Beharangozó 17.hét : Jaguars @ Patriots

Kép
jagsatpats2021

     A New England Patriots a hét végén a Jacksonville Jaguars együttesét fogadja a Gillette Stadium-ban. A mérkőzés magyar idő szerint vasárnap este 19:00 órakor kezdődik.

 

      Már csak két hét van hátra a 2021-es alapszakaszból (nekem fáj ezt leírni), sok minden eldőlt már mostanra a ligában. Jónéhány csapat biztosította már részvételét a rájátszásban (habár az AFC-ben egyelőre csak a Chiefs). A Patriotsnak továbbra is jó esélye van a rájátszásba jutni, a fivethirtyeight.com szerint per pillanat 94%. A múlt heti vereséggel a csoportgyőzelemre viszont 10%-ra csökkent az esély.

     A rájátszásba jutás lényegében a saját kezünkben van : ha megnyeri majd a csapat az utolsó mérkőzését Floridában a Delfinek ellen, akkor minden más eredménytől - így a most hét végi Jaguars ellenitől is - függetlenül bejutunk a rájátszásba. 

     De a csapat akár most hétvégén is biztosíthatja a helyét a playoff-ban, de itt nem csak rajtunk múlik a dolog : ha megnyerjük a Jaguars elleni meccset, akkor VAGY a Dolphins-nak (a Titans-től, amely 3-4 pontos favorit a meccsen), VAGY a Raiders-nek (a Colts-tól, amely pedig 7-8 pontos favorit) ki kell kapnia a mostani fordulóban. Úgyhogy van kinek szurkolni a többi mérkőzésen is, mindkét mérkőzést egyébként velünk egy időben, a vasárnap 19 órás idősávban fogják rendezni, szóval kövessétek a Pats meccs mellett az NFL RedZone-t is

 

p1

 


A két csapat idei statisztikája

 

teamstats

 

p2

 

A két irányító statisztikája

 

mjstatw17


    Mac Jones 32 passzából 14 lett csak sikeres  145 yard-ért és két interception-ért a Bills ellen 33-21-re elveszített vasárnapi meccsen. Emellett hat futásból még 33 yard-ot szerzett. Az első félidőt mindössze 5/13-mal, 47 yard-dal és egy interception-nel fejezte be, ezzel a Patriots 7-17-es hátránnyal ment az öltözőbe. Damien Harris  három TD-jével tudta a csapat tartni a lépést a Bills-szel, de Jones a második félidőben tovább küszködött a levegőben, és a második interception-ja a meccs végén megpecsételte a csapat sorsát. Jones a szezon legtöbb meccsén jól menedzselte az offense-t, de ilyenkor többnyire ideális helyzetben, vezetés mellett dolgozhatott, de az utolsó két meccsén hátrányból nem tudott sajnos fellépni, és megfordítani a mérkőzést. Jones szerencséjére nem túl valószínű, hogy a Patriots korán hátrányba kerülne a 17. héten a 2-13-as Jaguars ellen.

 

 

tlstatw17

    Lawrence 39 passzból 26-ot teljesített 280 yard-ért touchdown vagy interception nélkül a Jets ellen 26-21-re elveszített vasárnapi meccsen. Hat futókísérletből 37 yardot szerzett, kétszer vétett fumble-t, amelyből egyet el is veszített. Az elsőnél Lawrence a Jets egy yard-os vonalán veszítette el a labdát, de a támadófalember Will Richardson visszaszerezte a labdát a Jets célterületén, amely Jacksonville touchdown-t eredményezett. A Jaguars egy yard-nyira volt attól, hogy megnyerje a mérkőzést, de a meccs végén végül négy kísérletből sem sikerült bejutniuk a célterületre. Mivel a Jacksonville a Patriothoz látogat, és a Colt együttesét fogadja az utolsó két mecsén, jó esélye van rá, hogy tavaly után zsinórban másodszor is az 1/1-es cetlivel húzhasson a drafton.

 

p3

 

Mi várható a mérkőzésen?

 

Amikor a Patriots fut
     A Patriots futójátéka továbbra is a liga legjobbjai közé tartozik, miközben a Jaguars az egész évben szenvedett a futások megállításával : meccsenként átlagosan 123.5 yard-ot engednek a földön, ami a 24. a ligában, és 4.2 yard-ot engednek futásonként átlagban, amellyel a középmezőnyben tanyáznak (14.). A múlt heti találkozójukat két linebacker is kihagyta a vírus miatt, de néhány visszatérő ,mellett további 11 játékos került a védelemből COVID-IR-re. Nem olyan rossz egyébként ez a Jax front, de túl sok időt tölt a pályán, és rendre elfáradnak : az ellenfelek többnyire előnyből játszva folyamatos futásokkal kontrollálják az órát is.
      A Patriots-nak fontos lenne újra Damien Harris kiváló játéka, a Bills elleni elvesztett találkozón is 100+ yard-os, három TD-s meccset hozott le. Ráadásul visszatérhet Rhamondre Stevenson, ők ketten remek párost alkotnak - ha mindketten vállalni tudják a játékot, meg lesz az esély rá, hogy Josh McDaniels beindítsa a futójátékot, és ha a csapat meg tudja szerezni a vezetést, az sok terhet tud majd levenni Mac Jones válláról.
Előny: Patriots

 

Amikor a Patriots passzol
    Szintén kétarcú a Jacksonville hátsó alakzatának a statisztikája is. Meccsenként mindössze 229.7 yard-ot engednek átlagosan a levegőben, ami nem olyan rossz, a 14. helyen állnak ezzel a bajnokságban. De sokkal beszédesebb adat mutatja meg, hogy a Jax secondary-jénél is komoly hiányosságok vannak : passzonként átlagosan 7.2 yard-ot engednek, amellyel viszont a liga 27. helyén állnak. Ez azt jelzi, hogy az ellenfeleik gyakran képesek nagy játékokat összehozni ellenük, és rendszeresen hátrányba kerülnek már az első félidőben.
      A Patriots offense-nek simán képesnek kellene lennie feltörnie a Jaguars passzvédelmét. Ehhez az első lépés természetesen a támadófal újra kiemelkedő játéka kellene hogy legyen. A Jax front7-je nem a legerősebb a ligában, ha Mac Jones megfelelő védelmet kap, ha sikerül jól futtatni a labdát, akkor az elkapóinknak meg lesznek a megfelelő lehetőségeik a haladásra. Bourne csendesebb meccsen van túl, mostanra reméljük visszaszerezte a formáját, de Meyers, Hunter Henry és Jonnu Smith is bevonható lesz. Sajnos Agholor még mindig nem edzett a héten, agyrázkódás protokoll miatt várhatóan a hét végén sem fog pályára lépni. Pedig nagy szükség lenne rá, a pálya megnyújtása lényeges része a rövid passzos játékoknak is. Persze, a legfontosabb mégis az, hogy Jones pontosabb és konzisztensebb játékot hozzon az elmúlt hetek halványabb teljesítménye után.
Előny: Patriots

 

p4

 


Amikor a Jaguars fut
     Talán meglepően hangzik, de a Jacksonville elég hatékonyan tudja futtatni a labdát - pontosabban tudná, ha nem játszanának szinte állandóan hátrányból, ezért egyszerűen nem engedhetik meg maguknak hogy sokat fussanak. Ráadásul James Robinson elszakította az achilles-ét a Jets elleni múlt heti vereség alkalmával, pedig ő igazán eredményes volt a földön. Bár a Jax csak a 23. a ligában a meccsenkénti 105 yard-os átlagával, ugyanakkor a 7. helyen áll a futásonkéni 4.6 yard-os átlagával. Robinson hiányában jóval nehezebb dolguk lesz.
      A Patriots-nak dominálnia kell majd a falak csatáját, és ez nem is kellene hogy gondot okozzon. Lawrence Guy és Christian Barmore kordában fogja tartani a Jacksonville futójátékát, még akkor is, ha Matt Judon és Ja'Whaun Bentley várhatóan nem tud pályára lépni a COVID protokollok miatt. 
Előny: Patriots

 

Amikor a Jaguars passzol
     A Patriots védelme a szezon egyik legrosszabb teljesítményét nyújtotta a múlt hét végén Josh Allen és a Bills passzjátéka ellen. J.C. Jackson és Myles Bryant is szenvedett, de jó hír, hogy a Jaguars közel sem rendelkezik olyan fegyverekkel, mint a Buffalo. Az 1/1-es Trevor Lawrence újoncként hatalmasat küzd, de az offense körülötte nem mindig tudja kisegíteni : bár már 3225 yard-ot passzolt, ezt mindössze 59%-os passzpontossággal teszi, amely kilenc touchdown mellett 14 interception-t eredményezett. Öt fumble-t is elvesztett, ezek mind azt eredményezik, hogy az offense nem tud kibontakozni, hátrányból játszik rendszerint, így a teher nagy része az újonc vállaira nehezedik. 
     A Patriots secondary-jének sokkal könnyebben megoldható feladatot kellene jelentenie a Jax elkapószekciója - legalábbis a Bills-hez képest. Judon hiányában a passrush nem lesz olyan erős, de még ennek sem szabadna gondot jelentenie : ha Lawrence-nek lesz is ideje passzolni, a liga még mindig egyik legjobb védelmének  ez sem jelenthetne megoldhatatlan feladatot. Ha a Pats védelme vissza akar térni a három héttel ezelőtti magasabb teljesítményéhez, a Jaguars tökéletes ellenfélnek tűnik ennek megvalósítására.
Előny: Patriots

 

Amikor a speciális egységek lépnek pályára
      A Patriots speciális csapatrésze az utóbbi időben nem teljesít olyan magas szinten, mint ahogyan azt el szoktuk várni tőlük. Három punt-unkat is blokkoltak, és a visszahordásban is haloványabban szerepeltünk, mint a szezon első felében. A coverage sem volt hozta a tőle elvárhatót : az utolsó két meccsünkön minden egyes kickoff után át tudta lépni az ellenfél visszahordója a 30 yard-os vonalunkat. A legjobb teljesítményt természetesen továbbra is Nick Folk teszi le az asztalra, 34/37 mezőnygól és 38/34 extra pont mutatóval rendelkezik. 
    A Jacksonville rúgójátéka is akadozott, de Josh Lambo-t az év közben lecserélték Matt Wright-ra, aki 16/19 a mezőnygóloknál (és a három elhibázottból kettő is 50+ yard-os volt), és 10/12 az extrapontoknál. A Jax puntere megsérült a Jets ellen, lehet, hogy nem fog tudni pályára lépni. A rúgókhoz hasonlóan a visszahordóknál is csere volt nemrégiben, James Agnew rögtön egy 48 yard-os punt return-nel vétette magát észre, úgyhogy jó lenne odafigyelnie rá a Patriots-nak.
    Olszewski a novemberi kiemelkedő számai után decemberben kevésbé tudott megiramodni, de továbbra is veszélyt jelent az ellenfelekre. A Patriots előnye a két csapatrész összevetésében nem olyan nagy, de Folk stabil játéka jelentheti azt a pluszt, amivel ha csak egy kevéssel is, de a javára billen a mérleg.
Előny: Patriots

 

p5

 

Érdekességek

 

  • A két csapat utoljára 2018. szeptember 16-án találkozott egymással, amikor is a Jaguars 31-20-ra legyőzte a New England együttesét Jacksonville-ben. 
  • A két csapat 2018. január 21-én találkozott utoljára a Gillette Stadium-ban, amikor az AFC döntőben a Patriots 24-20-ra nyert a Jax ellen.
  • A New England 11-2-re áll a Jacksonville ellen összesítésben, ezen belül az alapszakasz meccseken 7-1-re, a rájátszásban pedig 4-1-re. 
  • A Patriots összesítésben 8-0-ra áll a Jacksonville ellen hazai meccseken, ezen belül 6-0-ra a Gillette Stadium-ban.
  • A két csapat ötször mérkőzött meg egymással a rájátszásban, benne két AFC döntővel (1996, 2017). A Patriots 20-6-ra győzte le a Jaguarst az 1996-os meccsen, amikor is a New England először adott otthont AFC Konferencia Döntőnek.
  • Bill Belichick 8-3-ra áll a Jaguars ellen, ezen belül 8-1-re a New England vezetőedzőjeként.
  • Korábbi Patriots játékos a Jaguars-nál DT Malcom Brown (2015-19) és TE Jacob Hollister (2017-18), míg a Patriots-nál két volt Jax játékos van : DL Carl Davis Jr. (2019), és DB Cody Davis (2018-19).
  • A Patriots 9-6-os mérleggel áll, ha megnyerné a mérkőzést, akkor az NFL 1970-es egyesülése óta 27. alkalommal végezne legalább 10 győzelemmel egy szezonban, ezzel beállítaná a Dallas Cowboys rekordját.

 

p6

 

 

Sérülésjelentés


(december 29. )

 

Nem edzett : WR Nelson Agholor, S Joshuah Bledsoe


Korlátozottan edzett : C David Andrews, DL Christian Barmore, RB Brandon Bolden, K Nick Folk, RB Damien Harris, WR N'Keal Harry, LB Dont'a Hightower, CB J.C. Jackson, WR Jakobi Meyers, S Adrian Phillips

 

 

p7

 

 

A mérkőzés esélyese a fogadóirodák szerint a Patriots 15-16 ponttal, 42 összpont mellett.

 

GO PATS!

 

 

forrás : patriots.com

Hozzászólás

Ahogy elnézem a két QB összehasonlítását ez a Lawrence fiú kezd feljönni a szezon eleji betlijei után, a feltüntetett statok közel azonosak MJ-éval. Viszont jelentősen gyengébb a sikeres passzok %-a és a PR is. Ugyanakkor átlagban meccsenként 20-30 yardot fut. Természetesen a kiszolgáló személyzete (RB,Oline,WR) ligaszinten gyenge, nem szabad, hogy problémát okozzon.

Úgy kell játszanunk elejétől fogva, hogy egy pillanatig se gondolják azt, hogy van valami keresnivalójuk, mert vesztenivalójuk már régóta nincs. Agholor, Bentley és Judon nélkül is simán kell győznünk, akkor is, ha esetleg az Ő Josh Allen-jük kijön a covid listájukról.

Hát, ha az ezer sebből vérző Jags-től kikapunk, az rendesen beárazná a csapatot. Ha valahogy sikerül elbukni a rájátszást is, akkor pedig jobb is, ha nem kerül be idén a csapat. De szerintem nem lesz gond, mert mindkét meccset meg fogják nyerni. Ha kiszurkoljuk a Bills buktát a Falcons ellen, akkor még csoportelsők is lehetünk. 

Egyetértek. De a Miami cumi ne lepjen meg senkit. Az jó ómen

A JAX 6 játékosát aktiválta a covid listáról, köztük a csapat sack-vezérét (5,5 sack) a QB Josh Allent "megfojtö" OLB Josh Allent.

Judon, Bentley, Uche, Hoyer, King aktiválva a covid listáról tegnap! :) 

Érdekes meccs lesz.

A Jax is aktivált egy sereg játékost a napokban, a legjobb kezdőihez képest mindkét csapat közel teljes lesz - az lesz a kérdés, ki milyen állapotban. Egy hét edzés nélkül sok játékossal...

Tartok tőle, hogy senki nem a legjobbját fogja hozni. De hát ez egy ilyen időszak most.

Bizony, ezt se néz ki nyugodt estének, az elmúlt két meccs játéka alapján ma is bármi lehet. De ki kell szurkolnunk a mai győzelmet és majd a jövő hetit is.

GOOO PATS!!!