Első benyomás - 4. hét: Dallas Cowboys

Kép
EB

BS. Ezzel a rövidítéssel lehetne összefoglalni a Cowboys elleni mérkőzést. Borzalmas játék, borzalmas vereség, teljes kilátástalanság. A második negyed elejétől kezdve gyakorlatilag csak a különbség volt kérdéses. Íme: 3-38. Ezúttal semmi sem sikerült, ráadásul több fontos játékos is sérüléssel szállt ki a meccsből.

Az offense továbbra is gyengén muzsikál, bár a mai teljesítményre sokkal inkább a szörnyű jellemző illik. Mac Jonesszal az élen tragikus teljesítményt nyújtottak. Az irányító számlájára három eladott labdát lehet felírni - egy fumble, amit visszahordott a Dallas védelme touchdownra, egy pick six, valamint egy negyedik kísérletre dobott INT. Mióta a Patriotsban van, nem tudom láttam-e már ennyire gyengén játszani. Sokat elmond, hogy a harmadik negyedben Zappe vette át a helyét. A támadófal továbbra is csak nyomokban emlékeztet egy profi csapatéra, az elkapók szeparálódási képességei a pince szintjén vannak. Egyedül Hunter Henryt lehet kiemelni a mai meccsen, aki fény (még ha csak pislákoló is) volt a dallasi délutánban. 

A védelem többé-kevésbé jól állta a helyét, főleg a redzone-ban. Ám a meccs elején megsérült Christian Gonzalez, így pedig a Wade-Mills-Bryant hármasnak kellett a Cowboys elkapóival felvenni a versenyt. Ettől függetlenül a minőség egyértelműen látszik rajtuk, a támadósoron kevésbé... Sajnos a frusztráció érzékelhető volt rajtuk is, szabálytalanságok, fölösleges lökdösődés, stb. Nyilvánvalóan ők sem arra készültek, hogy 3-4 labdabirtoklásnyi hátrányban kell küzddeniük a pályán. A negyedik negyedben 3-31-nél még Judon is megsérült, az egyik legfontosabb játékost ilyen helyzetben fennhagyni a pályán is érdekes kérdés. A könyöke sérült meg egyébként Judonnak, eléggé csúnyán festett, reméljük semmi komolyabb...

A mai teljesítmény gyakorlatilag a nullával volt egyenlő, bár mondom még egyszer, ez a támadósor rovására írható fel. Ezzel a vereséggel 1-3-mal áll a Patriots, számomra leginkább a tendencia az elszomorító, ugyanis az első két meccsen tapasztalt, helyenként jó támadójáték az elmúlt két meccsen teljesen megszűnt létezni. Ez a meccs óriási figyelmezetetés mindenkinek, nem gondolom, hogy ez a meccs megmutatta a csapat valós tudását - biztos lesz néhány szurkoló aki szerint viszont igen, velük akkor különböző véleményen vagyunk. Jövőhéten Saints, hazai pályán. Ott valamit muszáj lesz alkotni, mert a hazai szurkolók ezt nem fogják jó szemmel nézni...

Hozzászólás

Nem sokat lehet ehhez hozzátenni. A legnagyobb baj talán a sérülések, mert a szezon végén ez is "csak" egy vereségnek számít, hiába a borzalmas játék és a nagy pontkülönbség. Ha a védelemből kidől a 2 legjobb ember, azt azért meg fogja érezni az az egység is. 

Támadó oldalon nem nagyon van mit mondani. Minden rossz volt, ami csak lehetett. A fal, MJ, a hívások, az elkapók (JuJu mintha direkt arra menne, hogy csak "majdnem"  csináljon valamit. Majdnem first down, majdnem elkapás). A hívásoknál én már az FG-t sem értettem az elején... a Cowboys ellen 3 yardról akár meg is lehetett volna próbálni. Aztán a QB sneak, amivel valahogy hátrébb került a csapat. Ott van Elliott, azért hozták hogy megoldja ezeket, ráadásul a Dallas ellen bizonyítani akart, nem értem miért nem vele próbáltak egy normál futást. 

MJ lecserélés várható volt, de nekem úgy tűnt, hogy Zappe-val sem voltak sokkal előrébb (tulajdonképpen végig Garbage time-ban játszott, hiába a harmadik negyedben kezdett, és így sem jutott semmire). És mindezek tetejébe még a büntetések is rendre megakasztották a drive-okat. Érdekes beszélgetés lehetett az öltözőben... BB nyilatkozata pedig megint parádés lesz. 

Mac Jones éra vége. 
 

Judon bicepsz szakadás is…. Minek kellett játszatni???

Nem csak az Mac érának de a szezonnak is! Jöhetnek a tankolásos eljárások, tudom Bill bá nem olyan de lehetne, gyűjtsünk picket aztán hozzunk másik potensebb Qb-t. Mac meg jó lesz csere Qb-nak meg practice menőnek. Bourne-ért , Parkerért , Uche-ért még kaphatunk vmit!

Nem gondolnám, hogy vége Mac J. szezonjának, mert nincs más opció. Persze jöhetnek megint a "borzalmas volt a fal" féle vélemények, de azon mindenkinek el kellene gondolkoznia, hogy egy ilyen védelem ellen mennyi ideje lenne más QB-nak. Itt nem arról van szó, hogy oda fognak e érni, hanem az hogy mennyire tud olvasni és gyorsan dönteni a QB. Hát a mienk abszolút nem tud szorult helyzetben jól dönteni, és itt nem csak arra gondolok, hogy nem egy zerge és nem tudja szétfutni az ellenfelet, hanem arra, hogy még egy screen passzt sem tud megdobni 5 yardra (ebből tegnap is volt vagy 4,5 pl). Egyébként többször kialakult a zseb, amibe a zavartsága miatt már nem lépett fel, hanem menekült kifelé....pont bele valamelyik blitzbe.  Az más kérdés, hogy a Dallas tudta ezt és azt is , hogy csak futással tudnánk őket megzavarni, azt meg tökéletesen levédekezték, így arra kényszerült a csapat, amiben egyszerűen szarok vagyunk, passzolni. Akkor lehetett volna esélyünk, ha megfogjuk a támadóikat, ami sikerült is addig, amíg az első számú CB-nk le nem sérült, onnantól kezdve azt csináltak velünk, amit akartak. Régen fordult már velem olyan, hogy a harmadik negyed végén kikapcsoltam a tabletet, és sajnos nem azért, mert álmos voltam, hanem azért mert nagyon felb..sztam magam. De persze továbbra is hatalmas szurkolója maradok a csapatnak, maximálisan kitartok BB mellett, és kíváncsian várom, hogy fog alakulni az építkezés, és kivel. ( de abban is biztos vagyok, hogy BB és RKK sem fog "tankolni" a szezon hátralévő részén.)

Up: ez egy éjfélkor kikapcsolható meccs volt, totál kipihent vagyok!

Down: New England Patriots.

Pontosan így voltam én is. "Örültem", hogy éjfélre nem maradt kérdés a meccs kimenetelét illetően, tudtam aludni.

Szerinem BB nem is tudja mit jelent a "tankolás" kifejezés.

Olvastam egy elemzést, amiben írták, hogy a Pats nem engedheti meg magának, hogy olyan elkapói legyenek, akik nem tudnak szeparálódni ÉS még csak nem is okosan futják a rootokat. mert vagy rövid 1-2 yarddal, vagy kilép a végén. Ezek nagyon nem férnek bele, főleg, mert látványos a szenvedés a rövid yardos szituációknál, meg úgy általában a támadóknál. A futás meg állítólag ugyanolyan kiszámítható, mint tavaly... . 

Judonnak szezonvégű sérülése néz ki, rá idén már nem számíthatunk, érdekes lesz a pótlása és a védelem átszervezése. Gonzot még vizsgálják, de az se néz ki rövidnek.

És ez a legnagyobb bajunk, amit egyszerűen nem tudok hová tenni - nálunk majd MINDENKI megsérül. Persze, a többi csapatnál is vannak kulcs sérültek, de az azért nem általános, hogy a kezdő 22 emberünk 30%-a sérült - ennyi véletlen a világon nincs. Gyakorlatilag nincs csapatunk, hanem folyamatos foltozgatás megy, így lehetetlen egy konzisztensen együttműködő gárdát létrehozni.

Én is fölrobbantam tegnap többször is, és leginkább a coach team dühített, akik valami olyan játéktervvel álltak elő, amit nem sikerült megfejteni, főleg támadó oldalon. Mintha nem ismernék a csapat éppen rendelkezésre álló képességeit, mintha egyátalán nem alkalmazkodtak volna az aktuális belső helyzethez, sem az ellenfélhez. Hol volt BB és BoB zsenialitása? Simán overcoacholtak minket, már nem csak Jack McDaniel hanem Mike McCarty is. AZ egyetlen értelmes húzásuk Jones levitele volt, ő annyira rossz lelki állapotban volt, hogy így nem lehetett fent hagyni - őt most alapvetően nem lehet lecserélni a többi meccsre, valahogy muszáj gatyába rázni, Zappe nem megoldás, de ha Jones összezuhant, akkor csak  ő marad. Az Isten irgalmazzon nekünk.

A támadóoldal edzősül mélyen a képességei alatt teljesített, mostmár harmadik meccsen, már a Miami ellen is köhögött az egész, aztán az utolsó kettőn meg gyakorlatilag szétesett. Vajon ki fogja ezt rendbetenni?

De természetesen GOOO PATS!!! (...még ha pityeregve is. :) :) :)  )

A cikk kezdő BS az gondolom a Brilliáns Siker... :(

Én eddig Jones párti voltam. Eddig.

Az idei évet még lehozzuk vele, mert már mindegy, de a drafton magasan QB-t fogunk hozni.

Nemcsak szar, de lélektelen focit is játszottunk ami egyáltalán nem volt jellemző ránk. Minden a QB poszton kezdődik, eddig türelmes voltam, mára belátom hogy ezzel a gyerekkel maximum közepes csapat lehetünk. Ha más a cél akkor új kell, ha nem akkor maradjon. Annyira szarul játszunk, hogy nézhetetlen az egész...

1/4...     

29. 32-ből....

Még jó, hogy innen nem lehet kiesni a "másodosztályba"....

Építkezés....

A bontás már jól megy, a pincénél tartunk, lassan a saját szobrunk is dől....

Bevallom az elmúlt 2-3 évben már nem tudtam olyan sűrűn követni a csapatot mint előtte. Lehet a számok nem adják vissza, de összeségében patriots meccset nézni a Mac Jones éra elején volt jó nézi és akkor amikor Zappe tavaly beugrott pár meccsre.
A tegnapi nap biztos nagyon sok hiba volt gyakorlatilag mindenki részéről, de a QB-t muszáj kiemelni. Nem véletlenül a legfontosabb pozíció a csapatban, nem véletlen a QB-k keresnek a legjobban (bár még Jones egyelőre nem tart ott, hogy sok pénzt keressen mivel újonc szerződése van). Ahogy néztem a meccset tegnap azon kezdtem el gondolkozni mi lehet Mac Jones erőssége. Ő a régi foci iskola egy letűnt példánya szerintem. Az immobilis irányítók kora letűnni látszik, de önmagában ez még nem is probléma, hiszen megfelelő edzői stábbal / fallal / célpontokkal ezt ellensúlyozni lehet. Sajnos Jones számomra, ha kap egy jó védelmet is gyakran pontatlan. A statisztikái szerintem csalókák, mert a rövid passzokat sokkal könnyebb megcsinálni, de amikor egy 20 yardos paszt kell megengedni, akkor már jönnek a hibák.
Rendben van, immobilis pontatlan közép/hosszú labdáknál. Biztos legalább nyomás alatt jól teljesít. Szerintem mindenki látja, hogy amikor rögtönözni kell, akkor teljesen bepánikol és ahelyett sokszor, hogy a stadionból kidobná a labdát, inkább dob egy picket. Ez sajnos tavaly is meg idén is tendenciának tűnik.
Rendben, immobilis, sokszor pontatlan, nem tud rögtönözni. Akkor biztosan legalább, ha ránéznek a csapattársak, szurkolók, akkor egy igazi vezért, egy oroszlánt látnak a pályán. Na itt is szomorú következtetést kell levonni, mert ha én Jonesra nézek sajnos nem tudom eldönteni, hogy már betojt-e a gatyájába vagy csak be fog hamarosan.

Ezzel szemben Zappe legalább tökösnek tűnik, ha "érdekes" módon is, de próbál rögtönözni, sokkal magabiztosabbnak tűnik, sokkal mobilisabb is.

Szerintem lejön az írásomból, hogy én Zappet próbálnám meg felépíteni inkább (emiatt valószínűleg megkapom, hogy nem értek az NFL-hez, ám legyen). Zappevel lehet sikerülne egy folyamatosan javuló tendenciát felépíteni. Én inkább nézek egy alfa irányítót, aki tökösen próbál játszani, mint egy Mac Jonest. Sokkal rosszabbul valószínűleg sajnos Zappevel se járnánk.. és ez a legszomorúbb gondolat az egészben.
 

Amit nem említettél és szerintem még fontos, az a karerő teljes hiánya, szinte valamennyi labdájára tegnap is rász@rt a légy - pick6-be ez is belejátszott véleményem szerint -, közepesen hosszú, vagy rendes mélységi passzjátékra továbbra is alkalmatlannak tűnik. Pedig lehetett olvasni az első idénye után, hogy külön edzőt fogadott a technikája fejlesztésére, de ez olyan lehet, mint Chrisnek a fazekastanfolyama…

Alapvetően egyetértek, 1 apróságban nem csak.

"Szerintem mindenki látja, hogy amikor rögtönözni kell, akkor teljesen bepánikol és ahelyett sokszor, hogy a stadionból kidobná a labdát, inkább dob egy picket. Ez sajnos tavaly is meg idén is tendenciának tűnik."

Sztem az első három meccsen ebben látványosan jobb volt, mint tavaly, nem is nagyon voltak rosszabbak a statjai nyomás alatt, szemmel láthatóan előrelépett ebben. De ebből tegnap nem láttunk semmit.

A kidobott labdán pedig csak azért nevettem fel, mert 1-2 hete pont azt tették szóvá itt többen, hogy miért dobja olyan magasan a labdákat. Na pont ezért:)

Valaki mondja el, hogy a Cowboys hogyan csinálja azt, hogy sztár QB, elit WR1, fasza WR2, nagyon korrekt RB, sztár pass rusher, jó LB. Mindezt draftról.

Hogyan fizetik őket? Hogyan tudják ott tartani őket?

Aki azt válaszolja, hogy még se nyernek semmit, annak is igaza van😉

De legalább szarok a red zoneban :D És egyébként teljesen igazad van, tegnap én is ezen agyaltam meccs közben.

Azért ne csináljunk úgy, mintha nem lett volna itt nálunk egy JE, Gronk, TB, elit O fal, viszonylag jó védők. Pl volt, hogy kellett egy Gilmore és megfizettük.

Máshol írtam már, hogy most jutottam el, hogy olvassam a Dinasztia könyvet, hááát kegyetlen ez a világ és pont most tartok ott, hogy JG-vel folytatódott volna a sztori, de aztán... Nem mondom, hogy TB szintű lett volna, de lehet most nem lenne qb kérdés. Nyilván sok tényezős a dolog, de ahogy BB kirúgott több embert és végülis az idő őt igazolta. Valljuk be az látszik, hogy értelmes qb nélkül semmi esélyed ebben az NFL-ben.

Jimmyvel sem lennénk előrébb szerintem. Mac semmivel nem rosszabb nála, most volt egy igazán pocsék meccse, azonban teljesítményben nagyjából ugyanott vannak. Ha sztár QB-t akarsz azt sem Macben, sem Jimmy G-ben nem fogod megtalálni.

Viszonylag sokan vannak újonc szerződéssel. Vander Esch a sérülékenysége miatt nagyon olcsó, gondolom rá gondoltál LB poszton. Parsons, Lamb újoncszerződés 3-4. év. Daket megfizették, nagyjából ennyi.

Nincs itt semmi látnivaló és később idén talán még ennyi se lesz, sajnos. :(

A csapat fizikai (sérülések halmaza) és mentális leépülésbe kezdett. A támadásaink fogalmatlanok, se futni, se passzolni nem igen tudunk, a RZ-t ritkán látjuk, a labdaeladásunk szinte határtalan, akárcsak az ostoba büntetéseink. Akiktől idén sokat vártunk sehol sincsenek (Onwenu, Mondre, JuJu stb). Én sohase voltam MJ rajongó, de ez már abszurdum, amit produkált, lassan Ő lesz a Mi Zah Wilsonunk, mint zseb nélküli zsebQB. (Bár Wilson hajnalban lejátszotta Mahomes-t). A keresztpassza szerintem tiltott a QB-knak, még akkor is, ha néha sikerül. A def. eddig csak-csak, de lassan elfogynak. Csak közelről rúgónk van. A playhívások sem fenomenálisak és gyakran érthetetlenek. Mivel minden egyre rosszabb, csak abban bízok, hogy egyszer csak nincs lejjebb. :( Fogunk azért idén nyerni is még néhányszor - de minek. :(

Persze azért GO (de most már tényleg!) PATS!

Olvasva a hozzászólásokat nagyon vegyes kép rajzolódik ki bennem: nem tudom egyértelműen eldönteni, hogy (magamat is beleértve) inkább csalódottság vagy inkább reménytelenség az, ami jelen van a szurkolókban. Saját magamban sem tudom ezt megfogalmazni rendesen, de talán én inkább csalódást keltőnek értelmezem ezt a tegnapi teljesítményt, mintsem reménytelennek.

Azért vagyok csalódott mert őszintén szólva ez a sport (bármennyire is azt hisszük) nem kizárólak a játékosokról és a szupersztárokról (vagy azok hiányáról) szól, hanem a "rendszerről", az edzői filozófiáról, a GM által kijelölt útról szól. Eddig is voltak csapatok, amiket egy-egy motívum határozott meg: Raiders szurkolók, Bills Maffia, Green Bay draft menatlitás...stb. és azt hittem, hogy nálunk is van egy ilyen motívum: DO YOUR JOB! Aztán eljött ez a szezon, annak is az első 3 meccse, ahol két szoros vereség ellenére látszott, hogy azért a top csapatok környékén is lenne keresnivalója ennek a gárdának ha mindenki kicsit jobban koncentrál a saját feladatára. Majd jött a 4. meccs a Cowboys ellen és egyszerűen azt látom, hogy nem az a baj, hogy nem do your job, hanem azt se tudják hogy mi lenne a your job... Félelmetes volt látni azt a fejetlenséget, ami az első negyed közepétől úrrá lett a támadósoron.

Nézzük csak meg mi is történt szerintem:

A védelem remekelt, a red zoneban FG-on tartotta a Dallast, ezzel megadva a tartást a csapatnak, hogy ezúttal minimális hátrányból indulunk neki, mehetünk a vezetésért, jó lesz ez gyerekek, csak csináljátok, hajrá...!
Volt egy sikeres, szépen felépített tökös driveunk, ahol 4th&short szituban nem mentünk neki, hanem (szerintem egyébként helyesen) a konzervatív döntést hoztuk meg és rúgtunk egy FG-t. Ezen a ponton nem örültem annyira, hogy nem mertük bevállalni, de pár perccel később végiggondolva valószínűleg én is ezt hívtam volna ez ellen a Dallas védelem ellen 3 pontos hátrányból a mérkőzés elején. 

Ezt követően a magam részéről nem láttam azt az irgalmatlan erőfölényt a Dallas játékában, amiben akár egy 35 pontos elgyepálás lehetősége benne lenne. Talán ezért is annyira csalódást keltő az eredmény mert nem érzem úgy, hogy a Dallas akkora csodát tett volna, sokkal inkább a saját bénázásaink eredménye ez a fölényes dallasi siker. Nade mi ennek az oka? - kérdezheti bárki. Szerintem pofon egyszerű: az edző.

A támadó fal összeállítása nem a QB feladata. Nem gondolom, hogy a játékos igazolásokba vagy a draftok sorrendjébe Mac Jones akár csak egy kicsit is beleszólhatna. Annak felelőssége nem az irányítóé, hogy ebben a szezonban a centeren kívül gyakorlatilag nincs a pályán érdemi támadó fal játékos. A normális fal hiánya viszont az ő teljesítményén látszik meg leginkább. Az eddigi találkozókon érzésem szerint mindezek ellenére jól állta a sarat a QB és képes volt jó döntéseket hozni, viszonylag keveset kockáztatott, inkább próbált vigyázni a labdára (az első 3 meccsen összesen 2 INT volt, ebből 1 a felpattanó laszti az esőben...). A Dallas ellen viszont egyértelműen improvizálnia kellett és ezért kezdett kifelé rohangálni a zsebből, viszont még akkor sem ész nélkül, hanem igyekezett olvasni a megoldási lehetőségeket, szerencsétlent utolérték, fumble... a többit tudjuk. Azonban önmagában az dicséretes, hogy nem ész nélkül kihajítja a lasztit ha baj van, hanem igyekszik valamit kihozni a szituból. A nagy igyekezet oka szerintem baromi egyszerű: BoB egy nagyon más ligában van még fejben és egyszerűen körülményes és nem hasznos hívásokat ad Jonesnak, aki (többször láttuk) arra kényszerül, hogy át-át variálja a játékot a vonalon. Ezzel nincs baj, de ha az edzőbácsi kér még 1 motiont meg 2 shiftet a snap előtt akkor baromi sok időt eltökölünk mire érdemben hozzá lehet nyúlni a módosításokhoz... valaki adjon BoB-nek egy stopperórát plíz! 

Ha keresni kell ebben az egész támadó gépezetben felelőst, akkor én egyértelműen BoB személyét érzem annak. Eddig számomra óriási bust, mint OC. Minden QB már a legelején megkapja "útravalónak", hogy soha ne dobjon a pályán keresztbe, "csak ha nagyon-nagyon muszáj... és általában egyáltalán nem lenne muszáj amúgy... szóval nem csináljatok ilyet és kész". Azt tanítják nekünk, hogy az álmos könyvek szerint ezek nem jó megoldások a szorult helyzetekre. Az viszont tény, hogy ha már azt látod, hogy a QB-d arra kényszerül, hogy keresztbe dobáljon egy meccsen többször is, akkor ott vélhetően nagy a baj: 1.) tutira nem ez a rendes ügymenet szerinti olvasási folyamat; 2.) csórókámnak az egész pályát végig kellett pásztáznia mire a túloldalon talált vkit, akit megfelelő célpontnak ítélt ahhoz hogy oda dobjon; 3.) sokat elmond az elkapók teljesítményéről is, hogy mennyire képesek kisegíteni a QB-t ilyen szituban a playside-on. Összességében csak azt szeretném kifejezni, hogy ezért a csodálatos produktumért szerintem egész egyszerűen nem a QB felelős. Passzolt yardjait tekintve 150-200 yarddal marad el Josh Allen, Patrik Mahomes vagy Purdy számaitól, pedig azért abban egyet tudunk érteni, hogy az említett urak elkapói és támadó falai sokkal erősebb konstrukciót képviselnek, mint ami New Englandben jelenleg fellelhető. Hova tovább a tegnapi nap "hőse" Mr. Prescott is mindösszesen 8 yarddal passzolt többet össze 4 mérkőzés során mint Mac Jones, holott azért az a dallasi OL-RB-WR háromszög is érzésem szerint jóval hegyesebb, mint a miénk. Összességében nem a QB számlájára írom a tegnapi betlit, főleg nem annak tükrében, hogy Zappe bár agilisebb mégsem állt be érdemi fejlődés az ő pályára lépésével sem.

Szintén óriási stratégiai lábon lövésnek érzem, hogy ott van egy Eliott szintű RB a padon és mi a harmat gyenge OL-tól várjuk, hogy megoldjon egy nyilvánvaló QB sneak-et 4th&1y-ra... Szerintem ezt elseahawksoztuk kicsit. További figyelemre méltó öngól, hogy a 4th&short-ra dobott INT során csak 1 db célpont volt a 1st down marker környékén, akit a nyomás elől igyekvő QB célozhatott, a többi (milyen "meglepő" módon) jóval mélyebb útvonalat futott... bravo coach BoB, köszönjük az élményt, biztosan jól meglepődött a dallasi secondary azon hogy 4. és 1re voltak mélységi útvonalak is behívva... kár, hogy az az 1 db szerencsétlen célpont ennek ellenére mégsem maradt őrizetlenül, megint nem jött be a "küldjünk mindenkit hosszúra a rövid szituban" varázslat.... Az az érzés van bennem, hogy a védelem edzői rendesen elkészítik a házi dolgozatukat, részletesen kidolgozzák a beadandó munkát és a tanárnéninek még virágot is vesznek kb annyira jól felkészülnek hétről hétre. A támadók edzői meg szerintem a feltett kérdéseket sem értik igazán, nemhogy a válaszokat megadnák rájuk... Egyszerűen nem jó a koncepció ehhez a támadó egységhez.

Összességében csalódott vagyok mert ebben a keretben sokkal több van, mint amit tegnap láttunk tőlük. Nem hiszem, hogy Mac Jones gyenge QB lenne. Nem gondolom, hogy ez az elkapósor (ilyen TE-ekkel) ne lenne potens célpont ha jól használják őket. Nekem az az érzésem, hogy BoB fejlődése az egyetlen kiút ebből a helyzetből. Ez a csomag, amit eddig összerakott/kiizzadott magából egyszerűen alkalmatlan arra, hogy az NFL-ben hatékony legyen ezzel a játékosállománnyal. A helyzet tehát nem reménytelen de jelenleg mindenképpen csalódást keltő. A Saints ellen több kell BoB-től... vagy egy új OC... de ez így nem működőképes jelenleg.

 

Nos 1-2 dolgot nem biztos hogy jól látsz ill. tévedsz.

Az utóbbinál pl. Prescott 111 yarddal többet passzolt, mint MJ (261 kontra 150, Gamebook ), ami majdnem 2x annyi. Egyébként minek passzolt volna „sokat”, amikor már a 3. negyed közepén egyértelműen nyertek. (A Dallas csak győzni akart, mert ebben a ligában csak az számít.) A kezdő futóik 2x annyi yardot hoztak, mint a Mieink, a nap hőse pedig szerintem nem Prescott volt, hanem a dallasi védelem és a futóik. A két irányító ezen a mérkőzésen összehasonlíhatatlan, MJ-nek mindössze 12 jó passza volt, PR-je pedig 39,9, azaz majdnem azt mutatja, hogy szinte semmit sem csinált.

Egyedül BoB-re varrni a vereséget kicsit merész, noha része van benne. Az első sikeres drive-unk után eldobta a playbook-ot? Direkt nehéz play-eket hívott MJ-nek? Miért tette volna? Egyébként MJ-nek úgy tudom van áthívási joga. (Ezen a meccsen lehet, hogy ez baj volt.) Be kellett volna kalkulálnia a menő Onwenu 3 büntijét? Azt sem hiszem, hogy a keresztbe passzolásos játékokat Ő hívta. A 3 QB labdavesztést be kellett volna kalkuláknia? BoB hibája az volt, hogy nem találta meg az eredményes play-eket (futás, passz) az indiszponált QB ellenére.

Nem tévedek, csak nem olvastad el figyelmesen amit írtam.

Érdemesnek tartom kiemelni, hogy az írásom nem a mérkőzésen nyújtott QB párharcot, hanem az első 4 meccs QB teljesítményét hasonlítja össze, ha figyelmesen elolvasod akkor ez azért lejön az okfejtésből, de belátom, hogy néha kicsit furán fogalmazok... ha átolvasod azért én teljesen mást írtam le, mint amit most cáfolni szeretnél... :)

Szóval Prescott számai az első 4 meccsen: https://www.espn.com/nfl/player/_/id/2577417/dak-prescott

908 yard és 4 TD

Mac Jones számai az első 4 meccsen:

898 yard és 5 TD

Aztán még mielőtt jönne az INT és a rating kérdéskör, gyorsan visszautalnék, hogy arról is írtam ám de azt most nem hivatkoznám ide újból...

Szintén félreértelmezés az is, hogy BoB-t egy meccs alapján vonom felelősségre. Az eddigi meccseken minden kritikus szituban hozott playhívása rosszul sült el. Ha pedig nem ő hívja a playeket, hanem Jones rendre felülírja az OC-ját akkor az is sokat elmond róla mint edzőről... Szerintem ha újra átolvasod amit írtam akkor érteni fogod mire akartam kilyukadni BoB kapcsán. Javaslom az eddigi 4 meccs visszanézését abból a szempontból, hogy megnézd a 3rd&short hívásokat... nagyon meg fogsz lepődni, de szerintem neked is feltűnt már, hogy valami nagyon nem smakkol mert valahogy nincsenek mélységi elkapóink, akik egyébként vannak de gyakorlatilag nem tudjuk kialakítani a játékokat, nem ül a koncepció.

Ja és csak a félreértés elkerülése végett: egyáltalán nem azt várom el BoB -től, hogy belenézzen a kristálygömbjébe és lássa a turnovereket, ilyet nem mondtam. Viszont egy OC-től elvárni, hogy egy olyan playcallingot hozzon egy meccsre, amit a játékosai meg tudnak oldani szerintem nem ördögtől való elvárás.

Belátom, hogy zseniális stratégia 4th&short szitura egy gyenge fallal QB sneaket erőltetni a liga egyik legjobb LB sora ellen a félpálya közelében, amikor ott van Elliot is a csapatban, csak sajnos én nem érem fel ésszel, hogy miért is jó az nekünk ha nem jön be... Szintén kolosszális elmetrükk (már a negyedik meccsen zsinórban!) olyan 3rd downokat erőltetni, amik 50-50%-os passzok, ahelyett, hogy a TE-ek fizikalitását, labda biztosságát próbálnák kihasználni a zónahatárokon. Ha pedig ezeket a hívásokat már 4 meccs óta mindvégig Mac Jones hívja át, akkor bizony az a felelősség terheli (szerintem) BoB-t,  hogy ezt hagyja neki.

A véleményünk szerintem abban tér el leginkább, hogy ha jól értelek, akkor szerinted BoB nem találta meg a megfelelő playeket az indiszponált QB-ja számára , szerintem viszont a QB-ja lett indiszponált attól, hogy rendre nem működő playeket hív az OC.... nagy kérdés, hogy melyik állítás áll közelebb a valósághoz...

Annyi viszont bizonyos, hogy BoB ámokfutása a Texansnál intő jel lehet a jövőre nézve, nekem nem bizonyította zsenialitását eddig, ezért számomra nála kezdődik a felelősség ezért az idei teljesítményért. Nagyon bízom benne, hogy rám cáfol és összekapja magát mert így ez nagyon csúnya szenvedés lesz idén.

 

A 4 meccses összehasonlítást benéztem, az észrevételed ebből a szempontból jogos. Abból a szempontból viszont nem releváns az összehasonlítás, hogy a QB-k nem feltétlenül passzolnak sokat, hanem csak annyit amennyit kell. Prescott-nak nem kellett, mert a futói (565 yard, 4 TD kontra 374, 1 TD) és a def.-e (4 TD kontra 0 TD)) kisegítette és a passzolt TD-ok szempontjából is feléje billen a mérleg 4 TD,1 INT kontra 5 TD, 4 INT, de egyébként Prescott sem játszik idén különösen jól.

Ami a playcall-t illeti, a dolog nem olyan egyszerű. Az edzői utasítás sok mp-el a „snapidő” előtt megszűnik, a védők tudják ezt, és változtathatnak a felállásukon, ami áthívást tehet szükségessé. Ennek a minősége/milyensége már QB függő. Ráadásul a pálya széléről az edző másként-vagy nem jól látja a snap előtti felállást. Ezért vagy gyorsabban kell snap-elni, nem hagyva időt a védelmi változtatásokra, vagy bízni kell a QB áthívásában. Nem tudjuk ez a szükséges szimbiózis hogy áll a HC/QB viszonyában Nálunk.

A falat, a futókat, az elkapókat nem BoB edzi/képzi, az első két corps edzője idén új ember. A 3.&short megoldásokat Én sem értem. :)

Érdekes, hogy a szakértők nem osztják BoB felelősségét a Te szempontodból.

Értem amit mondasz abból a szempontból, hogy nem mindegyik QB kenyszerül rá h folyton passzoljon, viszont olyan fal mögött, ami Dallasban vagy SFban van, némileg könnyebb hozni a számokat, mint ami Mac előtt van.

 

Az h nem lennének jól edzve a játékosok, nem mondtam. BoB nem azért felelős szerintem mert rosszul edzi a jatekosokat. Szinte minden posztomban leírtam/leírom hogy a keret szerintem elegendő lenne a playoffra. A bajom BoB kapcsán az, hogy szerintem nem jó koncepciót erőltet a játékoskeretre.

Ahogyan le is írod, a snap előtti olvasás és a motionök elemi részei a játékoknak, viszont szerintem ebből is túl sokat hivunk be ahhoz, hogy utána még maradjon idő bármire. Egyszerűen nem állt össze ez a koncepció ezzel a kerettel... nekem ez a vélemenyem.

Az pedig hogy a szakértők nem osztják a vélemenyem... hát.maradjunk annyiban, hogy nem igazán zavar, nem az alapján alkotok véleményt, amit a szakértők a médiának harsognak. Ha így lenne akkor már jó pár éve el kellett volna hinnünk azt is, hogy Brady nem való a ligába, vagy mikor eligazolt Tampába akkor meg azt hogy már túl öreg... a szakértők szerint legalább is ezek voltak a mondások... :) 

Én nem akarom megváltoztatni a véleményedet, („...Ha keresni kell ebben az egész támadó gépezetben felelőst, akkor én egyértelműen BoB személyét érzem annak.”) csak szeretném, ha árnyaltabb lenne, mivel egyértelmű bizonyíték (:)) nincs rá.

Mi az E-P támadó rendszer valamelyik továbbfejlesztett változatát játsszuk, amely olyan rendszer ami egyszerű, rugalmas, bővíthető és gyors (de szépen hangzik! :)) és több egymás utáni no huddle play-t tesz lehetővé. A vezényszavak is egyszerűek és rövidek, tükrözési lehetőségek vannak, és bármelyik helyre bármelyik játékos beállítható. Az alapfelállások viszont minden helyre előírják a követelményt, akár irányban, akár pl. a lépések számában (QB, fal) vagy yardban is. Egy ember sem tévedhet, hogy valamelyik opció megvalósulhasson, de persze védők is vannak a pályán. Nos MJ nem a villámgyors snapelő, Én körülményesnek látom az előkészületeit, a huddle beszédeit (no huddle játékot keveset láttam) és a tempója Nekem kicsit lassú, túl komótos noha a rövid playcall-t bizonyára hamar megkapja, megtudja, de úgy tűnik, mintha még többször „megrágná”.

A támadó corps-ok edzőiről azért írtam, mert Te is pedzegetted, hogy kevés segítséget kap időnként pl. az elkapóktól és az bizony nem BoB sara. (Egyébként úgy rémlik ez volt idén MJ első sack mentes meccse.) Igen lényeges az is, hogy a playbook-ot BoB sokadmagával készíti. O'Brien hat szezont töltött edzőként a Patriot offense-ben, és ebből négy szezont játékhívóként. Ebben az időszakban a Patriots offense a legeredményesebb szezonjait érte el. Texasban nem OC, hanem HC volt.

Még egy! Sok komoly szakíró is van! :)

Semmi gond nincs azzal, hogy végre értelmes vitát lehet egy témában folytatni, szerintem ez a beszélgetés hiánypótló már önmagában is kis hazánkban, részemről köszönöm hopi46 visszajelzéseit/érveit, legalább van mivel töltenem az időmet míg várom a buszomat :) 

Nade, hogy érdemben tudjuk folytatni a csevegést, gyorsan sorolom is, hogy mi az amit másként látok:

- a no huddle hiányára én nem hivatkoznék a helyetben, szerintem alaptalan megállapítás. Csak az első két mérkőzés utolsó negyedeit hoznám fel ellenpéldának, rohantunk az eredmény után végig, Mac szerintem okosan és gyorsan játszott no huddle-ben, vezényelte az offenset, nem adta le a lasztit és részemről továbbra is az a meglátás, hogy a playcallingon múlt inkább a fordítás minkét esetben semmint azon hogy Mac rosszul játszott volna. (Ha visszaemlékszel akkor azért volt ott bőven értelmetlen 3&out az utolsó 4 percben mindkét meccsen, a felesleges hosszú passzokról, 1st down helyett nem is beszélve). Szerintem csak az idei szezonban nyomott jó pár no huddle playt, ahol látható volt, hogy nem reménytelen gyerek de nyilván erre sem egyformán emlékszünk...

- a kevés segítséget valóban írtam, számomra sokat mondó adat, hogy a mi elkapóink 4 meccs alatt átlagosan 1,6 yard szeparációt tudnak kiharcolni az útvonalaikon, míg a ligaátlag jelenleg 2,5 yard/play (forrás:Patsfans.com). Ennek okát én nem abban látom, hogy ne tudnának elég gyorsan futni vagy irányt váltani, hanem szerintem nem jól keverjük a kártyát a playhívásokkal, egyszerűen leveszik a pályáról az elkapóinkat a vertikális útvonalakon. Voltak szép hosszú TD-k a TE-ektől de azok jellemzően őrizetlenül hagyott ajtó-ablak szituk voltak (pl. Jets ellenni mérkőzés) vagy kiváló egyéni elkapások (Gesitcki/Henry).

- Picit még időzve a Mac Jones által eddig hozott teljesítményen (ami nem mondom, hogy fantasztikus de azért mint sok minden, úgy ez is csak nézőpont kérdése):

3. évükben kezdő QB-k teljesítményei (PatsFans adat, ha lehet nekik hinni, akkor íme):

Jones 4 meccsen (2023): 93/146 (63.7%); 898 yards 5TDs 4 INT, 7 sacks, 1-3; legnagyobb vereség:35 pontos.

Brady 4 meccsen (2003) 84/135 (62.2%); 848 yards 5 TDs 7 INT, 10 sacks; 2-2; legnagyobb vereség: 31 pontos.

Bledsoe 4 meccsen (1995) 100/205 (n.a.); 1050 yards 0 TDs 5 INT, 7 sacks; 1-3; legnagyobb vereség: 25 pontos.

Nyilván nem azt mondom, hogy Mac az új Brady de azért a harmadik évében nem biztos, hogy meg kell róla állapítani azt, hogy nem lehet hosszabb távon jó megoldás New Englandben. 

- BoB kapcsán: valóban nem OC volt (nem is állítottam ilyet), hanem HC csak éppen mindenbe (is) beleszólt, így lett az a vége ami... Továbbra is azt tudom mondani, hogy csak remélni merem azt, hogy ezúttal más lesz az eredménye. Egyébiránt tegnap az NBC Bostonnak adott interjúban azért BoB is elegánsan elismeri, hogy a Mac Jones teljesítményért azért ő is felelős, érdekes riport, kicsit későn jöttnek érzem de azért mindenképpen korrekt, hogy legalább részben bevállalja a nyilvánosság előtt is, hogy nem csak a QB a hunyó ("we've got to do a better job of coaching up some things with him a little bit better, he's got to do a better job of making good decidions for us") . Ez már nekem kezdetnek elég (a hétvégéig), de mindenképpen egy győzelemmel tudna megnyugtatni engem a Saints ellen BoB... :)

- komoly szakírók... elismerem, hogy vannak. :-) De ettől függetlenül én szeretem a saját véleményemet megformálni a dolgokról... lám-lám ebben az esetben is először minden komoly szakíró egyből Jonesról vette le a keresztvizet aztán már ott tartunk hogy kezd átbillenni ez a dolog abba, hogy már az öreg Bill sem jó edző Brady nélkül (pl. a tegnapi Shannon Sharp eszmefuttatás), meg hogy BoB is csak kinyögi, hogy ő is benne van ebben a teljesítményben... szóval komplexebb ez annál szerintem, hogy a komoly szakírók mindig mindent jól mondanak.

A kétségbeesett no huddle sikere kétséges.

Bledsoe 3. éve katasztrofális volt (6-10 a csapat), sok passzkísérlettel, de kevés TD-vel (13) és sok INT-el (16). Csak neki előtte már volt egy 10-6-os éve. Brady viszont utána SB győzelemig vezette 3. évében a csapatot. MJ vajon melyik úton folytatja 3. évét? No nem SB-ban gondolkodom, hanem a győzelmek vagy a vereségek felé? A példáid pont azt mutatják, hogy egy szezon kb. 1/4ének QB statjai nem feltétlenül mérvadóak a szezon végi eredményre. Engem nem a staja zavar, hanem az eddigi játéka.

Egyezzünk ki, a QB/OC szimbiózisban lehet a probléma/hiba. :)

Pontosan, a statokat pont azért hivatkoztam be mert kiválóan megmutatják, hogy nem lehet megmondani néhány rossz(abbul) sikerült meccsből, hogy hova futhat ki a az adott játékos teljesítménye a szezon végére, pont ezért nem írnám (még) le Mac-et sem. Itt gyorsan hozzá kell tenni, hogy részéről több ilyen meccs nem fér bele sem idén, sem a továbbiakban.

Megegyeztünk :-) Nagyon bízom abban, hogy a Saints ellen már jobb lesz a közös produkciójuk.

 

Nagyon kíváncsian várom az Ups & Downs cikket, ami a kedvencem szokott lenni. Nem lennék a cikk írójának a helyében amikor az Ups részt kell megírni. Villanások voltak a meccsen (pl.: negatív yardos szerelések), de nehéz lesz kiemelkedő teljesítményeket találni valószínűleg.

Szerintem nem is lehet rövid távon megoldani a problémákat támadásban. Mindenki látta aki követte nyáron, hogy milyen kétségbeesett kapkodás ment támadófalemberek után. Már nincs Scar mester, aki közepes, vagy cserének való brigádból elővarázsol egy jó szintet. Új a támadófaledző, idő és jobb emberanyag kell neki, hogy valamit alkotni tudjon. Elvileg a rövid ütempasszos játék kellene hogy menjen, de hogyan, amikor az irányító állandóan az életéért fut, és az időzítésnek a snap pillanatától fuccs. Ráadásul kellene egy egyértelmű WR1, aki elvonná a figyelmet a többiekről, ne adj isten kettőznie kellene az ellenfélnek. Rögtön ugrana a CB blitz gyakorisága, és a többi WR is jobban lubickolna. És hozzátenném, hogy a BOB által kitalált gameplan begyakorlása is nehezen megy egyeseknek ahogy látom (Pl. JUJU nagyon szenved láthatóan). Persze ez a tegnapi performansz irányítóstól egy halom kudarc volt, úgyhogy remélem összeszedik magukat a Saints elleni meccsre, mert ez kétszer egymás után már engem is kiakasztana, pedig eléggé elnéző vagyok a csapattal.

U.i.: Akik fentebb BB idejétmúlt koncepcióit emlegették, azok szerintem nem mondanak butaságot. Látom apósomon, hogy mióta túllépett a 70-en, azóta csökönyösebb mint valaha, és a nyilvánvaló rossz döntéseihez is ragaszkodik. Ráadásul semmi újra nem vevő, mondván Ő tudja mi vált be máskor. Nem egy nap alatt történt persze, de valahol 65-70 között. Lehet BB-nél is probléma már a kora.

 

Mondjuk ezt páran egy ideje ami BB-t illeti.

De itt ezt hiába dobod be sajnos. Az itteni szurkolók többségének szentségtörés ez a téma. Bár ezt a szentségtörést legalább az öreg csúcsra járatja az utóbbi pár évben :D Magyarán elintézi magának…

Keserű az ébredés, de legalább már egyre többen hajlandóak ebbe belegondolni. Megjegyzem érdemes lenne a kinti oldalakból szemezgetni, ott látsz csodát.

Azért, mert az új edzők kb. 5%-a válik be/nyer valaha SB-t.  A Bears 5-6 edzőt fogyasztott el 20 év alatt és megint sehol nem tartanak. A Jets is váltogatja rendesen, eddig nulla eredménnyel. A tapasztalat elég sokszor felülírja a fiatal lendületet ebben a játékban. De pár év múlva meglátjuk, mikor BB visszavonul.  

Remélem megvan az utódlásra a forgatókönyv, nem hiszem, hogy ilyen korú HC/GM esetén ne lenne semmi terv. Bízom benne, hogy egy több éves előkészülettel nagyobb beválási eséllyel megoldható, mint egyetlen offseason-ben (ahogy a legtöbben csinálják a fekete hétfő környékén).

Sok mindenben egyetértek, bár néhány dolgot kicsit másként látok/gondolok.

Scar legalább akkora veszteség, mint anno TB volt, ez vitathatatlan, noha akkor kevesen gondoltuk és egy új faledzőnek idő kell. Mondjuk a sack-ek mintha csökkennének...

A WR1-ügy szerintem túlgondolt. Minden csapatnak van természetesen WR1-e, de elit kevésnek. Nem tartom döntő fontosságúnak, mert pl. a Chiefs nyert SB-t elitWR1-el meg anélkül is, szinte noname elkapókkal. Mi meg pont elit WR-el nem. :) Egyébként ki jönne Hozzánk az elitek közül? Mert MJ nem a gyors, bombaerős, pontos 30-40 yardos passzairól közismert. Persze a mi egyik kicsit koros ill. a másik nyüzüge, most éppen sérült WR1-ünket nem fogják duplázni. A falat fontosabbnak tartom, sőt a legfontosabbnak.

Szerintem nem csak JuJu, hanem Gesicki is szenved a playbook-al, meg a fal is (7 OH, 4 FS, 2 DG bünti a 24-ből.)

Ami az ember korát érinti. Ismerek 50 éves begyepesedett embert és 80 éves agyilag fittet/nyitottat is. BB-t Én az utóbbihoz sorolom. Aki képes megverni egy ellenfelet csak futójátékkal egyetlen egy passz nélkül, az nem lehet leépült agyatlan, mert azt ki kellett találni. Igen, munkamániás, szinte katonás fegyelmet követel, de ez nem korfüggő, akárcsak az sem, hogy mindenkinek lehet időnként furcsa/szerencsétlen húzása.

Mondjuk Kelce viszont elite!

De azzal egyetértek, hogy nincs 31 elite wr, szerintem jó a támadóegységünk, de valami nem stimmel itt.