Idén megújul a Patriots támadósora? - Josh McDaniels nyilatkozata

Kép
McDaniels

A Patriots támadósora olyan, mint egy amőba, állandóan formát és dimenziót vált. Évről évre, mérkőzésről mérkőzésre, momentumról momentumra képes változni, hogy a legjobban illeszkedjen az adott körülményekhez. Az idei offseasonben is egy új trend kezd kirajzolódni Foxboroughban: a nagyméretű elkapók.

Egy olyan csapatnál, amely arról híres, hogy éveken keresztül sorozatgyártott, produktív, kistermetű slot elkapókat alkalmazott, megjelentek „tömegesen” a 6’3 (192cm) magas elkapók. Emiatt gondoljuk úgy, hogy a 2019-es Josh McDaniels-féle támadósor teljesen más képet fog mutatni.

A Patriots a draft első körében megszerezte N’Keal Harryt (6’2 = 189cm), aláírtak Demaryius Thomasszal (6’3), Maurice Harrisszel (6’3). A legfrissebb igazolás, Dontrelle Inman is 6’3 magas. Dontrelle Inman igazolásával Bruce Ellington létszámfelettivé vált, ezzel pedig a Patriots elkapósorának átlaga még nagyobbá vált. Jelenleg csak Julian Edelman, Philip Dorsett, Braxton Berrios és Ryan Davis azok az elkapók, akik 6’2 magasság alatt vannak. Ha Josh Gordon újra bevethető lesz, akkor egy újabb 6’3 magas elkapóval bővül a Patriots támadósora.

McDaniels elmagyarázta múlt héten, amikor megkérdezték tőle, hogy Harry képességei hogyan illeszkednek a Patriots támadósorába. A New England sosem egy specifikus feladatra használ egy játékost, hanem egy olyan támadófilozófiát próbál alkalmazni, amely legjobban illeszkedik a keretben található játékosok tehetségéhez

 „Úgy gondolom, hogy nagyobb dolog, ha megpróbáljuk megcsinálni azt, hogy támadósorunkba a tehetséges és ügyes játékosokat nem kényszerítjük bele a múltban használt rendszerbe” – McDaniels a NBC Sports Bostonnak „Ha erre törekednénk, akkor árulják el nekem, hogy hol találom a következő Troy Brownt! Vagy a következő Logan Mankinst vagy a következő Tom Bradyt. Ez nem könnyű. Elég mozgásteret és sokoldalúságot kell biztosítani a rendszerednek azzal, hogy legyen X elkapóid, vagy Z elkapóid vagy tight ended vagy kettő tight ended vagy futód. Szóval variálni fogjuk őt és megnézzük mi fog történni. Most még  újonc és hosszú utat kell megtennie. Megnézzük, mit tud jól végrehajtani és megvizsgáljuk, hogy ezt hogyan tudnánk a javunkra fordítani.

A hatalmas méretű Rob Gronkowskit az öregedő Benjamin Watson (6’3, 251 font) és az eddig karrierje alatt alulteljesítő Austin Seferian-Jenkins (6’5, 262 font) pótolta. Ez páros szintén nagy méretet hozott magával a tight end posztra. Hasonlóan a Patriots jelenlegi nagyméretű elkapóihoz, ezek a tight endek is missmatchet jelentenek slot elkapóként a velük szemben felálló védőknek. A Patriots mindig egy lépéssel előrébb jár a támadófilozófia evolúciójában. Kezdve a 2007-es évek Randy Moss-szal felálló támadósorával, folytatva a Gronkowski-Hernandez páros által fémjelzett két tight endes felállásokkal és ki ne emlékezne a hihetetlen sebességű tempo/uptempo támadásokra. Újdonság lesz a 41 éves Brady számára a nagyszámú nagyméretű elkapó.

„Mindig érdekes, mikor bevezetsz egy új támadóelemet a játékosoknak, amit ők nem is találnak fontosnak vagy nem jelent számukra semmit. Évekkel ezelőtt, nekünk nem volt még big12 (1 futó, 2 tight end) felállásunk  és hirtelen megcsináltuk, Vissza 2007-be, mi a 11-es (1 futó, 1 tight end) felállással mentünk és széthúztuk a pályát. Évekkel ezután bevezettük a tempo támadásokat.  Ezek az újítások  tükrözik igazán a mi csapatunkat.”

 Jelenlegiek alapján ez a Patriots támadósor egy nagyobb méretű csapat, akik a kisebb és gyorsabb védőket el tudják nyomni az elkapások során vagy a futások esetében, vagy például slot fegyverként használunk egy Harryt egy kisebb védő ellen. Az offseason igazolások arra következtetnek, hogy Edelman többet fog szerepelni a pálya szélén. McDaniels megjegyezte, hogy Edelmant a tervezés során nem kell úgy figyelembe vennie, mint anno Troy Brownt, Wes Welkert vagy Danny Amendolát.

„Julian sokat játszik a pálya szélén. Julian megtesz mindent a pálya közepén is? Abszolút mindent, de bárkinél hasznosabban játszik a pálya szélén mikor futunk vagy passzjáték van. Ez „kis” különbség, ami miatt őt így használjuk majd” Edelman a snappek 52%-ban játszott slotban az elmúlt évben, miután 44%-ban és 42%-ban játszott 2016-ban és 2015-ben ebben a pozícióban, a Next Gen Stats adatai alapján. McDaniels nyilatkozata azt sugallja, hogy 2019-ben vissza akarnak térni a 40% körüli arányra. Külső elkapóként Dorsett 2018-ban 15%-ban állt fel slotban és Thomas is elsősorban a pálya szélén játszott eddig. Harry és Inman fognak harcolni a játékidőért, mint nagytestű slot célpontok 2019-ben.

Ahogy a Patriotsnál mindig csinálják, a szezon előrehaladtával megkeresik a számukra legjobb kombinációt

„Meg kell nézni, hogy kivel számolhatsz, és ők mit csinálnak jól és aztán feltesszük magunknak a kérdést: Rendben, kivel játszunk a következő héten és mivel tudnánk előnyt szerezni, amivel meg tudjuk nyerni a következő mérkőzést? Próbálj meg annyiszor amennyiszer csak tudsz előnyt szerezni! Néha ez az előny a játékosok képességei. Van mikor a játékosok mérete az amire vagy a tempó, néha a játékstílus vagy a formáció. De legnagyobb előny, ha sok jó játékosod van az öltözőben és megpróbálod a lehető legjobban edzeni őket. Egyelőre mi nem végzünk semmilyen taktika meghatározást. Mai napon és a következő hónapokban mi nem foglalkozunk ezzel. Most minden az alapokról, a fejlődésről, a gyakorlásról szól és meglátjuk mi történik majd. Ez éppen elég nem? Nem hiszem, hogy érdemben tudnék válaszolni arra, hogy hogyan fogunk kinézni szeptemberben és októberben. Hosszú út vezet odáig és ezért tartom mókásnak az évnek ezt a szakaszát.”

Mókás május McDanielsnek = Örömmel teli február a Patriots szurkolóinak

Forrás: NFL.com


Segítség az elkapók pozícióinak értelmezéséhez: amerikaifootbal.blogspot.com

 

Hozzászólás

Nagy köszi a cikkért! Jó volt olvasni végre valamiféle tűz közeli infót.

Csak főjön minél puhábbra és finomabbra az a valami a nyári boszorkánykonyhában! Az elkapó, futó szekcióban (is) elég mélynek néz ki a csapat. Bevallom, vannak várakozásaim, ill. férfiasan: be is vagyok szarva, h. a szokásos edzés-sérülések ne tizedeljék meg az állomány krémjét.

Hát ez a nesze semmi (hosszan) fogd meg jól. Akár BB is nyilatkozhatta volna. :) Azt fogjuk játszani, ami a legjobban passzol a rendelkezésünkre álló játékosokhoz. Ki hitte volna! :) 

Válasz hopi46 üzenetére

Szerintem meg mondott mást is. Meg, amit mondott, amögött ott van, h. idén készül más is ahhoz képest, mint amit pl. tavaly megszoktunk. De nehogy polemizáljunk rajta, úgyh. én belelátom a mondanivalójába, te meg nem.

Válasz kitalaltnev üzenetére

Örülök, hogy az a 4 dőlt betűs JMD idézet (Én azt véleményeztem.) Neked sokat mondott. Akkor Te a cikk címe végére felkiáltó jelet tehetsz, a kérdőjel helyett. :)

Az biztos, hogy ránézésre meg fogom különböztetni messziről Edelmann-t az új fiútól! N’Keal Harry valahogy egész más. Csak le ne kelljen írni a nevét.

 

elmondtak mindent de nem mondtak semmit

találja ki az ellen mi lesz!!!!!!!!!!!!