Beharangozó 5. hét : Saint @ Patriots

Kép
w5prepic

      A New England Patriots két egymást követő idegenbeli mérkőzést követően visszatér a Gillette Stadionba, hogy a New Orleans Saints ellen lépjen pályára. A meccs magyar idő szerint vasárnap este 19:00 órakor kezdődik.

 

 

      A múlt heti mérkőzés a cikkekben és a kommentekben is elég alaposan lett kibeszélve, nem is térek ki rá mélyebben. A támadósor a hátrányban szétesett, minden rész gyengén teljesített, és most a védelem sem tudta kisegíteni őket, ráadásul talán a két legfontosabb embert vesztettük el onnan hosszabb időre Gonzalez és Judon személyében. Egyelőre nem látszik a kiút, Bill O'Brian rendszere nem muzsikál annyira jól élesben, ahogy azt a szezon előtt látottakból reméltük. Ebben persze sok szerepe van a sérüléseknek, a támadófal alulteljesítésének, ami mind a futásra,  mind a passzjátékra rányomja a bélyegét. Nem tehetünk mást, mint reméljük, hogy az - amúgy a várakozásoknál eddig jobban teljesítő - Saints ellen kitalál a stáb valami tuti gameplant.
      A Saints szenvedett a Mayfield vezette Bucs ellen a múlt héten, 26-9-re simázta le őket az a csapat, amelyiket az 1/1-re is esélyesnek tartottak a szezon előtt. A New Orleans nem tudott touchdownt szerezni, mindössze három mezőnygólra futotta az erejükből, míg Mayfieldéknek 246 yardot engedtek a levegőben, és 114-et a földön. Egyik sem kiemelkedő, de legalább pontokra tudták váltani ezeket a számokat, három TD mellett két field goal bőven elég volt a győzelemhez. Carr 37 passzkísérletéből csak 23 ment jó helyre, és ezzel bár 65%-os pontosságot hozott, de csak 3,4 yardot átlagolt, és két sacket is benyelt. Emellé a Bucs lényegében megölte a futójátékukat, mindössze 70 yard jött össze a Saintsnek, ebből Kamara hozott 51-et, mindenki más - beleértve Carrt és Hillt is - lényegében értékelhetetlen volt.
      A Saints az első két meccsét is éppen hogy nyerte, a Tennessee ellen 16-15-re, míg a Panthers ellen 20-17-re sikerült hozni a mérkőzését. Ez után két vereség jött, a Packers ellen 18-17-re kaptak ki, Carr válla meg is sérült, ami feltehetőleg közrejátszott a múlt heti Buccaneers ellen vereségben is. Ez a New Orleans még mindig egy jó csapat, de Kamara és Thomas is túl van már a fénykorukon, Carr pedig még a Raidersben mutatott játékát sem hozza (igaz, azért a Waller-Adams-Renfrow hármas legalább egy polccal feljebb van, mint a Saints elkapósora). Nem verhetetlenek, de sokkal jobb játékra lenne szükség a legyőzésükhöz, mint amit a Patriots az elmúlt hetekben bemutatott.

 

 

 

A két csapat idei statisztikái
 

w5stat

 

w5p3

 

 

 

Mi várható a meccsen?
 

Amikor a Patriots fut

      A New Orleans eddig a szezonban csak átlagos szintet hozott a futásmegállításban. A fal közepén Nathan Shepherd és Khalen Saunders, mögöttük Demario Davis és Peter Werner linebackerek próbálják feltartani a running backeket, a Saints pedig 103,3 yardot enged meccsenként a földön a 11. a ligában, de 4,1 yardot engednek futásonként, ami csak a 16. helyre elég. A múlt héten a Tampa Bay ellen jó munkát végzett a Saints, 33 futójátéknál csak 3,5 yardos átlagra korlátozta a Bucsot, így lehetséges, hogy a Saints javult ezen a téren. 
      Sajnos úgy néz ki, hogy a Patriots továbbra is küszködik a futójáték beindításával. Rhamondre Stevenson az első hónapban nem nagyon teljesített fényesen, mindössze 2,7 yardot átlagolt a 60 kísérletéből. Ezekiel Elliott sem volt sokkal jobb, leszámítva a Jets elleni néhány jobb megiramodását nyilvánvaló passzhelyzetekben, amelyek segítették abban, hogy az átlaga 4,1-re emelkedjen. A Dallas ellen mindkettőjüket megfojtotta a Cowboys védelme, és ketten együtt 20 futásból 46 yardot értek el. Ennek a gyengélkedésnek elég komoly tényezője a Pats támadófal állapota. Cole Strange (térd) kihagyta a Cowboys meccset, helyére az újonc Atonio Mafi került. Trent Brown és Mike Onwenu szintén sérülés miatt hagyott ki több snap-et, és a fal inkonzisztensen játszott, az együtt gyakorlás hiányában szinte semmi összhang nem volt a srácok között. Nem lesz könnyű jól támogatni a futást a kemény és fizikális Saints front ellen.

      Előny : Saints
 

 


Amikor a Patriots passzol 

      A Saintsnek nemcsak a futásvédelme, de a secondaryja is a várakozásokon felül teljesít idén, hatékonyan tudták korlátozni az ellenfelek passzjátékát is. A New Orleans secondaryjának lelke a top corner Marshon Lattimore, akinek  vezetésével az egység megkeseríti az ellenfelek életét, amit mi sem bizonyít jobban, hogy ebben a szezonban már öt interceptiont jegyeztek. A Saints a Tampa Bay elleni múlt heti vereség alkalmával nélkülözte a kezdő corner Paulson Adebót combhajlító, és a safety Jordan Howdent ujj sérülés miatt, de úgy tűnik mindketten visszatérhetnek a Patriots elleni mérkőzésre. A veterán safety Tyrann Mathieu kiválóan dolgozik hátul, a Saints védelem coverage munkája komoly kihívás elé fogja állítani a Patriots passzjátékát, azt, amely amúgy is nehezen tudott beindulni eddig. 
      Mac Jones pályafutása egyik legrosszabb mérkőzésén van túl, Bill Belichick a harmadik negyedben le is ültette a kispadra, miután megdobta második pickjét is. A tight end Hunter Henryt leszámítva nem tudta egyik elkapójával sem értette meg magát igazán, a támadófal pedig a szezon nagy részében elég gyenge védelmet tud csak biztosítani neki. Mindez egy olyan passzjátékot eredményezett, amelyet gyakran már csírájában elfojtott az ellenfelek védelme, Jonesnak menekülnie és kapkodnia kellett, amiből nem sült ki túl sok jó dolog. A New Orleans passzsiettetése nem a legjobban teljesített eddig, mindössze 9 sacket gyűjtöttek a szezonban, ennek ellenére Cameron Jordan továbbra is az egyik legjobb defensive end a ligában. A Saints védőfalával szemben nem lesz könnyű feladata a Pats megtépázott támadófalának.

      Előny : Saints

 

 

Amikor a Saints fut

      A Saints futójátékának sem mentek jól a dolgok ebben a szezonban eddig. Jamaal Williams a 3. héten combizomsérüléssel kiesett, és jelenleg is sérültlistán van. De a sérülése előtt is csak kevesebb mint 3 yardot átlagolt futásonként. Tony Jones és Kendre Miller szintén kevesebb mint 4 yardot átlagolnak futásonként, és a Saints összességében egyaránt a 25. helyen áll a ligában a meccsenkénti futott yardok (87,5) és futásonkénti yardok  átlaga (3,5) tekintetében is. Viszont visszatért Alvin Kamara, miután letöltötte hárommeccses eltiltását, és ez magasabb szintre is emelte a New Orleans futójátékát. A múlt héten Kamara életet lehelt a Saints futójátékába, 11 futással 51 yardot termelt a Bucs védelme ellen. 
      De a New Englandhez hasonlóan a Saints is küszködött a támadófallal és a futás támogatásával. Cesar Ruiz guard agyrázkódás miatt kihagyta a Bucs-meccset, és a cseréje Andrus Peat is kénytelen volt korán távozni a Bucs elleni meccsből, mivel ő is agyrázkódást szenvedett. Ryan Ramczyk és Trevor Penning tackle-ök szintén küszködtek, különösen Penning teljesítménye volt kritikán aluli. Ez sok negatív futást eredményezett a New Orleans számára, amely remélhetőleg lehetővé teszi  a Patriotsnak is, hogy megfékezze a Saints futójátékát. Az egyik elem, amit szem előtt kell tartani, az a svájci bicska Taysom Hill, aki mellesleg vezeti a csapatát a futásokban, 20 futásból 101 yarddal. Hill hatékony szituációs játékossá vált az elmúlt években, pláne, ha az irányító helyére áll fel, a futkorászós irányító pedig köztudottan az egyik kriptonitja a Patriots védelmének, és ez komoly gondokat okozhat. Már a védelem sem a legerősebb összeállításában tud felállni sajnos, de ennek ellenére remélhetjük, hogy képes lesz a Pats védelme hatékonyan korlátozni a New Orleans futójátékát.

      Előny: Patriots

 

w5p1

 

Amikor a Saints passzol

       Ezt a párosítást már egy kicsit nehezebb most megjósolni, mivel a Patriotsnak is meggyűlt a baja a sérülésekkel a védelemben. A secondary megtizedelődött, legutóbb az újonc Christian Gonzalez esett ki, a szezon előtt mélynek és minőséginek gondolt corner sorunk lényegében elfogyott. Vállsérülése korán véget vetett a Dallas elleni szerplésének, és Jonathan Jones (boka), Jack Jones (combhajlító) és Marcus Jones (váll) sem tudott pályára lépni az elmúlt hetekben. Jack Jones a héten visszatérhet IR-ről, Jonathan Jones pedig az elmúlt két hétben edzett már korlátozottan, így akár mindketten is visszatérhetnek a héten. Viszont Matt Judon kiesésével a pass rush is jelentős visszaesést fog szenvedni, ami ha tényleg így lesz, akkor az további nyomást gyakorol a coverage játékosokra is.
      Annak ellenére, hogy Derek Carr nem játszik valami jól, és a Saints passzjátéka jelentős nehézségekkel küzd, van ennek a támadósornak néhány tehetséges célpontja. Chris Olave (23 elkapás, 306 yard) az egyik legjobb fiatal elkapó a ligában, Michael Thomas (22/219) pedig az utóbbi időben kezd egyre jobban formába lendülni. A sebességet Rashid Shaheed (12/185) jelenti a New Orleansnál, ő komoly fenyegtés a nagy játékokra, nagyon oda kell majd rá figyelni. Carr és a Saints passzjátékának a legnagyobb problémája a Patshez hasonlóan a támadófal passzvédelme volt. Az irányító már 13 sacket volt kénytelen benyelni, amelyek közül az egyik a Green Bayben elszenvedett 3. heti vereség alkalmával Carr vállsérülését is okozta. Carr a Tampa ellen fájós vállal is vállalta a játékot, de ennek meg is lett az eredménye: mindössze 127 yardot dobott és csak három mezőnygólt tudott szerezni a Saints. A New Orleans passzjátéka a 21. helyen áll a ligában, átlagosan 197,8 yardot passzolt meccsenként Carr. 
      Ha egyik Jones sem tér vissza a kezdőbe (feltehetőleg J.C. Jackson viszont visszatér - szerk) a New England védelmébe, akkor a Patriotsnak gondjai lehetnek Myles Bryant és Shaun Wade miatt, akiknek Olave és Thomas ellen kellene helytállniuk. De tételezzük fel, hogy egyikük vagy mindketten visszatérnek, ez esetben pedig ezt a passzjátékot a New Englandnek tudnia kell majd korlátoznia.

         Előny : Patriots

 

 


Speciális csapatok

      Mindkét csapat újoncokkal érkezik a mérkőzésre mindkét rúgó poszton, ráadásul a támadósorok gyengélkedése miatt mindkét csapatnál eléggé sokat foglalkoztatják a puntereket. A New Orleans puntere Lou Hedley bár újonc az NFL-ben, már 30 éves, korábban ausztrál focit játszott, és draftolatlan szabadügynökként szerződött a Saintshez. Eddig 21 puntot kellett elrúgnia, amelyekből nyolcszor a 20-ason belülre érkezett a labda, és csak egyből lett touchback. A Pats újonc puntere Bryce Baringernek csak eggyel több próbálkozása volt, 22 alkalommal rúgott, és 11-szer talált be a 20-ason belülre.
    A Saints kickere Blake Grupe 10-ből 9 mezőnygólt szerzett eddigi pályafutása során, de az az egy hiba sokba került a csapatának. A 3. héten a Packers ellen elszenvedett 18-17-es vereség utolsó két percében egy 46 yardos potenciálisas győztes field goalt küldött el a kapu jobb oldala mellett. A Pats kickerének, Chad Rylandnek a hét próbálkozása közül nem sok könnyű rúgása volt, de az újonc Dallasban kihagyta a harmadik mezőnygólját is, egy 52 yardost, ami szintén jobbra tévesztette el a kaput.
      A Patriots  speciális egysége egészen pofásan nézett ki a szezon elején, de a Dallas ellen többször is megégették az egységet. Egy punt közben elkövetett holding szabálytalanság elkerülhető lett volna, és a Cowboys meglepte őket egy fake extra pont rúgással, amiből megcsinálták a két pontot. A végeredménybe nem sokat számított, de bosszantó volt, a Dallas okosan használta ki és fordította ellenünk Brenden Schooler agresszivitását. 
      A New Orleansnél Rashid Shaheed hordja vissza a puntokat és a kirúgásokat is, rá oda kell majd figyelni, mert már van egy 76 yardos touchdown visszahordása is. A Patriots ezzel szemben szinte semmit sem tudott eddig kihozni a returnjátékából, különösen hiányzik innen Marcus Jones.

     Előny: Saints

 

 

w5p2

 

Érdekességek
 

  • A Patriots elnök-vezérigazgatója, Robert Kraft első meccse a csapat tulajdonosaként egy 1994-es előszezoni mérkőzés volt a Foxboro Stadiumban a New Orleans Saints ellen. A Patriots 24-6-ra nyerte azt a meccset.
  • A két csapat ezen a héten 16. alkalommal találkozik egymással. Utoljára 2021. szeptember 26-án játszott egymással a Pats és a Saint, akkor 28-13-as Saints-győzelemmel végződött a találkozó a Gillette Stadiumban.
  • A Patriots 10-5-re vezet az eddigi sorozatban. A Patriots 5-4-re áll a New Orleans ellen hazai meccseken, ebből 2-1 a Gillette Stadiumban.
  • A Patriots a csoportok átrendezése, vagyis 2002 óta 63-25-ös mérleggel rendelkezik az NFC csapatai ellen, ami a legjobb konferenciaközi mérleg az NFL-ben ebben az időszakban.
  • Korábbi Patriots játékos New Orleansban Lynn Bowden elkapó, míg régebben a Saintsnél játszott WR Ty Montgomery II (2020-21) és RB Coach Vinnie Sunseri (2014-15).
  • Josh Uche 10 yardos zsákolásával a Dallas elleni meccs második negyedében azt jelenti, hogy már zsinórban 23 meccs óta szerez a Pats legalább egy sacket meccsenként A Patriots sack-sorozata holtversenyben a harmadik a Carolinával, a Kansas City (24) és a Baltimore (25) mögött.
  • Bill Belichick nem szerezte meg a múlt héten a 300. alapszakasz győzelmét. Talán most.
  •  Az újonc Bryce Baringer vezeti az NFL-t 11 darab 20 yardoson belüli puntjával. Ha így folytatná, akkor az év végére 47 ilyen puntja lenne, ami az NFL örökranglistáján a második helyre lenne elég, míg a Patsnél ez abszolút rekord lenne, most Jake Bailey tartja ezt a rekordot a csapatnál 36 ilyen punttal, még 2019-ből.

 

 


Sérülésjelentés


(október 5.)
 

Patriots
Nem edzett : Christian Gonzalez (váll), Matthew Judon (könyök)

Korlátozottan edzett : Christian Barmore (térd), Cody Davis (térd), Trey Flowers (térd), Davon Godchaux (boka), Jonathan Jones (boka), Ty Montgomery (betegség), Riley Reiff (térd), Rhamondre Stevenson (comb), Cole Strange (térd), Shaun Wade (váll)

 

Saints
Nem edzett : Juwan Johnson (vádli), Lonnie Johnson (combhajlító), Jimmy Graham (pihenés), Andrus Peat (agyrázkódás)

Korlátozottan edzett : Paulson Adebo (combhajlító), Derek Carr (jobb váll), Ryan Ramczyk (pihenés/láb), Landon Young (csípő)

Újra teljes edzésmunkát végzett  : Bryan Bresee (betegség), Erik McCoy (térd), Foster Moreau (boka)

 

 

 

 

A meccs esélyese a fogadóirodáknál nagyon szűken a Patriots,

a csapat 1-2 pont közötti favorit, 38-40 összpontszám mellett.

 

 

 

 

w5gp

 

 

 

 

forrás: patriots.com

Hozzászólás

Végre 7-es kezdés, bármi is lesz, ez Up. Igazából ameddig a csapat se nem jó, se nem játszik élvezetes, nézhető meccseket - primetimeba amúgy sem vagyunk valók -, addig nyugodtan lehetne minden meccs 7-kor, ami nem érinti a nyugati partot. Emlékszem a Lionsnak volt vagy 3 olyan szezonja zsinórban, amikor minden héten 7-kor kezdtek.

Persze mohó nem vagyok, most elég ha egy gyötrelmes, színvonaltalan meccsen valahogy meglesz a W. Ha a támadósor véletlenül kinéz majd valahogy akár annak hatására, hogy a defense gyengül, az már Up II. Szóval, ja. Meglátjuk. 

Gonzalez IR (Judon egyelőre nem!), Reiff az 53ban,Pharms felemelve a PSből

PP-n van egy cikk, miszerint a reális visszatérés Judonnál decemberre várható. Az alapján akár IR-re is kerülhetne.

A csúnya W is W, csak legyen meg! Go Pats!

 

És a csúnya L is L

Szeretném hallani Topin fő….tól, hogy akkor milyen pozitív konzekvencia vonható le eme csodálatos eredményből. Mit mondanak a számok? :DDD

Rettentő fontos volt a "fő..."-t odaírni ugye? Szükség van egy ilyen mérkőzés után arra, hogy ingerült kommenteket kelljen törölni a szerkesztőknek?

A szokott helyen olvashatod majd, ha már így rám cuppantál, mint fő..ra.., de lehet nem viszonzom a közeledést pajti..