Beharangozó - 1. előszezon-mérkőzés: New York Giants

Kép
giants

Elérkezett az a mérkőzés, amire a januári playoff-vereség óta nagyon sok Patriots-szurkoló várt, végre "élesben" láthatjuk a csapatot.

Természetesen csak előszezonról van szó, de ilyenkor is lehet bőven érdekességeket találni a mérkőzésekben, hiszen a depth charton hátrébb elhelyezkedő játékosok igyekeznek olyan teljesítményt nyújtani, amivel bekerülnek a végső keretbe.

11 edzőtábori edzés után ezúttal ismeretlen ellenfél ellen kell játszani, bár mind a támadó-, mind pedig a védőoldalon ismerős edzők vannak a Giantsnél, ahogyan arra Bill Belichick is felhívta a figyelmet a sajtótájékoztatón (Brian Daboll a vezetőedző - aki korábban volt TE-edző a Patriotsnál, valamint OC a Billsnél, illetve Don Martindale korábbi Ravens DC a védelmet vezeti - a szerk.). Közös edzés ugyebár most nem volt a Giantsszel, ráadásul ez az előszezon első meccse, így tényleg kicsit a sötétben tapogatózik majd mindkét csapat.

Mire érdemes figyelni a mérkőzésen? Mondhatnám, hogy gyakorlatilag mindenre, de összeszedtem néhány olyan tényezőt, amelyek különösen érdekesek lehetnek.

1. Hogyan oszlanak el az irányítók között a snapek?

A keddi edzés során voltak arra utaló jelek Mike Reiss szakíró szerint, hogy Mac Jonest nem fogjuk a pályán látni péntek hajnalban. Ezzel kapcsolatban nem meglepő módon semmit nem nyilatkozott Belichick, de Bailey Zappe és Brian Hoyer személyében megvan az "utánpótlás", ráadásul könnyen lehet, hogy egy helyet éppen az irányítókon lehet megspórolni, ha esetleg máshol nagyobb mélység szükséges. Személy szerint én is azt gondolom, hogy Jones nem fog pályára lépni (vagy maximum egy drive erejéig), utána pedig az újonc és a veterán irányító "csatája" következik.

2. Mennyire fog működni az újfajta offense?

Az idei TC nagy része attól volt hangos, hogy az új, Shanahan-féle offense-re igyekszik átállni a csapat, ez pedig az utolsó edzéstől eltekintve nem igazán sikerült, most itt a lehetőség "élesben" is kipróbálni. Főleg a támadófal teljesített gyengébben a vártnál, így őket mindenképpen jó lenne több driveon keresztül megnézni, aztán jöhetnek a cserék. Isaiah Wynn a héten nem, vagy csak limitáltan edzett, így az ő pótlását is minden bizonnyal meg kell majd oldani a jobboldalon, erre Yodny Cajuste és Justin Herron a legnagyobb esélyes. A másik érdekes kérdés, hogy mennyire fog csak erre az új offense-re építeni a csapat, vagy esetlegesen a második félidőben valamenniyre visszatér az E-P rendszerhez, amiben többen is otthonosabban mozognak és a "valós" teljesítményt tudják hozni. A támadókoordinátori posztot még egyik edző sem kapta meg hivatalosan, így érdemes lesz nézni, hogy ki fogja hívni a támadójátékokat.

3. Cornerback-rotáció

Arra talán kevesen számítottak J.C. Jackson távozása után, hogy a cornerbackeknél nem lesz nagy visszaesés, de az eddigi edzések arról árulkodnak, hogy igencsak mélynek tekinthető ez az egység - persze olyan igazi No.1 játékos ezúttal nincs a rosteren. Az idén érkezett veteránok közül azonban Terrance Mitchell az egész offszezon egyik legkellemesebb meglepetése, míg a Seattle elleni Super Bowl hőse, Malcolm Butler igencsak hullámzóan teljesít, bár az utóbbi néhány edzésen az ő játéka is feljavult. Szerencsére a liga egyik legjobb slot cornere, Jonathan Jones is meggyógyult, ráadásul őt a szélen is próbálgatja a csapat, a slotban pedig az újonc Marcus Jones, Shaun Wade és Myles Bryant is kapott snapeket. A másik újonc, Jack Jones remek labdaérzékének köszönhetően rengeteg leütött passzal rendelkezik, hosszútávon véleményem szerint ő lehet majd a csapat egyik kezdő szélső cornere, míg a 2019-es drafton érkező Joejuan Williamstől valami óriási előszezon kéne, hogy rostert fogjon. Jalen Millsről nem esett még szó, ő mindenképpen a megbízhatóságot és az állandóságot hivatott elősegíteni, a formája több mint rendben van, hiszen az összes edzés során a kezdőkkel gyakorolt, előbb Mitchell, majd JonJon társaként.

4. Mi lesz veled pass rush?

Az egyik oldalon Matt Judon kirobbanthatatlan, de a másik oldalt igencsak sok kérdés övezi. Többen - köztük én is - a Josh Uche-Ronnie Perkins duótól várták, hogy megszerzik a kezdőt, és előbbi többé-kevésbé teljesíti is ezeket az elvárásokat, ellenben a tavaly draftolt korábbi Sooners játékos elég pocsék előszezont hozott le eddig. Feltűnt azonban egy harmadik név, akire sokan csak a speciális egységben számítottak volna, méghozzá Anfernee Jennings. Az ex-alabama játékos mind a szélről, mind pedig a linebacker sor közepén megbízhatóan teljesített az edzések alkalmával, így pedig komoly esélye van arra is, hogy a kezdőben találja magát szeptemberben.

5. Teljesen megújult LB-sor

Talán a linebacker sor esett át a legnagyobb változáson, hiszen olyan meghatározó játékosok távoztak, mint Dont'a Hightower, Kyle Van Noy, valamint a sokadszorra visszatérő Jamie Collins, illetve Chase Winovichot is elcserélte a csapat Mack Wilsonért cserébe. Már akkor is látszódott, hogy igyekszik atletikus játékosokkal feltölteni a keretet a vezetőség, a tavaly érkezett Raekwon McMillan és Cameron McGrone is egyértelműen ebbe a kategóriába tartozik, míg Ja'Whaun Bentley a klasszikusabb vonalat képviseli. Én egyébként mind a négy játékosban látok olyan képességeket, amikre a mai modern NFL-ben egy védelemnek szüksége van, és nem titok, nagy elvárásaim vannak az egység felé. McMillant tavaly nagyon sajnáltam, amikor elszakította a térdszalagját, mert szerintem már 2021-ben is nagy hasznára lett volna a védelemnek, McGrone-ról pedig a draft pillanatában lehetett tudni, hogy nagy valószínűséggel csak idén tud majd pályára lépni. Wilson az egyetemen nagy kedvencem volt, Bentleyt pedig értelemszerűen senkinek nem kell bemutatni, ráadásul McGrone-on kívül mindenki új szerződésért hajt, ami még jobb teljesítményre ösztönözheti majd őket a szezon során - kezdve a Giants elleni meccsel.

6. Ki fog beférni az elkapók közül a végső keretbe?

Bár az 53-as kerethirdetés még messze van - nagyjából három hét múlva esedékes - de az utolsó helyért minden bizonnyal ádáz küzdelem fog folyni. Alapesetben a Parker-Meyers-Bourne-Agholor-Thornton ötösnek fix helye van (hacsak valakit el nem cserél a csapat), a hatodik helyért lesz nagy harc, már persze abban az esetben, ha 6 elkapóval vág neki a szezonnak a csapat (értelemszerűen Slater nélkül, aki bár posztja szerint WR, de én a speciális egységhez számolom). Erre a legnagyobb esélye egyébként Ernie Adams kiválasztottjának Tre Nixonnak van, aki a nyár eleji edzéseken remekül szerepelt, mostanában pedig a második-harmadik csapat egyik legjobbja. A tavaly bemutatkozó és a Jaguars ellen két touchdownt elérő Kristian Wilkersonnak lehet még esélye beférkőzni a csapatba, így kettejükre mindenképpen érdemes lesz odafigyelni a hajnali, illetve az utána következő két meccsen.

7. Újoncok

Az újoncok természetesen kiemelt figyelmet fognak kapni - tőlem legalábbis biztosan - hiszen most láthatjuk őket először meccsszituációban Patriots meccsen. Ez azért is fontos, mert végre megkapják a mezszámaikait is (eddig a draftolásuk sorrendjében 50-től kapták, de ugye ez már nem tartható), és lehet hogy ez sokak számára nem jelent semmit - ugye Bill Belichick? - de én valamiért mindig izgalommal várom ezt is. A két újonc futó, Pierre Strong és Kevin Harris is harcban lehet az egyik rosterhelyért, bár az edzésriportok alapján inkább előbbinek van erre esélye. A draftolatlan újoncok közül LaBryan Ray emelkedik ki leginkább, neki lehet esélye továbbvinni a hagyományt, miszerint minden évben bekerül egy UDFA a keretbe. Várhatóan bemutatkozik az idei elsőkörös Cole Strange is, aki baloldali guardként fog majd szerepelni.

UPDATE: Mike Reiss információ szerint Mac Jones és a kezdők nagy része nem fog játszani a hajnali mérkőzésen. Minden bizonnyal a Panthers és Raiders elleni meccsen valamint a közös edzéseken fognak majd nagyobb szerepet kapni a kezdők.

A mérkőzés magyar idő szerint péntek hajnali egy órakor kezdődik, a chaten pedig természetesen várunk mindenkit, aki élőben szeretné nézni a 2022-es szezon első Patriots-meccsét.

Hozzászólás

Hát én nem tudom. Én Secondarytől tartok nagyon, annak ellenére, hogy az edzőtáborban jónak tűntek, az alapszakaszban ez a szekció igen gyenge lesz. A front 7től én sokat várok. Fiatalok, tehetségesek, éhesek. A Secondaryben kevesebb a talent szerintem. Ha Jones nem nagyon játszik, teljes képet az offense-ről csak az alapszakaszban kapunk majd. Lehet az első 4-6 meccsen még ott se teljeset. 

Az offense2-től nem várok nagy durranást, bár Hoyer meg-meg villanhat a Giants2 ellen, tavalyi PR-je ilyen szitukban 149 volt. :) Talán Thornton gyorsasága/ügyessége érdekel…

A defense-ben sok a Nálunk újonc, Rájuk jobban kíváncsi vagyok, főleg, hogy növekedett-e a gyorsaságuk/keménységük, és javult-e a passrush.

A legjobban persze annak örülnék, ha nem lenne sérülés!

UPGRADE: Thornton JE mezében!

Breaking: James White visszavonult 😔

Így van! Én nagyon bírtam, igazi kis "elkapó zseni" típusú futó volt, a 8 nálunk töltött éve alatt 3-szoros SB bajnok (amiből ugye a Falcons elleni -25ről történő "feltámadásunknak" elemi tényezője volt). Nagy űrt fog maga után hagyni a posztján szvsz -.-"