Jaheim Bell, a hetedik körös svájci bicska

Kép
Jaheim Bell

Kezdjük rögtön azzal, hogy Jaheim Bell nem a klasszikus értelemben vett TE, sokkal inkább egy H-back. Nem fog in-line blokkolni és valóban nem egy Gronkowski-féle játékosról beszélünk. Ugyanakkor nagyon hasznos eleme lehet bármely NFL offense-nek, amelyiknek kellően kreatív támadókoordinátora van. 

Többször említettem már, hogy az NFL nem tud tight endeket scoutolni, és a mai napig nagyon nehezen állapítják meg, miből lesz a cserebogár a poszton. Ennek legfőbb oka az, hogy egy egyetemi csapat tight endjének teljesen más feladatai vannak, mint egy NFL csapaténak. A legtöbb helyen nincsenek jó tight endek, így az offense sémák legtöbbször elrejtik őket, és nem változtatják meg ezeket egy-egy tehetséges játékos kedvéért. Itt jön képbe az analitika, ha megvizsgáljuk, mi a közös az elmúlt évek sikeres tight endjeiben, azt fogjuk találni, hogy a 40 yardos sprint, a 10 yardos split és a tackle-ök elkerülése volt a három legfontosabb mutatójuk. Ami jó, hír, hogy Bell ezekben igencsak előkelő helyen áll. 

A sebessége kiváló és elkapás utáni yardokban is remekel, borzasztó nehéz őt szerelni, egyértelműen ez a legnagyobb erőssége. Az elkapás előtt sincs elveszve, igen precíz útvonalfutó, jól használja ki az elit atletikusságát, a nagy catch radiusa miatt pedig a pontatlanabb passzokat is be tudja húzni.

Sokoldalú játékos, aki játszott TE-et, futót és slot elkapót is az egyetemen, ami elsőre jól hangzik, de ez az egyik hiányossága is. Egyszerűen nincs valódi pozíciója. Nem elég atletikus, hogy big slot, vagy futó legyen, teljes állású tight endnek pedig alulméretezett és nem elég erős, blokkolásban nem sokat lehet tőle elvárni. A fizikalitás hiánya a contested elkapásoknál is előjön, az ilyen helyzetek többször gondot okoznak neki, alul tud maradni a párharcokban. Voltak koncentrációs dropjai is, legalábbis gyanús, hogy erről van szó, mert alapvetően nem tűnik rossz kezű játékosnak.

Bell profilja leginkább egy gadget playerére hajaz jelen állás szerint, de az atletikus adottságai miatt van benne fejlődési potenciál, és válhat belőle egy Jonnu Smith light féle move tight end, ami így a hetedik körben igencsak jó érték lenne. Amíg ez megtörténik, ha egyáltalán meg fog, addig leginkább Van Pelt kreativitása szabja meg, milyen szerepet kaphat az offense-ben. Én azért elég jó esélyt látok arra, hogy rostert fog, és ha sok labdát nem is kap majd, néha feltűnik kimondottan rá kitalált playekben, mert labdával a kezében olyan veszélyt jelenthet, amit kár lenne nem kihasználni.

Hozzászólás