Draft értékelés PFF értékek alapján

Kép
pff logo

mgabor74-nek volt egy felvetése, hogy mi van akkor, ha a Patriots által kiválasztott játékosokat az azonos drafton, de későbbi választási joggal kihúzott játékosokhoz hasonlítjuk. 

Ezt annyiban módosítottam, hogy megnéztem, hogy ki volt a Patriots játékosa előtti két azonos posztú játékos, és ki volt a három utána következő. Ezzel azt próbáltam érzékeltetni, hogy kikről maradt le a csapat, és kiket gondoltak más franchise-ok a következő 3 legértékesebbnek. 

Végül kiemeltem azt, hogy az adott drafton draftolt játékosok közül ki érte el a legmagasabb PFF értékelést. 

A PFF-ről: az oldal minden játékoshoz társít egy értéket, nyilván minél magasabb ez a szám, annál jobb az adott játékos. Viszont van egy snap minimum, amit elvár ahhoz, hogy bekerüljön a játékos a normál értékelésbe. Ezt a minimumot ki lehet kapcsolni, így elérhetővé válik a "rejtett" játékosok adatlapja. 

A PFF csak magasabb előfizetés mellett adna információt korábbi szezonokról, így a táblázatban foglalt értékek a 2020-as évre vonatkoznak! Ha valaki neve mellett 0 szerepel, akkor idén nem lépett pályára, vagy nincs értékelhető teljesítménye. Azokat, akiket a PFF elrejtett a "snap minimum" kategória miatt, külön jelölöm (sárga kiemelés). Viszont a kiemelt legjobb játékos minden esetben kizárólag a kvalifikált játékosok közül került ki (zöld kiemelés)!

A szabadidőm végessége miatt csak a 2018-2019-2020-as draftot vizsgáltam, ahogy a korábbi cikkben is, és csak a Patriots által az első 3 körben draftolt játékosoknak néztem utána.

Jó böngészést! 

2018draft

 

2019draft

 

2020 draft

 

Hozzászólás

Komoly gyűjtőmunka ez is, köszönjük! :)

Köszönjük, ez megint komoly munka volt!

Számomra meglepetés Michel magas, illetve Wino alacsony PFF osztályzata...

Ezek a számok a 2020-as évre vonatkoznak. Barkley nem tudott két egész mérkőzést végig játszani, a Steelers ellen 15 kísérletből ért el 6 futott yardot (0,4 y/futás), és volt 60 elkapott yardja. A sérülése előtt a Bear ellen futott 4 kísérletből 28 yardot. Ez összesen 19 kísérletből 34 yard (1,8 yard átlag) +60 yard elkapás.

Michel az első három mérkőzésen játszott, 26 kísérletből 173 yard (6,7 yard átlag)+1 futott TD, és 23 elkapott yard (2 elkapás). A Raiders ellen 100 yard fölé jutott (117).

Ezek alapján reális az értékelésbeli különbség szerintem. Természetesen más lenne, ha a 2019-es szezont néznénk, de sajnos arról nincs adatom.

Barkleynak van 1-2 nagyon látványos játéka (meg persze óriási hype körülötte), ami elvonja a figyelmet arról, hogy egy átlagosnál jobb running back, de messze nem a "once in a lifetime" kaliberű játékos. Szvsz az elmúlt 5 év 5 legrosszabb első körös pickje között van, még ha nem is lett bust.

Nem, Michelt nem tartom annyira rossz választásnak, mint Barkley-t. Barkley egy fokkal jobb játékos (nem annyival, mint amennyivel nagyobb körülötte a hype), de 1/2-re futót húzni a védhetetlen kategória, a Giants akkori rosterét elnézve pedig tényleg a lehető legrosszabb döntés volt.

Érdekes Winovich viszonylag mérsékelt PFF értékelése. Mindenki imádja mert látványos játékai vannak, azt viszont kevesen veszik észre, hogy állandóan körbefutják, mert csak a QB-ra öszpontosít és ha elakad a falemberben akkor képtelen leválni róla és ezért nem tudja a fal szélét lezárni. Ez is egy része annak, hogy miért annyira rossz a futás elleni védelmünk.

Nekem is az a legnagyobb bajom a védősorunkkal, hogy a támadófalról nem bírnak lejönni, mikor a futót kellene megállítani. Befogják őket és sokszor már csak későn tudnak a futó felé fordulni - pl. Aaron Donaldot alig fogják meg, ő általában kicsit hátrébb marad, nem szalad ész nélkül neki a támadófalnak, és a labda körüli tevékenységeket figyeli, elemzi. Aztán persze van elég sebessége is, hogy a futóhoz vagy a screen elkapóhoz odaérjen, de ő szabadon játszik. Wino szerintem erre is jó lenne, még higgadnia kell meg jobban elemezni a várható játékot, dehát még fiatal, és nagyon reménykedek benne, hogy a mostaninál is még sokkal jobb lesz.

Először is Croakernek nagy respekt!

A 12 pick-ből 2 egyelőre egyértelmű bust (Dawson, Cajuste) és van egy vitatott, szerintem még nem egyértelmű bust, Harry. A többi pick elfogadható, sőt némelyik egészen jó (Uche, Harris, Wino, Michel), akit előlünk kivisznek az nyilván nem számít, azaz passz.

A 2020-as draftnál feltűnő, hogy a 3 poszton hátsó körösök vezetik a PFF listát ill. hogy a feltüntetett 7 TE játékos közül 5 snap száma minimális, ami nyílván vagy sérülés, vagy erőnlét vagy NFL szintű "játékképesség"/játékfegyelem hiánya miatt lehet. Úgy gondolom mindkét ezen észrevételem a draft lutri jellegét erősíti.

Ha már TE! Okwuegbunam már a '19-es draftra is jelentkezett volna, akkor top3 TE-nek tartották kb. Nagyon bíztam benne, hogy idén elhozzuk, nem így lett sajnos... Eddig sem Asiasi, sem pedig Keene nem tudott érdemben hozzászólni a meccsekhez, Okwuegbunam viszont egész szépen teljesít a Broncosban... 

Talán, ha majd pl. Keene (24) is kap annyi snap-et és mérkőzést, mint az eddig játszott 3 mérkőzésén Okwuegbunam (71), akkor lehet Őket összehasonlítani. Asiasi (81) meg T-ként játszott főleg, amikor labdát kaphatott volna az vagy sack vagy INT lett. :(

Persze, akkor lehet őket összehasonlítani, plusz ugye nálunk a rookiek szinte minden esetben elkapják a Foxboro Flu nevű, máshol nem fellelhető betegséget, ettől függetlenül sajnálom, hogy nem húztuk be valamelyik pickkel :)