Bostontól Foxborough-ig

Ebben a kis ismertetőben a New England Patriots korábbi otthonaival, illetve jelenlegi otthonával a Gillette Stadionnal ismerkedhettek meg. A jelenlegi stadion 2002-ben épült, felületét műfű borítja.

Mielőtt azonban belevágnánk a Gillette Stadion közelebbi megismerésébe, szót kell, hogy ejtsünk a múltról is, hisz a New England Patriots (akkor még Boston Patriots) 1960-as megalakulása óta, ez a hetedik otthona a csapatnak. Lássuk időrendben őket.

Boston University Field                                    1960-62 Boston University Field 

Ez volt a csapat első "otthona", igaz mindössze három évig. 1963-ban Boston College's Alumni Stadionban mindössze egy szezont játszott le itt a csapat és máris új otthon után kellett nézni. 

 

Fenway Park
60-as évek közepe Fenway Park 

A Boston College-nál tett egy éves kiruccanás utáni néhány évben, az 1912 óta a Boston Red Sox baseball-csapatnak otthont adó stadion lett a hazai mérkőzések színhelye. Ez a "társbérlői" helyzet sem bizonyult a legszerencsésebbnek, a két csapat sorsolásának összeférhetetlensége miatt, így ez a helyszín sem lett jó megoldáson. Az ezt követő mindhárom idényt máshol kezdte a csapat. 1968-ban a Alabama's Legion Field, 1969 ismét a Boston College's Alumni Stadium, majd 1970-ben a Harvard Stadium volt a Pats otthona.

Foxboro Stadium                             1971-2001 Schaeffer/Sullivan/Foxboro Stadium 

Tíz évnyi, szinte folyamatos vándorlás után sikerült hosszú távra berendezkedni. Huszonkilenc szezont húzott le a csapat itt. A három évtized alatt háromszor cserélt nevet a stadion, viszont felújítására egyszer sem került sor. Mikor Robert Kraft 1994-ben megvásárolta a csapatot, már kezdett körvonalazódni az új, nagyobb stadionépítésnek ötlete. A bővítés, esetleg új stadion építésének a lehetősége már korábban felmerült. Egyrészt a Foxboro stadion a maga 40000 fős befogadóképességével korszerűtlennek számított, másrészt a növekvő költségek fedezésére is megoldást kellett találni. A pályán az utolsó Patriots mérkőzés az emlékezetes Raiders elleni győzelem volt a 2001-es rájátszásban. Miután Boston városával, majd Rhode Island állammal folytatott tárgyalások is zsákutcába futottak, Kraft 1998-ban Connecticut állammal állapodott meg egy Hartfordban építendő stadionról. Az NFL és más támogatók nyomására azonban ezt az egyezséget végül felbontották. Ekkor esett a választás a Massachusetts állambeli Foxborough-ra. A terveket 1999. december 6-án fogadták el, az építkezés 2000. március 24-én kezdődött.

Gillette Stadium                                      2002-napjainkig Gillette Stadion 

Az eredetileg CMGI Field névre keresztelt stadiont (jelenlegi nevét 2006 óta viseli) végül 2002-ben adták át. Az építés költsége elérte a 325 millió dollárt. A hivatalos átadás 2002. május 11-én történt, a New England Revolution labdarúgócsapat mérkőzésével (természetesen az ő hazai mérkőzéseik is itt kerülnek lebonyolításra). A Patriots szempontjából a hivatalos nyitómérkőzés 2002. szeptember 9-én a Pittsburg Steelers elleni MNF találkozó volt. A komplexum 68,756 néző befogadására képes, ez magában foglalja a több, mint 6000 klubülést, és a 87 luxus páholyt. A pályát eredetileg valódi fű borította. 2006. november 14-én egy felhőszakadást követően a New York Jets elleni meccs során a talaj annyira megrongálódott, hogy a vezetőség műfű "telepítése" mellett döntött. A november 26-án a Bears elleni mérkőzés már az új műfüves pályán zajlott, és a csapat győzelmével zárult.  A sporteseményeken kívül több rendezvénynek is helyt adott már a Gillette stadion. Koncertezett már itt többek között a Rolling Stones és Bruce Springsteen is.
 
Gillette Stadium