Az edzőtábor előtti legnagyobb kérdőjelek

Kép
kezdokep

     A héten New England-be is  visszatér a football, már csak pár hét van a szezon kezdetéig, szerdán pedig megkezdődik az edzőtábor. Négy nap egyhuzamban, majd a vasárnapi pihenő után megint négy nap meló lesz a pályán, majd augusztus 16-ától a Panthers-szel fog együtt gyakorolni a csapat.


     Miután két évvel ezelőtt a Patriots lemaradt a rájátszásról, 2021-ben egy újonc irányítóval és jónéhány szabadügynök leigazolása után újra sikerült bejutni a playoff-ba. Mint minden szezon előtt, most is jópár változás történt a csapat körül, úgy a játékosok, mint a stáb tagjai között, talán több is, mint a szokásos. 2019 óta első alkalommal tér vissza a csapat élére a kezdő irányítója a következő évére is, de persze egyedül nem lesz képes magasabb szintre emelni az egész csapatot - a vezetés pedig mindent megtett, hogy új és jobb célpontjai legyenek, előre kell lépnie több játékosnak is a tavalyi teljesítménye után, és igazi playmaker játékosokra lesz szükség ahhoz, hogy a playoff álmok és remények beváljanak : a cél már nemcsak a bejutás, de több kört is játszani a rájátszásban.
A következőkben átnézzük azt a 10 legfontosabb kérdést, ami a szurkolókat is leginkább foglalkoztatja az edzőtábor előtt.

 

 

 

mc10

1. Mac második éve


    Ezt a kérdést már körüljártuk korábban részletesebben, de természetesen ez lesz mindennek az alfája és omegája. Szintet tud-e lépni MC10? Mióta az alabamai pályafutását az egyetemi nemzeti bajnoki címmel zárta, Mac Jones előtt folyamatosan kihívások tornyosultak, amelyeket eddig sikeresen teljesített. Rögtön az első évében a rájátszásba vezette a csapatot, bekerült a Senior Bowl-ba, a Patriots-szal összesítésben a 15. helyet szerezte meg a ligában, kérdés nélkül megnyerte kezdő irányító posztot - mindezt persze a stáb hathatós segítségével, nem terhelték túl, de amit kértek tőle, azt kiválóan teljesítette.
     Az egész holtszezonban Mac a Patriots elkapók különböző csoportjaival dolgozott együtt, változtatott az étkezésén, levetkőzte az első éves "aputestét", és rendkívül sokat töltött a rendszer még jobb megtanulásával. Az OTA-k alatt nagyon úgy nézett ki, mint az offense igazi vezére. Mac játéka valószínűleg meg fogja határozni a plafont a '22-es Patriots számára, és eddig mindent megtett, amit kértek tőle. Kifizetődő lesz vajon? Ha minden jól megy, az edzőtábor utáni közös edzéseken bepillantást nyerhetünk majd a Panthers és a Raiders ellen hol is tart most az offense, aztán jöhetnek majd az előszezoni meccsek is.

 

 

jwb

2. Egy új korszak kezdete a linebacker sornál?


     Teljes újrakezdés látszódik a linebacker-eknél ebben a szezonban, tekintve, hogy a veterán Ja'Whaun Bentley az egyetlen visszatérő kezdő játékos, akinek nagyobb mennyiségű snap-je volt a csapatban az elmúlt években. Raekwon McMillan és Mack Wilson tapasztalt és minőségi NFL játékosok, Harvey Langi és Jahlani Tavai pedig a speciális csapatrészben kamatoztathatja a tudását. A másodéves Cameron McGrone elképesztő atletikussággal rendelkezik, és remélhetjük, hogy az edzőtáborban képes lesz bizonyítani a benne rejlő potenciált. Ránézve a csapat sorsolására, igazán sokoldalú támadósorok jönnek majd szembe az alapszakasz során, ezért az LB sor playmaker képességeire nagyon nagy szüksége lesz a védelemnek, óriási tényező lesz ez a csapatrész a defense sikerében - bár nem ők az egyetlen pozíciócsoport a labda ezen oldalán, ahol kérdőjelek vannak a csapat körül.

 

 

butler

3. Mi lesz a cornerback-ekkel?


     Legalább egy kezdő cornerback pozíció még nyitott kérdés ebben a pillanatban, amelyet meg lehet szereznie az edzőtábor alatt legjobban teljesítőnek, és talán még több is attól függően, hogy egy mennyire éles verseny alakul ki. Jalen Mills, Malcolm Butler és Terrance Mitchell rutinos veteránok, míg a fiataloknak, Joejuan Williams-nek, Shaun Wade-nek, Marcus Jones-nak és Jack Jones-nak feltehetőleg lesz elég lehetőségük  bizonyítani. Jonathan Jones visszatérése tapasztalatot és sokoldalúságot kínál belül, csakúgy, mint a többféleképpen használható harmadik éves slot corner/safety Myles Bryant. Ez egy mély slot csoport, de az igazi kérdések a  külső pozíciónál lesznek. Rengeteg kiváló elkapó lesz az ellenfeleknél - mint például Stefon Diggs, Ja'Marr Chase, Davante Adams vagy Justin Jefferson, hogy csak néhány elit elkapót említsünk -, vajon hogyan fog a Pats felállni ellenük? Régen volt ennyire bizonytalan a helyzet a cornerback-eknél, reméljük, az edzések alatt a stáb és a szurkolók is válaszokat fognak kapni.

 

 

matt

4. Kik lesznek a védőfal szélén?


    Matthew Judon egy biztos pontja a passrush-nak, rutinos és elkötelezett játékos, akire lehet építeni, de sok a bizonytalanság a többieknél. Végre megérkezett a lehetőség  a legutóbbi draftokon érkezettek számára a bizonyításra : Josh Uche, Ronnie Perkins, Anfernee Jennings és még az újonc Damarcus Mitchell is kikaparhatja magának a gesztenyét. Legalább az egyiküknek előre kell lépnie, hogy megfelelő nyomást tudjuk helyezni az ellenfél irányítójára, de vajon lehet-e bármelyikükből igazi három down-os szereplő? Ez az a kérdés, amely jelentősen befolyásolhatja, hogy Steve Belichick és Jerod Mayo mekkora rugalmassággal lesz képes szervezni a front7-t. Egy veterán igazolását ebbe a csoportba talán még mindig érdemes lehetne megfontolni, hogy némi stabilitást biztosítson a poszton.

 

 

bb mp

5. Ki fogja a támadókátékokat hívni?


     Minden szem a támadó stábtagokra szegeződik, valahányszor a headset-eket előveszik, hogy lássák, ki hívja a play-eket. Mivel nincs egyértelmű, kinevezett utódja Josh McDaniels-nek, a Patriots egyfajta "bizottság"-i megközelítést alkalmaz egyelőre, és több név egyszerre van a kalapban. Reméljük hamarosan tisztább képet kapunk arról, hogyan fognak menni a dolgok. Joe Judge valószínűleg mindig az irányító mellett lesz, és egyelőre úgy tűnik, Matt Patricia is jelentős szerepet kap majd az offense-nél (is?). Továbbra is megy a ködösítés, és ez bizonyosan az egyik legizgalmasabb kérdés lesz a nyár hátralévő része folyamán.

 

 

cole

6. A támadófalat újra átrendezik?


    Cole Strange és Michael Onwenu kezd majd guard-ban, míg Trent Brown és Isaiah Wynn úgy tűnik oldalt cseréltek. Meglátjuk, hogy ez a kombináció lesz-e az edzőtáborban vagy még változtat rajta a stáb, és érdekes lesz látni, hogyan áll majd össze ez az új sor a gyakorlások során. Nagyon ígéretesnek tűnik ez a sor, de David Andrews kivételével, akinek betonbiztos helye van a fal közepén, még bármilyen változtatás is benne van a levegőben. Sorozatban a negyedik évad lesz az idei, amikor a negyedik különböző edzői stábbal indul neki a támadófal a szezonnak, miközben hagyományosan ez a csapat egyik legmegbízhatóbban teljesítő része. Reméljük, megtalálják a fal legjobb felállását az edzőtáborban, és lesz idejük az összeszokásra is.

 

 

dam

7. Ki tudjuk-e aknázni a poszt mélységét? 


      A két legmélyebb poszt per pillanat úgy tűnik, hogy a futóké és a safety-ké. Nagyon érdekes és egyben fájdalmas is lesz eljutni a keretszűkítésig, mert bárki kihagyása nagy veszteség lesz, de egyszerűen mindenkit nem tudunk magunkkal vinni. Pláne, hogy elkapókból is tele vagyunk tehetségekkel. A futóknál mindenből van egy kicsi : tapasztalat, fiatalság, méret, sebesség, mind a korai down-okra, mind harmadik kísérletekre jó lehetőségeink vannak. Nagy kérdőjel James White egészsége. A safety-knél a McCourty-Dugger-Phillips trió kiegészült a veterán Jabrill Peppers-szel, ilyen erős négyes semelyik másik csapatnál nincsen ezen a poszton. Ha hozzáadjuk még Joshua Bledsoe-t és a speciális csapat specialistát, Cody Davis-t, akkor teljesen egyértelműen ez a poszt a legmélyebb és legsokoldalúbb is egyben a Pats-nél. Mind a futók, mind a safety-k fontos szerepet fognak játszani a csapat idei eredményességében.

 

 

jw

8. A nagy kérdőjel : James White PUP-on kezdi a szezont? Ki kerül le a PUP listáról?


    A múlt héten megtudtuk, hogy James White, Jonathan Jones, David Andrews, Raekwon McMillan és Jabrill Peppers a PUP (Phyiscally Unable To Perform - Fizikálisan nem tud teljesíteni) listán kezdi meg az idei edzőtábort. Ez pillanatnyilag nem jelent semmi különöset, a szezon kezdetéig bármikor lekerülhetnek a listáról, ugyanakkor aki a szezon kezdetén is még rajta van, annak kötelezően ki kell hagynia a szezon első hat meccsét. További hiányzók voltak az újonc Marcus Jones, Jakobi Meyers és Byron Cowart, akik mindannyian korlátozottan vettek részt a minitáborokban, vagy nem is tudtak részt venni az edzéseken. Az újonc Andrew Stueber és Chasen Hines a múlt héten kerültek fel az NFI listára (Non-Football Injury - nem football sérülés). A PUP-on lévő veteránok között a csapat számára meghatározó játékosok szerepelnek, akik esetében fontos lenne, hogy minél hamarabb lekerüljenek a listáról, különösen McMillan és Peppers számára, akiknek eddig kevés lehetőségük volt együtt gyakorolni a csapattal.

 

 

thorthon

9. Hány újonc kerül roster-re?


    Ebben a holtszezonban az előző évhez képest kevesebb szabadügynök érkezett a csapathoz, így az újoncoknak lehetősége nyílik arra, hogy jelentős snap számot kapjanak. Cole Strange-nek azonnali kezdőnek kell lennie guard-ban, míg Tyquan Thornton, Bailey Zappe, Pierre Strong és Kevin Harris mind olyan poszton játszik, amelyik elég telített veterán kezdőkkel. Strange-en kívül talán még az újonc cornerback-eknek lesz lehetőségük arra, hogy beverekedjék magukat a roster-re, ha az edzőtáborban meggyőzően teljesítenek. Sam Roberts az egyetlen játékos, akit a védőfalba draftolt a csapat idén, de neki sem lesz könnyű dolga. Marcus Jones, ha egészséges, és Jack Jones, aki a minitáborban figyelemreméltóan teljesített lehetnek még a favoritok arra, hogy a nagyobb benyomást tegyenek az edzőkre.

 

 

scoo

10. Lesz idén is újonc UDFA játékos a roster-en?


     Az elmút 18 szezonban minden egyes évben legalább egy draftolatlan újonc került a Patriots rosterére. Ki lesz a 19.? A legesélyesebb Brendan Schooler, az Oregon és a Texas egyetem defensive back-je, aki egy nagyon sokoldalú játékos, és ezt szeretik New England-ben. Esélyes még Kody Russey (C), Damarcus Mitchell (EDGE) és LaBryan Ray (DL) is , akik a táborban megmutathatják, hogy érdemes velük is számolni a keretszűkítésnél. És akkor ott van még a punter Jake Julien is, bár neki elég haloványak az esélyei Jake Bailey-vel szemben.

 

 

Ti mit gondoltok? Mi lesz az edzőtábor legnagyobb meglepetése? Kitől vártok kiugró teljesítményt?

 

 

 


forrás : patriots.com, Mike Dussault
fotók : patriots.com, David Silverman, Eric J. Adler

Hozzászólás

Nagyszerűek a kérdések, amelyek többségére elég soká lesz válasz!

Látatlanban és a tavaly látottak alapján úgy gondolom a támadásokkal valahogy elboldogulunk, a védekezést (főleg a passzvédkezést) látom igazán problémásnak, mert annak jelentős javulásához sok játékosnak (DT, OLB, SS, slotCB) kell feljavulni/előlépni/minőséget lépni/egészségesnek maradni, mert az egy Judon meg DMC kevés ehhez. (Ilyen gyengének tűnő szélső CB corps-al kevés csapat rendelkezik.)

Nem várok meglepetést, mert Nixon már nem az, Smith-nek meg kötelező a javulás. :) Nem kiugrásokat várok, hanem egyre javuló, konzisztens teljesítményt a rosterre igyekvőktől. Az UDFA-k helyzetét sajnos elsősorban a sérülések fogják befolyásolni, de szeretném, ha ebben tévednék.

 

 

Igen, a támadók már tavaly is vállalhatóak voltak, papíron ez csak javulni fog. Nem hiszem, hogy velük gond lesz. A védő oldalon viszont több a kérdés mint a válasz. Nagyon izgalmas év lesz ebből a szempontból, hogy ennyi újdonságot látunk majd ott. Biztos lesznek nagy sikerek és nagy beégések egyaránt. 

Szerintem safetyben megvagyunk, azzal nem lesz baj, talán ott vagyunk a legmélyebbek a védőoldalon (Dugger, Phillips, Peppers is simán tud strongban játszani). Slot cornert sem gondolom akkora problémának, JonJon visszajön, Wade az egyetemen slotban volt igazán jó, szóval ha valahol, akkor ott tanácsos hasznáni, akárcsak Marcus Jonest, akinél a magasság a kizáró ok a szélre - és akkor még Bryant is ottvan. A védőfal közepe lehet kérdéses - mármint tehetség alapján. Guyt én tavaly kevesebbnek éreztem, Godchaux rettentően inkonzisztens volt, Barmore az, aki egyedül jó volt végig. Szélre Judon mellé tényleg kell valaki - viszont ott legalább látom, hogy kik lehetnek jók.

Nálam a szélső corner sokkal nagyobb kérdőjel, de majd az idő eldönti ezeket a kérdéseket is...

Többnyire egyetértek! :)

Bryant sajnos a leglassúbb (ld. tavaly McKenzie) az említettek közül. Elmélkedtem, hogy ki lesz vajon a FS, ha DMC akár csak rövid időre is kidől, hát fogalmam sincs. A DT-k valóban nem fenomenálisak, kivéve Barmore-t.

Szerintem Dugger, de akár Bryant is lehet FS, ott jobban ki lehetne aknázni az erősségeit. Valóban McKenzievel nem vette fel a versenyt, de most 2-en is előtte lesznek a sorban szerintem, akik gyorsabbak nála, könnyen lehet, hogy megy új posztra vagy esetleg kivágja a csapat, ha nem fér be.

Illetve azért ne felejtsük el azt sem, hogy a szezon közepén jól játszott, a Bills elleni idegenbeli meccsen is óriásit védekezett a végén, csak ahogy a csapat is, úgy ő is "elfáradt" a szezon végére...

Merész ötletnek tartom Bryant FS-nek, bár semmi sem lehetetlen. :) Sajnos valószínűleg az "öreg" DMC még most is gyorsabb Nála, a helyezkedési/olvasási rutinjáról nem is beszélve. Kétségtelen, Bryant-nek voltak remek villanásai, a Bills ellen, úgy rémlik, S szerű pozícióban hárított. DMC is CB-ként kezdte, nem is különösebb sikerrel. Csak az a fránya sebessége...

Szerintem a legnagyobb meglepetés a CB corps jelentős túl teljesítése lesz, ahhoz képest ami gondolva van az egységről 👌🏻

Könnyen lehet, hogy igazad lesz, mert nagy a versengés a rosterért, főleg a szélső CB pozicióért, azaz nagyon fognak igyekezni. :) A mostaniak nincsenek "lesajnálva", csak hozzászoktunk legalább JC-hez. :)

BB agyon dicséri MJ-t. Drámai a javulása az irányítómunka minden területén - mondta. Úgy legyen

Bryant és Bailey is NFI listán.

Schefter szerint a csapat kétéves, 20,8 millió dolláros hosszabbítást ért el a veterán DT  Davon Godchaux-val, amelyből $17,85 millió garantált az aláíráskor.

Egy szakíró szerint eddig is Ő volt a védelem legtúlfizetettebb tagja. Én is ritkán láttam a pályán pedig mindig ott volt. Persze ez nem számít. :)

Upgrade: BB nagy sikernek könyvelte el a hosszabbítást, mert szerinte Godchaux a liga egyik legjobb DT-je. Hát majd jobban figyelek... :) 

OFF

Tudja valaki, hogyan lesznek az időpontok a szezonban? Úgy rémlik, hogy idéntől az USA-ban nem állítanak órát ősszel, ezért a szezon felében 6 órakor, felében 7 órakor kezdődnek majd a meccsek, vagy valami ilyesmi. Hogyan lesz ez pontosan?

Az NFL Schedule szerint a 7. hétig bezárólag, mivel CET=CEST, 7:00 a kezdés, a 8. héttől, pontosabban okt.30-tól, 6:00 CET. A fél-fél szezon (előszezon+PO) nagyjából igaz.

Köszi, tényleg, most már rémlik, mindig volt egy hét, amikor 6-kor kezdődött a meccs, mert egy héttel később állítottak órát ott. Ez most onnantól marad is úgy, mert mi állítunk, ők meg nem.