Elemzés - 10. hét: Patriots vs Browns

Kép
Elemzés

Bár már túl vagyunk a mérkőzésen két napja, Kennyvel is kibeszéltük a meccset a podcastben, mégis úgy éreztem, néhány játék annyira érdekes és izgalmas, hogy érdemes lenne képekkel illusztrálva is bemutatni ezeket. Következzen tehát egy pici "szakmázás"!

Igyekszem minél érthetőbben elmagyarázni az egyes szituációkat, ha valami mégsem érthető, nyugodtan tegyétek fel kommentben a kérdéseiteket, meglátásaitokat! Nagyításhoz jobb klikk a képre és új lapon megnyitva már nagyítható lesz.

Henry első touchdownja

Sokan igencsak megijedtek a Browns első drive-ja után, de szerencsére egy szép hosszú támadással tudtunk válaszolni, aminek a végén egy gyönyörű Jones-Henry összjátékot láthattunk, ez az első jelenet, amit górcső alá veszek.

Henry TD coverage

A snap előtt Bolden kimozgott a bal oldalra, őt a Browns újonc (második számú) cornere, Newsome követte, Agholorral szemben Hill (slot CB), míg Bourne-nal szemben John Johnson safety állt fel. Henryt Ronnie Harrison, míg Meyerst Ward őrizte. A Browns linebackere itt Anthony Walker volt, övé volt a pálya közepe, egyfajta "robberként" (erről még a későbbiekben lesz szó), a maradék öt védő pedig Jonest támadta. A Patriots itt 11-es personnelt (1 RB, 1 TE, 3 WR) használt, erre pedig egy nickel védelem volt a válasz az ellenfél részéről, emberfogással követték a Patriots játékosait (Cover 0 Robber).

Henry TD routes

Bolden elvitt egy cornert a szélre, de gyakorlatilag csak ennyi volt ebben a játékban a szerepe. Agholor egy int, Bourne pedig egy slantet futott. Meyers útvonala lehet, hogy néhány embernek fejtörést okoz, ez egy ún. zig. A Seahawks elleni Super Bowlon Edelman egy ilyen útvonal során szerezte meg a mérkőzés végén a győzelmet jelentő touchdownt, csak ott pont az ellentétes irányba fordult. A TD-t szerző Henry egy outot futott.

Henry TD passz

A következő kimerevített kép az elengedés pillanata. Agholoron és Meyersen is nagyon szoros a coverage, ők nem voltak megjátszhatók. Bourne ellenben jobban lerázta magáról a védőt, ám ott a LB kavar be. Henry itt már kiharcolt egy lépésnyi előnyt Harrisonnal szemben, ám megnéztem a dobómozdulat megkezdésénél őt is rendkívül szorosan fogták, de remekül vált le az emberéről és innentől csak a passzon múlott minden...

Henry TD elkapás

A passz pedig tökéletes helyre is érkezett, Henrynek sikerült leráznia magáról a védőt, biztos kézzel húzta be a labdát, ráadásul a képen is látszik, hogy mindkét lába belül ért földet.

Így jött tehát össze az első Pats-touchdown. A Browns igencsak agresszív hívással probálkozott, többé-kevésbé ez jól is működött, ám szerencsére nem eléggé. Fontos még kiemelni, hogy Jones itt 1,73 másodperc alatt engedte el a labdát, erre szükség is volt, hiszen a védőknek nem sok hiányzott ahhoz, hogy odaérjenek.

Dugger interceptionje

Mestermunka a védelemtől! Őszintén bevallom, ez az volt az a play, ami miatt nekikezdtem ennek a cikknek. Iskolapéldája annak, hogyan zavard teljesen össze az ellenfél irányítóját. De nem akarom lelőni előre a poént, lássuk a jelenetet!

INT Cover 1 robber

Kezdjük azzal, hogy mit láthatunk ezen a képen. A Browns 02-es personnelt használ, empty backfielddel (futó nélkül) álltak fel ehhez a játékhoz. Ugyebár ez a szituáció egy 3&7 volt, tehát egyértelműen passzal kellett volna előrehaladniuk. A Patriots ezért igencsak "könnyű" védelemmel, dime felállásban (6 defensive back) játszott. Ha ránézünk erre a képre, akkor úgy tűnhet, hogy a Patriots itt egy ún. "Cover 1 robber" playt hívott, ez a következőt jelenti: 4 defensive back emberezik, egy mély safety van a pálya közepén - ez jelen esetben McCourty, a pirossal bekarikázott Phillips pedig egyfajta rat vagy másnéven robber (patkány/rabló). Neki hasonló a szerepe, mint a Henry TD-nél a Browns linebackerének, a pálya közepét kell védenie. Ez alapvetően igencsak agresszív hívásnak számít, hiszen többnyire 1v1-ben kell a védőknek levédekezniük az elkapókat, jól emberező cornerek kellenek hozzá. A Patriotsra egyébként igencsak jellemző, hogy ilyen játékokat hív az elmúlt években - nyilván a megfelelő "alapanyag" miatt.

INT routes

Itt látható, hogy a Browns játékosai milyen útvonalakat futottak a play során. Fentről kezdve a sort: Schwartz egy draget, az ő párja J.C. Jackson volt. A slotból Landry egy postot futot, őt Bryant fogja. A fal szélén felálló Hooper előbb megblokkolja Judont, majd szintén egy keresztező útvonalat fut. Az interceptiont szerző Dugger Njokun védekezik (out route), Peoples-Jones pedig Millsszel szemben fut egy go/fly útvonalat. Ez eddig szép és jó, a támadók egyéni képességén múlik meg tudják-e verni a védőket.

INT Cover 2 zone

Igen ám, csakhogy a Patriots védelme teljesen máshogy fest a snap után másfél-két másodperccel, mint ahogyan a játék elindításának pillanatában. Akik picit jártasabbak a playek terén, azok felismerik, ez bizony egy Cover 2 zone, ahol rögtön két mélységi safety van a pályán, Phillips hirtelen hátrébb is került 10 yarddal. Az ő feladatuk a hosszabb passzok levédekezése, míg a többieké a rövid útvonalak megállítása, ahogyan a képen is látható. Mayfield ezt nem is vette észre, és mivel a képernyő alján lévő WR flyon van, ezért nem számít arra, hogy double coverage lesz, és arra sem, hogy Dugger ennyire jól fogja tartani a lépést Njokuval. A passz sem volt a legjobb, igencsak aluldobta, de ha Dugger valóban emberfogással védekezett volna a TE-n, akkor nem fordulhatott volna hamarabb hátra, hiszen nem veszítheti szem elől a játékost. Zseniális játékhívás, zseniális kivitelezés, nagyszerűen zavarták össze a Browns QB-ját, ez pedig egy interceptiont eredményezett.

Judon - Hightower sack

Bizonyos szempontból hasonló a harmadik - és egyben utolsó - play is. Ez a harmadik negyed vége felé történt, valamivel több mint 2 perc volt még hátra a játékrészből, 31-7-re vezetett a Patriots és 3&10-re jött a Browns. Egyértelmű passz-szituáció, ennek megfelelően is álltak fel a csapatok.

Sack presnap

A Browns ezúttal 11-es personnellel van a pályán, a Patriots pedig ismét dime-ban. A párok ismételten elosztva, ahogy a képen is látható. Ezek a következők: Peoples-Jones vs. Jackson, Njoku vs. Dugger, Johnson vs. Phillips, Higgins vs. Bryant és Landry vs. Mills. Ezúttal is DMC a single high safety, míg Van Noy a rat. Így van, ebből már rá lehetett jönni, ismét Cover 1 robber a játékhívás a mi oldalunkon.

Sack presnap 2

Annyit módosul ez a dolog, hogy a motionben befelé mozgó Landry miatt Mills és Bryant embert cserélnek, ahogyan a képen is berajzoltam.

Sack coverage

A snap után vagyunk gyakorlatilag másfél-két másodperccel. Látható, hogy a 3&10 miatt még csak most érnek oda a first down vonalához a Browns elkapói és egyik sem megjátszható. Mills és Jackson remekül védekezik, Bryant azért van egy kicsit lemaradva, mert a Johnsont őrző Phillipsszel ütköztek, de ő sincs nagyon lemaradva. A futó kb. 3 yardra van a line of scrimmage-től, Njoku pedig még át sem lépte azt. Ezzel ellentétben a támadófal már összeomlóban, nem tudnak mit kezdeni a Judon-Barmore-Hightower-Wise négyessel, az első snapjén játszó Keenumnak már itt menekülni kell, röviddel utána pedig meg is érkezett Judon és Hightowerrel együtt földre vitték az irányítót.

Sack coverage 2

Ez a kép már akkor készült, amikor az irányító a földön volt, de itt is jól látszik, milyen remek munkát végeztek a defensive backek, minden játékost szorosan fognak. Persze ez nem 10 másodperccel a snap után van, remek munkát végzett a front is. Ahogyan már többször is volt róla szó a hét folyamán, minden csapategység nagyszerűen játszott, ennek pedig nem is lehetett más az eredménye, mint egy nagyarányú győzelem.

Számomra ez a három játék volt talán a leglátványosabb a Browns ellen, remekül mutatja mindegyik, hogy hol és miben tudtunk ellenfelünk fölé kerekedni. Azt nem ígérem, hogy minden héten hasonló jellegű cikkel fogok jelentkezni, de abban biztos vagyok, hogy nem ez volt az utolsó ilyen jellegű elemzésem az idén.

Hozzászólás

Nagyon szuper cikk volt! 

Köszönjük!

Nagyon köszi. Igazán fain az elemzés. A snap utáni változtatásokat, a cseleket azonnal észreveszitek, vagy nektek (hozzáértők) is többször kell megnézni a play-t ahhoz, hogy tisztán lássatok? 

Még eszembe jutott a meccs után (főleg a LVR híreit hallva), hogy milyen jól néz ki az utolsó draft classunk.

MJ - Hát ez jutott... 😇

Barmore - Feltrade volt, de már stabil kezdő nagyon jó teljesítménnyel

Stevenson - Rendkívül jól dolgozik a tandemben, simán hozta az 1es RB-t a CLE ellen.

Ronnie Perkins - Na, tőle jó lenne valami, tudunk valamit a fejlődéséről? Még a draft idején ő is jó választásnak tűnt. A feljavult passrush, ergo Judon miatt nem kap epizód szerepet sem? 

Így egyben válaszolnék a kettőre:) Természetesen nem, meccs közben én is elsősorban szurkoló vagyok, meg amúgy sem tartom magam hozzáértőnek. Maximum a personnelt és a védelem felállását szoktam figyelni, de azt is csak ritkán.

A második dolog: erről beszéltünk is a podcastben, az idei draftunk eddig tényleg pofásnak tűnik. Amiket leírtál arra nem is reagálnék, annyira jól összefoglaltad, Perkinshez csak annyit, hogy szerintem neki jót fog tenni egy év edzés, jövőre robbanthat. Az NFI-n lévő McGrone-ról és Bledsoe-ról is jó dolgokat lehetett hallani a draft után, és ha idén nem is kerülnek pályára, jövőre mindkét poszton lehet üresedés:)

Ehhez újabb adalékként. :)

https://nflhungary.com/2021/11/18/mac-jones-az-ev-legjobb-ujonc-dijanak-fo-eselyese/?fbclid=IwAR2qi6q0jV_VeNQRu56q_3fbBxDNWMEBH4-LHDS-ZyO4uAWz2klZeNAVjbc

 

Increay, ez NAGYON szuper lett, hálás köszönet érte! Rendkívül hasznos nekünk vakoknak, hogy az egyes snapek eredménye hogyan alakult úgy, mi kellett hozzá, hogyan-miért működött (vagy nem működött), amit az edzők kitaláltak. 

Korábban Croakernek voltak ilyen kikockázott jelenet-magyarázatai, azt is nagyon szerettem, sok, számunkra rejtett dologra fényt derített, magyarázott, tanított, sajnáltam, hogy abbamaradt. 

Minden ilyen elemzésedért óriási köszönet előre is!! :) :) :)

Nagyon köszönöm Increay!

Én is a vakok közé tartozom. Inkább csak szeretem a focit, mint értem. Sokat segítenek ezek az elemzések a megértéshez.

Nekem is hiányoztak a régebbi elemzések, de tudom, milyen nagy munka ez. Ilyenkor látjuk, mekkora taktikai csata folyik a pályán az edzők között is. 

Előre is köszi, ha folytatódnak majd az elemzések. Holtszezonban direkt érdekes lehet ez a rovat. 

Ha az ember rászánja az időt és többször visszanézi a meccset, akkor ezeket láthatja, de élőben ki nem lehet szúrni, főleg ha a kamera nem is mutatja a safetyk elhelyezkedését. GP-ben az edzők nézetében újranézve lehet ezeket elemezni, de én tényleg irigylem akiknek ennyi idejük van, nekem erre már nincs:) És akkor képzeljük el, hogy ez itt 3 játék volt és egy meccsen van vagy 200! Ne legyen kétségünk, hogy a főszakik ezeket mind visszanézik. December végére már tényleg bele lehet hülyülni :)

Én sokszor filózok rajta amúgy, hogy ha vissza is nézik, mi a garancia arra, hogy ha 3x így mozgott a védelem akkor 4x-re is ugyanúgy fog?:) Mivel tényleg én sem értek hozzá, sokszor érzem azt, hogy egyik másik játék megvalósítása/levédekezése a vak szerencsén múlik.

Így van, ezek rendkívül időigényesek, főleg ha az ember nem csak össze-vissza írkál ami eszébe jut, hanem tényleg odafigyelve, sokszor visszanézve elemzi ezeket a helyzeteket. Azért is írtam, hogy heti rendszeresség ebből nem lesz.

Nyilván van benne valamennyi szerencse is, de a felállásból, personnelből lehet következtetni, ezért inkább úgy mondanám, hogy valahol félúton van a megoldás.

Először is: Köszönöm Neked, a szerkesztőtársaknak és mindenkinek aki az oldal működtetésében részt vesz. Tudom, hogy ez rengeteg energiát, időt, munkát és pénzt áldoztok erre. 

Másodszor: nem várom-várjuk el, hogy rendszeresen legyen elemzés. Ha lesz időnként, rendkívül hálás leszek érte. Ha nem, nem. Ezért írtam előzőleg, hogy a holtszezonban lehetne néhány elemzés. Akkor - sajnos- úgyis eléggé pang az oldal.

Nagyon szívesen:)

Tudom, és nem is azért írtam, mert elvárás lenne bárkitől is az oldalon. Csak egyszerűen tudom, hogy nagyon sokan, ahogy írod is sokkal inkább nézői, mint értői ennek a sportágnak - én sem tartom magam utóbbinak. Ennélfogva szeretnek olyan elemzéseket, mint ez is látni, olvasni, hiszen sokkal érthetőbbé válik az egész számukra. Az elmúlt időben nem volt ilyen cikk az oldalon, és biztosra vettem, hogy sokan megkérdezték volna, rendszeressé válik-e, ezért is írtam le a cikkben, hogy egyelőre nem. Félreértés ne essék, én nagyon szeretek ilyen cikkeket mind olvasni, és ennek az írása sem jelentett terhet, egész egyszerűen a hetem alakulásától függően tudok ilyen elemzéseket írni. Ott van ugye az első benyomás, illetve az Ups, a heti egy podcast is az egyik estét fixen viszi. Az pedig szintén nem elhanyagolható dolog, hogy igazán értelme ennek akkor van, ha minél inkább up to date, péntek-szombat környékén már a következő meccsen van a hangsúly.

A holtszezonos résszel abszolút egyetértek, gondoltam is rá a cikkírás közben, bár sokkal inkább egy általánosabb cikksorozatban gondolkozok, védelmi felállások (base, nickel, dime stb.), offensive personnelek, útvonalak, védelmi playhívások (Cover 1, Cover 2 stb.). Meglátjuk hogyan alakul a tavasz, bár előreláthatóan az nekem igencsak sűrű lesz...

Köszi az elemzést és igazából az összes tartalmat. Ezt az általánosabb cikksorozatot nagyon adnám, mert bár hosszú évek óta nézem a meccseket és játszom a maddent (wink-wink), de még most sem mindig egyértelmű számomra pl 1-1 felállás.

Mivel én sportszinten sohasem űztem az amerikai focit, én gyakorlatilag mindent onnan tanultam meg. Próbáld meg hogy először kizárólag a felállásokra, personnelre figyelsz, az alapján hívod a játékokat. Van egyébként ha jól tudom tutorial is, ott el is magyarázza melyik melyik ellen hatásos.

Igazad lehet, de én nem vagyok Tony Romo, hogy a felállásból tudjam mi következik. Tudod vannak akik csak néznek, és vannak akik látnak is. Én ebben az előző vagyok. Én hiába nézem négyszer-ötször is a jelenetet, mégsem mindig látom, mi miért következik. Nem ok nélkül mondtam, hogy vak vagyok ezekre. De elég értelmesnek tartom még magamat ahhoz, hogy ha elmagyarázzák megértem. Ezen segítenek az elemzések, mert tanulok belőlük. Hidd el, nagy örömöt okoz nekem, ha meglátok egy-egy helyzetet előzetes elemzés nélkül.

Bocsi, NB2-nek akartam ezt válaszolni.

Én sem látom hidd el :) Nem azt akartam mondani, hogy én mennyire okos vagyok, mert nem:)* Romonak ugye annyi előnye van, hogy játszott vagy 20 évet, látott már milliónyi játékot, van ami egyszerűen beugrik neki, hogy ez és ez lesz, illetve ő is belátja az egész pályát. Én is többször belefutok abba, hogy 1-1 játékot már az itteni (vagy más ami foci szimpatizánsok) látnak a snap pillanatában, de az ilyen finomságokat mint ami itt van, azt utólag az edzők filmjéből lehet csak kicsemegézni.

*sok sportot szeretek, sokat nézek, de nagyon felületes vagyok, nem mindig van energiám jobban ráfeküdni a dolgokra

Köszönjük a nagyszerű elemzést!

Hát ezért ez a világ legnagyszerűbb csapat játéka. Én fizikális sakknak tekintem, ahol egy-egy play során 11-11 ember "lép" és ha csak egy is hibázik bármelyik oldalon vagy váratlant lép, eldől az eredményesség/eredménytelenség, azaz minden játékos fontos.

Mivel a reál time nem mutat mindent (sokszor a visszajátszás sem) és a lényeges események mp-ek alatt történnek, a meccsek többszöri visszanézése szinte kötelező. :) 

 

Én is nagyon köszönöm.

Igazán remek, és sok mindent megvilágít. Én is a kissé vak szurkolókhoz tartozok, de nagyon szeretem és nagyon figyelek . Mindíg lehet tanulni. A játék is szerencsére változik. Pont a "sakkjátszmák " amik megfogtak benne (még akkor).

 

Szóval ha lesz idő én nagyon hálás leszek minden ilyen elemzésért.

 

Köszönöm.

Kedves Increay!

Szakírónak is becsületére váló produkciót készítettél Nekünk és biztató jövőt jeleztél a hozzászólásodban a továbbiakra nézve, amihez van néhány javaslatom.

Nagy többségünk egyszerűen csak szurkoló és nem szakember, de azért a meccsnézések, cikkek-kommentek olvasása következtében Mindenkire ragad több-kevesebb ennek a szuper sportnak a fogalmairól és mélységeiről. Úgy gondolom, hogy az egyszerű alapfogalmakról (cover változatok, slot, personell, nickel, dime stb.) nem szükséges cikk, mert ezekre a neten remek magyar nyelvű „szótárak” találhatók (pl.https://bowl.hu/szotar), és egy-egy nem Pats-es meccs nézése során, amikor nem vakítja el az embert a szurkolás, a felismerésük „begyakorolható”. Természetesen a különleges variációk/ritkaságok/specialitások/újdonságok jöhetnek.

És a playbook, pontosabban a play-ek! Hányszor mondjuk, írjuk, vajon mi volt a hívás, miért ez volt a hívás, jó volt csak valamelyik játékos hibázott, miért középen futunk stb. Ezzel kapcsolatosan szeretnék cikket majd a holtszezonban, mert noha ezek a play-ek „titkosak”, de azért többségük utólag hozzáférhető. (ld. a neten Saban, Daboll, JMD playek különböző mélységben.) Szegény Johs-t kataegórikusan vagy szidjuk vagy dicsérjük (gúnyoljuk?), miközben nem mindig tudjuk az igazat (hívás-megvalósítás). Ki és hogyan dönt, és miért úgy a védelem hívásáról, ami talán nehezebb, mint az off. hívás. Miért az egyik legnehezebb az Erhardt-Perkins támadórendszer Pats-es változata, amit sokan képtelenek megtanulni, mert bonyolult? De mégis miért jó? Hát ilyenekről szeretnék cikket.

Természetesen egy vagyok itt a sok közül és a szerkesztő feladata a döntés. Tégy a belátásod és lehetőségeid szerint. Bármilyen cikkre vállalkozol, köszönet érte.

Amíg Increay elég időt és energiát tud ebbe feccölni, addig mindenkinek javaslom a "Ne csak a labdát nézd" könyvet. Rengeteget lehet belőle tanulni "edzői" szemmel.

    Nekem is megvan, ahogy megvettem a megjelenésekor, egyből rávetettem magam! De az igazat megvallva, akkor még totál kezdő voltam - most sem tartom szakértőnek magam (sőt!) -, de akkor hirtelen elég töménynek tűnt számomra. Azóta, rendszeresen nézve a mérkőzések közvetítéseit, már tisztul a kép, de így is nagy segítség és szórakoztató olvasmány egy-egy ilyen cikk. Köszönet érte!!! Ha lesz elég időm, érdemes lesz újra elővenni, újraolvasni. Biztos, hogy más megvilágításba kerülnek a dolgok, sok, akkor még nem teljesen értett kifejezés vagy magyarázat kerül a helyére, világosodik meg...!!! (Kennynek! Nem akarok edző lenni, csak szimpla, egyszerű szurkolóként fogom olvasni!)

 

Azt azért hozzátenném, hogy egy kedves topiktársunktól kaptam én is kölcsön, és azóta egy fb hirdetésben sikerült rá lecsapnom, de egyébként abszolút beszerezhetetlen. Boltban már nem kapható, netről nem rendelhető (a magyar kiadások), eladásra ritkán bukkan fel.

körülnéztem a könyvespolcon....  :)  117 MB pdf formátumban. Ha vkit érdekel google drive megtámogatásával tudok segíteni... Csak email cím kell 

Az említett Pat Kirwan könyv nagyszerű, Nekem is megvan. Sok minden benne van és sok minden nincs benne. :) 

Ugyan a cikket csak most, az Atlanta meccs után olvastam el, de ez mit sem von le az értékéből, :) tényleg szuper elemzés volt.

Az előttem kommentelő fotelszurkoló-társak már mindent leírtak, ezért csak megerősíteni tudom, hogy szívesen olvasunk ilyen - abszolút közérthető és jól illusztrált - elemzéseket, köszönjük!