaszkodnunk és eltűnnünk onnan”.
2014. 08. 21. 00:06
vanília_villám
Nekem is azonnal ez ugrott be, hogy Manninggel akarnak nyeretni még egy SB-t. Egy vicc hogy amikor zászló kerül a pályára, akkor már lehet tippelni, hogy defensive holding vagy illegal contact lesz a szabálytalanság amit befújnak.
2014. 08. 21. 10:24
hopi46
Ej, ez a Manning-fóbia nem méltó hozzánk!
2014. 08. 21. 10:28
BaP
Önmagában ez a szabály se lesz elég ahhoz, hogy Manning-el nyeressenek mégegyet, viszont a liga megítélésének világszerte rosszat tesz.
Ha tényleg csak a szabálytalan érintkezésekre dobnának, az rendben lenne ( főleg, ha az elkapót is büntetnék), de ha dobálni fognak egy szaros véletlenszerű ütközésre is, amire volt példa, kaotikus lesz az egész.

Az olyan "mélységű" védelmek meg ennek ellenére szerintem meg fogják oldani, mint amilyen a légion of boom.
Remélem a mienk is, Revis mondatai bíztatóak e tekintetben.
A zónázásokra is kiváncsi leszek....

A passrushnak mindentől függetlenül nagyon kell működnie ilyen szabályok mellett.

Persze lehet, hogy csak én látom így...
2014. 08. 20. 21:32
Bandi
OFF:

http://www.csnne.com/blog/patriots-talk/gonzalez-fit-tight-end-needy-patriots

BÁRCSAK !! :)
2014. 08. 21. 11:35
Bazsi
Köszi én is most láttam ezt a hírt először. "Gronk-Gonzalez tandem" félelmetes lenne :)
2014. 08. 21. 13:41
BaP
A "hír" közepén Gonzalez esélytelennek gondolja a visszatérését, csak szólok. Érdemes nem csak a címet elolvasni :) Persze s cím nyilván érdekes ( ez is volt az író célja,de nagyon pici az esély, hogy Gonzo visszatér, és nem csak 1 csapat "kísérti".
De persze jó álmodozni ...
2014. 08. 21. 10:05
Lucius
A Pats általában élen jár a szabálytalanságok elkerülésében. Amennyiben feltételezzük, hogy egyenrangú bánásmód lesz a csapatok között, még jól is jöhet ez a szigor a csapatnak. Brady is azt mondta, nincs baja a zászlókkal, ha őket segíti. :)
2014. 08. 21. 11:10
Abból a szempontból kérdéses, amit írsz, hogy a csapat pont most akart egyértelmüen átállni a szorosabb, emberezös taktikára, ami magában hordozza a több kontaktot, illetve Browner erössége pont a fizikalitása az elsö 5-10 yardon.

Persze én is bízom benne, hogy megtalálják azt a technikát amivel még nem szabálytalanok, de hatékonyak.
2014. 08. 21. 13:47
BaP
Valahol olvastam, hogy eltiltása után Brownert valószínűleg sokszor fogjuk safety-ként alkalmazni. Szerintem neki nagyon nehéz lenne átállnia az új szabályokra, kis túlzással a legnagyobb fegyverét öli ez meg.
( egyébként Talib ugyanilyen nagy szarban lesz szerintem, csak az már nem minket kell érdekeljen :) )

Bízom benne, Revis,Ryan,Dennard,Arrington és Butler megoldják, Browner meg tarol safety-ben.:)
2014. 08. 21. 14:25
Hol olvastad ezt a safety dolgot?
Még tegnap is csak olyanokat olvastam, hogy Browner safety-be való átmozgatása semmilyen napirenden nincs, még akkor sem ha fizikuma ezt megengedné.

Browner is nyilatkozta korábban, hogy szó sem volt az ö safety-ként való szerepléséröl, illetve, hogy ö még sosem edzett/játszott safety poszton.

Mivel eddig még csak ki sem próbálták öt safety-nek az edzéseken, így én nagyon nehezen tudnám elképzelni, hogy egyszer csak hopp DMC párjaként Browner lesz hátul.
Legutóbb Arrington é Ryan voltak, akik hátracsúsztak DMC mellé.

Úgyhogy jelen pillanatban erösen fogadni mernék Browner corner posztjában.
2014. 08. 22. 11:35
BaP
Megtaláltam a cikket, de igazából benéztem, mert csak felvetés volt, és azon érvekkel cáfolták, amiket Te is felsorolsz. :)

Butler viszont komoly sanszot kap azzal, hogy Browner 4 meccsen el van tiltva, az előkészületi meccseken nagyon szépen dolgozik, ott tud maradni az elkapóval, és jól dolgozik az első 5 yard-on is... Persze 4 forduló után majd meglátjuk.

Ennyi emberrel csak meg tudjuk oldani, hogy szabályosan lezárjuk az ellenfelet ..
2014. 08. 21. 14:34
ArsnL
már most bocsánatot kérek a megfogalmazásért, de PM-nek mindenáron gyűrűt akarnak...

az h hozzá érni sem lehet a támadóhoz, vicc kategória, nem tudom mi lesz az alapszakaszban, de ha hasonló dolgok, akkor most tényleg átléptek egy határt
2014. 08. 21. 11:39
Bazsi
A szabályváltoztatásokra azt mondanám, hogy lehet az első néhány meccsen sok zászló lesz, és biztosan a szezon későbbi részében is több mint tavaly volt, de a tapasztalatok alapján finomodni fog a büntetések rendszere ahogy a csapatok fokozatosan hozzászoknak. Viszont nem lenne jó, hogy annyira töredezetté tenné a játékot, csökkenne az élvezeti érték.
2014. 08. 21. 22:30
bence.szel
Lehet ez már az első hulláma a keretszűkítésnek: TE Williams-et és DT Forston-t kivágtuk.
2014. 08. 22. 22:26
dartib83
hagyjuk már Manninget
Hozzászólás a(z) Zászló a pályán IV. rész - Az illegal contact szabálytalanság 2014-es változásai bejegyzéshez