Hogyan kezeli a Patriots a COVID-problémát?

Kép
COVID

A koronavírus az NFL-ben belül a Patriotsot érinti a Titans mellett leginkább, ezért a csapat saját módszerekhez folyamodik, hogy megállítsa a vírus terjedését a csapaton belül.

Már a szezon előtt is a legtöbb szurkolónak és szakértőnek azon jártak a gondolatai, hogy mi fog történni akkor, ha a koronavírus az NFL-csapatoknál üti fel a fejét az alapszakasz közepén. Nos erre három hét után sor is került, ugyanis előbb a Tennessee Titansnél, majd a Patriotsnál is pozitív mintákat adtak a játékosok. A negyedik fordulóban ettől függetlenül mégis megtartották a Chiefs-Patriots meccset, mindössze annyi eltéréssel, hogy egy nappal elcsúsztatták a mérkőzést. Ez a döntés már sokakban felháborodást keltett, ám a java csak ezután következett...

Cam Newton pozitív mintája után megérkezett a második, majd a harmadik és negyedik pozitív COVID-teszt is a Patriotsnál. Stephon Gilmore, Bill Murray és Byron Cowart is megfertőződött, ami komoly fejtörésre adhatott volna okot az NFL vezetőknek. Őlk azonban máshogy gondolták, és tervben volt, hogy ennek ellenére megtartják a meccset... Később azonban jött az info, a hatodik hétre halasztották a Patriots-Broncos meccset.

Minden bizonnyal a játékosok és az edzők részéről nagy volt az ellenállás a meccsrendezéssel kapcsolatban, Bill Belichick szombati interjújában elmondta: "Az elsődleges szempont a csapat egészsége, illetve biztonsága. Enélkül nincs csapatunk, nem tudunk mérkőzést játszani. Nem csak a játékosokról van szó, hanem a családtagjainkról, szeretteinkről is. Ennek kell prioritást élveznie... Robert Krafttel hasonlóan gondolkozunk, mindig a csapat az első, ez a filozófiánk. Nem köthetünk kompromisszumokat azért, hogy le tudjuk játszani a mérkőzéseinket akkor, ha ez a csapat bármely tagjának, vagy annak hozzátartozójának az egészségét és biztonságát veszélyezteti."

A Patriots ezek miatt tartotta zárva pénteken is a létesítményeit - saját hatáskörben döntött erről. Ahogyan arról is, hogy a Chiefs elleni mérkőzésre két külön repülővel utaznak el, illetve a játékosok és az edzők is önkéntesen hotelbe vonultak, hogy ne tudják megfertőzni a családtagjaikat.

Jason McCourty is megosztott pár gondolatot az újságírókkal a vírushelyzet kezeléséről: "Játékosként próbálunk olyan körültekintőek lenni, amennyire csak ez lehetséges. Mi is ugyanazokat a dolgokat éljük át, mint a többi állampolgár, hasonló gondokkal küzdünk napról napra a pandémia miatt. Fontos, hogy átlássuk, és a vezetők is átlássák a probléma egészét, ne csak egy szegmensét. A gyerekeim se tudják, hogyan fognak iskolába járni, tanulni és ezzel nincsenek egyedül a világon. Mindenki próbálja a lehető legtöbb információt megszerezni a vírusról, és ez alapján dönteni, Bill (Belichick) is így tesz. A Patriotsnál együtt küzdünk meg ezzel a problémával, megbízunk egymásban és a folyamatos kommunikáció segítségével próbálunk túllendülni a vírus okozta helyzeten."

Forrás: NBC Sports

Hozzászólás

Ezeket értem és respektálom, de most a jövő érdekel. Hogyan történik a visszatérése a 4 játékosnak. Mert 10 tünetmentes nap után pozitív teszttel is vissza lehet térni. CN napjai lejártak és tünetmentes, Gilmore, Murray napjai is rövidesen lejárnak és Cowart 10 napja is lejár a Broncos meccsig. Az utóbbi kettőről nincs hír, hogy tünetmentes-e. Remélem CN és Gilmore visszatér edzeni rövidesen... (Nem tudom, van a ligában olyan játékos, aki bajnoki meccsen fertőződött meg és már visszatért?) 

A másik topicban már leírtam amit gondolok erről. Ezzel a tíz nappal szerintem komoly probléma van, ha tényleg ez a szabály (amit egyébként erősen kétlek, szerintem kevered a sima karanténosokkal). Egyébként meg addig legyenek COVID IR-en ameddig csak kell, mert ha hamarabb visszajönnek és lesz még pár fertőzés, az betenne nem csak a csapatnak, hanem lehet, hogy a szezonnak is. És első az élet és az egészség, a sport csak sokadlagos, még ha nagy rajongó vagyok magam is.

A 10 napos tünetmentesség utáni visszatérés lehetősége, teszteredménytől függetlenül, bizony NFL protokoll, akár hiszed, akár nem. :) (BB is megerősítette és el is mondta, hogy miért van ez a szabály.) Amit utána írtál, azzal egyetértenék, ha nem két elit játékosunkat is érintené. Cowart és Murray várhatja Tőlem a negatív teszteket IR-en, ami akár több hónap! is lehet. A 2 elitnél ez szinte a szezon feladását jelentené. :(

Hát ujjonghatunk, hogy negatív teszt nélkül visszamehetnek, de ha valamelyik még fertőz mondjuk, és a fél csapat COVID-os lesz, akkor jön a nagy sírás. A Pats vezetés biztos nem ostoba, hogy ilyet kockáztasson. Ráadásul a világban az a tendencia, hogy a betegek egy jó nagy része még több héttel az első pozitív minta után sem tud negatívat produkálni, vagyis még fertőzhet. Szerinted megérné?

Azért 10 nap a karantén mert a tünetmentes pozitív utána már nem fertőz, amennyire ezt tudni lehet! Ezért van így az NFL-en kívül is.

Akik kontaktszemélyként kerülnek karanténba (mert közvetlenül érintkeztek vírusossal), azok mehetnek közösségbe tíz nap után, ha nem mutatnak fertőzésre utaló tüneteket. Ez volt korábban 14 nap.

Szóval akkor ha pozitív ha nem 10 nap után szabadulhat, szóval akkor vélelmezik, hogy nem fertőz! Mint ahogy én is mikor Németországból haza jövök, és 10 nap után mehetek amerre látok, gondolom azért mert akkor már ha pozitív is voltam nem fertőzök!:) Na de mindegy hagyjuk ez nem egy covidos fórum!;)

Válaszként az előző cikkbeli hozzászólásodhoz ezt írtam (talán segít értelmezni az ok-okozatot):

Azért van a 10 nap, mert a vírus 10 nap után (az eddigi tesztek alapján legalább is) már biztosan nem fertőz. Viszont az alany még akár 3 hónap után (!) is produkálhat pozitív tesztet. Egy orvos barátunk mondta, hogy önként el ne menjünk COVID tesztre, mert az egyik barátja tünetmentesen már 2 hónapja van otthon karanténban, mert nem tud negatív tesztet produkálni! Jelzem, még torokfájása sem volt, csak elkapta valamikor azelőtt, hogy eldöntötte megnézeti magát kíváncsiságból. Na azóta nem tud visszamenni dolgozni, de még a lakását sem hagyhatja el...

Igen láttam, és köszönöm. Bár Én maradok szkeptikus, mert úgy látom az anyagi-gazdasági érdekek ez ügyben is felülírják az egyéb érdekeket.

Azt gondolom, hogy a világ legértékesebb ligája (NFL) illetve becsült 4.1 milliárdos értékű 7.legértékesebb sportcsapat (NE Patriots) kb mindent megtesz, hogy a legbiztonságosabb feltételeket biztosítsa a játékosoknak. Részemről drukkolok, hogy lássam Cam-et újra a pályán, de ne menjen az egészsége rovására! Hajrá Patriots!

Kicsit off:

Nekem van egy olyan infóm, hogy Ausztriában van egy olyan terv, hogy 10 napra leállnak, gondolom pékek és hasonlók kivételével Lehet mégis csak van valami ebben a 10 nap után nem fertőz elméletben.

A liga hivatalos oldalán megjelent hír szerint CN lekerült a covid listáról és úgy néz ki, hogy holnap a csapattal fog edzeni, illetve vasárnap várhatóan ő fog kezdeni.

Nem covid, OFF az eddigi védekezésünkről:

E.Lazar szakíró (CLINS MEDIA NETWORK) hosszú cikkben írta le megfigyeléseit a védelmünkről az eddigi 4 mérkőzés alapján. Ebből idéznék egy részt a DL mögötti védekezésünkről, hátha valakit érdekel:

  • Noha az NFL-ben egyre elterjedtebb az alapvédelemtől (4 DB) eltérő, legalább nikkel védelmi felállás (5 DB) , BB ebbben is már tovább lépett és a védelmi snap-ek 62! %-ában dime (6 DB) vagy 7 DB-es felállást alkalmazott. (Eddig 54 snap-nél 7 DB állt fel a támadókkal szemben, ez messze ligacsúcs a második Giants-nál 10 ilyen volt.)

  • Az eddigi védelmi snap-einknél az alapfelállások száma: NULLA!

  • Az ellenfél támadó stratégiájának leküzdése érdekében Belichick úgy döntött, hogy a hagyományos LB-eket hibrid támadó-védekező DB-ekre cseréli/egészíti ki a roster-en lévő 10 DB segítségével.

  • A PFF statisztikái alapján belső linebacker-t játszott legalább 20 snap-nél 6 DB, Phillips a legtöbbször: 100 snap, de Dugger (45) és DMC! (38) is jó sokat. Bentley-n kívül ezek a snap számok a legmagasabbak, Copeland-é pl. csak 20.

  • Mayo LB edző megjegyzése: Szerintem Phillips a szívében LB, csak kicsit hamar megállt a növekedésben…

  • Ezzel a robbanékony/gyors belső védekezési megoldással egyelőre sikerült a minőségi TE-ek nullázása/limitálása (Gesiczki, Waller, Kelce), de kemény TE-ek várnak még Phillips-ékre, Kittle, Andrews, H.Henry személyében.

Gilmore is visszatért és edzésbe állt.

Murray is visszatért a PS-be!