James Develin visszavonult!

Kép
Develin

A New England Patriots fullbackje az Instagramon jelentette be, hogy befejezi aktív pályafutását.

A remek fullback 2010-ben draftolatlanként került a Cincinnatihez, ahonnan 2012-ben igazolt Foxboroughba. Az elmúlt évek alatt a szurkolók egyik kedvencévé vált, azonban tavaly sajnos sérülést szenvedett, ami után úgy döntött abbahagyja a futballt. Számára és családja számára is az egészsége az első, veszélyes lenne folytatnia a futballt.

Hozzászólás

Nagyon sajnálom, talán a liga legjobb fullbackje volt, hiányozni fogsz Develin!

 

Kedveltem a játékát, remélem folytatjuk a fullbackes felállásos játékokat. Azt lehet tudni, hogy a fizetési sapka hogyan módosul?

600 ezer $ hely szabadult fel ezzel. 1,475 milla $ volt a fizuja, ebbol bennmaradt 200 ezer $ halott pénzként, illetve Bailey vette at a helyet a top 51-ben 675 ezerrel.

A spotrac nem tökéletes, becslésre persze jó. Ha a pontos szám érdekel valakit, akkor twitteren érdemes bekövetni a @patscapet, nála mindig a valódi adat szerepel, ami jelenleg $1,666,777.

Soha nem tartozott a sztárok közé, de számomra amolyan szürke eminenciás volt, mindig öröm volt látni a játékát és minden körülmények között lehetett rá számítani. 
A Texans elleni TD-je a küzdőszellem etalonja. Csupaszív játékos volt, köszönjük!

Nagyon sajnálom. Remélem Kraft-ék azért találnak neki valami rendes civil állás, mert ahhoz képest amit beletett, gombokért játszott.

Ami eszembe jut róla: szerény csendes erő, toptoptop blokkok, óriási futott TD-k, nélkülözhetetlen, nélküle nincs rendes futás, hiányzik, imádás, tisztelet, gyógyuljon meg, jó pihenést örök FULLBACK. És igen, ő INNEN vonuljon vissza. Nem úgy, mint egyesek.

Sajnos ezt tavaly megmondták már, olyan súlyos volt a nyaksérülése. :( Nagyon fog hiányozni, imádtam, hogy mi még mindig FB-el játszunk.

Sok Develint akarok az új csapatba! 

James Develin Fullback career NFL statistics: Rushing yards:26; Rushing average:1.7; Rushing touchdowns:5; Receptions:31; Receiving yards:222; Receiving touchdowns:0

Most jön a lényeg: New England Patriots (2012–2019), 3× Super Bowl champion (XLIX, LI, LIII)

Ezekkel a semmitmondó statisztikákkal, ennyi éven át a Patriotsban, háromszoros bajnokként! Ez mutatja, mit is jelentett ő a csapatnak hosszú évekig! Legjobbakat neki!

Sajnálom, hogy visszavonult.

 Mikor az óriási blokkjait kiosztotta, mindig arra gondoltam, hogy csak bele ne sérüljön.

Hát ez sajnálatos, de már mindent elért amit egy FB elérhet, most már fontosabb az egészség. A legjobbakat kívánom neki a továbbiakra.

OFF

Úgy hírlik, hogy Melifonwu és Keionta Davis cut! 

BB nyilatkozata Develin visszavonulásáról: "A valaha volt egyik legértékesebb és edzők/csapattársak által leginkább megbecsült és elismert játékosunk James Develin...Sok kemény, önzetlen és megbízható focista van a ligában és James az ilyeneket képviselte elit szinten...Minden tiszteletem előtte, mert nagy hatással volt a sikereinkre, abból az 5 évből, amikor végig pályán volt, 3x bajnokságot nyertünk...Bármelyik csapat örülne, ha JD-típusú játékos lenne a roster-én, ám a valóság az, hogy az ilyen játékos ritkaság számba megy és nagyon szerencsések vagyunk, hogy Ő hazafi volt..."

Ha többet fizet, akkor nincsenek ezek az eredmények.
 

És Develin igazi hozzáadott értékét az jelzi, hogy úgy tudta őt használni BB, hogy ennyire meghatározó szegmens legyen annak ellenére is, hogy nem ért többet ez pénzben.

Nézd, természetesen értem én, hogy kereslet-kínálat-várhatóhasznon-azNFLazüzletrőlszól.

Csak ebben az esetben megengedtem magamnak, hogy kevésbé próbáljak objektivitás maradni, mert ez akkor is a gombok kategória ;)

NFL szinten valóban az, mert a gigaszerződések és a repkedő dollármilliók közt hajlamosak vagyunk elveszíteni a realitásérzékünket. Ha meg forintban nézed, akkor bő két milliárd, ami sok mindenre elég még ott is, és Én kinézem belőle, hogy okosan gazdálkodik vele.

Sajnos csak 5 szezonban játszott. :( 1 év PS, 2 év IR. Tavaly a ligában a pénze 5. volt a 28 FB között. Juszczyk érthetetlenül nagy pénzén (5M) kívül az előtte állók sem kaptak sokkal többet Nála. A FB pozició nem aranybánya a ligában...

Az új FB-ünk, Vitale, durván fele annyit keresett tavaly a GB-ben, mint Develin. Hozzánk viszont pont annyiért szerződött 1 évre, mint amennyit tavaly Develin kapott (~1,3M). Remélem beválik, mert tavaly 7 elkapásból 14 yardos átlagot ért el GB-ben, azaz talán lehet TE szerűen is használni, ami egy-egy play-nél hasznos lehet. :)

Igen, Vitale sokkal mozgékonyabb játékos. Ez egyrészt jó, mert az elkapásoknál jobban be lehet vonni a játékokba, viszont a blokkolásnál ez visszaüthet. Számomra az a kérdés, hogy ki tud fejlődni többet abban, amiben a másik is jó... Johnson az elkapásokban vagy Vitale a blokkolásban :) Nyilván két FB-vel hatalmas luxus nekivágni a szezonnak, valószínűleg nem is opció, így kettejük közül kerül majd ki az az egy fő :) (már ha lesz ilyen)

Egy újabb kedvenccel kevesebb :(

Így viszont egyből van értelme Vitale szerződtetésének, amin többen csodálkoztunk még nemrég (amúgy tudja valaki, hogy ő miért nem szerepel a hivatalos rosteren? elvileg már több mint egy hónapja leigazoltuk...)

A wiki viszonylag naprakész roster-én kezdettől fogva ott van! :) Melifonwu, K.Davis, Develin már nincs is rajta. Csak az UDFA játékosok hiányoznak egyelőre.

én a hivatalos honlapot szoktam nézni. ott is max 1-2 napos csúszások szoktak lenni a bejelentésektől (amíg hivatalossá válik, de pl Develin már ott is retired listen szerepel), de ennek már egy hónapja és semmi nyoma Vitale-nak :)

Legjobbakat neki, abszolút értékben is rengeteget hozott a csapatnak, árát is figyelembe véve pedig egyenesen jackpot volt.

De szerettem, hogy a csapatban van. Köszi mindent! Ezzel megint egy kicsit közelebb került a kihaláshoz ez a szép szakma. Pár év és úgy beszélünk erről, mint a dodó madárról, meg az erszényes farkasról... :-)

Bődület ez az offszezon, gyakorlatilag ló hír még nem érkezett számomra, kultikus figurák igazolnak meg máshová, vonulnak vissza, helyettük meg nem érkezett értelmes inas. Edelmant sajnálom, egyedül maradt szegény egy dank megirányítóval egy meggyöngülő csapatban. Mi lesz ebből, mi lesz a magamfajta "divatdrukkerekkel"? 

Mondjuk ha Brady meg Gronky megjelentenék, hogy csak egy rossz áprilisi tréfa volt az egész és következő szezonban mégis itt játszanak, Develin is maradna, vagy a legfontosabb posztra jönne Áron vagy Patrik. Tudom, hogy mindez lehetetlen és álomvilág, de túlságosan hozzászoktam a lóhoz, és az eddigiekhez képest ez úgy néz ki, hogy egy nagy vicz lesz. Bár ha abból indalok meg, hogy tavaly szeptember elején mennyire rózsásnak tűnt minden és mi lett belőle, akkor itt tényleg minden megtörténhet. De ló hír lenne még az is, ha végre megnyitnának a söntések és széntövön lehetne értekezni a lakájaimmal a Patsről és az NFL-ről úgy, mint akik értenek hozzá, közben meg lövésünk sincs róla. 

Nem tudom mennyire lehet adni az indexes 120 yardra, ott azt írják jövőre lesz vagy 110 milla szabad zsuga a sapka alatt. Én nem tudom így van-e, majd akik követik meg értenek hozzá megírják. De abból már úgy lehetne vásárolgatni.

https://overthecap.com/salary-cap/new-england-patriots/ itt a link. 2021 110 milla cap space. és az indexes cikkben leirja kiknek jár le a szerződése, vagyis kiket tud a pats megszerezni. Pl Deshuan Watson, ha stidham nem válik be. korrekt cikk, érdemes végigolvasni. Sok pozitívum.

https://index.hu/sport/amerikaifutball/2020/04/28/nfl_amerikaifutball_new_england_patriots_tom_brady_nelkul_bill_belichick_jarrett_stidham/

Szerintem meg eléggé kevéssé korrekt. Vagy inkább felületes. Mintha a Blikkből vennék át szakértői anyagot.

Az idei szezonra a linkeden 70+ játékos van idén. 2021-re 30.

Az a 110millió szerintem nagyon kevés, Watson (aki én is bírnák) mellett jópár alapembert nem fogunk tudni visszaigazolni, de még nélküle se biztos, hogy sokat.

Minden relatív.

Ha 6-8 playmakert akarsz behúzni egy tankolás és építkezés után, akkor elég is lehet.

De ha a keretedből kb. 45 ember hiányzik, akkor szerintem ez már nem olyan sok. Ha meg Jared nem válik be, és tapasztalt irányító is kellene, akkor meg kevés. Meglátjuk.

 

A cikkhez :

nekem már a címe se tetszett, de ez egyéni szocproblem.

Viszont a "A draft negyedik körében jellemzően inkább csereként bevethető újoncokra találnak a csapatok, ami jól mutatja, hogy egy szupersztárhoz képest akciós áron kellett megválnia Gronkowskitól a Patriotsnak." mondat azt mutatja, hogy kurvára nem ért semmit a cikkíró, mert az a 4. körös pick az ingyen volt. A semmi és ez volt a két lehetőség.

""DE ÍGY IS AZ ELMÚLT 20 ÉV MESSZE LEGTÖBB KÖLTHETŐ PÉNZÉBŐL GAZDÁLKODHATNÁNAK 2020 NYARÁN."" Ez van kiemelve, ami persze tényszerűen igaz, csak megint értelmetlen az összefüggések nélkül. Ha ennek a pénznek a kétharmadából a lejáró szerződésű játékosaink felét sem tudjuk újraigazolni, akkor mit se számít mekkora az az összeg.

Egyébként, elvileg AB halott pénzéből még kaphatunk is vissza, ha jól tudom?

 

Az idén sem volt számottevően kevesebb lejáró szerződésű (és minőségű) játékos mint jövőre, csak a harmada volt a pénzügyi lehetőség a valószínű jövő évihez képest. Ha ezt nézzük, akkor azért jövőre drasztikusan jobb lesz a pénzügyi helyzet. Az egészet nagyban fogja befolyásolni, hogy az NFL szinten jelenleg még nem, vagy kevésbé ismert játékosai a csapatnak milyen hatékonysággal fognak beválni az egyes posztokon. Például nem mindegy, hogy megtalálják-e Thuney vagy Cannon utódját, mert ha igen, akkor abból rögtön nem kis megtakarítás származik. És a sec elöregedő sztárjai helyett is fiatalabb és olcsóbb pótlásoknak kell jönniük előbb-utóbb.

Én is olvastam, korrekt összeszedett cikk. Elég jók benne a következtetések is főleg a végén. 😄

Azért hozzá teszem Watsonhoz és Prescotthoz ha nem válik be Stidham akkor ne fűzzünk nagy reményeket... ha csak nem akarnak akár holdout árán is lelépni csapatuktól akkor nem hiszem,hogy elérhetőek lesznek... inkább fizetik őket túl de nem engedik el őket az tuti. Nem mondom,hogy nem lehetetlen ha itt akarnának játszani de ez nem lenne egy sétagalopp.

Nekem az a véleményem,hogy ha nagyon akarták volna itt tudják marasztalni Bradyt... de igazán meg sem próbálták. Kraft is elfogadta azt,hogy BB sem igazán ragaszkodik Bradyhez. És ha BB nem ragaszkodott Bradyhez az csak azt jelenti,hogy megvan már az embere a pótlására. Nem szokta a véletlenre bízni a dolgokat. 

Az,hogy Stidham beválik e majd csak az alapszakaszban derül ki... sajnos ezt ki kell seggelni addig. A csapat építése viszont kifejezetten tetszik...

Az meg még jobban,hogy a sok hater megállás nélkül azon rugózik,hogy a Pats csoport utolsó lesz.. meg irány az 1/1... tank for Lawrence... meg ilyen baromságok.. istenem már alig várom azt a marha nagy pofára esést ami rájuk vár.

Átgondolva a Brady-Gronk dolgot egyrészt örülök, hogy a Patriots mellett most egy darabig megnézhetem a BUCS meccseket is, másrészt valamiért én jobban aggódom értük mint a Patriots-ért, a korlátozott személyes gyakorlási lehetőség miatt nem biztos, hogy a BUCS annyira acélos lesz mint amennyire a szakértők beharangozzák, de meglátjuk. :) Patriots kapcsán egy lendületes, brutál támadófallal sok futásos játékot várok, amit Stidham fog feldobni Brady szerű rövid-közepes passzokkal plusz lesz egy jó védelmünk és speciális egységünk, én kifejezetten bizakodó vagyok.  Borzasztóan fura és lehangoló a negatív szurkolói hozzáállás, fel a fejjel, Hajrá PATS.

Stidham az előszezonban kiosztott pár szép hosszú passzt is, és elég szépen mozgott a zseben kívül is. Én bizakodó vagyok vele kapcsolatban, de azért nem árt reális elvárásokat támasztani. Időbe telhet felépíteni Stidhamet, és nem szabad már az első naptól fogva elit teljesítményt elvárni. Bardynek is kellett pár év mire elérte a legjobb, legtapasztaltabb, legjobb döntéshozó szintjét. 

Remélem tényleg bíznak a csapatnál benne, és Ő a terv.. és talán tud is élni a lehetőséggel Stidham.

Az a baj ezzel, hogy egy, maximum két év múlva mindenképp Brady nélkül maradt volna a csapat. Ez már a hattyúdala, és csak azon múlik meddig tart neki, hogy lesz-e drasztikus formahanyatlása, vagy ne adj Isten egy komolyabb sérüléssel ér véget a sztori. És bármelyik bármikor bekövetkezhet, ami az életkorát nézve már hatalmas kockázat egy csapatnak avokádó ide vagy oda. A Tampa áll úgy anyagilag, hogy megtehette a kockázat bevállalását, és ráment az utolsó egy-két évére Brady-nek. Lehet hogy bejön, lehet hogy nem, ma még nem tudni. A Pats nem állt úgy, hogy ezt megkockáztassa.

Nekünk inkább annak kellene örülni, hogy eddig volt a csapatunknak egy ilyen irányítója, és remélni, hogy találnak rendes utódot (aki nem kizárt, hogy már megvan).

A gépészmérnök végzettségű Develin jelenleg úgy érzi szívesen lenne edző, hiszen pályafutása alatt mindhárom csapategységben játszott, azaz van tapasztalata a foci minden területén. Az  elmúlt szezonban is besegített az edzéseken és nagyon élvezte. (Boston Herald)

Állítólag két csapat érdeklődik Dalton iránt, mi és a Jags.

Nehogy leigazoljuk, mert akkor nem szurkolok tovább a Pats-nek! Dalton egy looozer! Egy örök vesztes!

Nála még bármelyik draftolatlan is jobbnak tűnik! Még 1 dodó jelképes áron sem kellene...

Mi a baj Danktonnal? Háromszoros Pró Bóler az inas. Pats színekben lehet megtanulná a győztes mentalitást, s nem csikó megirányítóval kellene nekimenni a szezonnak. Én örülnék, ha megjönne ide. 

Stidham illetve Hoyer már ismeri a rendszert, a sémákat, volt idejük gyakorolni az elkapókkal, ami most szerintem a legfontosabb. Jelenleg ingyenes az nfl gamepass, ha megnéznéd a tavalyi előszezon meccseket akkor láthatnád, hogy annyira nem vészes a helyzet szerintem mint ahogy éreztetitek illetve temetitek a csapatot. Személy szerint én kedvelem Daltont, ha nagyon olcsón jönne, pl mint Winston ment a Saintsbe akkor talán megpróbálnám leigazolni, de nem sok ideje volna összeszokni a csapattal a korlátozott személyes gyakorlási lehetőség miatt plusz mentálisan nem tudom mennyire zavarná meg Stidhamet a dolog, gondolom Belichick pontosan érzi, tudja mi a legjobb a csapatnak, és úgy fog dönteni. 

Talán említettem, hogy amíg TB12, Gronk aktív addig a Patriots mellett fogom nézni a meccseiket illetve szurkolok a Bucs-nak is. Én például személy szerint sokkal jobban izgulok TB12 és Gronk miatt, mit fognak tudni nyújtani az új csapatukban. Patriotsban azért egy liga szinten is kiemelkedő edzői illetve háttérstáb segítette a munkájukat, érdemes megnézni a Do your jobs videókat, addig félek Tampa Bay-ban esetleg a mostani helyzet miatt nem lesz elegendő idejük alkalmazkodni az új csapathoz, és kvázi homály lesz a játékuk. Huhh, alig várom a szezont, ez szerintem egy nagyon nagyon izgalmas év lesz NFL szempontjából. 

Juszt sem! Múltkor bátorkodtam leírni, hogy Brady ellen fogok drukkolni és kaptam hideget egy csomót és jó adag like-t. Tudod nagyon kedveltem Brady-t és csalódtam benne mint ember, de ráadásul hiszem -és ez eddig nem nagyon emlegetődött- Gronk nem ment volna a Bucs-ba, esélyes lett volna,hogy hozzánk jön vissza, de mivel Ő Brady-vel szándékozott játszani, kvázi elcsábította Gronkot is! És akkor jöhet újra a megkövezés!

Válasz anti.pass üzenetére

Mindenben egyetértek!!!!

Hisztis, sértődött lányok.....

Sajnálom h így alakult.....

Válasz anti.pass üzenetére

Amíg nem tudjuk - és valószínűleg nem is fogjuk megtudni soha - a teljes igazságot a Brady-BB-Kraft egyeztetésekről addig kvázi semmi értelme pro és kontra állást foglalni illetve pálcát törni valamelyik fél döntése felett. Sokkal többet adtak a felek a sportnak és a szurkolóknak ennél.

Béke.

Válasz anti.pass üzenetére

Mindenkinek joga van a véleményéhez illetve annak/az ellen szurkolni akinek akar, de én úgy tudom hogy nálunk annyira nincs hely a sapka alatt, hogy teljsen esélytelen lett volna Gronkot visszahozni.

Én is azt hittem, hogy azok maradnak, de nem maradtak. Bírni fogom őket mindig is, de az összképet nekem ez kissé megárnyékolja. Legalább megnyitnak a csapszékek, ki vigad még velem együtt? 

Válasz anti.pass üzenetére

Ne haragudj, de ehhez már eléggé elvakultnak kell lenni. Elképesztő, páran mennyire nem akartátok/akarjátok látni, mik történtek a csapatnál az elmúlt években. Gronk soha nem jött volna vissza, de nem azért mert nem akart volna itt játszani, hanem mert nem akart BB-nek játszani. Nagy különbség. Ahogy Bradynek is elege lett több mindenből, amit BB képvisel. Megértem mindkettőt. Gronk kapcsán eleve miről beszélsz? Ha BB-n múlt volna, akkor Gronkot már korábban eltradeli (ahogy Bradyt is). Gronk csak Brady miatt maradt itt akkor. Ott nem haragudtál a házi istenségedre? Vagy nem voltál baromi hálás Bradynek, hogy miatta itt maradt Gronk is? Eléggé tudathasadásos lehetsz :)

Ti 2 éve sem értettétek, hogy a Phily elleni SB után miért volt nagy jelentősége, hogy ők ketten külön készültek a nem kötelező edzőtábor alatt. Kb 100 méterre a csapattól. Nyilván nem véletlen, hogy Brady úgy alakíttatta a szerződését tavaly, ahogy. Ahogy az sem véletlen, hogy a Tampába szerződése után heteken belül visszatért Gronk is. A kulcsszó: Belichick. Na, én benne csalódtam emberileg (mondjuk ez pont semmit se számít, a nagyobb baj, hogy Brady és Gronk is csalódtak). Ahogy Sean Payton viszonyul Breeshez, na az a példa értékű, az emberi! Pedig ugye Brees nem vezette el őket 9 döntőbe.

Ha attól jobb a közérzetetek, akkor szurkoljatok Brady ellen, én ugyan nem kövezlek meg még gondolatban sem. Maximum azon mosolygok, hogy az elvakult BB-imádat miatt semmit sem értettetek meg, most meg meglepődtetek és sértődött kisgyerek módjára viselkedtek :)

 

Leszögezem még az elején, hogy én a Patriots nevezetű csapatnak szurkolok! Hozzá kell tennem, hogy ebben jelentős része volt Tom Brady-nek! Első SB, amit láttam éppen főszereplője volt. Éppen itt, ezeken az oldalakon védtem, amikor részben a mostani kedvelői már rúgták volna ki a csapatból! Örültem, hogy két évtizeden keresztül láthattam játszani és örültem a sok gyűrűjének is, hiszen ez a csapatnak is jó volt! DE!!

Valamikor felpanaszolták, hogy a mester még egy kávéra sem hívta meg az irányítóját! Még a 12-s mondott valamit arról, hogy ez nem arról szól, hogy leülnek alkalmanként kvaterkázni, összejárnak grillt sütögetni. Az edzőnek van egy elképzelése, stílusa és azt hiszem eddig sikeresen működött. Régen rossz, amikor bratyiznak a játékosok az edzőkkel. Olvashattunk éppen eleget arról, hogy mennyi problémás játékossal kell foglalkozni. Valakinek fegyelmet is kell tartania. Elcsépelt mondás, hogy a főnöknek mindig igaza van, DE lehet benne valami. Valamikor neki kellett a 29 éves Drew Bledsoe-vel közölni, hogy vagy nyolc év után nem Ő kapja a főszerepet. Ezt olyannak nehéz megmondani, akivel összejárnak és a feleségek közösen shoppingolnak! Ráadásul azt gondolom, hogy a Pats tényleg nyújtott is és elég kivételezett helyzetet biztosított neki. Ősszel is kezdő lett volna, amennyiben marad. Pedig nem mondhatjuk azt, hogy sikeres és/vagy közepes szezon lenne a háta mögött. Azért -bár mindig kipártoltam- elég sz@r teljesítményt nyújtott tavaly és azt hiszem inkább a védelemnek, mint neki köszönhetjük a rájátszást. Mint említettem, láttam a Bills elleni negyedik fordulós meccs második felét és feltűnt így utólag, hogy milyen fásultan, közömbösen vonult fel-le három kísérletért. Ettől függetlenül kezdő lehetett volna és nem draftoltak rá utódjelöltet sőőőőtT JG-t is elengedték, pedig, DE sokan siratták itt! Mint vezérnek valahol fura, hogy ilyen taktikázás után és így elhagyja a csapatát! Tudom, hogy tudathasadásos vagyok, DE nekem fura lesz, ha majd a HoF-be választják mint Pats ikont, miközben utolsó emlékek játékosként a Bucs mez ugrik be róla. Gronkról csak annyit, hogy volt oka, hogy nem jelentette be eddig a visszavonulását! A szándék meg volt benne, DE élvezte az életet és ha marad Brady, akkor Ő is ide jött volna vissza.

Mellesleg akkor az ellen drukk oka az, hogy ha Sikertelen lesz ott, akkor ez azt jelentené, hogy sokkal nagyobb szerepe volt BB edzőnek a sikerekben, mint amit gondoltak róla! Ez viszont a csapat szempontjából reménykeltő!

Uff! Én beszéltem! :-)

Nem szeretnék újra belefolyni a vitába, megtettem, változatlan vélemény mellett, de egyetlen dolog mellett nem tudok elmenni, mert ez új elem, de ahogy írod, hatalmas bs.

"Mellesleg akkor az ellen drukk oka az, hogy ha Sikertelen lesz ott, akkor ez azt jelentené, hogy sokkal nagyobb szerepe volt BB edzőnek a sikerekben, mint amit gondoltak róla"

Ez akkor lehetne igaz, ha elment volna 5-8 éve. De nehogy már most, 43 évesen hasonlítsuk össze a teljesítményét a korábbiakkal, és nehogy most mérlegeljük, ki mire ment volna a másik nélkül. Míg  BB nél a kor csak előny, több tapasztalat, azért meglehetősen unfair lenne azt mondani egy-két év alatt, hogy ha idén a Tampa mondjuk 6-10-el végez, a Patriots 10-6-al, akkor inkább BB-n múlt az elmúlt 20 év sikere. Ez azért megmosolyogtató.

Nem kívánok a ki a jobb TB/BB értelmetlen vitába belemenni. Viszont van egy észrevételem a megjegyzésedhez. Amennyiben egy 43 éves irányító, aki úgy általában kisebb/nagyobb sérülésnyire van a "naplementétől", olyan nagy testi/lelki/tudásbeli önbizalommal rendelkezik, hogy szinte hobbyból (mert semmit nem kell már Neki bizonyítania) elszegődik 2 évre a liga eddigi legeredménytelenebb csapatához és akinek ráadásul a hosszú évek kedvező draftpozícióinak segítségével összeraktak/nak egy elit offense-t (játszóházat), annak bizony egy negatív szezon kudarc. (A cap space 57%-át költötték az off.-re, ilyen aránytalanság egyetlen jövőre kontender csapatnál sincs, na jó, a NO megközelíti.) Ő mint QB akar bizonyítani, mert úgy érzi sok van még benne. Ő nem a Tampáért, hanem Önmagáért, ennek a bizonyításáért, fog játszani, miután pályafutása során talán először  komfortosan megkaphatott/elrendezhetett mindent, kiszolgáló személyzetet, pénzt stb. Ha sikerül újra megdicsőül Önmaga előtt is (Super GOAT lesz?), ha meg nem sikerül, majd a Tampa védelmére fogják. Ennyi. TB nem ostoba, tudja, hogy amit elért, ahhoz emberek százainak segítsége is kellett és akik nem véletlenül vetődtek ahhoz a csapathoz, ahol eddig játszott és egy csapat nem csak az offense-ből áll. Már csak azt nem értem, miért pont 45 éves koráig akar játszani? Miért nem 46-47-48 stb.?

Vannak dolgok amiben egyetértünk.  Én azt mondtam, hogy nem most kell eldönteni, hogy BB vagy TB miatt ment a szekér. Egyszerűen értelmezhetetlen még a felvetés is. Ha létezne párhuzamos dimenzió ilyen téren, és ki lehetne próbálni, mire ment volna a két ember más más csapatban az elmúlt 20 évben, illetve a következő kettőben, lenne miről beszélni. Ez kb olyan, mint a gyógyszer. Ha fáj a fejed, és beveszed, elmúlik. De akkor is elmúlt volna, ha nem veszed be? Biztosan állíthatod, hogy nem? 

Szerintem ezen a szezonon és a következőn semmi sem múlik. Hiába lesz bármi a két csapat végeredménye. Nem ugyanazok ellen játszanak, így alma a körtével a puszta számadat összehasonlítása. Nem ugyanazok az elkapók, így a passzolt yard, TD szám stb stb is összehasonlíthatatlan adat. Szerintem senki nem vitatja, hogy nem a tavalyi volt TB élete szezonja. De nem egyedül volt a pályán ezzel a "bélyeggel". Keresgélni kell az évek között, amikor ennyi szerencsétlen sérülés, hibás igazolás és döntés (Brown, DT, Bennett), droppolt passz előfordult. 

Szerintem az égvilágon semmi értelme nincs főleg ilyent felhozni, mint indok, hogy miért szurkoljon valaki ellene, hogy majd most kiderül, hogy a tyúk vagy a tojás...Semmi nem fog kiderülni. Ahogy azt sem tudjuk, hogy mennyi lenne a szezon végén Bradyvel a győzelmek száma. Senki nem tudja ezt sem most, sem később. De hogy nem ettől függ, hogy ő-e a GOAT, az tuti. Valaki esetleg Michael Jordannél elgondolkodott a Wizardsos visszatérő szezon után, hogy ő-e a GOAT? Mert hát ott ugye nem volt akkora sikere (37 W 45 L, hét csapatos csoportból 5. hely).  Én ugyanezt gondolom Bradyről. A karrierjének a megítélése egyszerűen nem függhet attól, hogy mit ér el Tampában. Negatív irányban legalábbis biztosan nem. Nekem ha egy jó eredményt produkál azt mutatja, hogy igen is volt benne kakaó, és 43 éves létére le a kalappal előtte. De ugyanezt fogom mondani, ha negatív szezonnal zár. 

Minden játékos önmagának akar bizonyítani, így TB is. Ha rosszul fog játszani, akkor nem fogja senki ezt a védelemre. Ha kifogás kell, itt a vírus, ami részben jogos is minden olyan játékosnál, legyen az bármilyen poszt, aki egy teljesen új csapatba, egy teljesen új rendszerbe kerül.

De itt jön a következő kérdés: Tegyük fel a következőt: Brady jól játszik, és mondjuk 10-6-al zár, és rájátszásba jut. A Patriots pedig igen rosszul szerepel, ad absurdum 4-12-vel (szándékosan írok nagyon rossz eredményt!).

Akkor jövő ilyenkor attól lesz vajon hangos a fórum, hogy mennyire rosszul döntött az elmúlt években BB, amikor nem írt alá hosszabb szerződést Bradyvel? Vagy akkor az lesz a kifogás a rossz szezonra, hogy újraépít a csapat?

Mert itt kanyarodunk vissza az alapokhoz, amit kezdetektől fogva mondtam, mégpedig: a csapatot újra kell építeni TR után, de nem mindegy, hogy mikor és hogyan. Ezt lehetett volna úgy is alakítani (kiemelem újra és újra: nem most, hanem 2019-ben!!!), hogy TB itt fejezze be, contander csapattal 2020-2021-ben. Ha így történt volna, és TB aggastyánként innen visszavonul, soha senki nem vitázna azon, hogy mi lett volna a jó döntés. Mi történt volna akkor, ha 2021 után visszavonul TB? Elkezdődhet az újraépítés. Mit veszített volna a Patriots, mint franchise a 2 év alatt? És mit veszít így a franchise, legyen szó jegyeladástól a mezeladástól a nézettségtől kezdve hadd ne soroljam..Felteszem a kérdést: Melyik kimenetel kínál jobb eredményt a következő 5 évre? TB-vel 2 év, és 3 év rebuild, vagy 5 év rebuild? Mi a garancia, hogy megtalálja a csapat 5 év alatt az utódját? Az a véleményem, hogy semmi, lutri. 

Mit veszített volna a csapat, ha 2 év TB és 3 év rebuildet választ? Valószínűleg az eredmény (győzelmek száma) több lett volna az első két évben. Ez nem biztos természetesen. De valószínűbb. 

És itt jön az elméletem, méghozzá BB önzése. Legyen ez a csapat szempontjából pozitív, vagy negatív felhangú. Egyszerűen ő akarja elkezdeni az újraépítést. Nem akarta kicsúszni hagyni a kezéből azzal, hogy vár két évet. Lehet, hogy ő is csak 2-3 évre tervez, és ő akarja letenni az alapokat. Lehet, hogy 5 évre tervez, és azzal ő lenne a korrekorder HC (ehhez még 4 év kell). És bízik benne, hogy contender csapatot épít. Ki tudja? 

Az én véleményem az, hogy a csapat, mint franchise csak veszített azzal, hogy TB Tampába ment. Mind a megítéléséből, mind anyagi téren is csak vesztett vele. És mivel lehetetlen összehasonlítani két csapat teljesítményét, és csak elméletben tudunk eljátszani a gondolattal, hogy mi lett volna ha TB itt marad, így akármilyen jól is sikerül a következő két év, senki sem tudja megmondani, hogy TB-vel mi lett volna. 

Így röviden összefoglalva én azt gondolom, hogy két makacs ember került össze, és most borult a bili. Az egyik makacs ember TB volt, aki azt mondta, hogy én meg tudom mutatni a világnak, hogy még 2 évig tudok játszani. A másik makacs ember BB volt, aki azt mondta, hogy újratudok építeni egy csapatot 3(-5)  év alatt, és nem fogom hagyni, hogy kicsússzon a 20 éve vissza várt (?) lehetőség a kezei közül.

A két makacs ember így ment a saját útján tovább, egymás nélkül. De ezért mondtam már a múltkor is: felet választani, és a másikat utálni a döntés miatt nem reális. El kell fogadni, hogy így alakult. Ezért esik nekem rosszul olyanokat olvasni, hogy 20 év emberfeletti kitartás, győzni akarás, teljesítmény stb. "hálája" az, hogy most már utálni kell (szinte divatként, már-már kötelezőként ahogy olvasom itt sokaknál), és jólesően nézni, ha lezúzzák, és a földre viszik. Nem ezt érdemli, legyen rajta bármilyen mez. Erre írtam már-már szarkasztikusan, hogy ha valaki TB ellen szurkol, akkor realitás lehetne BB ellen szurkolni, aki TB pártján áll a szerződése körüli hercehurca miatt, és a Patriots vereségének örülni. Hiszen ha logikus az, hogy az egyik fél "utálható" a döntés után, akkor logikusnak kellene lenni ennek a fordítottjának is. Na ettől lettem én a divatszurkoló. 

Azért az elméleted egyből borul, ha jövőre Stidhammel is playoff lesz. Mert akkor nem kell semmire se várni 2+3 évig. És a válasz is megérkezik, hogy BB a fontosabb vagy sem. Mert TB nélkül ezzel a rosterrel playoff az bizony az öreget igazolja az átmenet első évében egyből.

Amit te írsz, akkor állja meg a helyét ha 5 évig a fasorban se lennénk..

Ráadásul így kapunk egy 3.körös komp.picket TB-ért és nem ingyen ment el. Ami elég nyomós érv Billnél.

Ha bejut a Pats és a Tampa is, akkor mit bizonyít? Ha csak a Tampa, akkor azt bizonyítja, hogy rosszul döntött BB? Ha bejut idén a Patriots a rájátszásba, de kiesik az első körben, akkor az mit bizonyít? Kiesett volna TB-vel is? Vagy akkor SB is lehetett volna akár? És akkor rossz döntés volt BB-től? Ezekre soha senki nem fogja tudni a választ. 

Tévedés, hogy én olyat írtam, ami azt jelenti, hogy 5 évig fasorban sem vagyunk, akkor lenne igaz. Azt mondtam, hogy a következő KÉT év lehetett volna másképpen, utána 3 év ugyanúgy lutri, mint ahogy most, főleg, ha Stidham helyett kell más. De az a kettő év lehetett volna jobb, mint a mostani kettő lesz. De ezt senki sem tudja sem előre, sem utólag.

Az rendben van, hogy olyat nem írsz, hogy 5 évig fasorban sem leszünk, de az sem igaz, hogy valakit jó érzéssel töltene el, ha Bradyt legyalulnák, mert ez sem igaz. Maximum nem érdekli, mint ahogy engem se, ahogy eddig sem érdekelt a Tampa Bay, nekem ezután sem lesz a második csapatom. Mert olyan eddig se volt :-) (azért ez ne legyen már Brady utálatnak nevezve)

Az a jó ebben a hosszú párbeszédben, hogy mindenki tökéletesen emlékszik a saját szavaira a másokét pedig hajlandó némileg elferdíteni, aztán ezen megy a vita.

Ez a szezon tele van "ha"-val, az elmúlt 20 évben soha nem volt ennyi. Én annak drukkolok, hogy BB-nelk sikerüljön, mert jelenleg is ő tartozik a Patriots kötelékébe. Ha esetleg nem irányítót, hanem kócsot cseréltünk volna, akkor pedig Bradynek szurkolnék, hogy neki sikerüljön.

Nem fog szomorkodni, ha szezon végén akár 6-10 lesz a mérleg (és BB sem lesz rosszabb edző), ha viszont esetleg 10-6 és playoff, akkor megünnepeljük rendesen :-) de nem fogok kárörvendeni akkor sem, ha TB egy 8-8-cal kizúg, nem lesz ő attól rosszabb,valószínűleg mindörökké a legmeghatározóbb Pats játékos marad. De viszont azzal is tisztában vagyok, hogy semmi sem tart örökké, egyszer minden véget ér, de azon ne reszeljük már a fingot, hogy ennek tavaly ilyenkor vagy két év múlva lett volna itt az ideje

Szerintem (nagyon remélem) a többség így gondolkodik és ezt tartom helyesnek.

Idézek, ha nem gond: "Viszont, ha esetleg az a csoda megtörténne, hogy SB-t játszunk velük akkor LE Velük, remélem addig ütik a vedőink Tomot amíg lélegzik. "

Az te is tudod, hogy egy sokaságban mindig vannak szélsőséges vélemények, ezeket el kell engedni, maximum egyszer kiakadsz rajta aztán vége. Bizonyára vannak (lettek) Belichik haterek is, amint láttuk, Brady mez égetők is prezentálják magukat a különféle fájlmegosztókon :-) Nem szabad vele foglalkozni huzamosabb ideig.

De ha egy esetleges Tompa Bay-NEP SB döntőn a hamvaiból feltámadt Derek Rivers az utolsó percben 1 pontos Hazafi vezetésnél 3&1-nél Bradyt szarrá üti egy megszerzett fumble erejéig, akkor bennem biztos nem lesznek kettős érzések. Ez biztos, hogy nem a gyűlölet jele.

Szerintem hagyjuk. Konkrét példát hoztam arra, hogy igaz, amit leírtam, ami szerinted nem igaz. Tök mindegy, hogy szélsőség-e egy csoportban, ha létezik, le volt írva. Erre írtam, hogy nekem ez sok. Nem vagyunk egyformák. 

Ennél tovább kár ragozni. Béke.

Nem tök  mindegy, ne hagyjuk, abszolút nem támasztja alá az igazad, csak keresel valamiféle kapaszkodót az elméletednek. Azt eléggé naív dolog elvárni, hogy egy több ezres közösségből ne legyenek olyanok, akik utálni fogják Bradyt vagy Belichicket és ennek hangot is adnak.

Béke azoknak fontos, akiknek háborog a lelke az elmúlt idők történései miatt.

Hátha másodszorra sikerül:

"de az sem igaz, hogy valakit jó érzéssel töltene el, ha Bradyt legyalulnák, mert ez sem igaz."

válaszoltam:

"Viszont, ha esetleg az a csoda megtörténne, hogy SB-t játszunk velük akkor LE Velük, remélem addig ütik a vedőink Tomot amíg lélegzik. "

Volt ilyen, vagy nem? Azt írtad, hogy nem hiszed, hogy VALAKIT jó érzéssel töltené el. Nos, az idézett személyt valószínűleg igen, hiszen a "remélem addig ütik" kifejezés nem éppen a szomorúságnak ad hangot. 

Folytathatjuk a végtelenségig, valótlant állítottál, megmutattam, hogy amit írtam, az nem alaptalan volt, de folytatod tovább...Egyszerűbb lett volna azt írnod, hogy sorry, tényleg volt ilyen, de ez csak egy a sokból, ahogy írtad is. Ehelyett folytatod azzal, hogy kapaszkodót keresek. Valóban, a szó szerint leírtakra való reflektálás, arra hivatkozás csak kapaszkodó, és igazából meg sem történt.

Nem bántásból, de egy szóval nem írta, hogy nem igaz:) Azt írta, hogy egy ilyen közösségben ilyen és olyan vélemények is vannak, ezzel azonosítani az egész galerit, elég nagy hülyeség szerintem.

Bocsánat, ezek szerint csak töröm a magyart, és félreértettem a fent leírtakat ("de az sem igaz, hogy valakit jó érzéssel töltene el, ha Bradyt legyalulnák, mert ez sem igaz.") 

off ehhez a témához.

Croaker, lesznek még ismertetők a többi draftol játékosokról is? Illetve várható még valami tartalom az offseason történéseivel kapcsolatosan?

üdv! A draftolt játékosok tervben vannak, mindjárt csinálom az egyik TE-t. 

Történések alatt pontosan mire gondolsz? Visszamenőleg eligazolásokról (KVN stb.) vagy ami ezután jön, felkészülés, edzések? 

Valamiféle összefoglaló, vagy podcast így az FA és draft után, hogy is állunk szerintetek jelenleg a kerettel, mik a kilátások, hogy értékelitek a TI offseasont/igazolásokat, mit vártok ezek után, kikben láttok potenciált, milyen irányba halad a csapat és Ti mit gondoltok erről.... ilyesmikre gondoltam.

Ja. Meg akkor is borul, ha Bill kinevezi magát QB-nak és SB-t nyer mert akkor elvesztegetett 20 évet mert neki ember sem kell ameddig ő maga nagysága Bill Belichick amihez nyúl az arannyá változik csak saját magát felejtette el megérinteni 😂 eddig!!!

Na de majd most. Ráklábat ide olcsóért és a SB után megnyeri vele az NBA-t is visszamenőleg 2000ig

Na az hogy megborítana minden elméletet..

A Mikulásban hiszel még vagy jelen “állapotodban” a fogtündért várod? 😀😀😀

Azt hiszem nem értelek! Ahogyan Te sem engemet! Leírod, hogy öregedő, lassan kifutó széria irányító elmegy levezetni egy másik csapatba? Vajh miért is? Akinek a neve és játékos múltja ennyire egybeforrt egy csapattal annak ez a tett nem biztos, hogy sokat javít a kialakított "imázsán"! Elment, DE miért? Mert nem kapott játéklehetőséget? Ez nem indok mert Ő volt és lett volna az első számú irányító a csapatnak. Nem kapott évekre szóló szerződést? Ilyen korban ez önámítás és önbecsapás. Szezonkezdésre 44. éves lesz! Csoda, hogy eddig játszott, DE egyre kockázatosabb a csodavárás! Amennyiben elment volna 6-8 évvel ezelőtt, akkor még érteni véltem volna a kalandvágyát és bizonyítási kedvét, DE ilyen korban már ez nem éppen felelősségteljes döntés. Ahogy a hírek szerint az edzőt értesítette, az pedig mint ember volt illúzió romboló. 43 éves ember legyen férfi! És még egy szempont részemről! Ez a történet kicsit emlékeztet Payton Manning esetére a Denver csapatával illetve Elway-l. Azért ott a Colts kitette Maninnget a csapatból, ami Brady esetében nem történt meg. De ott is az irányító köré összegyűjtöttek egy csomó jó játékost és azzal próbálták a sikert összehozni, ami éppen csak az utolsó pillanatban és nem a sztárirányítónak köszönhetően jött csak össze. Nem tudtam szurkolni Manning-nek sem, ahogy az európai fociban a Real Madridnak sem vagy a magyar női kézilabdában is sokkal szimpatikusabb a Fradi csapatépítése mint az ETO-é!

Szerintem így néz ki a dolog:

1; Van, aki elfogadja a két fél döntését, és nem neheztel senkire

2; Van, aki neheztel Bradyre

3; Van, aki neheztel BB-re

Eddig oké. Szerintem ez a normális része. Aztán van ez az alkategória:

2.1; Neheztel Bradyre, és ellene szurkol.

Ez is elfogadható érzelmi állapot, ami talán rövidesen elmúlik. Ha nem, akkor sincs gond.

Amin én fennakadtam, és emiatt szót mertem emelni, az az, hogy van az az alkategória, aki:

2.1.1: Neheztel Bradyre, és ellene szurkol, és ha "SB-t játszunk velük akkor LE Velük, remélem addig ütik a vedőink Tomot amíg lélegzik". Lehet így is gondolkodni, de nekem ez nem fér bele. Amit feljebb írt zozo692, hogy "Derek Rivers az utolsó percben 1 pontos Hazafi vezetésnél 3&1-nél Bradyt szarrá üti egy megszerzett fumble erejéig" , határeset, ez sem szimpatikus, mármint a szarrá ütés. Miért kell valakinek sérülést okozni? Miért nem elég azt mondani, hogy egy Hightower féle Atlanta elleni fordítást elővezető sacket érnek el Bradyn? Én nem kívánom soha semelyik játékosnak azt, hogy üssék szarrá, vagy addig, amíg lélegzik. 

Ennyi volt a problémám, nekem ez az értékrendembe nem fér bele. Ezen nem fog változtatni semmi sem, mindegy, ki hova igazol, vagy milyen körülmények között. 

Bárcsak mindenki az alap 1/2/3-as kategóriába tartozna. De ez legyen az én bajom, ha nem így van, és nem tetszik. 

Hidd el, mindenki az alapkategóriáidba tartozik! A pillanatnyi elkeseredés szülhet olyan gonosz mondatokat, mint a 2.1.1.-ben leírtak! Hányszor mondjuk dühünkben "Megölöm!", "Agyoncsapom!", "Kinyírom!" stb. miközben eszünk ágában sincs szó szerint megtenni. Szerintem a hozzászóló sem gondolta szó szerint a "kívánságát". Ráadásul az "...addig ütik,...amíg lélegzik" egyáltalán nem eredeti gondolat, hanem olyan szólásszerűség.

Csak nem mostanában láttad a "12 dühös ember" c. filmet? Talán szó szerint pont ez hangzik el benne :)

Vajon melyikre gondolsz? Én csak az 1957-ben készült Henry Fonda filmet láttam, az 1997-es remake-t nem. Az meg piszok régen volt! Ha abban hangzott el, legfeljebb az öreg agyam tudatalattijából bújhatott elő...:) (Akkor egyébként amcsi film a magyar mozikban olyan ritka volt, mint ma egy orosz...)

Mindkettőben elhangzik, de ha már felhoztad az orosz filmeket. Fun fact: ennek a filmnek van egy orosz remake-je is 12 címmel, ahol egy csecsen fiú felett kell ítéletet mondaniuk.

Egyébkent persze nem pont így hangzott el, csak nekem rögtön ez ugrott be.

This phrase, how many times have all of us used it? Probably thousands. "I could kill you for that, darling." "Junior, you do that once more and I'm gonna kill you." "Get in there, Rocky, and kill him!"... See, we say it every day. That doesn't mean we're gonna kill anyone.

Ha egy 196cm/120kg defensive end a vakoldal felől 30 km/h sebességgel elszáguldva egy elbambuló LT mellett derékmagasságban beléd száll, az egyet jelent azzal, hogy szarrá ütött, a sérülésokozás legkisebb szándéka nélkül. Nincs ebben semmi túlzó, Brady irányába mutató rosszindulat meg pláne.

Azért a tisztázás kedvéért az, hogy nem szurkolok Brady-nek, sőt ellene drukkolok, ez még nagyon távol van az én mentalitásomban attól, hogy rosszat kívánjak neki. Ugyanúgy sajnálom az aktuális ellenfeleink sérültjeit, mint a saját csapatunk kieső játékosait. Jó, igazad van! Azért a mieinket kicsit jobban! Nekem az a játékos/védő tetszett aki kezét-lábát törve igyekezett elkapni az ellenfelet, de amikor érezte, hogy nincs már ott a labda, vagy már pályán kívül van, akkor azonnal visszafogta magát. Azóta nem tudom kedvelni sem a Szenteket, sem az edzőjüket Sean Peytont mióta kiderült az a csúnya sérülésre menő premizálásuk. Nekem az tetszett meg ebben a játékban, hogy kőkemény és mellette nem olyan alattomos mint az európai foci és nincs benne szimuláció. Mostanság nem emlékszem olyanra, de nagyon megható volt anno, amikor ellenfél játékosaival együtt körbetérdelték a sérült játékost és együtt drukkoltak és imádkoztak érte. Tehát számomra az ellenszurkolás az eredményre vonatkozik kizárólag. Ebben van olyan sötét gondolat részemről, hogy akkor legalább megbánja, amiért elhagyta a volt csapatát!

Akkor Te nálam a 2.1 kategóriában vagy, ami fényévekkel jobb (szerintem), mint a 2.1.1. De bízom benne, hogy majd ebből alakul Nálad is a 2.0 vagy később az 1.0. ;) 
(Zárójel: az életkort szerintem elnézted 1 évvel. Brady 1977. augusztus 3. Nem piszkálódásként, a mondandódon/véleményeden nem változtat semmit! )

Nem akarok vitatkozni veled ilyen apróságról, de Brady 2020 augusztus 03.-án tölti be a 43-t! Másnaptól már 44. éves! A Wikipédia majd 43-nak fogja írni, de a magyar szokás szerint a szülinapot követően már negyven negyedik életévében lép és így is szokás mondani. Mivel az életkor ebben az esetben fontos tényező nem véletlenül hoztam elő a bajnokság kezdetét. Így eggyel nagyobb számot írhattam, mint a pillanatnyi. :-)

Ui.: Remélem tényleg odatettem a 44-s szám mögé a pontot, mert különben hülyét csinálok magamból!

Ui2.: Kéretik a helyeslés mellőzését mindenkitől az utóiratomra! :-)

Ui3.: Szép napot és vidám karantént vagy valami hasonlót mindenkinek!

Messze vagyunk attól hogy vitatkozzunk szerintem, főleg ilyen badarságokon :)

Fura amit írsz, mármint lehet, hogy ez tájegységenként is változik. Mármint azt GYMS megyében is mondják, hogy 44. életévébe lép. De azt, hogy valaki negyvennegyedik éves, soha nem hallottam használni. Ha megkérdezik, hány éves vagy, akkor azt mondod, amennyit betöltöttél, nem amennyit leszel. Akkor a két év 3 hónapos kislányom igazából már három lenne :) Az újszülött sem egy éves,  az első napon, hiába lép az első évébe :) Vagy a 17 év 1 hónapos kamasz se vehet alkoholt, hiába 18. éves. 

Szóval ezért nem értettem, hogy miért 44-et írtál, bár bevallom, a pontot nem vettem észre. Mondjuk ettől függetlenül nálam/felénk a 43 év 1 hónapos emberre akkor sem mondanánk 44. évest. 

Lényeg, hogy NFL QB szinten matuzsálem. Ebben megegyezhetünk ? :)

A memóriám már nem a régi, de nem a Te kislányod születéséhez gratulálgattunk ezen a fórumon? A kor stimmelhet, mert még emlékezem egy ilyen pici születésére és az nem lehet öt évnél távolabbi időpont. Erről egy picit pikáns vicc jut az eszembe, amelyet a lányok/nők is el szoktak fogadni tűréshatáron belülinek! Tehát a sutka: Három nagyon idős nyugdíjas napozik és beszélget a parkban. Ez még a koronavírusos járvány ideje előtt lehetett! Első panaszolja, hogy régen olyan volt a szemem mint a sasnak, tűbe fűztem stb., de már az elefántot sem látom meg öt méterről! Mert hát már a szemem sem a régi. A második panaszolja, hogy régen maratont futottam, de most már az első emeletnél fulladok, mert már a szívem sem a régi. A harmadik meséli, hogy előző este megsimogattam a feleségemet, hogy szeressük már egy kicsit egymást, de az asszony szerint megbolondultam, hiszen pár perce fejeztük be. Sajnos, a memóriám sem a régi!

Térjünk vissza az alapvető nyelvtani problémánkhoz az életkor meghatározásához. Lehet, hogy angolszász szokás, amit a Wikipédián látunk, hogy Brady a születésnapjáig 42 évesnek írják. Felénk itt az ország közepén biztosan úgy számolják, hogy aki betölti a mondjuk 18 évet, az már attól kezdve a tizenkilencedik évébe lép és azt tölti. Ez logikus is, hiszen már leélt tizennyolcat. Amikor felhozod az alkoholtilalmat, az nem jó példa, mert alkoholt a 18. életévét betöltött nagykorú vásárolhatja. Mondok egy talán jobb példát. Most, emlékeim szerint a harmadik évezredben és azon belül a huszonegyedeik században élünk pedig "csak" 2020-t írunk. Természetesen ezen meghatározás nem vonatkozik a zsidó, mohamedán és egyéb eltérő időszámítást követőkre. Nagyon kedvelem a történelmet és annak tanulásakor tanultam meg, hogy az első század iu. 100 december 31.-ig tartott. A második század azokat az éveket jelentette amelyek egyessel kezdődtek és nem a kettessel kezdődőek. Summa-summárum el kell fogadnod a tényt, hogy Brady a szezonkezdéskor -már ha lesz- 44. évét tapossa! Valamint a floridai gyepet!

Szép napot/kat neked és családodnak, különösen piciny utódodnak, ebben a szomorú, korlátolt és korlátozott időszakban!

Első szakasz: igen, valószínűleg a lányomra emlékezhetsz, hiszen a SB "környékén" született :)

Második: értem én, és tudom is, hogy használják úgy, hogy X. életébe lépett, szó sincs arról, hogy ezt a megnevezést nem fogadom el, csak szerintem nem életszerű, nem így használom/használjuk, és még soha nem hallottam ilyet egy beszélgetésben.

Ha megkérdezik, hány éves vagy, nem azt válaszolod, hogy a 44. évemet taposom, hanem azt, hogy 43 éves vagyok. Ugyanígy szomorú példa, ha meghal valaki, és odaírják, hogy élt 95 évet, akkor sem azt a számot írják, amit taposott, hanem amennyit betöltött. Így szerintem az a mérvadó, hogy hány évet töltöttél be, nem azt, hogy hányadikba léptél. Így hiába 44. évébe lép Brady, attól még a szezon kezdetén egy épp hogy 43 évet betöltött emberről van szó. Így nem is a 44 éves emberekkel hasonlítják össze a teljesítményét (már ha persze sok 44 éves QB futkározott volna a pályán), hanem a 43 évesekével. 

Az alkoholos példa valóban rossz, hiszen ott szerepel a betöltött 18 év, ez így van. Viszont azt nem tudom, hogy angolszász dolog lenne-e a wikipedia számítása. Az a baj, hogy nem tudom, mi számítana hiteles forrásnak, mármint hogy ki hogy jelöli az életkort. Megnéztem a parlament oldalát, de ott nem írják hogy hány éves a miniszter. Néztem a szinház.hu-t, onnan eldobott a port.hu ra életrajzért. pl Csuja  Aztán mivel ez ki tudja mennyire hiteles, néztem egy mafab-ot, ott is így jelölik az életkort. 

De mondom, ezen nem veszünk össze az biztos :) Szerintem az számít, ki hány évet élt meg, és ha megkérdezik, hogy hány éves vagyok, akkor nem a következő évet mondanám, hanem a betöltöttet :) 
 

Úgyis a játék képe számít, felőlem lehet 60 is jövőre Brady :)