Draft előtti sajtótájákoztató : 6 érdekesség Matt Groh-tól

Kép
Matt Groh

 

Matt Groh több mint egy évtizede kezdett dolgozni a Patriotsnál: 2011-ben scouting assistant-ként ("segéd" játékosmegfigyelő) csatlakozott a csapathoz. Ezután évek alatt végiglépdelve a szamárlétrán, tavaly már a játékosmegfigyelők igazgatója lett, majd a Patriots februárban előléptette Groh-t a csapat játékos személyzeti igazgató-helyettesévé, miután Dave Ziegler eltávozott Las Vegasba, hogy Josh McDaniels vezetőedzővel együtt irányítsa a Raiders csapatát. 


Groh a jelenlegi pozíciójában pénteken először találkozott a médiával egy sajtótájékoztató keretében. Mostanra a személyzeti kérdésekkel kapcsolatos ügyekben lényegében Bill Belichick "jobbkeze" lett, de ahogy pénteken egy kérdésre válaszolva nevetve rámutatott: 
– Természetesen Bill Belichick a GM. Ő a főnök. 

Ennek ellenére ezt a pozíciót Groh megtiszteltetésnek nevezte, miután Nick Caserio, majd Dave Ziegler alatt dolgozhatott az elmúlt években. És mosolyogva beszélt arról is, milyen együtt  dolgozni Belichick-kel.
– Imádom – mondta Groh. – Bármi, amit kér tőlünk, vagy az olyan ötletek és információk, amelyekkel az egyetemi játékosokról rendelkezik az ország különféle iskoláiban meglévő  kapcsolataitól. Egészen elképesztő. Tényleg megtiszteltetésnek tartom, hogy vele, és a többi nagyszerű emberrel együtt dolgozhatok, és azok tekintetében is megtiszteltetés, akik ebben a székben ültek előttem.

Ezzel a munkával együtt jár a draftot megelőző sajtótájékoztató lebonyolítása a csapat nevében. Pénteken Groh közel fél órán keresztül állt a kérdések kereszttüzében, ezzel betekintést engedett a New England idei holtszezonjába. Nézzünk néhány fontosabb részletet belőle:
1.
Groh kétszer is megemlítette Matt Patricia-t, amikor a csapat személyzeti kérdésekkel kapcsolatos lépéseiről beszélt. A legfigyelemreméltóbb említés az volt, amikor Groh-t arról kérdezték, hogy milyen szerepe volt Patricia-nak a Patriots a WR DeVante Parker trade-ben. Groh egyértelműen Patricia-nak tulajdonította, hogy a csapat ilyen gyorsan és hatékonyan tudott lépni ebben a kérdéseben, rögtön azután, hogy a Dolphins megszerezte a Chiefs sztárelkapóját, Tyreek Hillt.
 – A Dolphins nyilván nem tarthatta meg az összes elkapóját ezután, és amikor egy játékos elérhetővé válik, Matt Patricia remek munkát végzett azzal, hogy a lehető leggyorsabban releváns információkat juttatott el hozzánk róla a helyes döntés meghozatalához – mondta Groh. – Így már mi is korán rajta lehettünk az ügyön, és végül nagyon jól sikerült kijönnünk belőle. Nagyon izgatottak vagyunk, hogy itt lehet velünk DeVante.
Groh nem ment bele a részletekbe, továbbra sem tudjuk, mekkora szerepe volt pontosan Patricia-nak abban, hogy Parker végül nálunk landolt, de tekintve, hogy  ez egy csoporton belüli két csapat közötti trade volt, biztosak lehetünk benne, hogy a Dolphins nem könnyen ment bele egy bizniszbe a Patriots-szal. De Groh azt is megemlítette, hogy Patricia értékes segítség volt számára a személyi döntéseknél is, így egyre inkább biztosak lehetünk abban, hogy ez évben az edzői feladatai mellé személyzeti feladatokkal kapcsolatban is van szerepe Matty P.-nek. Belichick megemlítette korábban, hogy Patricia szerepe "széleskörű", és hogy fontos szerepe van az offense oldali edzői stábban. De Patricia-nak az NFL-tulajdonosok találkozóján való jelenléte és a Parker trade-ben kiderült szerepe azt sugallja, hogy jelentős befolyása lesz a végső roster kialakításában is.

dp

 

 

2.
Az idei holtszezonban kétségkívül a QB poszton voltak a legfontosabb mozgások (vagy épp hosszabbítások), de emellett hasonlóan jelentős és elképesztő mozgások voltak az elkapó poszton is. Hill és Davante Adams egyaránt bankot robbantva cseréltek csapatot, beárazva az egész piacon a jobb elkapókat. Röviddel ezután a Bills is gyorsan hosszabbított a liga egyik legjobb elkapójával, Stefon Diggs-szel. Amilyen lassan kezdődött szabadügynökpiac az elkapóknál, úgy pörgött fel a fenti szerződések után.
– Azt hiszem, a szabadügynök piac elindulása után egy rövid ideig úgy tűnthetett mindenkinek, hogy sok csapat inkább a draftról akarja majd megoldani az elkapó kérdést, így a probléma olcsóbb megoldását választva  – mondta Groh. – De aztán hirtelen napvilágra került néhány igazán nagy szerződés, és néhány nap alatt felfordult a piac. Bármelyik csapat, amelyik azonnal bevethető elkapót akart, azonnal rávetette magát a piacra. Nem lehet csak ölbe tett kézzel ülni és várni, és abban reménykedni, hogy sikerül majd kihalászni egy ilyen srácot a draftról. Proaktívnak kell lenned, ha tényleg akarsz szerezni egyet.
Ezt a megjegyzést úgy is értelmezhetjük, mint annak bizonyítékát, hogy a Patriots hajlandó lehet majd még a drafton is agresszíven felcserélni, és lecsapni a draft valamelyik jobb elkapójára. De az is lehet, hogy Groh csak el akarja fogadtatni a Patriots azon lépésének szükségességét, hogy megszerezte Parkert. Akárhogy is, úgy tűnik, Groh is elismeri az NFL legjobb elkapóinak értékét. A hozzáértők egybehangzó véleménye szerint az idei drafton az elkapó class kiemelkedő lesz. Dane Brugler szakértő szerint a top 100 játékos között 12 elkapó is van, így a Patriotsnak bőven lesz választási lehetősége, ha a draftról is szeretne elkapót szerezni.

 

3.
A Patriots két kezdő belső linebackere az előző szezonban egyaránt legalább 255 fontot (116kg) nyomott. Ja’Whaun Bentley-t újraszerződtette a csapat, de a Patriots végül nem ajánlott szerződést a csapat egyik legendájának, Dont’a Hightower-nek. Az egyetlen lépés, amit a csapat a belső linebacker poszt erősítéséért tett, az Mack Wilson megszerzése volt, aki a maga 233 fontos súlyával kisebb, mint egy szokásos Patriots játékos ezen a poszton. Eközben a 2022-es draftosztály legjobb linebackerei közül jónéhány is kisebb az eddig megszokottól. A utah-i Devin Lloyd és a georgia-i Nakobe Dean is kiemelkedő játékosnak tűnik a megfigyelők szerint, pedig Lloyd 240 font alatt van, Dean pedig még 230 sincs.
– Az utóbbi időkben már nincs annyi ilyen nagy méretű linebacker – mondta Groh. – Egyszerűen nem léteznek. A főiskolák kisebbeket akarnak, mert alkalmazkodniuk kell a felgyorsult egyetemi játékhoz, nekünk pedig azt kell elfogadnunk, amit évről évre nyújtani tudnak nekünk. Az egyik évben lehet néhány magas szintű sam linebacker [a `sam` linebacker az erős oldalon, vagyis az ellenfél tight end-jének oldalán felálló linebacker. A másik ("gyenge") oldalon a `will` linebacker áll fel - a szerk]. Más években lehet, hogy egy sem lesz. Ha ilyen játékosra van szükséged, akkor vagy kénytelen leszel felmozogni a drafton, vagy a piacon kell megtalálnod a neked megfelelő játékost.
Ez azt jelentheti, hogy a Patriots arra a néhány játékosra fog vadászni, aki még megfelel a csapat "prototípusának". Esetleg hajlandóak lesznek alkalmazkodni cserébe azért, hogy gyorsabb linebacker-ek legyenek a csapatnál (erről lentebb még lesz szó). De mivel egyelőre úgy tűnik, hogy a poszt valamivel kisebb, de atletikusabb irányba mozdul el, a Patriots-nak esetleg meg kell valamelyest változtatnia a gondolkodását, hogy a legjobb játékosokat szerezze meg erre a pozícióra.

mw

 

 

4.
Groh nyíltan beszélt a csapat sebességével kapcsolatos témáról, amelyet a belső linebackerek edzője, Jerod Mayo is felvetett korábban a holtszezonban.
– Kétségtelenül minden csapatrészben gyorsabbak akarunk lenni – mondta Groh. – Nem csak a védelemben, amelyről sok kritikus szó esett a közelmúltban, de az offense-ben is, és a speciális csapatrészben is. Ez már nem csak a linebacker-ekről szól. És azt hiszem ennek megoldására több módszert is találni fogunk.

Kevés NFL edző elégedett általában a csapata sebességével az évnek ebben a szakaszában, különösen, mivel a liga ki van éhezve az igazán látványos és kirobbanó játékokra és a sok pontos meccsekre. Nyilván senki sem arra számított, hogy Groh majd azt mondja, azt akarja, hogy a Patriots lassabb legyen, főleg nem azután, ahogyan véget ért a szezon Buffalo-ban. De az viszont igazán érdekes, hogy pontosan hogyan gondolkodik a csapat a gyorsulásról.
– Az egész ligában megfigyelhető, hogy különböző posztokról kerülnek be linebacker-nek tekinthető játékosok, például safety-ből átképzett linebacker. Ez minden bizonnyal az egyik módja annak, hogy felgyorsítsuk a játékot, ha másként használjuk ezeket a srácokat. – mondta Groh. – Az a fajta atletikusság, méret és sebesség, ami manapság jellemzi ezeket a srácokat, lehetővé teszi, hogy  bárhol el lehet helyezni őket a pályán, és ez minden bizonnyal az egyik módja az egész védelem sebességének növelésre.


Már láthattuk is a Patriots-ot ebbe az irányba elmozdulni: például Kyle Dugger safety draftolása a második körben, akit utána egy hibrid linebacker-safety szerepben láthattunk a pályán. Néhány hete a csapat szerződtette Jabrill Pepperst, aki ismert arról, hogy képes több poszton is feltűnni a védelemben. Tehát elképzelhető az is, hogy a Pats ahelyett, hogy a kisebb és gyorsabb linebacker-ek felé mozdulna el, inkább a "pozíció nélküli" futballt szeretné játszatni a védelmében, ezzel játékról-játékra nehezebben felismerhetővé téve a védekezését. Peppers utalt is erre, amikor a héten az újságírókkal beszélt:
– Én csak pályára akarok kerülni, és egy olyan lehetőséget adni a stábnak, hogy folyamatosan mozgathat, ezzel elrejthetik a szándékunkat, hogy végül valami teljesen meglepő dolgot csináljunk – mondta Peppers. – Nagyszerű, hogy vannak hasonló képességekkel rendelkező srácok, mert ezzel jól összezavarhatod az ellenfél edzőit és irányítóit. Szeretném ehhez hozzátenni a magam teljesítményét, és versenyezni a többiekkel, hogy megnehezítsem az edzőink dolgát, hogy a legjobb srácokat állítsák pályára.

A Patriots-nak talán nem is kellene különösebb gondot fordítania arra, hogy gyorsabb játékosokat keresnek a drafton, ha a fenti elvek szerint építenék a csapatot. Érdekes lesz látni, vajon Mayo és Groh szavai hogyan válnak valóra a közeljövőben, különös tekintettel a draftra.

draft

 

 

5.
A Patriots némileg furcsa módon az idei holtszezonban nem sokat tett a támadófal erősítésére. Bár újraszerződtették a right tackle Trent Brown-t egy igazán csapatbarát kontraktussal, de eközben elveszítette a csapat a két kezdő guard-ját, Ted Karras-t és Shaq Mason-t is, és eleddig nem pótolták őket igazán minőségi játékossal. A kezdő left tackle Isaiah Wynn szerződése az utolsó évébe lépett. Ráadásul Brown sérüléslistája miatt a jobb oldali tackle pozíció is bizonytalan a 2022-es szezon utánra.
Groh szerint fontos, hogy a Patriots a támadófal egyik posztján se kerülhessen bajba a szezon folyamán, és hogy támadófal pozíciók mindig is prioritást élveztek New England-ben. Miközben a támadófalról beszélt, a sokoldalúságot is hangsúlyozta: még Logan Mankins-nak és Bryan Stork-nak is kellett tackle-t játszania. Tehát, mint mindig a Patriots és a támadófal esetében, minél okosabb vagy és minél többfélét tudsz játszani, annál vonzóbb leszel a draft hétvégéjén.

 

6.
A tulajdonosi értekezleten Robert Kraft kiemelte, hogy csak a draft az egyetlen helyes módja a folyamatosan győztes csapat kialakításának. Csalódott a csapat a 2021 előtti három-négy évben letett draft teljesítményében, de felbátorította Mac Jones, Christian Barmore és Rhamondre Stevenson azonnali hatása a csapat teljesítményére. Elmondta, hogy szeretne egy újabb igazán erős draftot  ebben a szezonban. Tekintettel arra, hogy a Patriots milyen csöndes volt a szabad ügynök piacon, legalább néhány igazán jó 2022-es draftválasztásra szükségünk lesz, lehetőleg rögtön bevethető újoncokkal is. Groh a sajtótájékoztatón világossá tette, hogy az ő kiválasztási filozófiája is erre fog épülni, főleg a korai választásokkal.
– Remélhetőleg beválik az első körös picked, és képes azonnal nyújtani valamit a csapat számára, majd lehetőleg a második és harmadik körösöd is – mondta Groh.


Ez nem feltétlenül zárja ki az olyan játékosokat, mint az Alabama elkapói, Jameson Williams vagy John Metchie III, akik per pillanat sérüléssel bajlódnak. De érdemes megjegyezni, hogyan vélekedik Groh ezekről a korai választásokról, mert a tulajdonos is ezt várja tőle. Ha a Patriots lépést akar tartani a többi csapattal egy brutálisan erősödő konferenciában, akkor a 2020-as és 2021-es draftoltjaiknak határozottan előrébb kell lépniük, de a 2022-es draftoltakra is rögtön nagy nyomás nehezedhet.

jmiii

 

 

 

forrás : The Athletic
 

Hozzászólás

Szuper cikk, köszi szépen!

Köszönjük, jó volt ezekről olvasni. :) :)

A hosszú hír ínség után jó volt olvasni az érdekességeket. A nyilatkozat ugyan egyértelmű következtetésekre kevéssé ad alkalmat, persze nyilván egyik csapat sem osztja meg a konkrét draft célkitűzéseit. Minden esetre üdítő hírmorzsákat jelentett.  Köszönjük!

Nem meglepő és talán nem is igazi hír, hogy trade partnert keresünk, N'Keal Harryt próbáljuk elcserélni, amivel 2.1 millió dollárral könnyítenénk a sapkát.

Nem is értem, miért nem robbant fel az internet, mikor ez történt:

NEW ENGLAND PATRIOTS

A kép eltávolítva.

Patriots acquired the Nos. 183 and 245 picks in the 2022 NFL draft from the Texans in exchange for the No. 170 pick.

Nézőpont kérdése. Jelenleg egy annyira wtf dolog, hogy az összes insidert megkavarta és még az espn is breakingben hozta a mostani ínséges időkben 😃

Mozgolódik az öreg.