Menetrend

Újoncok 2010: Jermaine Cunningham

2010. 07. 20. 21:31
Szerző: _bb
Kategória: Cikkek
Az alábbiakban magyarul olvashatnak ismertetőt az oldal olvasói Jermaine Cunninghamről, a csapat egyik idei második körös választottjáról, a "Gators újoncok" egyikéről:


A tavalyi év egyik nagy hiányáról, a harmadik elkapóról, és a poszt várományosáról, Taylor Priceról már esett szó. A csapat másik nagy problémája az irányítóra helyezett konzisztens nyomás hiányában nyilvánult meg. A probléma akkor kezdődött, amikor még észre se vette a szurkolók többsége... nem is vehette. Adalius Thomas leigazolásakor mindenki a szerződéséhez mérhető teljesítményt várt a pályán is, de a valóság mást hozott. A Ravens korábbi sztárját mind ILB mind OLB, mind DE poszton bevetette a csapat, mely konzisztens, de nem túl látványos eredményt hozott. Utólag úgy tűnik nem igazán felelt meg a rá szabott szerepkör/nek. Emellett 2008-ban a 10. héten a Buffalo ellen kartörést szenvedett, s ekkor kezdődtek igazán a problémák. Thomas és a csapat közt ellentét keletkezett a rehabját illetően, majd AD kapcsolata Belichick edzővel a teljesítményét érő kritikák miatt méginkább elmérgesedett, melynek padoztatás, késés, padoztatás, "jetson mese", végül távozás lett az eredménye. Emellett a csapat ajándékkártyaként csapta a már öregedő, de még mindig hasznos Mike Vrabelt a Cassel üzlet mellé, s hirtelen a frissen újraszerződtetett Banta-Cain lett az egység legtapasztaltabb tagja. S bár ő túlteljesítette az elvárást, mindenki érezte, hogy teljesítménye még messzebb van egy magabiztos kezdőétől. Eddig Pierre Woods, a Raiderstől szerzett s azóta újraszerződtetett veterán Burgess és a kellemes meglepetést hozó, de nem fajsúlyos Ninkovich sem jelentett megoldást. Az eddig tétmeccsen még nem szereplő ígéret, Shawn Crable részéről pedig innen már minden csupán bónusznak tekinthető, de elvárásokat építeni rá túlzás lenne.

Így nyitott az út a Patriots által a 2010-es NFL játékosbörze 2. körében, összesítésben az 53. helyen a Florida Egyetemről választott Jermaine Cunningham előtt. De ki is Jermaine Cunningham, és valóban ő lenne a válasz a NE Patriots pass-rush gondjaira? A legtöbb évben az első körös választott az, akire a legtöbb reflektorfény vetül, de idén valószínűleg nem ez lesz a helyzet New Englandben. Ez nem a szerethető Devin McCourty ellen való, aki rendben van, és egy tipikus patrióta. Csupán arról van szó, hogy akármennyire is jól játszik nem oldhatja meg a csapat tavalyi legnagyobb problémáját, azt, ami sztárjátékosnak tüntetett fel egy olyan játékost, mint a Miami tapasztalatlan irányítója, Chad Henne. Cunningham megoldhatja, és ezért ő a joker a csapat idei újoncai közt.

j_cunninghamJoan és George Cunningham fia, Jermaine Alexander Alfred Cunningham 1988. augusztus 24-én született Bronxban, New Yorkban. Két öccse van, Kevin (20) és Devin (19). A Stephenson Középiskolába járt, ahol csapatkapitány volt és azok után hogy már junior évében 20 sackig jutott, utolsó évében állami elődöntőig vezette csapatát, s csak abban az évben 25 sack-et gyűjtött be (volt olyan időszaka ebben az évben, hogy meccsenként 15 szerelést és 3 sacket jegyzett átlagban). A középiskolát követően a Florida Egyetemre került. 2006-ban mindössze 7 meccsen lépett pályára DE-ként (2 szerelés), majd 2007-ben 13 meccsen lépett pályára kezdőként, 64 szerelés mellett 6,5 sack-et, 3 leütött passzt és egy INT visszahordást gyűjtve (12 szerelés jardveszteségért). 2008-ban már mint csapatkapitány volt 14-ből 13 meccsen kezdő, és annak ellenére, hogy extra figyelmet kapott az ellenfelektől és térdsérüléssel is bajlódott, másodikként végzett csapatában 6 sack-kel, s emellett 10 jardveszteséget érő szerelést és három kierőszakolt labdavesztést is fel tudott mutatni, a csapat pedig bajnok lett. 2009-ben 12 meccsen lépett pályára, 34 szereléssel (12 jardveszteségért) és 7 sack-kel zárt, s egyetemi szinten a legjobb DE-ek közt tartották számon [Ted Hendricks Defensive End of the Year Award Watch List]. A sack-ek mellett összesen hatszor került az irányító közvetlen közelébe, 2 labdaejtést erőszakolt ki, egyet meg is szerzett, s a futás elleni statisztikái is igen pozitívra sikeredtek. A Floridában töltött évek alatt Cunningham 45 meccsen (38 kezdőként) 152 szerelést (80 szóló), 19,5 sack-et (-126 jardért, plusz 11-szer nyomás alá helyezte az irányítót), 34 jarveszteséggel járó szerelést (-162 jard), 5 kierőszakolt és egy szerzett labdát, 7 leütött passzt és egy (18 jardot érő) INT-et szerzett. Szociológiából diplomázott.

Cunningham
, mivel sérülésből lábadozott, nem vett részt a Combine felmérő gyakorlatain. A szakértők meglátásai szerint, ő volt a 2009-es Gators legveszélyesebb védőjátékosa. Jó a kezdősebessége, a gyorsulása, a pálya ellenkező oldalára is odaér futójátéknál, és a passzra is vissza tud lépni. Kicsit alulméretezett (legalábbis DE-nek mindenképp, hisz 266 font súlyú és 6-3 láb magas), nem túl gyors, de atletikus és sokoldalú, viszont még van mit fejlesztenie a pass-rush repertoárján, és néhány plusz kiló izmot is magára szedhetne. Elég hosszúak a karjai (33 3/4 incs = ~88,5 cm), ami segítheti őt a blokkolók távoltartásában, és a szerelés/sack megcsinálásában. Jó érzéke van a labda kiütéséhez, jól szerelő játékos. Sokakat meglepetésként ért, hogy a Patriots Cunninghamet választotta (a 2. körben, összesítésben az 53. helyen), mint egyedüli pass-rushert, arra gondolván, hogy ha a csapat a Floridáról akarná megoldani a pass-rush gondot, akkor a Gators másik End-jét, Carlos Dunlap-et választaná. Az egyik fő ok, amiért a csapat Cunningham mellett döntött az, hogy úgy látták ő természetesebben illik a sémába és jobbak az esélyei, hogy sikeresen essen át a kihívásokkal teli váltáson, hogy 4-3-as end-ből, 3-4-es OLB-vé váljon. Dunlap, úgy vélték, inkább tisztán 4-3-as játékos. A kiválasztását követően így nyilatkozott Belichick: “[Jermaine] Cunningham egy olyan srác, aki bizonyos szempontból kevesebb figyelmet kapott, mint [Carlos] Dunlap, de igazán kitűnő játékosa volt a Floridának. Kiváló karriert futott be odalenn.” (*)

 


A nagyok nyomában járni, a nagyok nyomába lépni:

Egy Bill Belichick féle védelem legfontosabb láncszeme egy több téren tehetséges outside linebacker, aki képes arra, hogy két- vagy hárompontos felállásból is hatékony legyen. Valaki, aki képes megállítani a futást, visszalépni passzjátékban, és hatékonyan támadni az irányítót. Az utóbbi néhány évben olyan hasznos játékosok, mint Willie McGinest, Mike Vrabel és Rosevelt Colvin tettek szánalmassá szembenálló támadóegységeket a pozíciójukból fakadó nagy játék lehetőségével. A Patriots megtette a következő lépést, hogy megtalálja azt, aki a hasznos hármas örökébe léphet, amikor a három második körös választásukból a másodikkal a Florida outside linebacker-ét, Jermaine Cunningham-et választották. Cunninghamet illetően a legnagyobb kérdés, hogy képes-e váltani és a hárompontos állásból felemelkedve linebackerként játszani. Cunningham számára ez nem gond, ő egyszerűnek látja az esetet. Amikor arról kérdezték, melyik posztot kedveli jobban, már készen állt a válasszal: “Akármelyiket.” - mondta. “Futball játékos vagyok. Szóval amég a focipályán vagyok, úgy vélem minden rendben.” Belichick sem tűnt túl nyugtalannak a Cunninghamet érintő átmenet miatt: “Fogalmazzunk úgy, hogy a LOS végén felállva játszott." - mondta. “Párszor volt olyan feladata, hogy visszalépjen a passzra, de nem mondanám, hogy OLB-ként alkalmazták. End volt némi OLB feladatkörrel. Úgy vélem ő egy szélső típusú játékos, hogy ez a vonalhoz közelebb, vagy attól kicsit távolabb van, majd meglátjuk.”

A Floridánál, Carlos Dunlappel együtt, terror alatt tartották a Délkeleti Konferencia [Southeastern Conference] irányítóit, mint pass rushing [irányítót támadó] defensive end-ek, akik találóan azonos sack mutatókkal (19.5) fejezték be egyetemi karrierjüket. Ezzel egybevágóan egymást követően kerültek kiválasztásra a játékosbörzén is, mikor Dunlap a Cincinnatihez került a Cunninghamet követő választási joggal. Tavaly a Patriots számára gondot okozott konzisztensen nyomást gyakorolni az irányítóra. Cunningham megkap minden lehetőséget, hogy segítse a csapatot fejlődni ezen a területen, de Belichick nem csupán egy területre fókuszál: “Remélem, hogy képes lesz hozzátenni a védelmünkhöz mind futás, mind passz ellen.” - mondta. Belichick szerint Cunningham egy nagyon jó ösztönökkel rendelkező játékos, és kiemelte, hogy a tehetségben gazdag SEC-ben is hatékony tudott lenni egy magas színvonalú közegben: “A srác sok NFL szintű falember ellen játszott tavaly, vagy idén is akár, olyanok ellen, akik már tagjai, vagy tagjai lesznek az NFL-nek. Ezt láthattuk az LSU vagy az Alabama ellen. Andre Smith két évvel ezelőttről, Michael Oher a Mississippiről. Sok jó játékos ellen láttuk.” Mint McGinest és Vrabel, Cunningham sokkal többet nyújthat, mint, ami a fizikai képességeiből következik. Mint azok, akik megelőzték, ő kimagasló vezér, és a legmesszebb menőkig csapatember. A csapatát a karrierje elé helyezte, amikor sérült vállal játszott a végzős [senior] évében, beleértve a SEC Döntőt is a későbbi bajnok Alabama ellen [és a Cincinnati elleni Sugar Bowl-t is], mely végül ahhoz vezetett, hogy ki kellett hagynia az NFL Combine felmérőit.

Az önzetlensége és vezetői képessége nagy hatást gyakorolt Belichickre, aki elég sok vezéregyéniséget vesztett a védelemből az utóbbi pár évben: (*)“Kemény srác, aki keményen dolgozik, nagy tiszteletnek örvendett abban a csapatban, abban a futball programban." - mondja Belichick. “Úgy gondolom egyike volt az igazi vezéregyéniségeknek a védelem oldalán [a szintén másodikkörös Pats újonc] Brandon Spikes-szal együtt.” Mióta Belichick átvette a Patriots irányítását, ugyan azt a filozófiát követte. Többet akar, mint csupán a tehetség, amikor játékosokat keres a csapata számára. Olyanokat keres, akik imádnak játszani, akikben van versenyszellem, akiknek megvan az eszük és a szenvedélyük a futballhoz. A fiúk a Floridán tökéletesen megfelelnek ennek. Belichicknek emellett kitűnő a kapcsolata a Florida edzőjével Urban Meyerrel, és rendszeresen jár Gainsvilleben, hogy beszéljen az Edzők Klinikája rendezvény keretében, s így nagyobb rálátása van a Gators játékosaira. Belichick megtekintette Meyer játékosait a csapat Pro Day-ét követő napján, szóval teljesen korlátlan hozzáférése volt a teljes mocsárnyi Gator tehetségállományhoz. A Florida programja annyira mély minőségében, hogy az idei börzén kilenc Gators játékos is elkelt, beleértve ötöt a védők közül, mely a nemzet egyik legjobb egysége volt. “Ez egy jó találkozás volt, ahogy mindig is az szokott lenni a Floridával.” - mondta. “Azok a kölykök nagyon odafigyelnek a futballra, és fontos nekik a futball. Fontos nekik a győzelem, és keményen dolgoznak mind a pályán, mind azon kívül. Különösen jó edzést kaptak Meyer edzőtől és csapatától, szóval igazán öröm leülni és a fociról beszélni velük.” Ami őt illeti, Cunningham alig várja, hogy New Englandben legyen és elkezdje megtanulni a Patriots védelem nüanszait, hogy készen álljon, hogy hozzá tudjon tenni a csapat játékához a szeptemberi évadnyitón. Belichick rendszeres feltűnése Floridában számára sem maradt észrevétlen. “Minden egyes évben Belichick edző lejön és előadást tart a csapatnak. Meyer edző mindig őt emlegeti, és hogy milyen nagyszerű edző is ő, és milyen nagyszerű a Patriots is.” - meséli. Most már Cunningham első kézből tapasztalja majd meg, hogy milyen is Belichick és a New England Patriots.

Forrás: a cikk többek között Rich Perillo bemutatója és Mike Reiss cikke alapján készült

Hozzászólások

2010. 07. 20. 21:51
Kétség kívül a megkülönböztetett figyelem leginkább rá fog irányulni az újoncok közül. 2-3 éves távlatba tekintve az ő fejlődésén múlhat a legtöbb, ami a védelem eredményességét döntően befolyásolhatja pozitív irányba.

Ugyanakkor nem szabad túlzott elvárásokat támasztani vele szemben. Ha passing downok során rendszeresen pályán tud lenni mondjuk a bye weeket követően, az már óriási siker lenne.

A draftjátékban ( http://patriots.hu/draftjatek-talald-el-kibol-lesz-patriots-jatekos/ ) ő volt az egyetlen találatom... :) Ezért is a kiemelt figyelem.
2010. 07. 21. 11:18
infidelitas
Egy picit off:

A Mccourty gyerekkel kötöttek szerződést már? A korábbi cikkekben erre nem találtam választ...

On:

Itt mindegyik újonc hiper-szuper jó, remélem ezt majd bizonyítják is. Én Hernadez-re és Taylor Price-ra leszek kíváncsi a szezonban.

Go Pats, go Welker, go Brady!

- McCourtyval még nem kötött szerződést a csapat, de a napokban nyilatkozta az ügynöke, hogy jól haladnak a tárgyalások. _bb -
2010. 07. 21. 11:36
temp
infidelitas: nem, még nincs vele szerződés.

Amúgy a bemutató cikkekben persze, hogy mindneki jó, mégsem lehet azt írni, hogy egy béna tehetségtelen játékos :)
2010. 07. 21. 13:22
infidelitas
Köszönöm a válaszokat!

viito: :) Igazad van. Reméljük a legjobbakat.
2010. 07. 21. 20:33
Gabesz
mennyi esélyt láttok rá, hogy az első perctől a pályán legyen?

McCourty, Gronkowski és Spikesról is lesz bemutató?
2010. 07. 21. 21:07
Nagyon minimális az esély, hogy az első perctől every down OLB legyen. Az első hsz-ben írtam az elvárásokról, azokat továbbra is tartom. Nem szabad azonnal Clay Matthews újonc évet várni tőle, mert annak csak nagy csalódás lesz a vége. Nyilván mindenki örülne neki, ha annyira jó éve lenne neki is, de erre elég kicsi az esély. Az inkább a kivétel volt, ami erősíti a szabályt.

A TC kezdetéig igyekszünk a hátralévő újoncokat is bemutatni. Gronkowski ismertetőjét most kezdtem el írni. ;)
2010. 07. 22. 19:57
nDRo
Matthews 4-3as játékrendszerben is OLB volt nem? Szóval ő eleve kétpontos indulással kezdett és azért az valamilyen szinten előny.

CMIII az "elefánt" pozícióban is játszott, ami valószínűleg inkább segíthette az átállást a 34 OLB szerepkörre, (mert egy tipikus 43 OLB inkább jó blitzer lesz, nem sok pass rush mozdulatot tanul ott, ez legfeljebb a passz elleni zónázásban lehet hasznos). A USC 43 under sémájában ez [elefánt poszt] gyakorlatilag a DE helyén áll, szó szerint, tehát két pontos állásban. Viszont alig egy éves kezdő tapasztalata volt, ez az árnyoldal. -DoM
2010. 07. 22. 20:37
Pat Patriot
Ő nagyon jó kis pick volt. Én mégsem tőle, hanem - DoM-mal ellentétben - Hernandeztől várok sokat, illetve többet. Mindenesetre hiányposztra jött, és akit 2. körös pickként a Patriots elvisz, abban nyilván lehet spiritusz. Annak meg nagyon örülök, hogy sokoldalúnak tűnik. Ha DE-et és OLB-t is tudna játszani, akkor ott is lehetne parasztvakítás... Remélem, beválik, mert a pass rushunk gyakorlatilag értékelhetetlen volt az utóbbi időben.
Hozzászólás a(z) Újoncok 2010: Jermaine Cunningham bejegyzéshez