Első benyomás - 15. hét: Patriots vs Chiefs

Kép
EB

Az utolsó előtti hazai meccsen a Kansas City Chiefs volt az ellenfél, akik számára az első félidő volt igazán izzadtságszagú, a harmadik negyedben eldöntötték a találkozót, 27-17-re győztek végül.

Sokban hasonlított a múltheti meccshez a vasárnapi - az első félidőben jól működött az offense, aztán a másodikra teljesen eltűntek. Bailey Zappe is hozta ezt a formát, az első félidőben jól játszott, több szép passza is volt, utána pedig megérkeztek a borzasztó hibák. Hunter Henry nagyon jó meccset játszott, volt egy szép touchdownja negyedik kísérletre, hét elkapásból 66 yardot szerzett. Sajnos a meccs végén megsérült, kapott egy nagyot a Chiefs védőjátékosától. Talán Kevin Harrist lehetne még kiemelni, aki a negyedik negyedben szerzett egy touchdownt egy elég fizikális játék után.

A védelem kissé hullámzóan teljesített, de ugye Patrick Mahomes állt a túloldalon. A 27 pont rendben van, főleg úgy, hogy egy touchdownt Zappe eladott labdája miatt 10 yardon belülről kezdhetett a Chiefs. Háromszor sackelték a Chiefs QB-ját, szereztek két interceptiont, leginkább a harmadik kísérleteknél állt meg a tudomány. A harmadik körös Marte Mapu karrierje első INT-jét szerezte, Barmore nagyon jól játszott a falban, Wilson és Jennings is megvillantak, volt pár jó egyéni teljesítmény.

A speciális egységben Jalen Reagornak volt két remek visszahordása kickoff után (az egyik egy véleményes holding miatt visszajött), Baringer puntjai sem voltak rosszak, Ryland viszont ismét kihagyott egy könnyebbnek titulált rúgást a meccs elején - igaz utána javított és már nem hibázott.

Ezzel a Patriots mérlege 3-11-re módosult, továbbra is a második pick a "miénk" a jövő évi drafton. Már csak három mérkőzés maradt, a következőt majd idegenben a Broncos ellen játssza a Patriots december 25-én hajnalban.

Hozzászólás

Amikor másfél negyed van hátra, meccsbe kerülhetsz, és kétszer is puntolsz 4&rövidre, ott vajon mi a cél, mester? Elmondani a sajtónak, hogy nem 42-10 lett, és készülünk Denverre? Ha valami újra igazolta, hogy miért kell váltás, akkor számomra az eddigiek ismeretében ez a mai coaching bőven megtette. Ugyanakkor lőtávolban az 1/1, hogy a vitathatatlanul pozitív hozadékot is említsük…

Így is van, rúgjunk ki 50 év tapasztalatot, hátha mondjuk a Chargers elviszi és Herberttel pofás csapatot építhet - ott megvan hozzá az emberanyag -, mi meg majd visszasírjuk úgy mint JMD-t. Én inkább BoB-ot küldeném el. Kétségtelenül a tavalyi év ment jobban félre Patricia-val OC-ként. Egy rakás csapatot - a legtöbbet - említhetném akik folyamatosan az első 5 között választhattak évekig és mégsem mentek semmire. De még mindig nem hallottam, hogy kit hoznál HC-nek, OC-nek, DC-nek és GM-nek?

Így is van,minek is kellene változás,hiszen minden rendben van:

Van fr QB aki szisztematikus munkával fel lett építve,jól safarkodtunk az első kor kozepi Pick kel,az elmúlt négy évben nem volt három negatív szezonunk ,nincs folyamatosan romló tendencia és nem süllyedtünk a kilencvenes évek szintjere,nem lettünk a liga pofozogepe és az egyik legrosszabb csapata,aki harcban van még az 1/1-ert is,nem voltak sorozatban történelmi,megalázó nullazos meccseink még otthon is,nem produkaltunk a hatvanas évek óta nem látott negatív szeriakat, a draftjaink és a FA igazolasaink is kiválóan ültek, az elmúlt négy évben amikor csillio capspace volt azt is remekül használtuk fel,remek meccseket játszunk , az offense játékát pedig öröm nézni,beérett végre egy DC és egy ST edző munkája…  Oh wait…

De legalább 6 évvel ezelőtt baromi jó csapatunk volt…

Nekem az a problémám ezzel a mantrával, hogy amire alapozod, az hibás koncepció. Illetve fogalmazzunk úgy: engem meggyőznek akik lényegesen szakavatottabbak és egyértelműnek tűnik az, hogy az offenz is sokkal inkább BB játszótere, mint BoBé. De ez már többször le volt itt vezetve az elmúlt hetekben, utána mindig nagy volt a csend, persze látom mindig van visszaút 🤷🏼‍♂️

Személy szerint óvakodnék a JmD-vonaltól, mert ha az öreg véletlenül marad valós veszély a visszajövetele párban Jimmy G-vel. Persze lehet, hogy sokak szerint jó kis csomag lenne(??!!), de én maradnék a veszélyes szónál 😃

Jimmy G. szerintem minden évben lesérült eddig, általában elég alaposan. Nagyon remélem, hogy nem vele képzeljük el a jövőt. 

Veszélyes dolog a retrospektív szentimentális romantika :D 

De a kérdésedre válaszolva. Bárkit. Mert ezt az eredményt még a nagyanyám is tudja hozni. És már ne is haragudj, de ki nem …rja le az 50év tapasztalatát? Ez a játék pont nem múlt sikereiről és eredményeiről szól. Ellenben rövid távon kifejezetten látszik a lejtmenet. És itt a miértekbe bele se mennék. De azt az egyet figyelembe véve, hogy BB legjobb esetben sem hosszú távú opció csak  a korát figyelembe véve, baromi nagy luxus lenne ezért még 2-3 szezont itt vergődni vele. Rosszabb ennél nem nagyon lehet, de az esélyt meg lehetne adni valakinek. Ezt hívják kockáztatásnak. Ami valljuk meg nem is annyira kockázat mert 2-3 szezon után ha a te álláspontodat vesszük figyelembe pont ugyan ez lenne a helyzet.

JMD és a sírás kétségkívül összefonódott liga szerte :D

Valóban kockázatos lenne ekkora tapasztalatot lecserélni valami másra. Egy tapasztalatlan GM munkálkodása simán oda vezethetne, hogy a mostani 5-6 tehetséges játékosunk helyett, csak 3-4 lesz az egész rosteren. Egy zöldfülű HC-val az a csúfság is megeshet velünk, hogy 3 győzelem helyett csak 1 vagy kettő lesz a szezonban, sőt - igaz, ez elég vad vízió - de az sincs kizárva, hogy egy tapasztalatlan HC még összekeverhetne mindent, és akár egy DC-t is kinevezhetne OC-nak.

Szóval egyetértek, isten mentsen minket a változástól és annak veszélyes következményeitől!

Előttem szóló srácok, én nem azt mondtam ne változtassunk hanem azt, hogy nem feltétlenül küldenék el egy embert a szakmából 50 év tapasztalattal. Nem a sikerek miatt hanem a tapasztalat miatt ami kisétálna a kapun. Az teljesen egyértelmű, hogy változás kell de ez a bárki jöjjön nem lesz rosszabb ez elég nevetséges. Nézzetek rá a táblázatra, idén az egész NFL egy hektikus. Nincs tovább 20 év dominancia ami a Ti lelketekben  - ha már nosztalgiát emlegettek - él. Sorra buknak meg HC-k nálunk sokkal jobb anyaggal rendelkező csapatoknál. Abban egyetértek, hogy az O még mindig BB játszótere, kellene egy jó OC. Az, hogy sz@r volt a draftunk évek óta az meg szerintem hülyeség, a draft jó volt csak a WR és TE fejlesztések mentek nagyon mellé. Inkább azokat az edzőket cserélném le. Mindenhol vannak olyan játékosok pro és kontra akik hátsó körösek és szupersztárok lesznek ( Antonio Brown ) illetve első kör eleji QB-k is a legtöbbször a kukában végzik. Baromira nem garantált a draft sikeressége sehol. A Jets, Dolphins, Bills, Browns, Lions, SF, Rams, stb is pl évekig az első kör elején húzott és mit értek el vele? A Bills emberanyaga sokkal jobb mint a jelenlegi Pats, mégsem dominálnak. Nagyon nem olyan egyszerű ez mint itt sokan gondolják.  Sík hülye vagyok az NFL-hez mélyebben de ezt a vak is látja. Az érzésem az, hogy egyszerűen nem tudja a legtöbb Pats szurkoló felfogni, hogy ez már nem az a csapat akik minden évben az SB-ért mennek. Legvégül a kudarcokban is ugyanúgy szeretem a csapatot és a Pats meccseket nézni mint TB idejében. 

”A draft jó volt csak wr és TE fejlesztések mentek mellé “

Ugy hogy már nincsenek is a csapatnal a kiválasztottak zöme…ok…

Ez a mantra meg hogy bárki nem tudna tudomásul venni,hogy már nem a SB-ért megyünk már sajnos nagyon rég nem igaz,de a top2-ben draftolo pofozogep csapat és a SB content ér között még elég sok lehetőség lenne.

Szerintem:

2020-as draft; kitűnő volt, tele tehetséggel 

2021: nagyon jó draft, MJ nem rossz, topin, Inceary ( és több hozzáértő ) leírták miért ez lett a vége 

2022: közepes draft,  Thornton-on kívül nem rosszak 

2023: jövőre több infónk lesz

Ez azért nem katasztrófa. Az, hogy 5. és 6. körös játékosok nincsenek már itt az nem egyedüli. Idén is az O a rossz és nem a csapat. De még senkitől nem hallottam konkrétumot, hogy kit hoznának OC, DC, HC és GM-nek? Ne az legyen már a válasz, hogy bárkit csak ne BB, JMD, BoB. 

Nem nevezném rossznak, főleg ha a D-t nézzük. Az öreg kétségtelenül ahhoz ért, ezért kellene ha WR-t és TE-t nem feltétlenül Ő választana. De ugye senki sem úgy képzeli, hogy nincs Mögötte egy szakmai stáb ( scoutok ) és egyedül BB intézi a draftot?

Gondoltam,hogy 18-19 ki fog maradni,az nem nagyon illett volna a képbe….

20-as draft kitűnő, tele tehetségekkel …?Dugger és Onwenu max átlag feletti ,Jennings az idei szezonon kívül semmit nem mutatott,idén lett stabil alap ember.Uchenek korábban voltak jo meccsei,de idén pl abszolút nem tényező.Keene,Asiasi,Rohrwasser? És ebből az előbbi kettő harmadik koros. Ez max az átlagnál egy picit jobb draft,de semmiféleképpen nem kitűnő,de ha az összes többin ilyet húztunk volna,akkor nem lenne gaz

21:nagyon jó draft? What? Meki kuka,Barmore jó,Perkins kuka,Stevenson jó,McGrone kuka,Bledsoe nem tényező,Sherman,Nixon kuka

22-Thorntonon kívül nem rosszak? De most komolyan kik? Akik egyáltalán a csapatnal vannak még?

Merthogy Thornton bust,Strangeen lehet vitatkozni,főleg a kihuzas körülményekhez képest,szerintem nem bizonyította ,hogy megérte az első kort,de mondjuk azt hogy jo,Marcus Jones jo LEHET( de ugye itt is feltételezzük az eddigi kevés de pozitív jel alapján ),Jack Jones kuka,Strong tradelve úgy hogy semmit nem tett le nálunk az asztalra,Zappe ugye ki is lett vágva nálunk,csak azért hoztuk vissz mert nem találtunk egyszerűen jobb backupot,de eredetileg Ő is kuka volt,Harris PS jatekos,többiek Roberts, töltelék,Hines már nincs is a csapatnal,Steuber PS tag

A 18-19-es drafton 19 játékost húztunk,ebből egyedül Bentley van rosteren. EGY JÁTÉKOS,

A 18-22 közötti draftokon összesen 49 játékost húztunk ki ebből 6 ember tekinthető bevaltnak es az 5 draftbol,gyakorlatilag 2,5 kuka a csapatépítés szempontjából.

A játékosfejlesztés megy félre, nem feltétlenül a draftok lesznek rosszak. Kizárt hogy még véletlenül se lenne találatunk, és tendenciák is jelentkeznek, amik nagyon egybecsengenek a pályán látottakkal.

Jennings kb azt hozza most, ami várható volt tőle a drafton. De miért tartott ez ennyire sok ideig, amire kihozták belőle? Ugyanezen a poszton Wise is évekig vegetált mire megtalálta magát. DT poszton sem tudunk gyorsan felépíteni senkit, nagyjából három évre van szüksége az újoncoknak, ha egyáltalán fel tudják venni a fonalat.

Perkins, Uche teljes vakvágány a mi fejlesztésünkkel, és előtte se nagyon virgonckodtunk Winovich esetében sem. Olyan alapokat nem kapnak meg a játékosok, amik aztán nagyon hiányoznak később.

Ugyanez van WR poszton is, ahol Harry-t szokás bustozni, és nyilván az is lett, de ő ott lett húzva ahova várták az elemzők. Csak hát ugyanazt megtettük Thorntonnal is mint vele. NEm fejlesztettük a route runningot, nem kapta meg azokat az útvonalakat sem amiben hatékony, mindkettő lesérült, többször is. Sérülés nélkül se nagyon tudunk WR-t fejleszteni, ha meg lemaradnak a kiesett idő alatt, akkor kb vége is a karrierjüknek.

Egyedül Slot WR poszton tudunk felépíteni embereket és ennyi. Még a tight endeknél sem tudunk megtalálni szerepeket, funkciókat, és nem tudjuk a play designba sem beilleszteni őket skilljeik alapján. Egy darab Henryt tudunk térben használni és ennyi, de 1 évig próbáltuk őt is edge rushereket blokkoltatni. Az eredménye nem volt meglepetés.

Strange nem hiszem, hogy rosszabb alapanyag, mint Thuney, csak nincs egy Scar, nincs egy fix alap. Mondjuk az utolsó 3 meccs elég jó volt, de az édes kevés. Egyszerűen a szakmai szintünk csökkent le a pozíciós fejlesztések terén, és ebben nagyobb hiányosság lesz, mint a konkrét személyek draftjában. Hiszen sokkal gyengébb játékosokból lesznek fogaskerekek működő rendszerekben, ahol fejlesztik őket folyamatosan. Vagy ugye nem kell messzire menni, ez nálunk is megtörtént.

CB sorba gyakorlatilag UDFA-ból is pro bowler lett évente..és most mi van ott is? Jack Jonest nem tudtuk kezelni, pedig nála balhésabb arcok is voltak már itt, Marcus Jonesból kihoztunk bármit is? Myles Bryantet toltuk inkább helyette..Shaun Wade-t fejlesztettük?

Dugger bár tényleg jó, de a hibáit kijavítottuk és ezzel segítettük elit szintre lépni, vagy megrekedt egy szinttel lejjebb ő is ugyanazon dolgok miatt?

Szóval a draftot szerintem felesleges ekézni, minden csapat húz olyat amelyik nem válik be, classokat is húznak olyat. Semmivel nem draftolunk rosszabbul, mint a többiek, csak nálunk nagy a minta és a korábbi sikeres draftok az elvártak, de azok átlag felettiek voltak. Nem tartható. Ciklikusan visszaesik mindenki a beválás terén, amin segíthet, ha a coaching, rendszer, játékosfejlesztés rendben van. Nálunk utóbbiak nagyon nincsenek rendben.

Mapu mint FS szenvedett az elmúlt hetekben, de nem is abban erős. Végre odaraktuk a boxhoz közel, szerzett egy labdát és szerelt pár keményet. És akkor a védelemhez még értünk is, de ott is elkövetik ugyanazokat a dolgokat, mint a támadóknál. Csak ott meg teljes a káosz.

Zappe pont ugyanolyan borzalmas és kelekótya, szétesett volt mint Jones, abban a pillanatban, ahogy 40% feletti pressure-t kapott és nem volt elkapója sem szeparálódva. Simán dobott tegnap 4 picket, csak eldobták a védők.. Egy Mafi, McDermott fal 5 emberes pass protectionnel az halál. És ha elveszik a futást is mellé, akkor ugyanúgy eszköztelen lenne itt bármelyik QB..

Egyszerűen amíg nincs rendszerszinten és játékosfejlesztés szinten változás, addig ugyanazokat a köröket fogjuk futni csapat és szurkolói szinten is.

Szar minden - nem szar minden
Szarul draftolunk - nem is draftolunk szarul
BB takarodj - csak vele van esélyünk

Ezek a végletek, de ezek között vannak a válaszok, amikre a coaching, a fejlesztés és a rendszereink adnak választ.
 

Ez már egy sokkal érdekesebb kérdés amit írsz es erre sokkal szívesebben elvinnem a polémia fonalát.

Azt mondod hogy akik be is válnak , 3 év amíg fel tudnak mutatni vmit a játékosok es a felhozott példák ezt alátámasztják . ( Harry mondjuk szerintem pont nem mert ő mindenhol megbukott,tehát ő sztem echte bust )Ok ,csak 4 éves szerződésük van a rookieknak-kivéve az első korosoket- tehát ez azt jelenti,hogy akik fel is mutatnak valamit,azokat meg meg kellene fizetnünk,ami meg nem szokasunk,pont be lett linkelve,hogy nem tudom én hány évre visszamenőleg egyetlen 1-2 korossel sem hosszabitottunk. Ebbe viszont nem nagyon fér bele,hogy a rookie szerződésből 2-3 év gyakorlatilag  teljesen kiessenek.

 És akkor a képet még bonyolítja ,hogy az idei szezon után könnyen elképzelhető hogy belelepunk a korábbi Jags vagy Browns effektusba,hogy durván túl kell fizetni hogy FA játékosokat igazoljunk,pláne ha BB marad,hiszen köztudott hogy nem túl játékos barát a rendszer,így hogy kutyautok vagyunk nem leszünk egy vonzó célpont.

Ez már egy sokkal érdekesebb kérdés amit írsz es erre sokkal szívesebben elvinnem a polémia fonalát.

Azt mondod hogy akik be is válnak , 3 év amíg fel tudnak mutatni vmit a játékosok es a felhozott példák ezt alátámasztják . ( Harry mondjuk szerintem pont nem mert ő mindenhol megbukott,tehát ő sztem echte bust )Ok ,csak 4 éves szerződésük van a rookieknak-kivéve az első korosoket- tehát ez azt jelenti,hogy akik fel is mutatnak valamit,azokat meg meg kellene fizetnünk,ami meg nem szokasunk,pont be lett linkelve,hogy nem tudom én hány évre visszamenőleg egyetlen 1-2 korossel sem hosszabitottunk. Ebbe viszont nem nagyon fér bele,hogy a rookie szerződésből 2-3 év gyakorlatilag  teljesen kiessenek.

 És akkor a képet még bonyolítja ,hogy az idei szezon után könnyen elképzelhető hogy belelepunk a korábbi Jags vagy Browns effektusba,hogy durván túl kell fizetni hogy FA játékosokat igazoljunk,pláne ha BB marad,hiszen köztudott hogy nem túl játékos barát a rendszer,így hogy kutyautok vagyunk nem leszünk egy vonzó célpont.

Harrynél és a többieknél se lehet úgy nézni, hogy mindenhol bust, hiszen eleve nem kapja meg a fejlesztést, 3.-4.éve után már tök mindegy, addigra vége van. Egy két esetben, nagyon precíz fogaskerékként élednek ezek a karrierek újra (Peppers, Van Noy, Tavai jó példák) és ha sose kerülnek ilyen helyzetbe, akkor örök befürdött játékosként emlékeznek róluk.

Mindig az első 2-3 év lesz a fontos, ha ott nem sikerül fejleszteni valakit, vagy eleve rosszul fejlesztenek, mást kérnek tőle, mint amihez a skill setje adott, akkor azt a játékost eltemetik örökre. Nálunk ez történt WR fronton, mert a nagy számok törvénye alapján is kellett volna legalább egyet találni a WR választások közül, aki beválik, nem rottyan le és fejlődik is. De mind lesérült és/vagy nem jól lett fejlesztve és ezért bust lett. De ugyanezek az arcok mondjuk a Steelershez kerültek volna kivétel nélkül, akkor szinte biztos, hogy 1-2 vagy több is NFL karriert futott volna be.

Na most amióta Troy Brown van a WR szekció élén, azóta még annyit se tudunk előadni velük, amit előtte összehoztunk, pedig az se volt sok. Ami közös az a HC elvárása ezen a coaching területen. Tehát megkerülhetetlen a szerepe ebben BB-nek. Ugyanoda lyukadok ki, emiatt én nem adnám nekik az új franchise QB-t, látva mit csináltak a most rosteren lévőkkel és Cunninghammel. Utóbbinak nem tudtak semmi alternatívát adni, hogy maradjon, hiszen QB-ként nem voltak hajlandóak használni, pedig minden veterán dícsérte, nem csak a hozzáállását, hanem a teljesítményét is. Elkapóként pedig nem lehetett pályára tenni, az egy elbaszott ötlet volt. Teljesen más skilljei vannak, mint Julesnak voltak, nem lehetett ugyanazt belelátni. Pryor szintű cucc lett volna a max, a nagyon max, de attól is fényévekre volt, miközben QB-ként könnyebben elérhető lett volna a plafonja. De még addig se tudtunk eljutni 14 hét alatt, hogy ezt megpróbáljuk elkezdeni vele.

Visszakanyarodva az elejéhez, természetesen nem azt akarom kihozni, hogy király a draftunk és minden választásunk isteni, csak elbalfaszkodjuk őket. Hanem, hogy nem rosszak alapból a választások, csak zéró játékost tudunk fejleszteni az utóbbi 5 évben támadó oldalon, Nézzük meg kik hiányoznak ott és akkor megkapjuk, hogy az addigi eredményeket (jók, rosszak, közepesek a fejlesztések terén) miért múljuk alul. Önmagában a draftolt játékos nem lesz bust, hanem olyan kezekbe kerül, ahol nem tudják használni, nem tudják fejleszteni, nem tudják rendszerbe tenni.

Mi ebben a D oldalon erősek voltunk, aztán most már 2-3-4 év kell hozzá, és közben rosteren kell tartani őket, de mivel nem fejlődnek elég gyorsan, így gyengül a roster, mert úgy fest gyengéket draftoltunk. Közben csak félremegy a fejlesztés, kitolódik a folyamat. Egy erős frontokkal bíró csapatban Barmore szinte biztosan előbb durrant volna ekkorát.

Amúgy azt nem látom problémának amit feszegetsz, hogy nem szerződünk újra 4 év után nagy pénzért. Előtte se ez volt a tendencia, hanem a második évére mindenki át tudta venni a nagy pénzért távozó helyét. Így maradt pénz a kirakat emberekre, akik azt a magot adták, amivel működött a rendszer. (QB, slot WR, TE, erős és drága fal előttük).

Ezt a rendszert próbáltuk futtatni, most írok róla nálunk, hogy már a presnap olvasásnál el vagyunk tévedve a liga trendekhez képest, mert Brady megadta ezt a kényelmet, és megvoltak a fegyverei a rendszer sikerességéhez. Aztán mikor elvették tőle, akkor már az ő zsenije se volt elég sokra. A mostani 2 QB meg fényévekre van tőle, ráadásul 5 emberes protection van a falban. Halálra volt minden ítélve ebben a 2 évben, futás és passzjáték is.

De visszatérve a rookie hosszabbításokhoz, szerintem mindegy, hogy drágán egy saját játékos jön vissza, vagy drágán egy veterán a piacról. Ugyanott vagyunk. A fent ecsetelt fejlesztési hiányosságok miatt viszont nem tudjuk pótolni ha elmegy valaki, a minőség visszaesik, és a támadóknál az elmúlt 5 évben a veteránokkal se tudtunk mit kezdeni (coaching, rendszer hiba). Ezért nekem az mindegy hogy sajátot tartunk meg drágán vagy idegent hozunk drágán, mert a lényege a draftnak az lenne, hogy az újonc évek alatt olcsón legyen minőség és ne kelljen veterán fizut adni sok poszton ahhoz, hogy életképes legyen a teljesítmény.

topin lentebb leírta amit gondolok. 1500-ig nem fogok visszamenni a drafton mert értelmetlen. Scar óta nincs jó O-fal. TE-et és nem slot elkapót 2010 óta nem tudunk fejleszteni. A csalódottság és a túlzott elvárás nem jó tanácsadó ha reálisan akar az ember értékelni. De legyen igazatok, küldjük el BB-t, az idő eldönti érdemes volt-e. Szerintem nem de majd kiderül. A szakmai munka félrement, ez nem tudom mennyire egy ember felelőssége, ha BB-é azt majd Kraft eldönti.
De még mindig senki sem mondott neveket az edzői és GM pozíciókra.

GM kivülról:
Adam Peters - 49ers - bármit megadnék érte
Ed Dodds - Colts
Nick Caserio - Texans
Trey Brown - Bengals

Belülről, bár itt a külsős kapcsolati tőke az edzői stáb összeállítását tekintve kérdéses.
Matt Groh játékos szervezeti igazgató.
Elliot Wolf felderítési igazgató
Steve Cargile profi felderítő igazgató
Cam Williams főiskolai felderítési igazgató
Pat Stewart front offica tagHC Ben Johnson, Frank Smith, Bobby Slowik, Jerod Mayo
OC előbbieknél mindegy, ők a play designerek és play callerek

Mayonak kellene OC, aki megkapja a maga szabadságát:

Ken Dorsey, ex-Bills OC - Maye és Allen hasonlóság miatt jó lehet
Brian Griese - 49ers QB coach,
Klint Kubiak - 49ers passing game specialist - mindkettő Peters miatt adná magát
Jerrod Johnson - Texans QB coach - Strouddal elég jót megy
Zac Robinson - Rams QB coach, ismerjük is hisz mi draftoltuk, McVAytől tanul jó ideje

DC, ha O guru lesz a HC
Covingtont előléptetném simán, ha MAyo nem lehet DC, mert távozna máshova ha nem ő lenne a HC
Anthony Weaver - Ravens DLine coach, hasonlóan jó mint a mi DL edzőnk
Aden Durde - Dallas DL coach - csak összerakott egy zúzós frontot
Jesse Minter - Michigan DC


 

 

 

Szia, köszönöm, korrekt. Végre valaki aki konkrétumot ír. Ők milyen valószínűséggel elérhetők? Illetve mi a realitás személyi szinten? Őket "csak" fizetéssel lehet elhozni, vagy szerződés köti Őket?

Felfele bárki mozdítható, hiába van szerződése.

Caserio a GM listában ugyanarra a posztra van írva, így ő csak cetliért jöhetne valszeg. A többiek assistant vagy egyéb poziban vannak, amivel szabadon elhozhatóak.

A HC, DC, OC pozi kapcsán mindenki jöhet hiszen alacsonyabb rangban van jelenleg, direkt ilyeneket írtam fel. HC-nek csak koordintárokat, koordinátornak csak pozíciós edzőket.

Ha azonos poziban lévő is szóba kerülhet, akkor vannak nevek még bőven.

Peti majd kifejti ha kívánja, mert nálunk ő írt erről először, így én csak megemlítem.

Azért lenne fontos támadóoldali HC, mert a QB és a HC timetline-ját össze lehet kötni ezzel. Nem fenyegeti a csapatot és a játékost az a veszély, hogy a jó OC-t elviszik HC-nek és ezáltal új rendszer és új OC kell érkezzen évente, két évente. Ugyanúg, mint Shanahan, McVAy, LaFleur, maradnának a csapat és a támadó oldal élén HC-ként és a támadórendszer sem változna, csak finomodna évente.

Most, hogy valszeg újonc nagy potenciállal bíró QB érkezik a drafton, ez nagyon fontos lenne. Eleve rá lehet szabni a rendszert, és a hozzávalókat mindig tudja  HC csipegetni hozzá évről-évre.

Viszont a felsorolt O guruk nem igazán arról híresek, hogy nagy személyzeti tapasztalattal bírnak, így egy erős GM kelene melléjük, aki segít összeszedni a stábot és viszi a rostert erős kézzel, de szimbiózisban a HC, DC párossal. A DC teljesen szabad kezet kellene kapjon a saját rendszerével.

Ha Mayo lesz a köv. HC, amire jó esély van, akkor lehet belülről oldjuk meg a GM kérdést is (Groh, Wolf) és ez esetben egy szabadkezes OC kell mellé, akire rá lehet bízni az új reménységet. Ebben kicsit benne van, hogy maradnak a mostani irányok, de Grohék és MAyo is van annyira haladó szemléletű, hogy tudjanak változtatni az irányon.

Bármelyik irány is lesz, szükségszerűnek tűnik a váltás.

Ez a Mayo-t HC- nek dolog mitől lett ilyen felkapott? Nem kötekedni akarok, de nála 100x tapasztaltabb edzők, sokan évtizedes egyetemi HC tapasztalattal és remek eredményekkel buknak hatalmasat HC-ként. Értem, hogy remek játékos volt, meg ismeri a csapatot, de kb. nulla edzői tapasztalata van, más jelöltekhez képest. Kb. Matt P. OC kinevezésével  lenne egy szinten kockázat szempontjából… ami miatt a legtöbben leváltani akarják BB-t. Persze ettől bejöhet.

Mayo tavaly is az egyik legfelkapottabb HC jelölt volt, idén is az lesz. Én nem is értem miért kell ilyen kijelentéseket tenni, amikor láthatóan teljesen tájékozatlan vagy vele kapcsolatban és csak annyit tudsz róla, hogy játékos volt, de az edzpi munkásságával kapcsolatban semmi infód nincs.

Én meg azt nem értem miért kell kioktatni itt bárkit. Szövegértési gondjaid vannak? Csak kérdeztem, hogy miért ilyen felkapott és leírtam miért nem értem. Milyen kijelentéseket? Hogy az esetek többségében 10+ év tapasztalattal szokás HC-kat kinevezni? Vagy hogy szerintem rizikós a kinevezése?  Miért szerinted nem az? 

"Értem, hogy remek játékos volt, meg ismeri a csapatot, de kb. nulla edzői tapasztalata van, más jelöltekhez képest. Kb. Matt P. OC kinevezésével  lenne egy szinten kockázat szempontjából… ami miatt a legtöbben leváltani akarják BB-t."
 

Ez nem kijelentés? Szerintem egy határozott állásfoglalás és nem kérdés. Mivel állítottál valamit, ami hülyeség, így "kioktattalak" vagy értetlenkedtem egyet és tájékoztattalak. Ez utóbbit megtehetted volna magad is, ha utána olvasol, vagy kinyilatkoztatás helyett tájékozódsz.

10+év tapasztalat? Hát a fiatal edzőzseniknek erről nem szóltak..

Mayo kinevezése szerinted rizikód, de konkrétan semmit nem tudsz róla, hogy miért akarja több csapat is HC-nek..

Ok, ha kiemeled a kontextusból a kijelentőmondatot akkor valóban igazad van. De azért ez nem szép, szerintem te is tudod. Igen, a HC-k jelentős százalékának sokkal nagyobb edzői tapasztalata van, mint 4-5 év. Ez valóban kijelentés, és ha gondolod megszámolhatjuk. Az SB nyertes edzőket is átnyálazhatjuk az elmúlt 20 évből, de olyan sok (a győzelem pillanatában) fiatal edzőzsenit nem találsz köztük. És mint írtam, valóban kockázatosnak tartom Mayo-t, hiszen az első próbálkozása lenne HC-ként, ami remek lehetőség a bizonyításra és arra is, hogy 4-5 évre elássa a csapatot ha a jelenlegi helyzetet rosszul kezeli. És azt is írtam, hogy "persze bejöhet", ami azt jelenti, hogy még csak el sem zárkózom tőle. Ha lesz egy fiatal edzőzseni (pl. McDaniel) aki SB-t nyer, akkor ő lesz a kivétel, ami erősíti a szabályt. 

Egyébként ez egy szurkolói és nem egy szakértői fórum. Többek között az a lényege, hogy megkérdezhetsz dolgokat és megtudd róla mások (hozzáértőbbek) véleményét, hogy ne kelljen 20 helyen utánanézned. 

Válasz Lucius üzenetére

kicsit belezavarodtál..BB is volt első éves HC, ahogy mindenki. A modern NFL-ben már nem szokás 10 évig ülni valami kivénhedt zsémbes ember mögött, üdv a ligában!

Miért ásná el valaki 4-5 évre a csapatot, mert első HC kinevezése? LaFleur, McVay, Shanahan elásta?

Te pedig nem megkérdeztél, hanem kijelentettél, majd most hogy választ kaptál 2 helyről is Mayo felkészültsége kapcsán, még mindig ugyanott vagy az álláspontodban, ami azt mutatja vagy nem fogadod el nálad tájékozottabbak véleményét, vagy még utána se nézel csak hajtogatod.

Ha elolvasod Mayo hozzáállását, munkáját, szemléletét, akkor majd lesz képed róla. Addig meg a valóságtól elrugaszkodott prekoncepciód van.

Természetesen a véleményed lehet az, hogy Mayo nem lesz jó, szíved joga. És még igaz is lehet majd a végén, de ez nem 50-50 hogy vagy így lesz, vagy úgy. Ha így lenne, akkor nem lenne az egyik legkeresettebb HC jelölt, és nem kapott volna tavaly egy rahedli pénzt csak azért, hogy maradjon. Nem a játékoséveit, hanem a munkáját fizetik meg, amiről aki vele dolgozik, vagy látja és ír róla az tisztában van. Ellentétben veled, akinek fogalma sincs róla, hogy milyen edző ő.

Az meg nem is értem SB győztes edzők hogy jöttek a felvetésedbe, mi ugyanis az 1/1-ért megyünk és nem az SB a cél jövőre, hanem a folyamatok megfordítása.

A mostani szezon előtt kapott egy combos emelést és egy “assistant HC” státuszt is, ha jól emlékszem, utána már minden interjút lemondott. Nekem emiatt egyértelmű, hogy Őt akartuk/juk utódnak, a kérdés akkor még a mikor volt. Azt hallani, hogy rohadt nagy koponya. Mondjuk pont tegnap láttam egy olyat - per source -, miszerint teljesen el is hiszi, hogy Ő lesz itt egy hónap múlva a főb@zmeg, és totál seggfejként viselkedik. 

Érdekes, hogy a „CB-botrány” senkinek sem szúrt szemet, a chaten sem. Jómagam is csak a gamebook megtekintése után rökönyödtem meg kissé. A sec. súlytalan volt (pl. PD=0), a def.-ben a prímet a front7 vitte a meccsen és ez valószínűleg kissé eltakarta ezt. Az aktív JC viszont egy snap-et se játszott!!! („Nem volt elérhető” – mondta a meccs után BB. Ezt még megérthetném, de akkor miért aktív? Ej-ej öreg…)

A meccsről. Ahogy várható volt a futásunkat elvették, s ez sok mindent eldöntött. Az egyfélidős Zappe igazolta magát. A Strange által tovább gyengülő fal mögött a 2. félidőben átment MJ-be, gondolkodásban, cselekvésben lelassult és meggondolatlanságba ment bele. Tripla coverage-be akkor sem dobunk, ha egy toronydaru áll ott és az elkapó játékos testi épségét sem illik kockáztatni (Henry). Így a kissé indiszponált Mahomes-al is simán győzött ez ellenfél a draftrajongók örömére. :)

Ez a Chiefs egy nem jó csapat. Mi sem, sőt, de Mahomes indiszponáltsága szinte kizárólag a tehetségtelen elkapó gárdájának köszönhető. Toney szerintem most húzta le végleg NFL karrierjét, mert az egyik INT konkrétan az ő lelkén szárad és már a múlt héten is volt egy bődületes hibája. Na most, a mi secondarynk ezt a kifejezetten acélosnak nem nevezhető chiefs passzjátékot sem tudta limitálni, ezt Mahomes 305 yardja bizonyítja. Bár volt 3 sack, Barmore egy állat, de azért én a front 7 játékától se voltam elájulva. Zappe olyan amilyen, kb egy szint Jones-szal. A támadófalunkkal ahogy írtad is Strange kiválása után nem erősebb lett. Az offseasonben egy hatalmas resetre lesz szükség, ehhez van pénzünk (FA piac) és drafttőkére is szükség van. nekem már hulla mindegy hogy 11 vagy 14 meccset bukunk az adott évben, ha mondjuk a több L sokkal jobb draft pozíciót eredményez, akkor ám legyen. Csak a probléma az, hogy ha jön is a nagy újjáépítés, edzőcserékkel, új játékosokkal stb. minimum 3-5 év mire kiderül, jó irányba tartunk-e.

Bár nagyon szeretem ezt a sportot (is), és általában a másik csapatok meccseit is nézem, de már alig várom az uborkaszezont, hogy végre mindkét félnek igaza legyen, és véget érjen ez a komment háború, ami sehová sem vezet, csak hétről hétre hergelitek egymást... Mindenkinek igaza van és egyben senkinek nincs igaza, de teljesen mindegy kinek van igaza, úgyis a két Kraft fogja eldönteni mi legyen a csapat jövője :) #nooffensepeace

A meccsről az a véleményem, hogy a szezonhoz képest az első félidő nézhető volt, helyenként vagány, a második már a szokott sémát hozta sajnos... 3&out, jöhet a D#... Mahomes frusztrációja (hisztije?) helyenként mókás, helyenként bosszantó, de talán játszani kellene, nem minden mással foglalkozni. Kelce meg egy Isten adta tehetség, de az az üveges szemmel magasan hordott orra nem hozta közelebb a szívemhez :) Kíváncsi vagyok meddig jutnak a rájátszásban...

OFF

 

Grier a PSből elment a Chargers ez. 

 

 

 

 

Egy érdekes statisztika lehetne (alátámasztandó) a BB-t küldje el a csapat véleménynek,  hogy mondjuk 10-12 éves távlatban milyen változások következtek be azoknál a csapatoknál akik GM vagy HC és egyszerre GM-HC cserét hajtottak végre.Mondjuk az értékelés szempontjából fontos jól meghatározni hogy mi számít fejlődésnek( sikernek) és mi kudarcnak.Illetve hány próbálkozás(GM,HC) kellett egy-egy adott csapatnál mire sikeres lett az új vezetőség keresés.

Egy GM ésvagy HC cserén kívül még ezer dolog befolyásolja egy csapat sikerét, nyilván kapásból a franchise QB megtalálása, de egy csomó minden más is. Nehéz, és nagyon szubjektív lenne ezt számszerűsíteni, kifejezett statisztikát gyártani ebből. Még a "siker" sem definiálható szerinted sem egyszerűen.

Szakírók, akik jól ismerik a csapatot, a rostert, az elvégzett munkát beleértve mindent (edzés, draft, fejlesztés, etc) szubjektíve talán tudják értékelni, hogy egy GM/HC hozzáadott értéke inkább pozitív (akár a csapat kudarca ellenére) vagy negatív (akár a csapat sikere ellenére), de ezt összehasonlíthatóvá tenni szerintem lehetetlen.

Mindezt azért kérdeztem mert itt még egy kérdés. Amenniyben a csapatnek sikerül kihúzni egy franchise Qb-t (reméljük :-) ) kire biznád a csapatot.Egy olyan edzőre aki bizonyította hogy egy franchise QB-val a fedélzetet tud nyerni vagy egy olyanra akiről fogalmunk sincs milyen HC lenne? Az bebízonyosodott szerintem hogy egy nem kiemelkedő QB-val nem tud nagy eredményt elérni BB (mint ahogyan az edzők 90-sem szerintem), ugyanakkor elég sok edző van most is a ligában aki jó QB ellenére sem tud felérni a csúcsra.

Ez nagyon lesarkított álláspont, hogy franchise QB-val tud nyerni. Mintha a csapat többi része nem is kellene, vagy Brady szimpla QB lett volna, nem pedig a valaha volt legjobb.

Szép kontextusokat tudtok teremteni, hogy bele tudjatok helyezkedni :)

Lehet hogy lesarkított de tény.Bradyvel akkor is sikerült nyerni mikor még messze nem goat-ként játszott, és igen kellett hozzá a csapat.Ugyanakkor a sok tulajdonsághoz ami alapján értékelni lehet egy HC-t(talán GM-et is) hozzá tartozik az hogy valaki tud-e nyerni, amikor ott a lehetőség be tud-e lépni a kapun. Csili-vili keretekkel, HOF QB -kal bizonyos csapatok sorra buknak el mert nincs meg a csapatban,QB- van,HC-ban az a bizonyos plusz. A kényelmes álláspont szerintem ebben az esetben szerintem pont az amiben azok helyezkednek el akik elküldenék a liga egyik legjobb HC-jét mert hát ha jön valaki új akkor biztosan jó lesz pár csapat biztosan tudna arról beszélni hogy hogy is megy ez az új seprű jól seper 🙃.

Nem értem az elvárásodat az új HC, GM páros felé, hiszen nekik nem kell 3 év alatt SB-t nyerni. BB meg aligha edzősködik 3-4 évnél tovább, tehát ha még akar ilyen címet, akkor ennyi ideje van. Ehhez képest csak lefele haladunk a korábban már leírt hiányosságok miatt, amik nem fognak eltűnni, mert nincs a rendszeréhez kellő mag a támadóoldalon.

Ezért kell rendszerekben és nem egyénekben gondolkozni. Pláne nem only SB runban egy új stáb első éveiben.

Brady első éveiben tele volt a védelem HoF játékosokkal, most ez nincsen így. A támadóknál pedig ott voltak a rendszer alapjai: atombiztos OLine, Kevin Faulk, Troy Brown. Később Corey Dillon is kellett már.

Most ilyen illeszkedő emberek nincsenek a támadóknál, nem is működik BB rendszere. És nincsen a második dinasztiát adó mag sem, a GOAT TE, aki megadta a luxust a futás/passzjáték keverésében és missmatch volt mindenkinek, Vereen/White/Burkhead change of pace vonulat teljesen elveszett, nincs ilyen kvalitású ember a rosteren, és hát az OLine sincs a fasorban sem. Slotban akad egy pislákoló Douglas, de azért Edelmannek sem az első éve volt a csúcs, nem lehet tőle sokat várni és kell is a slotnak a többi szerep megjelenése.

Ezért vagyunk szarok dióhéjban, mert megtartottunk egy rendszert úgy, hogy kidobtuk a fogaskerekeket és újra gondoltuk  fullback, blokkoló TE és 3rd down back nélkül, holott ezek alapelemei voltak annak.

Szóval lehet csak a QB-t nézni, meg a HC-t, de itt a rendszerrel van kurva nagy baj, nem véletlenül világtalan minden QB azóta, hiszen Bradyre lett szabva az alapja azzal, hogy nálunk presnap olvasással indul a buli, van egy futás/passz vételezés a QB részéről, majd elosztja a protection (később flip/slide meghatározás) és aztán indul a játék. Csak azóta változott a liga D oldalon és a presnap olvasás már kezd okafogyott lenni, hiszen mást mutatnak a védelmek, ezért nagyon le van egyszerűsítve ez és post snap olvasnak a jó rendszerekben. Alapdolgokat kell csak meghatározni presnap, pl blitz akkor hot route és ennyi a passzjáték.

McDaniel nem bonyolítja túl Tuának és a snap után olvas, amiben az kell a rendszernek, hogy gyors szeparáció legyen, ezért nincs klasszik X vagy WR1 elkapójuk, mert felesleges. Apró gyors faszik kellenek bele. Shanahennél se kell más, csak tempó és Purdynak is le van egyszerűsítve az olvasás.

Nálunk meg agyon van bonyolítva, meg contested elkapóval erőlködünk, mert rendszeren, skill seten kívül használunk embereket, mert annyira nem működik a rendszer. Pl Gesicki inline blocking karrier csúcs idán, mikor sose volt jó benne. Vagy Gesicki lead blocker futásnál, ami 2.5 yard alatti futóátlagot ad ki. De Jonnu Smith is egy gadget playre volt jó meccsenként, most meg 14 hét után 500+ yardja van, ami karrierjében a legtöbb és 10+ yard az elkapásonkénti átlaga.

De sorolható ez a végtelenségig, ha kellően belelát valaki a rendszerbe és nem csak annyit lát, hogy QB meg HC.

Köszi a részletes választ mint olyannak aki csak annyit lát hogy HC,QB :-). Lehet sőt biztos hogy sokkal jobban értesz az NFL-hez mint én DE továbbra sem érted hogy a te álláspontodon kívűl még lehet más valid álláspont is. A te álláspontod hogy rendszert kell cserélni, és ennek az átállásnak a sikerességét nagyobbnak véled mint én aki szerint a rendszerbe kell megtalálni a puzzle-okat amitől működik a meglévő rendszer. Amivel szerintem BB-t nem lehet vádolni hogy nem próbálkozik az elmúlt években-igazat adva abban hogy ezek a próbálkozások nem müködtek.Én csak arra hívom fel a figyelmed hogy NFL elmúlt éveiből tanúságokat levonva igenis elég jelentős az esélye hogy olyan emberek is kerülhetnek a csapat élére akikkel a középszerű szereplés (tudom-tudom jelenleg hátulról top 2 a csapat) általánossá válik.  Hogy a jövőben a tulajdonos melyik döntést hozza meg majd kiderül.

Az új GM/HC kombóval egy magas draft pickkel és egy halom pénzzel ha 3-4 év alatt nem elvárás ha nem is megnyerni az SB-t de oda kerülni a közelébe, akkor pontosan mi is lehet az elvárás :-)?(a kérdés költői)

Ott kezdődik a probléma, hogy ez nem az én álláspontom. Tehát nem két szurkolói nézőpontot állítunk szembe.

Amit te gondolsz, hogy a megfelelő darabok kellenek, mégis hogy látod megvalósulni az elmúlt 4 év fényében? Mert ugye az új stábtól ennyi idő alatt elvárnád az SB-t, pedig még BB-nek se ment a saját maga által kialakított, tehát nem megörökölt rosterrel. 4 évig nem találta a puzzle darabkákat, közben elment a kor az O filozófiánk mellett, a modern NFL nem ilyen sémára épülő egységeket rak pályára a labda azon oldalán. Ha szerinted azért állt földbe minden ilyen rendszer, mert sehol nem találták a puzzle darabkákat, akkor valszeg még jó sok évig keresgetni fogják ezeket, mire feladják.

Te azért adnál BB-nek még egy esélyt, mert 4 éve volt egy jó 20 éve. De az 4 éve lezárult, és 3 éve övé az O, és csak megyünk lefele ott rendszer és játékosfejlesztés szintjén is mint a fene. De értem, most majd fényt kap és új rendszert telepít. Várj, nem pont ezt tették 2 éve? Mi is lett a vége? :) Egy egész offseasont, TC-t és preseasont elcsesztek a ZBS telepítésére majd a week1-en feladták, hogy később azért megpróbálják, hátha csak edzésen nem ment. Persze élesben sem működött nyilván.

Azok a játékosok akik ZBS-ből jöttek mind jelezték, hogy edzőbácsik ezt nem így kell...de a stáb erről tudomást sem vett, sőt megsértődött. Mac Jones is elment tanácsért máshova, mert érezte hogy itt nem fel, hanem leépítik. Nyilván nem úgy kezdődött, hogy a saját edzőivel nem beszélt róla. Csak megvolt a saját, életképtelen elképzelése a stábnak, BB-nek erről a vonalról. Látjuk, hova jutott.

Ráadásul afelett is eljárt az idő, hogy GM és HC ugyanaz a személy legyen. A mostani komplex analitikai világban a big data mellett egyszerűen erre nem elég egy ember. Pláne nem olyan, aki nem halad a digitalizációval vagy annak előnyeivel. Szóval ha maradna is BB, mint HC, akkor is kellene egy OC akinek a munkájába nem szól bele és nem a mi termékünk, tehát nem ugyanazt a sémát futtatja, ami NFL szinten állt földbe. ÉS ennek az OC-nek teljes szabad kezet kellene kapnia, ami nem jellemző az öregre, csak x év együtt töltött meló után.

Ráadásul kellene mellé/fölé egy GM is, amibe meg nem látni, hogy menne bele, hiszen az megmondaná neki kit draftoljon, ne adj isten ki is rúgná szezon közben azért, ha marad a lejtmenet. Ha nincs ilyen jogköre a GM-nek, akkor felesleges, mert ugyanúgy BB marad a góré, ami meg mint írtam idejét múlt kombináció. És hangsúlyozom nem én gondolom ezt, hanem le van vezetve szakmai írásokban.

Ráadásul, ha most kap még 1 évet az öreg, ahol kihúzhatja a saját QB-ját, elköltheti 2 év capjét a garikkal, piacozhat és hosszabbíthat kedvére, akkor ha szarul mennek a dolgok, az új stábnak évek kellenek mire kitakarítják a romokat. Míg ha most jön új stáb, akkor egyből saját irányba tudnak állni. Ez lehet egy indok arra miért nincs senkivel hosszabbítás az Onwenu, Dugger, Uche vonalon. De ez utóbbi csak feltételezés.

Szóval ha váltunk, akkor most tegyük erre mutat minden. Nem szokás amúgy SB-be jutni 3 év alatt 1/1 - 1/2-ről, minimális ilyen példát lehet felsorolni és nem is ez lenne az elvárás. De ha neked ez, akkor BB-től miért nem vártad el az elmúlt 4 évben ezt? És ha nem tette meg, akkor az miért nem gáz? Nyilván vele szemben sem volt ez reális elvárás, csak az új stábbal szemben tett álíltásod miatt írom.

Az NFL lebonyolítási esélykiegyenlítő rendszere alapján nagy eséllyel ragadunk a középszerben, ami nem edzői kérdés lesz, hanem egyszerűen azért, mert hiába lesz egy-egy tehetséges roster, elköltött pénz, még akár fr.QB is, ha nem jó a játékosfejlesztés, és elavult a rendszer. Soha nem fogunk kilépni belőle, majd egy idő után esélyünk se lesz erre és jön 5-15 év középszer. De ez normális az NFL-ben. Most viszont olyan lehetőségünk van, ami kivételesen jó egy új kezdetre. És ha nincsenek az elmúlt 4 év, korábban már ecsetelt problémái a támadóoldalon, akkor BB vigye a boltot persze, hiszen megint micsoda D-t rakott össze kulcsemberek nélkül is. De van az elmúlt 4 év és már elég hosszú és a szakadék csak távolodik a trendek és köztünk, és ez egyre látványosabban kijön.

Newton, Stidham, Jones, Zappe, Cunningham ötösből egy darab QB-t nem tudtak felépíteni még csak közepesre sem. Egyikkel meg sem próbálták, annyira vakon voltak vele, míg a Ravens köszönte szépen, akkor elvitte. Minden veterán kiállt Malik mellett és kifele beszéltek az öltözőből. Ilyenre BB-nél soha nem volt példa előtte, hogy nincs ezekért büntetés. Most meg olyanokat írtak kapitányok, öltözői vezéralakok, hogy menj oda Malik ahol megbecsülnek és ragyogni fogsz, stb..

És ezen büntik nélkül is folyamatos a játékos szankcionálása. És ezek a szankciók csak a kifele megjelenők, biztos van olyan is, ami nem jött ki az öltözőből. Márpedig ez egy jól edzett, jól összetartott csapatnál nem jellemző. Ráadásul nézzed végig kik voltak nálunk OT-k az elmúlt 4 évben, és hasonlítsd össze azzal, hogy azelőtt kik. Majd bízd rá az öregre az új QB-t egy ilyen falról alkotott filozófiával. És ha még át is értékeli ezt, bár 4 év alatt nem tette meg, akkor is a QB mellett az OT és a WR pozi az, ahova a legnehezebben találsz elit szintű játékost. Márpedig a mi elavult rendszereinkbe az elit játékosok is lehet kevesek lennének, de nincs lehetőségünk ennyi elit talentet behozni a rosterre 1-2 év alatt, ami elfedné, maszkolná a rendszerünk hiányosságait. És 4 év alatt azért válthattunk volna irányt is, vagy beláthattuk volna, hogy az nem a mi asztalunk. De nem ez történt. ÉS abban bízni, hogy majd most belátjuk, háááát..irigylem az esélyek iránti érzéseid :)

Ráadásul BB múltja nagyobb, mint a jelene. Pontosabban a rég múltja is nagyobb mint a közelmúltja és nincs olyan GM vagy HC a ligában aki 4 ilyen erősen lefele mutató tendenciával megtarthatná az állását. Úgy, hogy a modern NFL kulcspozijaiban nem tud játékost fejleszteni, sőt egyetemi szinten tartani sem.

Hát, örülök, hogy belátod, mennyire elment a szekér! (A fenét, jobban örülnék, ha nem ide jutunk és csak max annyi az izgulni való, hogy "in the hunt"-ból becsúszunk-e.) Annyival kiegészítenélek, hogy ez nem az "elmúlt négy év", hanem 6-7 év, de lehet az is, hogy "elmúlt nyolc év". Valahol az LII SB környékére már eléggé kilátszott a lóláb, de az alapok már (és itt minden, amit írsz) korábban megrogytak.

Ha korábban megrogyott akkor érdekes hogy jött össze 4 SB meg egy konf döntő abban az 5 évben,a hol megrogyni látod. Mert ilyen eredményre nem igazán képes másik franchise, szerinted meg mi megrogyott állapotban csináltuk meg :)

Azt hiszem kicsit átestél a másik ló másik felére is..Ráadásul ott egyben kellett tartani a kiöregedő magot a folyamatos SB window és Brady utolsó évei miatt (nem tudta senki melyik lesz az utolsó év, és vele nyilván nem kezd bele senki rebuildbe, főleg ha az utolsó éve lenne az, mert annak nincs értelme).

Szóval ha a kiöregedő rosterre célzol, akkor annak ez volt az oka, cserébe kaptunk 5 év alatt 4SB részvételt, 3 győzelmet, meg 1 konf.döntőt. Bárki elcserélné erre s championdhip windowját.

Ha rendszerre, mint támadórendszerre célzol, akkor ott meg JMD szabadkezet kapott Bradyvel, ami pont a QB-ra volt szabva és ez volt az egész 20 év lényege azon az oldalon. 2019-ben tele vágtuk valid minőségi elkapókkal, milyen volt a legjobb WR egység a szezon elején, ez volt a válasz a GRonk visszavonulásra. Aztán Gordon nem bírta, Harry lesérült, AB cut, Edelman egy térddel volt, D.THomas-t meg elvesztettük egy hülye döntés miatt. Kapálóztunk SAnuért, de ide nem könnyű beilleszteni ebbe a rendszerbe veteránt se.

Most pont azt a JMD, TB rendszert nyögjük, ami a sikereket adta, abból próbáltunk továbbgondolni valamit, aminek semmi esélye sem volt. De annak sem volt már sok keresnivalója egy olyan QB nélkül, aki abban volt zseniálisa, hogy pre snap olvasást és a post snap módosításokat 1 mp alatt látta át, a missmatcheket pedig kíméletlenül megdobta. Ezeket pedig a már korábban jelzett posztok adták meg neki.

Ha a draftra utalsz, az lényegtelen, mert ciklikus. NIncs 10-20 de még 5 évig királyul draftoló csapat sem a ligában. A fejlesztéssel és a rendszerrel lehet segíteni, de az normális, hogy nem jön évente 4-5 kezdőjátékos. Ez a ritka.

Szóval én annyira vissza nem mennék, érzésre pláne nem, de ha tudsz hozni szakmai érveket mondjuk a pre és post snap olvasásbéli váltásra abból a szakaszból, vagy a rosterösszetétel megváltozására, vagy az FA fizukra, akkor meg lehet vitatni. Én nem találtam ott változást ahhoz képest, ami kiadta a rendszert és amivel úgy domináltuk a ligát, ahogy senki más.

A championship window kinyújtásának meg mindig ára van, olyan nincs az NFL-ben, hogy nem esik vissza egy csapat, ha túlhúzta a váltást, capet egy-két adott év sikere miatt.

"Ha a draftra utalsz, az lényegtelen, mert ciklikus. NIncs 10-20 de még 5 évig királyul draftoló csapat sem a ligában. A fejlesztéssel és a rendszerrel lehet segíteni, de az normális, hogy nem jön évente 4-5 kezdőjátékos. Ez a ritka."

Ezt a pár mondatodat - is - szívesen ajánlom azok figyelembébe akik állandóan a "sz@rul draftolunk" mantrát nyomják. Ők vannak a legtöbben. Szerintem nem draftolunk rosszul. A csoda az volt, hogy 20 éven keresztül tartott az 1/25-ön túli választásból a dominancia. Én remélem az öreg lesz annyira hajlékony amennyire Kraft elvárja mert láthatóan nem maradhat minden így.

ÉS azért viccec az elmúlt 8 évet írni, mert akkor voltunk a csúcson a második dinasztiával. De te már akkor láttad a romlást? :)

Az elvárásodhoz képest lehet volt romlás, de az NFL-ben nem volt se jobb csapat, sem sok jobb rendszer akkor. Különben nem nyertünk volt annyit abban a szakaszban.

És egy ilyen ligában nem lehet dominanciát elvárni senkitől. A Kansas is bejárja ugyanazt az utat mint mi, hogy választani kellett kit fizetnek meg, honnan engednek el embert. Pedig ugyanúgy a zseniális Reid, meg a leendő HOF tag Mahomes és a másik GOAT TE Kelce van ott.

Azért néha a realitások talaján maradhatunk, amikor elkezdünk szidni valamit :)

"A championship window kinyújtásának meg mindig ára van, olyan nincs az NFL-ben, hogy nem esik vissza egy csapat, ha túlhúzta a váltást, capet egy-két adott év sikere miatt." Ezzel kicsit meg is válaszoltad a saját kérdésedet.

Az "elmúlt nyolc év" pedig egy általánosan ismert mantrára tett utalás, ahol aláírom, hogy túlzás az időintervallum, de klasszikust csak pontosan szabad idézni. A számomra valid időpont a 6 év és ahhoz már szerintem a Te véleményed is közelíthet.

"Az új GM/HC kombóval egy magas draft pickkel és egy halom pénzzel ha 3-4 év alatt nem elvárás ha nem is megnyerni az SB-t de oda kerülni a közelébe, akkor pontosan mi is lehet az elvárás :-)?(a kérdés költői)"

Az elvárás az, hogy egy olyan roster és rendszer álljon fel, amivel realitás a Lions féle projekt. Ott is 4-5 évben gondolkodott Dan Campbell, ehhez választották ki az embereket a stábban és így épültek a dolgok a rosteren is. Aztán előbbre tartottak az első év végére, mint tervezték. De ettől nem módosítottak a 4-5 éves elvárásokon, csak maradt terük kisebbet fejlődni a köv.évre mert közelebb voltak ahhoz az állapothoz, amit akkor, mint egy mérföldkövet el akartak érni.

Nálunk is ez lenne a cél, hogy olyan HC jöjjön, akinek van esélye SB runt vezetni a kiválasztott fr.QB mellett épülő rosterrel. Ehhez több idő kell szinte mindenkinek, mint 3 év. Na most BB-nek a jelek szerint a Shula rekordig van ideje, szóval pont nem egy olyan projekt, amivel az optimális pályára állnánk. És ha kész lenne minden, jön 1-2 év allin szezon, akkor menjünk vele, de itt nem erről van szó. Márpedig ha új rendszer kell, új trendek mellett fogunk bele, hosszabbtávú a dolog, mint amíg ő edzősködik, akkor nem vele kell menni, ez elég egyértelmű. Ezért fizette meg Kraft Mayo-t is, mert azt gondolták 2 év alatt eléri a rekordot BB, addigra kifut Jones rookie dealje, az új HC meg kitalálja kivel akar menni. Ez a hajó erősen léket kapott..

Szóval egy reális elvárás az, hogy a köv években olyan roster és rendszer alapja kerüljön lerakásra, amivel mi diktálhatunk az NFL-nek és reális esélyünk legyen SB-t nyerni a köv 5-10 évben tartósan contenderként megjelenve a rajtvonalnál. BB a saját 4 évében nem előre ment ugyanezen projektben, hanem hátra. Látványosan...

Kell-e cserélni a rendszert vagy nem? Működne még ugyanúgy a megfelelő játékosokkal, mint a kétezres években? Nem járt el a rendszer felett is az idő? Nem lehet, hogy még a megfelelő emberekkel sem működne, mert már kevés egy jó zsebirányító is? Hogy egészen más felfogású offensek hasítanak most?

Ha új rendszert építesz, abból viszonylag csekély eséllyel lesz három éven belül SB szereplés. Nem lehetetlen, de azért van még pár egész jól működő aspiráns arra most is...

Én nem tudom, nem értek hozzá annyira, hogy eldöntsem, és nekem is nehezemre esik elengedi BB-t, de lehet, hogy most erre lenne szükség. Vagy inkább úgy mondom, hogy a tetszésem ellenére is nagyon úgy néz ki, hogy erre lenne szükség...

Ennek nem sok relevanciája van, hiszen a váltás azért következik be, mert a gödör alján vannak. Onnan meg általában csak felfele vezet az út.

A felfelé vezető útat nem lehet természetesnek venni.Számszakilag ha valaki évek alatt bottom 3-ból eljut bottom 10 ig akkor az siker , valójában azonban kudracnak tekinthető. Relevanciája pedig azért van mert az edző és GM váltások sikerességi rátája alapján egyáltalán nem vehető biztosra hogy az új edző/GM sikerre vezeti a csapatot és nem vezet el egy éveken át tartó folyamatos útkereséshez, edző/GM cserékhez.