Ahogy Bill Belichick látta - Week 4

Kép
Ahogy BB látta

A Belichick Breakdown eheti epizódjában, ahogy az lenni szokott, először a támadók play-jeit vették górcső alá. Azaz csak vették volna, hiszen egy eléggé frusztráló meccsen van túl az offense, ezért sok jelenet közül nem lehetett válogatni. Scott Zolak és Bill Belichick kizárólag Bolden touchdown-ját elemezte, meglehetősen röviden.

Bill Belichick: "A kulcsblokk ebben a játékban Julian-től jött. Az elkapóink blokkolási képessége sokat javult az elmúlt hetekben, és ez mindenképpen egy nagy blokk volt. Julian szépen időzített, képes volt leszedni vele a cornerback-et, és Brandon jó sebességgel futotta meg a szélre tartó futást."

Scott Zolak: "Julien jó döntést hozott, mivel a cornerback vele szemben állt fel, és azt gondolhatta, hogy 'oké, azt a játékost fogom blokkolni', de amikor elindult a támadás, más játékosok bemozogtak elé, Julian módosított, és azt a játékost blokkolta meg, aki leginkább meg tudta volna zavarnia a játékot."

Bill Belichick: "Igen, ez nagyon gyors tervezést és végrehajtást, illetve jó időzítést igényelt."

BBkep1

1. kép: A bekarikázott Bills játékos a cornerback, de Julian nem őt, hanem a nyíllal jelölt másik defensive back-et blokkolja meg, mivel ő nagyobb eséllyel ért volna oda Boldenhez (aki épp a labdát kapja Brady-től).

A Jets ellen is már volt néhány nagy játék a speciális egységnek, különösképp Bailey-nek volt jó meccse, akit a múlt héten a 3. forduló legjobb speciális egység játékosának választottak meg. Habár ezen a meccsen is kiválóan teljesített az újonc punter, de a speciális egység legnagyobb játéka kétségkívül a blokkolt punt play volt.

Bill Belichick: "Negyedik és hosszú játékra készültünk. Mindkét cornerback bejött a védőfal szélére, és egy 8-a-10 elleni felállást alakítottunk ki, egy visszahordóval. Így tehát igazából a labda közelébe kellett csak kerülünk, jó szögben kellett érkeznünk. Ahogy azt J.C. [Jackson] megvalósította, meglapulva a fal szélén, alacsonyan tartva a súlypontját, és a rúgás pillanatában nagyszerűen helyezkedett, épp a punter elé érkezett."

BB4kep2

2. kép: Bill Belichick rajza arról, ahogy két cornerback bemozgott a fal szélére és kirajzolódik a 8-10 elleni felállás.

Scott Zolak: "Igen, nagyszerűen helyezkedett, pont a punter elé érkezett, és hát itt van Matt Slater, aki egy Hall of Fame kaliberű speciális egység játékos, és ez az első touchdown-ja. És lehet látni, mindenki mennyire izgatott és boldog volt emiatt."

Bill Belichick: "Igen, abszolút egyetértek. Slater évek óta egy jelentős fegyvertény a nagy meccseken, anélkül, hogy pontot szerezne, ám ezúttal sikerült neki. Az endzone felől nézve a play-t láthatjuk azt a nyolc blokkolót, akik a védelmet alakították a punter számára, illetve hogy zóna blokkolást választottak [zóna blokkolás leegyszerűsítve az, hogy a blokkoló nem egy meghatározott embert blokkol, hanem egy meghatározott területért felel], és a blokkolók megpróbáltak kávéscsésze alakban elhelyezkedni, mintha az irányítónak zsebet alakítanának ki, illetve ahogy egy field goal kísérletnél is hasonló a blokkolási séma. De Bolden-nek sikerült áttörnie és arra kényszeríteni DiMarco-t [a Bills fullback-je], hogy a belső lyukra figyeljen, így pedig J.C. a fal szélről támadhatta a punter-t, míg Jon [Jonathan Jones] egy kicsit lemaradva érkezett mögötte. J.C. fantasztikus munkát végzett, alacsonyan tartva a súlypontját robbant be, kezét a labda útjába tette, tiszta blokk volt, nem támadta a punter-t [ha hozzáért volna a punterhez, vagyis a támaszkodó vagy a rúgó lábához, akkor az sárga zászlót jelentett volna]."

BB4kep3

3. kép: Bolden és DiMarco párharca pirossal bekarikázva, J.C. Jackson-nak (piros nyíllal jelölve) szabad útja van a punter felé.

Természetesen a műsor nagyrésze a védelem domináns teljesítményéről szólt. Habár a Patriots defense futójátékban engedett pár nagy játékot, de a passz ellen ismételten kiválóan helytálltak. Három, negyedik negyedbeli play-t elemeztek, amelyek közül azt a play-t mutatom be, amelynek során Kyle Van Noy kiütötte a Bills irányítója, Matt Barkley kezéből a labdát.

Bill Belichick: "A védelmet tekintve a labdaszerzések voltak a kulcsfontosságú pillanatok a meccsen, hisz volt néhány interception-unk, ugyanakkor néhányszor megütöttük az irányítót, és itt pedig képesek voltunk kiütni a labdát Barkley kezéből. Mint mindig, ezúttal is minden a jó passzvédekezéssel [coverage] kezdődött, ami miatt az irányítónak tovább kellett tartania a labdát, és ami azt eredményezte, hogy fél másodperccel több idejük lett a pass rusher-eknek, hogy odaérjenek az irányítóhoz. Jó csapat védekezés, jó pass rush és jó labda-kierőszakolás - habár sajnos nem tudtuk ezt visszaszerezni, reméljük a következő hetekben sikerülhet. 

BB4kep4

4. kép: Belichick által kiemelt jó passzvédekezés

Bill Belichick: "Ha pass rush kibontakozását nézzük, akkor minden középről indul Jamie-vel. Jamie egy előre eltervezett trükköt [stunt] vet be, hiszen a center és a guard közötti lyukat támadja, Morse [Mitch Morse, a Bills centere] és Adam Butler között, és Calhoun mögötte jött keresztbe. Kyle pedig nagyszerűen robbant ki a fal széléről, jó kézhasználattal, és amikor Barkley hátra vitte a labdát passzoláshoz, akkor nagyszerű éberséggel képes volt a kezét a labdára helyezni, kiütni azt a kezéből, szóval ez egy nagyszerű labdaszerzés lehetett volna. Emellett pedig nagyszerű volt a nyomás középről. Amikor Morse eljött a center és a guard közötti lyukról, hogy felvegye Calhoun-t, aki épp a tátongó lyuk irányába tartott, akkor Jamie-t elengedte, aki így képes volt odaérni az irányító közelébe, ekképpen kivette a részét a play-ből."

BB4kep5

5. kép: a pass rush kibontakozása, Bill Belichick rajzával. A Bills centere otthagyja Collinsot, hogy a középen érkező Calhoun-t blokkolja, miközben alulról kiválóan érkezik Van Noy (pirossal bekarikázva).

Scott Zolak: "Mindig azt szoktad nekem mondani, hogy a pass rush-erként a legrosszabb pozíciód az, ha túlszaladtál az irányítón. Épp ezért volt nagyszerű munka Van Noy részéről, hogy laposan, megfelelő szögben tudta támadni az irányítót."

Bill Belichick: "Igen, abszolút, lehet látni, hogy Kyle is alacsonyan tartva a súlypontját 'bedőlt' a blokkoló kezei alá, és jól zárta a fal szélét, és mivel Barkley nem tudott fellépni a zsebben, hiszen Jamie azonnal ott volt előtte, ezért tartania kellett a zsebben a pozícióját, ami pedig jó esélyt teremtett Kyle-nak, hogy megcsinálja a play-t."

Akit pedig a teljes elemzés érdekel, benne John Simon blitzével, és Jamie Collins meccset lezáró interception-jával, a Patriots hivatalos oldalán ide kattintva meg tudja tekinteni a teljes adást.

 

Forrás: Patriots.com

 

Hozzászólás

Nem lett volna szabálytalan, ha felborítja a puntert, ha elsőre a labdához ér hozzá. Pár éve így törtük el véletlenül a Chargers-punter lábát, ott sem volt sárga és mi is jöhettünk utána még