Így látjuk mi! – tippek a szezonra

Kép
Flying_elvis

És ez is elérkezett. Kevesebb, mint egy hét van hátra a szezon kezdetét jelentő kirúgásig és a mai napig minden jel arra mutat, hogy ha nézők nélkül is, de az eredetileg tervezett időpontokban rendezik meg a mérkőzéseket. Szorítsunk, hogy ez így legyen és kitartson februárig.
A tippeket tekintve a májusi 35 helyett most „csak“ 31 tipp érkezett, amiket egy nagy táblázatba gyűjtök és a szezon során tervezem, hogy heti szintű frissítéssel jelentkezek.

Mindenki elolvasta a kinti szakértők véleményeit, megnézte a kristálygömbjét, megsimogatta a Brady-t mintázó plüss figuráját és legjobb szurkolói rózsaszín (vagy fekete) szemüvegén keresztül leadta a tippjeit.
Senki nem vállalta a döntetlen rizikóját, ilyen tipp egyetlen egy sem érkezett.

Volt aki már májusban is optimista volt és 16-0-t szavazott a csapatnak és nem tántorította el a változás a csapat körül és tartja ezen tippjét, így természetesen még mindig ez a leginkább optimista tippsor.
A sor másik vége 5-11 volt a májusi tippsorban, ami most 6-10-re finomodott, így elmondhatjuk, hogy az offseasonben még a leginkább szkeptikusokat is sikerült meggyőzni, hogy egyel több győzelmünk lesz idén.

A Top3 (harmadik helyen azonos tipp volt) egyike a már említett tökéletes szezon, míg egy 14-2-es tipp érkezett, ahol a 49ers és a Ravens tudja csak utunkat állni, míg a két 13-3-as tippnél még a KC a Bills is belép ebbe a körbe. Természetesen mindannyian arra tippeltek, hogy a csapat bejut a rájátszásba.

1

A Bottom 3 (harmadik helyen azonos tipp volt) esetében a 6-10 mellé még egy negatív szezon került 7-9-el. A harmadik helyre már egy 8-8-as semleges szezonnal lehetett felkerülni. Érdekes megnézni, hogy egymástól függetlenül négy győztes mérkőzés esetében is teljes az egyetértés. Mind a négyen arra tippelnek, hogy a csapat már nem lesz versenyben a januári időszakban. Rajtuk kívül még egyetlen olyan szavazat érkezett, hogy nem lesz meg a rájátszás, de ott már pozitív 9-7-es szezon végén maradunk le a PO-ról.

2

Az átlagokat tekintve, ha mérkőzésenként megnézzük, hogy mennyi W és mennyi L van, majd a többet vesszük „igazságnak”, akkor kapjuk meg az általam „Átlag szurkoló”-nak vett tippsort. Tehát ez nem más mint a 31 játékban résztvevő tippjeinek összegzése.
Ez a sorozat a májusi 9-7-es szezon zárás helyett már egy sokkal fényesebb 11-5-ös előrejelzést ad. Maradjunk annyiban, hogy ezt szeretnénk, én személy szerint ezt a mérleget itt és most aláírnám.
Mivel a tippekben erősen benne van a saját jellemünk ezért azt gondoltam, hogy finomítom kicsit a táblázatot mégpedig pontozásos sportok bírói ítéleti rendszerét figyelembe véve, tehát a Top és Bottom 3 (esetünkben 4 az egál miatt) kivettem, hogy ezt a fajta torzítást csökkentsem, így alakult ki az „Átlag szurkoló – Top” megnevezésű oszlop, ami azt okozta, hogy a mérleg 10-6-ra romlott. Ez azt mutatja, hogy a nagyon optimisták jobban húzzák felfelé az átlagot, mint amennyire a nagyon pesszimisták rontják.
Érdekes megnéznünk a szezon lefutását. Amolyan tipikus (nem tavalyi) Patriots, ahol a szezon elején szenvedés lesz a jellemző és majd Hálaadásra áll össze a csapat és a 10. héttől lehengereljük a mezőnyt. A „terv” szerint a 6. hétig felváltva W és L lesz a csapat mérlege, ami a hetedik héten törik meg egy Bills elleni vereséggel, így a 7. mérkőzés után mínuszos lesz a mérlegünk, amit csak a 10. hétre tudunk 0.500-ra hozni. Viszont ez a 10. heti győzelem egy hét (!) mérkőzéses győzelmi sorozat első állomása lesz, és innen már nem szenvedünk vereséget az alapszakaszban. Ha ez bejön, akkor szívinfarktusokban gazdag ősznek nézünk elébe, cserébe viszont karácsony magasságában nem lehet majd letörölni az arcunkról a vigyort. 

3

A mérkőzésre bontott nyers összesítés és a győzelem szerint rendezett eredmény sor látszik az alábbi két képen.

45

  

Ha győzelmi tippek száma szerint rendezzük a mérkőzéseket, akkor az látszik, hogy „házat, kocsit” fel lehet tenni a Raiders és a Jets elleni hazai mérkőzésekre, mivel azokon tuti, hogy nyerünk. Nem volt olyan tippsor, ahol ezeket a mérkőzéseket bárki L-re rakta volna. Ha házat nem is, de kocsit még érdemes feldobni a Dolphins és a Broncos elleni hazaira valamint a Jets elleni idegenbeli mérkőzésre, mivel 30-1 arányban oszlanak meg a tippek. A Cardinals itthon és a Chargers idegenben is a nyugodtab esték közé kell, hogy tartozzon, mivel 29 és 28 játékos tippelt győzelmet a 31-ből.

A lista másik – piros – végén van a körömrágós, TV dobálós, „meccs utáni cikket szétkommentáló” mérkőzés. A két legnagyobb bukás esetén csak 5-5 személy gondolta úgy, hogy ezek a mérkőzések hozhatók, ez pedig a KC és Bills elleni mérkőzések. Mindkettőt idegenben játssza majd a csapat. A legnagyobb haza „zakó” címért holtversenyben van a 49ers és a Ravens elleni mérkőzés, itt egyaránt 11-20 a tippelt W-L arány.

A lista közepe is érdekes, hiszen itt van két 16-15-ös tippsor (@Dolphins, @Rams) és kicsit ide sorolhatjuk a 18-13-as Texans elleni mérkőzést is. A tippek alapján ezek a mérkőzések lesznek azok, amik eldöntik, hogy sikeres lesz a szezonunk vagy sem, hiszen van 8 biztosnak tippelt győzelmünk és van 5 biztosnak tippelt vereségünk. Ha mindhárom billegő mérkőzést bukjuk, akkor 5-11 a vége, ami 20 éve nem látott mélység lenne, ha fordítva történik, akkor viszont 11-5 ami nem katasztrófa annak fényében, hogy a tavalyi szezont 12-4-el zártuk.

Érdekességképpen feltételezem, hogy a közös tippsorunk lesz a valóság, tehát az „Átlag szurkoló” oszlopban kijött összesítés lesz a valóság. A meglepetés, hogy van egy ezzel teljesen megegyező tippsor. A szeptemberi tippelés „Átlag szurkolója” díj nyertese [dobpergés] hopi46. Mind a 17 tippje megegyezik a nagy átlaggal. Mellette a dobogón 16 találattal szerepel holtversenyben cellranger, bondara és dravait.

6

Ha van minősített „átlag szurkoló”, akkor kell, hogy legyen ennek az ellentéte is. Drazith 7 esetben nem ért egyet a tömeggel, míg Croaker és hispanic 6-6 esetben tippelt mást mint a nagy átlag.

7

Ennyit a tippekről és arról, hogy ki pesszimista és ki optimista. Decemberre kiderül, hogy ki volt a realista. Alig várom, hogy a tipp file „Végeredmény” oszlopát fel tudjam tölteni.
Már csak egyetlen vasárnapot kell kibírnunk foci nélkül és utána február elejéig NFL!

Jó szurkolást kívánok mindenkinek az egész szezonra.
 

Végezetül pedig a teljes tipplista:
[Jobbklikk + Kép megnyitása új lapon]

8

 

Hozzászólás

Croakert a tippsora miatt azonnal el kell távolítani!!! 🤣🤣🤣🤣🤣🤣 (Csak viccelek mielőtt kitőrne a háború)

Szuper összesítés, köszönjük! Már csak a meccsek hiányoznak - de azok NAGYON!! :-D

GOOOO PATS!!

Igen, főleg úgy, hogy már a második tippsor / cikk készül a témában.

De a várakozásnak majdnem vége! Egyetlen vasárnap még foci nélkül.

Ne kövezzetek meg, de a Baseball némi fájdalmat enyhített az elmúlt hetekben. Legalább valami sport volt.

 

De nézők nélkül rohadt steril.* Nekem több sportom is megy, be tudták fejezni a BL-t, de a Motogp, forma1-nél nem zavarnak, de azért pl a mai Boston-Toronto meccs vége nem olyan állati nézők nélkül. Ahogy a múltkori Mets-Yankees 7-2-ről mentés OT-ra sem volt valami húúú. Nem gondoltam volna amúgy júniusban, hogy lesz foci, de azért most jön a neheze mikor elindulnak a csapatok és rengeteg kontakt lesz.

* Azért nézők nélkül lehet, hogy iszonyat nagy csattanások lesznek, és lehet, hogy sok észkombájn dumálása majd jobban behallatszik, egy picit megismerkedhetünk a sportág eddig nem látott világával. Már ha nem lesz közönségzaj.

Ugyan nem tudom, hogy mikor lehetett szeptemberben tippelni, valószínű, hogy elnéztem valamit, azonban fenn tartom a májusi 7-9-et. Elsősorban a karcsú támadósor miatt. 

Kint volt a cikk főoldalon + Facebookon reklámozva a csoportban, meg a profil alatt. Sajnálom, hogy lemaradtál.

Köszönjük Kenny, ez barrromi jó lett! Már önmagában az összesítésért is respect, de a különböző elemzésekkel számomra az egyik legélvezetesebb cikk lett. Persze ebben már tutira benne van, hogy mindjárt ideér a Mikulás szánkója, de azért ezt jó volt olvasni, összehasonlítani, hogy melyik szurkolótárssal látjuk hasonlóan, melyikkel totálisan másképpen a szezon forgatókönyvét.
Bízom benne, hogy a “minősített átlagszurkoló” hopi46 tippje bejön, mert eggyel jobb az enyémnél.

Go Pats! 🏈

    Gratula a cikkért, köszönet a belefektetett hatalmas melóért, a vele töltött időért! Bár egy szakembernek - gondolom én - ez könnyebben, gyorsabban, egyszerűbben megy! Ráadásul élvezettel csinálod, így lehet, hogy nem is érzed tehernek sem...!

     Csak azért gondoltam így, mert vagytok itt néhányan, akik baromira szeretnek statisztikai adatokkal bíbelődni, mégha más-más vonatkozásban is. Igaz, ehhez nem törvényszerű követelmény, hogy ez a privát szakmátok is legyen egyben...! Lehet ezt hobbiként is csinálni.

Igen, szeretem a statisztikai adatokat. A boldoknál is így voltam, hogy ha valaki tippel 5+TD-t, akkor azt el lehet dönteni, hogy sikerült van nem. A "jobban játszik mint tavaly", "egyre jobb lesz", "egyike lesz a legjobbaknak" olyan dolgok, ami vitát szül, mert ugye ki szerint.

 

Válasz Kenny üzenetére

     Így igaz, ezt értem is, ebben igazad van! Az egzakt, konkrét számmal vagy megfogalmazással lehet igazán kezdeni valamit, dolgozni vele - ez maga a statisztika -, az általad idézőjelek között említett "adatokkal" vagy tippekkel már kevésbé, sőt, egyáltalán nem! De fentebb valójában nem is igazán erre gondoltam, nem erre akartam utalni/célozni. (Lehet, hogy én nem fogalmaztam precízen. Nem akartam hosszú lenni!) Inkább arra, hogy itt az oldalon ti vagytok néhányan - a teljesség igénye nélkül, mert senkit nem akarok megbántani, ha kihagyom -, mint pl., Te, Croaker, Increay vagy hopi46, akik hatalmas tárgyi tudással, adatmennyiséggel rendelkeztek - akár hosszú évekre visszamenőleg is - játékosokról, csapatokról, meccsekről, eredményekről, csapatrészekről, stb., stb., stb. Ti ebből írtok cikkeket, csináltok különböző statisztikákat vagy szóltok hozzá másvalakik bejegyzéseihez, pontosítjátok az ő adataikat, ha Ti másképp tudjátok. Ezt tisztelem bennetek, csodállak és irigyellek is titeket ezekért, mivel jómagam képtelen lennék erre! (A munkát - még a másét is - azt meg különösen!) Mellesleg, élvezem is az ezekből olykor-olykor kialakuló vitákat! (Ha nem fajul el, ha nem kerül sor "kenyértörésre"!) Valójában erre akartam célozni korábban...!

Tudom, hogy baromi optimista vagyok, de 3-28-nál is ott maradtam a Sugárban!!!!  GoPATS!!!!!!!!!!!!

Köszi Kenny! 🙏🏼 Nem kis munka. Go Pats! :)