2023-as NFL Draft - Nyilatkozatok az első nap után

Kép
CG

A Patriots a 2023-as NFL Draft első körében az Oregon cornerbackjét, Christian Gonzalezt választotta ki. A nap után a játékos és Matt Groh is nyilatkozott a médiának, ebből szemezgettem nektek.

CB Christian Gonzalez

Q: Tudnál arról mesélni, hogy milyen kapcsolatod volt a Patriotsszal a draftot megelőzően és mennyire lepődtél meg, hogy végül rád esett a csapat választása?

CG: Hihetetlenül boldog vagyok, nagyon jó érzés itt lenni és a családommal együtt megélni ezt a pillanatot. Már alig várom, hogy New Englandben legyek.

Q: Mennyire lepődtél meg, hogy a 17. helyen is elérhető voltál? A draft előtt úgy tűnt, hogy te vagy az egyik top cornerback az idei börzén. Mit jelent számodra, hogy Bill Belichick kezei alatt játszhatsz?

CG: Őszinte leszek, kicsit meglepett. De azt gondolom, hogy minden okkal történik, Istennek mindenkivel van egy terve, én pedig bízok benne. Nagyon izgatott vagyok, hogy Belichick alatt játszhatok, fejlődhetek tovább, nem kívánhatnál jobb edzőt magadnak. Alig várom, hogy ott legyek a csapattal és tanuljak, harcba szálljak a többiekkel.

Q: Egy picit erről a tervről mesélj, ha minden igaz, volt egy olyan pont, amikor majdnem felhagytál a futballal. Milyen érzések vannak benned most, örülsz, hogy végül a folytatás mellett döntöttél?

CG: Természetesen. Másodikos gimisként volt ez, az edzők nem gondolták, hogy elég erős vagyok a játékhoz, ezért csereként számoltak velem. Máshol folytattam így, a családom végig mellettem volt, támogattak mindenben. Boldog vagyok, hogy a folytatás mellett döntöttem, máskülönben ma nem lennék itt.

Q: A Combine során említetted, hogy figyelemmel követted az újonc cornereket, illetve hogy mennyire tudják megállni a helyüket a ligában. Az elmúlt szezon után - ahol Sauce Gardner zseniálisan teljesített - nőtt az önbizalmad? Mik a céljaid, mit szeretnél elérni idén a védelemben?

CG: Sokat jelent, ha valaki az egyetemről érkezve ilyen domináns tud lenni a profik között is. Remélem én is hasonló szinten tudok majd teljesíteni. Szeretnék tanulni és megharcolni a helyemért. Ahogyan már korábban is említettem, ennél jobb helyet el sem lehet képzelni, a legjobbaktól tudok tanulni.

Q: Hogyan írnád le a játékodat azoknak, akik nem ismernek?

CG: Sokoldalú, gyors, remek méretekkel rendelkező cornerback, aki több poszton is megállja a helyét. Imádok tanulni, szeretném a játék minden apró részletét, nüanszait elsajátítani, meglátni, hogy hogy áll össze az egész.

Q: Amikor beszéltél a Patriotsszal, volt valami, amit tudni akartak rólad?

CG: Azt, hogy milyen vagyok a pályán, illetve azon kívül.

Q: Milyen a kapcsolatod Adrian Klemmel (idéntől a Patriots OLine-edzője - a szerk.)?

CG: Jó kapcsolatot ápolok vele, gyakran beszélgettünk az edzések során, boldog és izgatott vagyok, hogy újra találkozhatunk.

Q: Tudom, hogy sok fontos ember ott volt veled a Green Roomban (itt várják a meghívott játékosok, hogy kiválasszák őket - a szerk.), mit üzennél nekik?

CG: Azt, hogy köszönöm. Köszönöm, hogy mindig itt voltak velem és ez továbbra is így marad. Nélkülük nem jutottam volna el idáig. Boldog vagyok, hogy megoszthattam velük ezt a pillanatot, alig várom, hogy megháláljam nekik mindazt, amit értem tettek.

Q: Voltál már New Englandben?

CG: Igen, egyszer.

Q: Mire emlékszel? Milyen alkalomból jártál errefelé?

CG: Nagyszerű volt. A Patriotsnál jártam draft előtti viziten.

Q: Hogy állsz a tengeri herkentyűkkel? Mennyire szereted a homárt, vagy a kagylót?

CG: Nagyon szeretem a tengeri herkentyűket, de ha választani kell, akkor maradok a homárnál, a kagylót valamiért nem kedvelem. 

Q: Korábban volt már róla szó, hogy a Patriots szeretett volna többet tudni rólad. Hogyan jellemeznéd magad a pályán kívül?

CG: Nagyon megbízható vagyok. Hűséges. Mégis azt gondolom, a játékról szól minden, én pedig szeretnék minél többet tanulni és a lehető legjobban teljesíteni.

Q: Előző évben láthatóan nagyot léptél előre szerelésben és a labda megszelídítésében. Ezek a képességek fontosak a Patriotsnál, mit gondolsz erről?

CG: Tudtam, hogy ezekben jobbnak kell lennem, ezért is dolgoztam keményen minden egyes edzésen, akár az edzők kérése nélkül is.

Q: Mit változtattál, hogy sikerült elérned ezt a hatást?

CG: Többet gyakoroltam és többet videóztam.

Q: Egyedül vagy az edzőkkel szeretsz inkább videózni?

CG: Jó kérdés. Szeretek a csapattal is átnézni a szituációkat, de egyedül is sokat szoktam ilyen módon készülni.

Q: A Patriotsnál rengeteg nagyszerű cornerback játszott az évek alatt, elég csak Ty Lawra, Stephon Gilmore-ra vagy éppen Darrelle Revisre gondolni. Mennyire követted az ő játékukat, stílusukat?

CG: Nyilvánvalóan, rengeteg jó cornerback játszott a Patriotsban. Ezért is mondtam, hogy borzasztóan örülök, hogy itt játszhatok, remek játékosok kerültek ki innen. Talán Stephon Gilmore-t mondanám leginkább, nagyszerű játékos, igyekszem a nyomdokaiba lépni.

Q: Mondanál néhány dolgot az öltönyödről? Miért éppen ez van rajtad, mit jelent számodra?

CG: Kolumbiából származom, ezért viseltem ezt a mai este során. Édesapám Kolumbiában született, tizennyolc éves korában jött el az USA-ba kosárlabdázni. Nagyon boldog vagyok, hogy képviselhetem Dél-Amerikát. Arrafelé nem igazán játsszák ezt a sportot. Jó példa lehet ez a gyerekeknek, ha nagyon akarnak valamit, akkor képesek elérni. Szerintem nekik is jó, hogy van kire felnézni.

Q: Eléggé telített ez a divízió, ami az irányítókat és az elkapókat illeti. Aaron Rodgers éppen most érkezett a Jetsbe. Mit gondolsz erről?

CG: A mai nap a családé és az ünneplésé, minden olyan gyorsan történt. Már alig várom, hogy pályára lépjek ellenük.

Q: Van olyan játékos a Patriotsban, akire felnézel, tanultál tőle, vagy csak szeretted a játékát?

CG: Jelenleg nincs, de korábban Stephon Gilmore játékát nagyon szerettem. 

Q: Minden bizonnyal egy álmod vált valóra. Elhiszed, hogy a Patriots az első körben téged választott?

CG: Persze, öt-hatéves korom óta, mióta elkezdtem focizni, erről álmodtam. Kicsit szürreális is, talán ha lefekszem akkor fog tudatosodni bennem ez az egész. Izgatott vagyok, nem is tudok mást mondani. Örülök, hogy eljött ez a nap és megcsörrent a telefonom. 

Matt Groh

Először is, szeretném megköszönni, hogy mindenki itt maradt az első nap végéig (nem a Patriots pickje után, hanem az első kör végén volt a sajtótájékoztató - a szerk.), nem igazán tudtuk, hogy mi fog történni a kör végén. Nagyon boldogok vagyunk, hogy sikerült megszerezni Christiant. A nyugati területekért felelős scoutunk, Tony Kinkela folyamatosan figyelte, mind a Coloradón, mind pedig az Oregonon. Egy igencsak fiatal srácról van szó, júniusban lesz 21 éves. Az, hogy meg tudtuk őt szerezni, valamint egy plusz negyedik körös picket, az nagyszerű eredmény az első nap végére.

Q: A draft előtt nem sokan gondolták volna, hogy a 17. helyen megszerezhető lesz majd Gonzalez. Meglepődtetek, hogy elérhető volt? Miért rá esett a választás ezen a helyen?

MG: Volt erről szó a draft előtti sajtótájékoztatón. A mock draftok jó dolgok, mi is próbálunk minél több információt összegyűjteni ligaszerte. Szerintem volt egy általános meglepettség mindenkiben, hogy még elérhető itt. Másokra nem igazán tudunk hatással lenni, vagy megjósolni, hogy mit fog csinálni. Ha van néhány olyan játékos, akivel elégedett lennél, akkor ott az esély, hogy hátrafelé mozogj, most is ez történt. Jár a dicséret Pat Stewartnak, aki tartja a kapcsolatot a többi csapattal, illetve Eliot Wolfnak is aki a Steelersszel egyeztetett. Örülünk, hogy a hátrafelé mozgás után is meg tudtuk szerezni Christiant.

Q: Egy ilyen este során az a legfontosabb, hogy jobbá tedd a csapatot. Mennyire foglalkoztatok azzal, hogy a divízióriválisok miket csinálnak? Úgy tűnik, hogy a hátra csere kifizetődő volt számotokra, jött egy extra választás, sikerült megszerezni Christiant, a Jetset pedig beelőzte a Steelers Broderick Jonesért.

MG: Igyekszünk minden csapatra odafigyelni, nem csak az AFC East csapataira. Nyilvánvalóan hatással volt ránk, hogy a Jets mögénk került (a Rodgers-trade keretein belül - a szerk.). Mi is hátrébb mentünk, megadva az esélyt a Steelersnek, hogy azt válasszon, akit szeretett volna, nekünk erről nem volt információnk. Próbálunk mindig a minden eshetőségre felkészülni, Steve Cargile és csapata nagy munkát végez az ellenfelek needjeinek feltérképezésében. Ezek az információk ott vannak a draft szobában, próbálunk ezek alapján következtetni. Volt egy elképzelésünk, hogy a Steelers mit szeretne, de nem tudtuk, hogy ez mennyire pontos, nem tudtuk kit fognak kiválasztani. Volt egy kisebb rush a tackle-ökért, egyre inkább elfogyott az a poszt. Ha szeretnél onnan egy játékost, akkor fel kell cserélned érte.

Q: Milyen volt Christian látogatása a csapatnál? Van valami, amit ki szeretnél emelni vele kapcsolatban, ami a személyes találkozón történt?

MG: A Combine-on találkoztunk, nagyon pozitív benyomásaim voltak, majd jött még külön vizitre is hozzánk. A harminc vizitáló közül az elején érkezett hozzánk, de az ilyen találkozók mindig nagyon értékesek. Szerintem ő is jól érezte magát köztünk, tudja, hogy mindenki segíteni akar neki. Nyilvánvalóan több olyan játékos is érkezik, akire jó esély lehet majd a drafton, az elmúlt években is így működött ez.

Q: Adrian Klemmnek milyen szerepe volt abban, hogy Christianre esett a választás 17. helyen? Milyen szerepet játszott a kiválasztásában az, hogy tavaly sokat fejlődött?

MG: Ez egy különleges szituáció, amikor van valaki az edzői stábban, aki jól ismeri az adott játékost. Szerencsére több edzővel is jó kapcsolatban állunk, így az Oregon vezetőedzőjével, Dan Lanninggel is. Ő korábban ugye a cornerbackeket és a szélső linebackereket edzette a Georgián, ami az egyik legjobb egyetemi program az országban. Adrian nyilvánvalóan sokat tudott Christianről, a jó és a rossz dolgokat is beleértve. Bill O'Brien is sokat segített nekünk, hiszen nem csak az egyetemi futball világából ismer embereket, de korábbról, a texansos idejéből is. Ettől függetlenül Adrian Klemm sokat segített nekünk.

Q: Mi a helyzet Gonzalez szerelési és labdás képességeivel? Az elmúlt szezon során ebben látványosan előrelépett.

MG: Így van, tavaly ha jól emlékszem négy interceptiont jegyzett. Volt jónéhány nagyszerű játéka, főleg a szezon vége felé. A Combine-on is megmutatta, hogy képes elkapni a labdákat, úgyhogy jó érzéseink vannak ezzel kapcsolatban és örülünk, hogy meg tudtuk szerezni.

Q: Ahogy beérkezett a Washington választása, milyen gyorsan döntöttetek arról, hogy ő lesz a választott játékos? 10 perc van eldönteni, hogy kit is szeretne a csapat, de úgy tűnt, hogy nem tartott sokáig a dolog, legalábbis a közvetítésben így látszott.

MG: Ismétlem magamat, mindig próbálunk többféleképpen gondolkozni, felvázolni a lehetséges szcenáriókat, igyekszünk a történések elébe menni. Volt egy erős megérzésünk, hogy kit fog választani a Washington, úgyhogy gyorsan tudtunk dönteni. Pontos információnk nyilvánvalóan nem volt, hiszen itt előfordulhat, hogy valaki tovább pörgeti az órát, de az, hogy valamiféle elképzelésünk volt a Commanders pickjéről, az felgyorsította számunkra a dolgokat. Nagy egyetértés volt, hogy kit is válasszunk, az edzők, a játékosmegfigyelők is boldogok voltak ezzel a pickkel.

Q: Mi a helyzet az újonc cornerekkel? Mennyire figyelitek a pályafutásukat? Tavaly például Tariq Woolen és Sauce Gardner is remek idényt futott, előtte Pat Surtain Jr. és Asante Samuel Jr. is hamar bevált. Úgy tűnik, hogy a tehetséges játékosok gyorsan tudnak alkalmazkodni. Amikor a cornerbackeket értékelitek, odafigyeltek arra, hogy gyorsan fejlődnek a fiatalok? Ez szerepet játszott Christian kiválasztásánál?

MG: Sok függ attól is, hogy honnan érkezik a játékos, mennyi tapasztalattal rendelkezik. Christian Dallas környékéről származik, ott pedig a futball kiemelt sportnak számít. Ez látszik is az onnan érkező játékosokon. A 7-7 elleni ligák lehetőséget adnak arra, hogy az év minden hónapjában pályán legyenek a fiatal játékosok.

Q: Térjünk vissza egy kicsit a Washingtonra és a Pittsburghre. Említetted, hogy volt egy megérzésetek azzal kapcsolatban, hogy Emmanuel Forbes kerül majd a Commandershez, illetve, hogy a Steelers tackle-ért jönne fel, a Jets pedig minden bizonnyal nem fog cornert választani. Volt egy erős megérzésetek azzal kapcsolatban, hogy Gonzalez elérhető lesz a 17. helyen?

MG: Igen, volt egy ilyen érzésünk, hogy még benn lesz. Jó játékosnak tartjuk és tartottuk, volt rá esély azért, hogy mégsem lesz elérhető számunkra. Sok dolgot mérlegeltünk és a csere mellett döntöttünk. A dolgok gyorsan változhatnak, szóval nehéz megmondani. Sokkal inkább játszott szerepet az, hogy több olyan játékos volt a boardunkon, aki tetszett, és tudtunk egy plusz picket szerezni a negyedik körben. Nem volt 100%, hogy Christian még elérhető lesz, de abban biztosak voltunk, hogy lesz olyan játékos akivel elégedettek lennénk.

Q: Mi a helyzet a második nappal? Mit gondolsz a még elérhető játékosokról, támadó- vagy védőoldalon jobb a választék?

MG: Azt gondolom, eléggé kiegyenlített. A második körben a 15. pick a miénk, tehát a kör felénél vagyunk. Az extra negyedik körök adnak egy kis flexibilitást, hogy ha úgy adódik, fel tudjunk mozogni. Reggel újra itt leszünk és megnézzük, kik maradtak elérhetőek, felvázolunk néhány lehetséges szcenáriót és megpróbáljuk a legjobbunkat nyújtani.

Q: Anélkül, hogy bármilyen titkot is elárulnál, hogyan fog telni a következő 24 óra?

MG: Hazamegyünk, megpróbálunk valamennyit aludni. Már most is rengeteg lehetőség van a fejünkben. Jó lesz reggel találkozni a gyerekeimmel, aztán viszont korán jövünk is vissza. Igyekszünk mindenre felkészülni. Az első körben is sok opciónk volt, fel is mozoghattunk volna, végül mégis hátrafelé mentünk három picket. Azt igyekszünk csinálni, ami a legjobb a csapat szempontjából.

Q: A videók alapján úgy tűnt, hogy Christian többféle sémában is otthonosan mozog. Hogyan írnád le az Oregon sémáját?

MG: Tosh Lupoi volt a védőkoordinátora az Oregonon, aki rengeteg tapasztalattal bír (volt edző az Alabamán, az NFL-ben a Brownsnál, a Falconsnál és a Jaguarsnél is különféle pozíciókban - a szerk.). Dolgozott Nick Sabannel, Kirby Smarttal és Dan Lanninggel is. Az egyetemi edzők krémjével dolgozott együtt, ez a tapasztalat sokat számít, úgyhogy biztosak vagyunk benne, hogy Christiannek ez előnyére fog válni az NFL-ben is. Ettől függetlenül az egyetemi szintről még mindig nagy az ugrás az NFL-be, Christianen fog múlni, hogy mennyire gyorsan veszi fel a ritmust. Nagyon várjuk már, hogy vele dolgozzunk és segítsünk neki amennyire lehet.

Forrás: Patriots.com 1 2

Hozzászólás

Köszi szépen!

Ebbe nem gondoltam bele, de valóban ez is plusz hozadéka lehetett a cserének, hogy egy OT need-del rendelkező csapat beelőzte a csoportriválist... Lehet ezért mentek bele "viszonylag olcsón" a lefelé mozgásba.

 

Más játékosok is nyilatkoztak most már különböző médiumoknak, és kettőről is kiderült Pats-es kapcsolat (forrás: Patspulpit):

Marte Mapu nagybátyja Junior Seau volt, akit gondolom nem kell bemutatni a régebbi szurkolóknak. Bár csak egyszer találkoztak, akkor Seau azt mondta neki, hogy a videózás az, ami Őt a legjobban fejleszti, és ezt Marte azóta is észben tartja. Egyébként Marte Mapu apja viszont sokat találkozott Seau-val, mert együtt nőttek fel.

Antonio Mafi pedig az unokatestvére Devin Asiasi TE-nek, akit anno a Pats draftolt, de két év után kivágták, és a Cincinatti vette fel waiver-ről. Mafinak azt mondta Asiasi a draft után, hogy jó helyre került, és legyen nyitott a hozzáállása.