Ki jöhet még, avagy elmélkedés a trade deadline előtt

Kép
Pats_logo

Hétfő délután van, indul a hét és azon kívül, hogy az este újra nyert a csapat (ezzel 8-0-val állunk az egész NFL élén) csak arra tudok gondolni, hogy holnap este zárul a szezon azon része, amikor trade-elni lehet a játékosokat. Este 9, ez a mágikus szám (keleti parti idő szerint délután 4 óra, ami normál esetben este 10 lenne nálunk, de az órállítási különbségek miatt most este 9). Gondoltam megnézek néhány lehetséges jelöltet a Patshez. Szubjektív megítélés, valószínűségi faktorral és lehetséges boldogság mutatóval a részemről. 

Mit érdemes a nagy álmodozás közben észben tartani? 1. Elég limitált a cap space (felhasználható keret) a csapatnál. Jelenleg a @patscap adatai szerint 2,8 millió helyünk van a sapka alatt. Ehhez adjuk hozzá azt a kb 950.000-et, ami Josh Gordon waive-elésével felszabadul majd (azaz 3,7 millió). Nem sok, sőt leginkább kevés, de a szezon fele lement, így nem is kellene az új játékosok teljes éves fizuját kicsengetni. 2. Melyik pozira kellhet nekünk játékos most azonnal. 3. Illetve van-e olyan játékos a kinézett posztra csapaton belül, akit nagyon várunk vissza és emiatt talán mégsem annyira nagy need. 

Azt hiszem abban megegyezhetünk, hogy ha csak valami ultra nagy probléma nem adódik, akkor védelembe nem nagyon kell ember. Szerintem Special Team is olyan, ami megvan, főleg a 3-szoros Pro Bowler Justin Bethel érkezése után. Mi marad akkor? Bizony, az offense. Azért ott sem minden poszt problémás (pl. offense coordinator nem kell), de itt végig fogunk menni mindegyik csoporton említés szintjén.

QB: Amíg Brady rendben van, addig beszélni sem érdemes erről. Jövőre meg lehet jön Mariota J Olvastam több ilyen gondolatot az elmúlt hetekben, nem csak az én agyszüleményem. Persze rá sem lesz feltétlen szükség, illetve mi a mostani évről beszélünk. 

RB: Nem köszi. Szerintem itt is nagyon rendben vagyunk. Olyannyira, hogy ide még Damien Harris is csak nagyon nehezen fér be aktív játékosként. 

WR: Na itt álljunk meg egy szóra (ki emlékszik még melyik műsor fő mondata volt ez és ki intézte kihez?). Kell ide valaki? Nem vagyok biztos benne. Tény, hogy a legfrissebb információk szerint Brady nincs annyira megelégedve a wr osztag alakulásával az idei évben (Antonio Brown és most Josh Gordon), illetve annyira brutál számokat talán a 12-es sem produkál (bár fél szezon alatt megdobott 2200 yardot), de most komolyan tényleg kell ide valaki? Jelenlegi aktív keretben van Edelman, Dorsett, most már Sanu, Meyers, Olszewski és Slater (de őt hagyjuk is). Szóval Edelman, Dorsett, Sanu a top3. Nem egy Atlanta vagy Texans keret, de a Pats nagyon ritkán alkalmazott szupersztárokat (legutóbb kb. 1 hétig) és Bradynek nem kellenek feltétlen nagy nevek. Ő csinál játékosoknak nagy nevet. Haladjunk sorban a korábban leírt pontokon.

1. Van-e olyan aki beférne a keretbe? Dobálózhatunk itt A.J. Green nevével (lassan ő lesz az új Larry Fitzgerald annyit hallom velünk összefüggésben), de egyrészt ő nem lenne azonnali segítség, tekintve, hogy idén sérülés miatt még nem volt pályán (persze már limitáltan edz, de akkor is na), valamint és ami itt most fontos, majdnem 6 millió lenne az idei hátramaradt bére (rendben vegyünk le innen még 500.000-et mert kihagy egy meccset). Ez ugye duplája a jelenleg rendelkezésre álló keretnek. 31 éves, sokat sérült, idei az utolsó éve és sokat is kérnének érte szerintem. Első kört tuti nem adnék érte, második körünk nincs és ha egy 3-ért odaadnák akkor nagyon csodálkoznék.

Nézzünk mást. Lehetett hallani, hogy a Jets fiatal elkapója Robby Anderson is eladó. 26 éves, gyors és nem is drága, kb 1,5 millióba kerülne. Ez simán belefér a sapi alá, lenne egy használható speedy célpontja Bradynek, akit viszont idény végén vagy elenged a csapat (mivel az úriember szabadügynök lesz) vagy hosszabbítani kell vele is. Persze, most már a Jets-szel is mehet a trade és talán érte egy 3-4. kör is elég lenne. De itt jön a képbe a 3. pont. Ott van N´Keal Harry, akire várunk. Sőt már edzeget is, azaz 1-2 héten belül akár aktív is lehet. Harry-vel a csapatban, nem látom a helyet ahova egy külsős jöhetne. 

Valószínűségi faktor: 25%

Szubjektív boldogság mutató: 0%

 

TE: Kedves szerkesztőtársaim és rendszeres podcast hallgatóink már veszik is elő a popcornt, mivel tudják mi következik. Kezdjük az elején, kell ide valaki? Szerény meglátásom szerint kell hát. Értem én, hogy Izzo, meg LaCosse, meg Watson és Tomlinson, de neeee mááár. Ez nagyon nem egy Patriots szintű veretes keret. Tomlinson addig jó, amíg az egyik FB-ünk majd visszatér (ami persze valószínű csak 2020-ban lesz), de blokkolni más is tud. Izzo. Nagyon kedvelem (csak úgy, semmi nyomós indokom nincs), de sérült, blokkolni nem tud és azért elkapásokban sem olyan top. Watson szintén szuper, de nem első számú célpontnak, plusz idei év után úgyis megint nyugdíjba megy. LaCosse-ban talán lenne fantázia, de sérült és egyelőre még csak fantázia van vele kapcsolatban. Kiket hallok/olvasok ide lehetséges befutóként? Két név tűnik fel rendszeresen. A Bengals TE-je, Tyler Eifert és a Buccanners TE-je, O.J. Howard. Haladjunk sorban. Eifert. 29 éves, felsorolni sem tudom milyen sérülései voltak eddig, de eddig egyedül a 2013-as rookie szezonjában tudott 15 meccset játszani. Olcsó lenne, hiszen csak 500.000-be kerülne a szezon hátralevő részére, de most őszintén, kell nekünk egy újabb IR várományos a keretbe?

Na akkor beszélgessünk O.J. Howardról. Ugye már beharangoztam a popcornt, viszont eddig semmi olyasmit nem írtam ami alapján ez indokolt lenne. Na de kéremszépen majd most. Már amikor 2017-ben kijött draftra, akkor nagy Howard fan voltam. Alabama Egyetemen végzett, ahol az a Nick Saban a HC, aki BB nagy barátja. Pro rendszerben játszott, elkapni nagyon tud, blokkolásban nem egy elit, de azt is tud valamennyire, de blokkolni ott van a 2. számú TE vész esetére. 3. szezonját nyomja, még jövőre is a rookie szerződése van életben és utána még ott az 5. éves opció is. Idén kb. 720.000 dollárt kellene neki fizetni, jövőre sincs 2 milliónál magasabban az összeg. Hát kell ennél több? Izé, vele csupán a kikiáltási ára lehet a probléma. 2 éve az első kör 17. helyén lett választva, kizártnak tartom, hogy a Bucs egy 3. körös pickért megválna tőle. Viszont olyan vélemények is vannak, hogy a Mester (BB) a megfelelő emberért akár egy első kört is odaadna. Persze egy szimpla 1. kör Howardért túl sok lenne szerintem, de egy Howard plusz egy 3-4-5. körös pick (értsd valamelyik ezek közül, nem mindegyik körből egy) már járható út lenne. Idén nem is használja annyira Arians a srácot, tegnap nem is játszott sérülés miatt (Jalen Ramsey sem játszott emiatt a Jaguarsben, aztán miután eltrade-elték hírtelen meggyógyult), viszont financiálisan és tehetségben sima Belichick pick lenne. Brady kapna egy igazi number 1 TE-et, a csapat idén Watsonnal együtt megint játszhatna 2 TE-s játékokat, jövőre pedig egy remélhetőleg egészséges LaCosse-szal egész jó párost alkothatnának.

Lehet persze máshonnan is nézni játékost. Azt tudjuk, hogy a Brian Flores vezette Miami egy jobb ajánlatért szinte mindenkitől hajlandó lenne megszabadulni. Ezért is jutott eszembe Mike Gesicki neve. A tavalyi draft egyik, ha nem a legatletikusabb elkapó TE-je. 6´6 magas, 255 font súlyú torony. Sérült is volt tavaly, illetve a számia sem igazolják, hogy miért is kellett őt a második körben draftolni tavaly. Ez az igazi Pats sztori, egy beteljesületlen karrier (jelen esetben inkább olyan, ami még el sem indult), amit utána úgy fel lehet turbózni, hogy mindenki csak ámul. Gesicki még bőven rookie szerződés alatt, idén 400.000 lenne a max amit fizetni kellene érte. Jövőre 1.1, 2021-ben pedig 1.4 millió. Nagyon olcsó. Mibe kerülhetne? Ez jó kérdés. Tavalyi második körös pick, ígéretes gyerek. Leginkább azon múlhat, hogy mennyire akar a Miami tankolni, de szerintem egy 3. plusz egy hátsóbb körösért elhozható lenne.

Valószínűségi faktor:

Eifert: 35%

Howard: 45%

Gesicki: 15%

Szubjektív boldogság mutató:

Eifert: -100%

Howard: 200%

Gesicki: 75% 

 

Oline: Elérkeztünk egy másik sarkallatos csoporthoz. Tudom, hogy van egy Scar mesterünk, aki egy 7. körös valakiből is tud kezdőt faragni, de azt látnunk kell, hogy sajnos idén offense oldalon a fal talán a legnagyobb gyengeségünk. Ez persze érthető, hiszen a kezdő center, Andrews kiesett, valamint az LT-nek szánt Isaiah Wynn újra hadilábon áll az egészséggel. Bár, a 3. pont miatt fontos, pár héten belül visszatérhet. Vele persze az a legnagyobb kérdés, hogy tud-e egészséges maradni. Amikor a pályán volt, akkor nagyon hasznosan játszott, lehetett látni, hogy akár franchise LT is lehet belőle, a fizikai adottságai ellenére. De egyelőre benne is, akárcsak LaCosse-ban, a fantázia faktor van meg. Vele kapcsolatban olyan verzió is lehetséges, hogy találunk valakit aki LT poszton hosszabb távon tud biztos pontot adni, így Wynn beljebb csúszhat a szezon végén lejáró szerződésű Thuney helyére LG posztra. Mindazonáltal nem szabad behúnyni a szemünket és mindent csak Newhouse-ra és a nem annyira acélos LT posztra fogni. Sajnos jobb oldalon, Cannon sem verhetetlen.

Jó vagy jobb LT-t szerezni nagyon nem olcsó, ha egyáltalán lehetséges. Most mondjuk pont lehetséges lenne, csak milyen áron.

A legelső és legjobb opció a Redskins LT-je, Trent Williams lenne. Neki ugye személyes problémái vannak a washingtoni gárdával, állítólagos félrekezelés történt, ami miatt nem is akar visszamenni a csapathoz, magyarán hold outol. 2010-ben a 4. helyen draftolta őt a Redskins, még mindig csak 31 éves (ami ezen a poszton nem számít nagyon öregnek) és idén még nem játszott, így kipihent. A liga egyik legjobb LT-je közt tartották az elmúlt években számon. 2 évig még fut a szerződése (vagyis másfél). Idén 5 millió körül kellene rá költeni, jövőre 12,5 millióba fájna. Az első szám sajnos a mostani lehetőségeink felett van (persze okosan mindent meg lehet oldani), utóbbi pedig az egyik legjobb LT-ért nem olyan sok (kérdés persze, hogy hajlandó lenne-e BB megfizetni). Hogy mit kellene feladni érte? Háááát. Tudatában a ténynek, hogy a Redskins vezetősége állítólag nem is akarja eltrade-elni (mese habbal persze), nem lenne olcsó. Az a belengetett első kör tuti és lehet azon felül is kellene még valami. Azt azonban el kell ismerni, hogy vele nagy valószínűséggel az utóbbi idők egyik legjobb LT-je jönne hozzánk és azonnali upgrade lenne.

Olvasni még egy régi ismerősről, Nate Solderről is, de nem értem miért. BB nem marasztalta, mert a teljesítményéhez képest sokat kellett volna fizetnie neki. A Giantstől tavaly megkapta a nagy pénzt, most meg sok pénzért visszahoznánk? Ráadásul még pickeket is vesztenénk vele. Idén csupán 2.8 millió lenne az ára, ami belefér. 2020-ban és 2021-ben viszont 10-10 millió lenne a base salary-je. Ő is 31, mint Williams, viszont messze nincs olyan szinten, emiatt persze lehet a Giants is olcsóbban szabadulna tőle. Plusz lehet erre az összegre még egyéb, a base salary-ben nem szereplő összeg is rájönne. Első kört érte soha nem adnék, második nincs. Tény egy röhejesen alacsony 3. plusz valamit lehet megérne.

Szét lehetne nézni a Bengals háza táján is, ha már a Miamival ennyire versenyben vannak az 1/1-re. Ott van egy 30 éves LT, Cordy Glenn, aki talán elérhető lenne. 2012-ben 2. körös pickje volt a Buffalonak, onnan került Cincinnatibe. Nem top játékos, de szerintem Scarral karöltve egy Solder szintet simán megugrik, ráadásul olcsóbban is. Idén kb. 3.7-3.8 millióba kerülne, jövőre pedig 7,5 millióba, ami valljuk be, a korábbi opciókkal összehasonlítva több, mint kecsegtető. Itt megint csak az a nagy kérdés, hogy mit adnánk fel érte. Esetleg egy olyan varíáció is szóba jöhet, hogy mi odaadjuk a következö 1. kört plusz egy 3. vagy 4-et, ezért cserébe viszont megkapjuk Glennt és a Bengals jövő évi 2. körösét. Ez mondjuk leginkább nekünk lenne nagy biznisz, mert mennénk vagy 1-2 helyet lejjebb (korábban említettem, hogy a Bengals versenyben az 1/1-ért, így a második kör is jó magasan lenne). De egy ilyen trade-del meg tudnék barátkozni. 

Valószínűségi faktor:

Williams: 45%

Solder: 5%

Glenn: 50% 

Szubjektív boldogság mutató:

Williams: 95%

Solder: 5%

Glenn: 80%

 

Kihagytam valakit? Írjátok meg kommentben nyugodtan ti kit/kiket látnátok szívesen Pats mezben vagy ki az aki reális cél lehetne. 

A cikk írásához a @patscap Twitter felhasználó adatait is használtam, valamint a spotrac.com-ról szedtem a szerződések részleteit.

Hozzászólás

Óh, Grétsy tanár úr. De szerettem :)

Howardot nagyon adnám, de sztem csak irreálisan magas árért adnák oda. Nem mondom hogy az első kör őrültség (főleg ha jön valami vissza is), de meglepődnék ha BB megadná

Én azért örülnék egy olyannak, ha Gronk úgy döntene mégis visszatér. Instant upgrade lenne TE és O line poszton is :)

Szép volt Paul!

Valamelyik szubjektív boldogság bejöhetne, azt hiszem itt mindenki objektíven boldog lenne! 

 

Gronk visszatér a playoffra. Így nem kell Howard. Majd nyáron jön.

Williams meg lemond egy kis pénzről aztán aláír.

Aztán a kezem beleér és felébredek:)

Remek volt Paul, köszi!

Ehhez képest Rapoport szerint visszaigazoltuk Cody Kessler QB-t. :-) Gondolom/remélem Lamar Jackson-ra felkészülésként.

Mekkora a Szubjektív boldogság mutató? 1-2% ??? :-)

Ja igen... minden nap nézem - mint írtam párszor - a wiki-t, hogy frissült-e a roster, hisz épp pár napja esett szó valamelyik poszt alatt, miszerint csak 52 fős a keretünk jelenleg, erre tegnap este láttam ott a nevét (mármint Kessler-ét), ehh. Azért remélem, ez csak ideiglenes állapot és vagy hozunk még egy nagyobb nevet, aztán így végiggondolva ő vagy Tomlinson akkor cut, vagy pedig most már ha jól tudom, levethetjük azt a két embert IR-ről (gondolom, Harry és Wynn lesznek azok, hisz ők lehetnek a legnagyobb segítség jelen helyzetben, bár egyikük helyett ha épp Develin-t hoznánk vissza, akkor se sértődnék meg nyilván!). Gronk egyébként szerintem se valószínű, legalábbis alapszakaszban, viszont a playoff-ra meglephetne minket egy comeback-kel :D

Az egyik biztos Harry. Ha edzésbe állt, akkor ott már elhasználtunk egy lehetőséget.

Illetve Wynn-el kapcsolatban BB nyilatkozta minap, hogy a héten akár edzésbe is állhat. Ha ez megtörténik, akkor megvan a második visszatérő és nincs több kérdés.

FB posztot elég elfogadhatóan pótolják minden más területről.

Nate Solder esetében másról volt szó, mint arról, hogy BB nem marasztalta. Nem nála volt az, hogy ő kérte, hogy bár imádja a csapatot és szívesen maradna, de mivel a kisgyereke leukémiás (vagy valami más betegség), ezért szeretne olyan csapathoz igazolni, amelyik közel van az erre specializálódott legjobb kórházhoz? Szóval azért nem a teljesítménye miatt vált meg tőle BB.

Bizony, bizony, kicsit feledékeny?/tájékozatlan?/talán emberietlen is? volt Paul43 a Solder távozással kapcsolatban. :( A LT poszt fontos és bizalmi kérdés is, biztos meg tudtak volna egyezni, ha a gyerek miatt nem kellett volna mennie.

“When I was deciding where I was going to play next season, Hudson’s medical needs were a huge factor. My family needed to be somewhere where Hudson would get the best care possible, which eliminated a number of teams right away. 

In New York, Hudson will get the medical attention that he needs, and my family and I are excited to start this new chapter.

The toughest part will be leaving the friends we’ve made in New England, both within the Patriots organization and in the community. My family and I have developed so many special relationships with people at Boston Children’s Hospital, the Jimmy Fund Clinic and all over New England from our work in and around Boston.”

Kedves Hopi,

gondolom beszélsz angolul. Akkor értened kell mit is mond Solder. Érdekes módon nem azt mondja, hogy ő kérte, hogy mehessen, hanem, hogy olyan helyre akart menni a Pats-szel történt szakítás után ahol továbbra is jó kezekben van a gyerek, mert jó a kórház. Ha kicsit jobban utánaolvasnál dolgoknak, akkor tudhatnád, hogy az ország egyik legjobb gyerek kórháza a bostoni. A Pats a büdös életben nem fizetett volna ennyit Soldernek, tudod ár/érték.

De lehet csak te voltál figyelmetlen?/arrogáns?/okoskodó?

Tudom neked lételemed a finom (?) személyeskedés, gondolom ettől érzed magad valakinek, de ezt kérlek ne rajtam gyakorold. Annak is megvan a helye, ez a közösség nem épp erről szól.

Soldernek nagyon nem örülnék, itteni utolsó évében is már olyanokat bakizott mint a huzat, fájt nézni és a Giantses karrrerjéből is azt láttam hogy csak az nem veri meg aki nem akarja.

Azért Brady-t és/vagy Gronk-ot csak trade-eljük már el ;))))

(Amúgy szép munka, jó kis post)

OJ Howardot lefotózták tegnap a Bostoni reptéren.

Jelentsen ez bármit is, hátha....

Igen, ez azt jelenti, hogy Howard a Ben Affleck által forgatott új sorozat a "Város a hegyen" című filmalkotás - ami a városban játszódik -  próbajátékára jelentkezett. :)

Álljunk meg egy szóra! - Grétsy László&Vágó István

Jason La Canfora (NFL beat writer) tippjei mára:

AJ Green/Saints (if CIN ownership accepts reality and relents on trade talks) , Trent Williams/Browns, OJ Howard/Pats, Chris Harris/Eagles, Derek Wolfe/Colts, Des Trufant/Chiefs, Robby Anderson/Jags

Adnám :)

Ámen.

Valahogy mindig azt éreztem én is hogy Howard patriota lesz.

Nagyon jó cikk lett Paul!

Én is úgy gondolom, hogy a TE és az O lineon belül a Tackle poszt ami erősítésre szorul.

Mivel 52 ember van rosteren és a cap space is kevés, ezért véleményem szerint nem valószínű, hogy érkezni fog új játékos.

Úgy gondolom azt az egy helyet (még ha Kessler vissza is jön egy rövid időre) Harry fogja betölteni. Amennyiben Wynn felépül ő is bekerül az 53-as keretbe.

Nem tudom, hogy Cajuste bekerülhet-e az 53-as keretbe? Esetleg még ő szóba jöhet Tackle poszton.

 

Cajuste-ról Scar mester nyilatkozott tegnap, az idén már nem lép pályára, "szokásos" Foxboro flu-s redshirt év az első.

Erről a hírről lemaradtam. Remélem jövőre láthatjuk a pályán.

Ha rajtam múlna Matt Bryantet már húznám is be Nugent helyére...

Végül senkit nem hoztunk? Pats honlapon legalábbis nem látok semmi hírt ezzel kapcsolatban.

Ugyebár a wiki-n szoktam a roster-t figyelgetni naponta és még annyi változást látok az új rúgó mellett, miszerint Tomlinson-t elvileg ismét kiraktuk és most 52 fős a keret :)

Most mennyivel jobb,mint Nugent? Anno a Jetsben jól játszott,de utoljára a Tampában alig ért el 50%-ot a FG sikerességben.Látom,hogy még a 30 feletti yardoknál is lehet,hogy negyedikre kell mennünk.

Nem nagyon leszünk vele előbbre. Egyik youtube video alatt egy CFL-es rugót emlegettek, hogy őt kéne megnyerni, nevét elfelejtettem.