Jerod Mayo : linebackerből vezetőedző

Kép
Jerod Mayo HC

A Brady–Belichick éra egyik csúcspontja volt – szerencsére, a sok közül –, amikor a Patriots a 2014–es szezonban a divíziós rájátszás körében találkozott a Baltimore Ravens csapatával. Ez a meccs egy epikus csatát hozott, és azóta már egy igazi klasszikussá vált.

A Baltimore méltó ellenfélnek bizonyult az első helyen kiemelt Patriots számára, kétszer is 14 pontos előnyre tudtak ellépni a mérkőzésen. Brady nagyszerűségének, egy ritkán használt trükkös felállásnak és egy dupla passznak köszönhetően, amelyben az elkapó Julian Edelman 51 yardos touchdownt dobott Danny Amendolának, a Patriots kétszámjegyű hátrányból kétszer is felállt. A meccs végén Brady a győztes touchdown passzát Brandon LaFellnek dobta, Tom szerint ez a passza a karrierjének 10 legjobb dobása közé tartozik.

Bár leginkább Brady meccs végi hősies küzdelme és Belichick zseniális taktikája volt az, ami a Patriotsot az akkor már negyedik egymást követő AFC Championship Game–be juttatta akkor, ez az emlékezetes győzelem volt az is, amikor az oldalvonal mellett elvetették Jerod Mayo edzői karrierjének első magvait.

Mayo 2014–es szezonja három hónappal ez előtt a meccs előtt már véget ért, amikor a Bills elleni alapszakasz győzelem alkalmával súlyos térdsérülést szenvedett. A Patriots linebackerének ez volt a hetedik szezonja, miután a 2008–as NFL–draft első körében választotta ki a New England, és mindössze hat mérkőzésen tudott pályára lépni a hetedik szezonjában. A sztárokkal teletűzdelt védelem tagjait azonban egy új módon tudta segíteni.

Rehabilitációs folyamata során Mayo kapcsolata az akkori edzőasszisztenssel, Steve Belichickkel egyre szorosabbá vált. Mayo különleges feladatot kapott, és az ifjabbik Belichickkel együtt elemezték ki a jövőbeli ellenfelek meccs filmjeit. Azon a bizonyos Ravens elleni villanyfényes szombat estén Mayo egy Microsoft Surface táblagéppel a kezében megmutatta csapattársainak, hogyan támadja a Ravens a Patriots futásvédelmét.

– 2014–ben, amikor megsérült, emlékszem, Jerod fel-le mászkált az oldalvonal mellett egy tablettel, és mutogatta nekünk, mi történik a játékban, hogyan csinált meg a Baltimore bizonyos dolgokat ellenünk a futójátékaikban – mondta a franchise legendája, Devin McCourty – Jerod tapasztalata és érdeklődése is nagyon fontos volt, könnyen megértette a playeket, és nagyon gyorsan tanult.


Kilenc évvel azután, hogy a New England a 2014–es szezon végén, 2015 februárjában a negyedik Super Bowl bajnoki címét megszerezte (helló Atlanta, helló 3–28), Robert Kraft, a Patriots tulajdonosa bemutatta Mayót a franchise 15. vezetőedzőjeként. Minden idők legnagyobb edzőjének, Bill Belichicknek lépett az örökébe, mint az NFL legfiatalabb jelenlegi vezetőedzője (37 éves), és úgy nyerte el az állást, hogy a csapat egyetlen más jelöltet is meginterjúvolt volna – ez egy évek óta készülő utódlási terv Belichicktől.

Az őt legjobban ismerők számára egyáltalán nem volt meglepő, hogy Mayo a Patriots szervezetében a "szamárlétrán" végiglépdelve emelkedett fel vezetőedzővé, még ha kívülről nézve érthetetlenül gyorsnak is tűnt a felemelkedése egyből vezetőedzővé.

– Számomra mindig is edző volt a pályán, az első pillanattól kezdve segített a pályafutásom alatt. De most már meg is van jelölve ténylegesen, most már ő az edző. Már nem ő húzza fel a védőfelszerelést. Tényleg ő az edző, és most már ő a vezetőedző – mondta a korábbi védőjátékos Jamie Collins, akit a Patriots 2013–ban draftolt a védelmébe.

– Ő egy olyan ember, aki egyszerűen csak vonzza magához a többieket – magyarázta Dont'a Hightower Mayoról– Példamutató vezető, és ehhez megvan az orgánuma is. Nemcsak nagyszerűek a meglátásai, hanem remekül is tudja kommunikálni azokat.

– Egy cseppet sem vagyok meglepve, hogy itt ülünk és erről beszélgetünk. Ez a fickó erre született. Arra született, hogy a New England Patriots vezetőedzője legyen. – jelentette ki Brandon Spikes, aki öt évet játszott együtt Mayoval a Patriots linebacker sorában.


Kívülről nézve Mayo gyors szerződtetése szokatlannak tűnhetett. Ugyanakkor több korábbi játékos szerint, akiket Mayo már a linebackerek edzőjeként is irányított, nem is volt kérdés, hogy az útja csak a vezetőedzői pozícióig fog vezetni.

 

m4

 

Első lépés – Egy kiemelkedő egyetemi karrier után a Patriots védelmének vezére

 

Mayo játékos pályafutása a virginiai Hamptonban található Kacoughtan High Schoolban kezdődött, ahol linebackerként és running backként is játszott, amiért háromszor is "Varsity Letter" díjjal tüntették ki, amellyel az USA középiskolásait jutalmazzák az iskoláért tett kiemelkedő teljesítményükért. Mayo négycsillagos újonc volt, és a Tennesee Egyetemre került, ahol a Volunteers legendás edzője, Phillip Fulmer irányításával dolgozott. Mayo több későbbi csapattársával is megismerkedett már az egyetemi évek alatt.

– Én Tennesseeből származom. Mindig figyeltem Jerodot, amikor még a Tennessee színeiben játszott. Ő volt az egyik olyan srác, akit nagyon szerettem nézni. Szóval teljesen szürreális volt utána vele játszani, mintha egy bálványommal játszhattam volna együtt. Valakivel, akire felnézel – mondta Hightower.

Brandon Spikes a Floridai Egyetem kiváló, első csapatos All–SEC linebackere volt, és a két SEC rivális csapat egyik évenként megrendezett mérkőzésén akadt meg a szeme Mayon.

– Amikor rájuk készültünk, emlékszem, hogy Urban Meyer arról beszélt az öltözőben, hogy mit kell tennünk, hogy megnyerjük a meccset. Az egyik az volt, hogy tartsuk távol magunkat Jerod Mayotól – emlékezett vissza Spikes. – Egyszerűen annyira hatékon volt, hogy mindenki tudta, hogy meg fogja csinálni a játékát. Csak próbáljuk meg korlátozni őt, amennyire lehet Például azzal, hogy maradjunk tőle tisztes távolban, és akkor lesz esélyünk megcsinálni a playt. De ha hagytuk, hogy beinduljon, akkor az mindig egy hosszú nap volt. De később mindig azzal ugrattam, hogy "Ha tényleg ilyen nagyon tehetséges játékos vagy, akkor hogyan lehetséges, hogy mégsem tudtál egyetlen győzelmet sem szerezni a Florida ellen?" – nevetett Spikes.


Miután a Volunteersben játszott, a Patriots a 2008–as NFL Draft tizedik helyén választotta ki Mayot. A virginiai Hamptomban született játékos rögtön az év védő újonca lett, később több első csapatos All–Pro kitüntetést érdemelt ki, miközben 2010–ben vezette az NFL–t a szerelések számában. Két Pro Bowlban is szerepelt, és a Patriots–szal Super Bowlt nyert a 2014 szezonban.


– Már a pályán is Olyan volt, mint egy edző. Soha nem felejtem el, hogy Matt Patricia, Pepper Johnson és Bill Belichick átbeszélték a szükséges módosításokat meg ilyeneket. De Mayo ezeknek a dolgoknak a felét már elmondta nekem, miközben lekocogtunk a pályáról. Például, hogy ezt és ezt kell csinálnunk. Csak úgy ömlött belőle magától. Sokkal gyorsabban dolgozta fel a dolgokat, mint a legtöbb játékos" – tette hozzá Spikes.


Mayonak arra sem kellett sokáig várnia, hogy a Patriots öltözőjének egyik vezérévé váljon, hiszen már a második szezonjában csapatkapitánynak nevezték ki. A kapitányi poszttal együtt járt Bill Belichick védelmének teljes irányítása is a pályán. Másodévesként! Ahogy az a többi csapatnál is általában megszokott, hogy a középső linebacker szervezi a védelmet, Mayo vált a Patriotsnál is a védelem irányítójává.

Mayo pályán szerzett elismerései önmagukért beszélnek: négy szezonban is több mint 100 tacklet gyűjtött, Pro Bowl és Super Bowl bajnoki cím. Azonban a színfalak mögötti fertőző vezetése hatással volt csapattársaira, edzőire, és végül azokra is, akik neki játszottak New Englandben.

m1

 

Második lépés – A fontos ember

 

Mayo azonnal nagy hatást gyakorolt a körülötte lévőkre a Patriots létesítményeiben. Az ember azt gondolná, hogy a Patriots "aurája" Belichickből és Bradyből fakad, és ez bizonyos értelemben persze így is volt, de a labda védekező oldalán dolgozók számára a közvetlenül érzéketlhető hatást nem ők gyakorolták az emberre.

– Amikor először kerültem oda, ő volt a fontos ember. Mayo, Mayo, Mayo" – emlékezett vissza Jamie Collins. – Nem kellett aggódnom, hogy ki a vezetőm, mert Mayo volt az, egész nap ő volt, és minden nap ő volt.

A Patriots sok múltbeli és jelenlegi játékosa is Devin McCourty–t a Gillette Stadiumban megfordult vezérek és példaképek felső polcára helyezik, ugyanakkor McCourty, aki a pályán és a pályán kívül is kiemelkedő karakterű egyéniség volt, és akit két évvel Mayo után draftolt a Patriots, a jelenlegi Pats vezetőedzőnek tulajdonította, hogy az lehetett belőle aki, és Mayo volt Devin egyik példaképe a futballban.

– Amikor bementem az öltözőbe, mindig ugyanaz volt a célom. Az volt a célom, hogy ugyanolyan hatással legyek a csapatra, mint ő – mondta McCourty. – Ha védőjátékos vagy, Mayo volt az a srác, akire hasonlítani akartál. Mayo volt az a srác, aki a defense huddlejét vezette. Ő mondta meg mindenkinek, hogy hol álljanak fel. Ha kérdésed volt, hozzá fordultál.

Még Brady számára is egyértelmű volt, hogy kit tekintett Belichick edző az öltözőben a nagykutyának. Egy régi videóban, amely Mayo vezetőedzővé való előléptetése óta került elő, a műsorvezető Scott Zolak megkérdezett pár nagy nevű, fontosabb Patriots játékosokat, hogy kinek volt a legnagyobb befolyása az öltözőben.


– Ha valamit el akartunk intézni, Jerod Belichickhez mentünk – mondta viccesen Brady.

Mayo gravitációja egy alfákkal teli öltözőben még a valaha volt legnagyobb irányítónak is feltűnt. Az NFL–be belépő fiatal játékosként Collins felidézte, hogy Foxboroughba érkezve nem a Brady-Belichick misztikum, hanem a Mayo hatás volt az, ami rávette, hogy bevegye a Patriot Wayt.

– Mindig is hallottam mindenfélét arról, hogy a Patriotsnál a Bill Belichick és Tom Brady fújják a passzátszelet. Persze Tom és Bill a legnagyobbak abban, amit csinálnak, de számomra nem ők jelentették a lényeget, hanem a linebacker room. Ha oda beléptem, ott mindig különleges volt a hangulat, láttam Jerod Mayot, Brandon Spikest, egy feltörekvő fiatalt (ő Dont'a Hightower volt), akik a védelem krémjét alkották – mondta Jamie Collins. – Mayo a szárnyai alá vett, és mindig mindenben segített. Nekem nem mentek könnyen a dolgok, de egy olyan sráccal, mint Mayo, minden sokkal könnyebb volt.

Mayo hatása már játékosként is különleges volt a körülötte lévőkre, ami kiterjedt az értekezletekre is : már ez az előfutára volt annak, ahogy Mayo később a Patriots stábjának tagjaként a saját értekezleteit vezette.

 

 

 

Harmadik lépés - Felvétel elemzések Coach Jeroddal

 

Egy olyan franchiseban, amelyik hírhedt arról, hogy rendszeresen túlórázik az ellenfelekre való felkészülésre a hét folyamán, Mayo még egy lépéssel tovább ment – még játékosként.

Miután lejött az edzőpályáról, és néha még a szokásos megbeszéléseket követően is, Mayo összegyűjtötte a linebackereket, és saját filmes foglalkozást tartott nekik, hogy kiegészítse az edzőket. Mayo megbeszélései mindannyiuk számára hatalmas szerepet játszottak a védelemben való fejlődésükben.

– Összehívta a linebackereket, mi pedig bementünk és filmet néztünk. Mindig ezt csináltuk. Általában olyanok voltak, hogy ugyan már, ember, most csináltuk ezt vagy azt. De a nap végén mindannyian tudtuk, hogy ez a saját érdekünkben történt – mondta Collins. – A csávó megbeszéléseket hívott össze, meg ilyenek. Néztünk a filmeket, határozottan ő irányítja az egészet. Az edzés utáni dolgokat, a nap végi megbeszéléseket, ilyesmiket. Én meg csak azt gondoltam, hogy ugyan már, ember, én még újonc vagyok, hagyjál már. De hát ez volt Mayo.

– Mayo magát ilyenkor elsősorban tanárnak tartotta. A legjobb dolog, ami veled történhet, az egy ilyen tanár. Aki megtanítja neked a játékokat, odaadja a könyveket és a házi feladatokat. És ez az, amit Jerod tett. Ő elsősorban tanár volt ilyenkor. Csak próbált segíteni az embereknek – magyarázta Collins.

Hightower számára ezek az extra filmes foglalkozások lehetővé tették, hogy több pozíciót is megtanuljon a védelemben. Amellett, hogy a szokásos SAM pozícióját játszotta [SAM linebacker : az erős oldali (többnyire ahova az ellenfél tight endje áll fel) linebacker rövidítése], Hightower a line of scrimmagen is hatékony passzsiettetővé vált, akár belső védőként, akár a szélre felállva, és ezeken a helyeken is mutatta be a Patriots mezében a legnagyobb játékait.

– Ez tényleg sokat segített, és ez is csak azt mutatja, hogy Mayo milyen kiváló vezető volt. Ő kezdeményezett, mint idősebb srác, pedig csak pár évvel volt idősebb nálunk, de gondoskodott arról, hogy megértsük, mennyire fontos, hogy ne csak azt tudjuk, hogy nekünk mit kell tenni linebackerként, hanem azt is, hogy mindenki másnak mit kell csinálnia – mondta Hightower. – Ez segített abban, hogy képesek legyünk tovább a pályán maradni, de abban is, hogy különböző pozíciókban is játszhassunk. Azt hiszem, ami igazán segített nekem és a fejlődésemnek, az a Mayóval való extra filmezés volt. Segített megtanulni nem csak az én pozíciómat, a SAM pozíciót, hanem a WILL [gyenge oldali LB] pozíciót, a defensive endet és a passrusher pozíciót is.

m2

 

 

Negyedik lépés - Az ember a színfalak mögött

 

A bemutatkozó sajtótájékoztatója és a közelmúltban adott interjúi során egy dolog tűnt ki : Mayo lazasága és közvetlensége. Miközben Mayot a Patriot következő vezetőedzőjeként mutatták be, Robert Kraft elnök–vezérigazgatónak segítségre volt szüksége Mayo egyik családtagjának nevével kapcsolatban, mire a Pats új vezetőedzője tréfásan így felelt: – Ez egy olyan fekete név. Hagy segítsek.

– Mayo egy mókamester. Nagyon vicces srác. Egyszerűen magával ragadt mindenkit. Még ha hosszúra nyúlt is a munka, ha hosszúra nyúlt is a szezon, akkor is támaszkodhattál rá. Mindig ugyanazzal a pozitív hozzáállással volt ott. – mondta Brandon Spikes. – Sokszor bohóckodott a meetingeken. Egyszer például nagyon csendes volt egész nap, a megbeszélések folyamatosak voltak, és aztán amikor elment mosdószünetet tartani, vagy elhagyta a szobát, csak hangosan odavetette : "Én most lelépek innen", vagy valami ilyesmit, és mindenki röhögésben tört ki ilyenkor, úgy mondta. Azt hiszem, ezt valami filmből vette át, de egyszerűen fergeteges volt.

– Számomra különösen furcsa volt a lazasága, mivel én egy a főiskoláról jöttem, ahol nagyon szigorúak voltunk a játéknapon, olyan volt, hogy ne beszéljünk, ne csináljuk ezt, ne csináljuk azt, mindenfélében korlátoztak. Aztán meglepődsz, amikor valaki azt mondja neked, hogy "hé, csak legyél önmagad". Bármilyenek is vagyunk a mindennapokban, amikor pályára lépünk az a fontos, hogy kimenjünk, jól csináljuk a dolgokat, és közben érezzük is jól magunkat" – mondta McCourty.

Mayo olyan laza baráti összejöveteleket is rendezett, amikor a csapattársait hívta meg a saját házába. Hightower ezeket "Linebackers Night"–ként emlegette.

– Voltak ezek a "Linebackers Night"–ok, ahová mindenkit meghívott. Nagyon finom ételeket főzött, és egyszerűen remek fickó volt, akivel nem csak az öltözőben, de azon kívül is jó volt együtt lenni. Mindig jól éreztük magunkat. Nem emlékszem, ki volt a grillnél általában, de mindig jól éreztük magunkat együtt. Mindig együtt lógtunk" – mondta Hightower.

Az egyik ilyen linebacker est során Collins felidézte, hogy a Patriots Hall of Famer Tedy Bruschi is csatlakozott a társasághoz, mivel szokás volt, hogy a Bruschihoz hasonló visszavonult legendák is megfordultak a csapat háza táján.

– Egyszer, amikor még újonc voltam, mindannyian épp nála voltunk. Mindenki szivarozott vagy ilyesmi, én pedig egy nagy nyugágyban ültem, a fő helyen. – mesélte Collins. – Amikor jött Bruschi, Mayo halkan valami olyasmit mondott nekem, hogy jobb, ha felállsz abból a székből, mire én: "Hogy micsoda?" Persze, ekkor bejött Bruschi, rámnézett, és azt mondta, hogy kifele abból a székből. Akkor találkoztam először Tedy Bruschival Mayo házában.

– Az NFL–ben minden nap küzdesz. De ugyanakkor itt jön Mayo, hogy feloldja a feszültséget. Csak jókedvűvé tesz minket és kiegyensúlyozottá. Ő még a nap végén is egy derűs fickó. Egyszerűen élvezi az életet. – mondta Collins.

Ahogyan Mayo viselkedett, az gyakran ragályos volt, és a Pats összes nagyszerű játékosa felidézte, hogy valami megmagyarázhatatlan energia áradt belőle, ami rájuk is átragadt. Sokan tartották őt igazi vezérnek, de mit is jelent ez pontosan?

 

 


Ötödik lépés - Játékosból edzővé, titulusok nélkül

 

Mielőtt Belichick edzői stábjába került volna, Mayo már akkor is az öltöző egyik vezető személyisége volt, aki még egy alfahímekből álló csoportban is figyelemre méltóan emelkedett ki. Mayo előléptetését megelőzően és azt követően is, a Mayoról szóló tudósításokban gyakran elhangzott, hogy a Patriots új vezetőedzője egy igazi vezéregyéniség. A fentebb vázoltak azért némileg megmagyarázzák ezt, de ez még mindig nem a teljes kép róla.

A Patriots korábbi játékosainak, még a legjobbak számára is Mayo azon képessége, hogy rávegye őket, hogy elfogadják a módszereit, természetes volt. így az első edzői kinevezés sem volt meglepetés 2019–ben. Azonban, ahogyan az időnként Belichick alatt szokás volt, Mayo pontos szerepe az edzői stábban nem volt egyértelmű.

Ahogy korábban már szerepelt, Mayo már játékosként is kiváló kapcsolatot alakított ki Belichick fiával, Steve–vel, és ez a munkadinamika egy sikeres edzőpárost alkotott Mayo kinevezése után, még ha kissé unortodox is volt. Néha nehéz volt megfejteni, hogy pontosan ki mit csinál a színfalak mögött, és kinek milyen felelősségi köre van.

– Az egyik legfontosabb időszak minden csapat számára a meccs előtti szombati nap, az utolsó üzenet, amit lefekvés előtt hallasz" – magyarázta McCourty. – Jaroddal és Stevievel mindig is klassznak tartottam ezeket, mert bejött Mayo, és megadta az általános mentalitást, hogy hogyan kell játszanunk a játékot, aztán Steve jött, és összerakta a filozófiát és a tervet, hogy hogyan kell játszanunk a játékot,  hogy a hívások hogyan fognak kapcsolódni egymáshoz, legyen szó a korai downokról vagy harmadik kísérletekről, vagy akár a red zone védekezésről. Steve beszélt arról, hogyan fogjuk ténylegesen végrehajtani a játéktervet, amiről Mayo beszélt általános szempontból előtte.

– Jerod volt az a fickó, aki minden nap a szoba előtt állt : ő irányította a megbeszéléseket, átnézte és összegezte az információkat az ellenfelek támadóiról, és Steve volt az a fickó, aki a játékokat hívta. Olyan volt ez a két srác, mint egy furcsa házasságpár, mert tökéletesen egészítették ki egymás személyiségét. – tette hozzá McCourty.

Mayo vezetésének egy másik aspektusa, ami McCourty számára kiemelkedő volt, az az volt, hogy egy olyan linebacker szobát irányított, amelyben jónéhány nehézfiú szerepelt, míg ő egy fiatal edző volt még csak a ligában.

– Egy olyan fickóra gondolok, aki képes odaállni egy terem elé, és bármit is mond, a teremben lévő emberek úgy mennek el, hogy azt mondják: "követni fogom ezt a fickót" – mondta McCourty. – Ott volt Dont'a Hightower, Jamie Collins, Kyle Van Noy, Ja'Whaun Bentley és Elandon Roberts például. Mindannyiuknak ki kell találniuk, hogyan játszanak, és ezek az emberek mindannyian bíztak Mayoban, és abban hogy mindezt kezelni tudja.

m3

 

 

Hatodik lépés – A vezetőedzővé válás

 

Már jóval az előléptetése hivatalossá válása előtt nyilvánvaló volt, hogy Belichick utódja Jerod Mayo lesz a Patriots vezetőedzői posztján. Bár a folyamat egyesek számára szokatlan volt, főleg külső szemlélőként, de az egész szervezetben egyértelmű volt, hogy a 13. szezonját az épületben töltő Mayo veheti csak át ezt a helyet.

Azok számára, akik a legtöbb időt töltötték körülötte, nem volt meglepetés, hogy a Patriots a liga–szerte népszerű modellt fogja követni, miszerint korábbi játékosokat nevezik ki vezetőedzőnek. McCourty most az NBC–nél és a Westwood One–nál dolgozik, és kifejezetten elismeri ezeket a fiatal edzőket, akik a pályán szerzett tapasztalataikat felhasználva tudnak kapcsolatot teremteni a mai játékosokkal. McCourty részt vett Mayo bemutatkozó sajtótájékoztatóján is.

–  Látni akartam egy olyan srácot, akivel egy öltözőben voltam, egy olyan srácot, akit nyilvánvalóan nagyra tartok, ahogyan ez a pillanat sok más embernek is nagyon sokat jelent most. – mondta McCourty. – Látni őt ebben a közegben. Ahogy ugyanúgy önmaga volt most is, mint régen, annyira király volt. A viccek, amiket elsüt, és amit mondott, semmiben sem különbözött attól, amit 2013–ban mondott. Ugyanaz az energia áradt belőle most is, és szerintem ezért kötődnek hozzá a srácok. Amikor DeMeco Ryant nézzük Houstonban, ugyanez az erő sugárzik belőle is. Vagy ugyanez a helyzet Dan Campbellt figyelve. Úgy érzem, hogy Mayo ugyanilyen gondolkodásmóddal rendelkezik.

Hightower is hasonlóan vélekedett Mayo edzői stílusáról, és kifejtette, milyen előnyei vannak annak, ha egy korábbi játékos vezeti a csapatot.

– Bizonyos edzők úgy próbálják neked megmondani, hogy mit csináljál, vagy hova állj, vagy ilyesmi, hogy soha nem játszották ezt a játékot, vagy csak rövid ideig. De Mayo érti azt, amit mond, ő volt ott és játszott a legmagasabb szinten. Volt az év újonca, Pro Bowlok, Super Bowlok. Ott volt és csinálta ezt. Szóval nagyszerű perspektívája van, és nagyszerű edző – nyilatkozta Hightower.

A felvételi eljárással kapcsolatos külső szkepticizmus ellenére a valóság az, hogy Mayo azóta "interjúzik" erre a pozícióra, amióta a 2008–as draftot követően betette a lábát az épületbe, és különösen azóta, hogy a 2019–es szezonban csatlakozott az edzői stábhoz.

A szervezet ismeri őt a legjobban, és Mayonál jobban senki sem ismeri a szervezetet vezetőedző-jelöltként. Mivel a Patriots megpróbálja megragadni azt az energiát, amit a korábbi játékosok hoznak az épületbe, nem volt kérdés, hogy Mayo az emberük.

 

Sok sikert Coach Mayo !

 

 

 

forrás : patriots.com

Hozzászólás

Szuper, köszönjük! :-)

Szuper, köszönjük! :-)

Az biztos, hogy teljesen más lesz az öltözői hangulat - vélhetően sokkal emberibb, lazább, nem egy kiképzőtábor másolata. És szerintem így is lehet jó csapatot építeni. Meglátjuk. Mindenesetre SOKKAL jobb Mayo nyilatkozatait olvasni mint az öreg egy szavait/szűk mondatait. Szép új világ... :) :) :)

Ilyen sok embernél nem hiszek a lazább munkastílus sikerében. Nem azt mondom, hogy a diktatórikus módszer a legjobb, de az elmúlt 20 év sikereihez kellett BB munkastílusa is.

Pedig működik, tapasztalatból írom. De az kell hozzá, hogy a vezető tudása minden téren olyan szintű legyen, hogy az alkalmazottak teljes körű bizalmát élvezze, emiatt felnézzenek rá, és ne kérdőjelezzék meg a döntéseit. A javaslataikat nem csak meghallgatni kell, hanem valóban mérlegelni, és a jókat be is építeni a rendszerbe. Emellett nagyon oda kell figyelni, hogy az ügyes -bajos dolgaikat emberségesen kezeld, de ne nőjenek a fejedre. Ha pedig valaki visszaél a helyzettel, akkor határozottan, de a visszaélés súlyával arányosan kell szankcionálni az illetőt. Persze a dicséretekről és jutalmakról sem szabad megfeledkezni,  és tilos a kivételezés. Akik ilyen rendszerben dolgoznak, azoknak egy idő után nem kell a követelményeket hangsúlyozni, mert saját maguk fognak késztetést érezni az elvárások teljesítésére, és az így nem lesz teher nekik. Emellett nyilván jól is kell megválasztani az embereket, mert egy renitens hülyére úgy sem tud hatni a normális közeg, csak azt látja, hogy milyen jól ki tudja használni. Ez az egész persze nem egyszerű, és könnyen borulhat. Mayo-nak úgy tűnik megvan hozzá a megfelelő respektje és karaktere, majd elválik sikerül-e neki egy ilyen vezetési stílust az eredményességgel párosítania. Van egy olyan hozadéka is a dolognak, hogy az ilyen rendszernek egy idő után híre megy, és szívesen csatlakoznak hozzá kívülről emberek ha úgy hozza az élethelyzetük. Ja és Én is egy voltam közülük korábban, a létrát tizenév alatt végigjárva lettem vezető, tehát hasonló volt a szituáció mint Mayo esetében. (nem dicsekvésből írom, ne túl nagy dologra gondoljatok nem voltam bankigazgató, csak 20-25, esetenként 50-60 ember volt hozzám osztva, kisfőnök voltam, egy apró fogaskerék egy nagy gépezetben).

Köszi a cikket, annyi pontosítás, hogy az Atlanta elleni SB 2017-ben volt.