Ahogy Bill Belichick látta - Week 2

Kép
BB

Jóllehet, sok szurkoló számára egyszerű ujjgyakorlatnak tűnt a Miami elleni mérkőzés, azonban a Bill Belichick elemzése most is rámutatott arra, hogy a múlt heti győzelem receptje ugyanaz, mint bármely másik győzelem esetében: tökéletes play-végrehajtás.

A támadóegység játékai közül ezúttal csak egyet emelek ki az elemzésből, Philip Dorsett elkapását a második negyedből, amikor a csapat nehéz szituációba hozta magát saját 28 yardos vonalán 7-0-ás vezetésnél: 17 yard kellett a first down-hoz.

Bill Belichick: „3. kísérlet és 17 yard egy olyan szituáció, amiben soha nem akarunk belekerülni. Phil Dorsett nagyon jó útvonalat futott, míg a Dolphins védők közül hárman támadják Brady-t, és két plusz safety is felügyeli az elkapókat, a cornerback-ek pedig a pálya külső részére terelik az elkapókat („outside technique”) – a két középső safety is ezt biztosítja. Phil igazán kiváló munkát végzett, ahogyan megforgatta a védőjét, és közvetlen előtte vágott be. Az irányító védelme is jó volt, szép, tiszta zsebet alakította ki Tomnak, ahova fel tudott lépni, bele tudott állni a dobásba, jó passzt eresztett el, és Phil pedig egy kiváló elkapást mutatott be. Ez egy nagy játék volt a számunkra, harmadik és 17, amit nehéz megoldani.”

dorsett_kep

1. kép: Dorsett a cornerbacket maga mögött hagyva a safety előtt bevágva kifele fut.

Dorsettel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy Tucker Boynton gyűjtése szerint az elmúlt 23 célba vételéből (target) 23 elkapást csinált, szóval szép csendben egy rendkívül megbízható fogaskerekévé vált a támadóegységnek, akire lehet számítani akár nehéz szituációkban is.

Ezt követően áttérnek a defense-re, ami noha nem egy veretes támadóalakulattal állt szemben múlt vasárnap, mégis domináns teljesítményt tudott nyújtani a pályán. Az első elemzett play Jamie Collins és Chase Winovich közös sack-je a harmadik negyedből.

Bill Belichick: „Ez egy olyan passzjáték volt, ahol szerették volna a futókat kihozni a backfield-ről, Drake-t és Ballage-ot, hogy ők is célpontok lehessenek a passzjátékban. A passzblokknál 5-az-5 elleni felállás alakult ki, és próbálták kihozni a futókat. (…) Nagyon jó pass rush volt Winovich-tól és Butler-től a jobb oldalon, illetve három emberes baloldalról, Bennett-től, Collins-tól, illetve ’High’ [Hightower] középen érkezett Fitzpatrick-re. Nagyon jó csapat szintű kivitelezés volt, az elkapók remek levédekezésével és remek pass rush-sal.”

Scott Zolak: „Az elkapók levédekezése egy nagyon fontos dolog volt, hiszen ez jelentette azt, hogy az irányító néhány tizedmásodperccel tovább tartotta magánál a labdát, ami pedig a sack-et eredményezett.

sack védekezés

2. kép: Nyomás Fitzpatrick-en és az elkapók levédekezése.

Bill Belichick: „Igen, ez adott nekünk időt, hogy odaérjünk. Ha megnézzük a kapu mögül, az endzone felől ugyanezt a játékot, akkor Jamie Collins-t láthatjuk középen, aki nagyon jó munkát végzett, hiszen párharcot alakított ki Kilgore-ral, és aztán High, pedig megkerülve őt szintén középről érkezik. Másik oldalon Butler blokkolja a guard-ot, és Winovich pedig őt megkerülve érkezik, és támadja a fal meggyengült oldalát. Szóval, nagy nyomás volt az irányítón, és ahogy említetted, az elkapók levédekezése arra kényszerítette az irányítót, hogy egy fél másodperccel tovább tartsa meg a labdát, és ez adott időt nekünk ahhoz, hogy odaérjünk.”

passrush

3. kép: a pass rush felállás és útvonalak a snap előtt.

Ez követően Stephon Gilmore 54 yardos interception touchdownjának az elemzésével folytatják tovább a műsort.

Bill Belichick: „Ez egy újabb jó csapatszintű védekezés. (…) Ez egy félrevezetésre épülő play volt harmadik kísérlet és 2 yard helyzetben. A Dolphins azt próbálta kikényszeríteni, hogy védekezzük le a keresztútvonalakat emberfogással, így Drake-t kiviszik „flat passzjátékra” [egy olyan passzjáték, amikor a futó a labda-indítási vonallal, line of scrimage-dzsel egy vonalban futva kapja el a labdát]. Van Noy nagyon jó munkát végzett, felismerte a játékot, leütközte Drake-t, aki így nem tudta megfutni az útvonalat. Fiztpatrick pedig ment tovább kifele a pálya széle fele, de nem volt már „flat elkapója”, amivel pedig magára húzta Kyle-t és Ja’Whaun-t [Bentley-t], illetve Butler is remekül lépett be a játékba. És Steph egy szép játékot csinált: mivel a play időzítését Kyle már megzavarta, ez esélyt adott Steph-nek, hogy belelépjen a passzsávba – és ez az, amit nem szeretnél az irányítódtól látni, hogy a pálya széle felé haladva, a pálya közepe fele röviden passzoljon.”

Scott Zolak: „Nem tudom elhinni, hogy [Gilmore-nak] ez volt az első interception touchdown-ja. Visszatérve arra, hogy Kyle megakasztotta ezt a játékot: azonnal olvasta, hogy a flat játék jön, és ez kényszírette őket hibára.”

Bill Belichick: „Igen, és Butler is jól reagált a játékra, miután Steph megcsinálta az interception-t, blokkolta az irányító által célba vett elkapót, mivel mindig ő a legveszélyesebb játékos arra, hogy az interception után tackle-t csináljon. (…) Ha megnézzük a play-t az endzone felől, akkor mi is azt láthatjuk, ahogy a Kyle látta a játékot. Kyle és High fent állnak a vonalon, nagyon ösztönös játékosok, jó futball játékosok, akik jó döntést hoznak, ami segítette az elkapók levédekezését.”

Van Noy

4. kép: Van Noy leütközi Drake-t (bekarikázva), a kör alsó részén látható Ja’Whaun Bentley, amint a pálya széle felé futva szintén zárja azt a területet, amerre Fitzpatrick tart. 

Akit pedig a teljes elemzés érdekel, a Patriots hivatalos oldalán, ide kattintva meg tudja tekinteni az adást.

Forrás: Patriots.com

Hozzászólás

Az egyik legjobb rovat! Köszi!

És az újabb visszavonuló: Antonio Brown! Legalábbis az NFL-ben nem szeretne többet játszani.