Így látjuk mi! – korai tippek a szezonra

Kép
tippek

Mivel ez még tényleg a „kristálygömb“ kategória, ezért a végeredmények a 16-0-ás veretlen szezontól kezdve egészen az egy 5-11-es szezonig szórnak. Érdekes, hogy az 5-11 két tippelőnél is előjött.
16-0-ás szezonig egészen 2007-ig kell visszamennünk, de gyanítom ez az az évszám, amit többen tudnak fejből. Az 5-11-es már egy keményebb találós kérdés. Egy ilyen szezonhoz egészen 2000-ig kell visszamenni, ami azért kísérteties kicsit, mivel ez volt az utolsó olyan szezon, amelyben Brady nem kezdett egy mérkőzésen sem. Vajon megismétli magát a történelem ezekben a számokban? Januárra kiderül.

A 35 valós tippet összesítettem mérkőzésenként és megnéztem, hogy azokra W vagy L volt többségben a válasz, és így létrehoztam egy átlag szurkolót. Eszerint egy átlagos szurkoló még mindig pozitív szezont vár, de éppen csak, mivel itt 9-7-re jött ki a tippek összesítése, ami 0,562-es győzelmi mutató.
Ha nyersen nézzük a tippeket, akkor 343-217 a megoszlás, ami 0,613-as érték, vagyis itt közelebb vagyunk a 10 győzelemhez (9,8), ami esetleg már egy WC helyet is jelenthet.

Természetesen ennyi adat után látszik, hogy melyik mérkőzést veszi a többség fix győzelemre és hol érzi leginkább a vereség szelét.

1

A 35 szurkolóból mindösszesen ketten érzik úgy, hogy a Kansas City elleni mérkőzést be tudjuk húzni idegenben. A szinte biztos vereség kategória még a szavazatok alapján a Bill idegenben (7-en bíznak csak a sikerben) és a Ravens elleni, ami azért is érdekes, mivel a két előzővel ellentétben ezt hazai pályán veszítené el a csapat. (9-en bíznak a győzelmünkben).

A lista másik vége mutatja, hogy hol érezzük azt, hogy nyeregben lehet a csapat. Két mérkőzésen is 34 W-t tippeltünk, ezek pedig a Raiders és a Broncos elleni hazai mérkőzések. Ezeket kicsivel lemaradva követi a Jets, Dolphins és Cardinals hazai mérkőzések. Az esélyes összecsapások sorát két idegenbeli követi a Jets és a Chargers elleni. A Bills elleni hazai mérkőzés az ahol még számottevő a különbség és még lehet mondani, hogy „biztos W“-re megyünk, de egyben ez az egyik legérdekesebb párosítás is. A hazai pályát nagyon komoly faktornak érezzük, mivel míg otthon 27-8 a tippek megoszlása, addig idegenben 7-28, tehát majdnem pontosan megfordul a tippek aránya.

Maga a hazai pálya az egész tippsorra komoly ráhatással van, hiszen az 5 legbiztosabb W-t hazai környezetben szerezzük, míg a valószínűsített L-ek esetén négy is idegenben lesz az „alsó“ 5-ből.

Mivel végeredményt még sehova nem tudtam beírni, ezért az az ötletem támadt, hogy megnézzem, hogy ki a „legátlagosabb“ szurkoló. Ehhez pedig nem tettem mást, mint az általunk létrehozott „átlag szurkoló“ tippjeit beírtam végeredménynek, és így láthatóvá válik, hogy ki az aki legközelebb tippelt ehhez. 
(Fun fact: képletekből másoltam az eredményt, és így beillesztve a széthulló képlet 16db W-t illesztett be, legyen ez pozitív jel a szezonra nézve. )

Megjegyzés: ebben a táblázatban a „pipa“ és „x“ jelölés nem W/L, hanem az mutatja meg, hogy a kimenetelt eltalálta vagy nem az adott játékos.

Meglepődtem, de két telitalálatos is volt a listán, illetve további két fő 1-1 mérkőzésen tippelt mást, mit az „Átlag“. Szóval mammut és Chrysalis egyaránt átlag szurkolónak mondhatja magát, ami annyit tesz, hogy a tippelők közül az ő tippsoruk a legvalószínűbb, hogy bejöjjön.
Nem kell siránkoznia András bácsi-nak és Csizinek sem, ők 15-15 találattal lettek másodikok.

2

Ha van sok zöld pipa, akkor kell lennie sok X-nek is.
Itt a sok X jelölés azt jelenti, hogy a többségtől leginkább eltérő véleménnyel van valakinek és ebben a kategóriában Pődör Pétert tudom elsőként kiemelni, akinek 7 esetben tér el a tippsora egy átlagos tippelőtől. A dobogó második fokát nagyon szélesre kell készíteni, mivel 6 eltéréssel szerepel rajta Whitealert, Zarathorn2.0, hispanic és vhs-box.

3

A 16-0-ás tippsoron sokat nem tudok elemezni, az 5-11 sokkal érdekesebb, főleg annak tekintetében, hogy két ilyen sor is érkezett.

4

Szerintük már az első mérkőzésen egy hazai vereséggel indulunk a Dolphins ellen, holott ez egy biztos W a többség szerint, hiszen rajtuk kívül, csak két fő van még, aki szerint ez L lesz az elszámolásban.
Ami meglepő, hogy ilyen negatív tipp ellenére a következő 5 mérkőzés teljesen megegyezik az átlag szurkolóval és egymással is.
A 7. mérkőzésen az idegenbeli Bills vereség esetén egyik pesszimista tippelőnk az aki a többséggel ellentétben W-t érez, de ezt egy héten belül „egyenlíti is“, hiszen a Jets ellen L-re rakja a többség áhított győzelmét. A Texans elleni mérkőzés nagyon billeg az átlagnak is, itt ők is 1-1 állásban adják W-re és L-re. A következő két mérkőzésen az Arizona és a Chargers ellen fejenként 1-1 meglepetés vereséget látnak, hiszen itt a nagy többség mondja, hogy W lesz a vége.
A tippsorban újra kiugró szerephez jut a 15. mérkőzés, hazai pályán a Bills ellen. Ahogy fentebb írtam, itt csodálatos fordulatra számít az átlag, míg jelen két tippelőnk nem látja ezt a feltámadást és L-re veszik a hazait.
Így végignézve nem is olyan negatívak ezek, csupán 1-2 meglepetés vereség van benne a többséghez képest.

Végezetül pedig a teljes tippsor és az "eredményességi" lista az átlag eredményhez mérve.

("Jobbklikk + Kép megnyitása új lapon" opcióval olvashatóak ezek a képek is)

5

 

6

Reméljük a normál menetrend szerint elindul a szezon és lesz mivel feltölteni a táblázatot, de addig is:

Ti mit tudtok még kiolvasni ebből az adat tömegből?

Kenny


 

Hozzászólás

Hát én azt tudom kiolvasni, hogy baromi nagy munkát végeztél és gratulálok.

Ha a statisztika által "nyújtott" 9-7 (esetleg 10-6) lenne, azt hol lehet aláírni?

Hát az én szignóm is oda kerülne villám gyorsan. :)

A táblázat viszont nem olyan bonyolult, ha valaki sokat dolgozik excelben.

Jó, de mi nem excel-ben adtunk tippeket, azokat rögzíteni is kell :-) valamint értékelni is kell és még a cikket is megírni.

A varrasaznembefelevan.com-on sokkal kevesebb szellemi munkáért is fizetni kell :-)

Reggel van, majdnem beírtam a webcímet... :)

Ha érdekel excel sokat segít. Fogod a tippsort ami jön kommentben, úgy a 16-ot egy ctrl+c-vel kimásolod. Mellé csinálsz egy oszlopt, amiben a =jobb("tipp cella száma";1) szerepel, ez levágja és eredményül adja az utolsó karaktert jobb oldalról, ami tulajdonképp a tipped betűjele, így a 16 tipp már meg is van tisztítva a szövegből és csak át kell dobni a kiértékelőbe.

Mindenesetre köszönöm, köszönjük. :)

Én hiszem hogy valami új és jó kezdődik a Brady-éra után !

Szerintem nagyon felszabadult csapat leszünk s sikerre éhesek harapósak !

Az átlag tippelt 7 vereségből 4 talán necces meccs de a maradék hármat nem is értem !

Engedjetek meg egy idézetet "tanult kollégámtól"     "mindenkit jól el kell picsázni akkor nem fognak legyőzni"

A szezon végén és közben is számon lehet kérni !

Kenny köszönöm a munkád s a többi szerkesztőtársadnak is.

Ha várakozáson felüli szezont futunk, akkor én csak a D#-ben érzem a potenciált, nálam ők az X-faktor.

Ha jobbak lesznek, mint a szerény becslésem, akkor lehetünk boldogok, ha nem, akkor jajj nekünk.

Ugyanezt gondolom. Inkább becslek eredményt az általam vélt realitás talaja mentén, és csalódjak pozitívan, mint hogy "csakazértis" módon irreális (nálam 11 W és több) tippelés után essek pofára. Nekem a sajátom win-win szitu. Ha az lesz amire gondolok, akkor sajnos jól éreztem a reális erőviszonyokat. Ha sokkal jobb lesz, akkor örülök, mert rám cáfoltak. Ahhoz továbbra is tartom magam, hogy az utolsó 3 forduló simán lehet bármi, attól függően, hogy a 4 csapatból kinek számít még a rájátszásba, és kinek a draft helybe. 

Bár a balimate volt az ötletgazda, de szerintem lesz egy második tippelési kör az első szeptemberi forduló előtt, ami után akár sokaknak mindkét irányban megváltozhat a véleménye, velem kezdve. 

Én a szeptemberi tippfordulót várom, az talán már nem annyira vaktippelés. :)

Kenny melóját meg köszönjük!

Válasz hopi46 üzenetére

Elfogadom Kenny és Croaker a véleményeteket.

Meg is kaptátok a stoppos jelet.

Hopi46 te viszont csak akkor kapsz ha tippelsz ! Úgy szeretnék adni(Egye fene megelőlegeztem) !!!

Az én tippemnél úgysem lehet sokkal merészebbet (de azért lehet) .

Annyit az előző cikkben azért elmondtam az egyik hozzászólásomban, hogy 9-7 körüli a tippem teljesen vakon és részletek nélkül. :) 

Én pedig pont fordítva gondolkozom bizonyos szempontból:) abban szerintem egyetért mindenki, hogy jelen pillanatban bármi, de tényleg bármi elképzelhető, hiszen vajmi kevés infóval rendelkezünk (amúgy is, de most pláne). A tippek is mutatják, hogy mindenki vakon lődöz a nagyvilágba :) én azt gondolom, hogy a tavalyi szezonhoz képest nem gyengült 7 győzelemnyit a csapatunk, nagyon max 2-3-at, egy picit optimistan tippelhettem így 11-5-öt :)

A szeptember eleji tippelésnél sem feltétlen leszünk okosabbak, hiszen a TC és a preseason alatt is rengeteg játékos jól teljesített, akik aztán a keretszűkítést sem érték meg.

Nálam a 11-5 az elmúlt 20 szezon "alapján" jött ki. Persze előfordulhat, hogy 5-6 győzelemig (vagy addig se) jutunk, de szerintem egy 9+ W-s szezonnak nagyobb a realitása úgy is, hogy Brady, Van Noy, Collins is távoztak:)

A lényeget úgyis akkor fogjuk látni, ha szeptemberben kifutnak a srácok a Gillette műfüvére...

Egyetértek abban, hogy nagy a kérdőjel, DE szerintem abban kb egyet értünk, hogy a Def az átlagosnál egy kicsit jobb szezont hoz! És amit én gondolok a támadósorról: Fingom nincs hogy mit várjak tőlük! Viszont ezzel nem én leszek így egydül, valószínűleg az ellenfelek is! Ez pedig nagy lehetőség BB-nek és JMD-nek, hogy húzzanak valami újat (mert azért abban is egyetértünk a többséggel, hogy az Öreg egy korszakos zseni!). Azt gondolom, hogy Tom (bármennyire is tisztelem és tartottam volna meg minden áron) keretek közé szorított minket a végére! Itt a lehetőség egy másik irányra és egy Pats-től nem megszokott stratégiára!

 

persze én vagyok a félig tele pohár esete ... ;)

Ez is egy kellemes gondolat. Aki eddig kiismerte a Patset, az most kukázhatja a tudását.

Lepjük meg a ligát! :)

Már többször hangoztattam, a reálisnak látott tippek ellenére én minden mérkőzéshez úgy ülök le, hogy a győzelemért szurkolok az utolsó percig.

Azért szeptember elején már lehet tippelni, hiszen 5.-én keretszűkítés, utána még igazolás lehet, de ha mondjuk azt mondom szeptember 8-10, akkor látható a végső keret, és abból azért jobban lehet tippelni, mint most + ugye láttuk azokat a játékosokat játszani egy vagy több meccsen, akik maradtak.

Nekem ez az év azzal a kijelentéssel jellemezhető, hogy a "többismeretlenes egyenlet". 

A tavalyi csapat átalakult, és talán még soha nem volt ennyi olyan játékos 53-as várományos, akik életükben nem léptek NFL-ben pályára, vagy sérülés után jönnek vissza ki tudja milyen formában.

Nézzük:

Tavaly kezdő O falunk: Wynn-Thuney-Karras-Mason-Cannon
Idei várható: Wynn-Thuney-Andrews-Mason-Cannon

Alapból nagy upgrade Andrews, de kérdés, 1 év kiesett edzés +koronavírusos felkészülési időszak miatti változás után milyen állapotban térhet vissza. Talán a backup sor az, ami erősödött, persze optimistán nézve Cajuste és Froholdt állapotát. 

És ne felejtsük el, hogy Scarnecchia is távozott, ami lehet, hogy a legnagyobb érvágás az egységnek.

Elkapók: Edelman, Harry, Sanu, Dorsett, Meyers
Idei:  Edelman, Harry, Sanu, Meyers, Byrd, Lee, Olszewski

Utóbbi három lutri. Byrd nem világmegváltó, sérülések. Meccsszámok elmúlt 4 szezonban visszafelé haladva: 11-8-8-1. Byrd lehet meg sem éri az 53-at, 2018 ACL miatt kimaradt, tavaly 3 elkapás. Sanunak most került le a járógipsz a lábáról. Harry szintén kérdéses, megsérül-e újra, vagy elkapja a fonalat első körösként.

Kimondhatjuk, hogy ez a szekció nem erősödött, és már tavaly sem volt jóhoz közeli sem sajnos. 

TE-ek tavaly: LaCosse, Izzo, Watson 
TE-ek idén: Asiasi, Keene, LaCosse, Izzo

Valószínű Izzo nem éri meg az 53-at. ÉS itt van 2 TE, akiktől nem tudjuk mire számíthatunk. Lehet ez egy elit hármas, de éppen rosszabb is, mint a tavalyi, ami azért nem könnyű...

QB: Brady
QB: Stidham/Sanu

Ezt szerintem nem lehet upgrade-ként értékelni. Lehet bármilyen jó Stidham, de ahhoz hosszú évek/évtizedek kellenek, hogy ezt tartósan bizonyítsa. Hatalmas kérdőjel, lehet jó és rossz meglepetés is. Optimistán mondhatjuk, hogy tuti  jó lesz, pesszimistán, hogy tuti rossz, realistán, meg hogy nem tudjuk, mert kevés a merítés.

A futókat nem sorolom, nem változott a helyzet, ott Harris az ismeretlen faktor.

FB: Tudjuk, hogy ki ment el, és nem tudjuk, hogy aki jött, itt mire képes (Develin / Johnson-Vitale).

Összességében szerintem a támadó oldal nem erősödött, illetve rengeteg a kérdőjel (Stidham-elkapók-TE-ek+egészségi állapot a visszatérőknek). 

Sok helyen olvasom, hogy a védelem nem gyengült, vagy alig. Ezzel nem értek egyet. Legalábbis nem feltétlen, mert itt is olyanokban bíznak sokan, akikről semmit nem tudunk. Csak azt a részt érintem, ami változott.

LB tavaly: Collins, KVN, Hightower, Roberts, Bentley, Calhoun
LB idén: Hightower, Bentley, Calhoun, Uche, Copeland, Harris, Jenning

Na ez a rész gyengült a legjobban. Mert azt tudjuk, kiket vesztettünk el, és mire képesek, de csak reménykedhetünk, hogy akik érkeznek, tudják őket pótolni. Bár elsőre, friss érkezőként nem fogják tudni azt az összeszokottságot és tapasztalatot  biztosítani, amit mondjuk egy KVN nyújtott. 

Harmon kiesését meglátjuk hogy tudják pótolni. Rúgó poszton is új játékos jön, meglátjuk hogy bírja a nyomást, ami NFL szinten nem ugyanaz, mint a főiskolán. 

 

Szummázva: Támadók nem erősödtek, legalábbis nem olyan instant játékossal, aki már valahol nagyot játszott, és ezáltal elvárható, hogy itt is előre lép, és a vállán viszi a csapatot. TE sor kérdéses, QB főleg, Scarnecchia miatt az OL is kérdés nekem. Védelem is gyengült, de legalábbis nem erősödött, főleg LB poszton. Ettől függetlenül valószínűleg top 5-8-ban benne lesz, de nem lesz top 3 szerintem. 


Még egy, de ebbe nem akarok hosszan belemenni: Nem lehet csak azt szemlélni, hogy a Patriots hogyan változott, erősödött-e vagy gyengült anélkül, hogy nem vennénk figyelembe az ellenfelek hasonló offseason tevékenységét. Amikor összeállítottam az előző cikkben a listát erről, akkor azért láttam erősödéseket bőven. Teljesség igénye nélkül a Billsbe érkezett Diggs, Josh Norman, a Dolphinsba KVN, Shaq Lawson, Ogbah, és top 3 CB fizetéssel Byron Jones, illetve az idei draft 5. választottja QB Tua. Sajnos a Patriots senki ilyen szintű játékost nem tud felmutatni, akivel gazdagodott volna, ezért maradnak a kérdőjelek.

 

Így szerintem  az a különbség az összes tippelő között, hogy mennyire bízik a kérdőjelekbe, az  új, de még nem bizonyított játékosokban, és a sérülésből visszatérő játékosokba, na meg a megváltozott és erősen megfogyatkozott edzői stábba és háttérszemélyzetbe. Én megmaradtam az általam reálisnak vélt becslésnél, miszerint az általam vereségnek ítélt meccseknél az ellenfél vagy már alapból erősebb volt (Chiefs, Ravens, 49ers), vagy jobban erősödött (Bills, Dolphins), és bízom benne őszintén, hogy rám cáfol a csapat, és 10+ győzelemmel végzünk. De ez szerintem a fent hosszasan taglalt okokból nem a realitás. Talán majd az edzőtábor és előszezon meccsek után, amikor valamit látunk is jobban megmutatják magukat a kérdőjelek, és "feljavítom" a realitást. Kiderül!

"Így szerintem  az a különbség az összes tippelő között, hogy mennyire bízik a kérdőjelekbe, az  új, de még nem bizonyított játékosokban

Ez ugyanúgy vonatkozik a szezonban azokra a csapatokra akik ellen játszunk. Hiába ment Miamiba KVN, vagy a draft Tua, ha nem tud beilleszkedni, illetve nem passzol az ottani rendszerbe 

Ez így igaz. Ahogyan az is, hogy tőlünk több, már NFL-ben bizonyított játékos távozott, mint érkezett, ezért talán az elmúlt évek legtöbb kérdőjele van nálunk idén. Ha most akarunk értékelni, akkor az alapján könnyebben tudunk dönteni, hogy ki mit tett már le az asztalra, és mit veszítettünk a távozásukkal, mint az alapján, hogy vajon mire képes. KVN, Collins, Brady, Harmon stb tudjuk mit tud, de nem tudjuk, hogy a szinte instant kezdőbe várt LB-ek és TE-ek nálunk mire képesek már az első évben. Ugyanúgy nagy rizikófaktor a sok visszatérő sérült (Henry, Sanu, Edelman, Andrews, Jakob, de mondhatnám a máshol sérült Byrd-öt és Lee-t is.)

Szóval sok a kérdőjel, mindenkinél ez másképpen nyom a latba. Ezért van 5-11-től 16-0 ig minden szerintem.

Nagyon igaz amit írtál, kiegészíteném azzal, hogy a rutin és a tudás távozott, jött a fiatalság és a rutintalanság. Ez miatt tippeltem egy negatív szezont, meg az miatt, mert ellenfeleink jelenleg jobban erősítettek. Billst például nagyon erősnek érzem. Remélem rám cáfolnak!!!

A Bills valóban jól néz ki, legalábbis papíron, attól viszont nehéz elvonatkoztatni, hogy Josh Allen egyelőre a Bortles és Trubisky által kikövezett úton halad, szóval idén esedékes a földbe állás. És ezt mindenféle rosszindulat nélkül írom, mert tetszik a Bills csapatépítése és Allent is kifejezetten kedvelem. 

A Dolphins esetében Tua szintén kérdőjel, nem feltétlenül látom benne a franchise-ot megváltó irányítót (ettől még mérföldekkel jobb, mint mondjuk Justin Herbert lett volna), és hát a Dolphins támadófala se olyan, ami mögé szívesen beállítanám, mert lehet, hogy a szezon felét se éli túl. 

Ezzel igazából arra akartam utalni, hogy ha nálunk kérdésesnek tartjuk a QB-posztot (hozzáteszem, jogosan, függetlenül attól, hogy ki mit gondol Stidhamről), akkor ezt ugyanúgy illik megtenni a csoport többi tagjánál is.

Plusz Norman se az a játékos, aki a Panthersben volt anno, illetve Lawsonnal kapcsolatban is vannak bennem kérdőjelek... KVN-nek valószínűleg nem lesz gondja, mert Flores csak ismeri őt, tudja hogy kell használni stb. De az elmúlt szezonokban is igazoltak jó nevű játékosokat a csapatok, akik aztán meg sem tudták közelíteni azt a teljesítményt, amiért azt az összeget kapták... Ilyenkor ezekkel szemben mindig szkeptikus vagyok, a pályán kiderül, mit tudnak valójában:)

Az edzői team olyan sok mindent megoldott már, hogy ezért inkább bizakodónak, mint elkeseredettnek kellene lennünk.

1) Belichick most látta elérkezettnek a QB váltást (gondolom, ezért nem tettek több éves lukratív szerződést Brady elé), jogos-e vagy sem, az idő eldönti.

2) Scarnecchia esetében én abban bízom, hogy méltó személynek adja tovább az OL edzését, remélem, hogy ott nem lesz visszaesés.

3) A LB sor esetében nem is emlékszem rá, volt-e All Pro-szintű (talán Collins? hmmm) játékosunk, de mindig tele voltunk közepes tehetségű, átlag atletikus képességű, máshol befuccsolt, de nagyon intelligens és nálunk révbe érő játékosokkal (Vrabel, Ninkovich, KVN), remélem, ez a tendencia folytatódik.

Ez a három rész az, ami jelentős változást hozott (az első törvényszerű és elodázhatatlan, a másodiknál szerintem megoldható DS sikeres pótlása) , ez nem lehet oka annak, hogy top csapatból liga alja legyünk. Ráadásul úgy, hogy egy még mindig TOP 5-8 védelmet vizionálsz Te is.

Azt egy kicsit furcsállom, hogy nálunk Stidham-et óriási kérdőjelnek írod, mert nem sokat láttunk belőle, a Phinsnél pedig instant erősítésnek írod Tuát, mikor mindenki ismeri a sérülését, valamint még egy percet sem edzett, játszott pro szinten. Ha meg Fitz játszik, az meg olyan, mintha az orosz rulettet hivatalosan engedélyeznék :-)

Szerintem ha Stidham lenne Mitch Trubisky és Nathan Peterman szerelemgyereke, akkor lennénk valahol a 4-5 W körül (és nagyon remélem, hogy engem igazolnak a következő hónapok).

A 2-eshez: Scar nem azért ment el, mert van megfelelő helyettese, hanem azért, mert annyi idős már. Teljesen érthető.

A Stidham felvetésedhez: Azért azt se felejtsd el, hogy  hányadik körös Stidham, és hányadik Tua. Ha nem is sokat (láttuk TB-nél), de azért éppen eleget jelent az, hogy egy QB-t hol húznak

LB sorra: mikor volt olyan év, amikor egyetlen egy darab kezdő LB-nk volt, és csupa új arctól és/vagy draftról vártuk a megváltást? Bevallom, nem néztem utána, hogy mikor volt, vagy volt-e, tehát lehet, ezt benézem, ha hozol példát. 

Elkeseredettségtől messze vagyok. Bízni lehet az edzői karban, de ha tetszik ha nem, ahogy korábban írtam, 20 évig volt állandóság a legfontosabb poszton. Sok mindent meg kellett oldania az edzői karnak, de ennél nagyobb feladatot, vagy egyáltalán ehhez foghatót szerintem még nem. Mert ha a fejétől bűzlik a hal, akkor mehet a levesbe a többi játékos, hiába elitek azok, ha nincs egy jó QB-d hozzá. 

TOP 8 védelmet vízionálok, de ha nincs potens támadó csapat, ami pontokat rak fel, hiába a jó védelem. A legfontosabb QB pozíció lutri, Center egészsége lutri (én nagyon bízok benne, de akkor is!). WR sor egy hajszálnyit sem erősödött, pedig a legnagyobb gyengesége ez volt a csapatnak. Visszatérő összetört játékosok vannak Meyers kivételével egytől egyik (Harry,JE,Sanu,Byrd,Lee), valamint teljesen zsákbamacska TE-k. Ami maradt, az egy jó futó gárda, amit remélhetőleg tud segíteni FB is, mert láttuk mi volt tavaly. 

Szóval én nem a D miatt vízionálok 5-11-et, hanem a szerintem semmit nem javult (sőt!) O miatt, a távozó személyzet miatt, és a távozó tapasztalt játékosok miatt, akik szerintem nem lettek pótolva. 

1) Szerintem Scar-ban van annyi (megérzés), hogy úgy adjon át valamit, hogy az működjön nélküle is, de szerintem is ez a legkérdőjelesebb változás (nálam nem a gb poszt az). Nem akarok még egy bólogatós centert látni :-)

2) Stidham-et ugyanabban a körben választották ki, mint Kirk kapitányt. Két körrel előbb, mint Tom Bradyt :-)) de hogy komolyra fordítsuk a szót, most Te mondj az elmúlt 20 évből olyan frissen draftolt qb-t, aki azonnal mély és tartós hatást gyakorolt a csapatra, ráadásul fél éves rehabról érkezik, a karantén miatt korlátozottabbak az összeszokás lehetőségei.

3) Azt is meg lehetne vizsgálni, hogy egy TOP8 védelemmel rendelkező csapat le tud-e csúszni a TOP8 ligaaljába (kizárólag empirikus tapasztalatokra támaszkodva). Azt viszont már láttuk, hogy egy masszívan alacsony QB és támadósor teljesítmény egy ligaelit védelemmel párosulva SB győzelmet lehet elérni.

 

Mindenre vannak érvek és ellenérvek, akár lehet 5-11 vagy 11-5 is, én ezeket azért szélsőséges véleményeknek tartom.

 

Nehéz kérdések ezek. Az 1-es pontra rögtön Scar első visszavonulására tudok gondolni, utána ha jók az emlékeim nem voltunk boldogok. Ki tudja most mi lesz?

A 2-esre Te is tudod, hogy nincs válasz, mivel karantén a világon nem volt még, sem elmaradt/alternatív offseason. 

A 3-asra sem lehet egyhamar választ adni, mivel azt is kellene vizsgálni, hogy a top 8 ból mi/ki marad a következő évre. Mert ha szétesik teljesen a top 8, eligazolnak máshova érdemi érkezők nélkül akkor az más, mintha eligazolnak ugyan, de érkezik minőségi pótlás, és főleg más, ha nagyjából változatlan marad a keret. 

De ha csak a helyezést nézzük, akkor a football outsiders alapján:

2018 első 8 csapata: CHI-BUF-BAL-MIN-DEN-JAX-HOU-LAC
2019 első 8 csapata: NE-SF-PIT-BAL-TB-BUF-MIN-CHI

A 2018-as csapatok helyezése 2019-ben, felsorolás sorrendjében: 8-6-4-7-13-29-26-21. Ez alapján 8-ból 4-nek sikerült szép nagyot esnie, szám szerint 8-23-19-13 helyet. Azért ez nem kevés.

Megnéztem 2017-re is az első 8-at: JAX-MIN-BAL-ARI-PHI-RAMS-CAR-NO.
Ezeknek a csapatoknak a helyezése 2018-ban: 6-4-3-17-15-18-22-11
Itt a 8-ból 5 kiesett a legjobb 8-ból. Az esés mértéke: 13-10-12-15-3 helyezés.

Még egy utolsót néztem meg, 2016 első 8 csapata: DEN-NYG-ARI-PHI-SEA-BAL-SD-MIN
Itt is 4 csapat esett ki a legjobb 8-ból. 2017-ben a DEN a 10., a Giants a 24., Seahawks a 13., a Chargers a 12. lett, így itt az esés mértéke 9-22-8-5  helyezés volt.

Tovább nincs kedvem nézegetni, a 3 év alatt a 24 csapatból 13 kiesett a legjobb 8-ból, átlagosan 12,3 hellyel kerültek hátrább a következő évben a top 8 teljesítmény után. 

Így a válaszom: igen, 54,16% az esélye, hogy a Patriots nem lesz benne a top 8 védelembe szigorúan az elmúlt 3 év statisztikája alapján.

Edit: lusta vagyok visszakeresni ne haragudj, Neked mennyi volt a tipped? (tekintve hogy 5-11 és 11-5 extrém, gondolom valahol a kettő között)

Én 9-7-tel elégedett vagyok, 7-9-nél még nem vágnék eret. De inkább az előbbi.

Ez egy átmeneti év, elfogadom, ha nem lesz play off, de nem zárom ki. 7 továbbjutó a főcsoportból, akár egy 9-7 is elég lehet.

Pontos listát nem csinálok, annak nem látom értelmét, az AFC East-ben most nem vagyunk top favoritok, de minimum annyi esélyünk van, mint akár a Buffalonak, Jetsnél és a Dolphinsnál még jobbak vagyunk - szerintem.

A Buffalo-nál Josh Allen a kezdő irányító, aki egy meccsen belül meg tudja járni a Himaláját és eljutni onnan a Mariana árokba. Jó edző McDermott, de ezzel ő sem tud mit kezdeni. Ha fejlődni fog, akkor egy picit esélyesebbek, ha nem, akkor hiába invesztáltak Diggs-be egy valag pénzt, akkor ott vannak, ahol mink.

Elismerésre méltó, hogy milyen mélységekbe tudod beleásni magad a témába, congrat.

Szerintem eret senki sem fog vágni eredménytől függetlenül. Legalábbis remélem annyira die-hard fan nincs egy sem itt :)  Komolyra fordítva: Ha 7-9 et tippelsz legrosszabbnak, akkor tulajdonképpen 2 W-el tér el a véleményünk. Ezt a 2 W-t én ahogy már rengetegszer írtam simán megadom az utolsó 3 fordulóban, ha pl a Jetsnek és/vagy a Dolphinsnak már tök mindegy. És voilá, máris  ugyanannyi a végső tippünk. Szóval nem olyan nagy ám a különbség köztünk (12,5% :) ).

A számokat, statisztikákat szeretem, bár nem annyira vagyok jó a kimutatásokban, mint Kenny. De nagyon szívesen utánanézek a tény számoknak, mert azok nekem beszédesek, és mivel volt egy konkrét kérdésed, gondoltam úgy tudunk érdemben beszélgetni róla, ha egy kicsit (szó szerint kicsit, hiszen 3 év nem sok!) utána nézek. Szerintem egyébként ez a normális beszélgetés alapja, és örülök, hogy értelmesen el tudunk beszélgetni egymással anélkül, hogy egymás torkának esnénk!

A delfineknek előző szezonban az utolsó forduló már mindegy volt, mégse lazsálták el. Pedig még nekik is az lett volna a jobb. Sose fognak ellenünk leadni meccset...

Nem ugyanaz a helyzet. Ha tehetik, borsot törnek az orrunk alá. Ezért írtam, hogy ha tök mindegy a kimenetel = kiesett mondjuk mindkét csapat a PO-ból, akkor más a helyzet. Ilyen nem mostanában volt. Láttunk azért már trükközéseket a draft helyért. 

2017 volt az a szezon, amikor HT nélkül játszottunk október végétől gyakorlatilag a következő LB-ekkel : KVN, E.Roberts, M.Flowers, D.Harris. Nem volt túl acélos, Roberts-et szidtuk többnyire, mint a bokrot, KVN igen jól játszott, de 3 meccsről Ő is hiányzott, ráadásul akkor, amikor HT is!!! Azt hiszem ilyen gyengus LB sorral SB-ba jutottunk, igaz ott jobb lett volna egy erősebb LB-corps.

Most HT-n kívül a harmadéves Bentley a FA Copeland, az újra szerződtetett Calhoun és a két  komolyabbnak látszó draft-reménység Jennings és Uche van. Az 5-ből 2 csak előrelép/bejön! :) Ha nem majd sok dime felállásunk lesz. 17 DB játékos van jelenleg a rosteren :)

Bármi lehet, vagy ahogyan mostanában divatos írni, bármi is lehet.

2017-ben HT hatodik éve volt a Patriots-al. Viszont mellette KVN is már második éve volt ott ( pontosabban 2016 második felétől, de volt már 2,5 év tapasztalata a Lions-al), illetve Roberts is másodéves volt. Flowers volt friss igazolás (igaz ő sem rookie volt, 2014 es draftolt), illetve Harris volt friss, de ő meg 10 évet lehúzott a Jetsben, szóval nem akkor kezdte.

Idén van egy HT, mellette Bentley 3+16 meccsel a háta mögött, egy 5. szezont kezdő Copeland (akinek 60 meccs alatt van 88 szerelése, míg 19 meccs alatt Bentleynek 52!), és van Calhoun, aki tavaly a 6 db LB-ből a második legkevesebbet töltött a pályán. Nála csak Roberts volt fent kevesebbet, de ő mint tudjuk FB volt 58 snapnél. 

És van 2 draftolt újoncunk. Ugye mondod, hogy kettőnek kellene beválnia a Bentley-Copeland-Calhoun-2 draftolt ötösből. Az még kevés HT mellé. 

Tavaly a 6 LB snap megoszlása:

KVN 814 (81,75%)
Collins 813 (80,65%)
HT 723 (71,73%)
Bentley 275 (27,28%)
Calhoun 266 (26,39%)
Roberts 202 (20,04%).

Tehát gyakorlatilag az 5-ből kettőnek olyan szinten be kell válnia, hogy felnőjenek HT mellé snap számban minimum, és ráadásul alapemberek legyenek. 

Természetesen erre meg van az esély.  Hogy mekkora azt nem tudom. Bentleynél néztem meg, hogy rookie évében mennyi snapet kapott:  138 db-ot (13,23%). Így neki a 13,23/27,28% után nagyjából háromszoroznia kell a részvételét. 

Copeland tavaly a Jetsnél 337 snapet volt fent (30,47%), ezzel a 12 LB-ből a 6. legtöbbet foglalkoztatott LB volt. (2018-ban a 11 LB-ből a 3. legtöbbet játszó LB volt 611 snappel ami 54,55%, tehát 40%-al visszaesett a szerepe 2019 ben)

Kíváncsi leszek mi lesz 2020-ban!
 

Kedves Croaker!

Azt kérdezted, mikor volt olyan szezonunk, amikor egy kezdő LB-ünk volt,... leírtam. Neked nem tetszett, ez a Te dolgod, mint ahogy az is, hogy átsiklottál azon, hogy a szezon 2/3-ában HT nem volt!!!, 3 meccsen Ő sem és KVN sem játszott (Ekkor Roberts volt a kezdő!?) és egy backup-ot dicsértél, Harris-t.

Aztán jöttél a tavalyi év snap-jeivel, ami a válaszom szempontjából irreleváns, mert senki sem vitatta/vitatja hogy 3 nagyszerű, ligaelitnek számító LB-ünk volt, legfeljebb azért érdekes, hogy a backup-ok nem biztos, hogy azért nem játszottak sokat, mert pocsékok, hanem mert az a hármas az egész szezonban egészséges és nagyszerű volt.

Bentley rookie évében kezdő!!! volt HT és KVN mellett, csak szakadt bicepsze miatt szept. végén IR-re került. Tavaly Collins került a helyére, így Bentley backup lett. Vitathatatlan, hogy Collins jobb volt Nála, de ez nem azt jelenti, hogy Bentley kutyaütő.

A következő szezonra Calhoun-t és Copeland-et BB-ék csak pénzpocsékolásnak szerződtették? A 2.kör/60. pick meg a 3.kör 87. pick csak elszórt draftcetlik? Hát...

Arról nem is beszélek, hogy lehet áttérünk a 4-3-ra...

Kedves hopi!

Idézem a kérdésemet : "LB sorra: mikor volt olyan év, amikor egyetlen egy darab kezdő LB-nk volt, és csupa új arctól és/vagy draftról vártuk a megváltást? "

Az, hogy HT lesérült 2017-ben, az nem azt jelentette, hogy erre készült a csapat az offseason-ben és a drafton. Mert ugye a kérdés tartalmazta, hogy a draftról/új arcoktól vártuk a megváltást, tehát nem az volt a kérdés, hogy mikor alkalmazkodtunk a sérülésekhez úgy, hogy 1 kezdő LB volt és a többi frissen draftolt, vagy akkor igazolt. 

Ugyanígy nem lehetett arra készülni, hogy Bentley is lesérült 18-ban. Egyébként Bentley 18-as snap számainál jár a pont, nem vettem észre hogy három meccsen játszott.

Ellenben nem mondtam egy szóval sem, hogy nincs tehetsége. Azt mondtam, hogy háromszoroznia kell a részvételét a snappekben. Az, hogy kutyaütő az nem tudom hogy jön le ebből. 

Calhoun és Copeland szerződtetése Cap lépés. Nincs pénz, nincs esély normális LB-re. Tudod mennyit keres Copeland? 887 e$-t. Calhoun? 1,484 m$. Copeland ezzel a ligában a 120. LB, Calhoun a 94. Ennyire futotta. 

Copeland a pff-től kemény 58,6-ot kapott. Calhoun 60,6. Összehasonlításként KVN 83,5. Collins 75,8.

Az, hogy a két draftolt mire lesz képes, az pedig kiderül.

Egyébként nem is értem a kifakadásodat. Tény számokat írtam, amikkel lehet vitatkozni, de nem érdemes, mert makacs dolgok. Következtetést nem vontam le, pontosabban annyit, hogy ahhoz, hogy 5/2 felnőjön a feladathoz:  "Természetesen erre meg van az esély.  Hogy mekkora azt nem tudom. "

Elgondolkodtatott az egyik szummázásod. "...Támadók nem erősödtek, legalábbis nem olyan instant játékossal, aki már valahol nagyot játszott, és ezáltal elvárható, hogy itt is előre lép, és a vállán viszi a csapatot...."

Hát ahogy Én emlékszem Moss kivételével sohasem igazoltunk ilyen támadót (+1000 yard catch-est), miért pont most tettük volna, amikor még ráadásul pénzünk sincs a DM örökség miatt. Egyébként  Moss 3 éve alatt nem nyertünk SB-t, pedig minden évben hozta a +1000 yard-ot. Viszont egy szürke, átlagos eredményű slot elkapót, Wes Welker-t leigazolva  megkétszereztük az elkapásainak és a yard-jainak számát és tartósan +100 catch/+1000 yardos elkapóvá tettük, igaz Ő sem nyert SB-t. BB forditva gondolja többnyire...a többletet szereti "kisajtolni" az erre alkalmasnak vélt kiszemelt játékosból...

Ha Lee, Byrd, Copeland, Allen, Vitale közül 1 v. 2. beválik máris nyertünk viszonylag olcsón.

Egyébként úgy látom kicsit enyhült a pesszimizmusod és ennek örülök. :)

Mindenki tisztában van a cap helyzettel. Ezzel a helyzettel nem lehetett igazolni csilliárdokért senkit, ez is teljesen világos. Arra szeretnék csak rávilágítani, hogy ha teljesen külsősként, mondjuk egy NFL meccset sosem látott ember szemével ránézünk a szabadügynök piacra, a draftra, hogy ki erősödött, és ki gyengült, akkor ilyen szemmel nézve nem lehet elmondani, hogy a Patriots erősödött. Nem sorolom el melyik téren nem, mert megtettem már. Ez nyilván a cap "hibája" is, de a tippek leadása nem úgy történik, hogy mi lett volna, ha van pénzünk, hanem mi történt, cap függetlenül. Elkapóknál visszaesés, és sajnos ez tény, hiszen ilyen (ex-)sérült brigád rég volt a fedélzeten. Aztán ússzuk meg szárazon, és mindenki hozza élete formáját. Legyen úgy! De ezt most, innen megmondani lehetetlen, így ahogy egy draftot lehet értékelni A-tól F-ig, így most is tudjuk értékelni a csapat jelen (vélt vagy valós) állapotát, és a meccsek várható kimenetelét egy W és egy L betűvel.

Pesszimizmus nagyon távol áll tőlem, nicknevemmel ellenére örök optimista vagyok, de jelen helyzetben a realista énem az erősebb. 

Köszi a cikket!

Azt lehet már tudni mikor indul az előszezon?

Az a pohár pont addig van tele, avagy üres, amennyire épp lennie kell! Én így látom mindig. 

Sziasztok, 

az én kifejezetten pozitív tippelésem alapja az, hogy Patriots az a csapat ami szerintem az egyik legjobb, ha nem a legjobb edzői és háttér stábbal rendelkezik, és nem hiszem el, hogy Belichick, JMD és Casario nem rendelkezik megfelelő tervvel Brady utódlására. Az biztos, hogy nagyon rég nem vártam ennyire a szezont!

Terv nyilván mindig van, hiszen mindenki azért tartja a szakmai stábot, hogy kitaláljanak valamit mindig a kialakult helyzetekben. A Titans futójátékának megállitására is biztosan volt terv az előző szezon rájátszásában, de egy terv pontosan csak annyit ér amennyi megvalósul belőle. BB-nek és a stábjának a két szezon között nem igazán volt túl sok lehetősége, a mozgásterük elég kicsi volt, ezért is távoztak klasszis játékosok és ezért nem érkezett a helyükre minőségi pótlás. Majd meglátjuk mi sül ki ebből az egészből, de én masszív negatív mérlegre számítok.

Én azt tudom kiolvasni ebből, hogy itt elég sokan pesszimisták. Azért jó látni, hogy nem mindenki. Nekem is jöttek a kárörvendő ismerősök, hogy Na Brady, Gronk...hehehe. Hát én meg azt mondom, amellett, hogy tisztelem mindkét ikont (egyetlen mezem pl. a 12-es) én attól az időtől tartok inkább, amikor BB úgy dönt, hogy visszavonul.

Véleményem szerint a stáb profi munkát folytatott az elmúlt 20 évben és bár nagyok a veszteségek KIZÁRTnak tartom, hogy Brady távozása összedöntené a rendszert. A draft után is mindig ment a lehúzás, hogy te jó ég mi volt ez, nem mély a keret így, nincs ember erre, nincs ember arra. Egy kicsit talán Scar visszavonulása aggaszt, de optimistán és izgatottan várom a szezont! Szerintem minimum a 10-6 meg lesz. GO PATS és legyetek optimisták! :D

Sajnos az eperszezon miatt lemaradtam a tippelésről, de így utólag megcsináltam. Egy darab a szívemből Tampába ment, de az élet nem áll meg, és remélem, a playoff részvételi széria sem...

 2020/21-es év eredménye: (9W-7L)
1. Miami Dolphins: W
2. @Seattle Seahawks: L
3. Las Vegas Raiders: W
4. @Kansas City Chiefs: L
5. Denver Broncos: W
6. San Fransisco 49ers: W
7. @Buffalo Bills: L
8. @New York Jets: W
9. Baltimore Ravens: L
10. @Houston Texans: L
11. Arizona Cardinals: W
12. @Los Angeles Chargers: W
13. @Los Angeles Rams: W
14. @Miami Dolphins: W
15. Buffalo Bills: L
16. New York Jets: W

A Chargersen idegenben nagyon gondolkodtam, de kellett az alapszakasz végi bravúr a playoffhoz... Ha elég lesz 9W...

Mivel világrengető hír nem volt vasárnap óra, ezért felvettelek a listára, de azért kaptál egy kis jelölést (a korrektség végett), hogy határidő utáni volt.

Kenny

Jogos. Tisztára megkevert a Chargers agyalás. Sebaj, 10-6 elég a playoffhoz. (Bár a 9-7 közelebb áll az őszinte hitemhez...

Nem tudom figyelitek-e, de a Madden megy végig a szezonon, 10 hét után a mérlegünk 2-7. Az azért még a realitásokhoz képest is erős nálam, még akkor is, ha a mostot veszi figyelembe és Stidham mondjuk overall 70-es értéket képvisel kb. Imádják meglovagolni a hosszú offseasonben, hogy a Pats végre talán nem lesz jó. Sokat vártak erre. Reméljük csak ennyi örömük lesz :)

Én instagramon látom, @nfl, @thecheckdown oldalak hozzák le heti szinten az eredményeket meg statokat.

Jelenleg a viszonylag jó special teamunk és a top közeli secondary-nk kivételével kb csak kérdőjelek vannak a csapattal kapcsolatban, így még a realitást is elég nehéz meghatározni.

Kicsit off:

"According to a report from the Miami Herald, O’Shea was let go by the Dolphins after friction with teaching the Dolphins’ young roster a playbook with the complexities typically seen in Foxborough."

Ha-ha

És Flores egy évvel ezelőtt mit hitt? Mindketten a Pats-től mentek oda, nem hiszem, hogy nem tudta mire számíthat. Egyébként meg talán oda kellene figyelni, hogy meglegyen a bicepsz mellett a megfelelő értelem is a játékosokban akiket szerződtet. Másfelől meg szerintem duma, mert a nagy tankolás, sztárjátékosok kiárusítása mellett sikerült 5-11-et összehozni, ami azért nem rossz. Valami más van a háttérben.

Üdv! Én egy kicsit más oldalról közelíteném meg a helyzetet.

Számomra ez a szezon egy borzasztó érdekes pszichológiai kísérlet lesz (egyébként PM Denverbe igazolása is ilyen volt).

Előre bocsátom, hogy én igazából TB "rajongó" vagyok, miatta lettem NE szurkoló, pedig az első meccsem a Pit-Sea SB volt, és a hétköznapi logika szerint Steelers szurkolónak kéne lennem. De az emberi oldal fogott meg, TB professzionalizmusa és kitartása. Azt hiszem az egyik fontos momentum az volt, amikor lerázta Brian Urlachert, ő volt COOL Brady, aki akkor sem vesztette el a fejét, ha a liga egyik legjobb védője jött szembe 1v1.

Nagyon érdekel, hogy egy ilyen (szellemi) vezér távozása és érkezése milyen nyomot fog hagyni a 2 csapatban. Peyton ilyen téren Denverben szerintem óriási hatással volt. Tudom, hogy sokaknak jó érzés mindig leírni, hogy milyen "szar" volt a végén, mikor SB-t nyertek, de érezhető volt, hogy milyen szikla szilárd alapot adott annak a Denvernek. (én nagyon tisztelem PM-et, és imádtam, hogy ott volt mindig méltó ellenfélnek, és hogy sikerült bizonyítania a váltás után is) Egy ilyen karizmatikus és hatalmas tapasztalatú csapattárs önmagában is olyan pszichés előnyt tud szerintem adni, ami viszi előre a többieket. A tudat, hogy ott van valaki, aki ha kell, tud varázsolni 2 perc alatt, és már szinte mindent látott, ami létezik egy meccsen.

A BB-TB viszonyt egy kicsit lefordítanám. BB egy szuper tábornok, igazi stratéga. Jól mozgatja az egységeket, ahol kell ott bevállalja a (taktikai) veszteségeket, ha ez nagyobb nyereséget hoz stratégiai oldalon. (persze a feláldozott gyalogos nem élvezi ezt a dolgot általában)

TB viszont egy harctéri tiszt, mondjuk egy százados (Winters a Band of Brothers-ből, ha úgy tetszik). Ő ott áll a fronton a többiekkel, ha kell ő megy az élen a csatában. Neki is van stratégiai érzéke, de kitűnő taktikus, az az ember, akiért a többiek is bevállalják a harcot, a fájdalmat, mert közülük való. Ő az igazi vezér, az emberek nem a tábornokokért küzdenek tiszta szívvel, hanem a bajtársakért.

Ezért nem működnek az ígéretesnek tűnő első körös ifjú titán QB-k, akik egyébként gyenge jellemek. Legjobb példa Menziel, már az elején nem értettem mit várnak egy ilyen gyenge jellemű embertől, be is bizonyosodott. (megint iderángatom a Band of Brothers-t, Sobel százados esete, akiért senki sem akart kockáztatni) Nem a nyers kar-erő, a sprint idő teszi az igazi vezért, erre pedig pont TB a legjobb példa!

Szóval nagyon kíváncsi leszek, hogy ezt a fajta veszteséget hogyan tudják pótolni NE-ben, mert ez több, mint az aktuális irányító technikai tudása. Vajon JE össze fogja magát "törni" Stidham-ért is? (és ne gyertek azzal, hogy ő egy profi, mert először is ember, és ráadásul nem állítom!, hogy nem fogja magát összetörni vagy bárki más, mielőtt még valaki szájkaratéba kezdene)

És Tampában vajon látunk-e hasonló felrobbanó önbizalmat, hitet, mint amit Peyton okozott Denverben. Külön érdekes, hogy ott dupla hatás is lehet, hiszen Tom kedvéért visszatért és oda igazolt Gronk is, egy másik legenda!! Fúú, ez nagyon izgalmas, ha ettől nem robban szét ott az önbizalom meg a "harci" kedv, akkor semmitől.

Szóval ezért lesz számomra az egyik legizgalmasabb szezon a következő. Egyébként én is úgy gondolom most, hogy a szervezet és a rutin hozza majd a pozitív szezont, de túl vérmes reményeim azért nincsenek, látva, hogy tavaly mennyire limitálta a végeredményt az átlag alatti támadó egység. És arra is emlékszünk, hogy milyen instant változást okozott Scar távozása és visszatérése az OL-ben. Bár ennek a hatását ellensúlyozhatja egy lényegesen mobilisabb irányító.

Nagyon tetszik amit leírtál, hasonlatokért +1 pont. 

JE gondolattal abszolút nem vagy egyedül, már felvetettem ezt én is. Tavalyi szezont más QB ért nem nyomta volna le ilyen sérülten, ez szinte biztos. Illetve hasonló sérülés esetén idén sem hiszem, hogy folytatná. Ahhoz azt ki kell érdemelni, és nem pár hét alatt, hogy több sebből vérezve is minden józan ész és egészségmegóvás ellenére tudván, hogy az ellenfél is tudja, hogy hol fáj, csakazértis tovább menj. 

Várom a szezont én is, sok mindenre fény derül!

Hát igen. És ne feledjük Gronkot sem. Az utolsó menetelésben már összetörve, de még egyszer a vállára vette a terhet. Azért szerintem sokat elmond TB kvalitásáról, hogy Gronk visszatért, de csak azért, hogy vele játszhasson. Valószínűleg senki más kedvéért nem jönne vissza "zúzni".

Elméletileg minden csapatban profik játszanak, de mégis alapvetően befolyásolja a hozzáállást az emberi viszony. A jó csapat egy igazi közösség és ha tetszik, ha nem, egy (vagy több) jó vezető is kell, anélkül max. csak egy jót lehet bulizni, de nincs egyenszilárd akarat és cél.

Erről is láttunk már filmet :)

 

Egy apró technikai megjegyzés: bár véletlenül, de sikerült like-olnom a saját (előző) hozzászólásomat, ez egy picit fura, és ráadásul bűnös érzést kelt bennem :)))

Tiszteletben tartva a meglátásaidat, hasonlataidat, várakozásaidat Én két dolgot kicsit másképpen látok, ami talán árnyalja a képet.

 • Brady „tampai missziója” játékos szempontból nem olyan nagy „durranás”, a GOAT nem vállalta különösebben túl magát, amennyiben képes az utóbbi évek teljesítményére és jelenleg Ő ezt érzi/gondolja. Elég, ha csak harmad annyi INT-et dob, mint Winston, a tavalyi 5 mérkőzés néhány pontos veresége átfordulhat, és a 7-9-ből simán lehet 12-4. (Biztonság kedvéért azért odahívta Gronkot közismerten kiváló blokkoló/útvonal futó képességével.) Nem igazán hiszem, hogy az eddig is +1000 yardos 2 WR és a megbízhatóan elkapó 2 TE most különös tűzbe fog jönni. Vea-ék meg megszokták, hogy a bohém irányítójuk hibáit megpróbálják korrigálni, most talán kicsit fellélegezhetnek. TB nem egy outsider, hanem egy felelőtlen/sokat kockáztató QB helyére ment és tudja, hogy ezek Tőle idegenek. Tutira ment és amennyiben sérülések nem jönnek ill. minden játékos hozza amit tud, a Tampa sikere garantált. Nem látok ebben különös lélektani „próbát” csak papírformát.

 • Ha a harctéri vezénylő tiszt elesik és a helyére egy fiatal tapasztalatlan, de eddigi igyekezete/viselkedése alapján tiszteletre méltó, közülük való „vezénylő” kerül, aki a tábornok bizalmát is bírja, legalább annyi példa van rá, hogy korra tekintet nélkül „tűzbe mennek” érte. (Az NFL-ben, tudjuk, szó szerint: csapatok vannak és csak a győzelem számít.)

 • Mahomes-t azért kicsit megsértetted. :)

Igazán örülök, ha értelmes beszélgetés, vita alakul ki.

De azért én is árnyalnám a képet. Először is nem látsz másképp 2 dolgot, hanem másról beszélsz. Ráadásul a számba adtál dolgokat amiket én nem is írtam.

Én nem írtam várakozásokat, pont hogy azt várom, hogy mi sül ki ebből, ez izgalmas magában.

 • Amit itt cáfolsz vagy másként látsz arról én egy szót sem szóltam. De ha már..., akkor lehet beszélgetni. A tényszerű dolgok, amiket írsz azok tiszták. Igen, nem ment el az utolsó éveire egy reménytelen helyre, kövezze meg, aki másként csinálná, végül is győzni akar. - Nem nagy "durranás"?? Akkor a mi gyűrűink sem nagy durranások? Mi is biztosra mentünk, Gronk, JE a sok hasznos csapattag, az edzői gárda, ja és minden idők egyik legjobb irányítója, végül is csak ez kell a sikerhez. Egyszerűen nem értem a minősítésedet. - Nem fognak tűzbe jönni a csapatnál? Tényleg? Csak mert akár esélyük lehet még egy SB-re is, együtt játszhatnak a sportág egyik legnagyobb alakjával? Szerintem nem az 1000 yard hozza őket tűzbe, hanem a siker vagy a siker reális lehetősége! Őszintén, Te nem jönnél tűzbe ettől? Mert ha nem, akkor minden tisztelettel, de valamit nem érzel jól a dologgal kapcsolatban. Kisebb összegben mernék fogadni, hogy amelyiket érdekli a siker, dicsőség, azok kiugrottak a bőrükből izgalmukban. - Garantált siker? Mire? TB nem azért ment oda, hogy pozitív szezont adjon a tampa-iaknak. - Lélektani próba? Ezt sem értem. Nincs itt semmilyen lélektani próba. TB egy bizonyított vezér. Vele el tudsz jutni a végsőkig, neki ez nem próba! A csoportpszichológiai kérdés, hogy milyen hatása lesz Tampában. Denverben is jó csapat volt, PM adta meg nekik azt a pluszt, ami a végén SB-t ért. - Papírforma? Ez olyan autókártyás lett. Rengeteg a jó csapat, jó edző, de a végére jutni, az ennél több. És a legfontosabbak egyike, a mentális erő és egyensúly, melyeket megalapoz a hit a vezérben. Pl. az Atlanta elleni SB győzelem más aktív irányítóval teljesen esélytelen lett volna szerintem.
 • Én semmit nem írtam korról. De azt szögezzük le, hogy a sikeres beugrók/újoncok közül csak azok lettek meghatározóak, akik igazi vezérré váltak. A többiek csak jókor voltak jó helyen. De egyébként ezzel nem értek egyet. Szerintem csak azért mennek az emberek tűzbe, aki igenis bizonyított már valamit. Az én tapasztalatom az, ha tisztességesen viselkedsz, kérsz, megköszönsz és szakmailag kompetens vagy az működik. Nekem volt, hogy bármikor ugrott segíteni a teljes roma alvállalkozó brigád, pedig nem voltam a főnökük, a másik meg engem akart megtenni főnöknek. DE ezt csak azután, mikor már ismertek. Az első nap ezt a bizalmat felejtsd el! Visszatérve, ne keverd össze azt, hogy egy jó, összekovácsolt csapat elbírja a vezér elvesztését, mert ilyenkor sokszor mások lépnek előre és válnak igazi vezérré. A mi esetünkben ez azt jelenti, hogy egy tehetséges, de zöldfülű QB beugrása után jó eséllyel nem ő lesz a valódi (szellemi)vezér, hanem valamelyik tiszteletre méltó csapattag. Ha mégis, akkor viszont tényleg karizmatikus egyéniség. Arról meg ne is beszéljünk, hogy ha az életem a tét, akkor ember nem választja a " fiatal tapasztalatlan, de eddigi igyekezete/viselkedése alapján tiszteletre méltó, közülük való" csapattagot. Ilyen akkor van, ha a többi érdemesebb már halott. De tűzbe akkor sem mennek érte, ahogy Croaker írta, azt ki kell érdemelni!
 • Na ez meg még viccnek is erős :) Egyrészt nem említettem Mahomes-t. Gyenge jellemű első körösökről volt szó. Mahomes egyértelműen nem egy Manziel. Teszi a dolgát, egyértelműen tehetséges és nem csinál magából paprikajancsit. De ha ne adj isten elszaladna vele a ló, akkor garantálom, hogy nem látod több SB-ben.

Kicsit olybá tűnik, hogy a számba adtál dolgokat, amiket aztán vitathatsz.

Illetve érzem ezt a kicsit TB ellenes attitűdöt is, ami mostanában oly általános lett. Néha volt olyan érzésem itt, mintha már csak egy középszerű game manager QB lenne, aki még ki is fosztotta a gazdáját.

Én szurkolni fogok a csapatnak is meg TB-nek is. De őszinte leszek, jobban örülnék februárban TB gyűrűjének, mint a Pats gyűrűjének, mert ez olyan emberi, személyes dolog. A Pats egy szervezet, önmagában az kevés, az emberek adják az arcát és a szerethető mivoltát. A szurkolást is ki kell érdemelni :) 

Ha TB még egyszer megcsinálná máshol is, az az egyén és az akarat diadala lenne. Ráadásul mindig is szurkoltam az "öreg" - TB 1 évvel idősebb nálam :) - irányítóknak. Favre és főleg Kurt Warner utolsó nagy csatái az (el nem ért) SB-ért nagyon szuperek voltak. A "lenyugvó nap ereje" :))) Tiszteletre méltó és megindító pillanatok.

Nem tudom eddig hol bujkáltál, de a végén még megvádolnak, hogy regisztráltam egy új nicknevet :D Tudsz gondolatot is olvasni? Mondjuk ilyen jól még én sem írtam volna le a dolgokat, de nincs olyan sor, amivel ne értenék egyet...

Hopit majd megszokod, nekem pont ugyanezért (számba adott mondatok, "tények", állítások stb stb stb) volt elég csatározásom vele :) Alapvetően jó szándékú, majd meglátod :)

Ó régi motoros vagyok már, csak nem nagyon írok :)

Isten ments, nincs bajom Hopi-val, kifejezetten értékes és jó "csapattag"-nak tartom. Sok érdekes és hasznos dolgot oszt meg velünk. Szeretem, ha valaki érdemi dolgokról beszél.

Én nyilvánvalóan másként állok dolgokhoz, mint sokan mások. Sokkal többet számít a személyiség, az emberi oldal. A feltétel nélküli rajongás/szurkolás egy szervezetnek akkor lehetne, ha lokál-Patrióta lennék :), tehát pl. bostoni lakos. Az más sztori. Persze én is már Pats szurkoló maradok, de TB nagy és soha be nem tölthető űrt hagyott. És amíg játszik, mindig szurkolni fogok neki.

Ezt Te írtad: "Ezért nem működnek az ígéretesnek tűnő első körös ifjú titán QB-k, akik egyébként gyenge jellemek." Ez általánosítás, és a szerintem kirívó Manziel példa utána  azt sejteti, hogy az utóbbi évek első körös fiatal irányítói nem érnek semmit. Szerintem meg vannak ilyenek és olyanok is, mint pl. Mahomes. Sőt, olyanok is vannak sokan, akik nem a gyenge jellemük miatt nem lesznek nagyok.

A nagy durranás relatív, mindenkinek mást jelent. Nekem az lett volna, ha egy szedett-vedett, gyenge játékosállományú, gyatra képességű vezetőkből/edzőkből álló csapathoz ment volna. A felelőtlenkedő Winston-t nem számítva a Tampa szerintem nem ilyen.

A csapatok szerintem nem az irányítójukért, hanem a győzelemért mennek tűzbe. A még TB szempontjából egyáltalán nem karizmatikus 2001. évben a csapat akarta a legjobban a győzelmet, a meccsek többségén Law, Brown, Patten, Faulk, Vinatieri stb. nem TB-ért játszott, hanem a csapat első SB győzelméért. Tudomásul vették, hogy ez az egy "tapasztalatlan tiszt maradt életbe az 52 katonának" és a cél érdekében segítették/tehermentesítették és ez még a SB-on is jól látszott. A továbbiakban a 9 SB részvételből meg lehetett volna 9 is meg 2-3 is és hogy a 6 megnyerésében kinek-kinek mekkora az érdeme (pl. az Atlanta ellen is) szerintem véleményes. Szerintem a csapat érdeme. Aki állandóan képezi magát testileg/szellemileg, ugyanakkor mindig új, jobbnál jobban kiképzett katonákat kap, az sokáig vezényelhet, sőt esetleg, ha a katonák már nem annyira jók, egyszer hadsereget is cserélhet. Ősszel sem Stidham-ért fog a csapatunk játszani, hanem minden meccsen a győzelemért...mert senki sem karizmával kezdi a pályára lépését.

 

Ne haragudj, de ez már bosszantó! Ha valaki nem fogalmaz számomra egyértelműen, akkor megkérdezem, hogy hogy érti és arra reagálok. Ráadásul másodjára leírtam, hogy egy szűkebb körről beszélek, de Te csak azért is megmondod, hogy én általánosítok, majd leírod, hogy Te másként látod. Jó, akkor teszek még egy utolsó próbát: tehát azok az első körös QB aspiránsok, akik e mellett gyenge jellemek - tehát nem az összes első körös QB!! - nem váltják be az első körhöz tartozó reményeket. Nem akartam általánosítani és bár úgy is lehetne olvasni, ahogy Te tetted, de azt gondoltam, hogy a szövegkörnyezetből, a példából ez kiderül. Arról nem beszélve, hogy egy ilyen szintű általánosítás már az ostobaság és demagógia határát súrolná. Kérlek fogadd már el, hogy nem az összesre értettem!

De miért tenne olyat bárki is? Van hátra 1-2(-3) használható éve játékosként. Amiről beszélsz, azt legtöbbször fiatal(abb) játékosok teszik az első nagy pénzes szerződésért. Ha lenne ilyen ambíciója (nulláról felhozni egy csapatot), azt már csak edzőként tudná megvalósítani, miután ezek nem 1-2 éves projektek. Egyébként meg kétlem, hogy egy ilyen komplexitású csapatsportban létezik olyan félisten, aki egymaga, az általad leírt körülmények között, nagy durranást tudna véghez vinni. De szerintem, ha TB SB-t nyer a maradék éveiben, akkor az igenis nagy durranás, akárki akármit mond. Abban egyetértünk, hogy ha csinálnak egy erős pozitív szezont, azt kb. mindenki alapból várja és senki sem fog ettől elájulni.

Itt gyakorlatilag megerősítetted amit írtam a jó csapatról. Nincs közöttünk vita. TB pályája elején gyakorlatilag egy átlagos, de higgadt irányító volt, aki az értelmi képességei és az elképesztő kitartása, céltudatossága folytán vált GOAT-tá. Az, hogy kinek mekkora szerepe volt a sikerekben, az annyira véleményes, hogy én egy szóval nem mertem ezt még csak megbecsülni sem. Nem azt írtam, hogy TB nyerte meg az Atlanta elleni SB-t! Az viszont kétségbe vonhatatlan, hogy a vezér alakja nagyban befolyásolhatja a csapat mentális erejét, teljesítményét.

 

Hadd jegyezzem meg: ritka szimpatikus a hozzáállásod, Lac! Direkt nem írtam senkinek külön - mert még az lenne, hogy csak a neten keménykedek, én inkább "face to face" szeretem megmondani a dolgokat személyesen - erről a dologról, de valóban nagyon elszaladt itt egyesekkel a ló Tom kapcsán (akinek nem inge ugyebár...). Megértem, hogy sokakból indulatot váltott ki a távozása, netán csalódottságot/sértettséget/keserűséget, de könyörgöm: több tiszteletet neki, emberek!!! Mert nélküle lehet még két Lombardi-t se nyert volna a csapat, nem hogy hatot :P Michael Jordan se lett kevésbé legenda azért a visszatérő 2 évért Washington-ban vagy ha az NFL berkeiben maradunk, nem gondolnám Joe Montana-t se kevesebbnek az utolsó 2 Chiefs-beli évéért... nyilván százszor jobb lett volna, ha marad, de sajnos nem így alakult. Inkább köszönjük meg neki ezt a majd' két évtizedes sikerszériát és a számtalan dicső pillanatot, amiket okozott nekünk. Egyébként én a magam részéről mindennél jobban szeretnék jövőre egy NE-TB SuperBowl-t és Isten a tanúm: vigyorogva nézném végig az eredménytől függetlenül, mondván "valakinek összejön a hetedik"... legyen az Tom vagy Bill edző/a csapat! Nekem mindenképp ő marad a no.1 amerikai futball-játékosom all-time, viszont a Pats lesz mindig a csapatom (nem tudom - de érdekel! - kiben alakult ki ez a kettősség még).

Ja és a végére egy kis off: nem tudom, írta-e már valaki... mindenesetre 9 részes doku-sorozat készül TB karrierjéről "The Man in the Arena [Az ember a stadionban]:Tom Brady" címmel (mindegyik epizód 1 SB-részvételével foglalkozik majd) :D

Nagyon köszönöm, hogy ezeket leírtad. Nagyon hasonlóan gondolkodunk, kicsit "elveszetten" olvastam a fórumot az elmúlt hetekben. 

Én jelenleg 2 csapatnak szurkolok, nyilván a Patsnek, de TB-n keresztül a Tampának is, hogy összejöjjön egy pozitív sztori. Nem érzem ettől kevésbé Pats-szurkolónak, sőt, ha JE11 elmenne (remélem nem!) másik csapathoz, akkor egy kicsit neki is szurkolnék. 

Nagyon jól jellemezted a vezetési stílusokat, hatásaikat a "legénységre", megalájk a Band of Brothers-ért!

 

Írj gyakrabban:)

Kicsit OFF

Megnéztem TB első olyan meccsének stat.ját, amikor kezdő QB volt. (2001.09.30.) Ez a meccs nem igazán róla szólt a fölényes hazai győzelem (44-13) a futóknak (177 yard és 3 TD) és a defense-nek köszönhető (3 INT, ebből két pick6). TB szinte csak menedzselte a meccset és vigyázott a labdára, nem nem úgy mint a Colts-nál PM, és persze ez nem semmi egy kezdőtől. 13/23, 57%, 168 yard, 0 TD, 0 INT, PRT: 79,6 volt a stat.ja.

Kiegyeznék egy ilyen kezdéssel, esély van rá, hiszen vannak jó futóink és INT „vadászaink”. :)

Én nagyon szeretem TB-t  és szurkolok a sikereiért Tampában. Nem is olyan régen még pont azt fejtegettem itt, hogy nem szabad őt elengedni, mert nem "csak" az irányítót veszíti el a csapat, de a vezért is és vele együtt az általa "generált" lelkesedést, plusz motivációt. Aztán nem lett igazom, és távozott, de valahogy nem keseredtem el, hanem izgalommal teli kíváncsiság vett erőt rajtam. Mist kiderül, hogy TB vagy BB a zseni (vagy mindketten). A szezonnal kapcsolatban én az optimistább emberek közé tartozom azt hiszem. Ahogy Hopi írta, egy meccset sokféleképpen meg lehet nyerni, és a csapat védelme, ami tavaly ligaelit volt, talán nem gyengült olyan mértékben, hogy visszacsússzon a középmezőnybe. Az igazi kérdés inkább az lesz, a támadók hol tartanak. Csakhogy a tavalyi évet hozni, vagy felülmúlni egyáltalán nem tűnik lehetetlennek. Lássuk be, TB és a támadók tavaly sokkal kevesebbet tettek hozzá a csapat "sikereihez",  mint eddig megszoktunk tőlük. Maga a támadósor nem változott jelentős mértékben, a legnagyobb változás minden bizonnyal TB cseréje. Azonban jönnek új játékosok, mások a 2. évükbe lépnek (BB szerint ilyenkor jön a "nagy ugrás" a fejlődésben). És lesz egy új irányító, akiben megbízik BB, tehát szerintem a játékintelligenciája (védelem olvasása) és a precizitása rendben van, mivel ezeket elég jól be lehet lőni az edzéseken. Persze ettől még lehet, hogy éles helyzetben mindez nem jön ki, de ha nem kell sokat nyújtania, kisebb a nyomás, simán hozhatja azt a szintet, mint tavaly TB, mert nem neki kell hoznia a meccseket. 

Szerintem, ahogy mások is írták hamar elválik, hogy beválik-e mint vezető. Ha beválik, ugyanúgy követni fogják a többiek, hiszen fiatal, lelkes, stb... ha nem, akkor nem sokáig marad a Patsnél. Ráadásul mellette szól a "meglepetés" faktor. Gondolom más játékok fekszenek neki, talán más elkapókat is jobban bevon (bevonnak) a játékba TB hiányában. Amennyiben mobilisabb (ami elég valószínű) mint TB, az is nyithat új dimenziókat. Mindezt összevetve 8-9 győzelem szerintem simán benne van az évben, és ez a visszaesés is inkább a bitang nehéz sorsolásnak, mint a támadók visszaeesésének lesz köszönhető (már ha a csapatok a tavalyi formát hozzák, ami általában nem igaz, mert kb. minden csapat 1-2 sérülésre van attól, hogy kuka legyen a szezonja... talán a Pats az egyik olyan csapat, amelyik "immunisabb"  a sérülésekre, éppen a sztárok hiánya miatt és a játékosok sokoldalúságának köszönhetően).

Állítólag Stidham pont azok közé tartozik, akikben megvan a vezetői képesség. Több cikket is olvastam ezzel kapcsolatban mióta draftolta a csapat. Mindegyikben az volt, hogy nagyon jó a kapcsolatteremtő képessége, és igazi vezér alkat. Ha a játéka is hasonlóan jó lesz, akkor nem lesz probléma. Ha megnézzük hogy kik nyilatkoztak vele kapcsolatban lelkesen az offseason-ben, akkor láthatjuk, hogy nincs probléma az elfogadottságával.

Azt még kifelejtettem, hogy állítólag egy "gym rat". De nem konkrétan a gyúrás területére vonatkoztatva, hanem az edzésmoráljára értve, ami kiterjed arra is, hogy mániákus az elemzések területén (ismerős?). Lehet, hogy ennek is volt szerepe anno a kiválasztásában.

Nem mindenki gondolja így:

https://patriotswire.usatoday.com/2020/05/22/rob-ninkovich-believes-brian-hoyer-will-be-patriots-week-1-starter/

Aki jelenleg nem csapattag bátrabban kifejti a véleményét. Elég hülyén venné ki magát ha pl. DMC lenyilatkozná, hogy nem jó vezető Stidham, így szerintem ezeket a dicsérő véleményeket (is) érdemes helyén kezelni. (ez nem jelenti azt, hogy Stidham nem lesz/jelenleg nem jó vezető, de a csapattársaktól ne várjunk negatív véleményt)

Maradjunk annyiban, hogy lehet Ninko még csak nem is találkozott soha Stidhammel, Hoyerrel meg szezonokat nyomott le együtt. Mi mást mondana?

Ilyen alapon zárjuk ki az összes véleményt, ami jelenlegi csapattárstól származik, és azokét, aki Hoyerrel dolgozott együtt. Mi marad/ki marad? 

Nem kell kizárni senki véleményét, csak ha DMC-ét helyén kell kezelni, akkor Ninkovichét is.
Egyébként Ben Watson nagyon dicsérte, és ő már nem csapattag, ráadásul Hoyerrel is dolgozott.

Ezért írtam, hogy "így szerintem ezeket a dicsérő véleményeket (is) érdemes helyén kezelni. " Ebből szerintem egyértelmű, hogy Ninko-ét is.

Ben Watson, aki most vonult vissza a Patriotsból, és nem kevés évet lehúzott itt, gondolod mondana rosszat egy volt csapattársáról? Ninko sem mondott semmi rosszat, egyszerűen leírta a véleményét a Veterán és kezdő irányító között.

Bár eredetileg a vezetői képességekről volt szó, és arról vajon meglesz-e annyira Stidham-ben mint Brady-ben volt, de ha már idehoztad Hoyert, leírom mit gondolok.

Tegyük akkor félre a véleményeket. Tavaly az edzőtáborban Hoyertől (aki már 10 éve volt a ligában) "elvette" az újonc Stidham a No.2 QB posztot. Lehet nem volt még Hoyer szinten (bár szerintem igen), de az látszott hogy több lehetőség van benne mint az "öregben". Azóta Hoyer a Colts cseréje volt, Stidham meg lenyomta az évet Brady mögött úgy, hogy a meccsek között a szezon felében még a kezdőkkel is Ő edzett Brady nyavalyája miatt. Valószínűleg jobban összecsiszolódott az elkapókkal-futókkal-fallal mint Hoyer aki ott sem volt. Hacsak az edzőtáborban-előszezonban Hoyer nem villant valami olyasmit amit eddig tíz éve nem, akkor nem látom hogyan lenne kezdő szeptemberben, hacsak más le nem igazolja közben és ott. És még a másik két UDFA QB-ről nem is tudjuk mire képesek, nehogy még közülük is valaki beelőzze ( ez azért valóságos csoda lenne).

 

Egy szóval nem mondtam, hogy szerintem Hoyer fog kezdeni. Csak kicsit viccesnek gondoltam, hogy mint egyfajta csoportos önigazolásként a QB ügyben felmagasztaló híreket idéznek be sokan Stidhamről, és sehol sem szerepel ellentétes vélemény. Nyilván mindenki szurkol a csapatnak, és azt szeretné, hogy jól szerepeljen Stidham. De ettől még másnak pl. Ninkonak lehet más a véleménye gondolom.

Senki ex-jelenlegi csapattárs nem fog Stidhamről rosszat mondani. A jelenlegi hülye lenne, nem kell magyarázni. Az ex meg miért mondana, ha csak nem keserű szájízzel vált el a Patriotstól? 

Ninko se azt mondta hogy rossz Stidham, de ezt kifejtettem előbb a másik válaszomban. 

Értem amit mondasz. Én pozitívabban állok hozzá a változásokhoz mint Te, szerintem nagyjából ez adja a különbséget a véleményünk közt. Nekem kevésbé fáj Brady távozása, mert úgy gondolom jelenleg már csak egy átlagos szintű NFL irányító, és nem azért mert elfelejtett játszani, vagy kevésbé lenne zseni, hanem mert elérte a fizikai visszaesés (persze NFL szinten kell érteni, mert szeretnék Én olyan állapotban lenni mint Ő). Az elmúlt szezonban felmerülő könyökproblémája pedig azért aggasztó, mert a szezon második felében annyira kellett kímélni, hogy nem tudott az edzéseken a kezdőkkel gyakorolni (meg is látszott a meccseken). Mivel nem jött hír a holtszezonban műtétről, arra következtetek, hogy valamilyen makacs húzódás, esetleg ízületi gyulladás lehet az ok. Egyik sem jelent jót az Ő korában egy profi sportolónak, mert bármikor előjöhet újra, és akkor megint nem tud edzeni ami láttuk mihez vezet. Előbb-utóbb meg egyébként is váltani kellett volna, és a vezetőség most látta azt, hogy van egy új jelölt akire esetleg építhetnek. Én bizakodó vagyok Stidham-el kapcsolatban, és a lehető legtöbb háttérinfót és videót átnéztem, tehát nem csak érzésre gondolom. Ettől még persze bejöhet az ellenkezője is, és akkor a negatívabban hozzáállóknak lesz igazuk, de azzal senki nem nyer semmit. Maradok optimista, miközben elfogadom ha más nem az.

Nincs bajom Hoyer-el, csak Nekem se nem hús, se nem hal és főleg nem perspektíva. 11 NFL éve alatt rajtunk kívül 6 csapatnál is volt, valamivel több mint 6 évig, de nem tudott sehol sem, igaz különböző okok miatt, elköteleződni ill. igazán bizonyítani. Clevland-ben volt egyedül egy majdnem teljes szezonja (14G, 55% passzpontosság, 12TD, 13INT), nem nagy sikerrel. Kétségtelen jól ismerheti a playbook-unkat, állítólag jól szimulál edzéseken különböző QB típusokat és van mentori képessége, Nekem olyan "elméleti QB-nak" tűnik. (Valahogy az az érzésem, hogy egyszer majd QB edző lesz.)

Ninko utoljára 9!!! éve edzhetett együtt Hoyer-el ill. közvetlenül meccsen akkor láthatta, amint garbage time-ban bement néhány passzra, de főleg térdelgetni. Tavaly előtt meg a pálya széléről figyelhette, ahogy Stidham kiszorította a backup pozicióból. (Ha meg nem látta, akkor Nekem irreleváns a véleménye.)

Természetesen új szezon kezdődik, a mostani képesség számít majd, játsszon az....akit BB beállít.

Az idézett cikk nem arról szól, hogy ki mit tud. Egy szó sem esik arról, hogy Hoyer, vagy Stidham tud több TD-t passzolni, vagy melyikük a tehetségesebb. 

Ellenben arról szól, hogy mivel se minicamp, se normál offseason, se training camp nincs, ezért az újonc, akinek marhára kellett volna, hogy összeszokjon az első csapattal, és nem a második csapattal, marhára hátrányba van egy olyan veterán irányítóval szemben, aki egyrészt kívülről ismeri a rendszert, másfelől tudja, hogy mit tesz az NFL-ben pályára lépni, van veteránként vezetői személyisége.

Ebből adódóan gondolja azt Ninko, hogy Hoyer kezd. Ennyi a story. De ezt mondhatta volna akár Seymour is, ha játszott együtt, ha nem a két megnevezett QB-val. Egyszerűen tényekről van szó, hogy melyik QB-nek nagyobb az NFL tapasztalata, ami most, ilyen karantén időben döntő tényező lehet, és minél kevesebb idő marad az összeszokásra Stidhamnek, annál kevesebb az esélye, hogy kezdő legyen. Mert ahogy abban korábban megegyeztünk, azt ki kell érdemelni, hogy elfogadjanak és felnézzenek rád, az nem elég ha gymn rat vagy. Ehhez pedig alkalom kell, edzések, edzőmeccsek, stb. Ha ez nem lesz, akkor nehéz/nehezebb a dolga. 

Ezek szerint Ninko lemaradt arról, hogy a szezon második felében Stidham edzett a kezdőkkel. Az lehet többet ért mint az, amennyit a most draftolt QB-k játszanának a kezdőikkel egy normális (vírusmentes) előszezonban.

Hát, van aki szerint igen és van aki szerint nem elég az az szezon közbeni 60-70 edzés előnye Hoyer NFL tapasztalatával szemben, pedig Stid még Sanu-val is edzett! :) Sőt, ha az NFL tapasztalat mindenek előtti egy debütálóval szemben, akkor Bürrow és Herbert is padozni fog, viszont Rivers és TB vidáman eligazgatja a vadidegen csapatot, mi meg Fitzpatrick ellen kezdünk. :)

Végül is tök mindegy hogy első körös (franchise irányítónak szánt) irányítóról beszélünk, vagy nem. Igazad van... 
 

facepalm2

 

Egy első körös se feltétlen életbiztosítás az elmúlt néhány évet nézve. Nem mindegy hogy a Watson-Mahomes-Jackson, vagy a Trubisky-Mariota-Winston vonalon indul meg a delikvens. És akkor még ott van a langyos víz Goff-Wentz-Darnold vonal is. Mondjuk Jackson esetében még meg kell nézni a következő évet, mert lehet csak a szisztéma csinált belőle MVP-t, és ha azt kiismerik a védelmek gáz van, de egyelőre top. Azt meg, hogy egy hátsó körösből is lehet valami első kézből tudjuk. Drafthely esetén az is meghatározó, hogy az illető melyik konferenciából, és azon belül melyik csapatból jön. Nagyon nem mindegy pl hogy Alabama vagy Michigan State.   A Garoppolo második kört is mindenki csak ekézte a szakértői körökben és a szurkolók közt is sokan, aztán csak BB-nek lett igaza. Wr draft esetében nem túl acélos az öreg, de a QB fronton nem olyan rossz. Csak remélni tudom, hogy most is így van.

Egyetértünk. De azért arra kíváncsi lennék, hogy az első körben húzott QB-k közül hány volt olyan az elmúlt 10 évben, aki nem kezdett egyből, és mondjuk nem azért, mert olyan sérülése volt az offseasonban. 

Ha még kihegyezed az 1/1 és 1/6-ra, mint hopi gyenge viccében volt (ha komoly, akkor gond van), akkor szerintem ez a % 0-hoz nagyon közelít.

Kiváncsi vagy, meg Engemet is belekevertél lenézően, kötelességem válaszolni! :)

Igazad van, az eddigi koronavírus világjárványok idején mindig 0% volt.

Az utóbbi 5 „békeévben” viszont (15-19) az első körben draftolt 15 irányító közül 8! nem kezdett a szezon első mérkőzésén (53% egy kicsivel több, mint 0)) és sérültek sem voltak. Íme a tények, mert tudom, csak azt szereted:

 • 2019 D.Jones; 1./6. ; 1. meccs kezdő QB: Manning

 • 2019 D. Haskins; 1./15.; QB: Keenum

 • 2018 B. Mayfield; 1./1.; QB: Taylor

 • 2018 J.Rosen; 1./10.; QB: Bredford

 • 2017 M.Trubisky; 1./2.; QB: Glennon

 • 2017 P.Mahomes; 1./10.; QB: Smith

 • 2016 J.Goff; 1./1.; QB: Keenum

 • 2016 P.Lynch; 1./16.; QB: Siemian

 

Nekem úgy tűnik a fele 1/6 vagy előbbre draftolt, azaz nem vicceltem és gondod inkább Neked van. :)

Azt ugye tudod, hogy ez pont annak a malmára hajtja a vizet, amit Ninko mondott? Hogy egy tapasztaltabb QB fog kezdeni szerinte. De éppúgy igaz, hogy Fitz is kezdhet, ha ezt igazságnak vesszük, mert ismeri ő is a rendszert.

A fenti listádból rögtön kitűnik pár olyan név, ahol olyan irányítókról beszélünk (akik kezdtek), akik letettek elég sokat az asztalra, pl Manning, Bredford, Alex Smith. 

És a lista úgy teljes, hogy odaírjuk, hogy adott évben ezek az első körösök mennyit játszottak:

 • Jones: 13 meccs (amúgy az első héten is beállt, de nem ő kezdett valóban)
 • Haskins: 9 meccs (4. hét, majd a 8. héttől már végig)
 • Mayfield: 14 meccs (3. héttől végig)
 • Rosen: 14 meccs (3. héttől végig)
 • Trubisky: 12 meccs (5. héttől végig)
 • Mahomes: 1 meccs, ő a kivétel
 • Goff: 7 meccs (10. héttől végig)
 • Lynch: 3 meccs, ő meg a másik kivétel

Tehát a 8 kivételként hozott játékos a lehetséges 128 mérkőzésből 55-ön nem lépett pályára, amit jelentősen megdob Mahomes és Lynch (28 mérkőzés). Hidd el, az első körösök azért első körösök, mert játszatni akarják őket. Kivételek vannak, nem tagadom, hiszen tény. Ilyen kivétel, amikor van a rosteren egy olyan veterán, vagy épp egy olyan ikon (legalábbis New Yorkban Manning), akit lehozni az első héten nem mertek. Vagy épp Alex Smith, akinek karrieréve volt, legtöbb yard abban az évben, és a WC-körben estek ki. Lehet ott is Mahomes-t a 3-4. héten betették volna, de történetesen a Chiefs 5-0-al nyitott. Akkor nem fogják lehozni Smith-t. 

Tévedsz, a lista úgy teljes ahogy Én leírtam, mert pontosan válaszoltam egy kérdésre és egyben egy indokolatlanul lenéző megjegyzést megcáfoltam. De megbocsájtok, mert ismerlek. :)

Az egy dolog, hogy kit hol húztak ki, az meg egy másik, hogy mennyire jó játékosok. Például én Herbertet egy fokkal nem tartom jobb irányítónak Stidhamnél.

Szerintem Rivers és Brady is jól fognak majd boldogulni. Rivers az eddigi átjáróház helyett kap a Colts-nál egy erős falat, így lesz ideje normális döntéseket hozni és nyugodtabban dobni mint eddig. Brady esetében meg mostanra megfordult a nyúlban a sörét. Eddig Ő volt abszolút elit QB, és Ő húzta fel a közepes WR-TE állomány teljesítményét, most pedig elég lesz a rutinja, hogy közepes teljesítmény mellett az elit elkapósorral elérjen hasonló szintet mint korábban. Ez volt a Tampa alapötlete is szerintem, és csak akkor lesz gáz, ha bejön egy sérülés, vagy Gizinél megint betelik a pohár valamiért, mert akkor lehet az egész projekt megy a levesbe. Persze csak a Tampa szempontjából, mert TB mindenképp gazdagabb lett 50 millióval, és jól is csinálta ezt az eligazolást, hiszen a Pats-nél kivitelezhetetlen lett volna nem csak az elkapógárda, hanem majdnem a fizetése kigazdálkodása is. A közepes TB-elit elkapók dolgot meg tavaly kipróbálta volna a csapat (első körös draftolt WR-AB-Gordon-Edelman-Sanu wr3-4-nek), csak különböző okok miatt nem jött be. BB-nél meg úgy látszik egyszer volt kutyavásár.

Szerintem TB messze volt a közepes teljesítménytől tavaly is. Egyszerűen se az elkapósor, se a TE állomány, se a fal nem úgy teljesített, ahogy elvárható lett volna. Véleményem szerint ezzel a gárdával Mahomes se ment volna tovább, ha eddig egyáltalán eljutott volna, de JG vagy LJ se. Ennyi drop emberemlékezet óta nem volt. Ennyi kulcs sérült se. A futójáték (nem) támogatásáról, és a passzkényszerről topin már írt. 

Szerintem TB továbbra is elit, de tavaly nagyon nagyon nem voltak értékelhető "játékszerei", és így is meg lett a playoff, amit nagyon nagyban segített a D. Szerintem ugyanazt hozta volna TB a tavaly előtti O-val, mint akkor, de attól nagyon messze volt a tavalyi O.

Meg fogjuk látni, hogy Tampában mit teljesít, mert ott aztán vannak elit elkapók. Nem gondolom hogy tévedhetetlen vagyok, lehet neked van/lesz igazad. A szezon sok mindenre választ ad majd, amiről most csak találgatunk.

Tom Brady was the 4th-best QB in deep passing last year, according to http://NFL.com That is despite having the 3rd-worst pass protection and his WRs ranked 32nd in the NFL in separation and also had the second most drops in the NFL [34] - A lot was working against him.

 

Várjál, ezt most nem értem.

Ha Brady a QB munka valamelyik szegmensében jó volt, az az ő klasszisa, de ha kiemelik a közepes ratinget vagy a completion% gyengeségét, az a balfasz és elégtelen wr corps miatt van? Jó öreg Winston Churchill táncra perdülne, ha olvasná ezt az oldalt

Jó, rendben van, fogadjuk el, de mit szóljunk a szkeptikusok azon véleményéhez, hogy Brady statisztikáit erősen feljavítja pl. a White-nak dobott (védők mögé belöbbölt) 2-3 yardos passzok, amihez James még hozzá varázsol 15-16 yardot is (a tökéletes csapatmunka eredményeképpen...), nem kevésbé javítva ezzel is a qb statokat. Igen, erre is volt kimutatás valahol. Akkor igaza van azoknak, akik azt állítják, hogy Brady játékát a hívott játékok és a csapattársak (fal, extra blokkolók, elkapó rb-k) teszik elit szintre (ami persze megint túlzás)?

Mindenki mindent bizonygat, Brady leszállóágban stb., Brady még mindig top QB, csak azok a hülye elkapók meg  a gyengébb támadó fal. Soha nem lesz ennek a vége.

 

Megfordítom a kedvedért. 

Ha a ligában a 3. legrosszabb volt a pass protection, és a 32 csapatból éppen 31-ben szeparálódtak jobban az elkapók, és 29 csapatban droppoltak kevesebbszer elkapható labdát az elkapók, akkor az ebből eredő gyengébb compl. % és az ebből egyenesen adódó alacsonyabb QB rating az miért is Brady sara, illetve ezektől miért is az ő játéka gyengült a korábbiakhoz képest? 

Hány olyan játék van, amikor passzol az irányító 5 yardot, aztán lesz belőle egy 50 yardos play egy elrontott szerelés, vagy rossz elváltott védekezés miatt.  Ezt milliószor kiemeltem, hogy sajnálom, hogy a QB statjaihoz van beírva, mint passz. Ott van erre jó példa a Welker féle 99 yardos TD, nem kell bemutatni gondolom. Minden irányítónál ez van, nem Brady a kiemelt ebben sem, de erről később. 

Kíváncsi voltam, és megnéztem, hogy a ligát elkapásban vezető futó játékosoknál hogy alakultak a számok:

Név Elkapott yard Yard after catch  YAC/reception Pass travelled in the air before caught Yards before catch/reception
C. McCaffrey 1.005 1019 8,8 -14 -0,1
A. Ekeler 993 940 10,2 53 0,6
J. White 645 523 7,3 122 1,7
A. Kamara 533 557 6,9 -24 -0,3

Tehát ez alapján a top 4-ből épp White kapta a legtöbb yardot a LOS tól felfelé, és majdnem a legkevesebb YAC-a volt.

 

Megnéztem az irányítókat is YAC és CAY tekintetében, íme:

Név Total yard CAY* YAC CAY% YAC%
J. Winston 5.109 3.249 1.860 63,6 36,4
D. Prescott 4.902 2.984 1.918 60,9 39,1
J. Goff 4.638 2.388 2.250 51,5 48,5
P. Rivers 4.615 2.430 2.185 52,6 47,4
T. Brady (7. volt) 4.057 2.233 1.824 55,0 45,0

*CAY: hány yardot szállt a levegőben a labda. 

Magyarán ez sem azt támasztja alá, hogy kiugróan magas volt azoknak a yardoknak a száma, amit a labdát elkapó játékosok szedtek össze neki. Így alaptalan amit szkeptikusok véleményeként írtál, hogy más játékos kozmetikázza fel Brady statjait.

A többi QB hol van a táblázatról? Azok nem fontosak vagy csak az a lényeg, hogy a saját szánk íze szerinti adatok kerüljenek fel?

Én kérek elnézést őnagyságától, aki így követelőzik, hogy nem volt kedvem/időm 5 játékosnál többről kikeresni az adatokat. Más ***-val látom nagyon megy a csalánverés, és a beszólogatás, csak tudnám kinek képzeled magad. Hajrá, nézd meg, keresd ki, oszd meg! Segítek: nem egy honlapról, és nem egy táblázatból vannak az adatok+az utolsó két oszlop sincs sehol, mehet a számolgatás egyesével az összes irányítónál. Várom a megosztott eredményeidet!

Nem szólogattam be senkinek, láthatóan úgy  csűröd-csavarod a statokat, hogy a vélt igazad bizonyítva legyen, ennek az oltárán még azt is vállalod, hogy néha felveszed a csörgősipkát (a hopival folytatott csörtéd a rookie irányítókról az hall of fame, minimum háromszor futottál zsákutcába, de kitartottál 😀).

Az, hogy szurkolói szinten megy ez, az teljesen rendben van. Az, hogy ez szerkesztői körben is megmutatkozik, hááát, lelked rajta, bár tudjuk, hogy ezt a titulust nem kiérdemelni kell, hanem elég jelentkezni rá és némi hiperaktívitást mutatni, ennek pedig tökéletesen megfelelsz.