Edzőtábor 2021 - 1. nap

Kép
TC2021

Elérkezett a sokak által várt időpont, szerdán lezajlott a 2021-es edzőtábor első napja, amin másfél év után újra testközelből figyelhették a Patriots rajongók a csapatot (legutóbb erre a Titans elleni PO-vereség alkalmával volt esélyük). Nézzük, mi történt az első napon!

Először következzen egy kis szubjektív rész: számomra az év NFL-szempontból hat fontos pontra van felosztva - a szabadügynökpiac nyitása, a draft, az edzőtábor első napja, az első előszezon meccs, az alapszakasz kezdete, valamint természetesen a Super Bowl. Az első kettőnél lehet csillapítani valamelyest az elvonási tüneteket - bár sokak szerint ezek nem túl izgalmasak. Az edzőtábor szerintem minden igazi NFL-szimpatizáns számára mérföldkő, hiszen ettől a ponttól kezdve gyakorlatilag a szezon végéig napról napra követhetik figyelemmel a kedvenceiket. Ez velem sincs másképp, vágtam a centiket július 28-ig. Az első előszezon meccsen végre 7 hónap után újra focit láthatunk, az alapszakasszal beindul a nagyüzem, a Super Bowlt pedig értelemszerűen nem ragozom (függetlenül attól, hogy ki játszik). Következzenek a mai nap eseményei!

Nem edzettek: QB Jarrett Stidham (PUP), CB Stephon Gilmore (PUP), LB Brandon King (PUP), TE Dalton Keene (PUP), OLB Chase Winovich (PUP), RB Rhamondre Stevenson (NFI), LB Cam McGrone (NFI), LB Anfernee Jennings, LB Terez Hall (PUP), S Joshuah Bledsoe (NFI), TE Devin Asiasi (koronavírus), DT Byron Cowart (PUP)

A tegnapi nap folyamán Trent Brown és Kyle Van Noy is PUP-listára került, ám ma mindketten részt vettek az edzésen (utóbbi piros non-contact mezben), így már le is kerültek onnan. Devin Asiasi pedig elkapta a koronavírust, ám mivel megkapta az oltást, így ha két negatív tesztet produkál, visszatérhet.

Gilmore, Winovich, Bledsoe, Stevenson és King a hátsó pályán végeztek kondícionáló gyakorlatokat. Az ilyen jellegű munkát végző játékosok vélhetően hamar csatlakoznak majd a társaikhoz. A többi hiányzó nem jelent meg az edzőpályák mellett.

Az első napon még nem viselt a csapat teljes felszerelést.

Észrevételek

 • Kezdjük a sort az irányítókkal - ugyanis érthető módon ez izgatja leginkább a szurkolók fantáziáját: az első napon egyértelműen Cam Newton volt a kezdő. Newton 8/15-öt hozott össze a csapatgyakorlások során két interceptionnel megspékelve. Az első abszolút nem az ő hibája volt, James White kezéről került a labda Raekwon McMillanhez. A második alkalommal aluldobta Hunter Henryt egy out útvonal során az endzone jobb sarkában, Adrian Phillips kaparintotta meg a disznóbőrt.
 • Labdát kaptak Newtontól: Jonnu Smith (1/2), Damien Harris (2/2), Hunter Henry (1/4, INT), Kristian Wilkerson (1/1), Kendrick Bourne (1/2), Brandon Bolden (1/1), James White (0/1, INT), N'Keal Harry (1/1), Devin Ross (0/1)
 • Mac Jones 9/19-cel zárta a napot, eléggé inkonzisztens volt, de nem volt interceptionje. Egy snapnél elejtette a labdát, amiért egy büntetőkör lett a jutalma. Labdát kaptak tőle: Matt LaCosse (2/3), Nelson Agholor (2/3), Devin Ross (0/2, drop), Marvin Hall (1/2), Kristian Wilkerson (0/1), Sony Michel (1/1), N'Keal Harry (1/2), Kendrick Bourne (1/1), J.J. Taylor (0/1), Gunner Olszewski (1/1).
 • Brian Hoyer a scout offense-t vezette, 8/17-tel zárta a szerdai edzést.
 • A csapatgyakorlások (11 vs 11) egy Newton futott TD-vel kezdődtek, majd két futás után egy remek RPO-játék után találta meg Jonnu Smitht.
 • Jones két szép passzal találta meg LaCosse-t és Agholort, utóbbi touchdown is lett. A védelem jól fogta meg az első két opcióját az irányítónak, aki kivárt és megtalálta a veterán elkapót az endzoneban.
 • Ezután Hoyerék következtek a kezdő védelem ellen. Hightowernek és Bryantnek volt 1-1 leütött passza.
 • Következtek a 7 a 7 elleni gyakorlások, itt ismét Newton lépett először pályára. Előbb Harris kapott el egy labdát, majd Millsnek volt egy leütött passza. A következő két játékból egyaránt TD-t ért el Cam, első dobása a nap legszebbje volt: Wilkersonhoz jutatta oda a lasztit az endzone sarkában, aki J.C. Jacksont rázta le. Ezután Bourne verte meg Michael Jacksont és ért el egy hatpontost.TC
 • Jones következő szériájában volt minden mint a búcsúban: leütött passzok, drop, elhibázott átadás. De szerencsére volt szép átadása is: egy slant passza Hallnak, valamint a sorozat végén egy remek labdát dobott Agholornak az endzone sarkába. Utóbbi alkalommal remekül számolta ki, hova kell érkeznie a labdának.
 • Ismét a 11-11 elleni gyakorlás következett, ahol megtörtént a már említett interception, valamint az első "sacket" is megszerezte a védelem Newton ellen.
 • Jones következett, aki ismét erősen zárta a szériát, de előtte jól lépett fel a zsebben, Michelt találta meg, aki touchdownt is tudott szerezni. 
 • Az utolsó sorozat során Newton előszeretettel kereste Henryt, N'Keal Harry egy szép TD-t szerzett. Newton számára a nap a második INT-vel zárult. Jones négy sikertelen passzal kezdte el az utolsó szériát, de előbb Olszewski, majd Harry szerzett touchdownt a passzából.
 • Összességében a szebb átadásai Jonesnak voltak, és a gyengébb passzaiból sem lettek INT-k, mint a nyár eleji gyakorlások alkalmával. Newton legnagyobb problémája továbbra is a pontosság, egészen pontosan annak inkonzisztenciája. Természetesen egy napból - ami ráadásul az első volt - nem szabad messzemenő következtetést levonni, főleg, hogy elsősorban a redzone-ban gyakoroltak a támadók. Az egyértelmű, hogy ha holnap kezdődne a szezon, akkor Newton állna a center mögött. Meglátjuk, hogy változik-e a QB-k közötti sorrend az edzéseken, illetve azt is fontos kiemelni, hogy Newton gyakorolt az elvileg erősebb játékosokkal. Fontos lesz figyelni a rotációra.
 • Az edzés 18-20 fokban és szemerkélő esőben zajlott.
 • Ahogy már korábban volt róla szó, ezúttal főként redzone- és goal-line szituációkat gyakorolt a csapat. Ez egyébként már megszokott gyakorlat, az elmúlt években is rendre ezekkel kezdett a Patriots.
 • A mai nap nem a passzjátéké volt, az elvileg elsőszámú elkapónak, Jakobi Meyersnek még célbavétele sem volt. N'Keal Harry azonban jól tudott élni a lehetősséggel, ami fontos lehet, hogy megszerezze a negyedik számú WR posztot. Mögötte Olszewski volt az ún. best of the rest, szóval egy esetleges Harry-trade esetén ő lehet a WR4 a depth charton.
 • Ahogyan volt róla szó, McMillannek és Phillipsnek volt interceptionje. Hightower, Mills, Bryant, Phillips, Godchaux és Michael Jackson jegyzett leütött passzt.
 • Van Noy nagyon aktívan mozgott a védelemben, akárcsak Matt Judon
 • Az egyik leginkább várt játékos idén Josh Uche, aki remek edzésen van túl. A kinti hírek szerint is komoly második szezonja lehet a fiatal védőjátékosnak.
 • Asiasi a koronavírus miatt, míg Keene egy sérülés miatt hiányzott, nem túl jó előjel a két tavalyi harmadik körös játékosnak. Mellettük a szintén tavaly draftolt Anfernee Jennings is hiányzott, aki tavaly is bajlódott sérüléssel.
 • Joejuan Williamset igencsak kipécézték az irányítók.

A Patriots csütörtök délelőtt tartja a következő edzését, ami ismét látogatható a szurkolók és a média képviselői számára.

Forrás: Jeff Howe - The Athletic

Hozzászólás

Azért remélem nem Meyers marad az “első számú elkapó” a szezon kezdetére. A legrosszabb ami történhet, hogy a 2 irányító közel azonos szintet hoz.
 

Sztem ha azonos szintet tudnak jelenleg, akkor nem lehet kérdés, hogy Jonest kell kezdetni. Neki még bőven van feljebb és fejlődhet, míg Newtonnál erre esély sincs már

Ha azonos szinten lesznek, szerintem biztos, hogy CN kezd a rutinja és a mobilitása miatt. Vele éles helyzetben akkor jelenleg több esélyünk van nyerni, BB pedig mindig azt hangoztatja, hogy csak a győzelem érdekli minden meccsen. 

Abban hogy CN-nel lenne több esély nyerni(ha azonos szinten vannak MJ-vel) sajnos nem értünk egyet.Tavaly 4 meccset is meg tudtunk volna nyerni egy GWD-vel (SEA,DEN,BUF,HOU) és hát egyiket sem sikerült megfordítani igaz az ARZ ellen egy FG-al tudott a fordítani a csapat.Arról ne is beszéljünk hogy hány meccs esetében el sem jutottunk odáig hogy esély legyen a végén nyerni. Jones-ról még nem tudjuk hogy hogy viselkedik ezekben a szitukban, remélem idén kiderül :-)

Hát igen... majd kiderül mennyire konzervatív BB. Engem meglepne, ha CN-nek nem adna esélyt bizonyítani, hogy tud nyerni a kezdő csapattal. Ha pedig tud nyerni, MJ-nek várnia kell. De majd meglátjuk... izgalmas lesz.

Egyetértek abban, hogy ha közel azonos szintet hoznak passzjátékban, akkor CN kezd majd. Nem is biztos, hogy baj, ha MJ kap még némi időt a profi szinthez alkalmazkodásra. Abban is biztos vagyok ugyanakkor, hogy CN tavalyi szezon második felében mutatott teljesítmény esetén nem marad végig kezdő.

Jelenleg nem tudom még, mi tenne jobbat, ha egy tavalyi év első felében látott CN viszi végig az idényt, vagy ha MJ menet közben átveszi (mert át kell vennie) a karmesteri pálcát. Talán az első verzió mégis jobb lenne hosszútávon...meglátjuk.

Mindenkinek: nem tudom feltűnt-e de nálunk még sima D emberek is sokszor kiülik az első szezont, nagyon meglepne, ha a qb nem így tenne!

Azért ez most nem lesz ennyire egyszerű, elég nagy nyomás van a stábon, ha már irányító jött az első körben. Folyamatosan megy a bostoni sajtóban az - egyelőre - indokolatlan hype Jones körül, aztán teljes felszerelésben még nem is edzett.

Cam akkor kezdjen, ha megkapja a csapatot, a bizalmat, ha nem egy interceptionig vagy vereségig tart. Persze, ha totál ergya, cseréljünk, de egy tavalyi Tua-féle “megoldást” nem szeretnék. Amennyiben kb egyforma augusztust mennek, én is azt mondom, #macncheese.

BB-t eddig sem nagyon érdekelte az újságírók ténykedése, valószínűleg most sem az Ő akaratuk lesz a prioritás nála.

Én nem látok semmi kivetnivalót abban, hogy a legjobb slot elkapónk lesz a WR1, főleg akkor, ha hozzátesszük Meyers passzjátékra gyakorolt hatását és EPA/play mutatóját 2020-ban. 

Az ok, hogy tavaly ő volt a legjobb, de a Pats valami 26. volt a passzjátékban. Ennek alapján azért nehéz belőni, hogy liga szinten hol helyezkedik el Meyers, mert hát 'vakok között félszemű a király 'módon is vizsgálhatjuk, és akkor biztos nem túl előkelő helyen. Idén majd kiderül, de számomra megnyugtató lenne, ha mondjuk Agholor kezdeni úgy villogni, ahogy elvárják tőle. Aztán ha Meyers is hozza azt, az még jobb.

A The Athletic-en olvastam, hogy a 2,24 yard / futott útvonallal Meyers a 10. legjobb elkapó volt tavaly ligaszinten a jegyzett 111 elkapóból. Szóval ligaszinten sem volt rossz :)

 

Viszont pont azért, mert ő volt a legjobb, legtöbbször az ellenfél legjobb CB-je ellen hozta ezt a teljesítményt. Másrészt azért az EPA/playre hivatkoztam (de a lentebb említett yard/futott útvonalak is remek példa), nem pedig a box score statokra, hogy látszódjon, nemcsak azért jók a számai, mert sok labdát kap, hanem a hatékonysága is remek. 

Ha nem jön közbe sérülés, biztos vagyok benne, hogy ő veszi át Edelman szerepét, ahogy tavaly is, tehát ő lesz a WR1 (már csak azért is, mert klasszikus X elkapó emberemlékezet óta nem volt nálunk elsőszámú, szóval Agholort kizárnám) és az elkapók közül neki lesz a legtöbb elkapása. 

Azért remélem nem Meyers marad az “első számú elkapó” a szezon kezdetére. A legrosszabb ami történhet, hogy a 2 irányító közel azonos szintet hoz.