Collins megugrotta

Kép
collins

Két éve az NFL szabályt változtatott és megtiltotta a védőknek, hogy nekifutásból átugorjanak a támadó fal felett, hogy így kíséreljenek meg blokkolni egy mezőnygólt vagy extra pontot. Ezzel a döntéssel pont Jamie Collinst fosztották meg védő arzenálja egyik érdekes megmozdulásától.

Vagy legalább is így hittük.

A vasárnapi 16-10-es győzelemmel zárult Bill elleni mérkőzés során a New England végletekig atletikus linebackere átugrott Dion Dawkins kitárt karjai felett, miközben megpróbálta blokkolni Stephen Hauschka 49 yardos mezőnygól kísérletét. Collins végül nem tudta elérni a labdát, de minden bizonnyal a védő jelenléte megzavarta Hauschkát, aki így szélesen balra elhibázta a rúgást. Ezáltal a Patriots meg tudta őrizni a 10 pontos vezetését a félidőben.

 

Collinsjump


A Bills vezetőedzője Sean McDermott harsányan kérte számon az elmaradt büntetést a bíróktól, mivel véleménye szerint Collins megszegte az előbb említett szabályt, de a bírók helyesen az övükben tartották a sárga zászlókat. Ez azért volt így, mivel a szabály csak a nekifutásból részt vette el a játékosoktól, az ugrás tényét magában nem. Ha egy játékos helyből át tudja ugrani a támadó falat, akkor azt a szabályok szerint csinálhatja.
A legtöbb játékos nem rendelkezik elég robbanékonysággal, hogy megcsinálja úgy ezt az ugrást, hogy közben nem landol egy támadófal játékoson, ami egy másik szabály miatt okozna büntetést. De ahogy Collins idén minden héten bizonyítja, ő nem tartozik a „legtöbb játékos” kategóriába ezen a téren.

„Ő egy nagyszerű atléta termet, de azt gondolom, ezt mind tudjuk. Nem sok minden van amit ne tudna megtenni az atletikusságából kifolyólag. Közel volt ahhoz is, hogy az ezt megelőző mezőnygól kísérletet is blokkolni tudja, de akkor a szélről indult és sebességből dolgozott. Nagyon erős alsó teste van, nagyon robbanékony, nagyot tud ugrani, de hosszú távon is gyors tud lenni. Megint nagyszerű mérkőzésen van túl mind védelemben, mind a rúgás blokkolásban. Nagyon közel volt, hogy le tudja blokkolni.” – mondta Belichick hétfőn.

Collins eszméletlenül produktív mióta visszatért Brownsos száműzetéséből. A 29 éves védő a négy mérkőzés alapján négy fontos mutatóban is vezeti a csapat rangsorát:

szerelés 23
sack 3,5
QB hit 5
mínuszos szerelés 6

Ezenfelül második helyet foglal el INT-ek terén a három labdaszerzésével, amiből egyet vissza is hordott TD-re.
A vasárnapi utolsó percekben szerzett labdája lezárta a mérkőzést és biztosította a győzelmet a Patriots számára.

Forrás

Hozzászólás

Halihóóóóó!

Az Off-season legnagyobb fogása volt a visszaigazolása (főleg ennyiért)!

Igen. A Washington viszont a statisztika alapján inkább futkározna, nagyon kell a játéka vasárnap.

Imádom! Örülök, hogy visszatért! Még Chandler Jones jöhetne vissza....

Köszi, én sem értettem, hogy miért volt szabályos, de így már érthető. :)

A másik dolog: Gene Steratore emelte ki, hogy J.C. Jackson 2. INT-je szabálytalan volt. Szerinte sikertelent passzt kellett volna ítélni. Valami olyasmi volt a magyarázat, hogy a támadó hozzáért a labdához az INT előtt, úgy hogy a támadó már kilépett.

Ezt a szabályt, ill. szituációt el tudnátok magyarázni?
Előre is köszönöm!

Ezt csak sajat kutfobol irom egyelore, ha holnap lesz ra ido utana is nezek a szabalykonyvben.

A lenyeg h ha kilepsz akkor palyan kivuli jatekos leszel. Akkor valsz ujra palyan belulive ha megerintesz vmit palyan belul ugy h kozben nem vagy mar kint.

Ha palyan kivuli vagy es elkapsz egy lasztit akkor az is palyan kivuli lesz tehat sikertelen - hiaba kapod el.

Valszeg ez all e mogott is h a labda palyan kivulive valt az erintes miatt, de ennek utana kell neznem. Ha sikerul azt valszeg felrakom sarga zaszlos cikkbe mivel mar tobb dolog is felmerult a meccs kapcsan.

 

 

Köszi Rule!

Ahogy leírtad logikusan hangzik és köszi, hogy cikket is írsz belőle. 11-12 éve nézek NFL-t és ilyesmi nem rémlik Pats meccsről.

Ezt közvetítés közben is bedobták. Ott valami olyasmi volt, hogy a támadójátékos pályán kívül állt, de érintette a labdát, amivel JC végül földet ért a pályán belül. A fentiek alapján a kint álló támadó labdaérintésével véget ért a játék, ha jól értelmeztem. Ritka eset, ha így van, akkor most a javunkra tévedtek a zebrák.

A kulcs fontosságú mozzanatok: a támadó lába földet ért a pályán kívül majd a CB által még nem birtokolt (!) labdához ért hozzá. A magyarázat szerint ebben a pillanatban pályán kívülivé / halottá kellett volna válnia a labdának és amit JC utána zsonglőrködött az már nem számított. De várjuk meg Rule értő magyarázatát.

Közben sikerült utána néznem.

Item 2. Loose Ball. A loose ball is out of bounds when it touches a boundary line or anything that is on or outside such line, including a player, an official, or a pylon

A "loose ball"-t magyarul szabad labdaként szoktuk használni és a szabálykönyv definíciója alapján olyan élő labdát jelent, ami nincs egyetlen játékos birtokában sem. Pl. rúgás, passz, vagy labdavesztés (fumble) közben.

A lényeg, h egy szabad labdáról beszélünk, tehát az idézett angol szövegrész lesz irányadó. Ez alapján pedig, ha hozzáér bármihez ami pályán kívül van, akkor a labda is pályán kívüli lesz - a játék eredménye pedig ez alapján incomplete. Tehát Kenny teljesen jól írta le a helyzetet, a nem birtokolt (szabad) labda volt a kulcsa a play-nek.

(Külön cikket így nem írok belőle, szerintem egyértelmű a helyzet).