Első benyomás - 6. hét: Patriots @ Browns

Kép
EB

Emellett már nem lehet legyintve, szó nélkül elmenni. Alapvetően minden szakértő és szurkoló szoros mérkőzést várt, amin a futójáték fog majd dominálni, ehhez képest sokkal inkább a passzjátékról szólt ez a mérkőzés. Gyakorlatilag a mérkőzés elejétől a játék minden elemében jobb volt a Patriots, ennek az eredménye pedig egy fölényes, 38-15-ös győzelem lett az eredménye.

Mindenki futásra, futásra és még több futásra számított a Browns elleni meccsen. Ennek ellenére mindkét csapat inkább a levegőben szerzett yardokat, ez pedig annak volt köszönhető, hogy a Patriots szinte végig előnyben volt, remekül működött a passzjáték - így pedig fölösleges lett volna eltérni ettől, míg a Browns hátrányban nem futhatott annyit.

Bailey Zappe ismét nagyszerű meccsen van túl, összességében talán két hibája volt: a strip sack, valamint az intentional grounding, ami után megszakadt Nick Folk elképesztő sorozata. Az újonc irányító remek passzokkal találta meg a társait, nem csak play action játékok után szerezte a yardokat. Összességében 24/34-et hozott össze, ebből 309 yardot és két touchdownt szereztek az elkapók. Szemmel láthatóan lubickolt ezúttal is, még jobban teljesített mint a Lions ellen. Ezek után, még kevésbé kell(ene) siettetni Jones visszatérését - de ha Mac felépül, egyértelműen ő a QB1.

Az elkapók rendkívül jól "osztották" el a passzokat, öten is négy elkapást jegyeztek, a yardokat is szépen osztották el egymást között, négyen jutottak 60 yard fölé. Idén először megvillantak a TE-k, Jonnu Smithnek volt egy 50+ yardos elkapása, bár a nagy részét földön tette hozzá, míg Hunter Henry megszerezte az első touchdownját idén. Az újonc Tyquan Thornton főleg a pontgyártásban jeleskedett, volt egy elkapott és futott touchdownja is. Rhamondre Stevenson volt ezúttal az igásló, volt egy 31 yardos futott touchdownja, amivel igazából beindult az offense, majdnem elérte a 100 scrimmage yardot, valamint a meccs végén szerzett még egy hatpontost.

A védelem remekül kezdte a meccset, hiszen fél perc elteltével Kyle Dugger elcsípte Brissett passzát. A secondaryből ugye hiányzott Jonathan Jones, ám a két másik Jones (Jack és Marcus) felléptek, Jalen Mills is idei legjobb meccsét hozta (szerzett egy INT-t). A futást is jól limitálta a védelem, nem tudott lendületbe jönni a Chubb-Hunt duó, de ez főleg a mérkőzés alakulásának köszönhető. Brisett ellenben 45-ször passzolt, és ebben nincsenek benne a sackek, illetve a visszafújt playek (kb. 50 dropback). Összességében remekül működött a felrajzolt gameplan, óriási dicséret az edzői stábnak - mindkét oldalon. Matt Judon sorozata megszakadt, ezúttal nem ért el sacket, ettől függetlenül rendkívül hasznosan játszott. Davon Godchaux, Deatrich Wise Jr. és a Mack Wilson-Anfernee Jennings duó tudták a földre vinni az ex-patriots QB-t. Wise ezzel karriercsúcsot ért el egyébként. A negyedik negyedben egy pici hullámvölgybe kerültek, de Fortuna ezúttal velünk volt és a támadósor is kisegítette őket.

A speciális egységben is megszakadt egy sorozat, méghozzá Nick Folké, elhibázott egy mezőnygólt 50 yardon belülről, de ahogyan írtam ez picit Zappe sara is volt, egy 30-on belüli FG-ből csinált egy 45 yardosat. Volt még egy onside kick is a meccsen, amit a Browns "szedett össze", ám szerencsére a hazaiak egyik játékosa az oldalvonalon kívül volt és így ért a labdához.

Sajnos volt néhány sérülés is, Kendrick Bourne lábujja, Christian Barmore és Cody Davis térde sérült meg a meccs folyamán.

Ezzel a győzelemmel ismét 50%-on áll a Patriots, a következő fordulóban pedig a Chicago Bears látogat Foxboroughba, méghozzá a Monday Night Football keretein belül.

Hozzászólás

Kicsit hosszú lett. Nem ezt beszéltétek meg a chat-en ;)

Szerintem azért volt kevés futás, mert mindkét csapat nagyon jól fogta ezeket.

Én elhiszem, hogy szarul olvas egyelőre ez a Zappe gyerek, meg butított a gameplan, 1-2 alkalommal az óra is lejárt megint, de nem tudom mindezek ellenére, hogy leültetném-e most. Felsínylik a Dinasztia című könyv, ami tökéletesen idézi fel: egyszer BB volt már hasonló helyzetben - részleteiben ez a mostani lényegesen egyszerűbb -, a többi azóta történelem. Bárhogy is, remélem profitál a csapat ebből a helyzetből hosszú távon. Ha Mac attól lép szintet, hogy satuban a töke, nekem az is oké 🤷🏼‍♂️🙂

3-3, a bye weekig ez simán 6-3 lehet. Tetszik, amit látok, hetek óta tetszik..

Egyébként miért egyértelmű, hogy Mac Jones lesz a QB1, ha felépül? Zappe sokkal jobban mozog a zsebben, jobban olvas már most, 2 meccs után.

Nyilván vannak hiányosságok nála dögivel, de 2 meccs után jobb az összkép

Szép győzelem volt, a csapat a sérültek ellenére egy jó meccsen van túl. Véleményem szerint Zappe tökéletesen hajtja végre azokat, amiket az edzői stáb kér és elvár tőle. Hogy milyen az összkép? Pofás. Hogy ő lesz-e a QB1, ha MJ játékra alkalmas? Nem gondolom, sőt, nagyon meglepne, szerintem a szakértőket is. Ez sokkal összetettebb kérdés annál, mint amit mi “átlag szurkolók” kikövetkeztetünk 2 győztes meccs után, melyeken kifejezetten jó teljesítményt nyújtott Zappe. Ennél többet nem is kívánhatott volna tőle sem edző, sem szurkoló. Örüljünk, hogy ő is a csapat tagja, de a Pats kezdő QB-jét Mac Jonesnak hívják, még ha BB ezt nem is mondja ki. Go Pats! :)

Örülök a végül fölényes győzelemnek. A változatlanul remek védelem kihúzta addig, míg a kezdetben döcögő offense észhez tért, aztán már csak ST ostobaságán/készületlenségén múlt majdnem a szoros meccs, de megúsztuk. Az ellen sok futást várt Tőlünk, hát futottunk is meg nem is, de éppen eleget, néha szokatlan emberrel is (Thornton). Chubb és Garrett limitációja sikerült, Brissett pedig végig elveszett ember volt. (A védelemnél az egyetlen problémát abban látom, hogy nagyon szaporodnak a sérülések!). Nagyon örültem Thornton sokoldalúságának (futás és elkapás) és a feléledő TE játéknak. Dugger most már egyértelmű, hogy szintet lépett (8T, 2PD, 1 INT). Zappe egyre jobban belelendül, meccsről-meccsre növekszik a passzolt yardjainak száma. Az igáslovunk meg egyelőre jól bírja a futásokat.

Nem tudom igazán mi várható a következőkben, így utólag úgy tűnik idén egyértelműen konzisztens ellenféllel még nem találkoztunk. Kicsit sok a sérülés és a bosszantó/drive rontó büntetések sem csökkennek sajnos (12/92 yard!), sőt... De lehet bizakodni! Go Pats!

Copy/Paste múlt hét: ez egy szerethető csapat... :-) 

Miért egyértelmű az (sokak szerint), hogy Mac Jones kezd, amint a sérüléséből kijön?

Olvastam egy jó tweet erről. Az volt a lényege, hogy az edzői stáb kicsit túlgondolta ezt a sémaváltást a szezon elején, ami szemmel láthatóan nem ment annyira sem Macnek, sem a csapat többi tagjának. Most Zappe-val kényszerből visszatértek a korábbi alapokhoz, és lám működik. Az ilyen rendszerrel pedig Mac is sokkal jobban fog mutatni

Én maximum a játék alapjait értem, de az lejött, hogy Mac Jones sokkal pontatlanabb, tétovább volt. Ezek nem csak a játékrendszeren múlnak.

Ha meg van egy játék, ami most működik, miért kellene váltani? Egy esetleges 1-5 mérleggel persze legyen Jones, de most üldözői pozícióban vagyunk, Mac Jones egy 2. éves (bár biztató) irányító, viszont én úgy látom (lehet, hogy nem így van), de ebben a srácban bíznak, ha van is hiba (fumble), a védelem rohan a segítségére és kaparnak, mint az állat, hogy javítsanak. Milyen üzenet lenne a csapat felé, ha csere lenne?

Nem a Brady 21 évvel ezelőtti példáját kell idecitálni, de semmi objektív ok nincs a mostani váltásra.

Jaja, Bill apó soha se’ a konvencionális döntéseiről volt híres... Az kezd, akinek jobban megy. Ez lehet majd Mac is. Vagy nem.  :-)

Hát én megnéztem még egyszer a meccset és teljesen egyetértek az előttem szólóval.

Komoly teljesítmény, látszik a fejlődés az Offense és Defense oldalon is, de ami feltűnő, hogy Zappe mennyivel jobban osztja el a labdákat. A zsebben zseniálisan mozog és gyors a döntéshozatala és pontosak a dobásai, a hibák a minimum határ környékén. Szerintem hozza Jones szintjét, jelenleg pedig felette teljesít, sokkal kevesebb INT-t dob. Nekem sem olyan egyértelmű, hogy ki az első számú QB. Kiváncsi leszek a folytatásra, mert most jön a neheze a srácnak. Kicsit fáradni fog fejben, többet fogják elemezni, elkezdi jobban feszegetni a határait, érdekes lesz látni hogy még jobb lesz-e vagy egy kicsit visszaesik. Mindenesetre nem sietnék Jones visszatérésével a jelenlegi helyzetben. Ez a gyerek egy született pontgyáros....

Szerintem ahogy vicgeordie is írta egyszerűbb a gameplan mint amit Mac-el játsszattak, szóval nem annyira egyértelmű ez még 3 meccs alapján. Azt gondolom ha Mac visszatér várnak legalább 3-4 meccset és ha nem megy majd visszahozzák Zappe-t. Mindenesetre ez nekünk jó, mert Mac most kényszerhelyzetben van, ha ettől javulni fog az a csapat akkor már egy rájátszás-közeli lehet úgy.

Az egyszerűbb gameplan szerintem nem indok. Egyrészről néhány hét alatt eltűnik a különbség (már ha van, mert ne feledjük, MJ is sokkal egyszerűbb gameplant kapott a tavalyihoz képest), másrészt ha ezzel 300+ yardot dobál, akkor akár maradhat is.

MJ egyetlen mentsége, hogy nagyon mások viltak a körülményei. Kezdő, döcögő gameplan, nehezebb ellenfelek, sokkal kevesebb segítség a futójátéktól és a védelemtől. Szinte végig hátrányban játszott. Ugyanakkor össze kell erősen szednie magát (főleg labdabiztonság terén), mert ami tény, hogy Zappe ezen a két meccsen sokkal jobban teljesített nála a játék legtöbb területén. Érdekes lesz ez az év…:)

Azért az újoncaink nem mutatnak rosszul. Strange kezdő szintű LG, a két Jones abszolút korrekt CB-k, Zappe nagyon rendben van, Thornton 2 TD és leendő svájci bicska, Schooler megint szerzett muffed punt. Ahhoz képest nem rossz, hogy milyen ekézést kapott ezért BB a draft után :)

 

Ha jól emlékszem, az ekézést nem a kiválasztottak miatt kapta, mert nincs olyan látnok, aki meg tudja mondani, kiből lesz NFL játékos és kiből nem, hanem, mert ezeket a játékosokat körökkel később (és felmozgások nélkül?) is el lehetett volna hozni. De úgy látszik BB csak ebben jó, nem is kellene neki 1-2. választás.

Ezzel a később is elérhetővel az a bajom, hogy konkrétan senki nem ismeri az egyes csapatok boardját. Az, hogy egy szakértőnél valaki a 75. helyen van, még simán jelentheti azt, hogy 3-4 csapat is top40-esként tekint rá a saját boardján. Az első hat pickből konkrétan csak Strong nem része gyakorlatilag a gameplannek, a többi újonc mind hasznos része a csapatnak.

Az igazság ott lehet, hogy a gameplan nagyon egyszerű, ezzel Mac is pontosan ugyanilyen eredményes lehetne. Emellett szerintem Patricia is "fejlődik", és a támadófal jelenleg abszolút elit (jó Garret kétszer átjutott). A Pats támadószisztémája híresen komplikált volt, amit mint kiderül BB-n, MD-n, Ernie-n és Brady-n kívül a saját embereink is csak nehezen értettek meg. Lehet hogy ez egy faék szintű rendszer, azért működik egy abszolút kezdőnél is. Ugyanakkor régen láttam annyira tisztán Pats elkapót mint Henry a TD-nél. És ez jó! Meg kellene tartani.
 

Örülök, hogy nyertünk. Ez egy nagyszerü csapat. A 4. negyedes kis leolvadást nem számitva, mindenki oda tette magát.

Ami nekem nagyon furcsa, hogy az elsö pontszerzeskor, amik TD is lehetett volna, HH-t gyakorlatilag kilökte a védö az oldalvonalon tulra es ezert nem kaphatta el a lasztit. Ez szerintem holding. Ennyi erövel minden mérközesen a védöjátékosok kilökdösik az elkapokat a pályán kivülre, azt vége is, mert senki nem kaphatja el a labdát.

 

Én úgy gondolom, hogy ezt a Zappe kontra Jones dolgot egyelőre nem érdemes feszegetni. A szurkoló szeret nyerni, 2x egymás után pláne, ha ez egy még outsidernek tekintett QB-val sikerül, kicsit el is vakul. :) Zappe remekül ugrott be egy váratlan szerepbe, jó védelemmel, fallal és igásló futókkal kísérve, ám nem igazán acélos ellenfelek ellen, azaz egyelőre a liga hátsó fertályába tartozókkal. Az igazi megmérettetés még váratja magát, ki tudja meddig. Most még csak örüljünk, hogy egy nem besz@ri, fejlődőképes, egyre megbízhatóbb backup irányítónk van. BB-nél meg egy biztos, mindig a jobbnak és/ill. az adott meccsre szükségesebbnek vélt játékosok játszanak.