Beharangozó 5. hét : Lions @ Patriots

Kép
latp

Az 5. játékhéten a Detroit Lions gárdája érkezik a Gillette Stadiumba. A mérkőzés magyar idő szerint vasárnap este 19:00 órakor kezdődik.

 

 

     Az elmúlt héten ismét nem sikerült győzelmet aratnia a csapatnak, de összességében nem lehetünk elégedetlenek. A játék képe egyik csapat oldaláról tekintve sem volt az, amit a szurkolók vártak, egy sok hibával tarkított mérkőzést láthattunk, ahol a nehézségek ellenére is pariban tudtunk maradni az NFC (papíron?) egyik legjobb csapatával szemben, amelyet az elmúlt két év MVP játékosa vezetett. 

       Mac Jones sérülésével eleve jelentős hátránnyal léptünk pályára, majd ezt tetézte a Packers ellen kezdő Brian Hoyer meccs eleji sérülése is. Így a csapatnak a harmadik számú irányítójával, Bailey Zappevel kellett a mérkőzés nagyobbik részében támadnia. Ami egyébként összességében bár különösebben szép játékokat nem hozott, de küzdött becsülettel a csapat, le tudtuk nyomni a Packs torkán a futójátékunkat, és Zappenak is volt pár szép passza, rögtön első meccsén megszerezte az első passzolt touchdownját is. Végig volt esély a győzelemre, még a hosszabbítás első driveját is kivédekeztük, de végül sajnos nem sikerül behúzni a W-t.

      A Lions csapatát meglehetősen nagy sérüléshullám sújtja, ők most az egyik kórházcsapat a ligában. Nem edzett a héten többek között a kezdő tight endjük, a legjobb elkapójuk (aki talán az eddigi legnagyobb meglepetésként a liga egyik legjobb elkapójává nőtte ki magát), a kezdő futójuk, és a kezdő centerük sem. Ennek ellenére vívtak egy rendkívül pontgazdag mérkőzést a múlt héten a Seahawks ellen, amelyet végül 48-45-re elvesztettek. Mindkét csapat offense a várhatónál jobban teljesített, ehhez persze kellett az is, hogy mindkét védelemnek valami elképesztően borzasztó napot sikerült lehoznia. A Gino Smith vezette Seattle 320 passzolt yard mellett 235 yardot szerzett a földön is a Detroit ellen, úgyhogy joggal remélhetjük, hogy lesz keresnivalója a Pats offensenek a mérkőzésen. Ha pedig a védelem is korlátozni tudja Jared Goffékat (halihó Super Bowl LIII...:o) bár az egy másik csapat volt, sőt inkább két teljesen más csapat, de mindegy), akkor megszerezhető lesz ez a győzelem.

 

 

w5p3

 

 

 

Throwback szerelés


     A Patriots az 1984-1992 között hordott, majd 1994-2012 között szórványosan, retró jelleggel viselt mezek alapján készült throwback felszerelésben lép pályára a hétvégén a Lions ellen. A csapat piros mezt visel majd, fehér nadrággal és fehér sisakkal, amelyen a csapat régi, "Pat Patriot" logója lesz látható. A Pats 9-3-as mérleggel áll azokon a mérkőzéseken, ahol throwback mezben lépett pályára. A csapat legutóbb 2012. október 21-én, a New York Jets elleni 29-26-os hosszabbításos győzelem alkalmával viselt throwback szerelést a Gillette Stadiumban. A Patriots idén kétszer fogja ezeket a retró mezeket hordani, a második alkalom december 1-én, a Buffalo Bills elleni hazai mérkőzésen lesz majd.

w5trb

 

 

 

A két csapat statisztikája

 

w5stats

 

w5p2

 

 

 

Mi várható a mérkőzésen?

 

Amikor a Patriots fut

     A Lions az NFL egyik legrosszabb védelmével érkezik Foxboroughba, és ebbe a futás elleni védelem is beletartozik. A Lions 165,5 yardot enged meccsenként, ami a 30. a ligában, és 5,6 yardot futásonként, ami pedig a tökutolsó helyezés a futásvédelmek között. A szezon eddigi meccsein a Lions lényegében tehetetlen volt a futások ellen. Az elmúlt héten Rashaad Penny mindössze 17 futásból szerzett 151 yardot és két touchdownt a földön, ráadásul ebbe még több nagy játék is belefért, Pennynek volt 41 és 36 yardos futása is.

      A Patritots futójátéka viszont a liga élmezőnyéhez tartozik. A Damien Harris - Rhamondre Stevenson futótandem kiválóan termeli a yardokat a földön, a Green Bay erős védelme ellen is 152 yardot hoztak össze összesen 32 futásból, és még egy futott TD-t is felraktak a táblára. Tekintve, hogy az irányítóhelyzet nem a legjobb a csapatnál, és várhatóan az újonc Zappe fog kifutni a gyepre a csapattal, számíthatunk rá, hogy Bill Belichick továbbra is favorizálni fogja a futást, az eleddig futásblokkolásban kiválóan teljesítő támadófalunknak egyszerűen le kellene dominálnia a Detroit front7-jét, amelyik nem nagyon tudott komoly ellenállást kifejteni a Lions előző meccsein.

     Előny: Patriots

 

 

 

Amikor a Patriots passzol

     Nehéz jósolni a Pats passzjátékára, pláne, hogy az irányítóhelyzet nem is ismert még teljesen. Mac Jones a héten már korlátozottan edzett, a csapat folyamatosan figyeli a bokaficamának javulását, lehetséges, de nem túl valószínű, hogy a hét végén pályára lépjen. Brian Hoyer agyrázkódást szenvedett a Packers ellen, nem edzett a héten, esélytelennek tűnik, hogy pályára lépjen. Bailey Zappe vette át a múlt héten a gyeplőt, és egy olyan újonctól, aki alig edzett együtt az első csapattal, kifejezetten jó meccset hozott le, a vereség ellenére is. 

      Ugyanakkor a Lions passzvédelme is olyan borzalmas, hogy még a harmadik számú irányítóval is simán van ennek a csapatnak esélye a Detroit ellen. Meccsenként 279 passzolt yardot engednek átlagosan, amely a 30. helyen áll a ligában, és a védelem összesen meccsenként 445 yardot enged az ellenfeleinek, amivel utolsó helyen állnak az NFL-ben. Több sérültjük van a secondaryben is, nem a legjobb kezdőkkel tudnak kiállni, összesen egy picket tudtak eddig szerezni. Ráadásul a passrushuk sem igen segíti meg a hátsó alakzatukat, négy meccs alatt összesen szereztek hét sacket, és nem tudták elég nyomás alatt sem tartani az ellenfeleik irányítóit.

      Akár Mac, akár Zappe kezd, a Pats támadósorának simán szét kellene szednie ezt a védelmet a levegőben, ehhez valószínűleg szükség lenne több play action játékra, hogy könnyű passzlehetőségeket teremtsenek az irányítónak - bár ez egy újonc irányító esetén esetén komoly veszélyeket hordoz magában ha az ellenfél blitzel, úgyhogy csínján kell bánni vele. Itt is nagy szerepe lesz a támadófal teljesítményének.

      Előny: Patriots

 

 

w5p4

 

 

Amikor a Lions fut

      A Lions offense a szezon elején nagyon jól indult, a legtöbb pontot rakták fel átlagban a táblára, De'Andre Swift a liga egyik legjobb futója, amíg játszott 8 yardot átlagolt. De Swift kihagyta egy vállsérülés miatt a Seahawks elleni meccset, és egyelőre kérdéses a pályára lépése a Gilletteben. A helyén kezdőként Jamaal Williams játszott a múlt héten, aki az első három héten 62 futásból 279 yardot  és hat TD-t szerzett a földön, ami majdnem száz yard meccsenként (Swift mellett !!), és nem rossz, 4,5 yardos átlagot hozott kísérletenként. Swift egy sokkal dinamikusabb játékos, pazar irányváltásokkal, vele még a Patriots védőfalának is meggyűlne a baja, ahogy megszenvedett a hétvégén Aaron Jones ellen is, aki 7 yardot átlagolva 110 yardot futott ellenünk (tegyük hozzá : ez minden bizonnyal részben a gameplannek is köszönhető).

       A múlt heti meccset vállsérülés miatt ki kellett hagynia Lawrence Guynak, aki a Pats egyik legjobb futás elleni védője, a hiánya meg is látszott a Green Bay futásain. Sajnos a Lions ellen sem fog tudni pályára lépni, így Christian Barmorera hárul a feladat, hogy pótolja őt Carl Davis és Deatrich Wise mellett. Minden bizonnyal fordított lesz a helyzet a Packers meccshez képest, ahol inkább jobban engedtük a futást, de nem akartuk, hogy a a regnáló MVP szétpasszoljon minket. Most feltehetőleg keményebben kell majd fogni a futást, ehhez a linebackereknek is jobban fel kell majd lépniük, hogy passzolásra - és így hibákra - kényszerítsük Goffot. (akinek a rettentő mennyiségű passzolt yardja a múlt hétről nem szabad senkit megijesszen, a Seahawks védelme nem mérhető a miénkhez. Reméljük...)

      Előny: Lions

 

 

   

Amikor a Lions passzol

      Talán mondani sem kell, de a Lions sérüléshulláma természetesen a passzjátékukra is kihat. A Seattle elleni meccset a Detroit két legjobb elkapója Amon-Ra St. Brown és D.J. Chark is kihagyta, és még ennek ellenére is, Goff négy touchdown passzal büntette a Seahawkst. Ezeket T.J. Hockenson tight end és Josh Reynolds pazar játékának köszönhető elsősorban, akik ketten a Lions 384 elkapott yardjából ketten 260-at hoztak, és három TD-t szállítottak.

     A héten nem tudott edzeni se Brown, se Chark, se Hockenson, se Reynolds, mindannyian kisebb-nagyobb sérüléssel bajlódnak, de a pályára lépés egyelőre egyiküknél sem kizárt. Brown visszatérése komoly feladat elé állítaná a secondaryt, a tight endek levédekezése pedig idén egyelőre elég rosszul megy, se Tonyant, se Mark Andrewst nem tudtuk eléggé limitálni. Goff mind a négy meccsén 200 yard felett passzolt, de nyomás alatt megzavarható, pláne, ha nem lesz elég minőségi célpontja. Ha a front7 oda tud érni hozzá, akkor az nagy segítség lehet a secondarynak is. Az újonc Jack Jones a sérült Jalen Mills helyére ugrott be, és két labdát is sikerült lehalásznia Green Bayben, így valószínűleg több játékidőt kap, még akkor is, ha Mills combizma meggyógyul. 

      Előny: Lions

 

 

 

 

Speciális csapatok

      Nos, beszéljünk-e sérülésekről? Mert persze a Lionst a spec teamben is sújtja az átok, a rúgó Austin Seibert ágyéksérüléssel bajlódik, ami miatt a Seattle elleni meccset ki is kellett hagynia. A helyére Dominik Eberle érkezett a gyakorlócsapatból, és rögtön el is hibázott két extrapontot. Seibert várhatóan visszatér, de várhatóan nem lesz teljesen 100%-os. A detroiti punter, Jack Fox viszont elég jól játszott, átlagosan 49,5 yardra puntolt, négy rúgása is a 20 yardon belül landolt, nulla touchback mellett.

      A Patriotsnál Jake Bailey viszont nem a legjobb szezonját hozza, a nettó átlaga mindössze 34,5 yard, ami a legrosszabb szám a ligában. Emellett négy touchbackje van mindössze 16 puntból. Nick Folk azonban továbbra is megy előre (nem hátra) mint a gép, így a Patriots előnyben lesz a rúgó posztot tekintve. Ráadásul végre életjeleket mutat a visszahordójátékunk, köszönhetően Marcus Jones bevetésének. A Lambeau Fielden 37, 29, és 20 yardos visszahordása is volt, kiváló mezőnypozíciókat tudott biztosítani a támadóknak. Sikerült hoznia az egyetemen mutatott formáját, vigyázott a labdára, és jó döntéseket hozott. 

      Összességében jobban teljesített a Pats speciális csapatrésze, mint az első három mérkőzésen, de azért még vannak kijavítandó hibák, például a Green Bayben elkövetett három büntetés. Mindenesetre a különbség nem nagy a két csapat spec teamje között, talán Nick Folk teljesítménye az, ami egy kicsivel a Lions fölé emeli a Patriots speciális egységét.

      Előny: Patriots

 

 

 

w5p5

 

 

 

Érdekességek

 

 • A Detroit elleni mérkőzés lesz Bill Belichick 400. mérkőzése a Patriots vezetőedzőjeként.
 • Ha megnyeri a csapat a meccset, akkor Bill Belichick a 323. győzelmét aratná, és ezzel megelőzné George Halast, akivel most holtversenyben a második helyen áll az NFL edzői listáján. Az első helyen Don Shula áll, 347 győzelemmel.
 • A New England zsinórban második mérkőzésén egy NFC North ellenféllel néz majd szembe, ezúttal hazai pályán, miután múlt héten Green Baybe utazott a csapat. Egy clevelandi kitérő után a másik két NFC North csapat is egymás után fog majd következni, előbb a Chicago Bears érkezik a Gillette Stadiumba, majd Minnesotába utazik a Pats ahol a Vikings vendége lesz.
 • A New England Patriots először találkozik a Detroit Lions-szal azóta, hogy 2018. szeptember 23-án, egy Sunday Night Football mérkőzésen 26-10-re kikapott a Ford Field-en. Ezen a mérkőzésen egyébként Matt Patricia volt a Lions vezetőedzője.
 • Az e heti mérkőzés lesz a Detroit harmadik látogatása a Gillette Stadiumban. A Pats 2-0-ra áll a Detroit ellen hazai pályán, a Lions 2006. december 3-án, az első látogatásuk alkalmával 28-21-re, majd 2014. november 23-án 34-9-re kapott ki.
 • A New England összesített rekordja a Detroit ellen 7-5. A hazai mérleg 4-2, ezen belül 2-2 a Schaefer/Sullivan/Foxboro stadiumban, és 2-0 a Gillette Stadiumban. Idegenben 3-3 a mérleg, ebből 1-2 a Pontiac Silverdomeban, és 2-1 a Ford Fielden.
 • A Lions csapatát erősítette a 2019-es és 2020-as szezonban Jahlani Tavai. A Patriotsnál most dolgozó stábtagok közül több is megfordult Detroitban : Bill Belichick (elkapó edző 1977-ben(!)), Matt Patricia (HC 2018-2020 között), valamint Evan Rothstein és Billy Yates is több edzői poszton dolgozott a Lionsnál.
 • A Lions elleni e heti zsákolással Matthew Judon lehetne az első Patriots játékos, aki egy szezon első öt meccsének mindegyikén legalább egy sacket szerzett (tekintve a Lions defense idei teljesítményét, ez eléggé valószínűnek tűnik). Az utolsó játékos az NFL-ben, aki a szezon első öt meccsén zsákolást ért el, LB Clay Matthews volt a Los Angeles Ramsnél 2019-ben, sőt, neki a szezon első hat meccsének mindegyikén volt egy-egy sackje.
 • RB Damien Harris egy 5 yardos touchdown futással szerzett pontokat a múlt héten a Green Bay ellen, és már 20 futott touchdownnál jár, ezzel ő a 14. Patriots játékos, aki elérte a 20 futott TD-t a karrierje során. Ha a hétvégén két futott touchdown-t tudna szerezni a Detroit ellen, akkor holtversenyben a 10. helyre kerülne a csapat futott TD listáján, Tom Brady (!) és Stevan Ridley mellé. Harrisnek egyébként három olyan mérkőzése is van a karrierje során, amelyen két vagy több touchdownt futott.
 • Deatrich Wise eddig 4 sackket szerzett a szezonban. A karriercsúcsa a 2017-es újoncszezonjában volt, mindössze 5 sackkel, úgyhogy a hétvégén ezt beállíthatja, akár meg is döntheti.

 

 


 

 

 

Sérülésjelentés

(október 5.)

 

Patriots :

Nem edzett : DL Lawrence Guy (váll), QB Brian Hoyer (agyrázkódás), DL DaMarcus Mitchell (agyrázkódás), TE Jonnu Smith (boka)

Korlátozottan edzett : QB Mac Jones (boka), S Kyle Dugger (térd), LB Raekwon McMillan (ujj), WR Jakobi Meyers (térd), CB Jalen Mills (comb), S Adrian Phillips (borda), OT Isaiah Wynn - Hip

Teljes edzésmunkát végzett : nincs kiemelt játékos

 

Lions :

Nem edzett : LB Chris Board (térd), C Evan Brown (boka), WR Quintez Cephus (lábfej), WR DJ Chark (boka), DL John Cominsky (csukló), TE T.J. Hockenson (csípő), C Frank Ragnow (lábfej), WR Josh Reynolds (boka), WR Amon-Ra St. Brown (boka), RB D'Andre Swift (váll, boka)

Korlátozottan edzett : G Kayode Awosika (comb), T Taylor Decker (térd), G Jonah Jackson (ujj), T Matt Nelson (vádli), K Austin Seibert (ágyék)

Teljes edzésmunkát végzett : nincs kiemelt játékos

 

w5p1

 

 

 

A meccs esélyese a fogadóirodáknál a Patriots, 2-3 pont közötti favorit, 45-46 összpontszám mellett.

 

gp

 

 

 

 

forrás és fotók : patriots.com

Hozzászólás

Pénteki sérülés jelentés: Guy és Mitchell out, MacJones és Smith kétséges.

Kérdéses:

 • S Kyle Dugger – térd (LP)
 • LB Raekwon McMillan – hüvelykujj (LP)
 • WR Jakobi Meyers – térd (LP)
 • CB Jalen Mills – hamstring (DNP)
 • S Adrian Phillips – bordák (LP)
 • OT Isaiah Wynn – csípő (LP)

LP=limitált gyakorlás, DNP= nem gyakorolt

Ütős ez a mez, kár, hogy ilyen ritkán toljuk benne. Még egy teliben fehéret kéne behoznunk és legalább az outfit mindig bomba lenne 😎

Hoyer amúgy IR, Ő 4 hétig ezzel biztosan nincs. Bíztam nagyon abban, hogy javul az a boka Macnél, ugyanakkor kapkodni kár. Ezt a Lionst most verni kell, a defense-ünk lesz a kulcs. Olyan botrány védelmük van egyszerűen, hogy egy korrekt gameplannel Zappéval a kormánynál is fel kell pakolni 30 pontot, ha a ‘hawks Genóval 50-ig jutott.

Állítólag Meyers játszani fog. (Lehet egyben tartalék QB is! :)) 

Thornton aktiválva az 53ba!

Gilbert és Sokol PS-ből fel a meccsre. 

Nem kötözködésből, de:

"Ha megnyeri a csapat a meccset, akkor Bill Belichick a 323. győzelmét aratná, és ezzel megelőzné George Halast, akivel most holtversenyben a második helyen áll az NFL edzői listáján. Az első helyen Don Shula áll, 347 győzelemmel."

A közvetítésben viszont 324 volt Halasnak, akkor ezt így most hogy?:) Kinek van igaza?

Természetesen a közvetítésnek.

"Bill Belichick his 323rd win overall and one win away from tying George Halas for second place all-time"

Rossz fordítás, bocsánat.