Beharangozó 14.hét : Bye Week @ Patriots

Kép
Gillette Stadium

    Hét meccses győzelmi sorozatával a Patriots megerősítette helyét az AFC  élén 9-4-es mutatóval. A hétvégén a Bye Week látogat a Patriotshoz, mérkőzés nem lesz, ezért azt magyar idő szerint semmikor, sehol sem lehet megtekinteni.

 

    Az elmúlt hét végén a Bills ellen az utóbbi évtizedek legfurcsább meccsén nyert a New England. Kielemeztük már itt a pats.hu-n is, a közösségi médiákban is beindult a mémgyár, ezért erre most itt nem térnék ki külön részleteiben. Három passzkísérletből két sikeres 19 yardért Mac Jones mutatója, ezzel együtt a lényeg : "Just win, baby!". Szétfutottuk a Bills védelmét, de a győzelmet javarészt a védelemnek köszönheti a csapat : bár pick-et nem szereztek, a legfontosabb pillanatokban mindig felléptek, és remekül limitálták a Buffalo futó- és passzjátékát egyaránt. Bill Belichick ismét "overcoach"-olta az ellenfél vezetőedzőjét (amit Sean McDermott nem is igen vett jó néven a sajtótájékoztatók alapján).


    Most jöhetnének a statisztikák, meg a matchup-ok, de a csapat pihen, és felkészül a következő mérföldkőre (avagy kilométerkőre), az Indianapolis Colts elleni idegenbeli mérkőzésre (megjegyzem, a csapat idegenbeli mutatója 6-0).

 

     Azért beharangozó kell, mert különben nem tudnám hova beszúrni a múlt heti mérkőzésről a legjobb képeket.  :)
Kezdjük a kedvencemmel, ami nem a mérkőzésen készült, hanem előtte a bemelegítéskor, amikor még egy kisebb hóvihar söpört át Buffallo-n:

dainsnow

 


    Mivel a csapat nem lép pályára a hét végén, beharangozó helyett jöjjön egy kis kitekintés : milyen meccseket érdemes figyelemmel kísérni vasárnap a New England szempontjából. Számos olyan mérkőzés lesz, amely potenciálisan befolyásolhatja a Patriots rájátszási esélyeit, vagy legalábbis a kiemeléseket, mert a rájátszás bár matematikailag még nem biztos (per pillanat 98%, lásd lejjebb), már több, mint valószínűleg meglesz.

 

Buffalo (7-5) @ Tampa Bay (9-3)
    Ez a legnyilvánvalóbb mérkőzés, amelyet minden Pats szurkolónak érdemes követnie, hiszen a csoportrivális Bills az egyik fél, ráadásul a liga egyik legjobb csapata ellen lép pályára, idegenben. A Pats szurkolók jó része még szorít Tom Brady-nek (kivéve, természetesen, a New England elleni meccseken), itt most jó oka is van rá, hogy ezt tegye. A Bills a hétfői veresége ellenére még versenyben van mind az AFC East-ben, mind a konferenciában is az elsőségért, ráadásul ennek irányítása most még a Bills kezében van : ha nyer a Bucs ellen, akkor az lesz a helyzet, hogy a december 26-ai foxborough-i Bills-Pats visszavágó szinte bizonyosan az AFC East csoport első helyéért fog menni. Érdekes helyzet lenne, ha a Bills nyerne a Bucs ellen és a Pats ellen is, mert könnyen előfordulhat, hogy a tiebreaker nekik fog kedvezni : az egymás elleni eredmény (1-1) után a divíziós ellenfelek elleni is döntetlen lehet (most : 2-1 mindét csapatnak), de a következő tényező a közös ellenfelek elleni győzelmi mutató, abban pedig jobban állhatnak (megverték a Saints-et, kétszer a Miami-t, és a Bucs-ot is ha nyernek ellene, míg kikaptak a Colts-tól - ezzel szemben a Pats négy vereségében a Saint a Bucs és a Dolphins is benne van).
Ezért fontos lenne nekünk, hogy Tom Brady és a Buccaneers odategye magát, és legyőzze a Bills-t.

dhrun

Las Vegas (6-6) @ Kansas City (8-4)
    A Chiefs közvetlenül a Pats sarkában van, ráadásul a szezon eleji halványabb játék után most zsinórban öt meccset nyert. A New England-nek  7-1-es a konferencián belüli mutatója, míg a Chiefs-nek csak 3-4, úgyhogy ebből a szempontból megvan a tiebreak, de egy Kansas győzelem közvetlenül a nyakunkra hozná a Főnököket. A Raiders győzelme egy kis levegőhöz juttatnia a Patriots-ot.

 

Baltimore (8-4) @ Cleveland (6-6)
    A Ravens sérülésekkel bajlódik, és elég nehéz hátralévő sorsolással kell szembenéznie, de a Chiefs-hez és hozzánk hasonlóan jelenleg még mindig csak négy vereségük van, és egy győzelemmel már itt lihegnének a nyakunkban. A Cleveland mutatója nem elég ahhoz, hogy nekünk számítson, ezért sokat segíthetnek nekünk, ha le tudnák győzni a Postásokat.

 

Jacksonville (2-10) @ Tennessee (8-4)
    A Titans bye week-ről érkezik, és úgy néz ki néhány sérült játékosa vissza is tud térni a gyepre. A Jaguars nem játszik túlságosan meggyőzően, de ne felejtsük el, hogy a Tennessee már kikapott a Jets-től és a Texans-tól is, szóval most sem lehetetlen egy meglepetés jaguár győzelem. Az biztos, hogy nekünk segítene, ha le tudnák győzni a Titánokat.

mjpass

NY Giants (4-8) @ L.A. Chargers (7-5)
    A Giants megtizedelve fog pályára lépni, csereirányítóval, de a Chargers a liga egyik leghektikusabb csapata (ráadásul Ekeler Keenan Allen náluk is hiányozni fog) a szezonban. Egy győzelemmel a Los Angeles csak egy meccsre maradna el a divízió éllovasaitól, és továbbra is versenyben lenne a továbbjutásért, kiemelésért. Bár a Patriots-ra relatíve kis veszélyt jelent, tekintve, hogy az egymás elleni mutató nekünk kedvez, hiszen legyőztük a Chargers-t, de még négy meccsünk nekünk is hátra van, szóval egy fővárosi Giants győzelem nagyobb lépéselőnyt jelentene.

 

San Francisco (6-6) @ Cincinnati (7-5)
    A Bengals 5-3 ra áll a konferenciában, de egy győzelem segíthet neki abban, hogy egy playoff run-nal akár a csoportelsőséget is megszerezze, akár a Patriots elé is kerülhet - még ha erre kevés is az esély. Pláne, hogy a Bengalsnak jó nehéz menetrendje van hátra (Broncos, Ravens, Chiefs, Browns), míg a Niners a rájátszásért küzd az NFC-ben, egy vereség nekik már nem nagyon fér bele.

 

bb


    Végezetül álljon itt egy kis táblázat a Fivethirtyeight oldaláról. A pillanatnyi állás szerint így néznek ki a csapatok esélyei a továbbiakra (az oszlopok : rájátszásba jutás, csoportgyőzelem, 1. kiemelés, Super Bowl győzelem) : 

 

tblsb

 


   Látható, hogy a rájátszásba jutásra per pillanat a New England-nek 98% esélye van, és tekintve a közepes sorsolásunkat - és a kiváló csapatunkat -, egy fikarcnyi kétségem sincs, hogy ez már meg is lesz. A csoportgyőzelemre 76% esélyünk van, ezen már a Bills Bucs elleni veresége is sokat dobhat, de a döntő természetesen két hét múlva lesz. Jelenleg 45% az esélyünk az 1.seed megszerzésére, és ezzel a rájátszás első körében való pihenésre. A konkurens AFC csapatokat tekintve már ez is a közel sem lehetetlen kategóriában van. A Super Bowl megnyerésére 14% esélyt ad az oldal, a LEGJOBBAT az AFC csapatai közül. Ki gondolta volna ezt a szezon előtt???

   Akinek van kedve játszani EZEN a linken megnézheti a fenti táblázatot, és az egyes csapatok sorának a végén beállítgathatja magának milyen kimenetelt gondol az adott csapat hátralévő mérkőzéseire, ennek hatása azonnal látható lesz a csapat bejutási/csoportgyőzelmi/SB nyerési esélyeire. Jó móka...

 

nf


   

    Érdekességképpen berakom ide a rájátszás kiemelési sorrendjének szabályainak a wikipedia linkjét. Ebben látható, milyen szempontok, milyen sorrendben számítanak. Nem egyszerű, de érdemes végigböngészni, mik dönthetnek az egyes csapatok között (még ha 5 héttel a szezon vége előtt még korai talán).

 

 

  Továbbra is :

GO PATS!

(Most csak a pihenésre és a felkészülésre, de azt minden erővel - győzzük le jövő héten a Colts-ot!)

 

 


forrás : patriots.com, illetve Fivethirtyeight
fotók : patriots.com

Hozzászólás

Igen, ezen a héten is GO PATS!!!

Csak most pluszban:

Go Tampa, Go Browns, Go Vegas is! 😀

sajnos a KC radar alatt, bukdácsolva az év elején, már a fő vetélytársunk a 1st seedért

sajnos egyre jobb formába lendülnek :(

NY Giants (4-8) @ L.A. Chargers (7-5)
 "... szóval egy fővárosi győzelem... " Ööö? 

A felsorolt eredmények közül a héten kedvezően alakult a Bills, Ravens és Bengals eredménye.

A rájátszás egyre közelebb, vagy talán már meg is van? Ettől függetlenül saját meccseinkre kell koncentrálni és azokat megnyerni, a többi csapat eredménye csak másodlagos. 

Matematikailag még nincs meg és az Indi ellen sem lehet még meg. Az élre tudtunk kerülni, mert sűrű a mezőny, de ez okozhat gyors zuhanást is.

Épp az imént játszottam kicsit ilyen Playoff kalkulátorral.

Jó hír, hogy ha a maradék négyből csak a Jaguars ellen nyerünk, akkor is van 85% esélyünk a Playoffra. Ha Jags és a Miami is megvan, akkor 99%.

Most, hogy már csak 4 hét van hátra (és minden csapatnak megvolt a BYE), már egy valami kijelenthető : ha az utolsó 4 meccsen 2-2-re végzünk, akkor matematikailag is biztosan rájátszás résztvevők vagyunk, minden más eredménytől függetlenül.

Ha 1-3-ra hoznánk csak, és csak a Miamit verjük, akkor 98%, ha csak a Jax-et, akkor 91%.

És a riválisok sorsolása többnyire nehezebb.

A szezon előtt is bíztam a rájátszásban, az 1-3-as, majd a 2-4 eredmények után már kevésbé voltam optimista. A Miami elleni meccs lassan rangadó lesz, főleg Miamiban. Bízom benne, hogy odaérünk a rájátszásba. 

Érdekes meccs volt a tegnapi Tampa-Bills. Az öregék kiszurkolták a Tampa W-t, Bradyék sokat segítettek. Kíváncsi vagyok,  a Bills visszavágón milyen taktikával fog a két csapat kifutni a pályára. ( Na meg, hogy milyen lesz az időjárás. )

Most a Colts az érdekes az ügyeletes futózsenijükkel. Ennek a meccsnek az eredménye jelentősen befolyásolja a Bills visszavágót. Szerintem.

Jó kis PO várható az AFC-ben :)

A KC egyre jobban mutat, a PO-ra a Titans-hoz gyakorlatilag visszatérhet az összes nagy név, a Ravens-nél inkább az az érzésem, hogy csak valahogy nem állt még össze a csapat, de PO-ra bármi megtörténhet. A Bills, Chargers, Colts, Bengals is olyan csapatnak tűnik, akik ha elkapják a fonalat, bármelyik ellenfelüket meglephetik.

(És amikor nagy csatákat várunk, mert kiegyensúlyozottnak tűnnek a csapatok, olyankor jönnek a sima, egyoldalú meccsek)

Apropó! Remélem, LaFleur kolléga nem bánja, hogy januárban esetleg rendezvényt kell szerveznie :)

Már látom magam előtt a beszélgetéseket:

- Drágám vettem ki szabit Február 14-re!

- Jajj de jó, mivel lepsz meg, hova megyünk Valentin napon?

- SuperBowlt nézek, majd másnaposan fetrengek!

Dugger visszatért az edzésre és természetesen a rosterre is. Uche 21 napos visszatérési ablakát megnyitották, edzett. A keddi edzésen jelen volt Harris és Philips is, bíztató a felépülésük.

UPDATE: Harris és Philips a 9 korlátozott részvételű között volt a mai edzésen. Cajuste nem edzett egyedül, betegség miatt. 

Számomra ez az idény már kifejezetten pozitív, legyen bármi is az eredmény a továbbiakban -  a CSAPAT (élén az öreg Krampusszal) ismét bebizonyította, hogy a rendszer működik, nem lehet minket leírni, és egyértelműen BB miatt működik. Amíg az öreg itt van, addig mi nem leszünk évekig boxzsák, lehet egy-két rosszabbul sikerült év, de azalatt az építkezés folyik és borítékolható, hogy ez eredményes lesz. Nekem eldőlt, hogy nem Brady miatt voltunk a csúcson - egészen pontosan a legjobbak között voltunk mindig a BB érában, ez szerintem egyértelműen az öreg érdeme és az, hogy a csúcson is, ahhoz meg kellett Brady zsenije, alázata, munkabírása, életmódja, hogy mindig tudjunk még egy kis pluszt hozzátenni. Most Tommyboy körül van egy kész, bitang erős csapat meg egy elég jó coach, ennek az eredményét látjuk, mi meg a nulláról egy év alatt felépítettünk egy top10-es csapatot, ami ráadásul az eddigi történelmünk alapján csapatként egyre jobb lesz. És Mac Jones még nagy lehetőség, ha a földön marad és hagyja, hogy BB irányítsa, akkor bizony ebből lehet egy újabb vigyorgós pár év. Mindez előre vetíti, hogy mekkora űr fog maradni BB után, szerintem a csapat azt sokkal jobban meg fogja érezni, mint a GOAT elmenetelét - bár BB-től meg elvárnánk, hogy olyan utódot neveljen ki, akiben a hozzá hasonló potenciál/hozzáállás/profizmus megvan, és csak azt a röpke 20 év tapasztalatot kell majd összeszednie. :)

GOOO PATS!!!

Van ott egy Steve Belichick, gondolj bele, ha apuci nyugdíjba megy és ő lenne az utód, akkor folyton SB-nek kellene rövidíteni a nevét.

Vajon ez az öregnek megfordult a fejében amikor elnevezte? :)

A viccet félretéve, elég célirányosnak tűnik a képzése. Apuci szépen viszi végig az egyes csapatrészeken.

A Bills meccs utáni hátbaveregetés elég komoly dícséretnek tűnt.

FS J. Bledsoe az 53-ban! Munson cut.

Egy újabb Barmore mondás: "Imádok ellenség lenni!"