Beharangozó 9. hét: Patriots @ Ravens

Kép
patsravens

A New England Patriots (8-0) a Browns ellen is győztesen hagyta el a pályát, így már biztos, hogy idén sem végez negatív mérleggel a csapat. A következő ellenfél a Baltimor Ravens (5-2) csapata lesz. A mérkőzés magyar idő szerint hétfő hajnali 2:15-kor kezdődik és a Sport2 élőben közvetíti.

 

A Patriots a Cleveland Browns 27-13-mas legyőzésével tehát megszerezte 8. győzelmét a szezonban és a 2.-at az AFC Északi csoportja ellen. A következő ellenfél, a Ravens, ugyancsak ennek a csoportnak a tagja. A mérkőzést a Sunday Night Football keretein belül rendezik meg és egy győzelemmel zsinórban a 19. szezonban zárhatnák az évet pozitív mérleggel, ami a leghosszabb ilyen sorozat az NFL egyesülése, vagyis 1970 óta.

 

A párosítás története

A Patriots és a Ravens 9 alkalommal találkozott egymással az alapszakasz során és további 4 alkalommal a rájátszás során. Köztük volt zsinórban 2 AFC döntő is a 2011-es és a 2012-es szezon során. A Ravens egyébként 1996-ban alakult, azok után, hogy a helyi csapat Clevelandbe költözött.

Érdekesség, hogy mind a 4 rájátszásmérkőzést a Gillette Stadionban játszották a csapatok. Az alapszakasz során a Patriots mérlege 8-1 a Ravensel szemben, azonban a rájátszásban már csak 2-2.

A két csapat utoljára a 2016.-os alapszakasz során találkozott egymással, a Patriots 30-23-ra tudta legyőzni ellenfelét a Gillette Stadionban.

Utoljára Baltimorban 2013. december 22.-én találkoztak a felek, ezt a mérkőzést is a Patriots nyerte, ekkor elég magabiztosan, 41-7 arányban.

A mostani mérkőzés a 4. főműsoridős mérkőzése lesz a csapatoknak.

A Rájátszás során először a 2009-es szezon során találkoztak, ekkor a Wild Card körben a Ravens 33-14-re le tudta győzni a Patriotsot. A következő összecsapásra sem kellett sokat várni, a 2011.-es AFC döntő során a Patriots 23-20-ra le tudta győzni ellenfelét. A 2012.-es AFC döntőben aztán vissza tudott vágni a Ravens egy 28-13-as győzelemmel. Az utolsó rájátszás mérkőzésük pedig a 2014-es AFC elődöntő volt, amit a Patriots 35-31-es megnyert.

 

Amikor a Patriots fut

A Ravens védelme eddig nem muzsikál jól idén, azonban az egyetlen üde színfoltja az egységnek a futás elleni védekezésük. Mindössze 84.3 yardot engednek az ellenfeleknek a földön, ami a 3. legjobb az NFL-ben. A Front7 elég jól muzsikál, annak ellenére, hogy több kulcsjátékost is vesztettek a szezon előtt és közben. Matthew Judon az egység vezére, akihez csatlakozott LJ Fort és Josh Bynes. Tyus Bowser és Patrick Onwuansor segítségével sikerült stabillá tenni a futás elleni védelmet. Mindeközben Sony Michel továbbra sem kápráztatja el a szurkolókat. Múlt héten a Browns ellen jól kezdett, azonban utána "sikerült" neki visszaállni az idei formájára. Mindössze 3.3 yardot átlagolt kísérletenként. Rex Burkhead is visszatért a pályára egy hónap kényszerpihenő után, azonban ő sem volt sikeresebb a futójátékban. A támadófal ezúttal Shaq Masont is nélkülözte, és ezen a héten sem biztos a játéka.

Előny: Ravens

 

Amikor a Patriots passzol

Mint említettük, a Ravens védelme nem játszik jól idén és ennek két oka van: nem tudnak nyomást helyezni az irányítóra és a rengeteg sérülés a hátsó alakzatban. Ez egy elég kegyetlen kombináció és ez meg is mutatkozik a statisztikákban. A Ravens mérkőzésenként 265 yardot enged az ellenfeleknek és mindössze 12 sacket szerzett 7 forduló alatt. Mind a kettő adat a 26. legjobb a ligában. A sérülések nagyon nehéz helyzetbe hozták őket, Jimmy Smith a 7 mérkőzés nagy részét kihagyta térdsérülés miatt, míg Tony Jefferson, DeShon Elliott és Tavon Young az egész évre kidőltek. Azonban van ok az optimizmusra Baltimorban mivel Smith egyre közelebb van a visszatéréshez, illetve a csapat egy csere során megszerezte Marcus Peterst. Peters egyből a kezdőben találta magát, amit meg is hálált egy Pick6-el. Earl Thomas is egyre otthonosabban mozog a védelemben, így fejlődést várhatunk az egységtől a szezon 2. felében. A Patriots mutatott életjeleket a passzjátékban, azonban ez általában abból állt, hogy Brady megtalálta a labdával Julian Edelmant. Ez változhat azok után, hogy a csapat megszerezte Mohamed Sanut és ahogy az elkapó felveszi a ritmust, nagyot lendíthet a passzjátékon. Remélhetőleg Mason játékra alkalmas állapotban lesz, ezzel feljavítva a fal munkáját és akkor nem okozhat gondot a labda mozgatása a levegőben.

Előny: Patriots

 

Amikor a Ravens fut

Idén nem sokszor fordult elő, hogy az ellenfél előnyt élvez a Patriots védelmével szemben, azonban most erről van szó, ha a Ravens futójáték vs Patriots futás elleni védelmét nézzük. A Ravens futójátéka egészen különleges és ez az egyetlen terület a Patriots védelmében ami nem az. A Ravens vezeti a ligát futott yardokban és futott yardokban kísérletenként. Ezenkívül összességében is a 2. legtöbb yardot teszik meg és ez nagyban köszönhető Lamar Jackson dinamikus játékának. Jackson az egyik legtöbb yardot futó játékos a ligában, és nem csak az irányítókat tekintve, hanem összességében. 83 kísérletből 576 yardot tett meg eddig. Jackson nem csak menekülés után futja meg a yardokat, hanem a támadókoordinátor sokszor hív rá játékokat. Ha épp nem Jackson fut, akkor Mark Ingram. Ő 4.7 yardot átlagol és már van 7 TD-je is 470 futott yard mellett. Ez a duo rengeteg yardot szerez a földön és ennek köszönhetően a csapat képes kontrollálni az órát. A Patriots védelme összességében elképesztő idén, azonban esetenként kihagy a futójátékkal szemben. A védelem ugyan a liga elitben van ha a mérkőzés alatt engedett yardokat nézzük, azonban ha a kísérletenként megtett yardokat, akkor már csak a középmezőnyben van. A Patriots még nem találkozott ilyen dinamikus irányítóval, így akár még gondokat is okozhat, ha Belichick nem talál ki valamit ellene.

Előny: Ravens

 

Amikor a Ravens passzol

Ebben a párharcban klasszisokkal jobb a Patriots, vagy legalábbis ez lenne a papírforma. A Patriots már 19 INT-et szerzett, ami a legtöbb a ligában, miközben a Ravens passzjátéka elég gyengén teljesít. Jackson nem tarozik a pontosabb irányítók közé, annak ellenére sem, hogy fejlődött ebben a tekintetben. A Ravans szereti használni a TE-jeit, hogy könnyű célpontokat adjon az irányítónak. Mark Andrews 36 elkapásból 449 yardot szerzett eddig idén és őt egészíti ki Hayden Hurst és Nick Boyle. Az elkapó szekciót az újonc Marquise Brown és Miles Boykin illetve a veterán Willie Snead alkotják. Annak ellenére, hogy mennyire bizakodóak lehetnek a fiatalok miatt Baltimorban, most először fognak szembetalálkozni egy olyan mély és tehetséges passz elleni védelemmel, mint amilyen New Englandban van. Stephon Gilmore idén is All-Pro szinten játszik. Az egység labdaszerző képessége már több mérkőzést is eldöntött idén és Jackson tapasztalatlansága miatt könnyen előfordulhat ezúttal is.

Előny: Patriots

 

Sérültjelentés

Kérdéses a játéka:

RB Rex Burkhead - láb
S Patrick Chung - sarok/váll
WR Julian Edelman - mellkas/váll
TE Ryan Izzo - agyrázkódás
TE Matt LaCosse - térd
G Shaq Mason - boka
WR Gunner Olszewski - boka/combhajlító
RB James White - lábujj

 

forrás: patriots.com

Hozzászólás

OFF

Gordon Seattle-ben! 

Érdekes meccs lesz, az biztos. Gyakorlatilag Jacksont és Ingramet kell kontrollálni valahogyan, a többit a SEC megoldja. Nagyon kíváncsi leszek, hogy BB  mit fog kitalálni a NAGYON futkározós hajlamú, hozzá veszett gyors és olajos hal síkosságú irányító ellen. Ráadásul a blokkoló munkájuk is világszám. A front embereinknek fel lesz adva a lecke, az biztos, eggyel komolyabb koncentrációra lesz szükség mindenkitől. Remélem Collins bombaformában lesz és a vezetésével bezárjuk a futó réseket. 

A legutóbbi Baltimore meccsen Lamar félelmetesen jól játszott, legalábbis ami a futásait illeti. Rendkívül gyors, rugalmas, egy pillanat alatt változtat irányt. Ez persze önveszélyes is, de egyben nagyon közveszélyes. Nem biztos, hogy ilyen megoldásokkal hosszú életű lesz, de most még nagyon él. Nehezen tudom elképzelni, hogy hogyan fogja meg az a védelmünk, amelynek a Browns futásai is elég sok gondot okoztak.

Az lenne most már a kívánatos, hogy az eddig magukhoz képest gyengébben játszó támadóink végre mutassanak egy nagy játékot, szórják meg őket. És akkor hiába fut Lamar, nem ér utol bennünket.

Soha nem volt kedvemre a szaladgálós QB-k ellen látni a csapatot. Remélem, BB kifőz valamit, és limitáljuk a futójátékot. Ahogy olvasgattalak benneteket, ez el is dönti a meccset. Nem nagy okosság, de ha a D nem betlizik, az O fejlődést mutat, akkor jó eséllyel meglesz és nem egy-két ponttal.

Tavaly a KC-t 2x megfogta a csapat, és Mahomes eléggé kimaxolja a futkorászást. Ráadásul itt "csak" a futásra kell figyelni, a passzjátékra kevésbé, míg a KC-nél az is elég durván bejátszott. 

Ezzel együtt igazad van, általában nem fekszik a csapatnak az ilyen stílusú irányító.

 

Amúgy N'keal Harry-vel mi a helyzet? Nagy a csönd körülötte.

Már vagy négy mérkőzés előtt megjósoltam, hogy majd most szétfutjuk Őket. Hátha most végre bejön!

Simán nyerünk 10-15 ponttal. Nem lesz izgalmas meccs.

Ez a Ravens csak egy csapat a középmezőnyből, nagy jó indulattal annak az elejéből. Mindenki mondja hogy ez mekkora teszt lesz. Szerintem semekkora. Ha a fiúknak nem a jövő heti pihenőn jár az esze simán nyerünk ha igen szorosan kikaphatunk, de ezekből messzemenő következtetést levonni felesleges. Hetek óta annyit játszunk amennyi kell a győzelemhez egy centivel sem többet. Ha kikapunk az se baj legalább le kerül a napirendről a veretlen szezon...

Inkább mondja már el valaki miert küldtük el Gordont? Ez jobban érdekel mint ez a meccs. Ráadásul a seahawks vette fel. Wilson nem panaszkodhat a célpontjaira és ő bármikor képes megnyújtani úgy a játékot hogy Gordon elmenjen a hosszúra. Láttuk már ezt SB-on ahol egy bazi nagy mákkal nyertünk. Vicces lenne látni hogy idén megismétlődik...

 

 

Majdnem teljesen egyetértünk. De a SB-on az igazi nagy mák a végén az a Lockette-féle "elkapás" volt. Semmi képpen nem nevezném mákos győzelemnek részünkről. De nézőpont kérdése és ez szerintem annak idején úgyis ki lett vesézve.

Az a Lockett (mint írtátok, Kearse) elkapás a szokásos incredible elkapás volt a SB-on. Csak a Giants-nél teljesen megszívtuk vele, itt még jött a "kihallottróla" Butler steal. Felejthetetlen. Akkor a liga legjobb védelme volt a LegionBoom, most ezt a címet Mi bitoroljuk, csak Boogeyman-ként. Ha valaki még nem tudná: A Boogeyman egy 2005-ben bemutatott horrorfilm Stephen T. Kay rendezésében. A Boogeyman szó a mumusra utal. Találó. :)

Az a földön fekve kapálódzó "mákos" 33 yardos elkapás Kearse nevéhez fűződik 1:14-el a vége előtt, s így 38 yard-ról eljöttek 5 yard-ra.

Az tény, hogy az elkapás volt mákos. Amit Butler csinált, az edzésen gyakorolt séma volt. Most Lamar Jacksont kell valahogy limitálni (egy kémet kellene ráállítani) és akkor nem lesz baj.

Nem is értem hogy csúszott olyan sokáig

ha a sérülés nem komoly akkor Wilson meg egy komoly elkapót kapott Metcalf és Lockett mellé.

 

Nem igazán villogott idén. Cserébe sérült és komoly rizikót jelent, hogy bármikor visszaeshet a függőségébe. Szerintem a legtöbb csapat azt is figyelembe veszi, hogy ha a Pats nem tudta kiaknázni a képességeit, akkor valószínűleg nem lehet könnyű eset. 

A csapatnál itt van Harry, akinek hasonló testi adottságai vannak, mint Gordonnak, viszont olcsóbb és nem kell attól félni, hogy eltiltják. Felteszem ha játszani fog végre, annyit hozzá tud adni az O#-hez, mint Gordon tette idén (legalábbis remélem, és tippre a vezetőség is ebben bízik). És persze most érkezett Sanu erősítésnek, akitől én sokat várok már a Ravens ellen is, de az év végére illene minimum 2. számú elkapóvá kinőnie magát. 

Ravens ellen Jacksont kell passzra kényszeríteni nincsenek top elkapó és szoros őrizet mellett passzol pontosan.

BB mindig az ellenfél legjobb játékát akarja elvenni reméljük hogy sikerül. 

A Ravens D futás ellen eddig jó volt passz ellen sebezhetőbbnek tűnik ha Brady megtudjuk védeni akkor Sanu Dorsett Watson Edelman elkapósorral nem lehet baj. 

Érdekes, hogy a hozzászólók többsége szerint ez a meccs Jackson futásának semlegesítésén múlik. Szerintem legfeljebb azon is! Meg a passzain is (TB 65%, LJ 63%), meg a liga legjobb rúgóján (100%-os), meg az igen jó HC-ukon, meg a liga legjobb futó offense-én, meg az igen jó futás elleni védelmükön (velünk állnak kb. holtversenyben a 3. helyen), meg a liga top5-ös ponterősségükön, meg a hazai pálya közönségén/bíráskodásán stb. Igen, a pillanatnyi helyzet az, hogy egy AFC kontender csapattal fogunk játszani, akiket hiba lenne lebecsülni, legalább 6-8 remek játékosuk van. Természetesen idegenben sem legyőzhetetlenek, mert Mi sem vagyunk akárkik. Go Pats!!!

Viszont nem a Liga legjobb sec-je ellen dobált eddig. Még elég rutintalan játékos, akiket BB szeret szétszedni az "egzotikus" blitz formációival. 17-szer sackkelték idén, ami azért nem egy szép stat (TB 13sack, pedig folyton szidjuk az O falat). Szerintem benne van a pakliban, hogy ugyanolyan terrorban lesz, mint az eddigi ellenfeleink. 

Ehhez képest a Ravens backfield elég gyenge. Tudtommal a liga végén "kullognak". Szóval ha nem feltétlenül futással kell megnyerni ezt a meccset és ha valaki képes passzokkal meccset nyerni az a Pats. 

A Pats taktikája általában a legerősebb fegyver semlegesítése, ami a Ravensnél a futás. Viszont mivel passban nem túl erősek, szerintem ez megoldható lesz (legalábbis kontrollálható). Csak futással nem hiszem, hogy több pontot szereznek, mint a Patriots, főleg, ha a sec.-jük tényleg sebezhető.  

Szóval én azért a Pats-t tartom esélyesebbnek. de majd meglátjuk. Remélem jó meccs lesz és kicsit elhallgattatja a vészmadarakat, mert a csapból is az folyik, hogy majd a Ravens elkapja a Pats-t, mert nem is olyan jók, csak a sorsolás volt könnyű...

"Érdekes, hogy a hozzászólók többsége szerint ez a meccs Jackson futásának semlegesítésén múlik."

Igen,lehet érdekes,de szerintem egy kulcs a W-hez. A 2. O a 1. D ellen. És a futás elleni védelmünk (26) nem a legjobb a liga 1 futó csapat ellen. Ellenben a passz védelmük sehol nincs. Erre kell operálni, mondom én, mint fotel szurkoló. A futást fogják, ne most akarjon Nr 26 statot javítani. Bár nem lepődnék meg BB ezen húzásán. Pasz és pasz. Sanu jó lesz. Nyerünk, gyerünk!

 

Boogeymen! Boogeymen! LFG!!!!