Menetrend
Szavazás

Zászló a pályán VI. - Brandon Browner esete Ladarius Greennel

2014. 12. 12. 15:57
Szerző: Rule
Kategória: Cikkek, Sárga Zászló

Az elmúlt napokban – nem meglepő módon – hatalmas vitát és felháborodást váltott ki a New England Patriots, San Diego Chargers elleni mérkőzésének az a játékvezetői döntése, mely szerint Brandon Browner szükségtelen durvaság (unnecessary roughness) szabálytalanságot követett el Ladarius Green szerelése során. A szabálytalanság - amely a labdabirtoklás cseréje előtt történt - azt eredményezte, hogy a Patriots 56 yardos interception – visszahordása nem touchdownt eredményezett, hanem a Chargers számára egy automatikus első kísérletet, 15 yarddal előrébbről. Az alábbiakban, az ESPN Boston cikke segítségével az eset körülményeit próbáljuk megvizsgálni.

A játék leírása: szükségtelen durvaság szabálytalanság büntése kiszabása, a New England Patriots cornerback-je, Brandon Brownerrel szemben, ami eltörölte a touchdown-t eredményező interception visszahordást.

Főbíró (referee): Bill Leavy

Elemzés: A vasárnap éjjeli mérkőzés harmadik harmadának közepén, Browner megütötte a San Diego Chargers tight end-jét Ladarius Green-t, úgy hogy a labda kiesett Green kezéből a félpálya környékén. A labda felpattant a levegőbe, amit a Patriots safety-je, Devin McCourthy kapott el, aki 56 yardos visszahordás után touchdown-t ér el belőle.

Leavy, ennek ellenére, szabálytalanságot ítélt Browner ellen: személyi hiba (personal foul) szabálytalanságot, amelyet úgy jelentett be, hogy sisak a sisak elleni ütközés. Élőben, a hívás megfelelőnek tűnt, de közelebbről, lassított felvételen visszanézve felfedtük az ütközést - amit egyébként az elmúlt években annyiszor láttunk büntetni. Az eset körülményei felvetik annak szükségességét, hogy az NFL a visszanézhető szabályszegések listájához vegye fel a szabálytalanságot.

Nézzük részleteiben a play-t. Először is meg kell, hogy jegyezzük, hogy Green az eset során védtelen játékosnak minősült az NFL szabályai szerint, mivel egy olyan elkapó volt, „aki megkísérel elkapni egy passzt” (12. Szabály, 2. Szekció, 7.a cikk (2) bekezdése).

Lassítva visszanézve az esetet, látható, ahogy Browner elcsúsztatja a fejét balra, így az ütközés a jobb vállával vezette és a kezdeti érintkezés Green jobb vállán és a mellkasán történt. Browner válla felcsúszott ugyan Green sisakrácsára, de ez csak minimális sisak a sisak elleni érintkezés volt. Az igaz, hogy a védők büntethetők akkor is, ha nem történt ütés a fejre (a 12. Szabály 2. Szekció 7. b. cikk megtiltja, hogy erőteljesen megüssék a védtelen játékost a „fejénél, vagy a nyaka környékén”, a védőjátékos „sisakjával, sisakrácsával, alkarjával vagy a vállával”. Vitatható, hogy elérte-e ezt a szintet.

Tekintet nélkül arra, hogy szinte lehetetlen volt egy játékvezető számára, hogy megfejtse és kielemezze pontosan az érintkezést valós időben. Ezért itt az NFL szabálykönyvének útmutatása, valamennyi szükségtelen durvaság – szabálytalanságra vonatkozóan:

Ha kétséges, hogy a szükségtelen durvaság szabálytalanság történt-e, vagy potenciálisan veszélyes taktika, úgy a területért felelős játékvezető(k)nek mindig szükségtelen durvaságot kell ítélnie”. Más szóval, ha tévednek a játékvezetők, akkor a szabálytalanság irányába kell tévedniük.

Mit kellett volna Browner-nek másképp csinálnia? Elméleti síkon nézve, lejjebb kellett volna mennie és az ütközést Green testén kezdeményezni inkább, mint a vállánál – ami ugye egy nehéz feladat figyelembe véve Browner magasságát (6 láb 4 hüvelyk magas, ami kb. 193 cm-et jelent).

Afelett sem nézhetünk el, hogy Browner a mérkőzés előtt holtversenyben a 3. helyen állt 10 szabálytalansággal a legtöbbet büntetett játékosok között – annak ellenére, hogy mindössze 6 mérkőzésen lépett pályára. (Ez a büntetés-szám a vasárnap éjszakai mérkőzés végére tizenkettőre emelkedett)

Browner az alábbi Twitter bejegyzéseket tette közzé az eset kapcsán:

Egy erőszakos játékot játszunk! A mérkőzés egy kritikus pontja volt. A szándékom az volt, hogy kiüssem a labdát a kezéből, sem több, sem kevesebb.”

„..Azt kell, hogy mondjam, mindig a vállammal ütök, hogy elkerüljem azt, hogy agyrázkódásom legyen. Jó úton haladunk.”

Ebben az esetben is és sok más eset kapcsán is az NFL érthető módon limitálni kívánja a fejek összeütközését, ami hátrányos a játékvezetők számára. Ők azt csinálják, amit mondanak nekik – még ha kétségük merül fel, akkor is szabálytalanságot hívnak – és nehéz, hogy elvárjuk tőlük, hogy bármi mást csináljanak, mint hogy kövessék ezeket az elvárásokat. A visszanézhetőség lehet az egyetlen hosszú távú válasz a fentiekre.

Forrás: ESPN Boston

Az eset kapcsán Dean Blandino, az NFL Játékvezetői Bizottságának alelnöke is nyilatkozott a kérdésben:

 „Úgy vélem az első probléma az volt, hogy sisak a sisak elleni szabálytalanságot jelentettünk be – ez nem az volt. Ez hiba volt.”

Hogyha megnézed a play-t, Browner jól végezte a dolgát, miután megpróbálta az ütközést a vállával vezetni és elforgatta oldalra a fejét. Látható, ahogy a feje oldalra fordul és ahogy a válla van elől.”

A szabály ugyanakkor védi az elkapót, aki megpróbál elkapni egy passzt; ez mind vállal, mind az alkarral való ütésektől védi az elkapót, ami a fej, vagy a nyak környékén történik. Ha megnézed az ismétlést, látható, ahogy némi kezdeti érintkezést történt a sisakráccsal – ez az a pont, ahol a szabálytalanság történt.”

Nagyon határeset. Ez egy erőteljes ütés. Hogy az érintkezés, a kezdeti erő a fejre, vagy a testre hatott-e? Nagyon határeset. De ez nem egy sisak a sisak elleni ütközés és úgy vélem ez volt az, ami megzavart jó néhány embert.”

A hívást jelenleg nem lehet visszanézni, de Blandino elmondta, hogy a jövőben ez változhat.

Számítok rá, hogy a későbbiekben visszanézhető lesz. Tavaly is megvitattuk a kérdést, és idén is rajta lesz a listán. Teljes sebességgel, nagyon nehéz feladat meghozni ezeket a hívásokat. Amennyiben viszont lelassíthatod az esetet, akkor képes leszel felismerni, hogy melyik érintkezés irányul a fejre és melyik a vállra.


Forrás: ESPN Boston az eredeti cikkben elérhető a Blandino-val készített videó-hívás is

Hozzászólások

2014. 12. 12. 17:13
Az egész szabály gyenge pontja, hogy egy 15 yardos büntetésnél valójában vélelmezi a szabálytalanságot, pedig már a védekezésre képtelen elkapó és az őt érő szükségtelenül durva ütés definícióját is túl tágan húzták meg.

Sima PR gumiszabály, amivel tudnak élni a bírók. Biztos van róla statisztika is, de könnyebben repül a sárga zászló, ha az ütés következményeként tovább marad lent a játékos.

Ott volt Sanders KO-ja is: http://thebiglead.com/2014/11/16/emmanuel-sanders-left-game-following-brutal-hit-from-rodney-mcleod/
A szabály alapján mégis mit kellett volna csinálni a védőnek, hogy a bíró ne vélelmezze a szükségtelen durvaságot, amit védekezésre képtelen játékos ellen használtak?

Vagy tegyék teljesen objektívvá és akkor mindent vissza lehessen nézetni, legyen folyamatos videóbíró kontroll a meccsen VAGY legalább szűkítsék a bíró mérlegelési jogát és csak akkor dobjon zászlót, ha teljesen biztos a szabálytalanságban.
2014. 12. 12. 17:47
azimut
Teljesen szubjektív a dolog,mert túl látványosak ezek az ütközések! Én mondjuk ki lettem volna ha Gronk kap ilyet!
De amit Browner írt twitteren,az sztem fontos hogy nem megy oda sisakkal mert nem akar agyrázkódást kapni!

Amíg a bírók a látvány alapján döntenek lesznek hibás ítéletek! A tapasztalatuk pedig az,hogy ekkora ütést csak sisakkal lehet mérni a másikra!Ez pedig generál bennük egy megérzés faktort és ez alapján dobják a zászlót

2014. 12. 12. 17:50
mhatrix
gondolom sanders esetében nem vol fault mi?
az sokkal durvább volt mint browner eset
ez pont ugyanaz!!!
https://www.youtube.com/watch?v=giQ6hmPKK6A
sehol a sárga
2014. 12. 12. 18:27
nszgergo
ez ellenünk volt nem csoda :)
2014. 12. 12. 19:44
BrédiTamás12
Ez akkor is gyönyörű volt :D mármint kívülről, Welkerként kevésbé
2014. 12. 12. 20:26
dartib83
Lehet, hogy egyedül vagyok a véleményemmyel, de akárhányszor nézem az ütközést (kb. 100szor), Browner a nyak környékére érkezik. A nyak tájékát is érinti az ütés.
Tehát a szabály szerint az büntethető.

Én így láttam. Pedig Pats-fan vagyok.
2014. 12. 12. 20:27
dartib83
S persze köszi a cikket.
2014. 12. 12. 21:41
Gege8
Rossz, gonosz gumiszabály. Viszont elismerték, ami nagy szó európai bíráskodáshoz szokott szemmel bármilyen sportban; a meccset megnyertük, nem volt végzetes hatása, tovább kell lépni. Brownert és a játékát lehet nem szeretni és lehet szeretni. Én maradnék a szeretetnél, visszahozott egy kis Rodney Harrison féle játékot nekünk. Sokszor egy ilyen ütés több snap-en keresztül fejti ki a védelem számára jótékony hatását, mert a szenvedő félben "benne marad". És ha teszem azt egy kőkeményen legyalult QB következő dobásából INT-et szerzünk, akkor vidáman megérte az a 15 yard. Tudom, hogy ez sokaknak nem tetsző dolog, de az általam valaha magasabb szinten űzött kosárlabdában is azt sugallják az adzők, hogy ha a dobó játékosnak oda kell ütni (igen van helyzet amikor oda kell), akkor tessék akkorát csapni, hogy a jogosan megítélt büntetőnél még sajogjon az a kéz, hátha kihagyja. Ez egy ilyen világ. Elnézést kérek előre is ha ez valakinek sérti az érzékenységét vagy az ún tiszta sportról alkotott képét.
2014. 12. 12. 22:13
Whitealert
Teljesen egyetértek azzal, amit írsz. Igen is kell egy kis keménység a játékba, nehogy már primadonna módjára űzzék ezt a sportot a srácok. Kosárlabdához nem értek, én kézilabdáztam ifjú titán koromban (most vagyok 21), de kézilabdában nekünk is azt tanították, hogy éreztessük velük, hogy a pályán vagyunk. Védekezésnél a köszönő pacsi után mindig ment a szöveg, hogy "rólam ma nem lősz gólt" stb... Browner, ha csak meccset eldöntő szituációban nem hibázik, akkor azt mondom megfér a csapatnál, de mi van ha rajta megy el mondjuk a playoffban a győzelem? Upside, downside ide-oda, szerintem jó, hogy a csapatban van.
2014. 12. 13. 09:16
BaP
Nagyon jó párhuzam szerintem!

A mai NBA kosárlabdában nem nagy kunszt berohanni a védők közé, és ott ziccert dobni, zsákolgatni, mivel van védő 3 sec, azaz kisebb a rim protection, emellett a fizikai kontaktokat is sokkal szigorúbban ítélik meg, mint 20 éve. Jordanéknak még tényleg fájt, tényleg erősnek kellett lenni ahhoz, amiért LeBronéknak kevesebbet kell küzdeni.
És sajnos a fociban is e felé megy a trend, lassan már olyan triviális dolgokra dobnak zászlót ( szintén Browner a GB ellen ...) hogy az már rombolja ennek a sportágnak az image-át sokszor.

Szerintem a Sanders, vagy a Browner eset is, 5-6 éve még a play of The day lett volna, nem pedig sárga zászlós eset... És ha a kemény tackle-k, meg az ilyen agresszív játékosok, mint Browner ilyen szinten üldözve lesznek, az bizony előbb-utóbb meglátszik majd a nézettségben.

Browner válla az ütközéskor sajnos felcsúszott a nyak részre, utólag lehet ezzel magyarázni, de ettől még a csíkosok helmet-to-helmet miatt vették el a td-t, és az, hogy felcsúszott a válla, szintén csak 6 szuperlassítás után látszott.
Szóval ideje lenne ezeket a dolgokat is visszanézni, vagy challenge-élhetővé tenni, mert tök szubjektív, és igazságtalan az egész...

Nekem Browner a kedvencem, alig várom a PO-t, ott azért szoktak engedni picit fizikálisabb játékot ..
2014. 12. 13. 01:01
Wyatt
2014. 12. 13. 07:31
1976gabi
remélem,ha sb döntőben ítélnek ellenünk ilyent,akkor sem fogja a játékosunkat megkövezni.
2014. 12. 13. 07:32
1976gabi
senki megkövezni:javítás
2014. 12. 14. 15:38
Browner nem kapott pénzbüntetést, ami csak megerősíti, hogy rossz megközelítés a szabálytalanság vélelmezése ilyen esetekben "a játékosok testi épsége érdekében". Határozott üzenetet lehetne küldeni, hogy az ilyen szerelésnek nincs helye az NFL-ben a sérülésveszély miatt. Ehelyett a saját szabályának filozófiájával hoz ellentétes döntést az NFL.

A játékosok épségének védelme az elmúlt időszak szabálymódosításainak a prioritása, aminek olyan öszvérmegoldások és találmányokat lehet köszönni, mint a védekezésre képtelen elkapó "képtelen" definíciója. Erre mi történik? Egy ilyen kiemelt területen utólag azt mondja az NFL, hogy talán ez mégis túlzás volt és nem kell pénzbüntetést adni érte. Akkor miért kell a meccs hevében így értelmezni a szabályt a játékvezetőnek, amikor biztos hatása alatt lesz a döntéshozó még az ütés nagyságának is és hogy mennyire marad lent utána a támadó földön? Különösen, hogy a döntés visszafordíthatatlan és ajándék 15 yardot jelent?
Hozzászólás a(z) Zászló a pályán VI. - Brandon Browner esete Ladarius Greennel bejegyzéshez