Bill Belichick sajtótájékoztatója 2023.07.25.

Kép
Bill Belichick sajtótájékoztató

Az idei edzőtábor kezdete előtt, a vezetőedző, Bill Belichick tartott egy sajtótájékoztatót. Íme ennek a leirata:

BB: Készen állsz az edzőtáborozásra itt? Jó elindulni, mindig jó elindulni. A csapat nagy része ma érkezik, és az elmúlt napokban körülbelül 40 játékossal dolgoztunk itt. Jó volt elkezdeni ezzel a csoporttal, és jó lesz, ha a következő napokban mindenki kint lesz. Nyilvánvaló, hogy ez egy folyamat a beilleszkedés és a dolgok beindítása, de a ligával már megvan a menetrendünk, ami az edzésidőre és az edzési protokollokra vonatkozik, szóval ezen fogunk dolgozni, és jövő héten készen állunk arra, hogy felvegyük a védőfelszerelést, kimenjünk, és elkezdjük az igazi edzőtábort. Ez egy jó felépülési folyamat, és jó, hogy elindulunk.

K: Az a körülbelül 40 játékos, akik már bent vannak, hogyan jellemeznéd az állapotukat, és hogyan jelentkeztek az edzőtáborba?
BB: Ismétlem, ezt most nehéz megítélni, mert a felkészülési folyamat még tart. Építkezünk, nem hiszem, hogy túlterheltük volna őket. Ez van, ami van, ez még néhány napig így lesz, csak hogy tudd.

K: Bill, júniusban volt egy incidens Jack Jones-szal, akit letartóztattak. Mi a helyzete a csapatnál?
BB: Igen, Jack ott lesz a csapatban. Ez egy jogi helyzet, amit nem tudok kommentálni, ez még folyamatban van.

K:: Tervezi, hogy mellette áll, amíg a helyzet tart?
BB: Erről nem beszélhetek. Ez egy jogi eljárás.

K: Személy szerint hogyan reagáltál erre, eltekintve minden jogi dologtól?
BB: Igen, nem nyilatkozhatok erről, Tom. Szeretnék, de...

K: Várhatóan nagyon meleg lesz a héten. Mit gondolsz erről?
BB: Erre nincs ráhatásunk. Bármi is legyen, az lesz. Nem tudjuk irányítani. Bármit is kapunk, azt kapjuk.

K: Lawrence Guy Sr. nem volt itt a minitáborban. Jelentkezett már?
BB: A játékosok ma reggel jelentkeznek.

K: Várható, hogy ő is jelentkezik?
BB: Igen, azt hiszem.

K: Tudja, hogy jelentkezni fog-e?
BB: Nos, körülbelül egy órán belül megtudjuk. Nem tudom. Még nem voltam bent. Most végzik a fizikai vizsgálatokat. Itt néhány, nem is tudom, reggel 8:30-kor vagy valahol ott kezdődik; én nem csinálok vizsgálatokat. Az orvosok csinálják.

K: Úgy gondolod, hogy a helyzet, ami miatt nem tudott részt venni a tavaszi felkészülésben, megoldódott?
BB: Remélem, hogy igen, majd meglátjuk. Ez a futballszezon. A legtöbb játékos a futballszezonban futballozik. Meglátjuk, hogy mi lesz.

K: Továbbá, a szünetben DeAndre Hopkins is meglátogatott minket, de aztán aláírt a Titanshoz. Mi volt a reakciód arra, hogy egy másik csapathoz írt alá?
BB: Június közepétől mostanáig több játékossal is beszéltünk, most is beszélünk más játékosokkal, szóval az évnek ebben az időszakában sok mozgás van a játékoskeretben.

K: Volt csalódás, vagy hogy éreztétek magatokat, amikor láttátok, hogy egy másik csapathoz megy?
BB: Olyan, mint a több száz másik játékos, akikkel az év folyamán foglalkozunk. Nagyon sok helyünk van a játékoskeretben, néhányan ide szerződnek, néhányan pedig máshova. Ha van egy megállapodás, akkor van egy megállapodás. Amikor nincs, akkor 31 másik csapat van.

K: Milyen érzés, hogy Aaron Rodgers idén a divízióban van?
BB: Nos, ő nyilvánvalóan egy nagyszerű játékos. Jelenleg csak az edzőtáborunkra koncentrálunk, és arra, hogy a csapatunk a lehető legjobban csinálja a dolgokat. Nem aggódhatunk túl sokat a másik 31 csapat miatt.

K: Ő egy nagyszerű irányító, volt olyan szint, amikor filmet vetítettetek róla, vagy mindannyian elkezdtetek gondolkodni rajta?
BB: Nézd, minden csapat vett fel játékosokat, draftolt játékosokat, adott hozzá játékosokat a játékoskeretéhez. Nincs olyan játékoskeret, amelyik ugyanolyan lenne, mint tavaly. Mind a 32 játékos más. Szóval, ahogy kapunk információkat, meglátjuk, hogy alakulnak a dolgok. Van még néhány csapat a menetrendünkben előttük, akikkel foglalkoznunk kell, de amikor a Jetshez érünk, akkor a Jetshez érünk.

K: Visszatérve arra, amit tavasszal tettél, hogy felkészülj arra, amit most csinálsz, mit figyeltél meg a csapatodtól, ami miatt optimista vagy, hogy egy jó szezon állhat előttetek?
BB: Nos, csak napról napra haladunk. Amit tavasszal csináltunk, sok mindent elértünk, van néhány dolog, amivel foglalkozni kell. Csináltunk néhány dolgot az itt lévő játékosokkal az igényeik, a konkrét helyzetük és az alapján, hogy miért voltak itt, ami szerintem hasznos volt számukra. Most, hogy mindenkit megkaptunk, folytatjuk a tavaszi folyamatot, az OTA-kat és a veterán minitábort, hogy befejezzük a többi ilyen típusú munkát, nyilvánvalóan a nem edzett, OTA-tempójú gyakorlatokat, amíg készen nem állunk és nem vagyunk képesek kontaktgyakorlatokat tartani, ami a jövő héten lesz.

K: Tegnap két szerződést is aláírtatok, mi tűnt ki számodra Diego [Fagot] és Jalen [Hurd] közül?
BB: Szeretnénk velük együtt dolgozni.

K: Mennyire változtattok évről évre a megközelítéseteken, ami a tábor felépítését illeti, ezt fogjuk csinálni a menetrendet illetően, ezt fogjuk csinálni a kondicionálás szempontjából? Folyamatosan finomítanak a dolgokon, és van-e olyan módosítás idén, amit már nagyon várják, hogy logisztikailag hogyan fog működni?
BB: Igen, azt hiszem, minden évben felülvizsgáljuk. Nyilvánvaló, hogy az évek során számos változás történt a tábor felépítésében, hogy hány edzést lehet tartani, milyen típusú edzéseket lehet tartani, mit lehet csinálni az edzéseken, stb. Az első évemben július 5-én mentünk edzőtáborba, az első mérkőzés szeptember 21-én volt. Hat előszezoni mérkőzésünk és három előszezoni edzőmeccsünk volt, szóval természetesen ez más. A Giantsnél nem is tudom, volt vagy 50 edzésünk az első meccsünk előtt. Teljes felszerelésben. Szóval, ez van, ami van. A dolgok megváltoztak, így mi is változunk. Mindig megnézzük, hogy mit csinálunk, mindent, legyen szó edzőtáborról, időbeosztásról, mindenről, és megpróbáljuk értékelni, hogy van-e jobb módja a dolognak. Az új ötletek néha jól működnek, néha pedig visszatérünk a korábbi módszerhez. Megpróbálunk minél hatékonyabbak és eredményesebbek lenni, és a lehető legjobban felkészíteni az edzőinket és a játékosainkat. Ez így van. Folyamatosan értékelünk.

K: Elérkeznek a játékosok egy bizonyos kondicionáláshoz, mert most egy sűrített edzőtábor van, ami talán jobb, mint 1977-ben a Broncosnál?
BB: Igen, nem hiszem, hogy a kondicionálás lenne a kérdés. A végtelenségig futhatsz a pályán, de ez nem igazán futball kondíció. Szükséged van 21 másik srácra, akik szimulálják a futballt és a futball reakcióit. Amíg más emberek nem csinálnak olyan dolgokat, amikre reagálnod kell, amikhez alkalmazkodnod kell, és amiket teljesítened kell, addig ez nem ugyanaz. Hacsak nem vagy specialista, rúgó vagy punter, akkor ezek a képességek egy kicsit jobban átadódnak, de ha részt veszel egy támadó, védő vagy speciális csapatban, egy normál típusú játékban, amíg nincs ott a másik 21 srác, addig nem ugyanaz. A kondició az kondició, de a futball több mint erőnlét. A kondíció része, de a reakciók és a kommunikáció a csapattársaiddal, a helyzetek, a távolság és a mezőnyhelyzet, mindezek a dolgok, amíg nem mész ki és nem csinálod, addig határozottan nem ugyanaz. Futni a pályán, jó formában lenni, képesnek lenni pár száz felülésre, meg minden, úgy értem, ez nagyszerű. De amíg nem kezdesz el focizni, nem játszol kontaktfocit, nem játszol reakciójátékot, nem játszol másodpercek töredékeire való időzítést, döntéseket és kritikus végrehajtást, ami a futballnak ezen a szintjével jár, addig nem csinálod, addig nem csinálod. Beszélhetsz róla, amennyit csak akarsz, de ez nem ugyanaz, mintha csinálnád.

K: Edző, csak az edzőtáborozásról szólva, sok csapat még mindig az egyetemi kampuszokat használja. Gondoltál már arra, hogy visszamész, vagy ez most még túl messze van?
BB: Igen, azt hiszem, egyre kevesebb csapat csinálja ezt, de igen, még mindig van néhány. Azt hiszem, ez a csapat egyéni helyzetétől függ. Ismétlem, amikor hat, hét, nyolc hétre mentél el az edzőtáborba, az más, mint amikor két hétre mentél el az edzőtáborba. Most egy hétre megyünk el az edzőtáborba Green Baybe és egy hétre Tennessee-be. Tavaly egy hét Vegasban voltunk. Ha elkezded kivonni ezeket a heteket az edzőtáborból, akkor azok ugyan edzőtáborok, de nem a te létesítményedben vannak. Ez rengeteg mozgást jelent. Amikor lementünk Bryantbe, az egész műveletet oda kell költöztetni. Az konditermet, az edzőtermet, az öltözőt, az összes technológiát, ami akkor még nem volt meg. Amikor én kezdtem, egy csomó filmvetítőnk volt, és egy csomó papír és ceruza. Most, az egész informatikai világ sokkal másabb. Azt hiszem, sokkal nehezebb az egész műveletet átköltöztetni, de nyilvánvalóan megtesszük ezt az idegenbeli meccseken, és néhány más csapatok elleni edzésen az előszezonban. Azt mondanám, hogy logisztikailag ezek nagy költözések.

K: Egy hónappal ezelőtt DeVante Parkerrel szerződést hosszabbítottatok. Mit láttál tőle az elmúlt évben, ami miatt ezt a megállapodást kötötted?
BB: Nyilvánvalóan minden évben beszélünk a csapat azon játékosaival, akik a szerződésük utolsó évében vannak, RFA-k vagy bármi is legyen az, és sikerült megegyeznünk vele, ami nagyszerű, és [Ja'Whaun] Bentley-vel is. Két jó játékos, akiknek a jövőre nézve is szerződésük van, szóval ez nagyszerű. Örülünk, hogy mindkét játékossal sikerült megegyeznünk.

K: Hogyan láttad Ja'Whaun-t fejlődni az évek során?
BB: Nagyon folyamatosan és következetesen fejlődik. Kihagyott egy kis időt, amikor a bicepsze volt, de azóta többnyire nagyon egészséges és tartós. Ő egy jelzőjátékos, nyilvánvalóan nagyobb szerepet vállal a kommunikációban védekezésben Devin [McCourty] nélkül. Ezt egyébként is megtette, de most még egy kicsit jobban fokozta ezt. Valakinek döntéseket kell hoznia védekezésben, így ez most egy kicsit jobban rá hárul bizonyos helyzetekben, és így tovább. A pályán és azon kívül is nagyszerű munkás, vezető, nagyon pozitív hangú, kommunikatív védő, és jó futballista. A játékideje nőtt, nagyobb szerepet kapott a harmadik támadásban, többször lépett pályára. Három évvel ezelőtt talán feleannyit játszott, mostanra ez a szám jelentősen megnőtt.

K: Bill, azt hiszem, tavaly említetted, hogy az edzőtábor első néhány edzése az OTA-k meghosszabbításaként épül fel, inkább beépítés, mint értékelés. Ez idén is igaz?
BB: Igen, abszolút.

K: Tehát, mikor változik ez át inkább értékeléssé?
BB: Amint felvehetjük a védőfelszerelést, és elkezdhetünk valóban versenyezni egymás ellen. Minimális kontaktus a támadóvonalon, ami ezeknek a srácoknak az egész játékuk. Nincs rajtunk védőfelszerelés, így a passzjáték versenyképessége nem az, ami lesz. Az elkapók zavarása, meg ilyesmi. Egyszerűen nem lehet, tudod? Ez minimális.

K: Úgy érzed, hogy jó fejlődést láttál Mac [Jones] és az elkapók részéről az új támadójátékban a tavasz folyamán?
BB: Nos, ismétlem, a tavasz nagy része a tanítás és a beüzemelés volt. Szóval igen, természetesen. Az időzítés javul, ahogy többet csináljuk a dolgokat, de ismétlem, majd meglátjuk. Majd meglátjuk, amikor az igazi verseny elkezdődik. Volt már egy bizonyos fokú ilyen, de ez még nem az, ami lesz.

K: Sok szó esik arról, hogy a játékosoknak mit kell tenniük, hogy kijussanak az edzőtáborból, de mit keresel a segédedzőknél?
BB: Nos, erre való az edzőtábor. Arra való, hogy mindenki dolgozzon azokon a képességeken, amelyeken tavasztól kezdve dolgoznia kell. Csak az edzői képességek átképzése: a szemed, a játékosok tanítása, a dolgok gyors meglátása, felismerése. Attól függően, hogy mi a munkád, ha játékvezetőként vagy pozícióedzőként dolgozol, képesnek kell lenned arra, hogy valós időben lásd, mi történik a labda másik oldalán, és képesnek kell lenned arra, hogy segítsd a játékosokat. Lásd, hogy mit láttak, és javítsd ki őket rajta. Ez is olyasmi, amit ha nem csinálsz néhány hónapig, januártól májusig, akkor nem vagy annyira éber, hogy mit kell tenned minden nap. Nem minden nap, de sokszor. Ez felkészít minket a játékokra és a döntéshozatalra. Ez történik a meccseken. Egy pillantást vetsz a játékra, odamész az oldalvonalhoz, és kijavítod a játékosokat. Ha pontosan látod, és jól tudsz korrigálni, akkor az segíthet a csapatunknak. Így aztán nyilvánvalóan minden tervezés, a tervezési szakaszok, hogy hatékonyan használjuk fel az időnket. Csak ennyi időnk van a pályán, ennyi pillanatunk; minden játék fontos. Ki vállalja, milyen játék, hányszor futtatjuk, mi ellen futtatjuk, és így tovább. Ezek mind részei a csapat felkészítésének a szezonra és a mérkőzésekre. Szóval, mindannyiunknak rengeteg munka vár ránk. A játékosoknak is van min dolgozniuk, de az edzőknek és a szervezetben mindenki másnak is, legyen szó edzőkről, videósokról, felszerelésről, úgy értem, mindig van mit csiszolni...


Forrás: Patriots.com

Hozzászólás

Köszi szépen!

Köszi a cikket.

Imádom Billt. Csak nem szabad releváns infókat várni.

Ő a TOAT.

Troll of All Time. :D