Julian Edelman kiélvezi a pillanatot

JulIan Edelman eleinte habozott, hogy elmondja-e a véleményét Bill Belichickről. Nagyon is tisztában van vele, hogy még egy játékos szurkálás is komoly rizikót hordoz magában ha arról a vezető edzőről van szó, aki az NFL-en belül leginkább hasonlít Tywin Lannisterre. (ford.: Trónok harca, kegyetlen és szigorú vezető személyisége.) De végül nem tudott ellenállni.

A kedvenc Los Angeles-i sushi éttermében a Sunset Boulvardi Sushiya-ban üldögél, a második tányér edamame-n (ford.: zöld szójabab, gőzölve, sózva) csámcsog, felidézve a pillanatot, amikor Belichick felhívta, hogy tudassa vele a Patriots kiválasztja a 2009-es Draft hetedik körében.-TORESPONT-1

Edelman Belichickes hangutánzása nem a legpontosabb, egy kicsit olyan mint Dick Cheney és Kermit béka hangjának keresztezése, de a karakter működik, mert látszik, hogy szeretetteljesen teszi. Edelman elkötelezetten ragaszkodik a karakterhez és megtoldja egy gúnymosollyal, meg egy ráncolt homlokkal, majd belekezd: „Felvettem a telefont és azt mondta, ’Eeeeeeedelman, még nem tudom mit kezdünk veled, de Te egy pokoli játékos vagy’”

A Patriots tudta, hogy rizikót vállal Edelmannal. Egy irányító a Kent State-ről, aki soha nem játszott olyan pozíciókban mint elkapó, punt visszahordó vagy cornerback, de Belichicknek tervei voltak vele. A csapatnak egyértelműen nem az volt vele a terve, hogy Brady cseréje legyen. De az a telefonhívás útjára indította napjaink NFL-jének egyik legegyedibb karrierjét. Edelman első négy éve a robotolásról és az évről évre keretben maradásról szólt, amit az elmúlt két szezonban bemutatott 197 elkapása követett. Majd az idei Super Bowlban a végső vezetést megszerző TD elkapásával vált végérvényesen teljes értékű New England-i hőssé.

Nyugodtan mondhatjuk, hogy annyi évnyi harc és küzdelem után, hogy az NFL-ben tudjon maradni, Edelman végre kiélvezheti a pillanatnyi figyelmet. Az elmúlt három hónapban végigparádézott Disneyland-en, a Grammy díjátadón szerepelt és a talk show-k állandó szereplője lett. A Pats Super Bowl parádéján a kétéltű (Duck boat) tetején partizott, verte a mellkasát, bemutatott egy rögtönzött vetkőzést, és képen törölt egy Richard Sherman portrét. A vörös szőnyegen is parádézott, leginkább James Bondra hasonlítva, megjelent egy homályos videóban amint a pólóját veszi le csodálkozó lányok hada előtt egy harvardi buliban. Természetesen szerepel a ’Törtetők (Entourage)’ moziban, ahol saját magát alakítja, és együtt játszik Mark Wahlbergel, Justin Bieberrel és Rob Gronkowskival. Talán még Gronkot is lekörözte mint a csapat parti arca, amikor egy kép jelent meg róla amin alszik, vagy ki van ütve egy ágyban. A képet egy hölgy rakta ki a Tinder nevű randi app-ban a következő felirattal: „Most b….tam Julian Edelmannal, nem hazudok!”. A pletyka oldalak ünnepeltek, míg Edelman csak nevetett rajtuk.

De Edelman számára a dolgok nem annyira gondtalanok, mint amilyennek tűnnek. Ahogy meséli, mindössze három szezonnal ezelőtt történt, hogy Belichick hívatta az irodájába és közölte vele, hogy nincs biztosíték arra, hogy csapatba kerül. A Patriots hírhedten kegyetlen és érzéketlen, és Edelman –aki a karrierje nagy része alatt csak a minimumot kereste meg- tudta ezt. Vannak szabályok, és a saját felelősségedre hágod át őket. (ford.: Ugye Jonas Gray?) Nem beszélsz sérülésekről, főleg nem agyrázkódásokról. (Edelman elutasította, hogy a Super Bowlban az egyértelműen a fejét ért ütésekről beszélgessen) És csak akkor megengedett a játék és a hülyéskedés, ha a maximumot nyújtod.

„Amíg a pályán megteszed a dolgodat addig vicceskedhetsz” – mondta Edelman. „De ha lecsúszol, akkor hallgathatod a szidalmakat. Bill mellett minden a fociról szól. Halálosan szeretem azt az embert. Ő az az ember aki megadta nekem a lehetőséget. De tudom, hogy aznap amikor elkezdek lecsúszni, amikor nem teljesítek megfelelően és van valaki olcsóbb, akkor nekem végem. Ez Ő.”

Ezért van az, hogy Edelman egy football remete életét éli, ami kissé hihetetlennek hangzik a Super Bowl utáni bulizását látva. Mindössze 40 nap telt el az offseasonből – ez az a időszak, amikor a legtöbb játékos még épp az erejét nyeri vissza az egész éves hajtás után – ő mégis ragaszkodik hozzá, hogy ne egyen mást csak edamame-t és hozzá jeges vizet fogyasszon (citrommal) ebéd gyanánt amíg beszélgetünk.

„Most éppen ezen az őrült diétán vagyok”, mondja. „Megpróbálom az összes tápanyagot az ébredés után fogyasztott reggeli smoothiemba beletenni. Esténként néha meglátogatok egy-egy éttermet, de minden kalóriát számolok.”

Furcsának tűnhet, hogy az elkapó képes egyszerre kirobbanóan bulizós és aszkéta életet is élni, de a magyarázat egyszerű. Már régen megértette, hogy ez az egész akár holnap véget érhet.

Ebben az offseasonben az is hozzátartozik Edelman mindennapjaihoz, hogy kitalálja, hogyan maximalizálja a „reflektorfényben” eltöltött idejét.

Chris Borland egy év utáni visszavonulásával fémjelzett korban minden NFL játékos egyre többet gondol a jövőjére. Az elmúlt évben Edelman egy jól átgondolt üzleti stratégia mentén váltja pénzre a megnövekedett figyelem által generált népszerűséget.

Kiderült, hogy tudja, hogy mit csinál. Két éve lépett kapcsolatba a Superdigital nevű bostoni marketing céggel, hogy felépítsék és fejlesszék az Internetes ismertségét. Vicces rövid filmeket készítenek és postolnak a YouTube-on, ezekről a Superdigital azt állítja, hogy bár a nagyobb sztároknak több követőjük van, de mégis Edelman követői sokkal több és közvetlenebb aktivitást mutatnak, mint bármelyik más NFL játékos követői, kivéve J.J. Watt-ot. Igaz vagy sem, nagyon nehéz olyan profi sportolót találni, aki a digitális márkanevét meggondoltabban építené mint a Pats elkapója.

„Úgy gondolom, hogy Jules hozzáállása a karrierjéhez soha nem mellőzött egy kis üzleti szemléletet,” – monjda róla apja, Frank Edelman az A-1 Auto Tech szerelője és tulajdonosa a Kaliforniai Mountain View-ban. Egy hónappal vagyunk a Patriots Super Bowl győzelme után, és ő egy egyszerű kék pólót visel, amire a nevét hímezték, és nézi a fia képével kitapétázott falat az irodájában. „Senki nem akar kifogásokat hallani. Az alkatrészt akarják amiért jöttek, és azt, hogy megjavítsam a kocsijukat.”

Frank Edelman édesapja elhunyt, mikor Frank még csak 3 éves volt. A gyermekkorát egy lakókocsi parkban töltötte, ahol csak nagyon kevés sporthoz voltak meg a megfelelő feltételek. Hogy eltartsa magát, autószerelést tanult, és hivatásos szerelővé vált 19 éves korára. A saját üzletének 1987-es megnyitása után, minden délután mikor hazaért, kirángatta Juliant és a bátyját a parkba és labda játékokat gyakoroltatott velük, míg be nem sötétedett. Még akkor is ezt tette, mikor a gyerekek utálták érte, vagy elutasították őt. „Azt gondolom apámnak még mindig szüksége lenne egy vállműtétre azután amennyit dobált nekünk az (baseball)ütés edzéseken” mondja Edelman. „Egy kicsit rajtunk keresztül akarta megélni az életét.”

2

A sportok természeténél fogva passzoltak Julianhez. „Egy fenegyerek, egy energia bomba” mondja anyja, Angie Edelman. „Felmászott a csúszdára és egyszerűen leugrott ahelyett, hogy lecsúszott volna. Egész életében komolyan oda kellett rá figyelni.” A Pop Warner csapat, melyet apja edzett megnyerte a fiataloknak kiírt Super Bowlt, ebben a csapatban Edelman futót és linebackert játszott. Az apja nem engedte, hogy súlyokat emeljen, de minden nap erőnléti (agility) gyakorlatokat végeztek. Fekvőtámaszok. Felülések. Olyan gyors irányváltásokat csinált, mint egy mókus aki az életéért fut. Néha a végtelennek tűnő passz gyakorlatok során Edelman az képzelte, hogy ő Tom Brady, a helybéli gyerek, aki a Patriots kezdőjében szerepel, és a San Mateo-i Junipero Serra középiskolában játszott, mindössze 9 mérföldre Redwood City-től.

Edelman kis növésű gyerek volt, de ez nem volt indok az apja számára, hogy könnyelműen bánjon vele. Egyszer egy (baseball)ütős edzésen, amikor nyolcadik osztályos volt, Edelman számonkérte az apját, hogy túl sok labdát dob belülre, és figyelmeztette, hogy ne tegyen így. Frank nem volt meghátrálós fajta, így a következő labdát még közelebb dobta a fiához. Edelman elindult a dobó kör felé és feldühödve, öklét rázva felugrott a levegőbe, de az apja készen állt. Ugrás közben elkapta és ledobta a földre. Frank nevet, ahogy a történetet meséli. „Jules felugrott és megpróbált fejbe verni, de én földre vittem, miközben ő kiabált és rugkapált. Mindeközben megvágta az ajka belsejét, mert aznap kapta meg a fogszabályzóját. A meze eleje csupa vér lett. Az emberek úgy néztek ránk, mintha őrült holdkórosok lennénk. A mai törvények értelmében ezért most börtönbe zárnának.

Első woodsidei középiskolás évében mindössze 5 láb (kb. 152cm) magas volt és 100 fontnál (kb. 45kg) is kevesebbet nyomott. „A srácok folyton kötekedtek vele, és megállás nélkül bunyóba keveredett,” meséli Frank. „Bejött a szobámba és sírva annyit kérdezett: ’Apa, mikor fogok megnőni?’”

A várt növekedés végül megtörtént és Julian 7 inchet (kb. 18cm) nőtt kevesebb, mint egy év alatt. Végzős évében 13-0s szezont produkált a Woodside irányítójaként.

Ekkor mondtam magamnak: „OK, ez elindult.” – fogalmaz Frank.

Még így is évekre volt szükség, hogy az ambíciójuk tényleges formát öltsön. Középiskolát követően az egyetemek nem versengtek a kegyeiért, ezért a San Mateo Főiskolán töltött egy évet [2 éves képzést biztosító junior college, a gyakorlatban egyetemi előkészítő –ford. megj.], ahonnan már sikerült a Kent State-re kerülni. Hamar megszerezte a kezdő irányító posztját, de ez még nem készítette fel leendő NFL pályafutására, annak ellenére hogy csapatrekordot jelentő támadó yardot szerzett, a 2009-es combine-ra meghívót sem kapott. A diploma megszerzését követően még arra is gondolt, hogy tűzoltóként helyezkedik el. „Cincinnatiban kezdtem el kérdezősködni tűzoltóállomásokon” – meséli Edelman. „Nem tudtam mihez kezdjek. Kezdtem megijedni az élettől.”

Az NFL draftra történő felkészülés során határozta el, hogy úgy fog edzeni, mintha amerikaifutball pályafutásának a túlélése múlik rajta. Reggel öt órakor kelt, és elindult az ötven perces autóútra, hogy elkapóként gyakorolhasson Charlie Frye irányítóval, a Cleveland Brown korábbi játékosával. Autója fűtése nem működött, így a téli időjárással szemben pokrócokba burkolva tette meg az utat minden nap. Amikor hazaért egy labdadobó automatától kapta el a passzokat még egy órán keresztül és közben próbálta leküzdeni azt az érzést, hogy talán az egész munka a semmiért történik. „Három hónapon keresztül minden nap ezt csináltam” – mondja Edelman – „és közben felnőttem. Kezdtem vonzódni Jerry Rice mentalitásához. Bárkinél többet tudtam dolgozni, és mindenkinél korábban keltem fel.” Kent State pro napján [mini combine, melyen a házigazda és környékbeli kisebb egyetemek játékosai részére rendeznek -ford. megj.] nem számított az év eseményének az NFL csapatok megfigyelői és edzői számára. Edelman viszont a short shuttle gyakorlatot [a játékos gyorsaságát és irányváltó-képességét hivatott mérni –ford. megj.] olyan idővel teljesítette, amelyet senki sem tudott felülmúlni az NFL indianapolisi combine során. A Patriotsnál úgy döntöttek, hogy érdemes a játékosért egy kései körös picket áldozni.

Az első edzőtábor hibák sorozatából állt. Egyszer Wes Welker helyére kellett beugrania a többi kezdőjátékos közé és elejtette a legelső neki dobott passzt. Másik edzésen a felállás rossz oldalán helyezkedett el, ami kiváltotta Bill Belichick haragját, aki arról „érdeklődött”, hogy egyáltalán volt-e a kezében a playbook? „Annyira keményen tanultam – mondja Edelman, „mindenhol súgókártyáim voltak, folyamatosan azokat tanulmányoztam, de az egész olyan élmény volt, mintha középiskola után egy PhD programban találná magát az ember. Annyira komplex volt a támadójáték.” Kései órákban is az edzőkomplexumban maradt, néha csak a sisakját bámulva és lélekben arra készülve, hogy másnap felbontja a klub a szerződését.

Meg volt győződve, hogy csapatbakerülési esélyei annyira minimálisak, hogy agyéksérülését is eltitkolta az orvosi stáb elől. Úgy vélte, amint tudomásukra jut a sérülés, a sérülésért járó kompenzációval együtt azonnal felbontják a sérülését. „Hülye voltam, de úgy éreztem, nincs más választásom.” Csak az év végén derült ki, hogy több sport hernia sérüléssel játszott első idényében, amikor 11 meccsen 37 elkapásból 359 yardot szerzett. „Julian kemény srác” – mondta Belichick riportereknek. „Azonnal világos volt előttünk.”

A Patriotsnál töltött korai évek azzal teltek Edelman számára, hogy egyáltalán nem meglepő módon csak csodálta Tom Bradyt és remélte, hogy egyszer őt is meghívja az irányító a holtidényben egy közös edzésre, amikor mindketten otthon voltak Kaliforniában. Azonos volt az ügynökük, egymáshoz közeli helyekről származtak, szóval az esély megvolt rá. Az első holtidény során Brady csak egy alkalommal telefonált.

Ahogy múltak az évek, a hívások egyre gyakoribbak lettek, annak ellenére is, hogy Edelman játékideje csak csökkent. Másodévesként hét elkapása volt 2010-ben. 2011-ben a Patriots Super Bowl résztvevő volt, 13-3-as alapszakaszt követően. Csak három elkapást szerzett, miközben cornerbackként kellett szerepet vállalnia, hogy megőrizze a helyét a csapatban. Mégis Edelman megszállottja lett, hogy megtanulja melyek Brady kedvenc útvonalai. Az apró részletekre koncentrált, hogy bizonyos dobások során hova helyezi az irányító a labdát és miként is tudja akár egy mozdulattal jelezni a snap előtt a szándékait. Egyik évben Brady éppen akkor telefonált, mikor Edelman egy családi barbecue parti közepén volt. „Olyan keményen szaladtam, hogy végül hánytam. Utolsó leheletemig hajszolt.” A kemény munka azonban kifizetődött és egy barátság kezdett kialakulni. „Mintha a bátyám lenne. Mindent tőle tanultam, hogy miként viselkedjek profi sportolóként. Hetente háromszor edzettünk együtt, majd ebédre a házába mentünk. Elsőre teljesen szürreális volt. Én és Tommy együtt lógunk. Ez most tényleg velem történik? Idővel ez lett a normális. Már nem voltam megilletődve.”

Mindezek ellenére Edelman még mindig csak egy volt a sok játékos közül, akik a csapatban maradásért küzdenek, még a vezetőedzője számára is. Amikor Welker 2013-ban a Denver Broncos-hoz szerződött Belichick Danny Amendolát szerződtette a Ramstől. Edelman viszont bízott benne, hogy a számtalan gyakorlásra fordított idő Bradyvel lehet az ő titkos fegyvere. Amikor Amendola folyamatosan sérüléssel bajlódott Brady elkezdett Edelman irányába fordulni. Az év végére Edelman több labdát (105) kapott el az irányítótól, mint addigi teljes pályafutása során. A szerződése azonban lejárt, és az átigazolási piacon más csapattól több pénzt is kaphatott volna, de ő mégis maradt a Patriots játékosa Brady miatt. „Juliannel azonos a munkamorálunk, és egyformán elkötelezettek vagyunk a csapat irányába” – mondta Brady. „Jó volt látni, ahogy az évek során felnőtt emberként, játékosként és most már a csapatunk egyik vezére is lett”.

Látva Brady hozzáállását a profi sportoló életéhez a pályán és azon kívül Edelman először kezdett el a sporton kívüli életével foglalkozni. A 2013-as idényt megelőzően egy közös ismerős összehozta Assaf Swissával, aki a Superdigital kreatív igazgatója volt. Ahogy Edelman egyre ismertebb lett a pályán Swissa meggyőzte, hogy legyen főszereplője egy sorozat rövid és mókás YouTube videónak, melyben az elkapó egy kamu talk show házigazdáját alakítja és kedvenc smoothie receptjéről beszél vagy olyan interjúkat vezet, melyben ő alakítja a lefogyott Zack Galifianakist. "SmoothieTyme" és "BurgerTyme" rövidesen elérte a negyedmilliós nézettséget.

„Tetszik. A szurkolók ilyen módon kicsit megismerhetik a valódi énjét az embernek” – mondja Edelman. „Mintha csak azt mondanám, hogy én is egy vagyok a sok Dumb és Dumber közül.”

Edelman Facebook oldala már 621 ezer, Instagramon 465 ezer, Twitteren 392 ezer követővel rendelkezik. A Growing Pains vígjátéksorozat főcímének paródiáját, melyet a Super Bowl előtt posztoltak a játékos YouTube oldalára több mint másfél millióan látták. Az NFL utáni életének megalapozásaként is lehet ezekre tekinteni.  

„Videók, jelenlét a közösségi média oldalain, menő pólók. Mára ezek lettek a sportolók Rolex karórái” – mondja Swissa. „Most ezekkel lehet kitűnni és feltűnni.”

Nem meglepő, hogy amikor Edelman egy váratlan játék során 51 yardos touchdown passzt dobott az AFC elődöntőjében a Ravens ellen, amelynek oroszlánrésze volt a 14 pontos hátrány kétszeri ledolgozásában Swissa pontosan tudta mit kell tennie. Éjfél körül hagyta el a Gillette Stadiumot, de amint hazaért azonnal a póló tervezéséhez fogott, amelyen Edelman silhouette-je látható, amint a touchdown passzt dobja Amendolának. Hajnal négykor fejezte be a munkát, és egyből küldte is gyártásra, így délelőtt tízkor már eladásra kínálták a pólót Edelman honlapján. A nap folyamán Patriots szurkolók rohamozták meg az oldalt, hogy rendeljenek a 30 dolláros pólóból.

Visszatérve a pályára: Edelman annyira az elkapóként való túlélésre koncentrált az évek során, hogy már el is felejtette, hogy micsoda érzés egy touchdown passzt dobni. Ahogy a pacsizó csapattársakhoz ért az oldalvonal túloldalán lélekben visszatért gyerekkorába, amint a Redwood Citybeli otthonukban apjával dobálta a labdát a kertben.

Hetekkel később a Super Bowlon kevesebb, mint három perccel a meccs vége előtt Edelman egy tökéletesen megfutott úttal üresre játszotta magát Tharold Simon mellett és elkapta Brady passzát, mellyel 28-24 arányban a Patriots átvette a vezetést. Az ünneplésnek rövidúton vége szakadt, amikor Bradynek csak annyit szólt vissza, hogy #&[@ se ér az egész, ha nem nyerünk.

Végül a New England került ki győztesen az összecsapásból és Edelman ott állt a díjátadó dobogón és a tömegben édesapját kereste, majd mikor tekintetük találkozott egy gyors „szeretlek” üzenetet küldött neki jelbeszéddel, amit gyerekkorában annyit használtak. Frank ugyanezt küldte neki vissza, mire Julian sírva fakadt.

Hónapok teltek el azóta. Edelman edamame-t falatozik, de nosztalgiának már nyoma sincsen. Bizonyára eljön az idő, mikor felfogja valószerűtlen pályafutásának a súlyát. Addig is, ha bármit tanul Frank Edelmantől és Bill Belichicktől, akkor azt, hogy minden egyes nap az állásával játszik az ember. A következő nagy pillanatot még nem érdemelte ki.

Forrás: ESPN Boston

Fordította: Kenny és DoM

Korábbi cikkek: Újoncportré, Az örök harcos