Beharangozó 4.hét : Patriots @ Cowboys

Kép
w4prv

A negyedik fordulóban a Dallas Cowboys csapata fogadja az AT&T Stadiumban a New England Patriotsot. A mérkőzés magyar idő szerint vasárnap este 22:25-kor kezdődik, és az Aréna4 csatorna élőben közvetíti.

 

 

 


      A New England Patriots megszerezte a harmadik héten az első győzelmét, idegenben nyerte meg a mérkőzést a csoportrivális New York Jets ellen. Nem volt ez egy szép győzelem, de jónéhány érv szól pro és kontra is a csapat mellett. Egyrészt az időjárás - és a new yorki pálya állapota  is - messze nem volt közel az ideális állapothoz, a műfű pocsék volt, az eső szakadt szinte végig - persze ez mindkét csapatnak ilyen volt, nem is mentség ez, legfeljebb a nem túl magas színvonalra és a kevés pontra.

      A Pats gameplan a körülmények ismeretében nem okozhatott meglepetést senkinek : fogjuk meg a futást, és oldja meg Zach Wilson a levegőben. A Jets irányítója meg is próbált mindent, ha szellemeket nem is látott most a pályán - most egyetlen labdaeladása sem volt -, de ismét beletört a bicskája a Patriots védelembe :  bár 157 yardot passzolt, de touchdownt nem szerzett. Ha emellé odarakjuk, hogy 18-18 yardot engedtünk Breece Hallnak és Dalvin Cooknak, valamint a Jetsnek összesen 38-at (ez, ugye, +2 yard), akkor nyugodtan mondhatjuk, hogy a terv működött, és rá tudtuk kényszeríteni az akaratunkat az ellenfélre.

      Az eredményből azért látható, hogy a két kiváló védelem megtette ami tőle telt, és bár egyik támadósor sem brillírozott, azért a Mac vezette Patriots sor lényegesen jobban nézett ki. Továbbra sem igazán mennek a nagy játékok, de a középtávoli dobásoknál Jones gyors is, pontos is volt, azok nagyon a helyükön voltak. A támadófalban megint volt cserélődés, a meccs előtt is, de közben is sérülés miatt, így továbbra sem ideális a felállás, ami biztosíthatná, hogy ettől is sokkal jobban megnyíljon Bill O'Brian playbookja.

     Eltelt három hét a szezonból, de igazi tendenciákat még nem igen tudunk levonni. A Patriots két nagyon jó csapattól kapott ki úgy, hogy egyáltalán nem játszott alárendelt szerepet, mindkét meccsen az utolsó percig volt esélyünk a győzelemre is. A Jets pedig szintén egy nagyon jó csapat, Rodgers-szel simán top csapat lenne, amelyet így az ő hiányában ha nem is könnyedén, de sikerült legyőzni. A Dallas az első két meccsét  könnyedén nyerte, a Giantset 40-0 ra simázták le, szép kiegyensúlyozott driveokkal rakták fel a pontokat, és fojtották meg a new yorkiak támadásait. A Jets nekik sem okozott problémát, 30-10-es győzelmük sokkal lazább volt mint a mi 15-10-ünk, Prescott 255 yardot passzolt a Jets elég jó védelme ellen, amit Pollard 72 yardja egészített ki. Aztán jött az arizonai pofon, ahova 12+ pontos favoritként érkeztek, mégis egy csúnya 28-17-es vereségbe szaladtak bele. Az 1/1-re is esélyesnek tartott Cardinals Joshua Dobbs vezetésével szép lassan, okosan őrölte fel a Cowboys védelmét, amely nélkülözte az edzésen megsérült Trevon Diggset, és teljesen összeomlott a meccs végére. Prescott hiába passzolt itt is 249 yardot és tett hozzá 122 yardot Pollard a földön, egyszerűen nem tudtak pontokat szerezni, rendre lekapcsolták őket a red zoneban.

      Nagy kérdés, hogy melyik arcát fogja mutatni vasárnap a Dallas. Ha felszívják magukat a múlt heti megaláztatás után, akkor nagyon nehéz estének néz elébe a Pats. Sajnos a Dallas egy igen jó csapat, nincs ellenük a Jetséhez hasonló egyszerű és egyértelmű játékterv, amellyel jó eséllyel legyőzhetőek. Valószínűleg itt is rendkívül fontos lesz, hogy ne veszítse el a támadósor a labdát - amelyik csapat kevesebbet hibázik, az meglepheti a másikat. Ha a Jets ellen Zach Wilson volt, akiben "bízhattunk", akkor most talán Mike McCarthy, a Dallas edzője lehet a gyenge láncszem, aki idén - Kellen Moore támadókoordinátor elküldése után - a támadó playhívásokért is felel, és a holtszezoni fogadkozása ellenére nem igazán jó benne, ahogy az általános game managementben sem igazán. De ez a Cowboys így is az NFC egyik legjobb csapata, kemény dió lesz feltörni, és megszerezni idegenben a győzelmet.

 

w4p1

 

 


A két csapat idei statisztikái

 

w4stat

 

 

 

Mi várható a meccsen?

 

Amikor a Patriots fut 
            A Dallas védelme elit volt az első két heti mérkőzésen - jó, jó, a Giants és a Jets ellen -, hogy aztán összeomoljon Arizonában, ahol a Cardinals 222 yardot tudott szerezni csak a földön. Nyugodtan feltételezhetjük sajnos, hogy ezen a héten sokkal nagyobb figyelmet fordít erre majd Dan Quinn védőkoordinátor. Jonathan Hankins, Osa Odighizuwa, DeMarcus Lawrence és Dorance Armstrong alkotják azt a méretes és atletikus védőfalat, amelyet a Giants és a Jets  támadói nem nagyon tudtak zavarba hozni, de a Cardinals ellen pocsékul teljesített. A Cowboys futást megállító számai hatalmasat estek az arizonai vereség következtében, így statisztikailag az ellenfelek átlagosan 131,1 yardot tettek meg meccsenként (25. a ligában) és 5,3 yardot labdacipelésenként (30.) ebben a szezonban eddig. De a Cardinals előtt például Breece Hallt mindössze 8 yardra korlátozták, így talán inkább a múlt heti teljesítmény tekinthető botlásnak. 
      A Patriots viszont a szezon legjobb futóteljesítményén van túl a veterán Ezekiel Elliott vezetésével, aki 16 futásból 80 yardot tett meg. Csapatként a Patriots a Jets ellen 40 kísérletből 157 futott yardot szerzett, de Rhamondre Stevensont (19 futás, 59 yard) továbbra is korlátozni igyekeznek az ellenfél védelmei. Érdekes lesz látni, hogy Bill Belichick hagyja-e, hogy Elliott nagyobb szerepet kapjon egykori csapata ellen, de azért valószínűleg Stevenson marad a fő labdacipelő. A másik tényező, ami miatt bizakodhatunk az az, hogy a támadófal egészen jól teljesített a Jets nem gyenge védelme ellen, ha erre a hétre is sikerül együtt maradniuk, akkor talán fenntartható lesz ez a teljesítmény.

      Előny : Cowboys

 

 


Amikor a Patriots passzol 
      A Cowboys secondary-je a számok tekintetében mindhárom meccsén kiválóan teljesített. Mindössze 130,7 yardot engedtek meccsenként a levegőben és csak 5 yardos átlagot passzonként, ami a második, illetve a negyedik hely a ligában. A harmadik meccsen már nem tudott pályára lépni Trevon Diggs, a Dallas legjobb cornere, a csapata az egész szezonra elvesztette egy ACL-szakadás miatt. Az általunk is jól ismert Stephon Gilmore váltotta Diggs-t, DaRon Bland pedig kezdő corner szerepbe került, míg a korábbi első körös Miami játékos Noah Igbinoghene a nickel back helyét foglalta el. A safety Malik Hooker, Donovan Wilson és Jayron Kearse hármas is rendkívül gyors és atletikus. A Dallas passzvédelme azonban elsősorban a sokoldalú linebacker Micah Parsonsnál kezdődik : már 12 alkalommal jutott el az irányítóig ebben a szezonban, ebből négy sack is született, amellyel persze vezeti a 'Boys pass rushereit. 
      A Dallas 15,4 százalékos sack-per-passzjáték aránya a második legjobb a ligában, így a Patriots frontjának a múlt heti, Jets elleni biztató teljesítményre kell építenie. A támadófal sokszor tudta tisztán tartotni a zsebet Mac Jonesnak, és a Cowboys ellen szükség lenne még egy kis további fejlődésre. Jones a tight endekre, Hunter Henryre és Mike Gesickire, valamint Kendrick Bourne-ra támaszkodik a legtöbbször a passzjátékban, de eddig a csapat egyik elkapója sem tudott következetesen jó játékot produkálni, Juju Smith-Schuster pedig egyelőre kifejezetten csalódás. Pharaoh Brown múlt heti 58 yardos touchdown elkapásától eltekintve a Patriots a levegőben még nem csinált nagy játékot. Ezen változtatni kellene egy olyan Cowboys védelem ellen, amelyet nehéz távol tartani a backfieldtől, és a hátsó alakzata is a jobbak között van a ligában.

      Előny : Cowboys

 

w4p2

 

 

Amikor a Cowboys fut
     Mike McCarthy, a Dallas edzője szereti futtatni a labdát, és Tony Pollard személyében egy veszélyes és sokoldalú running backje van, aki képes elvégezni ezt a feladatot. Pollard tavaly váltotta Elliottot, és úgy látszik, szépen felépült abból a lábtörésből, ami miatt egy évet ki kellett hagynia. Pollard átlagosan 4,3 yardot tesz meg futásonként, és három hét alatt 264 yardot és két touchdownt szerzett. A Cowboys futásainak a kulcsa a nagy és domináns támadófal, amely az elmúlt hetekben sérült volt. Egészségesen Tyron Smith, Tyler Smith, Tyler Biadasz, Zack Martin és Terence Steele alkotják ezt a tehetséges egységet, de Biadasz, Martin és Tyron Smith is kihagyta a Cardinals elleni vereséget. Az ő állapotuk lesz az egyik legfontosabb kérdés.
      A Patriotsnak is van néhány sérüléssel kapcsolatos problémája a védőfalban. Davon Godchaux és Daniel Ekaule is kiesett a Jets elleni meccs közben, és nem is tudtak visszatérni, bár szerencsére a hiányuknak végül nem volt negatív hatása a futás elleni védekezésre. A Patriotsnak talán kicsit változtatnia kell a játéktervén a Cowboys kiegyensúlyozott támadójátéka miatt, ellentétben ugye a Jetsszel, amelynél elég volt korlátozni Breece Hallt és a futókat, mivel a passzjáték kevesebb veszélyt jelentett. A front seven feladata tehát ezúttal nehezebb lesz, nem lehet tömni a boxot, de ennek a védelemnek sikerülnie kellene korlátoznia a Dallas támadójátékát.

      Előny: Patriots

 

 

Amikor a Cowboys passzol
      Dak Prescott meglehetősen kiegyensúlyozatlanul játszik egyelőre ebben a szezonban, legalábbis ahhoz képest, amit tőle vártak. A Giants elleni könnyednek tűnő 40-0-s győzelem ellenére is küszködött egy kicsit a nyitómeccsen, hiszen ezekből a pontokból sokat a védelem szerzett. A következő héten a Jets sokkal keményebb védelme ellen élesebb volt, majd ezt követően rengeteg yardot gyűjtött a Cardinals elleni vereség során is, de pocsék red zone mutatót hozott a Cowboys : ötször jutottak a 20 yardoson belülre, de abból csak egy touchdownt sikerült szerezniük. A három meccsen Prescott 647 yardot passzolt 67,7%-os pontossággal, és csak az Arizona ellen csípte el a védelem az egyik passzát. CeeDee Lamb a legjobb célpontja, 19 elkapás, 273 yard, bár 2023-ban még nem találta meg labdával az end zoneban. Michael Gallup is jó meccset hozott le Arizonában, hat elkapással 92 yardért, Jake Ferguson pedig sikeresen lépett a távozott Dalton Schultz tight end helyére, és 10 elkapásból 70 yardot gyűjtve megbízható célpontjává vált Prescottnak. Brandin Cooks a Cowboys harmadik számú elkapója, de sok babér még nem termett neki, Prescott gyakrabban használja a két futót, Pollardot és Dowdlet is a passzoknál.

      Ha a 'Boys támadófala jó napot fog ki és időt ad Prescottnak a dobásra, akkor az igen kemény próba lesz vasárnap a Patriots secondaryjének, amely Jonathan Jones (és a többi Jones) nélkül is jól játszott a Jets ellen. Az újonc Christian Gonzalez kiválóan teljesít eddig, minden héten remekül korlátozta a minőségi elkapókat, Hill, Waddle és Garrett Wilson sem tudott maradandót alkotni mellette. Ismét fel lesz adva a lecke, Lamb egy abszolút elit elkapó, de Gallup és Cooks is veszélyes lehet. A teljes Patriots védelem eddigi teljesítményét figyelembe véve ez egy olyan matchup, amelyben jól kell szerepelnünk.

         Előny : Patriots

 


Speciális csapatok
        A Patriots tett néhány változtatást a holtszezonban a speciális csapatok problémáinak orvoslása érdekében, és vannak is pozitív jelek. Jabrill Peppersnek a Jets ellen egy 18 yardos punt visszahordása volt, és Brenden Schooler fantasztikus blokkolt mezőnygólja a Miami ellen a szezon egyik fénypontja eddig. De voltak melléfogások is. A Jets Xavier Gipson 18 yardos punt returnje, valamint egy 30 yardos kickoff visszahordással nagyon jó mezőnypozíciókat biztosított a New Yorkiaknak. Az újonc rúgónak, Chad Rylandnek sem volt könnyű dolga eddigi rövid pályafutása során, hiszen az öt mezőnygólkísérlete 48, 48, 49, 51 és 57 yardról érkezett. Az egyik 48-as és az 57-es elhibázása legalábbis részben Joe Cardona magas labdafeladásának is volt köszönhető, így ott még nem olyan zökkenőmentes a játék, mint vártuk. 
      A Cowboys rúgója, Brandon Aubrey eddig mind a 10 mezőnygólját, valamint hét extrapontból hatot értékesített. A Dallas a return játékból eddig keveset tudott kihozni, KaVontae Turpin hordja vissza a puntokat és a rúgásokat is, ő egy nagyon gyors, remek irányváltásokra képes visszahordó, de a társai eddig nem tudták eléggé segíteni. A Patriotsnál Peppers váltotta Demario Douglast a punt visszahordásoknál New Yorkban, elképzelhető, hogy mindketten kapnak majd lehetőséget Dallasban. A veterán Bryan Anger 50,4 yardos átlaggal kiválóan puntolt a Dallasban, bár csak nyolc kísérlete volt, míg az újonc Bryce Baringernek már 17 puntot kellett elrúgnia. Schooler field goal blokkján kívül nagy játékok egyik oldalon sem voltak  eddig igazán, de a dallasiak stabilitása egy hajszállal feléjük billenti a mérleget ennél a matchupnál. 

     Előny: Cowboys

 

w4p3

 

 

 

Érdekességek

 

  • A New England Patriots és a Dallas Cowboys 15. alkalommal találkozik egymással vasárnap. A Patriots a csapat történetében másodszor lép pályára a Dallas ellen az AT&T Stadiumban, az elsőn a New England 2015. október 11-én 30-6-ra legyőzte a Cowboyst. Összességében a New England 2-4-es mérleggel áll a Cowboys elleni idegenbeli mérkőzéseken.
  •  A Cowboys nyerte a két csapat közötti sorozat első hét mérkőzését 1971-96 között, amit a Patriots hat egymást követő győzelme követett. A Patriots első győzelme a Dallas ellen egy 13-6-os meccs volt a Foxboro Stadiumban 1999. december 5-én. A győzelmi sorozat a 14., az eddigi utolsó meccsen, 2021-ben egy hosszabbításos vereséggel szakadt meg, amikor a Cowboys 35-29-re nyert. Összesítésben a Dallas 8-6 arányban vezeti a két csapat közötti meccsek statisztikáját.
  • Bill Belichick a Dallas ellen 6-2-re áll, ebből 5-1 a New England vezetőedzőjeként. A Patriots 3-2-re áll Mike McCarthy ellen.
  • Korábbi Cowboys játékos a Patriotsnál QB Will Grier (2021-22) és  RB Ezekiel Elliott (2016-22), míg korábbi patrióta a dallasiaknál WR Brandin Cooks (2017) és CB Stephon Gilmore (2017-20).
  • Bill Belichick a múlt héten a 299. alapszakasz mérkőzését nyerte meg a New York Jets ellen. A Dallas elleni győzelemmel Belichick csatlakozna a két legenda, Don Shula és George Halas mellé, mint a harmadik olyan NFL-edző, akiknek 300+ győzelmük van az alapszakaszban.
  • A Patriots a Carolinával holtversenyben a harmadik leghosszabb aktív sorozatot tartja az NFL-ben a Kansas City (23) és a Baltimore (24) mögött, az egymást követő legalább egy sackes meccsek számával. A Pats zsinórban 22 meccsen szerzett legalább egy sacket : utoljára 2021. december 26-án, a Buffalo elleni mérkőzésen nem szerzett zsákolást senki a csapatból.
  • A Patriots védelme a múlt héten mindössze 38 futott yardon tartotta a New York Jetset, ami 1,7 yardos átlagot jelentett kísérletenként. Ha a Pats ezen a héten 40 yard alatt tartja a Dallas futóit, akkor ez lesz a hatodik alkalom (1961, 1963, 1998, 2005 és 2015 után), hogy a Patriots két egymást követő meccsen is 40 futott yard alatt tart egy csapatot. Ez utoljára 2015. október 29-én (15 yardot futott a Miami) és november 8-án (37 yardot futott a Washington) fordult elő. 
  • Chad Ryland, az újonc rúgónk a Jets ellen egy 48 yardos mezőnygólt szerzett az első negyedben, majd 51 yardost a harmadik negyedben, azok után, hogy karrierje első mezőnygólja egy 49 yardos kísérlet volt a 2. héten a Miami ellen. Az egyetlen másik NFL-játékos, akinek az első három mezőnygólja 48+ yardos volt, Steve Cox (Cleveland/Washington)  volt, 58 (!!), 60 (!!!) és 57 (!) yardos mezőnygólokkal.
  • Fun Fact: A Patriots mindhárom ellenfele a szezon első három hetében pontosan 61 támadójátékot indított.

 

 

 


Sérülésjelentés

(szeptember 28.)

 

Patriots

Korlátozottan edzett : DL Christian Barmore (térd), DL Davon Godchaux (boka), CB Jonathan Jones (boka), OL Sidy Sow (agyrázkódás), G Cole Strange (térd)


Cowboys

Nem edzett : T Tyron Smith (térd)

Korlátozottan edzett : C Tyler Biadasz (combhajlító), OL Chuma Edoga (könyök), G Zack Martin (boka), RB Tony Pollard (nem ismert)

Újra teljes edzésmunkát végzett  : WR CeeDee Lamb (pihenés), DE DeMarcus Lawrence (pihenés)

 

 

 


A meccs favoritja a hazai gárda, a Cowboys 6-7 pont közötti favorit a fogadóirodáknál,

43 - 45 körüli összpontszám mellett.

 

 

w4gp

 

 


forrás: patriots.com

Hozzászólás

Nehéz meccs lesz ez is, a Dallas keményen büntetni fogja a hülyeségeinket. A coach teamen a világ szeme, hogy mi lesz a játékterv - a Cardinals mecsből biztosan tanultak. :)

GOOO PATS!!!

Cowboys Pass Rush 2. a ligában Patriots Passz blokkolása pedig ligautolsó.

Úgy rémik, a Cardinals gyakran kettőzte Parsons-t, akit így jól ki is vettek a játékból többnyire, igaz, egy sack meg két qb hit így is összejött neki. Dobbs lényegében game managerkedett, de azt jól csinálta. Ha jól csináljuk továbbra is a gyors, rövid-közepes passzos játékunkat, akkor lehet esélyünk. Ha Mac csak azt oldja meg, amit kitalálnak neki, és nem vállalja túl magát, akkor bármi lehet.

sztem pont az ellenkezőjét kell Parsons ellen csinálni (és sztem a Cards is ezt csinálta), azaz blokkolaltlanul kell hagyni, a QB pedig csak őt olvassa és mindig az ellenkezőjét csinálja annak, amit ő. Persze ezt is ki lehet játszani, de jobbak az esélyek, mint a kettőzésnél, mert egyrészt Parsons akár két embert is meg tud verni, másrészt nem rossz a pass rush többi része sem Dallasban, és ekkor rájuk kevesebb figyelem és ember jut.

Ja, és a 'boyz a három meccsükön a 27. (Dobbs), 25. (Daniel Jones), és a 32. (Wilson) támadósorok ellen játszottak. Míg mi a Jets mellett az 1. (Dolphins) és a 5. (Eagles) ellen játszottunk...

(via PFF : https://www.profootballnetwork.com/nfl-offense-rankings/ )

JoJo és Strange out sajnos.