2020-as NFL Draft: Dalton Keene

Kép
Dalton Keene

A Patriots azzal, hogy a 91. választással kiválasztotta a tight end Dervin Asiasi-t, még nem végzett a tight end poszttal. A 101. választással újabb tight endet választotta ki a Dalton Keene személyében a Virginia Tech egyetemről. Keene inkább H-back, mint klasszikus tight end, így valószínűleg a nyaksérülés miatt visszavonuló Develin helyét fogja átvenni a támadósorban.

Újoncként, mint H-back és speciális egység alapember fog szerepet kapni. A képességeinek köszönhetően bármilyen pozícióban felállhat, akár útvonal megfutásáról vagy futásblokkolásról van szó. Az ő pályán tartásával megnyílik a lehetőségek tára a támadósorban. Az atletikusságának hála le tudja rázni magáról a linebackereket, méretének köszönhetően pedig el tudja takarítani a defensive backeket. Fejleszteni kell az útvonalain és a blokkok megtartásában sokkal hatásosabbnak kell lennie a H-back tight endként. De megvan a megfelelő kiállása és vezetői képességei ahhoz, hogy kulcsfontosságú fogaskereke legyen a csapat gépezetének.

Hosszútávon ha összeáll a Keene-Asiasi tandem, akkor a Patriots tight end posztról számos ütést bevihet majd az ellenfeleknek. Egyikőjük sem lesz kiemelkedő játékos, de megbízható második vagy harmadik vagy negyedik célpontok lesznek a Patriots támadósorában. Keene sokoldalúságának köszönhetően tight endként, elkapóként, vezérblokkolóként I-formációban fullbackként is pályán tud lenni, ha a Patriots a futással szeretne felülkerekedni az ellenfelén. Az ő draftolásával Josh McDaniels egy újabb mozgatható sakkfigurát kapott a kezébe amivel keverni tudja a kártyákat a védelmekkel szemben, ezzel pedig előnyhöz tudja juttatni Jarrett Stidhamet a játék indítása előtti pillanatokban.

Forrás: PatsPulpit

Hozzászólás

Tök jó. Csakhát tavaly is az volt a bajunk JMD-vel, hogy a támadójátékunk semmit se alakult a szegényes támadóegység képességeihez igazítva. Idén ez máshogy lesz? Lesznek rájuk szabott játékaink? Képesek lesznek ezeket begyakorolni a szűkös edző szezon alatt? Én legalábbis hümmögök, hogy JMD ezzel mire lesz képes. Bár lehet ha idén nem Bradyvel kell MINDENT leegyeztetni, akkor több új elem/kreativitás fog beleférni, hiszen Stidham nem lesz olyan kényeske az elkapósorral, mint a GOAT. Még akár jó (értem ezalatt, hogy egy változatosabb, a csapat képességeket jobban kihasználó) játék is kijöhet ebből. Már jöhetne az a nyűves szezon... :-) :-) :-)

Ja, és persze naná, hogy GOOOO PATS!!!

Lehetett szidni JMD-t, de azért az elég fura, hogy én elvárom nyomj ki 200 kilót, majd ha nem sikerül, azt mondom gyenge vagy :)

JMD azt tudta hívni, ami a tarsolyban volt. És ezt a tarsolyt jelentősen leredukálta a OLine + TE és FB poszt okozta passz és run block gyengeség. Arra egy FO sem tud felkészülni, hogy kiesik a kezdő C, a franchise LT, a RT egész szezonban betegséggel és problémákkl kerül pályára, láttuk volt öltöző videó ahol a kezét nem bírta emelni, de kiment csinálta. Masonre kihatott a társak teljesítménye, mi innen nem nagyon látjuk mennyit változott a feladatrendszere.

Nincs full back, ami alap a játékodba, mert mindkettő megsérül, és a visszavonult HOF TE helyére szánt figurák hiányosságai így jobban kijönnek. Lehet ők is jobb benyomást keltettek volna, ha kisebb kabát kerül rájuk és a fal fullback támogatással kisebb terhet rak rájuk, mind passzblokkban, mind futás támogatásban.

Ehhez még hozzájött az X elkapók eltűnése a rosterről, valamint a lépni is alig tudó Sanu, Edelman, Harry trió.

És akkor még nem beszltünk az ellenfelekről, akik ugyan bár nem Patriots, de azért nem idióták, hogy semmibe vegyük őket. Ők is készülnek ellenünk és a szezon 2.felére meg is lett a recept a Karras vezette IOL ellen, a beszűkült passz és futójáték ellen. A fentebb leírtak miatt pedig elég nehéz volt JMD-nek megújulnia, hogy erre folyamatosan válaszoljon. Hiszen mit tudsz tenni? Az első drivejaidat scripteled úgy, hogy az a meglepetés ereje legyen a teljesen kiismert sémád ellenére, de a játékosanyagod a futás és passzblokkolásban is eléggé behatárol. Majd ahogy halad előre a meccs, erre reagálni fog az ellenfél, tehát egész meccsre nem lesz oké. Vagy a félidei adjusment sikerül úgy, hogy valamit előre lehet lépni, újat lehet bevetni.

És ezekkel próbálkozott is nagyon bőszen. Lásd Elandon Roberts elkapás például, vagy a KC elleni meccs eleji flea flickerből JE TD. De sorolható a megoldásra törekvések száma napestig, ha valaki nézte is a meccseket, nem csak látta :)

Szóval én nem nagyon tudom JMD nyakába varrni és ha valami bíztató az idei támadóoldalban, akkor pont az, hogy ő dolgozhat ezekkel a nagyon ígéretes srácokkal. És látszik, hogy mit szerettünk volna megoldani, mit gondoltak, láttak, éreztek ők a támadóoldalon akadálynak, amit meg kell reformálni. Azzal, hogy visszajön Andrews, egyből stabil lehet a fal, lesz fullback és támadásban nem egydimenziós tight end. EZzel mehet a futás..középre is orrba szájba. Ugyanis nem dilettantizmusból futtatja oda a játékosokat, hanem megalapozza a következő playeket is, akkor is ha nem sikerül.

Tudom, ezt nehéz elfogadni, mert mi a fenét alapoz meg egy yardos vagy nulla yardos futás. Nyilván nem erre van betervezve, hanem a szokásos 3 yardosra minimum. De a lényeg, hogy a D felállását befolyásolja playről-playre, mert ha a fal ezt tudja támogatni, akkor az ellenfél front7 nagyon közel kell legyen a LoS-hoz. Onnantól meg aranyélete van a JE,Sanu,Harry triónak, de a TE-ket is kreatívan lehet bent hagyni blokkolni vagy elküldeni útvonalra, mert az ellenfél a felállásból nem fogja tudni mi jön és mindenki jó mindenben. Tehát nálunk a középső futás az a play actionök alapja is, és nem teheted meg, egy passz blockban ótvar fallal, pláne középen, hogy passzolsz orrvérzésig.

Szóval szerintem sokkal bizakodóbb lehetsz, mint írtad. Mert ez a tavalyi O, ez elemeire hullott szét a szezon végére. És ez inkább abból fakadt, hogy elfogyott az emberanyag vagy sérülten küszködött. Valamint az ellenfelek DC-i nagyon jól megtalálták ennek a megmaradt alapjátékunknak a gyenge pontját. Mintsem JMD hülyült volna meg. Ettől persze, ahogy minden OC, ő is hozott gyengébb döntéseket bőven. De ez egy teljes szezont nézve nem lényeges mennyiség.

Pont tegnap néztem vissza egy podcasthoz a tavalyi 14.heti KC, és a WC kör Titans meccs highlightsait. Döbbenetesen kijön ebből a fal hiányossága.

Rengeteg okos dolgot írtál (külön köszönöm a NAGYON normális hagnemet, ami lassan kezd itt ritkaságszámba menni), a helyzet valóban olyan volt, ahogy leírtad, ezt sajnos láttuk az egész szezonban - a játékosanyag helyzete én nem tudom mikor volt ennyire inkonzisztens/gyenge/változó - nem is találom a megfelelő jelzőt.

Nekem az időtávval volt csak bajom - nyilván az lehetetlen, hogy mikor Sanu megsérül, akkor a jövő héttől már teljesen mást játszunk, amibe a lassú Sanu is szerepet tud kapni, ha már muszáj játszatni. Nade több hónap alatt? Láttuk, hogy az elkapóink nem tudnak megfelelően elszakadni - Croaker elemzései is igazolták, mégis erre nincs ellenszer hónapokig?

Roberts bevonása szerintem is zseniális ötlet volt, az egyetlen változtatás, aminek szívből örültem, amennyit ekéztem szegényt LB-ként 2 éve - de ez sok hónap alatt elég kevés változtatás nekem. És közben az NFL mindig attól harsog, hogy mindig változni kell, mert kiismernek, mert változik az állomány, na én ezt hiányoltam. És számtalan dolgot, amit kipróbáltunk, működött, aztán abbahagytuk és soha többet nem vettük elő.

Tényleg remélem, hogy JMD Brady árnyékából kiszabadulva egy olyan játéktervet rak össze, amit a csapat rendelkezésre álló képességeire alapoz és tanul a múlt évből, hogy úgyis fog változni a képességcsomag, muszáj tudni ehhez a playbookot is alakítani.

És persze rettegve várom az edzéseket, mert ilyenkor szokott a csapat szétesni a sérülések miatt - tavaly ezt is nagyon megszívtuk, pedig  szezon még el se kezdődött.

Nem hiszem, hogy az utóbbi 20 évben a mostaninál jobban vártuk volna szezonkezdést, hogy lássuk az Új csapatunkat, játékostul, edzőstül, playbookostul. :) :)

Azért nem vettünk elő valamit többször, mert a D felállása már eleve kizárta. Hiszen passzoltunk volna mi 50ből 50et Roberstnek hosszú TD-ért, de ezek szituációs playek, amikkel exploitálsz valamit a felállásukból. Vagy a váratlanság miatt tud működni, mert még nem készülhettek rá.

Ezeket nem tudod mindenki ellen bevetni és nem lehet sokszor használni, mert specifikus. És elő is kell készíteni korábbi játékokkal. Pl a Gordon TD a Packers ellen, Gronk catch a Rams ellni SB-n. Mindegyik ugyanazt a játékot mutatta a védelemnek az új esetben, akik az előző kimenetel függvényében reagáltak rá és ezért tudtunk belőle újat mutatni. Nem véletlen, hogy elsőre nem a big play jött ki egyikből sem, hanem egy screen a Gordon TD-ből, és egy 4-5 yardos passz 3szor egymás után a Gronk elkapás előtti ugyanazon felállásból. Megalapoztuk.

Viszont tavaly a szezon második felére semmit nem tudtunk megalapozni, mert semmi nem ment. Ha visszalépnek coveragebe 7-8 fővel és még így is lesz pressure, akkor nekünk végünk. Mit tudnál megújítani? Ráadásul konzisztensen hétről-hétre? Mikor nincs alapod sem, amire építhetnéd..

És ez a fal statokban még TB és JMD miatt jobban is nézett ki, mint szemtesztre élőben. Mert a gyors passzok, screen játékok hívásával próbálták maszkolni. De amikor sorra jönnek a 3&Long szituk akkor ez a rendszer ezzel a fallal nem tud működni, nincs ember aki tartalommal tölti meg. Hiszen a fal nem tart, olyan meg nincs hogy trükkös játékokat tolsz egész meccsen. Ráadásul, akkor mivel állsz elő köv.héten ha minden trükköt bemutatsz a week10-en mondjuk?

És mondom ott a D oldal az ellenfélnél, a recept adott lett ellenünk. Nekünk esélyünk se volt tartósan változtatni, így maradt egy-egy scriptelt play sikere és ha valamit hozzátudott tenni az OLine. De mivel futásban nem tudtunk hatékonyak lenni, így a védelmek nem áldoztak be extra embereket a futás megállítására, sőt a nyomásra se kellett legtöbbször blitzeket hívni első 2 downon, mert az alapkoncepciók működtek ellenünk a pálya közepén.

Az említett elemzésnél is leírtam az nem helytálló. Mert az alapján Roberts a liga legjobban szeparálódó embere, Harry TD elkapásánál, meg van fél yardon belül a védő, de esélytelen beavatkozni. Szóval az inkább ilyen belemagyarázása a helyzetnek. És ha valóban nem tudtak volna szeparálódni, akkor BB és JMD nem cserélte volna le a garnitúrát? Egyszerűen nem az optimális időben kellett TB-nek eldobni a labdát, vagy a védők annyira szorosan tudtak emberezni a meglévő emberfölényt kihasználva a passz elleni védekezésnél, hogy a zónahatárok is sokkal kisebb távban voltak megtalálhatóak. értelemszerűen 4-5-6 ember kisebb területet tud levédeni, mint 7-8. Ezért írtam akkor is, azok a számok önmagukban semmit nem mutatnak meg. De érdekességnek jók, vagy analitikus megközelítésre, más számokkal, szegmensekkel együtt összevonva.

 

Köszi Topin! Tök jókat írsz. Nekem csak annyi kérdésem lenne, hogy ha Karras így lerontotta a falat (Andrewshoz képest legalábbis), akkor a Miami vajon miért adott neki 3M garantáltat, ami bőven kezdő C fizetés?

Karras a 26.fizuval rendelkezik a centerek között és többen még az előző dealjükben vannak miközben az övé friss. Ez ugye 1-2 milliót simán jelenthetne a többieknek is, Andrewsnak többet is, de Ragnownak is. Ők Karras előtt vannak közvetlenül.

Nem szabad ugyanúgy kezelni egy újonc fizetést, vagy egy 2-3 évvel ezelőtt megkötött fizetést és egy friss szerződést. Az új mindig sokkal jobb anyagi kondíciókkal bír. Ez azért elég jól belövi Karrast is. A top16 simán 5 millió felett van, de ebbe nincsenek még benne azok, akik most jöttek a ligába a drafton, vagy akik jövőre kapnak új dealt.

Mellesleg Karras nem rossz, pl egy Lamar Jackson elé lehet jobb is lenne, mint TB elé. De nem mindegy mit vársz el tőle, és mi az amit ha nem tud megoldani, akkor romba dől a világ is körülötte. A Ravens sémájába gyakorlatilag gond nélkül beillesztettek egy pro bowler helyére egy udfa játékost, és egyáltalán nem volt visszaesés a playcallban sem és annak kivitelezésében sem. Amit akartak, amit elterveztek, azt a pályára tudták rakni, aztán vagy tudott kezdeni valamit ezzel a D vagy nem. De mi azt se tudtuk pályára tenni amit elterveztünk, egész meccsen a szezon második felében biztosan nem, csak kizárólag szakaszosan. Itt jön a képbe az ellenfél védelme. Mert amíg asszisztál az elképzeléshez, mint pl a Steelers a week1-en, és fellépnek az LB-k a futásra, playactionből pedig lubickol JE, akár 3 egymásutáni playben is, akkor a szurkoló azt hiszi a látvány miatt micsoda jók vagyunk,vagy kreatív a playcall. Holott csak a felkészülésből fakadóan exploitálunk egy leaket, amit elkövet a D, egészen addig amíg nem reagálnak rá. De mivel a futástól tartottak végig, így felléptek a LoShoz. A szezon második felére, meg már nem volt ellenünk ilyen D felfogás, mert minden DC úgy készült, hogy az OLine nem tudja támogatni a futást, TE és FB játék/help nincs. De ha van extra segítség az O falnak, akkor Karras se néz ki ennyire ramatyul, mondjuk passzblokkban. Mert be tud segíteni neki az egyik guard.

De ha megnézed a pl a 2 említett highlightsot, akkor látod, hogy Karras elveszít majdnem minden párharcot és betolják a fal közepét rajta keresztül. Előfordult többször a szezonban hogy eközben a guardoknak meg sok esetben embere sincs, mert mindössze 3 ember jön, egy Karrasnál, kettő meg a Tackleknél. A 4.meg visszalép a mentesítő útvonalakra, elvonva ezzel passzsávot a rövid, gyors játékoktól, vagy eleve White-ot. És ezt variálva soha nem tudhatta pl Mason, mikor tud segíteni Karrasnak és mikor lesz saját embere.

TB a középső nyomásra reagál a legrosszabbul, és ezért volt nálunk Karras a kriptonit a passzvédekezésben. A középső futásokat, amik alapok nálunk, szintén nem tudta úgy támogatni mint pl Andrews, aki a Rams ellen is betolta 3 yardot az emberét a TD-nél. Karras meg a no gain játékokat hozta magával leginkább. De egy más blokkolási sémában, vagy olyan QB-val amelyik jobban mozog ki a zsebből, ha jönne középről a nyomás (helló Tua,Fitz) nem ekkora hátrány.

És Karras tökéletes 6. OLineman. Mert minden iOL poszton tud játszani. Nem feltétlen kezdő szint az egész szezonra, de beugrónak kevés jobb van a ligában. Tökéletes mélységet ad. De egy egész évre már azért meredek kezdőnek, mert a hiányosságait megtalálják ennyi idő alatt. A steelers meccs se olyan lett volna, ha week1-n Tomlinék már látják/tudják ezeket a felvételekből.

Ettől még Karras lehet jobb Miamiban, vagy csak ugyanolyan mint nálunk, és ez utóbbi is kevésbé foghatja meg azt az offense-t. De, az biztos, ha 32 kezdő C-vel számolunk, akkor a fizuja az ligavége kezdő C fizu és nem sok nem újoncfizu van mögötte. Miközben egy Ereck Flowers 10 milliót kapott. Oké ő guard, de látható, hogy egy friss fizu mekkora összeg, ha valóban látnak benned potenciált. És Karras bárhova mehetett volna, de ennyi volt a max amit egy egész kezdő  szezon után kapott. Nem véletlenül...

Én azt gondolom, hogy a zsenije sokat segített ugyan, de ettől a Patriots és BB továbbra is működni fog. Soha sem voltam egy nagy Brady fan és pont azért lett a csapat a nagy kedvenc mert itt minden a győzelemnek van alárendelve függetlenül attól ki a QB. Ez egy rendszer és én emiatt várom nagyon a szezont, hogy lássam hogyan is működik ez a rendszer.

topin nem én voltam az egy mínusz - bár téged ez talán nem is érdekel, de nekem nyugodtabb a lelkem ettől. :) :) 

Mostanában (is) elég népszerű vagyok itt, szóval megint hozzászólok. Jobban örültem volna egy másik Dankton nevezetű játékosnak, aki megirányította volna a játékot, mint egy ilyen középszerű, nem megemelkedő csatlósnak. Meglepődnék, ha ezen megírás alapján érdemben bármit hozzá tudna majd tenni, de természetesen azért zúgjon meg a kámááááán!

Off:

Patriots C David Andrews does not believe the blood clots that cost him the 2019 season will be a recurring issue. 

“I haven’t been told that,” Andrews said. “Part of it was the medicine I was on and I’m off that medicine so I can go about living my normal life. I think it was just kind of a freak accident thing.” Andrews' 2019 fill-in Ted Karras departed for Miami in free agency, so 27-year-old Andrews should immediately reclaim his place at the pivot. 

SOURCE: Profootballtalk on NBCSports.com

Röviden: Andrews bízik benne, hogy a vérrögök nem fognak újból megjelenni a tüdejében, mert azokat részben egy gyógyszer okozta, amit már nem szed.

Úgy legyen!

Hát ránk férne, hogy egy jó center visszatérjen - Andrews nagyon stabil pont volt a fal közepén. Nagyon szurkolok neki, hogy egészséges maradjon és a régi formáját tudja hozni - mondjuk elgondolni se tudom, hogy ilyen betegséggel a súlyát meg pláne az erőnlétét hogyan tudta fenntartani.

OFF: Aki még nem értesült: Hírek szerint jövő pénteken nyithatnak az NFL csapatok edzőközpontjai. Ez nem azt jelenti, hogy edzések lesznek, hanem csak korlátozott kiegészítő tevékenységek folyhatnak az intézményekben (pl orvosi vizsgálat panasz esetén, vagy rehab bizonyos részei, de állapotfelmérés, vagy erőnléti edzés pl nem), persze megfelelő vírusvédelmi intézkedések mellett (maszk, testhő mérése stb) . Nyilván nem az ami egyéb esetben lenne, de legalább beindul valami.

OFF

Winonak februárban sérvműtétje volt.